Συμπαραγωγός των Beriev η Ελλάδα
Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2008
Tο πυροσβεστικό αεροσκάφος που ανακούφισε την χώρα το πύρινο καλοκαίρι του 2007 θα φτιάχνεται πλέον και από ελληνικά χέρια, μετά από συμφωνία του ΥΠΑΝ και του ρωσικού υπουργείου Εμπορίου.
Συγκεκριμένα, υπογράφηκε την Τρίτη η συμφωνία για συμμετοχή της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας στην παραγωγή, συντήρηση και επισκευή του ΒΕ-200, γνωστότερου ως Μπεριέφ (Beriev). Αντίστοιχη συνεργασία ανακοινώθηκε, και μάλιστα από το επίπεδο του σχεδιασμού, για το επιβατηγό MC-21, που έρχεται να ανταγωνιστεί Boeing και Airbus.
Στην κοινή ανακοίνωση ο υπουργός Ανάπτυξης κ.Χρήστος Φώλιας και ο υπουργός Εμπορίου - Βιομηχανίας της Ρωσίας, κ.Βίκτορ Κριστένκο σημείωσαν μεταξύ άλλων ότι η ΕΑΒ και ο ρωσικός όμιλος «Ιρκούτ» υπογράφουν μνημόνια για:
- ανάδειξη της ΕΑΒ σε κέντρο συντήρησης και επισκευής των αεροσκαφών ΒΕ-200.
- συμμετοχή της στην κατασκευή δομικών τμημάτων του ΒΕ-200 και ηλεκτρονικών για διάφορους τύπους αεροσκαφών.
- συμμετοχή της στη σχεδίαση του επιβατικού MC-21 δυναμικότητας 150, 180 ή 220 θέσεων.
«Χωρίς υποχρέωση αγοράς»
Ο υπουργός διευκρίνισε ότι η συνεργασία δεν προβλέπει υποχρέωση αγοράς των πυροσβεστικών αεροσκαφών από την ελληνική κυβέρνηση ενώ ο κ.Κριστένκο τόνισε ότι «μας ενδιαφέρει η δυνατότητα προμήθειας του αεροσκάφους στην ελληνική και την ευρωπαϊκή αγορά» και ότι «η έκταση και το εύρος λειτουργίας του κέντρου συντήρησης και επισκευής θα εξαρτηθεί και από την έκταση της ζήτησης του αεροσκάφους στην ευρωπαϊκή αγορά».
Αναφορικά με το επιβατικό MC-21 ο κ.Κριστένκο τόνισε ότι στοχεύει στην αγορά που καλύπτουν σήμερα τα Boeing 737 και Airbus 320, η παραγωγή του θα αρχίσει το 2014 και ότι η επιτυχία της συνεργασίας με την ΕΑΒ σε αυτό το στάδιο θα καθορίσει τις δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας.
Ο προγραμματισμός προβλέπει πάντως την παραγωγή τουλάχιστον 1000 αεροσκαφών.
Συνεργασία και στα φαρμακευτικά
Εξάλλου, η νέα συνεργασία Ελλάδας και Ρωσίας δεν περιορίστηκε μόνο στον τομέα της αεροναυπηγικής.
Η συμφωνία των δύο υπουργών προβλέπει συνεργασία και στη φαρμακευτική βιομηχανία με ανταλλαγή τεχνογνωσίας και δημιουργία κοινών εταιριών έρευνας και παραγωγής φαρμάκων.
Πηγή : Έθνος
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου