Προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Αμυνας για τον εκτοπισμό Ελλήνων και Αρμενίων

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2008

Σε «παρανόηση» αποδίδει ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Βετζντί Γκιονούλ την ερμηνεία για τις δηλώσεις που έκανε σχετικά με την αναγκαιότητα της εκδίωξης εκατομμυρίων Ελλήνων και Αρμενίων μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ώστε να σχηματιστεί το σύγχρονο κράτος της Τουρκίας. Μιλώντας τη Δευτέρα σε εκδήλωση με αφορμή την επέτειο θανάτου του Κεμάλ Ατατούρκ στην τουρκική πρεσβεία στις Βρυξέλλες, ο Τούρκος υπουργός αναρωτήθηκε, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu: «Θα ήταν η Τουρκία ένα έθνος-κράτος αν οι Έλληνες είχαν παραμείνει στις περιοχές του Αιγαίου και οι Αρμένιοι σε διάφορες περιοχές της χώρας;».

Ο κ.Γκιονούλ συνέχισε λέγοντας: «Δεν γνωρίζω ποιες λέξεις να χρησιμοποιήσω για να εξηγήσω τη σημασία αυτής της ανταλλαγής των πληθυσμών, αλλά αν δείτε την παλιά ισορροπία των πληθυσμών, η σημασία της [ενν. ανταλλαγής] θα φανεί πολύ καθαρά».

» Ακόμη και σήμερα, και με βάση τη μάχη που δίνουμε στη Νοτιοανατολική Τουρκία, δεν μπορούμε να αρνηθούμε τη συμβολή αυτών που θεωρούν τον εαυτό τους θύματα εξαιτίας της οικοδόμησης του έθνους και ιδιαίτερα, τη συμβολή αυτών που θεωρούν τον εαυτό τους θύματα του εκτοπισμού».

Ακόμη, ο κ.Γκιονούλ δήλωσε ότι «ήταν καθοριστική η διαπίστωση ότι έχει ολοκληρώσει την ιστορική του πορεία το σύστημα των εθνοτήτων στο οποίο στηριζόταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία» και πρόσθεσε ότι «τα δύο βασικά στοιχεία στην ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, ήταν η οικοδόμηση του έθνους και η οικονομία».



Μάλιστα πρόσθεσε ότι πριν την ίδρυση του τουρκικού κράτους η Αγκυρα αποτελούνταν από μουσουλμάνους, εβραίους, Αρμένιους και Έλληνες.

Το τουρκικό υπουργείο Αμυνας δεν σχολίασε τις δηλώσεις. Mερίδα του Τύπου επέκρινε τις δηλώσεις του υπουργού. Χαρακτηριστικά, η Radikal αναφέρει ότι «ο Γκιονούλ μίλησε σαν ρατσιστής».

Οι δηλώσεις του Βετζντί Γκιονούλ δεν συνιστούν απλώς επιχείρημα υπέρ των ισχυρισμών για την γενοκτονία των Αρμενίων -και μάλιστα δια στόματος υπουργού- αλλά θέτουν γενικότερα θέμα οικοδόμησης έθνους, στο βωμό της οποίας δικαιολογείται η εθνική κάθαρση. Επιπλέον, μπορεί να μην βγαίνει άμεσα συμπέρασμα από το γεγονός ότι ο Τούρκος υπουργός εμπλέκει στην υπόθεση και τη νοτιοανατολική Τουρκία, δηλαδή την κουρδική υπόθεση, αλλά τα συμφραζόμενα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η αντίληψη την οποία εκπροσωπεί ο Γκιονούλ, θεωρεί τους Κούρδους εμπόδιο στη διαδικασία οικοδόμησης έθνους.

Πηγή : http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=956717&lngDtrID=244

εδώ η είδηση απο την ματιά του Σάββα Καλεντερίδη

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP