Στήριξη από Ομπάμα για τερματισμό λιτότητας, αποκαλύψεις Σαμαρά για τα αποθέματα υδρογονανθράκων

Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Ικανοποίηση επικρατεί στην κυβέρνηση μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαρακ Ομπάμα, καθώς ο αμερικανός πρόεδρος προσέφερε την πολιτική του στήριξη στην κυβέρνηση, ενώ αποκήρυξε τη λιτότητα ως συνταγή εξόδου από την οικονομική κρίση, στέλνοντας σαφή μηνύματα προς την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως προς την κατεύθυνση του Βερολίνου. Ενδεικτικό είναι ότι μετά τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο έγιναν κοινές δηλώσεις παρότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται σε «συναντήσεις εργασίας», πιθανώς με σκοπό να δοθούν τα μηνύματα Ομπάμα δημοσίως. Χαρακτηριστική του παραγωγικού κλίματος που επικράτησε είναι επίσης η παρουσία του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ στη συνέντευξη.

Αποκήρυξη της λιτότητας

"Ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς είναι αποφασισμένος να πάρει τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται αλλά θέλει να εξασφαλίσει ότι ο λαός του θα δει φως στο βάθος του τούνελ. Τον διαβεβαίωσα ότι θα υποστηρίξουμε αυτή την προσπάθεια", ήταν μία χαρακτηριστική τοποθέτηση του Αμερικανού προέδρου. Η φράση-κλειδί που ερμηνεύεται ως ηχηρό μήνυμα στο Βερολίνο: "Ξέρουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση, τις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετώπισε μέχρι τώρα ο κ. Σαμαράς και την πεποίθησή του ότι θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Δεν μπορούμε όμως να μείνουμε κολλημένοι στη λιτότητα, να τη βλέπουμε ως μοναδική διέξοδο". Στην ελληνική αντιπροσωπεία προκάλεσε αίσθηση η επισήμανση του κ. Ομπάμα πως "υπάρχουν χώρες στην Ευρώπη που έχουν υψηλή απασχόληση και μπορούν να βοηθήσουν περισσότερο", καθώς και η έμφαση που έδωσε στην "ανάγκη να υπάρξει ανάπτυξη και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας".

Προβληματισμός για το χρέος

Κατά τις πληροφορίες από την ελληνική πλευρά, ο πρωθυπουργός, αφού ενημέρωσε αναλυτικά τον κ. Ομπάμα για τις μεταρρυθμίσεις που επιχειρεί η κυβέρνησή του και τις δυσκολίες που αυτές συναντούν (κοινωνική συνοχή, υψηλή ανεργία), τόνισε πως δεν πρέπει να υπάρξει "δεύτερος γύρος προβληματισμού" με την τρόικα για την βιωσιμότητα του χρέους.

Αφενός διότι οδηγεί στο συμπέρασμα πως το πρόγραμμα δεν βγαίνει με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πολιτική σταθερότητα και, αφετέρου, επειδή ένα τέτοιο κλίμα αποθαρρύνει τους επενδυτές να "έλθουν" στην Ελλάδα.

Ο κ. Σαμαράς διαβεβαίωσε τον "πλανητάρχη" πως η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα μέσα στο 2014 "παρότι βρίσκεται για έκτη συνεχόμενη χρονιά σε ύφεση και έχει πάνω από 60% νεανική ανεργία".

Αναφορικά με τη σταθερότητα, φέρεται, να εξέφρασε την πεποίθησή του ότι δεν θα υπάρξει προσφυγή σε εκλογές –όπως σημείωσε και στη συνάντηση με τους επενδυτές στη Ν. Υόρκη. Την παράμετρο της πολιτικής σταθερότητας την επισήμανε αρκετές φορές ο κ. Σαμαράς στη διάρκεια της συνάντησης. "Πριν από ένα χρόνο η Ελλάδα κλυδωνιζόταν σε μία σταθερή περιοχή, σήμερα συμβαίνει το αντίθετο", είπε χαρακτηριστικά.

4,7 τρισ. κυβικά τα αποθέματα υδρογονανθράκων

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε στο θέμα της ενέργειας. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς ανέφερε πως τα αποθέματα υδρογονανθράκων Ισραήλ-Κύπρου ανέρχονται στα 4,5 τρισ. κυβικά μέτρα, ενώ της Ελλάδας υπολογίζονται στα 4,7 τρισ. κυβικά. Όλα μαζί –πρόσθεσε– αρκούν για να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης κατά 50% για τα επόμενα 30 χρόνια. Ενώ επιπλέον, ο ΤΑΡ υπολογίζεται να καλύπτει το 1,5-3% της ετήσιας ευρωπαϊκής ζήτησης.

(Στις επίσημες δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός μίλησε για τεράστια ενεργειακά αποθέματα στο τρίγωνο Ελλάδα-Ισραήλ-Κύπρου και τόνισε ότι «εμείς προσπαθούμε να ευθυγραμμίσουμε τις συνέργειες συμβάλλοντας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης»).

Η αποκάλυψη του κ. Σαμαρά αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα με δεδομένο ότι η Ελλάδα αναμένει – θεωρητικά μέχρι το τέλος του έτους – τα αποτελέσματα των σεισμικών καταγραφών που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι το φθινόπωρο μέχρι τις αρχές του 2013 από τη Νορβηγική PGS (που αφορά σε διαφορετική λεκάνη σε σχέση με τα κυπριακά και ισραηλινά κοιτάσματα). Όλα δείχνουν ότι ο κ. Σαμαράς επέλεξε να αποκαλύψει στον αμερικανό πρόεδρο τις πρώτες εκτιμήσεις, που αν και αποτελούν το πρώτο βήμα – δίνουν ένα σαφές στίγμα και μία τάξη μεγέθους για το τι μπορεί να περιμένει κανείς όταν πιάσουν δουλειά τα γεωτρύπανα.

Και με βάση τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές, τα αποτελέσματα είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά.

Θυμίζουμε ότι η χώρα μας ξεκίνησε πέρυσι το φθινόπωρο σεισμικές καταγραφές αναζητώντας πιθανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην περιοχή από το βόρειο Ιόνιο μέχρι νοτίως της Κρήτης. Οι έρευνες αυτές έχουν ολοκληρωθεί και σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή τα δεδομένα που συνελέγησαν βρίσκονται υπό επεξεργασία. Η ενημέρωση μάλιστα που υπάρχει επισήμως από τη νορβηγική εταιρεία PGS που διεξήγαγε τις έρευνες, είναι ότι η επεξεργασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Σημειώνεται ότι οι σεισμικές καταγραφές δίνουν μια εικόνα για το πιθανό δυναμικό υδρογονανθράκων. Όπως μάλιστα έδειξε η εμπειρία με τις αντίστοιχες σεισμικές καταγραφές σε Κύπρο και Ισραήλ, ειδικά για το φυσικό αέριο οι σεισμικές καταγραφές δίνουν μια πολύ καλή εικόνα για τα πιθανά κοιτάσματα, τα οποία σε κάθε περίπτωση πιστοποιούνται, μετρώνται και προσδιορίζονται μόνο μετά από την πραγματοποίηση γεωτρήσεων.


ΑΟΖ και «συγχαρητήρια»

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι για το θέμα της χάραξης ελληνικής ΑΟΖ ο κ. Ομπάμα περιορίσθηκε να παρατηρήσει πως οι ΗΠΑ για τέτοια θέματα τάσσονται υπέρ της εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Συνεχάρη δε, τον κ. Σαμαρά για την πρόσφατη επιτυχία της ελληνικής Αστυνομίας στην υπόθεση του φουσκωτού με τα εκρηκτικά που εντοπίσθηκε στη Χίο.

Ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες στην Αθήνα

Νωρίτερα, κατά τη συνάντηση με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζον Κέρι στο Στέιτ Ντηπάρτμεντ, έγινε συζήτηση εφ΄ όλης της γεωπολιτικής ύλης, καθώς οι δύο άνδρες μίλησαν για Τουρκία, Συρία, Αίγυπτο, Λιβύη, Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρο αλλά και Αφγανιστάν. Κατά τις πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς πρότεινε στον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας να ανοίξει επί ελληνικού εδάφους γύρος ισραηλινο-παλαιστιανικών συνομιλιών. Ιδιαίτερη αναφορά στο Σκοπιανό δεν υπήρξε.

Με Μπαν Κι Μουν και Μπλούμπεργκ

Η επίσημη επίσκεψη ολοκληρώνεται σήμερα στη Ν. Υόρκη, όπου ο κ. Σαμαράς είναι ομιλητής σε "ανοικτή" εκδήλωση που θα λάβουν μέρος περίπου 90 Αμερικανοί και Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες, ενώ προβλέπονται επίσης διαδοχικές συναντήσεις με τον δήμαρχο της πόλης Μάικλ Μπλούμπεργκ, τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας και με τον επικεφαλής του αμερικανοεβραϊκού συμβουλίου Ντέιν Χάρις.

Ο Α. Σαμαράς θα επισκεφτεί επίσης το Ground Zero, το σημείο όπου κατέπεσαν ο δίδυμοι πύργοι και θα δει τις εργασίες ανέγερσης του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου.

Με στοιχεία από www.capital.gr (ρεπορτάζ Μ. Μάνη - Χ. Φλουδόπουλος)

24 σχόλια:

Ανώνυμος 9 Αυγούστου 2013 στις 6:40:00 μ.μ. EEST  

Παρόλο που δεν είμαι ούτε "μνημονιακός" ούτε "αντιμνημονιακός", αυτή η δουλοπρέπεια που επέδειξε ο Σαμαράς προκειμένου ο Ομπάμα να "πει έναν καλό λόγο για την Ελλάδα" με ενόχλησε, αισθητικά το λιγότερο.

Ανώνυμος 9 Αυγούστου 2013 στις 11:30:00 μ.μ. EEST  

Πού την είδες τη δουλοπρέπεια; Εγώ μια χαρά τον είδα το Σαμαρά.
Το "να μπούμε στο κάδρο των ΗΠΑ" είναι σωστή στόχευση.

Ανώνυμος 10 Αυγούστου 2013 στις 1:44:00 π.μ. EEST  

κοροιδίες

Γεράκι 10 Αυγούστου 2013 στις 4:09:00 π.μ. EEST  

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς ανέφερε πως τα αποθέματα υδρογονανθράκων Ισραήλ-Κύπρου ανέρχονται στα 4,5 τρισ. κυβικά μέτρα, ενώ της Ελλάδας υπολογίζονται στα 4,7 τρισ. κυβικά. Όλα μαζί –πρόσθεσε– αρκούν για να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης κατά 50% για τα επόμενα 30 χρόνια.

Είναι γνωστό πως θα τρώμε με χρυσά κουτάλια κι ότι η κελεμπία θα γίνει πολύ της μόδας. Δεν είναι γνωστό ποιοι διαρρέουν αυτές τις πληροφορίες αν κι είναι σχετικά εύκολο να υποψιαστεί κανείς. Το success story βεβαίως δεν θα μπορούσε να περιλαμβάνει τα προηγούμενα νούμερα έτσι έγινε 4,7tcm για να μπούμε στο μάτι των Κυπρίων και των Ισραηλιτών. Έτσι είναι οι μάγκες. Η μπουρδολογία των υδρογονανθράκων καλά κρατεί. Το να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας και να ονειρευόμαστε τις κελεμπίες και τα χρυσά κουτάλια που μας τάζουν, δεν σημαίνει ότι μπορεί να κοροϊδέψουμε και τις εταιρείες που εξειδικεύονται στο τομέα αυτόν επί δεκαετίες. Σε έναν τομέα μάλιστα που η μόνη μας μυρωδιά είναι ο Πρίνος που για αυτές δεν είναι καν άξιο λόγου, σταγόνα στον ωκεανό, μη εμπορική μάλιστα.

Ανώνυμος 10 Αυγούστου 2013 στις 10:05:00 π.μ. EEST  

Γεράκι νομίζεις ότι οι αμερικάνοι δεν ξέρουν τι υδρογονάνθρακες υπάρχουν και δεν υπάρχουν στη Μεσόγειο; Το ξέρουν με το νι και το σίγμα. Πιστεύεις ότι ο Σαμαράς θα πήγαινε να τους μιλήσει με αριθμούς αν δεν είχε στοιχεία;
Η PGS που έκανε τις έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη βλέπει μεγάλες δυνατότητες (http://www.enkripto.com/2013/07/blog-post_7628.html) αλλά εσύ γράφεις για κελεμπίες και μπουρδολογίες.
Βέβαια θυμάμαι που είχες γράψει ότι δεν έχουμε δικαίωμα επέκτασης χωρικών υδάτων, στα πετρέλαια θα κόλαγες;
Δε χρειαζόμαστε πικραμένους σημιτικούς / ροζακικούς / ΓΑΠικούς της σχολής "να δώσουμε λίγα για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο" ή "δεν υπάρχουν πετρέλαια στο Αιγαίο" (τα είπε και τα δύο ο ΓΑΠ, άσχετα αν αντιφάσκουν μεταξύ τους). Χρειαζόμαστε πατριώτες που θα διεκδικήσουν τα εθνικά μας δίκαια. Αν ο Σαμαράς τα διεκδικήσει, μαζί του.

Nativist 10 Αυγούστου 2013 στις 5:58:00 μ.μ. EEST  

@ Γεράκι

Ο καθηγητής Αντ. Φώσκολος για τα κοιτάσματα: Η Κρήτη αποκτά ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία

Το παραπάνω είναι ένα τυχαίο από τις εκατοντάδες σχετικών δημοσιευμάτων.

Οι Νορβηγοί φορούν κελεμπίες;

Εσύ τελικά, έχεις κάποια στοιχεία, με τα οποία αμφισβητείς αυτά, που χρόνια τώρα λέει ο Φώσκολος και όχι μόνο και που επιβεβαιώθηκαν από τις έρευνες της PGS, ή απλώς ανήκεις στην μερίδα εκείνων, που για κάποιον λόγο προβάλλουν την άρνηση για την άρνηση, χωρίς βέβαια στοιχεία, αλλά με πολύ πείσμα;

ΥΓ: Οι λόγοι, για τους οποίους το κάνεις, δεν με αφορούν.

Γεράκι 11 Αυγούστου 2013 στις 2:38:00 π.μ. EEST  

@Ανώνυμος 10 Αυγούστου 2013 - 10:05:00 π.μ

Αν κάποιοι θα μπορούσαν να ξέρουν τι υπάρχει στη Μεσόγειο με το νι και με το σίγμα, αυτοί θα ήταν οι Νορβηγοί που είναι οι κορυφαίοι παγκοσμίως στην εξερεύνηση Υ/Α κι όχι οι Αμερικανοί. Οι Νορβηγοί όμως κάνουν σεισμολογικές έρευνες κι όχι συγκριτικές γεωλογικές μελέτες κι εκτιμήσεις, γιατί μόνο έτσι μπορείς να βγάλεις ασφαλέστερα συμπεράσματα ώστε να χαρακτηρίσεις μια έκταση ως ενδιαφέρουσα για περαιτέρω εξερεύνηση που περιλαμβάνει πυκνότερες σεισμικές γραμμές και δοκιμαστικές γεωτρήσεις. Αφού γίνουν όλα αυτά, που κοστίζουν σε χρόνο και χρήμα, τότε μόνο μπορείς να μιλάς για το αποθέματα Υ/Α της περιοχής που εξερευνάς μάλιστα κι όχι τα συνολικά μια τεράστιας θαλάσσιας έκτασης. Το κοίτασμα δλδ μιας συγκεκριμένης έκτασης και κατά πόσο εκμεταλλεύσιμο είναι το οποίο εξαρτάται συνοπτικά από α) το ποσοστό απολήψιμων αποθεμάτων που είναι μέρος των συνολικών, β) την ποιότητα άρα και την αξία των απολήψιμων Υ/Α, γ) το κόστος εξόρυξης που εξαρτάται από το βάθος που βρίσκεται το κοίτασμα, τον αριθμό και το είδος των γεωτρήσεων κοκ Αυτά και άλλα καθορίζουν για το αν ένα κοίτασμα χαρακτηρίζεται ως οικονομικά εκμεταλλεύσιμο, για το αν δλδ αναμένεται κέρδος -αφότου έχει αποσβεστεί το κόστος έρευνας κι εκμετάλλευσης- από ένα κοίτασμα. Στα προηγούμενα δεν μπλέκω το γεγονός περί θέσης κοιτάσματος και το αν εκτείνεται σε διαφορετικά οικόπεδα με διαφορετικούς δικαιούχους ή διαφορετικές κρατικές δικαιοδοσίες που οδηγεί στις συμφωνίες συνεκμετάλλευσης μεταξύ εταιρειών ή/και κρατών που έχουν τα δικαιώματα στις αντίστοιχες περιπτώσεις κάτι το οποίο περιπλέκει την επένδυση στην εκμετάλλευση ενός κοιτάσματος το οποίο αυξάνει το κόστος, ή λόγω χρονικών περιορισμών, ή ακόμα κι αποτυχία συμφωνίας με τα εμπλεκόμενα μέρη, οδηγεί σε αδιέξοδα κλπ

Οι εκτιμήσεις των αποθεμάτων που προκύπτουν από το γραφείο με τη σχετική μεθοδολογία και βάσει τα διαθέσιμα δεδομένα που δεν είναι σεισμολογικά, είναι ένα εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει στο να χαρακτηρίσει μια έκταση ενδιαφέρουσα, ότι συγκεντρώνει δλδ τις θεωρητικές προϋποθέσεις ώστε να ερευνηθεί. Μέχρι εκεί όμως. Τα υπόλοιπα είναι αριθμοί που προκαλούν εντυπώσεις δίχως ουσιαστική αξία αν δεν γίνουν τα όσα περιέγραψα στην προηγούμενη παράγραφο. Πχ είναι εύκολο να λέει ο καθένας πως νότια της Κρήτης υπάρχουν 3,5tcm φυσικού αερίου επειδή η γεωλογική δομή παρουσιάζει ομοιότητες με κάποια άλλη κι αφού στη άλλη με τόσα λασποηφαίστεια αναμένονται τόσα αποθέματα άρα και νότια της Κρήτης πρέπει να αναμένονται τα χ αναλογικά. Αυτά τα χ αποθέματα όμως είναι αναμενόμενα, δεν είναι πραγματικά, δεν βρέθηκαν από σεισμικές έρευνες, ούτε επιβεβαιώθηκαν από γεωτρήσεις. Αυτή είναι η μία μεγάλη διαφορά. Η άλλη είναι ότι από τα χ αναμενόμενα δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να διευκρινιστεί πόσα είναι τα απολήψιμα, ούτε την ποιότητά τους, ούτε αν είναι κατακερματισμένα, ούτε σε τι βάθος είναι. Αυτές είναι κρίσιμες λεπτομέρειες που καθορίζουν τελικά το πόσο αξία έχει να αναφέρονται σε χ αποθέματα. Κι εγώ σου λέω ότι τελικά βρίσκουμε 10χ αποθέματα 35km κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας. Ωραία θα βάλουν κελεμπίες τα τρισέγγονα των τρισεγγόνων των τρισέγγονών μας, όχι εμείς. Το ότι τότε οι Υ/Α σε εκείνο το βάθος πιθανότατα να μην ενδιαφέρουν κανέναν είναι προφανώς μια άλλη κουβέντα. Ήδη υπάρχει σκεπτικισμός ως προς τις τελικές αποδόσεις του φυσικού αερίου που εκκινούν να εξορυχτούν τα επόμενα χρόνια και με βάθος 30ετίας, δεδομένου ότι αναπτύσσεται ραγδαία η εκμετάλλευση του φτηνότερου κι αποδοτικότερου σχιστολιθικού αερίου, συν τις εξελίξεις της εκμετάλλευσης υδριτών κλπ

Γεράκι 11 Αυγούστου 2013 στις 2:38:00 π.μ. EEST  

Η PGS που έκανε τις έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη βλέπει μεγάλες δυνατότητες αλλά εσύ γράφεις για κελεμπίες και μπουρδολογίες.

Ακριβώς η PGS έκανε έρευνες με πολύ αραιές σεισμικές γραμμές διότι η συνολική περιοχή της αδιαμφισβήτητης- κι άρα δίχως απαίτηση οριοθέτησης- ελληνικής υφαλοκρηπίδας, είναι επιστημονικά terra incognita. Οι έρευνες αυτές είναι μια μυρωδιά που θα πωληθεί κερματισμένη για περαιτέρω έρευνες κι αξίας τόσης όσης προκύψει από ενδιαφέροντα ευρήματα κατά περίπτωση. Ακόμα είμαστε στο Α κι έχουμε πολλά γράμματα ως το Ω (εκμετάλλευση των όσων κοιτασμάτων βρεθούν κι αξιολογηθούν ως εκμεταλλεύσιμα). Λεπτομέρεια που αναφέρω πριν διατυπωθούν κι άλλες κακίες αποτελεί πως ήδη γνωρίζουμε από άλλες έρευνες ότι στο Ιόνιο υπάρχουν δύο κοιτάσματα πετρελαίου. Το ότι τόσα χρόνια δεν προσπαθήσαμε να εκμεταλλευτούμε μέσω δικαιωμάτων υφαλοκρηπίδας είναι θέμα που εντάσσεται τόσο στο διπλωματικό σκέλος της υπόθεσης (βλ δόγμα δεν κάνουμε τίποτα εκτός Αιγαίο για να μην δικαιωθεί η Τουρκία ότι υπάρχουν ειδικές περιστάσεις σε αυτό), όσο και στο πολιτικό καθώς το ένα από αυτά εκτείνεται στην Ιταλική υφαλοκρηπίδα και η παγκόσμια πρακτική οδηγεί στην συνεκμετάλλευση, κάτι που φαντάζομαι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν ήθελε να εφαρμόσει τόσο λόγο πολιτικού κόστους (βλ λαϊκισμό αντιπολίτευσης) όσο και "προηγούμενου" που θα εκμεταλλευόταν κατάλληλα η Τουρκία.

Βέβαια θυμάμαι που είχες γράψει ότι δεν έχουμε δικαίωμα επέκτασης χωρικών υδάτων, στα πετρέλαια θα κόλαγες;

Προφανώς θυμάσαι οτι σου επιτρέπει η αντίληψη σου, δεν έγραψα αυτό, αντίθετα έθετα με επιχειρήματα προβληματισμός έναντι της βεβαιότητας που θέλει πως το διεθνές δίκαιο μας δικαιώνει 100% κι ότι τα ζητήματα αυτά είναι πολύ απλά. Δεν ισχύουν αυτά, κι επιχειρηματολόγησα πάνω σε αυτό, αν θες απάντησε με επιχειρήματα κι όχι με ψέματα που έχουν σκοπό να προκαλέσουν αρνητικές εντυπώσεις. Το ξαναγράφω, δεν με ενδιαφέρει να αρέσουν οι απόψεις μου, δεν πουλάω ούτε μεταφορικά, ούτε κυριολεκτικά φούμαρα για να νοιώθει ο όποιος αναγνώστης όμορφα ώστε να δικαιώνεται το αίσθημα του που θέλει να είναι ο μόνιμα αδικημένος από ξένα κέντρα και προδότες πολιτικούς. Αν θες παρουσιάζω προβληματισμός σχετικά με την ύπαρξη της μισής αλήθειας που αποκρύπτεται στο παραμύθι, από εκεί και πέρα ο καθένας μπορεί να διαλέξει για το αν θα προβληματιστεί κι αν θα εξετάσει κατά πόσο υπάρχουν και ισχύουν και κατά πόσο ανατρέπουν παγιωμένες αντιλήψεις.

Γεράκι 11 Αυγούστου 2013 στις 2:38:00 π.μ. EEST  

Πιστεύεις ότι ο Σαμαράς θα πήγαινε να τους μιλήσει με αριθμούς αν δεν είχε στοιχεία;

Θα είχε ενδιαφέρον να τον ρωτούσε κανείς να μας διευκρινίσει από που βρήκε τους αριθμούς που αναφέρει με τόση βεβαιότητα. Κάποιος αφελής θα έλεγε, μα από τους Αμερικανούς. Η απάντηση είναι ότι η Αμερικανοί δημοσίευσαν εκτιμήσεις σχετικά με τη Λεβαντίνη (Ισραήλ-Κύπρο) και το Δέλτα του Νείλου στην Αίγυπτο, δεν έχω υπόψη μου καμιά άλλη μελέτη τους που να αφορά νότια της Κρήτης, το Ιόνιο και το Αιγαίο. Ειδικός δεν είμαι, αν κάποιος γνωρίζει περισσότερα ας παραθέσει τέτοιες μελέτες, εγώ δεν βρήκα μέχρι τώρα. Κάποιος άλλος θα έλεγε ότι οι αριθμοί αυτοί προκύπτουν από μελέτες άλλων, πχ Ελλήνων και Γάλλων επιστημόνων. Η απάντηση βρίσκεται στις δύο πρώτους παραγράφους συν το ότι οι μελέτες αυτές βασίζονται στη σύγκριση ανάλογων παγκόσμια γεωλογικών δομών με επισφαλή αποτελέσματα που βασίζονται σε πιθανότητες και μόνο, σε άλλες μεταφέρουν αναλογικά τις αμερικανικές εκτιμήσεις του Δέλτα του Νείλου στο δυνητικό ελληνικό κομμάτι της ευρύτερης περιοχής το οποίο επίσης είναι επισφαλές να προσμετράται στα συνολικά χ αποθέματα τα οποία στην πραγματικότητα είναι αναμενόμενα κι όχι εντοπισμένα, πόσο μάλλον απολήψιμα. Αναφέρομαι στη περιβόητη Λεκάνη του Ηροδότου που αν δεν κάνω λάθος δεν ήταν καν το αντικείμενο της σχετικής αμερικανικής μελέτης. Χώρια ότι σε εκείνη την περιοχή υπάρχει τουρκική αμφισβήτηση κι άρα εκκρεμεί συμφωνία, άρα δεν μπορεί να υπάρξει εκμετάλλευση αν δεν οριοθετηθεί η περιοχή που την περιλαμβάνει. Χώρια ότι εκεί οι εβαπορίτες όπως λένε οι ίδιοι οι Έλληνες επιστήμονες είναι πάχους 18km που είναι απαγορευτικό με τη σημερινή τεχνολογία γεωτρήσεων. Κι αυτή η τόσο προβληματική περιοχή από όλες τις απόψεις είναι το φιλέτο, εκεί αναμένονται τα περισσότερα από τα χ αποθέματα που όμως τα προσμετράνε στα tcm που αναφέρουν δημιουργώντας την εντύπωση πως είναι βέβαιο πως είναι -μόνο- Ελληνικών δικαιωμάτων και βέβαιο πως είναι και υπαρκτά και απολήψιμα.

Πχ μια παγιωμένη αντίληψη που έχει κατασκευαστεί τα τελευταία χρόνια είναι ότι πετρέλαια υπάρχουν, πολλά, τόσα που ξεχρεώνουμε και πρέπει να παραγγείλουμε κελεμπίες κλπ Είναι η εξέλιξη στο παραμύθι που ήθελε να υπάρχουν "τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου εντός του Αιγαίου". Ήρθε η κρίση, άλλαξαν τα δεδομένα και βάσει των εξελίξεων της Κύπρου με την ΑΟΖ, άλλαξαν οι κυβερνήσεις, άλλαξε η σεναριολογία και πλέον δεν γράφονται βιβλία για αυτά τα ρημάδια τα τεράστια κοιτάσματα εντός του Αιγαίου, αλλά δημοσιεύονται μελέτες που θέλουν στο Αιγαίο να μην υπάρχουν κοιτάσματα άξια εκμετάλλευσης κι ότι είναι ψίχουλα σε σχέση με αυτά στη Μεσόγειο και στο Ιόνιο, χωρίς μάλιστα τον κίνδυνο να ρισκάρεις ένα πάγιο έσοδο δεκάδων δις € (τουρισμός). Βλέπεις πλέον κανέναν από τους Έλληνες επιστήμονες, ειδικούς και πολιτικούς να ασχολούνται με πετρέλαιο εντός τους Αιγαίου; Όχι. Το παραμύθι αυτό έφαγε τα ψωμιά του, ο φούρνος βγάζει νέα καρβέλια, σε tcm. Είναι βλέπεις και σημάδι των εξελίξεων που θυμήθηκαν τον τουρισμό, χώρια ότι το φυσικό αέριο είναι οικολογικό όπως λένε και πιθανό ατύχημα δεν θα προκαλέσει την καταστροφή που θα προκαλούσε σε γεώτρηση πετρελαίου εντός του Αιγαίου. Βλέπεις δλδ ότι πλέον ομολογείται πλαγίως πως τεράστιο κοίτασμα τύπου Μπάμπουρα θα είχε οικονομική απόδοση κλάσμα από την ετήσια του τουρισμού και σε αντίθεση με τον τουρισμό ο κάθε Μπάμπουρας θα εξαντλούνταν σε 20-30 έτη, ένα ατύχημα λοιπόν θα κόστιζε εκατοντάδες δις κι ως εκ τούτου το ρίσκο παρά είναι μεγάλο. Τώρα που "βρήκαμε" το οικολογικό φυσικό αέριο και μάλιστα εκτός Αιγαίου, τον Μπάμπουρα και τα "τεράστια αποθέματα πετρελαίου εντός του Αιγαίου" τα ξέχασαν όλοι. Θα τα θυμηθούμε όταν έρθει η ώρα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Τουρκία.

Γεράκι 11 Αυγούστου 2013 στις 2:38:00 π.μ. EEST  

Χρειαζόμαστε πατριώτες που θα διεκδικήσουν τα εθνικά μας δίκαια. Αν ο Σαμαράς τα διεκδικήσει, μαζί του.

Βεβαίως. Δεν ήταν όμως ο ΓΑΠ (εσύ τον μνημόνευσες) που υπόσχονταν άμεση ανακήρυξη ΑΟΖ, αλλά ο Σαμαράς, ο οποίος τώρα προσπαθεί να μεταβιβάσει αυτό το δικαίωμα στην ΕΕ. Μήπως ούτε ο Σαμαράς όπως κι ο ΓΑΠ δεν είναι πατριώτης; Μήπως έχει κι αυτός φοβικά σύνδρομα κι είναι πουλημένος και προδότης, όπως όλοι οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί; Όχι. Απλώς τα ζητήματα αυτά δεν είναι ούτε τόσο απλά, ούτε τόσο ευνοϊκά όσο πιστεύουν οι περισσότεροι βάσει όσων τους έχει καλλιεργήσει ο πολιτικός λαϊκισμός τόσα χρόνια. Ο λαϊκισμός αυτός προβάλλει, στην καλύτερη, μισές αλήθειες, μπερδεμένες με ψέματα και τέτοιες διαστρεβλώσεις όσες επιτρέπει η άγνοια των δεκτών, η οποία είναι δεδομένη και βολεύει να ενισχύεται, εξυπηρετώντας ποικίλους σκοπούς, τόσους όσο οι στόχοι εκείνων που τον ασκούν.

@Nativist

Προφανώς τα προηγούμενα απαντούν σε μεγάλο βαθμό στο ερώτημά σου. Να επισημάνω μόνο ότι οι έρευνες της PGS δεν επιβεβαίωσαν κανέναν, μη λέμε ότι θέλουμε. Ακόμα οι ειδικοί της PGS μελετούν τα σεισμικά που δεν είναι καν κατάλληλα για εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. Το μόνο που θα προκύψει είναι ποιες περιοχές συγκεντρώνουν περισσότερο ενδιαφέρον για να διεξαχθούν περαιτέρω έρευνες με νέα πιο πυκνά σεισμικά, που αν επιβεβαιώσουν το ενδιαφέρον θα δώσουν το πράσινο φως για γεωτρήσεις αφού τα πυκνά σεισμικά μειώνουν το ρίσκο της επένδυσης εκατοντάδων εκατομμυρίων $ χωρίς μάλιστα να το μηδενίζουν. Η οποιαδήποτε αναφορά λοιπόν σε εκτιμήσεις είναι επισφαλής κι άνευ πραγματικής αξίας που να δικαιολογεί παραγγελίες κελεμπιών. Σε καμία περίπτωση ο σκεπτικισμός μου δεν θέλει να αποδείξει πως δεν υπάρχουν υδρογονάνθρακες, σαφώς και υπάρχουν, το πόσα πραγματικά είναι θέμα γεωτρήσεων και πραγματικών αποτελεσμάτων. Καλές λοιπόν οι εκτιμήσεις και οι προσδοκίες αλλά δεν παύει να είναι τέτοιες κι όχι πραγματικότητα.

Στην αναφορά σου περί στοιχείων αν δεν σε έχουν καλύψει τα παραπάνω ας πούμε συμπληρωματικά ότι ο υπολογισμός που κάνουν διάφοροι συμπεριλαμβάνει, όπως ανέφερα, και τα αναμενόμενα κοιτάσματα στη Λεκάνη του Ηροδότου. Ποιος τους λέει ότι εκεί είναι σίγουρο ότι θα αποκτήσουμε ποτέ αποκλειστικό δικαίωμα εκμετάλλευσης; Είναι τόσο βέβαιοι πως θα αποκτήσουμε τέτοιο δικαίωμα; Κι είναι βέβαιοι ότι ακόμα κι αν αποκτήσουμε δεν θα υπάρξει ενδεχόμενο "συνεκμετάλλευσης" με Αιγύπτιους ή/και με Τούρκους; Αυτοί δεν έλεγαν να παραδειγματιστούμε από την Κύπρο; Το κοίτασμα της Αφροδίτης γιατί το συνεκμεταλλεύονται με τους Ισραηλίτες; Στρατηγική συμμαχία ή παγκόσμια πρακτική σε κοιτάσματα εκτεινόμενα των θαλασσίων ζωνών; Οι Κύπριοι δεν υπέγραψαν παρόμοια συμφωνία συνεκμετάλλευσης με την Αίγυπτο σε ζώνη αρκετών km εκατέρωθεν της οριοθετικής τους γραμμής; Η μη κύρωση της οριοθέτησης από το Λίβανο είναι λόγω τουρκικού δακτύλου ή μήπως κυπριακής πατάτες που εξυπηρετούσε ισραηλίτικα συμφέροντα, κάτι που έκαναν κι εις βάρος της Αιγύπτου ή όχι; Πρόβλημα με τους Αιγύπτιους δεν είχαν μέχρι πρόσφατα; Γιατί; Τα περίφημα λασποηφαίστεια με τους Υδρίτες που εντοπίστηκαν στον Αναξίμανδρο είναι νοτίως του Καστελορίζου ή μήπως σε αδιαμφισβήτητη τουρκική υφαλοκρηπίδα; Το γνωρίζουν και το αποκρύπτουν ή μήπως δεν το γνωρίζουν καν; Ποια περίπτωση είναι χειρότερη; Τη σχετική μπουρδολογία περί ΑΟΖ και κελεμπιών τη χαρακτηρίζω ως τέτοια, διότι τα δεδομένα παρουσιάζονται στην καλύτερη με μισές αλήθειες. Νορβηγούς, Αμερικάνους, Γερμανούς και εξειδικευμένες εταιρείες εξόρυξης που ξέρουν τι τους γίνεται, δεν είναι δυνατόν να τους ξεγελάσουν με μπουρδολογία, παρά μόνο εκείνους που τους ενδιαφέρει.

Εμάς.

AXEΡΩΝ 11 Αυγούστου 2013 στις 6:18:00 π.μ. EEST  

@Γεράκι
«Μήπως έχει κι αυτός φοβικά σύνδρομα κι είναι πουλημένος και προδότης, όπως όλοι οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί; Όχι.»
Ὅχι;

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 11 Αυγούστου 2013 στις 11:15:00 π.μ. EEST  

Ρε συ Γεράκι, από μικρός το είχες να χαλάς τα πάρτυ; Φτάνει, όχι άλλο κάρβουνο, με τόση επιχειρηματολογία πείστηκα ότι ΑΟΖ δεν μπορεί να ανακηρυχτεί γιατί δε μας συμφέρει και την υφαλοκρηπίδα (προτείνω εγώ)ας την μοιράσουμε με τους γείτονες γιατί, εφ'όσον πάμε σε διεθνές δικαστήριο δεν είναι και τόσο ασφαλής η θέση μας (σε μετάφραση: θα δώσουν στην Τουρκία - μέγεθος, στρατηγική αξία, πληθυσμός - και την υφαλοκρηπίδα της Αττικής). Και από υδρογονάνθρακες τέλος, ας το ρίξουμε στους υδατάνθρακες να ξεχάσουμε τον πόνο μας. Με την ευκαιρία:
Πωλείται κελεμπία λευκή, μέγεθος ΧXL, εντελώς αμεταχείριστη, λόγω διάψευσης προσδοκιών αραβοποίησης. Πωλούνται επίσης για τον ίδιο λόγο σετ χρυσά κουταλομαχαιροπίρουνα επίσης αμεταχείριστα και τρεις σύζυγοι, Φατμέ, Αϊσέ και Αϊσεγκούλ, ελαφρά μεταχειρισμένες. Πληροφορίες : Φτωχός και μόνος (παρ'ολίγον)Άραβας.
Άντε γιατί δεν την γλυτώνουμε την κατάθλιψη.

Nativist 11 Αυγούστου 2013 στις 3:03:00 μ.μ. EEST  

@ Γεράκι

Σέβομαι τον σκεπτικισμό σου, καίτοι δεν τον συμμερίζομαι.

Εμένα άλλο απασχολεί. Αν και όποτε βγάλουμε ό,τι βγάλουμε, ποιος θα το διαχειρίζεται; Οι ίδιοι αυτοί που μάς έφεραν στα σημερινά χάλια; Εμ τότε θα γίνει μεγάλο πάρτυ.

Γεράκι 14 Αυγούστου 2013 στις 9:17:00 μ.μ. EEST  

@ΑΧΕΡΩΝ

Προφανώς εσύ τον θεωρείς άλλο έναν προδότη, μπορείς να μου το αιτιολογήσεις λίγο; Θεωρώ πως ο Σαμαράς είναι από τους πλέον ευαίσθητους στα εθνικά θέματα, θα βγει τώρα κανένας να με πει και Σαμαρικό, αυτό αποδεικνύει αδιαμφισβήτητα η πολιτική του πορεία και υπό μία έννοια είμαστε τυχεροί που, δεδομένου των πολιτικών εξελίξεων, βγήκε αυτός πρωθυπουργός. Ο λόγος είναι απλός, από τους πολιτικούς αρχηγούς προεκλογικά θεωρούνταν, λόγω προϊστορίας, ο πλέον σοβαρός πατριώτης, διαφορετικά, εκείνος που οι περισσότεροι δεν τον συμπεριλάμβαναν στους προδότες, πουλημένους, προσκυνημένους κοκ Έχοντας ως βάση αυτό και συζητώντας το δυνατόν στο πραγματικό κι όχι συνομωσιολογικό πλαίσιο, η εξήγηση του ότι δεν υπάρχουν εξελίξεις σε πάγια εθνικά προβλήματα όπως της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών, ανακήρυξης ΑΟΖ, επέκτασης ΧΥ, κλπ δεν βρίσκεται ούτε στο αν είναι ή δεν είναι πατριώτης ο Σαμαράς, ούτε σε καμιά τρόικα, ούτε σε οποιοδήποτε άλλο εξωτερικό παράγοντα. Η εξήγηση είναι πολύ απλή, τα ζητήματα αυτά δεν είναι τόσο απλά όσο πιστεύει ο περισσότερος κόσμος, ούτε τόσο ευνοϊκά κι εύκολα όπως τον παραμύθιαζαν τόσα χρόνια. Σήμερα λοιπόν με αδιαμφισβήτητα πατριώτη πρωθυπουργό οι περισσότεροι πλέον δεν μπορούν να μιλήσουν περί εθνικής προδοσίας, έτσι χρησιμοποιούν τον άσσο στο μανίκι για να εξακολουθούν να παραμυθιάζουν τον κόσμο. Ξένα κέντρα, αυτή είναι η βολική ερμηνεία τόσο για εκείνους που βλέπουν ότι ο προηγούμενος λαϊκισμός τους δεν μπορεί να γίνει πραγματικότητα, όσο και για εκείνους που τα ξένα κέντρα είναι η ...λογική ερμηνεία των πάντων.

@Φκμκ

Από μικρό κι από τρελό... μην περιμένεις από ειδικούς, επιστήμονες, επαγγελματίες αναλυτές, συμβούλους, πολιτικούς και τα συναφή να πουν την απλή ή/και ολόκληρη την αλήθεια, δλδ ότι δεν είναι τόσο απλά, ευνοϊκά και ξάστερα τα πράγματα αφού κάτι τέτοιο θα ακύρωνε το λόγο ύπαρξής τους, αλλά και τον πάγιο καταγγελτικό λόγο τους. Γιατί νομίζεις διαχειριστικά πιάσαμε πάτο, ένας λόγος είναι ότι η χώρα είναι γεμάτη από ειδικούς και συμβουλάτορες που μεγεθύνουν το φαινόμενο της γενικής αποχαύνωσης. Όλοι γουστάρουν να διαβάζουν βαθυστόχαστες αναλύσεις που στοχεύουν στο να αποδείξουν ότι προδότες πολιτικοί σε συνεργασία με ξένα κέντρα κάνουν τα πάντα για να μην μεγαλουργήσει η πατρίδα μας, μέσω της απαξίωσης του κράτους. Λες και δεν είμαστε όλοι εμείς που διαλέγουμε το κράτος με τις εκλογές και δεν είμαστε εμείς που το απαξιώνουμε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Πας να διαβάσεις κανά άρθρο σε χώρο που εκτιμάς και τι διαβάζεις; Άλλη μια επιβεβαίωση σχετικά με τα τρις που θα μας σώσουν. Μας λέει ο αρθρογράφος λοιπόν λίγο-πολύ ότι ο Σαμαράς επιβεβαιώνει περσινό άρθρο που έκανε αναφορά σε μελέτη που αναφερόταν σε τόσα tcm και μερικά τρις τα οποία συμπίπτουν με τις εκτιμήσεις άλλων γνωστών επιστημόνων, που συμπίπτουν με εκτιμήσεις ξένων υποτίθεται μελετών, που επιβεβαιώνονται επίσης με δήθεν μυστική κι ανεξάρτητη υποτίθεται έκθεση γερμανικής τράπεζας κοκ. Διαβάζεις μετά στον ίδιο χώρο με άλλο σκεπτικό ότι γενικά με τέτοια μυαλά η χώρα δεν σώζεται κι αναρωτιέσαι όπως κι ο Nativist ποιος θα μας σώσει από τους προβαλλόμενους σωτήρες και φωστήρες.

Της επιβεβαίωσης και της διαρροής το ανάγνωσμα. Κάνει και για τίτλο άρθρου αυτό.

AXEΡΩΝ 14 Αυγούστου 2013 στις 10:53:00 μ.μ. EEST  

@Γεράκι
Κατ΄ἀρχήν ἐγώ δέν ἔθιξα προσωπικά τον Σαμαρά,ὅχι τουλάχιστον σ΄αὐτήν την ἀνάρτηση,μέχρι που ἐσύ ἐξέδωσες το ἀπαλλακτικό βούλευμα:« Μήπως έχει κι αυτός φοβικά σύνδρομα κι είναι πουλημένος και προδότης, όπως όλοι οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί; Όχι.»
Και ἡ τοποθέτηση ἡ δική μου ἦταν μία ἐρώτηση:«ὅχι;»
Τεκμηρίωσε το «ὅχι» αὐτό,μήν το ἀφήνεις να αἰωρείται.
Σε ὅτι με ἀφορᾶ,δέν πείθομαι δια το ἀγνόν και ἄμμωμον του Ἀντωνίου,και ἰδού το γιατί:
«Πούλησε» ἀντιμνημονιακή ρητορεία,ἀλλά ἐφάρμοσε μνημονιακή πολιτική.
Ἔβαλε πλάτη στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ,μέχρι που ἀνοιχτά ἀναγκάστηκε να γίνει το δεκανίκι της.
Ἀφόρισε την συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ,και τεκμηρίωσε μάλιστα το γιατί,ἀλλά την στιγμή της ἀλήθειας,που για μένα σήμανε στις 28 Ὀκτωβρίου 2011,στην Θεσσαλονίκη,
ἔτρεξε να διασώσει το ΠΑΣΟΚ,να φυγαδεύσει τον ΓΑΠ,και να τσιμεντώσει το μνημόνιο.
Ὑπέκλεψε την ψήφο ὅσων μπόρεσε ὑποσχόμενος ἐπαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου-ὅσοι ὅμως τον ψήφισαν,πρέπει να πάγωσαν κυριολεκτικά ὅταν τον ἄκουσαν,ἐκείνο το βράδυ του Ἰουνίου,μόλις εἴχε κερδίσει τις ἐκλογές(που κατά τα ἄλλα θα δεχόταν να ἀναλάβει μόνο με αύτοδυναμία την διακυβέρνηση),να ἐγγυάται ὅτι «ἡ Χώρα θα τιμήσει την ὑπογραφή της»,κάτω ἀπό τα μνημόνια,ἑννοείται.
Οἱ κυβιστήσεις του,ὥν οὐκ ἕστι ἀριθμός.
Ἀλλά ἐσύ,παρουσιάζεις το memmory effect,ἔχεις μπροστά σου τον Σαμαρά σωματοφύλακα του ΓΑΠ,και νομίζεις ὅτι βλέπεις τον Κοριολανό,που δείχνει στο πλήθος τις πληγές που ἀπεκόμισε ὑπερασπιζόμενος την Ρώμη,τον Παύλο Μελά που θυσιάστηκε για την Μακεδονία,ἕναν ματωμένο ἥρωα τέλος πάντων.
Με ἕνα ἀφοριστικό «ὅχι»,τον ἀνακηρύσσεις ἀθώο κάθε ἀμαρτήματος.
Ἐγώ ἀπάντησα παραθέτοντας τα ἀνωτέρω,και ὅχι με ἕναν ἀφορισμό,ἀλλά οὔτε και με τόνο καταγγελτικό.
Παράθεσε τώρα ἐσύ την δική σου τεκμηρίωση περί της Ἀντωνίου ἀθωότητος.
............................
ΥΓ.Τα ἀνωτέρω ἀφοροῦν τον Ἀντώνιο.
Σε καμμία περίπτωση δέν προτίθεμαι να ἀπαξιώσω τον τεκμηριωμένο λόγο σου ἐπί τεχνικών θεμάτων,ἤ γενικώτερα.

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 16 Αυγούστου 2013 στις 1:34:00 π.μ. EEST  

@Γεράκι
Έγραψα πριν ένα κείμενο σεντόνι για απάντηση. Είχα σώσει το μεγαλύτερο μέρος του όταν κάπου το έχασα αλλά τώρα που το ξαναβλέπω δεν έχει και πολύ νόημα. Άλλωστε κοντός ψαλμός αλληλούια - όσοι ακόμα ψευτοζούμε στον τόπο αυτό δε βλέπω να τον πηδάμε τον χειμώνα που έρχεται. Κοινό μυστικό είναι ότι ούτε και η κυβέρνηση θα τον πηδήξει, γι'αυτό και προσπαθεί να διαλύσει ό,τι προλαβαίνει μες στο καλοκαίρι. Έπειτα μπορούν να καταφύγουν στη Βιέννη. Κάπου εκεί κοντά είχε καταφύγει το '44 και η κυβέρνηση Τσιρόνικου. Όχι, δεν ήταν προδότες. Σωτήρες του τόπου (και) αυτοί από την αναρχία και τους μπολσεβίκους.

Δε θα επιχειρηματολογήσω λοιπόν. Μια είδηση μόνο. Εξήντα και πλέον άτομα βγάζει σε διαθεσιμότητα η κυβέρνηση από το Γενικό Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Α.Σαμαράς, Κυρ. Μητσοτάκης και Ά.Γεωργιάδης, οι τρεις μαζί, δεν έχουν προσφέρει ως τώρα στην κοινωνία ούτε το ελάχιστο από την προσφορά του πιο άχρηστου από τους εξήντα υπαλλήλους. Αλλά για να το καταλάβει κανείς αυτό πρέπει να έχει ζήσει με άνθρωπο ψυχικά πάσχοντα. Πρέπει να τον έχει ξεσκατώσει με τα χέρια του, πρέπει να έχει πλύνει, να τον ταΐσει, να τον βγάλει βόλτα, να του κάνει τα χατήρια, να του τραγουδήσει, να τον παρηγορήσει όταν κλαίει. Τυχαίνει να γνωρίζω καλά (δεν εύχομαι σε κανέναν τέτοια γνώση)το ζόρι αυτό, όπως γνωρίζω καλά και το ζόρι που τραβούσαν συνάδελφοί μου στα ΕΠΑΛ (φανταστείτε τον Κυρ. Μητσοτάκη ή τον Α.Γεωργιάδη σε μια τάξη μηχανολόγων ή θερμοϋδραυλικών - ούτε στις κομμώτριες δε θα άντεχαν)από αυτούς που ουσιαστικά απέλυσε εν μία νυκτί η κυβέρνηση. Αλλά τι να λέμε... 1,5 εκ ανέργους έχει ο τόπος μόνο από τις επιχειρήσεις και τα μαγαζιά και οι ίδιοι που τους δημιούργησαν το προβάλλουν ως επιχείρημα για να κάνουν το ίδιο και στο δημόσιο. Κάτι τέτοιο δεν είπε ο πρωθυπουργός; Με άλλα λόγια εφ'οσον ως τώρα έχει καεί η μισή Πάρνηθα, ας καεί και η υπόλοιπη για λόγους ισότητας. Γίνεται αυτοί οι άνθρωποι να είναι πατριώτες; Από πότε η κοινωνική αναλγησία μπορεί να συνδυαστεί με πατριωτισμό;

ΥΓ. Κοίτα να δεις τώρα τι βρίσκει κανείς: http://www.enkripto.com/2010/08/blog-post_24.html Βέβαια δεν έχει καθόλου άδικο ο Φαήλος αλλά το νόμισμα έχει πάντα δυο όψεις και ό,τι καταλογίζουμε στους άλλους μπορεί να το κουβαλάμε και εμείς... Αλλά τότε βέβαια ήταν ακόμη το 2010. Πόσο μακρινό όμως το 2010...αμφιβάλλω και αν τα σχόλια του Αρματιστή θα ήταν τα ίδια τώρα.

Nativist 16 Αυγούστου 2013 στις 12:41:00 μ.μ. EEST  

Eγώ θα σε παραδεχτώ σαν γνήσιο κάου μπόυ, αν μπορέσεις να ανεβάσεις το σχόλιό σου στο antinews.gr :-)

Pro από Συμβασιλεύουσα 17 Αυγούστου 2013 στις 11:29:00 π.μ. EEST  

Και οπως ειπε και καποιος που συγχωρεθηκε :
Αριστερα της ακρας αριστερας , βρισκεται η ακρα δεξια . (Ή κάπως έτσι)

Με την ουσία (ΟΛΩΝ) των σχολίων , συμφωνώ και περιμένω το Γεράκι να επιστρέψει δριμύτερο .

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 17 Αυγούστου 2013 στις 4:27:00 μ.μ. EEST  

@ Nativist
Ποιο το κέρδος; Θα καταλάβει ο Σαμαρόπληκτος οπαδός το τι προσφέρει κάποιος σε Ψυχιατρική Κλινική ή σε ΕΠΑΛ; Ουδέποτε πάτησαν το πόδι τους στο ένα ή στο άλλο. Ή μήπως θα με αποστομώσουν με τη φοβερή ιδεολογική τους κατάρτιση οι θεωρητικοί της κυβέρνησης; Εδώ δε βλέπω τουλάχιστον κόσμο κολλημένο. Το να ψηφίζει κανείς Σαμαρά από έλλειψη εναλλακτικών λύσεων και από αριστεροφοβία είναι λογικό (για κεντροδεξιό) και θεμιτό. Το να βλέπει όμως το νυν τσίρκο των υπηρετών του Δ΄Ράιχ ως σωτήρες του τόπου πάει πολύ, πάρα πολύ. Εκτός αν πιστεύει στη θεωρία της κελεμπίας ή του θείου από την Αμερική ή της φυλετικής ανωτερότητας του γερμανικού έθνους και του δικαιώματός τους να κυβερνούν τους τεμπέληδες και διεφθαρμένους νότιους. Οπότε πάω πάσο.
ΥΓ. Και πάλι έφυγα πολύ εκτός ανάρτησης. Ζητώ συγγνώμη και τελειώνω τα περί κυβέρνησης εδώ.

Γεράκι 22 Αυγούστου 2013 στις 8:51:00 μ.μ. EEST  

Αχέροντα αυτά που αναφέρεις τα χαρακτηρίζω λαϊκισμό, όχι προδοσία. Αναφέρθηκα στον πολιτικό λαϊκισμό που χρησιμοποιήθηκε ψηφοθηρικά, ενισχύοντας τον καταγγελτικό λόγο εκείνων που αρέσκονται να κολλάνε την ταμπέλα του ανθέλληνα, προδότη κοκ σε όσους δεν πληρούν τα δικά τους κριτήρια πατριωτισμού. Μια αναποτελεσματική κυβέρνηση, διεφθαρμένη, εγκλωβισμένη στα διαπλεκόμενα συμφέροντα και στους κομματικούς μηχανισμούς, ανίκανη κι ακατάλληλη είναι τέτοια εκ του αποτελέσματος από το οποίο κρίνεται. Οι ελλαδέμποροι αντιθέτως ταμπελιάζουν εκ των προτέρων κι εκ του πονηρού ως ανθέλληνες και προδότες εκείνους που δεν έχουν πατριδένσημα ώστε να προβάλλουν ως αυτοεπιβεβαίωση τους αναπόφευκτους κι αναμενόμενους αποτυχημένους κυβερνητικούς χειρισμούς που προκύπτουν όχι από ανθελληνικά και προδοτικά κίνητρα, αλλά από την ανικανότητα και τη διαφθορά που χαρακτηρίζει γενικότερα την πολιτική. Πάντα οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Κανόνας επίσης των ψηφοφόρων είναι η βλακεία, η αφέλεια και η υποκρισία που συνδυασμένα συνιστούν πρώτης τάξεως μείγμα κατάλληλο προς εκμετάλλευση από τους ελλαδέμπορους. Την απαξίωση του πολιτικού κριτηρίου και της πολιτικής την καλλιέργησαν οι επαγγελματίες ελλαδέμποροι πολιτικοί, δημοσιογράφοι και οι συναφείς επαγγελματικοί κύκλοι που ζούσαν από αυτό.

Ο κομματικά τυφλωμένος ΝΔτης, ή ακόμα χειρότερα αυτός που πίστεψε στο λαϊκισμό που ανέδειξε το Σαμαρά δεν μπορεί να το κατανοήσει, είναι πεπεισμένος πως ο Σαμαράς ή η ΝΔ είναι θύμα της προδοτικής - ανθελληνικής πολιτικής των προηγούμενων για την ακρίβεια του ΓΑΠ και του ΠΑΣΟΚ κι έτσι δικαιολογεί την ασυνέπεια. Οι πλέον φανατικοί της οπαδικής συνομοταξίας κατέληξαν ΑΝΕΛ και ΧΑ. Το ΛΑΟΣ εξάλλου πέθανε, ή μάλλον απορροφήθηκε. Τώρα ως κυβέρνηση πέφτουν στους λάκκους που οι ίδιοι έσκαψαν για άλλους. Τα αμαρτήματα όλα κατ αυτούς βαρύνουν τους αμέσως προηγούμενους, λες και ο Κωστάκης στα διαλείμματα από το PS3 κατέστρωνε τακτικές αποφυγής από λυσσασμένους δολοφόνους προκειμένου να εφαρμόσει μέγα εθνική συμμαχία με το ξανθό γένος. Το ότι δεν τόλμησε να κάνει τίποτα απολύτως για το οικονομικό χάλι που παρέλαβε και διόγκωσε κι αυτός με τη σειρά του, τσιμουδιά. Σιγά μη μιλήσει κανείς για την καταστροφική απραξία, μόνο για την αφελή προσέγγιση του ξανθού γένους, έτσι η αφέλεια και η ανικανότητα βαφτίζεται γενναιότητα και τόλμη. Τη κρατική χρεοκοπία μας την κρύβουνε όλοι έντεχνα από τα μέσα του '80. Κανείς δεν έκανε τίποτα για να το αποφύγουμε και στην πιο ακατάλληλη στιγμή βρέθηκαν εκ του αποτελέσματος ανεπαρκείς κυβερνήσεις. Οι μεν μάγκες, οι δε προδότες. Πατριδένσημα και τζάκια, λαϊκισμός και ξένα κέντρα, με ολίγο αεροψεκασμό κι ερμηνεύεις τα πάντα.

Γεράκι 22 Αυγούστου 2013 στις 8:52:00 μ.μ. EEST  

Ο χειρισμός θα μπορούσε να είναι καλύτερος όχι όμως τόσο και τέτοιος όσο προέβαλλε ο λαϊκισμός εκείνων που τώρα βλέπουν αμήχανα ότι οι προεκλογικές προσδοκίες για άλλη μια φορά αποδεικνύονται φούμαρα. Ποιος να ομολογήσει ότι είναι θύμα λαϊκισμού; Ποιος να ομολογήσει ότι άσκησε λαϊκισμό για να καταλάβει την εξουσία; Αντί να σοβαρευτούν και οι μεν και οι δε, συνεχίζουν οι μεν να αναμένουν την πραγματοποίηση των προσδοκιών τους και οι δε να τις καλλιεργούν λες και είναι ακόμα αντιπολίτευση. Από την άλλη έχεις τους αεροψεκασμένους και τους αγκυλωσταυρωμένους να συνεχίζουν εκ του ασφαλούς να εκμεταλλεύονται το λαϊκισμό που πλέον οι τωρινοί ως κυβέρνηση δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν. Έτσι καταλήγουμε στην αναφορά του Σαμαρά που αναπαράγει ως βεβαιότητα τις επισφαλές εκτιμήσεις των προσδοκιών που χρησιμοποιήθηκαν προεκλογικά προς όφελός του στο παραμύθι που καλλιεργούνταν επί δεκαετίες περί αμύθητων αποθεμάτων ορυκτού πλούτου και υδρογονανθράκων. Παραμύθι που συνέφερε πολλούς κύκλους με διαφορετικούς σκοπούς να ενισχύεται και να καλλιεργείται.

Είναι θεμιτό ο καθένας να εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες που του προσφέρονται. Το κατά πόσο όμως θεμιτό κι επιθυμητό είναι να υφίσταται το γεγονός αυτό στα πλαίσια της πολιτικής, να είναι δλδ μέρος της πολιτικής ή και να την επηρεάζει, είναι θέμα υποκειμενικής κρίσης και απαιτήσεων. Κατά πόσο επιθυμεί κανείς να κρίνει ψυχρά, εκτός του πλαισίου παραμυθιάσματος και της καλλιέργειας προσδοκιών που εν τέλει πληγώνουν κι ενισχύουν μόνο τον απαξιωτικό και καταγγελτικό λόγο. Είναι βέβαιο πως η αναφορά των αποθεμάτων του Σαμαρά είναι επισφαλείς εκτιμήσεις και μόνο, βασισμένες σε πιθανότητες και σε καμία περίπτωση δεν είναι πραγματικότητα όπως, βάσει του capital, φέρεται να αναφέρθηκε με βεβαιότητα ο Σαμαράς. Εξειδικευμένες εταιρείες κι ειδικούς δεν μπορείς να ξεγελάσεις με επικοινωνιακά παιχνίδια, μόνο για εσωτερική κατανάλωση είναι. Το ίδιο παιχνιδάκι παίχτηκε τον περασμένο Δεκέμβρη πάλι από τους ίδιους κύκλους με την υποτιθέμενη έκθεση της Deutsche Bank. Η διάψευση της υπόθεσης και πως κι από που προέκυψε δεν πτόησε κανέναν κύκλο, ντόρος να γίνεται και κουβέντα, οι εντυπώσεις να μένουν. Ο καθένας είναι ελεύθερος να χαίρεται με τέτοιες εντυπώσεις, δεν σημαίνει όμως ότι αυτές ωφελούν την πατρίδα, αντιθέτως θεωρώ πως βλάπτουν την αξιοπιστία μας στην καλύτερη και στη χειρότερη να οδηγήσουν σε εθνικές ενέργειες κι εξελίξεις επικίνδυνες προκειμένου να εξυπηρετήσει ο καθένας το εθνικό συμφέρον όπως το διαμορφώνουν οι διαστρεβλωμένες εντυπώσεις του. Στα δύσκολα βάζεις μπροστά την Ε.Ε. και ξεμπερδεύεις, καλύτερα έτσι παρά να κάνεις πράξη τις ανοησίες που εκμεταλλεύτηκες πολιτικά. Ακόμα και για αυτό πανηγυρίζουν, οι κωλοτούμπες βαφτίζονται στρατηγικοί ελιγμοί και οι προσδοκίες παραμένουν ζωντανές που θα τις εκμεταλλευτείς και πάλι σε κατάλληλο χρόνο κι από την κατάλληλη θέση.

AXEΡΩΝ 22 Αυγούστου 2013 στις 9:59:00 μ.μ. EEST  

@Γεράκι
Ὁ λαϊκισμός ἦταν και εἶναι το εὐρύτερο πλαίσιο του πολιτικοῦ βίου,και ὅχι μόνο στην Ἑλλάδα.
Ἀπλὼς,σε κάθε χώρα και ἀνάλογα με την ἑθνική ἰδιοσυγκρασία και την ἐπικαιρότητα,χρωματίζεται ἰδιαίτερα.
Δέν σου κρύβω ὅμως ὅτι εἶμαι κάτι περισσότερο και ἀπό καχύποπτος ἀπέναντι στους πολιτικούς μεσσίες της Ἑλλάδος,και εἶμαι βέβαιος ὅτι τον λαϊκισμό τον χρησιμοποιοῦν ὡς προπέτασμα,για να κρύψουν κάτι πολύ ἀποκρουστικώτερο,για το ὁποίο ἀκόμη και οἱ ψηφοφόροι τους θα τους τιμωροῦσαν ἔξαλλοι,βλέπε και περίπτωση ΓΑΠ.

Ανώνυμος 23 Αυγούστου 2013 στις 10:04:00 π.μ. EEST  

Δεν υπάρχει και ούτε θα υπάρξει πολιτικός μεσσίας. Δεν θα τον άφηναν.

Ο λαϊκισμός είναι μια γενική λέξη που καλύπτει μια δεκάδα εγκλημάτων που τα μισά τιμωρούνται με ισόβια και τα άλλα με εκτέλεση στην υδρόγειο. Στην ελλάδα βαφτίζονται έτσι όταν γίνονται απο πολιτικούς, στρατιωτικούς, ιερείς, διάφορους ειδήμονες κτλ με πλάτες και σχετική ασυλία.

Όταν ένας άνθρωπος με μυαλό κατεβαίνει εκλογές πρέπει να έχετε στο μυαλό σας το εξής: παρατάει μια καριέρα στον ιδ τομέα που μπορεί να αποφέρει τεράστιους μισθούς. Για παράδειγμα ο τμηματάρχης δίπλα μου ξεπερνά τα 4 χιλιάρικα ενώ ο CEO και το συμβούλιο της μικρής εταιρίας που δουλεύω θα μοιραστούν 1,5 μύριο φέτος.

Γιατί λοιπόν ο μεγαλογιατρός, μεγαλοδικηγόρος, μεγαλογαιοκτήμονας, ο μεγαλο-κάτι θα παρατήσει την δουλειά του και θα πάει να αγωνιστεί στην ελληνική πολιτική σκηνή; Και δεν μιλάμε για αγγλία που θα πει 2 λόγους αλλά για ελλάδα που θα κάτσει σε γραφείο και θα ακούσει το κλαψούρισμα χιλιάδων άχρηστων γονέων με πιο άχρηστα τέκνα για εύρεση εργασίας, το κλαψούρισμα πονηρών και κουτοπόνηρων για δουλειές και λοιπές υποκατηγορίες κρομανιόν και νεάντερνταλ βασικά για κλοπή του δημοσίου και ιδ πλούτου στα κρυφά και "νόμιμα"

Είναι η αγάπη στην πατρίδα; Όποιος αγαπά την πατρίδα φαίνεται απο νωρίς. στρατός, εθελοντισμός, κοινωνική ευθύνη, συμμετοχή, φορολογία, ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.Είναι η αγάπη σε δύο πράγματα: δόξα (γιατί κανείς δεν έμαθε να τραγουδά απο αυτούς ή να κλοτσάει μπάλα ή έστω να έχει σιλικονάτο ζιζί) και ΧΡΗΜΑ.
ΠΟΛΥ ΧΡΗΜΑ. ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ΧΡΗΜΑ. κρυφό αφορολόγητο χρήμα.

Δεν υπάρχει κανείς πατριώτης. Υπάρχουν διψασμένοι για πλούτο και δόξα υπάνθρωποι οι οποίοι πατάνε σε πτώματα με "λαικισμό" για να αναρριχηθούν στην εξουσία.

Έχω ένα βιβλίο μπροστά μου σχετικά με τον πόλεμο των 6 ημερών. Γίνεται εκτενής αναφορά σε Εσκόλ, Νταγιάν, Μπεν Γκουριόν, υπουργούς, διπλωμάτες, δημ υπαλλήλους σε πρεσβείες και διάφορα πόστα. απίστευτοι άνθρωποι. Το ξεφυλλίζω κάθε βράδυ χάνοντας στην συνέχεια τον ύπνο μου γιατί δυστυχώς η ομοιότητα με την Νασσερική Αίγυπτο και μας είναι τρομακτική...

έχουμε πέσει στα τάρταρα.

μηδενιστής

Γεράκι 23 Αυγούστου 2013 στις 8:24:00 μ.μ. EEST  

Πολιτικούς μεσσίες βλέπουν μόνο τα κομματόσκυλα που ως τέτοια προσδοκούν σε προσωπικά οφέλη από το "μεσσία". Πολλοί πολιτικοί κι ειδικά οι αρχηγοί των κομμάτων γνωρίζουν ως επάγγελμα μόνο αυτό της πολιτικής. Από μόνο του λέει πολλά, ειδικά αν συνειδητοποιήσεις τη σαπίλα της οργανωμένης βάσης τους. Αν όχι για λεφτά (μόνο) σίγουρα το κάνουν από ψώνιο - δόξα, είναι όνειρο ζωής. Αυτό που κατηγορώ είναι ότι ενώ κυριαρχεί ο φανατισμός, το οπαδιλίκι, η υποκρισία, η λαμογιά, το ψέμα, το προσωπικό συμφέρον μέσω του κομματικού κοκ δεν βλέπει κανείς τα δικά του χάλια αλλά κατηγορεί τους άλλους ως ανθέλληνες, διεφθαρμένους και τα συναφή κι αυτοπροβάλλεται ως πατριώτης που δήθεν κόπτεται για το εθνικό συμφέρον. Στην πράξη αποδεικνύεται ότι πάνω από όλα είναι το κομματικό, το προσωπικό και έπεται το εθνικό. Διαφορετικά δεν θα τα κουκούλωναν, ούτε θα προστάτευε ο ένας τον άλλον, δεν θα παραμύθιαζαν τους ψηφοφόρους, δεν θα έκαναν "στρατηγικές" κωλοτούμπες και πολλά άλλα που δείχνει και το ήθος τους. Θα άκουγες και μια αυτοκριτική, ένα συγνώμη, μια αλήθεια κι κάποιο καλό λόγο από καμιά αντιπολίτευση, αλλά αυτά δεν πουλάνε, μόνο τα παραμύθια πουλάνε.

Δώσε παραμύθι στο λαό λοιπόν. Κρατάω επιφυλάξεις σχετικά με την είδηση που προκύπτει μόνο από το capital περι -άλλης μια αναφοράς/επιβεβαίωσης- του αμύθητου πλούτου. Αυτή τη φορά από το Σαμαρά στον Ομπάμα. Δεδομένου ότι από το capital είχε ξεκινήσει και η παραφιλολογία της δήθεν έκθεσης της Deutsche Bank. Aξίζει κανείς να διαβάσει τα σχόλια στα άρθρα τους και στις δύο περιπτώσεις. Απίστευτο κράξιμο. Μόνο στο pravdanet συναντάς τέτοιο κράξιμο κι απορώ πως δημοσιεύονται. Προφανώς δεν τους νοιάζει, παρά μόνο τα κλικ και η αναπαραγωγή της "είδησης". Φαίνεται να πετυχαίνει. Αν γκουγκλάρεις θα βρεις δεκάδες άρθρα που το αναπαράγουν και που πανηγυρίζουν για την "αποκάλυψη" Σαμαρά. Το παρουσιάζουν ως να αφορά τις πρόσφατες έρευνες. Άλλο παραμύθι. Τα σεισμικά, ειδικά αυτού του είδους δεν μπορεί να δώσουν εκτιμήσεις όγκου αλλά περιοχές με ενδιαφέρον, εκτίμηση όγκου αποθεμάτων γίνεται μόνο με γεωτρήσεις που απαιτούν επενδύσεις πολλών δεκάδων εκατ. δολ, κάποιοι δικοί μας ειδικοί έκαναν κατ αναλογία εκτίμηση πιθανών αποθεμάτων από την οποία μεν προκύπτουν και οι σχετικές αναφορές στις διάφορες παραλλαγές τους, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κανείς να μοιραστεί την αισιοδοξία των πιθανοτήτων που δίνουν πέραν των υπολοίπων λεπτομερειών. Αυτές οι επισφαλείς εκτιμήσεις προβάλλονται ως βεβαιότητα, ως εντοπισμένα, απολήψιμα κι εμπορικά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα.

Πόλεμος ειδικών διαφόρων ειδών, από γεωλόγους, μέχρι στρατηγικούς αναλυτές που χωρίζονται σε εκείνους που είναι μετριοπαθείς και ψύχραιμοι στις αναλύσεις κι εκτιμήσεις τους και στους άλλους που είναι υπεραισιόδοξοι βασιζόμενοι κυρίως σε μισές αλήθειες, κάποιοι και σε ολόκληρα ψέματα. Πόλεμος και διάφορων δημοσιογράφων αναλόγως προσωπικών κριτηρίων αν το εξετάσεις αθώα. Πόλεμος σχετικών ινστιτούτων των ειδικών, πόλεμος μεταξύ ιντσιτούτων και υπουργών, πόλεμος σχετικών εταιρειών συμβούλων, πόλεμος εσωκομματικός με διαφορετικές στρατηγικές και κονέ. Πόλεμος και νομικών για το πλαίσιο συζήτησης αφού το νέο κύμα κελεμπιομανίας προέκυψε απο τις κυπριακές εξελίξης της ΑΟΖ για την οποία γράφτηκαν κι ειπώθηκαν απίθανες αρλούμπες. Η ΑΟΖολαγνεία συνδυασμένα με την κελεμπομανία παρήγαγε το παραμύθι που είναι σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια και το εκμεταλλεύτηκαν κατάλληλα πολλοί ειδικοί με ή χωρίς εισαγωγικά διαφόρων ειδών και σίγουρα πολιτικοί μηχανισμοί και τα παπαγαλάκια τους. Από που να αρχίσεις και που να τελειώσεις σε όλο αυτό το συνονθύλευμα διαφορετικών αλλά και αλληλοεξαρτώμενων πολέμων. Ημιμάθεια; Αφέλεια; Που σταματάει αυτό ως δικαιολογία και που ξεκινάει το όποιο συμφέρον; Συμπίπτει του καθενός το συμφέρον με το εθνικό; Όχι απαραίτητα, το αντίθετο, κι αυτό φαίνεται ότι πολλοί δεν το καταλαβαίνουν, ή απλώς δεν τους νοιάζει. Μόνο οι εντυπώσεις κι αυτές στηριγμένες σε μισές αλήθειες στην καλύτερη. Έτσι θέλουν οι Έλληνες ψηφοφόροι την Ελλάδα, βουτηγμένη στο ψέμα και την υποκρισία, να ζουν την παραμύθα τους.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP