H Mάχη του Αμυνταίου : "Τοπικοί άρχοντες" εναντίον Εθνικής Άμυνας

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

H Α’ Επιλαρχία Αναγνώρισης θα μετασταθμεύσει
στην Κομοτηνή, στα πλαίσια της μελλοντικής δομής
δυνάμεων του ΕΣ.
Η απόφαση του ΓΕΣ για τη μεταστάθμευση της Α’ Επιλαρχίας Αναγνώρισης (Α’ ΕΑΝ) που σήμερα εδρεύει στο Αμύνταιο αποτέλεσε το έναυσμα για την εκδήλωση διαμαρτυριών (βλ. το συνημμένο βίντεο) αλλά και την παρουσίαση του πολυσυλλεκτικού μορφώματος ατομικών – τοπικών συμφερόντων που μέχρι σήμερα έχει αποδεχθεί πολύ ισχυρή τροχοπέδη στον ουσιαστικό μετασχηματισμό του Ελληνικού Στρατού. Σημειώνεται ότι το ΓΕΣ στο πλαίσιο της μελλοντικής δομής δυνάμεων που εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε τη σε βάθος αναδιοργάνωση των σχηματισμών, μονάδων και υπηρεσιών του καταργηθέντος Α’ Σώματος Στρατού. Σκοπός της διαδικασίας ο εξορθολογισμός της δομής και η εξοικονόμηση προσωπικού προς όφελος των μονάδων που είναι ανεπτυγμένες ανατολικά του Νέστου και στο Αιγαίο, εκεί δηλαδή που υφίσταται η απειλή.

Στο πλαίσιο αυτής τη διαδικασίας, η οποία μάλιστα περιελάμβανε και επιτόπιες επισκέψεις της ανώτατης στρατιωτικής ηγεσίας στους κατά τόπους σχηματισμούς, μονάδες και υπηρεσίες, αποφασίστηκε και η μεταστάθμευση της Α’ ΕΑΝ στην Κομοτηνή, όπου επιχειρησιακά η παρουσία και δράση της είναι απείρως κρισιμότερη για το εθνικό συμφέρον. Ας σημειωθεί εδώ ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα του πρόσφατου παρελθόντος σε περίπτωση κρίσης ή πολέμου η Α’ ΕΑΝ προβλέπεται να μετασταθμεύσει στην περιοχή της Κομοτηνής όπου αναλαμβάνει συγκεκριμένες αποστολές.

Με τη γνωστοποίηση της απόφασης του ΓΕΣ «άνοιξαν» οι ασκοί του Αιόλου. Οι τοπικοί πολιτικοί άρχοντες και φορείς οικονομικής δραστηριότητας (σύμφωνα με όσα παρουσιάζονται στο συνημμένο βίντεο) «ξεσπάθωσαν» και κήρυξαν ανένδοτο για την αναστολή εφαρμογής της απόφασης. Μάλιστα τα πλοκάμια της παρέμβασης έφθασαν ήδη και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Δεν θα σταθούμε εδώ στην ουσία των επιχειρημάτων, όπως αυτά παρουσιάζονται στο συνημμένο βίντεο. Σημειώνουμε πάντως, ότι τα «περί ιστορίας» επιχειρήματα παντελώς στερούνται βάσης. Το ότι σε μία περιοχή έδρευαν στρατιωτικές μονάδες τις περασμένες δεκαετίες δεν σημαίνει ότι αυτό θα πρέπει να συνεχίζεται στο διηνεκές καθώς τόσο οι γενικές όσο και οι ειδικές συνθήκες μεταβάλλονται.

Σε οικονομικό επίπεδο και μόνο η επίκληση της επίπτωσης της παρουσίας του Στρατού στην τοπική οικονομία αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της παταγώδους αποτυχίας του μοντέλου που μέχρι σήμερα ακολουθούσε η χώρα. Και φυσικά για αυτή την αποτυχία υπάρχουν ευθύνες τόσο σε κεντρικό όσο και τοπικό πολιτικό επίπεδο.

Από την πλευρά τους, οι άμεσα εμπλεκόμενοι και οι ενδιαφερόμενοι τοπικοί φορείς μπορεί να έχουν δίκαιο. Το ίδιο ισχύει και για τα 118 (κατά δήλωση του δημάρχου Αμυνταίου στο βίντεο) στελέχη της Α’ ΕΑΝ που σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό επηρεάζονται από την απόφαση μεταστάθμευσης.

Όμως μεταξύ του ατομικού, του τοπικού συμφέροντος και του γενικού συμφέροντος πόσοι διαφωνούν ότι θα πρέπει να κυριαρχήσει το τελευταίο; Το που θα εδρεύει ή μετασταθμεύει ο κάθε σχηματισμός, μονάδα ή υπηρεσία δεν το αποφασίζει ο βουλευτής, ο δήμαρχος, ο δεσπότης ή κάθε άλλος τοπικός αξιωματούχος με βάση τα τοπικά συμφέροντα, ούτε φυσικά οι υπηρετούντες σε αυτόν. Διαφορετικά, καθώς το 50% περίπου του πληθυσμού της χώρας ζει στο λεκανοπέδιο της Αττικής θα έπρεπε αναλογικά ο όγκος του Στρατού να είναι αναπτυγμένος περί την περιοχή.

Η απόφαση για τη χωροταξική κατανομή των σχηματισμών και των μονάδων λαμβάνεται με βάση την απειλή και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό από τις Ένοπλες Δυνάμεις που ως θεσμικός οργανισμός είναι εντεταλμένος για αυτό τον σκοπό. Ειδικά σήμερα που ο Ελληνικός Στρατός υποφέρει από σημαντικό έλλειμμα σε σχέση με την προβλεπόμενη οροφή του και το οποίο ανέρχεται στις 25.000 άτομα ο υφιστάμενος «κατακερματισμός και η «κατασπατάληση του προσωπικού του σε μονάδες διασπαρμένες ανά τη επικράτεια δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα πρέπει να προωθήσει το γενικό συμφέρον και όχι τα ατομικά – τοπικά, τα οποία μπορεί να είναι θεμιτά σε κάποιο βαθμό, αλλά σήμερα είναι απλώς ανεδαφικά. Σε τελική ανάλυση, τίποτε δεν εμποδίζει τη διάλυση της Α’ ΕΑΝ και την εκ νέου συγκρότηση μίας νέας μονάδας του τύπου, όπου αυτή απαιτείται.

Πάντως οι πρώτες ενδείξεις δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές.
Στις 20 Αυγούστου στη διαδικτυακή πύλη του Δήμου Αμυνταίου έγινε η ανάρτηση που αμέσως θα παραπέμψουμε. Αν σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας παρέχει «χρόνο στους φορείς και τους πολίτες του Αμυνταίου να αντιδράσουν πιο οργανωμένα και να τεκμηριώσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην πολιτική ηγεσία το δίκαιο αίτημα της παραμονής του στρατοπέδου», ας καταργήσει γενικά επιτελεία, αρχηγούς και στρατιωτικά συμβούλια και ας τα αντικαταστήσει από περιφερειακά, και δημοτικά συμβούλια!

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Δήμου Αμυνταίου:

«20-08-2013: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και προσωρινή αναστολή εκτέλεσης της απόφασης μετακίνησης των μονάδων.


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι φορείς και οι πολίτες του Αμυνταίου έξω από το Στρατόπεδο Παπαπέτρου για την αποτροπή της μετακίνησης των μονάδων Α΄ ΕΑΝ και 9ου Λόχου Μηχανικού από το Αμύνταιο.

Στη συγκέντρωση ήταν από νωρίς ο Δήμαρχος Αμυνταίου κ. Μάκης Ιωσηφίδης και το Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ παραβρέθηκαν οι Βουλευτές Φλώρινας κ. Ευστάθιος Κωνσταντινίδης και Αθανάσιος Γερμανίδης, η Βουλευτής Κοζάνης κα Ραχήλ Μακρή, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας κ. Δημήτρης Ηλιάδης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ. Νικόλαος Γιώσκος και Χρήστος Ναούμ, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας κ. Στέφανος Μπίρος, εκπρόσωποι φορέων και πολίτες του Αμυνταίου.

Ο Δήμαρχος Αμυνταίου έχει ήδη συγκεντρώσει τις υπογραφές για την παραίτηση των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, που μαζί με τη δική του παραίτηση θα κατατεθούν σε περίπτωση εκτέλεσης της απόφασης.

Μετά από επικοινωνία του Κυβερνητικού Βουλευτή κ. Ευστάθιου Κωνσταντινίδη, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, λάβαμε τη διαβεβαίωση για προσωρινή αναστολή της απόφασης μετακίνησης των μονάδων. Το γεγονός αυτό αφενός δίνει το χρόνο στους φορείς και τους πολίτες του Αμυνταίου να αντιδράσουν πιο οργανωμένα και να τεκμηριώσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην πολιτική ηγεσία το δίκαιο αίτημα της παραμονής του στρατοπέδου και αφετέρου θέτει σε προσωρινή αναστολή τη διαδικασία των παραιτήσεων του Δημάρχου και των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. Σε κάθε περίπτωση οι υπογραφές παραίτησης του συνόλου των μελών της Δημοτικής Αρχής είναι στη διάθεση του Δημάρχου και θα κατατεθούν σε περίπτωση εκτέλεσης της απόφασης μεταφοράς των μονάδων και κλεισίματος του στρατοπέδου».


Χωρίς περαιτέρω σχολιασμό…



www.defence-point.gr

5 σχόλια:

Ανώνυμος 26 Αυγούστου 2013 στις 7:31:00 μ.μ. EEST  

Ειμαι δυστυχως πεπεισμενος οτι δεν θα αλλαξει ποτε τιποτα. Μοναδες χρησιμες μονο για βυσματα και για δεξιωσεις διασπαρτες στην ενδοχωρα. Οσο συνεχιζουν να εχουν λογο στην αμυνα της χωρας δημαρχαιοι και δεσποταδες τοσο θα πλησιαζουμε στιν γκρεμο. Ισως να αιωρουμαστε ηδη στο κενο

Ανώνυμος 26 Αυγούστου 2013 στις 8:20:00 μ.μ. EEST  

η χώρα του παραλόγου όπου όλοι ζούνε τον δικό τους μύθο:
http://www.enkripto.com/search?q=%CE%91%CE%BC%CF%8D%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9%CE%BF

Ανώνυμος 27 Αυγούστου 2013 στις 12:13:00 π.μ. EEST  

Να συλλάβουν το δήμαρχο και να ξυρίσουν όποιον ιερέα παρακωλύσει νόμο του κράτους.Απαράδεκτες καταστάσεις...

Ανώνυμος 27 Αυγούστου 2013 στις 2:12:00 π.μ. EEST  

Μήπως όμως εκτός του να μετακινήσουμε τη μοναδα του Αμυνταίου να ασχολήθούμε και με τις δεκάδες μονάδες ΣΞ σε Πελλοπόνησο(!!!!) και Αττική(!!!) Ακόμα και για κέντρα εκπάιδευσης αν πρόκειται καλύτερα να εκαπιδευτεί κανείς εκέι.... που θα πολεμήσει. Ακόμα και αποθήκες υλικού μήπως πιο γρήγορα δεν θα πανε στον Εβρο από πχ τη Λάρισα?
Προφανώς ο δημαρχος Αμυνταίου είναι για κλάμματα, αλλά μήπως είναι ακόμα για περισσότερα κλάματα ο.....Πρωθυπουργός( Ακου ενεργοποίηση πρόσφατα στρατοπέδου στην ..Καλαμάτα!!!!!!!!!)

Κοτσος Μητσος

Ανώνυμος 27 Αυγούστου 2013 στις 9:53:00 μ.μ. EEST  

ΤΕΛΟΣ...ΣΤΟ ΚΥΣΕΑ ,ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ,ΘΑ ΜΕΤΕΧΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΛΑΧΟΔΗΜΑΡΧΟΙ ,ΟΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ,ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΣΟΥΒΛΑΤΖΙΔΙΚΩΝ ,ΜΠΟΥΡΔΕΛΩΝ ,ΠΕΡΙΠΤΕΡΩΝ ,ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΣΥΜΠΑΘΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ...ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ 'Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ' ,ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΑΞΗ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP