Aλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων

Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009

ο νέος Α/ΓΕΕΘΑ αντιπτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος

Αλλαγές-έκπληξη επεφύλαξε το έκτακτο ΚΥΣΕΑ (πρώτη φορά έγινε Αύγουστο..) χθές το μεσημέρι.Ο μέχρι πρότινος Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δημήτρης Γράψας αντικαταστάθηκε απο τον Αρχηγό της ΠΑ αντιπτέραρχο Ιωάννη Γιάγκο.Την έκτακτη αυτή αλλαγή ακολούθησαν διάφορες φήμες οι οποίες την απέδιδαν σε διαφωνίες του Α/ΓΕΕΘΑ με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ,οι οποίες και όπως ήταν φυσικό διαψεύστηκαν αμέσως απο πηγές του ΥΠΕΘΑ οι οποίες προέβαλλαν σαν αντεπιχείρημα ότι συμπληρώθηκαν δύο χρόνια θητείας που προβλέπει η νομοθεσία για την παραμονή του αρχηγού σε αυτή τη θέση..

Την θέση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας ανέλαβε ο αντιπτέραρχος Βασίλης Κλόκοζας, αρχηγός ΑΤΑ (Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας) μέχρι πρότινος.Εκτός απο την θέση του Α/ΓΕΕΘΑ αλλαγές είχαμε και στην ηγεσία του Στρατού Ξηράς με τον Γενικό Επιθεωρητή Στρατού, αντιστράτηγο Φραγκούλη Φράγκο να αναλαμβάνει την θέση του αρχηγού ΓΕΣ στην θέση του στρατηγού Βούλγαρη.

Ο αντιπτέραρχος Ιωάννης Πατσαντάρας ανέλαβε διοικητής ΑΤΑ ,ενώ στην θέση του παρέμεινε ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού .

Σε ότι αφορά την διάψευση του ΥΠΕΘΑ ,τα περι εξάντλησης της της διετούς θητείας του στρατηγού Γράψα είναι μάλλον παραμύθια για μικρά παιδιά...

Εκτός απο την φημολογία που ήθελε το "ξήλωμα" να ωφείλεται σε απειλή παραίτησης απο την πλευρά του Α/ΓΕΕΘΑ σε περίπτωση που δεν προχωρούσε το φλέγον θέμα των πυρομαχικών των αρμάτων ,υπάρχουν ακόμα δύο εκδοχές.Η μία θέλει την Υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη να εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια της για την έκτακτη αποστολή καταδρομέων σε νησίδες του Αν.Αιγαίου και την διαρροή του θέματος στα ΜΜΕ (που έσπευσε να διαψεύσει άμεσα το ΓΕΕΘΑ στην ουσία επιβεβαιώνοντας την..) ,κίνηση που χρεώθηκε τελικώς στον στρατηγό Γράψα.Η δεύτερη θέλει την κυβέρνηση να ετοιμάζεται για εκλογές ή ανασχηματισμό, και η παρούσα πολιτική ηγεσία ηγεσία θέλει να στερήσει το προνόμιο της επιλογής αρχηγών από την επόμενη...

Πέρα απο τους λόγους που οδήγησαν στις αλλαγές ,γνώμη μας είναι ότι αυτές εν τέλει δεν είναι καθόλου κακές,το αντίθετο μάλιστα..Ο αντιστράτηγος Φραγκούλης Φράγκος θεωρείται γενικά πολύ καλός αξιωματικός, είναι Εβρίτης, έχει διατελέσει διοικητής στην 32 ΤΑΞΠΝ, τη 16η Μ/Κ ΜΠ, το Β΄ΣΣ ,τη Στρατιά (και άλλα κρίσιμα πόστα..) και ως ΓΕΠΣ πρέπει να έχει πλήρη εποπτεία των αδυναμιών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή.Εξαιρετικά θετικό κρίνεται επίσης το γεγονός ότι μέχρι στιγμής έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εφεδρεία , πράγμα δυστυχώς σπάνιο για τα ελληνικά δεδομένα.

Ο αντιπτέραρχος Γιάγκος στην παρούσα φάση είναι θετική επιλογή για Α/ΓΕΕΘΑ, καθότι είχε συσσωρεύσει αρκετή πείρα ως Α/ΓΕΑ και η διαδοχή στο πόστο του Α/ΓΕΑ γίνεται ομαλά και με τον καλύτερο τρόπο καθώς αφήνει στο πόδι του τον επίσης εξαιρετικά έμπειρο πρώην Α/ΑΤΑ αντιπτέραρχο Κλόκοζα . Έχει αφήσει αρκετό έργο στην ΠΑ, ειδικά με το "άνοιγμά" της σε νέες εκπαιδευτικές δραστηριότητες (ειδικά τη Red Flag στις ΗΠΑ) και με τη συνεργασία με τη USAF (ανταλλαγή ιπταμένων κλπ.) που εγκαινίασε στο πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ. Είναι αξιοσημείωτο ότι, παρ' ότι υποτίθεται πως την ΠΑ τη διοικεί "η κλίκα των φαντομάδων / F-16άρηδων", νέος ΑΤΑ γίνεται ο αντιπτέραρχος Ι.Πατσαντάρας, που ήταν ο μόνος "Γάλλος" στο ΑΑΣ - μάλλον θετικό δείγμα σύμπνοιας και αξιοκρατίας... Ας σημειώσουμε επίσης ότι ήταν η σειρά της της αεροπορίας να βγάλει Α/ΓΕΕΘΑ.

Ευχόμαστε και στους 3 παραλαμβάνοντες αξιωματικούς καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο τους!

Άλλες θετικές εξελίξεις αφορούν την δρομολόγηση του θέματος του Αspis II μετά απο την χθεσινή επιτυχή συνάντηση του διευθυντή της ΓΔΑΕΕ και της πλευράς της κοινοπραξίας κατασκευής του συστήματος αυτοπροστασίας και την προώθηση του θέματος των ανταλακτικών μαχητικών α/φ με την προμήθεια ανταλακτικών συνολικής αξίας 160εκ δολλαρίων μέσω FMS

1 σχόλια:

Ανώνυμος 9 Αυγούστου 2009 στις 10:12:00 π.μ. EEST  

Για να δούμε τι θα κάνει ο Νέος Α/ΓΕΣ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP