1974 : Η εκκένωση της Αλικαρνασσού

Σάββατο 28 Ιουνίου 2008

απόσπασμα απο το βιβλίο του Ν.Σαρρή "Η άλλη πλευρά" που αποτελεί μια πολιτική χρονογραφία της εισβολής στην Κύπρο με βάση Τουρκικές πηγές

Η ανάγνωση του παρόντος περιστατικού φέρνει στην μνήμη Πλαστήρα ,5/41 ,Μικρασιατική εκστρατεία και μια κραυγή που ακουγόταν απο άκρη σ'ακρη στο μέτωπο: "Seytanlar geliyor!" Οι σατανάδες έρχονται!


Το αντιτορπιλικό D-354 Kocatepe ,θύμα της αποφασιστικότητας του Πλωτάρχη Χανδρινού και του ...φαροφύλακα της Αλικαρνασσού

Οι διαδόσεις περί νηοπομπής είχαν και τα κωμικοτραγικά αποτελέσματα τους στην Τουρκία και μάλιστα στις εγγύτερα στην Ελλάδα περιοχές . Κυρίως στην Αλικαρνασσό . Οι ξένοι τουρίστες που έφταναν απο τα νησιά διηγούνταν ότι είχαν δεί στρατιώτες να κινούνται,οι ψαράδες που ψάρευαν κοντά στα ελληνικά νησιά ανέφεραν πάλι ότι είχαν γίνει μάρτυρες "πολυάριθμων αεροπορικών πτήσεων".Οι διαδόσεις αυτές συνεχίζονταν με ένταση ,απο την πρώτη μέρα που ο φαροφύλακας μιας απο τις ακραίες περιοχές της χερσονήσου της Αλικαρνασσού τον Ακάργια (απέχει 4 περίπου μίλια απο την Κώ) ο οποίος πάλι ισχυριζόταν ότι ξυπνούσε το πρωί με τα λαλήματα των ελληνικών κοκκοριών (sic) ,είχε δώσει την πρώτη και καλύτερη πληροφορία .Μόλις είχε παρατηρήσει με τα στρατιωτικά κιάλια να κινούνται στρατιωτικά φορτηγά αμέσως είχε ειδοποιήσει έντρομος την Νομαρχία.

Έτσι ανεστάλησαν τα δρομολόγια των πλοιαρίων .Στην Αλικαρνασσό απο το βράδυ της 20ης Ιουλίου βοούσε η είδηση κατά την οποία οι Έλληνες ετοιμάζονταν για απόβαση ...(312)
Άλλωστε και η είδηση της περίφημης νηοπομπής δεν προερχόταν μήπως απο την Αλικαρνασσό? Οι διαδόσεις αυτές μεταξύ του λαού ελάμβαναν διαφορετική μορφή , νέο σχήμα και διογκώνονταν και έπαιρναν τεράστιες διαστάσεις

"Στις 21 Ιουλίου,όταν οι τουρκικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί μετέδωσαν την είδηση για μια σύγκρουση με την ελληνική νηοπομπή ,άρχισε να εργάζεται το ράδιο αρβύλα (sic) : "Άν δεν είναι σήμερα την νύχτα ,αύριο το πρωί οι Έλληνες θα επιτεθούν ...Έρχονται οι Έλληνες,οι Έλληνες θα είναι εδώ!!! Έτσι δίχως να αναμένουν κανενός οδηγίες απο την Άγκυρα ,οι Αρχές προχωρούν σε προειδοποίηση του λαού "

Ο Μπιράντ που δίνει τις πληροφορίες συνεχίζει: " Ποιός το έκανε ,γιατί το έκανε ,ακόμα δεν έχει εξακριβωθεί.Μερικοί αρμόδιοι επιρρίπτουν το βάρος στην Αλικαρνασσό ,άλλοι στα Σόκια"

Στις 22 Ιουλίου ,στις 4 το πρωί, όλοι οι κάτοικοι της Αλικαρνασσού ξύπνησαν με μια ανακοίνωση που εκκωφαντικά μετέδιδαν τα μεγάφωνα προφανώς απο το τζαμί της πλατείας.Όι άνθρωποι τινάχτηκαν έντρομοι απο τα κρεβάτια τους και δεν ήξεραν τι έκαναν απο τον πανικό που επακολούθησε.Κανείς δεν θυμάται το ακριβές κείμενο της αναγγελίας.Ορισμένουν λένε οτι ανέφερε : Άλλοι πάλι πιο μετριοπαθείς : "Πρόκειται να αποβιβαστούν απο στιγμή σε στιγμή ελληνικές δυνάμεις στην Αλικαρνασσό.Εγκαταλείψατε αμέσως την πόλη.""Επίκειται βομβαρδισμός της Αλικαρνασσού απο την ελληνική αεροπορία . Να λάβετε τα προβλεπόμενα απο την πολιτική αεράμυνα μέτρα"

Ο δημοσιογράφος Οζτζέρ Ατζάρ , ο οποίος ήταν αυτόπτης μάρτυς του περιστατικού λεει :

" Βρισκόμουν στην Αλικαρνασσό.Έμενα σε μια πανσιόν. Όταν ρώτησα τι συνέβη μου απάντησαν "Αναμένεται αεροπορική επιδρομή.Φεύγουμε απο την Αλικαρνασσό.Την εγκαταλείπουμε." Έτσι και εμείς επιβιβαστήκαμε σε ένα μικρό φορτηγό και εγκατασταθήκαμε σε μια κοιλάδα 2 χιλιόμετρα έξω απο την Αλικαρνασσό.Μόλις ξημέρωσε επιστρέψαμε πίσω.Στο μεταξύ είχε διακοπεί η μετάδοση της αναγγελίας απο τα μεγάφωνα.Το μεγάφωνο είχε σιγήσει ,γιαυτό δεν είχα καταλάβει και καλά τι συνέβαινε -ίσως και λόγο του πανικού και του φόβου που επικρατούσε στην πανσιόν μου .Έπρεπε να έβλεπες εκείνο το πρωί τον δρόμο .Κυριαρχούσε ένας φοβερός πανικός .Οι ντόπιοι και οι ξένοι τουρίστες είτε με τα δικά τους μέσα είτε με αμάξια που τα είχανε νοικιάσει πανάκριβα ,απομακρύνονταν απο την Αλικαρνασσό.Η ίδια κατάσταση επικράτησε και στις άλλες παράλιες πόλεις.Παράδειγμα η Σόκια όπου με την είδηση της αεροπορικής επιδρομής εκκενώθηκαν όλα τα σπίτια της πεδιάδας .Σήμερα στην Αλικαρνασσό άλλος κατηγορεί τον Καιμακάμη(έπαρχο,περιφερειακό διοικητή) ,άλλος τον δασονόμο"

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε ότι ο δασονόμος με τον ασύρματο που διέθετε,μετέδωσε την αναγγελία που άκουσε απο τα μεγάφωνα στην Άγκυρα ,κάπως βελτιωμένη και επαυξημένη.Είπε δηλαδή ότι ήδη έχει πραγματοποιηθεί απόβαση ελληνικών δυνάμεων στην Αλικαρνασσό και ότι η πόλη έχει εκκενωθεί.Το υπουργικό συμβούλιο το οποίο συνεδρίαζε εκείνη την στιγμή ενημερώθηκε αμέσως.Φαντάζεται κανείς τι σύγχυση επακολούθησε.Και άρχισαν αμέσως οι έρευνες για την αντιμετώπιση του θέματος (313)

Οι ντόπιοι στην Αλικαρνασσό προτίμησαν να παραμείνουν στην πόλη.Μόνο την επόμενη νύχτα παρόλο που δεν είχε γίνει καμιά σύσταση η κανένας νέος συναγερμός ,ο πληθυσμός εγκατέλειψε και πάλι την πόλη ,εφοδιασμένος αυτή την φορά με τρόφιμα και ρουχισμό.Πήρε τα βουνά και παρέμεινε εκεί μέχρι το πρωί.Η κατάσταση αυτή συνεχίστηκε 2 μέρες. (314)




Άποψη του φλεγόμενου Kocatepe


311 Μεχμέτ Αλί Μπιράντ (30 Sicak Gun -30 Καυτές μέρες- ) σελ 130
312 Μεχμέτ Αλί μπιράντ (30 Sicak Gun -30 Καυτές μέρες- ) σελ 130
313 Μεχμέτ Αλί Μπιράντ (30 Sicak Gun -30 Καυτές μέρες- ) σελ 130
314 Μεχμέτ ΑΛί Μπιράντ (30 Sicak Gun -30 Καυτές μέρες- ) σελ 130

Ο Πλωτάρχης Χανδρινός και το Κοτζατεπε
http://egolpio.wordpress.com/2008/06/12/xadrinos/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP