Είχε ενημερώσει εγκαίρως η ΕΥΠ για τις τουρκικές κινήσεις στην Ρώ
Κυριακή 23 Αυγούστου 2009
Νέα διάσταση στο «ξαφνικό» ενδιαφέρον που επιδεικνύει το τελευταίο διάστημα η Τουρκία στην περιοχή της Ρω και του Καστελόριζου, δίνει η αποκάλυψη του ΕΘΝΟΥΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ότι από τα μέσα Ιουνίου η ΕΥΠ είχε προειδοποιήσει με Ακρως Απόρρητο Σήμα για επικείμενες τουρκικές κινήσεις στην περιοχή, προσδιορίζοντας μάλιστα και τη χρονική στιγμή, στις αρχές Αυγούστου.
Ετσι οι φαινομενικά «αθώες» προσεγγίσεις στο νησί Τούρκων δημοσιογράφων αρχικώς, η διέλευση στρατιωτικών πλοίων, η παρενόχληση επιβατικών τουριστικών σκαφών αλλά και η παρέμβαση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών φαίνεται ότι δεν ήταν άσχετα και τυχαία περιστατικά, αλλά είχαν σχεδιασθεί αρκετό διάστημα πριν.
Πληροφορίες.
Στις αρχές Ιουνίου ο τότε διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ι. Κοραντής σε Ακρως Απόρρητο σήμα που είχε αποδέκτες το γραφείο του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, τους υπουργούς Αμυνας, Εξωτερικών και Εσωτερικών κ. Μεϊμαράκη, Μπακογιάννη και Παυλόπουλο καθώς και τον τότε ΑΓΕΕΘΑ στρατηγό Δ. Γράψα, προειδοποιούσε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία είχε συγκεντρώσει η ΕΥΠ, σχεδιάζεται «κίνηση» της Τουρκίας στην περιοχή της Ρω.
Στο Σήμα (σε μιάμιση σελίδα) καταγράφονταν δύο περιστατικά με σκάφη τα οποία βρέθηκαν λίγα μέτρα από την ακτή του νησιού,τα οποία συνδέθηκαν με συγκεκριμένες πληροφορίες που είχαν συλλεχθεί μέσω άλλων καναλιών από την ΕΥΠ και συνέτειναν στο συμπέρασμα για την επικείμενη τουρκική «κίνηση».
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι παρά τη σπουδαιότητα της προειδοποίησης, δεν υπήρξε καμιά απολύτως κινητοποίηση στην κυβέρνηση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δεν ζητήθηκαν καν περαιτέρω στοιχεία από την ΕΥΠ, ενώ δεν υπήρξε η οποιαδήποτε σύσκεψη όπως θα ανέμενε κανείς.
Τα τεστ αντοχής που έκαναν οι Τούρκοι στη Ρω είχαν αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα, το οποίο έχει παρατηρηθεί σε πολλά φυλάκια σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα τα οποία, λόγω της λειψανδρίας στις Ενοπλες Δυνάμεις, είτε είναι πλημμελώς επανδρωμένα είτε ουσιαστικά έχουν εγκαταλειφθεί.
Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι φυλάκιο σε μεγάλο νησί στο Βόρειο Αιγαίο, σε ακτή που αποτελεί τον συνήθη τόπο αποβίβασης λαθρομεταναστών λόγω εγγύτητας με την Τουρκία, όπου το φυλάκιο έχει ουσιαστικά καταργηθεί...
Αφού ο κ. Κοραντής απομακρύνθηκε από την ηγεσία της ΕΥΠ, και αφού υπήρξε ένα «κενό διάστημα» μέχρις ότου αναλάβει ο διάδοχός του Δ. Παπαγγελόπουλος, υπήρξε η δημοσιοποίηση της πληροφορίας για αποστολή ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων για επάνδρωση των φυλακίων σε νησιά που είχαν μείνει χωρίς φρουρά ή υπολειτουργούσαν.
ΤΟ ΣΗΜΑ
«Οι Τούρκοι δοκιμάζουν τα αντανακλαστικά μας»
Στο Σήμα (σε μιάμιση σελίδα) καταγράφονταν δύο περιστατικά με σκάφη τα οποία βρέθηκαν λίγα μέτρα από την ακτή του νησιού, το ένα εξ αυτών μάλιστα παρέμεινε επί μακρόν (το έτερο περιστατικό δημοσιοποιήθηκε λίγες ημέρες αργότερα), θέλοντας να δοκιμάσουν τα αντανακλαστικά της ελληνικής πλευράς και να διαπιστώσουν την ταχύτητα αντίδρασης του Λιμενικού και του φυλακίου που υπάρχει στο νησί.
Σε δεύτερη φάση η τουρκική πλευρά ενεργοποίησε το «αθώο» φαινομενικά σχέδιο, με την αποστολή δημοσιογράφων που προσέγγιζαν τη Ρω. Τα πρώτα δημοσιεύματα προέβαλλαν τον ιδιαίτερα παράδοξο ισχυρισμό ότι η Ρω είναι αμφισβητούμενης κυριαρχίας, καταλήγοντας τελικώς στην καταγγελία παρουσίας Ελλήνων στρατιωτών στο νησί.
Η επικαιροποίηση και μάλιστα με τον πιο έντονο τρόπο της απαίτησης της Αγκυρας για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου ήταν ένας από τους στόχους της τουρκικής πλευράς, όπως φάνηκε με την παρέμβαση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που ακολούθησε.
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ κ. Οζούγκεργκιν, αφού... μεγαλόψυχα δεν αμφισβήτησε την κυριαρχία στη Ρω έσπευσε να επαναφέρει όλη την ατζέντα των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο, προειδοποίησε την Αθήνα να μην προβαίνει σε μονομερείς ενέργειες (εκτός της είδησης για επάνδρωση φυλακίων, λίγες ημέρες πριν ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης είχε ανακοινώσει το -θεωρητικό- νέο θεσμικό πλαίσιο για πετρελαϊκές έρευνες στο Αιγαίο), ενώ διευκρίνισε ότι η Τουρκία παρακολουθεί από κοντά όλες τις κινήσεις που κατά την τουρκική άποψη παραβιάζουν τη συμβατική υποχρέωση της Ελλάδας να κρατήσει αποστρατιωτικοποιημένα τα νησιά.
Η Τουρκία με δεδομένη τη σημασία που έχουν το Καστελόριζο και οι παρακείμενες νησίδες σε μελλοντική ενδεχόμενη ρύθμιση των «ζητημάτων» του Αιγαίου επιδιώκει να διατηρηθεί η εντύπωση ότι και η Ρω είναι ακατοίκητη βραχονησίδα που δεν φιλοξενεί δραστηριότητα ή ανθρώπινη παρουσία και επομένως δεν έχει δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες...
Το ενδιαφέρον πάντως είναι ότι το συγκεκριμένο σήμα που έστειλε η ΕΥΠ ήταν μια από τις τελευταίες επίσημες επικοινωνίες του διοικητή της, πρέσβη Ι. Κοραντή με την κυβέρνηση λίγο πριν «αποκεφαλιστεί», ενώ και ο άλλος εμπλεκόμενος στην υπόθεση, ο ΑΓΕΕΘΑ στρατηγός Δ. Γράψας αποστρατεύθηκε αιφνιδιαστικά παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, αφού έστω και με καθυστέρηση είχαν καλυφθεί τα κενά σε φυλάκια των νησιών και είχε δοθεί εντολή για στενή παρακολούθηση των κινήσεων της Τουρκίας...
«ΣΥΜΠΤΩΣΗ»
Τα σχέδια του νέου γ.γ. του ΝΑΤΟ
Οι κινήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον εν όψει και της επίσκεψης που πραγματοποιεί αυτή την εβδομάδα σε Αθήνα και Αγκυρα ο νέος γ.γ. του ΝΑΤΟ Α.Φ. Ράσμουσεν που έχει θέσει ως προτεραιότητα την αποκατάσταση της συνεργασίας Ε.Ε.-ΝΑΤΟ, η οποία σκοντάφτει κυρίως στο Κυπριακό (και το βέτο που θέτει η Αγκυρα σε κάθε συνεργασία Ε.Ε.-ΝΑΤΟ που συμμετέχει η Κύπρος). Ο κ. Ράσμουσεν γνωρίζει ότι ένα από τα διαρκή αγκάθια που θα αντιμετωπίσει στη θητεία του είναι η συνεχής αντιπαράθεση στο Αιγαίο που «υπονομεύει» την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα της Συμμαχίας, ενώ υποκρύπτει και τον μόνιμο κίνδυνο θερμού επεισοδίου μεταξύ δύο συμμάχων χωρών. Ετσι η ρύθμιση των «προβλημάτων του Αιγαίου», είτε με μόνιμο τρόπο είτε με διάφορες μορφές Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και ΝΑΤΟϊκές ρυθμίσεις για την αναγνώριση των συμμαχικών και φίλιων αεροσκαφών), θα εστιαστεί αναπόφευκτα και στο καθεστώς των νησιών και έτσι η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα με αιχμή τη Ρω...
ΜΕ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ
Η συνάντηση στην Κέρκυρα
Λίγες ημέρες αργότερα η κ. Μπακογιάννη είχε συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό της Α. Νταβούτογλου κατ’ ιδίαν στην Κέρκυρα στο περιθώριο της άτυπης συνάντησης των ΥΠΕΞ του ΟΑΣΕ, αλλά δεν είναι γνωστό εάν συζητήθηκε το θέμα αυτό, στο πλαίσιο της επιθυμίας για αποτροπή εντάσεων, πολύ περισσότερο που τότε ακόμη η υπουργός Εξωτερικών επέμενε να πραγματοποιήσει εντός του Ιουλίου ή του Αυγούστου επίσκεψη στην Αγκυρα...
ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ, EΘΝΟΣ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου