Προσφορά τεσσάρων P-3C για το ΠΝ απο τις ΗΠΑ

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Σύμφωνα με πληροφορίες του hellenicdefense.gr η Lockheed Martin με επιστολή της προ μερικών ημερών ενημέρωσε το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Αμύνης ότι είναι διαθέσιμα 4 πλεονάζοντα P-3C Orion για δωρεάν παραχώρηση απο την κυβέρνηση των ΗΠΑ.Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγο μετά απο την ακύρωση ουσιαστικά του ανοιχτού διαγωνισμού για τα 5 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας για το Πολεμικό Ναυτικό ο οποίος φαίνεται προς οδεύει προς επανάληψη. Η εταιρεία προτείνει την αναβάθμιση των αεροσκαφών αυτών για την κάλυψη των ελληνικών απαιτήσεων, ενώ προτείνει ακόμη να υποβληθούν δύο από τα υπάρχοντα Ρ-3Β του ΠΝ σε πρόγραμμα επέκτασης της δομικής ζωής τους διάρκειας 18 μηνών, εξασφαλίζοντας 3 με 4 έτη επιχειρησιακής χρήσης.

Μένει να διαπιστωθεί σε τι κατάσταση βρίσκονται τα παραχωρούμενα αεροσκάφη και πόσο θα στοιχήσει η αναβάθμιση των P-3C Orion απο την Lockheed Martin, με λίγα λόγια μέχρι στιγμής βλέπουμε το καρότο αλλά όχι και το μαστίγιο...Σε κάθε περίπτωση η πρόταση αυτή φαντάζει σωσίβιο με την παρούσα τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα απο άποψη έλλειψης εναέριων μέσων ναυτικής συνεργασίας αποκλειστικά με ευθύνη των αρμόδιων-αναρμόδιων του ΥΠΕΘΑ.Υπενθυμίζεται ότι μόνο 1 ή 2 Ρ-3Β βρίσκονται αυτή στην διάθεση των ΕΔ.Άξια απορίας είναι επίσης η παντελής έλλειψη ενδιαφέροντος απο μεριάς ΠΝ να εξετάσει και άλλες εναλακτικές προσφερόμενων μεταχειρισμένων ΑΦΝΣ που παρουσιάστηκαν την τελευταία 2ετία ,και ειδικότερα στην μορφή των τελικά αποσυρθέντων απο το USN S-3 Viking ,με τα οποία θα μπορούσε να καλύψει της ανάγκες τουλάχιστον για μερικά έτη μέχρι την εισαγωγή σε υπηρεσία των νέων ΑΦΝΣ.

10 σχόλια:

Ανώνυμος 27 Αυγούστου 2009 στις 6:45:00 μ.μ. EEST  

Άξιο απορίας είναι που η ηγεσία του υπουργείου που ήξερε την κατάσταση των Ρ-3Β δεν έκανε τίποτα για την αντικατάσταση τους νωρίτερα.

Η λύση των μεταχειρισμένων P-3C μάλλον είναι μονόδρομος για μας από την στιγμή που δεν διαθέτουμε χρήματα για αγορά νέων αεροσκαφών. Όμως μας βλέπω σε 5-10 χρόνια να ξανασυζητάμε το θέμα της αντικατάστασης τους.

enkripto 27 Αυγούστου 2009 στις 6:58:00 μ.μ. EEST  

μακάρι να ήταν μόνο το θέμα των ΑΦΝΣ στο "ράφι"...

Ανώνυμος 30 Αυγούστου 2009 στις 9:11:00 μ.μ. EEST  

Μονο ενα P-3B ειναι σε ενεργεια με λιγοτερο απο 10 ωρες επιχειρησιακης χρησης.
Δυστυχως οι υπευθυνοι το γνωριζανε τουλαχιστον 5 χρονια πριν οτι ειναι θεμα χρονου να φτασουμε στο σημειο αυτο που φτασαμε τελικα. Το κακο ειναι οτι το πολεμικο ναυτικο δειχνει να καιει και οτι ασσο ειχε στο μανικι του σε επιπεδο τεχνικης εμπειριας απο το εμψυχο δυναμικο που εχει στη διαθεση του, η εμπειρια του οποιου ειναι ανεκτιμτη.
Ελπιζω στο μελλον να επικρατησει η λογικη απο τους ανεγκεφαλους και να μην χρησιμοποιησουν "αλεξιπτωτιστες" για να κρατησουν τον μηδενικο δεικτη ατυχηματων που ειχε για περισσοτερα απο 13 χρονια η 353 ΜΝΑΣ.

Ανώνυμος 7 Σεπτεμβρίου 2009 στις 10:52:00 μ.μ. EEST  

Είναι η μοναδική και η πιο αξιόπιστη λύση..Μόνο που δεν φαίνεται να εξυπηρετεί τα προσωπικά συμφέροντα των "μπουμπουκιών" του ΠΝ..
Επιπρόσθετα,φαίνεται να είναι και λίγο αργά μετά την αφαίμαξη της Μοίρας από προσωπικό η οποία συντελείται εδώ και μήνες όπως λέγεται στα στέκια..
Κατέστρεψαν ότι πιο όμορφο είχε δημιουργηθεί σε επίπεδο διακλαδικότητας εδώ και χρόνια..

Ανώνυμος 8 Σεπτεμβρίου 2009 στις 7:57:00 μ.μ. EEST  

'Εχω παραθέσει την άποψή μου και σε άλλο "σοβαρό" site για το συγκεκριμένο καυτό θέμα,ωστόσο το σχόλιό μου ποτέ δεν δημοσιεύτηκε..
Άγνωστο γιατί..
1.Η προσφορά δείχνει να είναι μια θαυμάσια προοπτική η οποία ανοίγεται μιας και καμία εταιρεία δεν πρόκειται να δεχθεί την βλακώδη προσφορά του ΠΝ για 5 Άφη στα 250 μυριάκια..Αυτά μόνο στα πανεράκια της λαικής..
2.Kάποιοι "γνωστοί-άγνωστοι" Αξκοί ΠΝ,στα κατάλληλα πόστα,λοιδωρούν και υποσκάπτουν το έργο των Ελληνικών P-3,εξ αρχής,με σκοπό την αγορά 2κινητήριων Αφών στα οποία θα μπορούν να βγούν χειριστές..Είναι γνωστό στην πιάτσα..
Με απόλυτη απεξάρτηση από την ΠΑ βέβαια..
Με ότι αυτό συνεπάγεται..
Αυτά τα ολίγα..

Ανώνυμος 8 Σεπτεμβρίου 2009 στις 9:18:00 μ.μ. EEST  

Ευχαριστώ πολύ Κύριε ehkripto..
Άλλοι με έθαψαν.Δύο φορές μάλιστα..
Ας είναι..
Η Ελλάδα μας να μην θαφτεί..
Απλά θα επιθυμούσα να ψάξετε το θέμα πιο πλατιά και πιο βαθιά.
Θα μάθετε πολλά και ενδιαφέροντα!
Ευχαριστώ και πάλι..
"P-3'S FOREVER UNDER THE GREEK BLUE SKIES.."

enkripto 8 Σεπτεμβρίου 2009 στις 9:27:00 μ.μ. EEST  

Αγαπητέ φίλε,εγώ σε ευχαριστώ για την παρέμβαση σου

Ο διαγωνισμός του ΑΦΝΣ και η συμπεριφορά ορισμένων ειναι μια πολύ πονεμένη ιστορία.

Η ουσία όμως είναι απο εδώ και μπρός τι γίνεται,με τις απανωτές (όπως φαίνεται) εκογικές αναμετρήσεις το θέμα μοιραία θα μείνει στο ράφι...

Εν τω μεταξύ ενώ εμείς στερούμαστε αξιόπιστου μέσου ,τα "τα μελτέμια" θα αλωνίζουν στο Αιγαίο...

Ανώνυμος 8 Σεπτεμβρίου 2009 στις 9:43:00 μ.μ. EEST  

Ακριβώς αγαπητέ ehkripto..
Όπως τα λες..
Οι "φίλοι" από Ανατολάς αλωνίζουν με πλοία και υποβρύχια.
Ο παραδοσιακός μπελάς τους,τα P-3 μας,είναι στα υπόστεγα..
Αλλοιθόριζαν τα μάτια τους όταν τα έβλεπαν να αλωνίζουν για τόσες ώρες..Εξ'ου και οι τόσες παρενοχλήσεις όπως ξέρεις..
Τώρα "την πέφτουν" στα Φαρμακονήσια μας..
Τελοσπάντων..
Μεγάλο respect για την συμπεριφορά.
Ευχαριστώ πολύ για τον χώρο που μου διαθέσατε.
Θα είμαι συνέχεια εδώ.

enkripto 8 Σεπτεμβρίου 2009 στις 9:53:00 μ.μ. EEST  

Να είσαι καλά,είμαστε πάντα στην διαθεση σου.

Πρέπει να τα μαθαίνει αυτά ο κόσμος..

Ανώνυμος 12 Οκτωβρίου 2009 στις 11:37:00 μ.μ. EEST  

Για ποιά "Βατοπέδια" και άλλα συναφή μιλάμε αδέλφια;;;
Το μεγαλύτερο σκάνδαλο των τελευταίων ετών είναι το προτοιμαζόμενο κλείσιμο της Μοίρας όπως ακούγεται παντού!
Βρείτε μου μια Πολεμική Μοίρα που έχει συμβεί κάτι ανάλογο στο παρελθόν χωρίς αντικαταστάτη!
Και για ποιόν λόγο!!
Μάλλον οι Ισπανοί και οι Γερμανοί που έκαναν εκτεταμένη αναβάθμιση στα δικά τους P-3 πιάστηκαν ηλίθιοι κι εμείς είμαστε οι μάγκες..
Και μας φταίνε οι "φίλοι" από Ανατολάς μετά...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP