Προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Αμυνας για τον εκτοπισμό Ελλήνων και Αρμενίων
Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2008
Σε «παρανόηση» αποδίδει ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Βετζντί Γκιονούλ την ερμηνεία για τις δηλώσεις που έκανε σχετικά με την αναγκαιότητα της εκδίωξης εκατομμυρίων Ελλήνων και Αρμενίων μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ώστε να σχηματιστεί το σύγχρονο κράτος της Τουρκίας. Μιλώντας τη Δευτέρα σε εκδήλωση με αφορμή την επέτειο θανάτου του Κεμάλ Ατατούρκ στην τουρκική πρεσβεία στις Βρυξέλλες, ο Τούρκος υπουργός αναρωτήθηκε, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu: «Θα ήταν η Τουρκία ένα έθνος-κράτος αν οι Έλληνες είχαν παραμείνει στις περιοχές του Αιγαίου και οι Αρμένιοι σε διάφορες περιοχές της χώρας;».
Ο κ.Γκιονούλ συνέχισε λέγοντας: «Δεν γνωρίζω ποιες λέξεις να χρησιμοποιήσω για να εξηγήσω τη σημασία αυτής της ανταλλαγής των πληθυσμών, αλλά αν δείτε την παλιά ισορροπία των πληθυσμών, η σημασία της [ενν. ανταλλαγής] θα φανεί πολύ καθαρά».
» Ακόμη και σήμερα, και με βάση τη μάχη που δίνουμε στη Νοτιοανατολική Τουρκία, δεν μπορούμε να αρνηθούμε τη συμβολή αυτών που θεωρούν τον εαυτό τους θύματα εξαιτίας της οικοδόμησης του έθνους και ιδιαίτερα, τη συμβολή αυτών που θεωρούν τον εαυτό τους θύματα του εκτοπισμού».
Ακόμη, ο κ.Γκιονούλ δήλωσε ότι «ήταν καθοριστική η διαπίστωση ότι έχει ολοκληρώσει την ιστορική του πορεία το σύστημα των εθνοτήτων στο οποίο στηριζόταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία» και πρόσθεσε ότι «τα δύο βασικά στοιχεία στην ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, ήταν η οικοδόμηση του έθνους και η οικονομία».
Μάλιστα πρόσθεσε ότι πριν την ίδρυση του τουρκικού κράτους η Αγκυρα αποτελούνταν από μουσουλμάνους, εβραίους, Αρμένιους και Έλληνες.
Το τουρκικό υπουργείο Αμυνας δεν σχολίασε τις δηλώσεις. Mερίδα του Τύπου επέκρινε τις δηλώσεις του υπουργού. Χαρακτηριστικά, η Radikal αναφέρει ότι «ο Γκιονούλ μίλησε σαν ρατσιστής».
Οι δηλώσεις του Βετζντί Γκιονούλ δεν συνιστούν απλώς επιχείρημα υπέρ των ισχυρισμών για την γενοκτονία των Αρμενίων -και μάλιστα δια στόματος υπουργού- αλλά θέτουν γενικότερα θέμα οικοδόμησης έθνους, στο βωμό της οποίας δικαιολογείται η εθνική κάθαρση. Επιπλέον, μπορεί να μην βγαίνει άμεσα συμπέρασμα από το γεγονός ότι ο Τούρκος υπουργός εμπλέκει στην υπόθεση και τη νοτιοανατολική Τουρκία, δηλαδή την κουρδική υπόθεση, αλλά τα συμφραζόμενα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η αντίληψη την οποία εκπροσωπεί ο Γκιονούλ, θεωρεί τους Κούρδους εμπόδιο στη διαδικασία οικοδόμησης έθνους.
Πηγή : http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=956717&lngDtrID=244
εδώ η είδηση απο την ματιά του Σάββα Καλεντερίδη
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου