Kύπρος: Eυρεία σύσκεψη για την άμυνα

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Συζητούν σήμερα τα τεκταινόμενα στην Εθνική Φρουρά και όχι μόνο. Η σύσκεψη συγκαλείται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ύστερα από αίτημα το οποίο έθεσε η Επιτροπή Άμυνας διαμέσου του Προέδρου της Βουλής

Ο Γ. Βαρνάβα υποδεικνύει πως τα θέματα άμυνας δεν πρέπει να τυγχάνουν λαϊκισμού ή κομματικής εκμετάλλευσης: Τα τεκταινόμενα στην Εθνική Φρουρά και γενικότερα θέματα άμυνας και ασφάλειας αναμένεται να τεθούν σήμερα σε ευρεία σύσκεψη, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στην προεδρική εξοχική κατοικία στο Τρόοδος. Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν οι Υπουργοί Άμυνας και Οικονομικών, ο Αρχηγός ΓΕΕΦ, η κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας, οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων και ο πολιτικός προϊστάμενος της ΚΥΠ. Η σύσκεψη συγκαλείται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ύστερα από αίτημα το οποίο έθεσε η Επιτροπή Άμυνας διαμέσου του Προέδρου της Βουλής.

Όπως δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Βαρνάβα, είναι η πρώτη φορά που Επιτροπή Άμυνας ζητά σύσκεψη με τον Πρόεδρο και με τους πολιτικούς αρχηγούς.
«Ως Επιτροπή το πράττουμε αυτό, γιατί ακριβώς τα θέματα άμυνας δεν είναι θέματα που πρέπει να τυγχάνουν του οποιουδήποτε λαϊκισμού ή κομματικής εκμετάλλευσης. Για τον λόγο αυτό, ομόφωνα συμφωνήσαμε ότι για το θέμα θα πρέπει να υπάρχουν συλλογικές αποφάσεις», είπε ο κ. Βαρνάβα.

Συζήτηση εφ’ όλης της ύλης

Εξήγησε, συγκεκριμένα, ότι μετά από επίσκεψη της Επιτροπής τον περασμένο Απρίλιο στο ΓΕΕΦ και την ενημέρωση τής οποίας έτυχε, η Επιτροπή θεώρησε ορθό ότι θα έπρεπε να συγκληθεί σύσκεψη, σημειώνοντας ότι τα οποιαδήποτε προβλήματα αντιμετωπίζουν σήμερα οι ένοπλες δυνάμεις, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται συλλογικά, ομόθυμα και ομόφωνα. «Εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις τέτοιες, που άμεσα να δώσουν λύσεις σε πιθανά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι ένοπλες δυνάμεις. Παράλληλα, θεωρούμε ότι θα πρέπει να τεθούν ενώπιον της σύσκεψης εισηγήσεις και απόψεις από πλευράς του ΓΕΕΦ και του ΥΠΑΜ για εκσυγχρονισμό και ενδυνάμωση των ενόπλων δυνάμεων», ανέφερε. Ο κ. Βαρνάβα πρόσθεσε ότι η Ε.Φ. είναι ένας ζωντανός οργανισμός και πάντοτε σε ένα ζωντανό οργανισμό υπάρχουν και τα προβλήματα. Η σημερινή σύσκεψη, σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, δεν θα επικεντρωθεί σε ένα σημείο, αλλά θα γίνει ενημέρωση και συζήτηση εφ’ όλης της ύλης.

Η μείωση της θητείας


Σε ερώτηση αν θα τεθεί συγκεκριμένα το θέμα της μείωσης της στρατιωτικής θητείας, ο κ. Βαρνάβα είπε ότι «εκείνο που εμείς αναμένουμε είναι αν και εφόσον προκύψουν οι οποιεσδήποτε εισηγήσεις, αυτές θα πρέπει να κατατεθούν από πλευράς ΥΠΑΜ ή Αρχηγού ΓΕΕΦ». «Εμείς, ως Επιτροπή Άμυνας, λέμε ότι πρέπει να τύχουν πλήρους ενημέρωσης οι αρχηγοί των κομμάτων και άμεσα η αυριανή (σ.σ. σημερινή) σύσκεψη θα πρέπει να λάβει αποφάσεις, γιατί, ναι, υπάρχουν θέματα στην Ε.Φ. τα οποία θα πρέπει άμεσα να επιλυθούν», συνέχισε.

Ερωτηθείς κατά πόσο θα συζητηθεί η επικείμενη άσκηση Ισραήλ - Ελλάδας στη Μεσόγειο και γενικότερα θέματα ασφάλειας στην περιοχή υπό το φως και των εξελίξεων με την κυπριακή ΑΟΖ , ο Γιώργος Βαρνάβα είπε ότι δεν είναι σε θέση η Επιτροπή να γνωρίζει τι ακριβώς θα τεθεί εκ μέρους του ΥΠΑΜ. «Θεωρούμε ότι, ναι, αυτά είναι θέματα που θα πρέπει να τεθούν, όπως και γενικότερα θέματα ενέργειας, ασφάλειας και αναμένουμε ακριβώς ότι από πλευράς ΥΠΑΜ θα γίνει μια ενδελεχής ενημέρωση σε σχέση με όλα αυτά», κατέληξε.

Η εξαίρεση από την οριζόντια μείωση του 11%


Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, με την ευρεία σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αποδεικνύει ότι θέτει ψηλά στην ατζέντα τα θέματα άμυνας και ασφάλειας και ότι τα θέματα αυτά πρέπει να αφεθούν μακριά από κομματικές αντιπαραθέσεις, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας, Φώτης Φωτίου. «Εμείς επιδιώκουμε συλλογικότητα, γι’ αυτό και θα ενημερώσουμε για την υφιστάμενη κατάσταση της Ε.Φ. και τα προβλήματα που έχει, εφ’ όλης της ύλης, αλλά θα παρουσιάσουμε και το όραμα για αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμό της Ε.Φ., τον οδικό χάρτη δηλαδή», ανέφερε ο κ. Φωτίου. Διευκρίνισε ότι μέσα στους σχεδιασμούς για αναδιάρθρωση είναι και το θέμα της μείωσης της θητείας, δεν είναι όμως το μοναδικό.

Θα γίνει επίσης ενημέρωση και για τις εξελίξεις όσον αφορά τις συνεργασίες της Κύπρου για θέματα ενεργειακής ασφάλειας. Σε ερώτηση για πληροφορίες ότι αναμένεται να ζητηθεί να εξαιρεθεί το υπουργείο από την οριζόντια μείωση του 11% που ζητήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Φωτίου είπε ότι «αυτό θα το δούμε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του κράτους». «Το κράτος, η Κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να στηρίξει την Ε.Φ., θα το συζητήσουμε περισσότερο, είναι θέματα τα οποία θα δούμε οι δύο υπουργοί μετά τη σύσκεψη αυτήν τη βδομάδα», εξήγησε.

Πηγή: Σημερινή

2 σχόλια:

AXEΡΩΝ 26 Αυγούστου 2013 στις 1:35:00 π.μ. EEST  

Ἐάν τώρα «προφητεύσω» ὅτι ἀπό ὅοολη την ἀτζέντα της συσκέψεως το μόνο που ἔχει πιθανότητες ὑλοποιήσεως εἶναι ἡ μείωση της θητείας,που τόσο ὕπουλα ἔβαλαν στο κάδρο,θα με παρεξηγήσετε;

Ανώνυμος 26 Αυγούστου 2013 στις 11:39:00 π.μ. EEST  

Kύπρος => απόλυτη αδιαφορία για όλα. λες και ένα νέφος LSD αιωρείται πάνω τους...

ΕΦ => στα βήματα του μακάριου ('αρραβωνιασμένος' = αναβολή).

Βήματα του ελληνικού κράτους που θα έπρεπε να εκτελεσθούν αν δεν ήταν το @@ μας στα ίδια χάλια με το δικό τους:
1. ενσωμάτωση της ΕΦ - έστω και στα κρυφά
2. ισοδύναμη θητεία στα 18 για όλους
3. οι κύπριοι θα υπηρετούν στα 12νησα (εκτός των ΕΔ) και οι κρήτες/12νήσιοι θα συμπληρώνουν τις θέσεις τους (η τιμωρία για τα βύσματα)

μηδενιστής

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP