Νέοι εξοπλισμοί για την Εθνική Φρουρά

Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008


Το πλέον ενδιαφέρον στον προϋπολογισμό του ερχόμενου χρόνου, όπως γράφουμε και πιο πάνω, είναι η απόφαση για την αγορά έξι αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων, TOR M2. Πρόκειται για την προηγμένη έκδοση του συστήματος TOR M1.
Ως γνωστόν, η Εθνική Φρουρά μετά το φιάσκο των S 300, παρέλαβε σταδιακά (λίγο πριν από το 2000) από την Ελλάδα 14 τέτοια συστήματα τα οποία ενέταξε στην αντιαεροπορική άμυνα του νησιού.
Τα συστήματα αυτά είναι επίσης ρωσικής κατασκευής και αποτελούν το μικρότερο αδελφάκι του πυραυλικού συστήματος S 300 με βεληνεκές λίγο μεγαλύτερο των 10 χιλιομέτρων. Ωστόσο, σημαντικό πλεονέκτημα και του πυραυλικού συστήματος των TOR αποτελεί το ραντάρ του, του οποίου τον τρόπο λειτουργίας ενδιαφέρονται πολύ να αναλύσουν οι Δυτικοί.
Στο προϋπολογισμό των αμυντικών δαπανών για το 2009 υπάρχει πρόνοια για την εξασφάλιση των 6 TOR M2, έναντι 60 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6 εκ. (ήτοι το 10%) προορίζονται για την προκαταβολή εντός του ερχόμενου χρόνου.

Αναβαθμίζονται τα ΜΙ35
Πέραν από τις νέες αγορές, συνεχίζεται και η διαδικασία αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού υφιστάμενων οπλικών συστημάτων. Ποσό 9 εκ. ευρώ προορίζεται και πάλι για τη ρωσική κατασκευάστρια εταιρεία των επιθετικών ελικοπτέρων ΜΙ35, MIL. Τα ελικόπτερα αυτά, από το περασμένο Φθινόπωρο, συμπλήρωσαν τις ώρες πτήσεις που ορίζει ο κατασκευαστής και άρχισε η σταδιακή μεταφορά τους στη Ρωσία για μηχανική επισκευή. Ταυτόχρονα, προωθείται και η εγκατάσταση σε αυτά τα ελικόπτερα, του συστήματος IFF για να είναι πλήρως συμβατά με τα ραντάρ που διαθέτει η Εθνική Φρουρά. Για το σκοπό αυτό θα απαιτηθούν 6 εκ. ευρώ, εκ των οποίων οι 600 χιλιάδες θα εκταμιευθούν μέσα στο νέο χρόνο.

Και για τους MILAN
Για τον εκσυγχρονισμό των αντιαρματικών πυραύλων MILAN γαλλικής κατασκευής, συνεχίζεται το πρόγραμμα που αποφασίσθηκε τον Ιούνιο του 2003. Για το 2009 θα εκταμιευθεί κονδύλι της τάξης των 2,3 εκ. ευρώ.
Πέραν από τα πιο πάνω συνεχίζεται και η εγκατάσταση θερμικών καμερών ανίχνευσης (για νυκτερινές σκοπεύσεις) σε τεθωρακισμένα οχήματα της Ε.Φ. Μετά τα άρματα έχουν πάρει σειρά τα επίσης ρωσικής κατασκευής τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, γνωστά ως ΒΜΡ 3.



Τα άρματα T80
Η ανάγκη για την προμήθεια νέων αρμάτων είχε διαπιστωθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση, λαμβανομένου υπόψη ότι τα πρώτα τροχοφόρα άρματα, KASKAVEL που απέκτησε η Ε.Φ. στα μέσα της δεκαετίας του 1980 αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα. Εξάλλου το εργοστάσιο κατασκευής τους στη Βραζιλία έχει κλείσει, γεγονός το οποίο καθιστά δύσκολη και τη συντήρησή τους ελλείψει ανταλλακτικών. Όπως έγραψε ο ?Π?, από τον Αύγουστο του 2007 το ΥΠΑΜ, μέσω του Ειδικού Κεντρικού Συμβουλίου Προσφορών, άρχισε την αξιολόγηση τριών προσφορών που υπέβαλαν η ρωσική Rosobonexport (για Τ80), η γαλλική GIAT (για ΑΜΧ30 Β2) και μία ουκρανική εταιρεία (επίσης για Τ80). Αρχικά ενεπλάκη στη διαδικασία και η γερμανική ?Krauss-Maffei Wegmann (KMW)? μετά την άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο από το γερμανικό ΥΠΕΞ. Η KMW πήρε τα έγγραφα των προσφορών, αλλά δεν υπέβαλε εμπρόθεσμη πρόταση. Σύμφωνα με πηγή του ΥΠΑΜ, η κατάληξη είναι να προμηθευθεί η Ε.Φ. ξανά από τη Ρωσία τα άρματα Τ 80. Για το σκοπό αυτό στο νέο προϋπολογισμό υπάρχει πρόνοια για την αγορά των 41 αρμάτων (μίας ίλης) έναντι 115 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 11,5 εκ. θα καταβληθούν εντός του 2009 υπό μορφή προκαταβολής. Στο ίδιο κεφάλαιο υπάρχει πάντως πρόνοια και για αγορά άλλης μία ίλης αρμάτων Τ80, πλην όμως για προκαταβολή υπάρχει μόνο το συμβολικό ποσό των 10 ευρώ, κάτι το οποίο υποδηλοί ότι δεν είναι στους άμεσους εξοπλιστικούς στόχους.


Τα αντιαρματικά KORNET
Στον προϋπολογισμό των αμυντικών δαπανών για τον ερχόμενο χρόνο, υπάρχει πρόνοια για την αγορά αντιαρματικών πυραύλων, τύπου Kornet, έναντι ενός ποσού της τάξης των 28 εκ. ευρώ. Για το 2009, εάν και εφόσον προχωρήσει το πρόγραμμα, θα εκταμιευθούν 2,8 εκ.To Kornet-E είναι ένα αντιαρματικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς κατευθυνόμενων βλημάτων, διαμετρήματος 152mm. Η Κύπρος πρώτη φορά αποκτά το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα, εν αντιθέσει με την Ελλάδα, η οποία το 2002 ολοκλήρωσε την παραλαβή 98 τέτοιων συστημάτων, τα οποία αξιοποιεί ήδη επιχειρησιακά. Στην Ελλάδα τα αντιαρματικά αυτά όπλα εγκαταστάθηκαν αρχικά σε οχήματα Mercedes και τελευταία αντικαταστάθηκαν από Hummer.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΡΟΥΤΗΣ

Πηγή : Πολίτης , *


Η ιστιοσελίδα της Ελληνικής Άμυνας και Ασφάλειας αναφέρθηκε επίσης στο άρθρο της Κυπριακής εφημερίδας προσθέτωντας ότι "Τέλος, αναμένεται η αποδέσμευση €45 εκατ. για την προμήθεια τριών ελικοπτέρων AW139 από την ΕΦ, τα οποία θα χρησιμοποιούνται για μεταφορά προσωπικού, Έρευνα Και Διάσωση (SAR) και πρόσθετα καθήκοντα. Ακόμη δύο AW139 θα αποκτηθούν για την Αστυνομία, οπότε το συνολικό κόστος υπολογίζεται σε €75 εκατ. ενώ οι παραδόσεις θα αρχίσουν το καλοκαίρι του 2010."



(σημ enkripto:καλώς να έρθουν αν τελικά προχωρήσουν οι αγορές...απλά εκφραζουμε μερικές επιφυλάξεις γιατί

  • οι πληροφορίες δημοσιεύτηκαν μόνο στον Πολίτη και σε κανένα άλλο κυπριακό μέσο
  • θυμίζουμε ότι η αγορά των κινέζικων πυροβόλων των 155χλ είχε ακυρωθεί μετά απο την "αποκάλυψη" της ίδιας εφημερίδας,με παρόμοιο δημοσίευμα...)

1 σχόλια:

Ανώνυμος 24 Δεκεμβρίου 2010 στις 5:59:00 π.μ. EET  

Τα 2 της Αστυνομίας έφτασαν.

http://www.brahmand.com/news/Cyprus-takes-delivery-of-two-AW139-helicopters/5853/3/13.html

Αναμένονται τα άλλα 3 για την Ε.Φ.!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP