Στη μάχη των πυρκαγιών και οι ένοπλες δυνάμεις

Σάββατο 22 Αυγούστου 2009

(σημ εν κρυπτώ : Ως συνήθως οι αποδιοργανωμενες ΕΕΔ καλούνται να βγάλουν το φίδι απ την τρύπα...)

Στη διάθεση των αρμόδιων υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασία έχουν τεθεί και δυνάμεις των ενόπλων δυνάμεων, προκειμένου να συνδράμουν στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Νομό Αττικής.

Οι ένοπλες δυνάμεις που έχουν διατεθεί για το έργο της κατάσβεσης έχουν ως εξής:
Προσωπικό

· 70 Πεζοναύτες στο Βαρνάβα · 250 άτομα του ΠΝ στην περιοχή Κοτρωνίου
· 1 Τμήμα της Πολεμικής Αεροπορίας (20 άτομα) στο Ζούμπερι Μέσα
· 12 Πυροσβεστικά Αεροσκάφη Canadair (CL-415 & CL-215) (Σημειώνεται ότι από τη δύναμη των 21 πυροσβεστικών Αεροσκαφών της ΠΑ σήμερα, καθ?όλη τη διάρκεια της ημέρας επιχειρούν τα 20 από αυτά.)
· 26 Πυροσβεστικά Οχήματα (17 ΣΞ & 6 ΠΑ & 3 ΠΝ)
· 14 Υδροφόρα Οχήματα (7 ΣΞ & 4 ΠΑ & 3 ΠΝ)
· 7 Ασθενοφόρα (5 ΣΞ & 2 ΠΑ) με Ιατρούς και ανάλογο Νοσηλευτικό Προσωπικό ανεπτυγμένα σε Βαρνάβα, Μαραθώνα, Γραμματικό
· 5 Οχήματα Χωματουργικών Εργασιών (3 Προωθητές Γαιών (ΣΞ) & 2 Φορτωτές)
Ειδικότερα τα 12 πυροσβεστικά αεροσκάφη CL - 215 και CL - 415, πραγματοποίησαν στο Νομό Αττικής έως τις 17:00, 27 εξόδους με 82 ώρες πτήσης, κατά την διάρκεια των οποίων εκτελέστηκαν 540 ρίψεις νερού, που αντιστοιχούν σε άφεση 3.200 τόνων νερού περίπου. Ταυτόχρονα οι ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε ετοιμότητα εφαρμογής του «Σχεδίου Ξενοκράτης» ενώ, σε επιφυλακή βρίσκεται το 50% του προσωπικού του συνόλου των Μονάδων των ενόπλων δυνάμεων του Νομού Αττικής.

ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΕΣ
Σε ετοιμότητα 100% έχουν τεθεί :

· Τα τρία (3) Νοσοκομεία των ΕΔ στην Αθήνα
· η 31η Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης της ΠΑ
· η Κινητή Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΚΟΜΑΚ) της ΠΑ
· 1 C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας,
· 2 Ελικόπτερα Super Puma της ΠΑ (για επιχειρήσεις εκκένωσης)
· 2 Ελικόπτερα Β 212 της ΠΑ (για επιχειρήσεις εκκένωσης)
· 2 Ελικόπτερα AB 205 της ΠΑ (για επιχειρήσεις εκκένωσης)
· το 575 Τάγμα Πεζοναυτών
· η 2η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών

Πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών και για αύριο, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με πολλές περιοχές της χώρας να παραμένουν στο «κόκκινο».

Σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, για αύριο στην κατηγορία κινδύνου 4 είναι οι: Νομαρχίες Ευβοίας (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου), Βοιωτίας, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Αθηνών, Πειραιώς, Αργολίδας, Κορινθίας, Λέσβου, Χίου και Σάμου (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Ικαρίας).

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η ΓΓΠΠ ενημέρωσε τις κρατικές υπηρεσίες καθώς και τους Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Η ΓΓΠΠ παρακαλεί τους πολίτες να αποφύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, κλπ.), ρίψη αναμμένων τσιγάρων. Εφιστά δε, την προσοχή των πολιτών και προτείνει να λάβουν υπόψη τους τις υψηλές θερμοκρασίες καθώς και τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας ακολουθώντας τις οδηγίες των κρατικών και τοπικών αρχών και ιδιαιτέρως να τηρήσουν τις αποφάσεις των οικείων Νομαρχιακών αρχών για την απαγόρευση της κυκλοφορίας ,σε δάση και ευαίσθητες περιοχές .

Ειδικότερα, οι εκδρομείς παρακαλούνται:

  • να αποφύγουν το άναμμα φωτιάς για οποιαδήποτε λόγο στην ύπαιθρο και να σεβαστούν τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιοχές υψηλού κινδύνου.
  • να ειδοποιήσουν αμέσως το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον αριθμό κλήσης 199 σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά.
  • να απομακρυνθούν έγκαιρα σε περίπτωση πυρκαγιάς, εάν δεν μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή της κατά το αρχικό στάδιο, για τη δική τους ασφάλεια αλλά και για να μην παρεμποδίσουν το έργο των Πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς αυτές θα καταφθάνουν.
  • Τέλος υπενθυμίζεται ο Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης 112, τον οποίο μπορούν να καλούν οι πολίτες σε ανάλογες καταστάσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης.

www.protothema.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP