Ημερήσιες Διαταγές ανησυχίας

Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Του Σάββα Δ. Βλάσση*

Αίσθηση προκάλεσαν οι πρόσφατες Ημερήσιες Διαταγές των παραδιδόντων διοικητών ΔΑΥ και ΔΑΕ, της Πολεμικής Αεροπορίας, που κινήθηκαν σε ασυνήθιστα αιχμηρό ύφος, φανερώνοντας την ανησυχία που απλώνεται στα κλιμάκια της στρατιωτικής ηγεσίας.

Τον τρόπο με τον οποίο η Πολεμική Αεροπορία σχεδιάζει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στην βασική και προκεχωρημένη πτητική εκπαίδευση, περιέγραψε στην Ημερήσια Διαταγή ο παραδίδων διοικητής Διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης, Αντιπτέραρχος (Ι) Αθανάσιος Παπανικολάου, στις 2 Αυγούστου. Αναφερόμενος στο έργο που επιτελέσθηκε επί διοικήσεώς του, ο πτέραρχος αποκάλυψε την κατάρτιση μελέτης για παράταση χρήσεως των αεροσκαφών Τ-2 Buckeye μέχρι το 2021, αντί της προγραμματισμένης αποσύρσεώς τους το 2015. Η μελέτη υπόσχεται αποτελεσματικότερη και οικονομικότερη πτητική εκπαίδευση.

Ο πτέραρχος αναφέρθηκε επίσης σε ατύχημα με αεροσκάφος Τ-41 που οδήγησε στην αποκάλυψη σοβαρών προβλημάτων ρωγμών στην έλικα των αεροπλάνων του τύπου (στο ατύχημα αναφέρθηκε μόνο το περιοδικό ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ τ. 11 Ιουνίου-Αυγούστου 2012) και παρουσίασε την ανάγκη αντικαταστάσεως του τύπου ως επιτακτική, καθώς η υποστήριξή του σε ανταλλακτικά μπορεί να διαρκέσει ακόμη 2 έτη. Έκπληξη, όπως ανέφερε, προκάλεσε η διαπίστωση μετά το ατύχημα, ότι το κόστος συντηρήσεως στην ΕΑΒ είναι τεράστιο και ασύμφορο. Οι διαπιστώσεις αυτές, οδήγησαν την ΔΑΕ στην σύνταξη μελέτης αντικαταστάσεως του Τ-41, η οποία εκτιμά την απαίτηση δαπάνης 3 εκατ. ευρώ το μέγιστο, υποδεικνύοντας και τρόπο εξασφαλίσεως της σχετικής δαπάνης, μέσω προγράμματος ΑΩ.

Ο Αντιπτέραρχος (Ι) Αθ. Παπανικολάου, δεν παρέλειψε να αφήσει έμμεση πλην σαφή αιχμή για την «υφιστάμενη αδράνεια» των τελευταίων ετών, με τις διαρκείς μειώσεις των κονδυλίων, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι «η νέα πολιτική Ηγεσία θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».

Είχε προηγηθεί την προηγουμένη ημέρα, στην τελετή παραδόσεως – παραλαβής καθηκόντων διοικητού Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης, ο παραδίδων Αντιπτέραρχος (Ι) Κωνσταντίνος Πριόνας, του οποίου η Ημερησία Διαταγή κινήθηκε σε ανάλογο ύφος. Ο πτέραρχος αναφέρθηκε στον αποφασιστικό επηρεασμό λειτουργίας της ΠΑ, αφού οι συνεχώς μειούμενοι προϋπολογισμοί, η αύξηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, η σταδιακή αποδέσμευση πόρων και ο κλονισμός αξιοπιστίας της χώρας στις οικονομικές συναλλαγές, δυσκολεύουν την σύναψη συμφωνιών, συντήρησης και εξοπλισμού, με αποτέλεσμα «η διαθεσιμότητα των οπλικών συστημάτων να είναι εκτός επιθυμητών επιπέδων».

Ο Αντιπτέραρχος (Ι) Πριόνας, περιγράφοντας την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από άστοχες πολιτικές, μίλησε για απώλεια πολύτιμου χρόνου τα τελευταία 10 έτη, εξαιτίας παλινωδιών και επαμφοτεριζουσών θέσεων σχετικά με διαδικαστικά θέματα, με εφαρμοστικούς νόμους και διατάγματα που δεν εφαρμόστηκαν ποτέ. Σημείωσε δε χαρακτηριστικώς, ότι πέραν αυτών, «μέχρι να αφυπνισθούμε υπήρχε μια νοοτροπία ευδαιμονίας και εφησυχασμού, στηριζόμενη πολλές φορές σε αποφάσεις του παντογνώστη ηγέτη και στις σοφές συμβουλές των στελεχών του κύκλου εμπιστοσύνης», καυτηριάζοντας την στρεβλή νοοτροπία προηγουμένων ηγεσιών.

Ο πτέραρχος διαπίστωσε ότι «το εφοδιαστικό μας σύστημα τα τελευταία χρόνια έχει στομώσει από ένα δαιδαλώδες σύστημα καταγραφής απαιτήσεων, χωρίς δυνατότητα εξυπηρέτησης λόγω οικονομικών περιορισμών σε ένα ταχέως εξελισσόμενο περιβάλλον προτεραιοτήτων» και προειδοποίησε ότι «ο χρόνος πλέον τελειώνει». Τόνισε δε πως, «η αεροπορική ενασχόληση είναι πολύπλοκη και ιδιαίτερα δαπανηρή διαδικασία που απαιτεί να υπάρχει λεπτομερής σχεδιασμός, έγκαιρος προγραμματισμός και φυσικά πόροι, αν θέλουμε να διατηρούμε την Αεροπορία ισχυρή για τους φίλους και να είναι σεβαστή από τους αντιπάλους». Κατέληξε, με την παραστατική προειδοποιητική φράση: «Εάν δε γίνουν άμεσες ενέργειες για να κλείσουν βασικές και ουσιώδεις συμβάσεις, φοβάμαι ότι σύντομα θα ειπωθεί: “Καλά, εσύ έφυγες νωρίς”».

Οι ανωτέρω σαφείς αιχμές ανωτάτων αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας, είναι κάτι ασυνήθιστο στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Αντικατοπτρίζουν το αίσθημα ανησυχίας και δυσαρέσκειας, λόγω της παρακμής στον αμυντικό μηχανισμό της χώρας, που έχει αρχίσει να επιφέρει η συνεχιζόμενη πολιτική των τελευταίων ετών. Έρχονται δε σε εκκωφαντική αντίθεση με την θέση των πολιτικών ηγεσιών τα τελευταία έτη, ότι οι περικοπές κονδυλίων, επ’ ουδενί επηρεάζουν το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων.


*Ο Σάββας Δ. Βλάσσης είναι εκδότης του περιοδικού ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ

26 σχόλια:

ΝF 4 Αυγούστου 2012 στις 7:09:00 μ.μ. EEST  

Ο Σαββας Βλασσης στο εξοχο βιβλιο του "Ο Απορρητος Αττιλας" περιγραφει γλαφυρα την οικτρη κατασταση της Κυπριακης Εθνοφρουρας το 1968-1974 και το πώς την υπονομευσε ο Μακαριος. Ε, λοιπον, η κατασταση στις Ενοπλες Δυναμεις σε λιγο καιρο θα αρχιζει να θυμιζει Κυπρικακη Εθνοφρουρα του 1968-1974.

Ανώνυμος 6 Αυγούστου 2012 στις 7:44:00 π.μ. EEST  

Προς NF:

Ο Μακάριος υπονόμευσε την Κυπριακή ΕΦ πρό του πραξικοπήματος της 15-7-1974 και της επακολουθήσασας Τουρκικής εισβολής, ή οι εξ Ελλάδος την χούντα υπακούοντες αξ. οι οποίοι ενίσχυαν τις διαιρετικές και εμφυλιοπολεμικές ενέργειες της ΕΟΚΑ Β΄ υπακούοντας στην ουσία "ξένα αφεντικά"; Άς διαβάσουμε και το εκτενές βιβλίο του Κου. Σέργη (Ταξ. ε.α.) - μόνο 400+ σελίδες - για να δούμε ότι τα τότε όργανα της χούντας στην Κύπρο ασχολούνταν με την ανατροπή του Μακαρίου και όχι με την εθνική άμυνα της Μεγαλονήσου όπως η συντήρηση υλικού, π.χ., των Αγγλικής κατασκευής ασυρμάτων RACAL, των υπαρχόντων Τ/Θ και αρμάτων Τ-34, κ.λ.π. Ή μήπως και ξεχνάμε εκείνους τους "καλοπροαίρετους" χουντικούς εν Κύπρω αξ. που τότε κατάφεραν να στείλουν σύγχρονο ελαφρό οπλισμό ΠΖ προερχόμενο εκ Τσεχοσλαβακίας στις αποθήκες της UNFICYP στην Κύπρο πριν την κρίση του 1974; Για μερικούς "αρκούσαν" τα Lee Enfield των 0,303, ιδιαίτερα όταν ορισμένοι από αυτούς τους "μερικούς" προτίμησαν ν' αφήσουν αυτούς που διοικούσαν στην πικρή τους μοίρα.

Λάμπρος Ε.Π.-εν Η.Π.Α. μετανάστης
6/8/2012-τοπική ώρα 00:35-ώρα Ελλάδος 07:35

NF 6 Αυγούστου 2012 στις 10:34:00 π.μ. EEST  

@Λαμπρος ΕΠ/ εν ΗΠΑ μεταναστης

Ο Ταξιαρχος Σεργης λεει και αλλα, καθολου κολακευτικα για τον Μακαριο. Ας μην αρχισουμε τη συζητηση.

Η ΕΟΚΑ Β ηταν μια απεγνωσμενη αποπειρα με στοχο να προστατευθουν οι Ενωτικοι από τους φοβερους μακαριακους διωγμους , αλλα και να σωθει η Κυπρος από την καταστρεπτικη μακαριακη εξωτερικη πολιτικη (ανθενωτικη γραμμη, φλερτ με ΕΣΣΔ και τριτο κοσμο).
Υπενθυμιζεται ότι ο Μακαριος φυλακισε τον επικεφαλης των Ενωτικων και ανθυποψηφιο του στις εκλογες του 1968 ψυχιατρο Τακη Ευδόκα, επιδη εγραψε ένα αρθρο εναντιον του!

Η ΕΟΚΑ Β προσετρεξε στο στρατιωτικο καθεστως των Αθηνων μονο στις αρχες του 1974. Ηταν μια κινηση απογνωσης διοτι ο απηνης διωγμος από τους Μακαριακους και ο θανατος του Γριβα την ειχαν φερει στα προθυρα της καταρρευσης.

Τα τσεχικα οπλα ο Μακαριος δεν τα προοριζε για την Εθνοφρουρα, αλλα για το «Εφεδρικον Σωμα της Αστυνομιας», τη μακαριακη φρουρα Πραιτωριανων που δημιουργησε ως αντιβαρο στην Εθνοφρουρα, την οποια φοβοταν. Με αυτά τα οπλα πολεμησε το «Εφεδρικον» στο πραξικοπημα της 15/7/1974.

Ο Μακαριος προμηθευτηκε για την Εθνοφρουρα παναρχαιο υλικο του Δευτερου παγκοσμιου πολεμου, από τις μαντρες του Σοβιετικου και του Βρεττανικου Στρατου, που μοιραια ηταν καταπονημενο, και χρειαζοταν εκτεταμενη συντηρηση/ανακατασκευη. Τα αρματα Τ-34 ηταν ένα κλασσικο παραδειγμα. Ειχαν αποσυρθει από τον Κοκκινο Στρατο ηδη από το 1948! Η Εθνοφρουρα ζητησε χρηματα ώστε τουλαχιστον να αγοραστουν ανταλλακτικα και να συντηρηθει το παναρχαιο υλικο που της φορτωσε ο Μακαριος, πλην όμως αυτος δεν ενεκρινε τα σχετικα κονδυλια.

Ανώνυμος 7 Αυγούστου 2012 στις 3:07:00 π.μ. EEST  

Προς Γ.Μ.

Ή αγνοείτε την ιστορία της Κυπριακής κρίσης ή οι πολιτικές σας προκαταλήψεις λυπηρώς και λανθασμένα προσπαθούν ν’ αναθεωρήσουν τα ιστορικά γεγονότα:

1. Οι εκ χούντας δημιουργηθέντες πυρήνες της ΕΟΚΑ Β΄στην Κύπρο ήταν εν δράσει από το 1969 (απόπειρες δολοφονίας ανωτάτων αξ. Κυπριακής Αστυνομίας).
2. Η γνωστή απόπειρα δολοφονίας του Μακαρίου από την χούντα και τα εν Κύπρω όργανά της με την κατάριψη του Ε/Π στο στάδιο απογείωσης από Αρχιεπισκοπή έγινε στις 8/3/1970. Στις 15/3/1970 δολοφονήθηκε ο Πολύκαρπος Γεωρκάτζης στην Μία Μηλιά. Ο ρόλος του Αν/χη Ελληνικού ΣΞ Παπαποστόλου (Λ.Ο.Κ.) είναι λίαν γνωστός και γιά τις δύο ενέργειες.
3. Το χουντικό ΥΠΕΞ «ξαναπουλά» την Κύπρο στην «γείτονο» συμφωνώντας στις αναλοίωτες Τουρκικές προτάσεις περί διχοτόμησης. Η εξυπηρέτηση των Τουρκικών σχεδίων από την χούντα είχε αρχίσει από το 1967 (γεγονότα Κοφινού, απόσυρση Ελληνικής «μεραρχίας» από Κύπρο).
4. Η Κυπριακή ΕΦ υπό την διοίκηση χουντικών αξ. (ΑΓΕΕΦ Γερακίνης) θα έκανε πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου τον Φεβρουάριο 1972. Κανένα σκεπτικό περί Τουρκικής επέμβασης μιά και προϋπήρχαν τα προσεμφωνημένα με Τουρκία και τα «μεγάλα αφεντικά» για την διχοτόμηση της Μεγαλονήσου («διπλή ένωση» - «ταξίμ»).
5. Στις 26/3/1972 αποτυγχάνει η προσωπική μυστική συνάντηση Μακαρίου-Γρίβα στην Κύπρο και η Μεγαλόνησος οδηγείται στο αιματοκύλισμα. Από τον Οκτώβριο 1972 η ΕΟΚΑ Β΄ λαμβάνει οπλισμό μέσω γειτονικού Λιβάνου. Τόσο η χούντα όσο και τα «μεγάλα αφεντικά» χρηματοδοτούν κατάλληλα την ΕΟΚΑ Β΄ και τις εμφυλιοπολεμικές ενέργειές της.
6. Στις 7-8/2/1973 γίνονται βομβιστικές επιθέσεις εναντίον 17 αστυνομικών σταθμών αλλά ο Μακάριος επανεκλέγεται στις προεδρικές εκλογές – 8/2/1973. Οι χουντικοί αξ. ασχολούνται με την ανατροπή του Μακαρίου και την ΕΟΚΑ Β΄ το 1973-1974 κι έτσι ενσυνειδήτως εξυπηρετούν τα Τουρκικά σχέδια εισβολής.
7. Φυσικά η Κυπριακή ΕΦ ήταν εφοδιασμένη με υλικό Β΄ ΠΠ. Αρκετό απ’ αυτό ήταν πλεονασματικό υλικό των Ελληνικών ΕΔ, π.χ., πυροβόλα 25 λιβρών, τετράδυμα Α/Α πολυβόλα 12,7 χλστ επί ημιερπυστριοφόρων, κ.λ.π. Μήπως θυμάσθε όμως ότι τα (μετέπειτα) μέλη της χούντας σταμάτησαν την εισαγωγή Σοβιετικών Κ/Β Ε/Α SA-2 στην Κύπρο μετά την κρίση του 1964-1965 διότι έπρεπε να εξυπηρετηθούν τα Τουρκικά σχέδια διχοτόμησης;

Λάμπρος Ε.Π.-εν Η.Π.Α. μετανάστης
6-8-2012-τοπική ώρα 20:08-ώρα Ελλάδος 03:08, 7/8/2012

Ανώνυμος 7 Αυγούστου 2012 στις 1:21:00 μ.μ. EEST  

Προς Λάμπρο Ε.Π.

Δεν έγραψα κάποιο σχόλιο για το Κυπριακό εδώ...Προς το σχόλιο για εμένα και μάλιστα σε αυτό το ύφος;;; Σας διαβεβαιώ ότι ούτε από κάποιου είδους προκαταλήψεις διακατέχομαι όυτε οι ιστορικές μου γνώσεις είναι ανεπαρκείς.
Ανακαλέστε λοιπόν τα απαράδεκτα σχόλιά σας προς κάποιον που δεν σας έδωσε καν λαβή....
Γ.Μ.

NF 7 Αυγούστου 2012 στις 1:22:00 μ.μ. EEST  

@Λαμπρος εν ΗΠΑ μεταναστης

Ο Μακαριος επιδοθηκε σε φοβερους διωγμους των πολιτικων του αντιπαλων, ιδιως των Ενωτικων. Φυλακίσεις, βασανισμοί, ανασκολοπίσεις, απαγωγες. Ε λοιπον, και αυτοι ειχαν το δικαιωμα να αμυνθουν.Ο Μακαριος «μαχαιραν εδωκε, και μαχαιραν ελαβε»!
Ο Μακαριος δεν ειχε καμμια δημοκρατικη νομιμοποιηση.Κερδισε δικαια μονο τις εκλογες του 1959, τις οποιες διεξηγαγαν οι Βρεττανοι. Οι εκλογες του 1968 ηταν μια γελοια κωμωδια, και το ποσοστο 97,5 % που πηρε τρανη αποδειξη νοθειας. Η αντιπολιτευση αρνηθηκε να συμμετασχει στις εκλογες του 1973, γιατι ο Μακαριος αρνηθηκε να δωσει εγγυησεις για δικαια διεξαγωγη τους. Ως εκ τουτου ο Μακαριος «επανεξελεγη» χωρις εκλογες, ως μοναδικος υποψηφιος.
Ο Μακαριος φυλακισε τον αρχηγο την Αντιπολιτευσης Τάκη Ευδόκα, διοτι επεκρινε με αρθρο του τις αντιδημοκρατικες πρακτικες του. Η κατηγορια; «Δυσφημηση του Προεδρου της Δημοκρατιας»!!!

Δεν υπηρξε καμμια συμφωνια της Δικτατοριας με τους Τουρκους για διχοτομηση της Κυπρου.

Ώστε οι εχθροι του Μακαριου επαιρναν εντολες από «τα μεγαλα αφεντικα»; Ωραιες αυτές οι απιθανες θεωριες, αλλα αν συνεχισετε, θα με αναγκασετε να πω τη φοβερη αφηγηση του Βρεττανου βουλευτη-συγγραφεα Nigel West, για το πώς οι Βρεττανοι επεισαν το Μακαριο να υπογραψει τη Συνθηκη της Ζυριχης. Ο νοων νοειτω!

Οι πυραυλοι SA-2 ηταν Σοβιετικης προελευσης και η παρουσια Σοβιετικων τεχνικων στο νησι θα προκαλουσε την οξυτατη αντιδραση των ΗΠΑ. Μην ξεχναμε ότι ειμασταν στο αποκορυφωμα του Ψυχρου Πολεμου.Καλο θα ηταν να ειχαν παραληφθει. Ακομα καλυτερο όμως θα ηταν αν ο Μακαριος ειχε παραγγειλει πυραυλους από χωρα εκτος Ανατολικου Μπλοκ, όπως η Γαλλια.

Η ιστορια Κοφινου-αποσυρση μεραρχιας είναι πολύ μεγαλη και δεν ειναι του παροντος.

Ο Μακαριος ματαιωσε την Ενωση με την Ελλαδα τον Αυγουστο του 1964. Δεν το λεω εγω, το ειπε ο Τουομιογια, ο Φινλανδος απεσταλμενος του ΟΗΕ για το Κυπριακο εκεινη την εποχη.

Ποια είναι τα καταχθονια «μεγαλα αφεντικα» που μας την εφεραν το 1974; Προφανως οι ΗΠΑ. Όταν όμως φλερτρεις με την ΕΣΣΔ, συζητας παροχη λιμενικων διευκολυνσεων στο σοβιετικο Στολο της Μεσογειου, και εκπαιδευεις Παλαιστινιους ανταρτες για να πολεμησουν κατά του ισραήλ, περιμενεις μηπως ότι τα «μεγαλα αφεντικα» θα σου πουνε και ευχαριστω;
Και οταν τα "μεγαλα αφεντικα" υποστηριζαν ανοιχτα την Ενωση το 1964-1966, και προειδοποιουσαν τους Τουρκους να μην τολμησουν επιθεση στην Κυπρο(επιστολη Τζονσον σε Ινονου 5-6-1964), ο Μακαριος γιατι εκανε τον δυσκολο;

Ανώνυμος 7 Αυγούστου 2012 στις 3:29:00 μ.μ. EEST  

Πρός Γ.Μ.

Συγγγνώμην - το σχόλιό μου κατευθύνονταν προς NF. Προσωπικό μου και αποκλειστικό λάθος κατεύθυνσης μηνύματος προς τον ακατάλληλο παραλήπτη.

Λάμπρος Ε.Π.-εν Η.Π.Α. μετανάστης
7/8/2012 - τοπική ώρα 08:30 - ώρα Ελλάδος 15:30

Ανώνυμος 7 Αυγούστου 2012 στις 3:53:00 μ.μ. EEST  

Πρός NF

Η εισαγωγή Κ/Β Ε/Α SA-2 στην Κύπρο θα γίνονταν μέσω Αιγύπτου και άνευ της παρουσίας Σοβιετικών τεχνικών στην Κύπρο. Προσωπικό της Ελληνικής ΠΑ (τότε ΕΒΑ) είχε εκπαιδευθεί στις εκτοξεύσεις τέτοιων βλημάτων στην Αίγυπτο, και αξ. της ΕΒΑ ήδη είχαν κάνει κατοπτεύσεις στην Κύπρο για την τοποθέτηση των πυροβολαρχιών. Φυσικά όταν αυτό "σφυρίχθηκε" από τους (μετέπειτα) χουντικούς "καλοθελητές" στους Αμερικανούς η ιστορία τελείωσε.

Η επιστολή Τζόνσον προς Ινονού ήταν συνεπακόλουθο της απειλής ΕΣΣΔ περί επέμβασης στην Κυπριακή κρίση 1964-1965. Ο Πρόεδρος Τζόνσον δεν ήθελε να διακινδυνεύσει σύγκρουση ΝΑΤΟ-ΕΣΣΔ για την Κύπρο.

Ο Μακάριος δεν ήθελε ν' ακολουθήσει τα σχέδια Άτσεσον στην περίοδο 1964-1965 τα οποία θα οδηγούσαν στην διχοτόμηση της Κύπρου ΚΑΙ στην ΑΠΩΛΕΙΑ Ελληνικής επικράτειας προς Τουρκία (π.χ., Καστελλόριζο), και υποστηρίχθηκε κι από εκείνον τον "διεφθαρμένο" (όπως τον απεκάλεσε η χούντα) πολιτικό τον Γ. Παπανδρέου (τον "Γέρο"), ο οποίος κατάφερε να στείλει την Ελληνική "μεραρχία" στην Κύπρο μαζί με τον τότε ΥΠΕΘΑ Γαρουφαλιά και την συνεργασία Ελλήνων εφοπλιστών. Φυσικά γνωρίζουμε την λανθασμένη στάση του εγγονού του "Γέρου" προς το Σχέδιο Άνναν το 2004.

Όσον αφορά τις αγορές οπλισμού για την Κυπριακή ΕΦ από χώρες εκτός "Ανατολικού μπλόκ" αρκεί να σας υπενθυμήσω τα προβλήματα και τα εμπόδια που βρήκε μπροστά της η ΕΦ για την συντήρηση-εκσυγχρονισμό των Κ/Β Ε/Α ASPIDE Ιταλικής προέλευσης αλλά τεχνολογίας Η.Π.Α. στην δεκαετία του '90.

Λάμπρος Ε.Π.-εν Η.Π.Α. μετανάστης
7-8-2012, τοπική ώρα 08:53 - ώρα Ελλάδος 15:53

ΝF 8 Αυγούστου 2012 στις 3:59:00 π.μ. EEST  

@Λαμπρος , μεταναστης εξ ΗΠΑ

Επαναλαμβανω: Καλο θα ηταν να παραλαβουμε τους πυραυλους SA-2, καλυτερο θα ηταν να αγοραζε ο Μακαριος δυτικους πυραυλους. Σημερα βεβαια ο Ψυχρος Πολεμος εχει ληξει, και η αγορα ρωσικων οπλων δεν ειναι απαγορευτικη. Τοτε ομως ηταν αλλιως τα πραγματα.

Το ελληνικο εθνος ειχε απο το 1830 μια αρχη, που ολες οι Κυβερνησεις τηρησαν ευλαβικα: Ποτε να μην πηγαινει κοντρα στην κυριαρχη Ναυτικη Δυναμη της Ανατολικης Μεσογειου. Αυτη η αρχη καθορισε την επιλογη στρατοπεδου στους δυο παγκοσμιους πολεμους. Μετα το 1947 η Δυναμη αυτη ηταν οι ΗΠΑ. Ο Μακαριος παραβιασε αυτην την αρχη, με τη φιλοσοβιετικη του πολιτικη, και η Κυπρος το πληρωσε. Τοσο απλα.

Το σχεδιο Ατσεσον το προτειναν οι Αμερικανοί και το διαπραγματευτηκε απο την ελληνικη πλευρα ο πρεσβης Τζων Σωσσιδης.
Στον παρακατω συνδεσμο μπορειτε να δειτε μια συνεντευξη του στον Αλεξη Παπαχελα το 2001.
http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=169275

Συμφωνα με το σχεδιο Ατσεσον η Ελλαδα ενοικιαζεστην Τουρκια το 4,6 % του Κυπριακου εδαφους στην Καρπασια, ως στρατιωτικη βαση για 50 χρονια και προσαρτουσε ολοκληρη την Κυπρο.
Αυτα λεει ο ανθρωπος που διαπραγματευτηκε το σχεδιο.
Οι Τουρκοι θα ειχαν περιορισμενη αυτονομια σε μερικες περιοχες οπου ειχαν πλειοψηφια, οπως ο θυλακας Λευκωσιας Αγυρτας.

Το 1966 η Ελλαδα πετυχε νεες βελτιωσεις και οι Τουρκοι αρκουντο να παρουν μια απο τις 2 βρεττανικες βασεις, και συγκεκριμενα τη Δεκελεια. Ολες τις προσπαθειες τις τορπιλισε ο Μακαριος.
Ναι, η Ελλαδα προσφερε το Καστελλοριζο, και αυτη ηταν η εσχατη υποχωρηση που μπορουσε να κανει. Θα παραχωρουσε 20 τετραφωνικα χιλιομετρα, θα προσαρτουσε 9.500 τεραγωνικα χιλιομετρα.
Ο Γεωργιος Παπανδρεου ηταν ο μονος Πρωθυπουργος που ηταν αποφασισμενος να πετυχει την Ενωση, ακομα και με πολεμο.Υποστηριξε το σχεδιο Ατσεσον και ΑΠΕΧΘΑΝΟΤΑΝ το Μακαριο. Ιδου τι ειπε οταν εμαθε οτι ο Μακαριος απερριψε το σχεδιο Ατσεσον, που θα εφερνε την Ενωση.
«Ο τραγόπαπας όταν κατάλαβε ότι θα χάσει την εξουσία και τα μεγαλεία και θα πρέπει να τρέχει ξανα σε βαφτίσια και γάμους, φρύαξε, και μας την έφερε».
Το σχεδιο Ατσεσον το υπονομευσε ο γιος του, Ανδρεας Παπανδρεου, σε συνεργασια με τον Μακαριο.

Ανώνυμος 9 Αυγούστου 2012 στις 7:30:00 π.μ. EEST  

Προς NF

Πραγματικά διαφαίνεται ότι είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα αγνοείται ιστορικά γεγονότα:

1. Στην διάσκεψη της Λισαβώνας τον Ιούνιο 1971 το Ελληνικό χουντικό ΥΕΞ έκανε τις δικές του διχοτομικές προτάσεις για την Κύπρο προς μεγάλη κι απροσδόκητη ικανοποίηση της Τουρκικής αντιπροσωπείας κι εν αγνοία της Κυπριακής κυβ. Πράγμα όχι παράξενο δεδομένου ότι η χούντα σε συνεργασία με τον αρχικό πυρήνα του εμφυλιοπολεμικού δημιουργήματός της την ΕΟΚΑ Β΄ είχε ήδη αποπειραθεί να δολοφονήσει τον Μακάριο στις 8/3/1970.Τα σχετικά αρχεία έχουν δημοσιοποιηθεί και αρκετή μελάνι έχει χυθεί γι’ αυτό το «ξεπούλημα».
2. Δεν θέλετε να μιλήσετε για την χουντική απόσυρση της Ελληνικής «μεραρχίας» από την Κύπρο μετά την εκεί κρίση του 1967 (γεγονότα Κοφινού), και τις παρόμοιες «διχοτομικές» προτάσεις για την Μεγαλόνησο που είχαν ήδη υιοθετηθεί από τον Γ. Παπαδόπουλο κι εκφράσθηκαν από το τότε πολιτικό του ανδρείκελο και ανίκανο Πιπινέλη με οδηγίες βέβαια των Η.Π.Α. Έτσι η χούντα κατάφερε να διατηρηθεί στην εξουσία χωρίς όμως εθνική συνείδηση και συναίσθηση εθνικών (Ελληνικών κ΄ Κυπριακών) συμφερόντων εθνικής ασφάλειας. Απλώς εκτελούσε τί της ψιθύριζαν ο εκάστοτε Καραμεσίνης και Κων/νος (Gus) Αβράκωτος (Avrakotos – από την πόλη Aliquippa, Πεννσυλβανία, Η.Π.Α.), πιστά όργανα της ΚΥΠ Η.Π.Α.
3. Τα περί «ανεξάρτητης» ΕΟΚΑ Β΄ διαψεύδονται από τον ίδιο τον Κο. Σ. Βλάσση στο άρθρο του για την 31η Μοίρα Καταδρομών στην Κύπρο και στο εκτενές βιογραφικό σημείωμα για τον Αν/γο Γ. Καρούσο (ανάρτηση άρθρου στην παρούσα ιστοσελίδα στις 7/8/2012). Μπορεί ίσως ο Αν/γος Καρούσος να ήταν ακροδεξιών πολιτικών πεποιθήσεων ποτέ όμως δεν έπαψε να είναι ΕΛΛΗΝΑΣ και να έχει έλλειψη διορατικότητας. Όταν είδε που το πήγαινε η χούντα στην Κύπρο μετά τον θάνατο του Γρίβα στις 27/1/1974, διέταξε την κατάπαυση του ένοπλου αγώνα με αποτέλεσμα ν’ απομακρυνθεί από την ηγεσία της ΕΟΚΑ Β΄ της οποίας ο έλεγχος γίνονταν πιά κατευθείαν από την Αθήνα («Γραφείο Κ»). Ο ίδιος ο ανιστόρητος Ιωαννίδης αρνήθηκε την κηδεία του Γρίβα στην Ελλάδα (τόσο τον «εκτιμούσε» τον Γρίβα η χούντα Παπαδόπουλου-Ιωαννίδη).
4. Εάν είσθε τόσο μεγάλος θαυμαστής των Σχεδίων Άτσεσον (δεν ήξερα ότι Έλληνες πρεσβευτές έχουν όνομα Τζών αντί για Ιωάννης – Ελληνοαμερικανοί ναί αλλά αυτοί συνήθως εργάζονται για το ΥΕΞ Η.Π.Α. και όχι για το Ελληνικό ΥΕΞ), τότε πρέπει να είσθε στον «7ο ουρανό» με το τί προσπάθησε να καταφέρει το Σχέδιο Άνναν. Συνεπώς, ενώ αυτό δεν φαίνεται στα σχόλιά σας, πρέπει να υποστηρίζετε την στάση του (νεώτερου) Γ. Παπανδρέου και να είσθε αντίθετος με την θέση του αποθανόντος Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσου Παπαδόπουλου ειπώντος το γνωστό «δεν πήρα κράτος για να παραδώσω κοινότητα» την παραμονή του δημοψηφίσματος επί του Σχεδίου Άνναν τον Απρίλιο 2004. Μήπως λησμόνησα να σας πώ ότι ο αείμνηστος Τ. Παπαδόπουλος ήταν υποστηρικτής του Μακαρίου από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας;
5. Γιατί η χούντα έβρισκε τα λεφτά να ενισχύει το δημιούργημά της την ΕΟΚΑ Β΄ (πολλά από αυτά τα ποσά ήταν και της ΚΥΠ Η.Π.Α.) αλλά δεν μπορούσε ν’ αλλάξει ούτε τα απλά τυφέκια (Μ1) τόσο των μονάδων του Ελληνικού ΣΞ (πλήν Καταδρομών – Λ.Ο.Κ.)όσο και μονάδων Κυπριακής ΕΦ; Γνωστά τα τραγελαφικά αποτελέσματα της Ιωαννιδικής επιστράτευσης το 1974 κι άς μην τα ρίχνουμε όλα στον Μακάριο για το τί οπλισμό (δεν) μπορούσε ν’ αγοράσει η ίδια η Κύπρος όταν η χούντα σχεδίαζε το «ξεπούλημα» της Μεγαλονήσου στους απέναντι «γείτονες».

Λάμπρος Ε. Π. – εν Η.Π.Α. μετανάστης
9/8/2012 – τοπική ώρα 00:23 – ώρα Ελλάδος 07:23

NF 9 Αυγούστου 2012 στις 3:14:00 μ.μ. EEST  

@Λαμπρος ΕΠ
1.Δε μας λετε και εμας τι ακριβως συμφωνηθηκε στη Λισσαβωνα το 1971; Γιατι εγω λεω ότι τα περι διχοτομικων σχεδιων της χουντας είναι παραμυθια.

2. Η Ελλαδα αισθανοταν στρατιωτικα ανετοιμη για ελληνοτουρκικη συρραξη το 1967 και γι αυτό υποχωρησε. Το 1969-1974 η Δικτατορια προετοιμασε τις Ενοπλες Δυναμεις για αεροναυτικη συγκρουση με την Τουρκια (παραγγελια Phantom, πυραυλων Exocet, υποβρυχιων τυπου «209»). Τι προετοιμασιες εκανε στο ιδιο διαστημα ο Μακαριος; Η Μεραρχια ειχε 8.500 ανδρες, οσους και η Εθνοφρουρα το 1974. Αν η Εθνοφρουρα ειχε τον οπλισμο,την πειθαρχια και την εκπαιδευση της ελληνικης Μεραρχιας, ο Τουρκος δεν θα πατουσε ετσι ευκολα την Κυπρο.

3. Ο Γριβας και ο Καρουσος αντιπαθουσαν τη Δικτατορια, αυτό είναι γνωστο.

4.Το σχεδιο Ατσεσον, στην τελικη του μορφη τον Αυγουστο του 1964 θα εφερνε την Ενωση με την Ελλαδα. Τις λεπτομερειες του παρουσιασα παραπανω. Δεν ειχε καμμια απολυτως σχεση με το διχοτομικο σχεδιο Α(υ)νάν. Ο Μακαριος παρεσυρε δυστυχως και πολλους καλους και εντιμους πατριωτες, όπως ηταν ο αειμνηστος Τασσος Παπαδοπουλος. Πως το καταφερνε αυτό ο σατανικος παπας, θα το πουμε άλλη φορα. Μοιαζω για υποστηρικτης του Yorgakis Papandreou;

5. Η Εθνοφρουρα ανηκε στην Κυπριακη Δημοκρατία και υπευθυνη για τη χρηματοδοτηση της ηταν η Κυπριακη Κυβερνηση και όχι η Ελλαδα. Η Ελλαδα εβαζε τους αξιωματικους, διοτι η Κυπρος δεν ειχε δικες της στρατιωτικες σχολες.
Η ΕΛΔΥΚ που ηταν Ελληνικος Στρατος, ηταν καλα εξοπλισμενη.Η Ελλαδα του 1974 ειχε από πυραυλους Exocet και αρματα ΑΜΧ-30 μεχρι αεροσκαφη Phantom. Οι Ελληνικες Ενοπλες Δυναμεις το 1974 διεθεταν οπλα συγχρονα και αποτελεσματικα.
Το Μ1 ηταν ακομα ένα αρκετα καλο τουφεκι το 1974.
Η Ελληνικη Κυβερνηση επρεπε να πληρωνει τον εξοπλισμο της Εθνοφρουρας; Μηπως επρεπε να πληρωνει και τους νεοκορους της Αρχιεπισκοπης στη Λευκωσια; Με ποιο τροπο εννοουσε να συμβαλλει ο Μακαριος στην Αμυνα κατά της Τουρκιας, αν όχι χρηματοδοτωντας επαρκως το Στρατο του ιδιου του του Κρατους; Για ονομα του Θεου, δεν μπορουσε να εξοπλισει σωστα μια δυναμη μολις 10.000 ανδρων, όταν η Κυπρος διεθετε μεγαλυτερο κατά κεφαλην εισοδημα από την Ελλαδα;

Ο Γεωργιος Παπανδρεου απεχθανοταν τον Μακαριο, ΝΑΙ ή ΟΧΙ;

Ανώνυμος 9 Αυγούστου 2012 στις 11:14:00 μ.μ. EEST  

Eίμαι σίγουρος πως θα υπάρξει μεγάλη δυσκολία να βρεθεί ένα δις ευρώ για να αγοραστούν νέα εκπαιδευτικά τζετ. Τα Τ-41 έπρεπε να είχαν αντικατασταθεί.

Ανώνυμος 10 Αυγούστου 2012 στις 3:48:00 π.μ. EEST  

@Ανώνυμος 11:14:00

Πράγματι με τις παρούσες οικονομικές συνθήκες δεν υπάρχει περίπτωση αγοράς νέων εκπαιδευτικών προκεχωρημένης εκπαίδευσης. Εγώ θα πρότεινα τα εξής:
-μείωση της οροφής των μαχητικών αεροσκαφών με απόσυρση των Α-7 από επιχειρησιακά καθήκοντα.
-άμεση απόσυρση των Τ-2.
-ίδρυση μιας νέας εκπαιδευτικής/ πολλαπλών ρόλων Μοίρας αποτελούμενης από 6-10 Α-7Ε (τα λιγότερο καταπονημένα), τα 15
TA-7C και τα 4 TA-7H (βρίσκονται αποθηκευμένα στο Αγρίνιο και, από ότι ξέρω, συντηρούνται και μπορούν να επανενταχθούν τάχιστα σε υπηρεσία) και με έδρα την ΑΒ Καλαμάτας. Η συγκεκριμένη Μοίρα, εκτός από καθήκοντα προκεχωρημένης & επιχειρησιακής εκπαίδευσης/LIFT θα μπορούσε να προσφέρει και σε άλλες αποστολές όπως ειδική εκπαίδευση ναυτιλίας (αξιοποιώντας το σύστημα LANA), εναέριος ανεφοδιασμός (buddy-to-buddy), υποστήριξη εκπαίδευσης μονάδων αεράμυνας (εξωμείωση στόχων) κτλ. Ταυτόχρονα θα μπορούσε να επιχειρήσει σε αποστολές ΕΑΥ σε περίπτωση πολέμου, αποδίδόντας σίγουρα καλύτερα από τα Τ-2.
Διευκρινίζω πως θέμα υποστήριξης των TA-7C/H δεν θα υπήρχε για αρκετά χρόνια καθώς τα πολυάριθμα αποσυρθέντα μονοθέσια A-7E/H θα αποτελούν μεγάλη πηγή ανταλλακτικών (που σύντομα θα καταστούν δυσεύρετα για τα Τ-2). Υπενθυμίζω ότι το Corsair είναι από τα μαχητικά με το μικρότερο κόστος ανά ώρα πτήσης στην ΠΑ, αν και πλέον η προσφορά τους σε αμιγώς επιχειρησιακά σενάρια είναι περιορισμένη. Πάντως και σήμερα έχουν άτυπα τον ρόλο του α/φ LIFT.
Σίγουρα η παραπάνω λύση (που δεν θα στοίχιζε τίποτα, αντιθέτως θα προσέφερε σημαντικές οικονομίες κλίμακος) δεν είναι η καλύτερη όμως ζούμε "ιδιαίτερες" καταστάσεις που απαιτούν "ιδιαίτερες" κινήσεις.

Όσο για τα Τ-41 σίγουρα θα έπρεπε να έχουν ήδη αντικατασταθεί, καθώς πλέον έχουν καταστεί επικίνδυνα. Το ποσό που απαιτείται για νέα α/φη της κατηγορίας είναι γελοίο και μπορεί να εξευρεθεί ακόμη και υπό της παρούσες συνθήκες. Αλλιώς, κάλιστα η απόκτησή τους θα μπορούσε να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα ΑΩ.

Γ.Μ.

Ανώνυμος 10 Αυγούστου 2012 στις 7:50:00 π.μ. EEST  

@ NF

Η δικτατορία έκανε μεγάλες αγορές όπλων όχι επειδή προετοιμαζόταν για αεροναυτική σύγκρουση με την Τουρκία (είδαμε άλλωστε την μη αντίδραση της στην εισβολή), αλλά επειδή όπως όλα τα στρατιωτικά καθεστώτα κάνουν μεγάλες αγορές πολεμικού υλικού για αύξηση του κύρους τους και εσωτερική στήριξη.

ΑΧΕΡΩΝ 11 Αυγούστου 2012 στις 4:57:00 π.μ. EEST  

@Γ.Μ
Φίλε μου,ρίξε μία ματιά στο Defencepoint.gr/news?p=55483.

Ανώνυμος 11 Αυγούστου 2012 στις 1:37:00 μ.μ. EEST  

Φίλε Αχέροντα

Τα αναγραφόμενα στο άρθρο που παραπέμπεις είναι χιλιοειπωμένα. Το θέμα είναι τι από αυτά πράγματι πρόκειται να γίνει και τι όχι. Έχω ξαναπεί σε ανύποπτο χρόνο πως είναι ανώφελο να προσπαθείς να διατηρείς σε υπηρεσία οπλικά συστήματα που θα έπρεπε να έχουν αποσυρθεί προ πολλού απλά και μόνο για να καλύπτονται (τυπικά και μόνο, γιατί η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική) αριθμητικές οροφές.

Μακάρι να είχαμε την δυνατότητα να διατηρούμε δύναμη 400 μαχητικών. Δεν την έχουμε και τι κάναμε γι'αυτό;;;
-Φροντίσαμε να μην απαξιωθούν τα νεώτερα αεροσκάφη;Όχι...
-Φροντίσαμε να εισαχθούν εγκαίρως νέες τεχνολογίες που θα μας απάλλασαν συντομότερα από παλαιά κοστοβόρα μέσα;Όχι...
-Δώσαμε την απαραίτητη προτεραιότητα σε μέσασ που θεωρούνται "πολλαπλασιαστές ισχύος";Όχι...
-Φροντίσαμε να κλείσουμε εγκαίρως Μονάδες και Σχηματισμούς που δεν προσέφεραν ΤΙΠΟΤΑ επιχειρησιακά αλλά υπήρχαν μόνο για να μην ενοχληθούν κάποια ...φέουδα;Όχι...

Αν είχαν υλοποιηθεί σε όλους τους τομείς τέτοιες σκέψεις (θα μπορούσα να γράφω ώρες) προ μερικών ετών σήμερα δεν θα είμασταν εδώ που είμαστε. Κακά και ανάποδα η τρόικα και το μνημόνιο αλλά μήπως να κοιτάξουμε και τα δικά μας στραβά;;;

ΥΓ: Η σκέψη μου για τα Α-7 πως σου φαίνεται;

Φιλικά,
Γ.Μ.

ΑΧΕΡΩΝ 11 Αυγούστου 2012 στις 3:59:00 μ.μ. EEST  

@Γ.Μ
Θα αρχίσω από την σκέψη σου για τα Α-7.
Λοιπόν,εγώ την βρίσκω απόλυτα πραγματιστική,αλλά η επικείμενη σκούπα της συγκυβερνήσεως δεν θα επιτρέψει την υλοποίησή της,γι΄αυτό σου έκανα την επισήμανση.Προσωπικά,δεν αμφιβάλλω ότι ο τρικολόρ θίασος θα πετσοκόψει την άμυνα,έναντι αμελητέων εξοικονομήσεων.Για μένα,εδώ θα πρέπει να εστιαστεί η προσοχή,στο τί περικόπτουμε όχι μόνο από τις επιχειρησιακές δυνατότητες,αλλά στο τί αντικειμενικά θα κόστιζε η διατήρησή τους,και ποιές (αντικειμενικά πάντα),είναι οι εξοικονομήσεις που θα επιτευχθούν.
Για να το πώ ωμά,δεν έχω καμμία,μα καμμία εμπιστοσύνη στις καλές προθέσεις ενός πρωθυπουργού,ο οποίος,ως αρχηγός της μείζονος αντιπολιτεύσεως αρνήθηκε τον λογιστικό έλεχγο του δημοσίου χρέους.
Και θα υπενθυμίσω ότι υπάρχουν στην Ελλάδα πράγματα που κοστίζουν χωρίς να αποδίδουν,άς καταργήσουν αυτά πρώτα,συμπεριλαμβανομένων κάποιων υπουργείων...
Το μέχρι που είναι ικανοί να φτάσουν,ελπίζω να μήν τους δοθεί η ευκαιρία να το αποδείξουν.

Ανώνυμος 11 Αυγούστου 2012 στις 4:48:00 μ.μ. EEST  

@Αχέρων
"...υπάρχουν στην Ελλάδα πράγματα που κοστίζουν χωρίς να αποδίδουν,άς καταργήσουν αυτά πρώτα,συμπεριλαμβανομένων κάποιων υπουργείων..."

Συμφωνώ απόλυτα, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί δικαιολογία για να μην διορθωθούν επιτέλους κάποια χρονίζοντα κακώς κείμενα (και) στις Ένοπλες Δυνάμεις....

Γ.Μ.

ΑΧΕΡΩΝ 11 Αυγούστου 2012 στις 6:21:00 μ.μ. EEST  

@Γ.Μ
Όταν μιλάμε για κακώς κείμενα,θα πρέπει να διευκρινίζουμε άν πρόκειται για ηθικής-πνευματικής ή υλικής φύσεως.Για να διευθετηθούν τα πρώτα,αρκεί η βούληση,υπό την προ'υ'πόθεση βεβαίως ότι έχει γίνει σωστή διάγνωση,και σωστή επιλογή μεθόδου αποκαταστάσεως.
Όταν όμως πρόκειται για αντικείμενα υλικής φύσεως,θα πρέπει να έχουμε πάντοτε προ οφθαλμών την σχέση κόστους-οφέλους,καθώς και το χρονοδιάγραμμα υλοποιήσεως,και εδώ ακριβώς στηρίζω την κριτική μου στις περικοπές των δομών εν ονόματι της οποιασδήποτε δημοσιονομικής εξυγειάνσεως.Δέν γνωρίζω πόσο χρόνο έχουμε στην διάθεσή μας.Η Α.Μεσόγειος βράζει,η Κύπρος,για όσους δεν θυμούνται,βρίσκεται και αυτή στην Α.Μεσόγειο,το Αιγαίο μπορεί να μας κουνήσει μαντήλι οσονούπω,και η Θράκη πρέπει όχι μόνο στα λόγια,αλλά και στην πράξη να είναι θωρακισμένη.Δεν νομίζω ότι είναι ώρες για κοπτική-ραπτική.Πριν όχι πολλά χρόνια,το 2008 νομίζω,είχαμε δύο ''νέες δομές''μέσα σε ένα χρόνο,βεβαίως καμμία δεν εφαρμόστηκε.Στην παρούσα φάση,άς εστιάσουμε στην αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου υλικού και ανθρώπινου πόρου,σε ορίζοντα τουλάχιστον 18μήνου.Πιστεύω ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι μεστοί εξελίξεων.
Αυτά,με εκτίμηση.

Ανώνυμος 12 Αυγούστου 2012 στις 12:35:00 π.μ. EEST  

@Αχέρων

"Στην παρούσα φάση,άς εστιάσουμε στην αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου υλικού και ανθρώπινου πόρου,σε ορίζοντα τουλάχιστον 18μήνου"

"Δεν νομίζω ότι είναι ώρες για κοπτική-ραπτική."

Έχω την εντύπωση ότι αυτά τα δύο είναι αντιφατικά. Πως μπορούμε να μιλάμε για μέγιστη αξιοποίηση των μέσων όταν διατηρούνται (μόνο προς "κάλυψη των οροφών") σε υπηρεσία παλαιά και κοστοβόρα/ανθρωποβόρα συστήματα με ελάχιστη έως καθόλου επιχειρησιακή χρησιμότητα;;; Αυτά ακριβώς δεν απορροφούν πολύτιμους πόρους/κονδύλια που θα μπορούσαν να διατεθούν για την μέγιστη αξιοποίηση νεώτερου υλικού που απαξιώνεται τάχιστα;;; Πως μπορούμε να ελπίζουμε στην μέγιστη αξιοποίηση έμψυχου και άψυχου δυναμικού διατηρώντας ταυτόχρονα απαρχαιωμένες δομές, δόγματα, διατάξεις και οροφές;;; Μα αυτό εν πολλοίς είναι και το αγκάθι που μέχρι τώρα δεν μας επιτρέπει να εκμεταλευτούμε στο έπακρο την ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων. Πως μπορούμε να μιλάμε για βελτιστοποίηση με Μονάδες του ΕΣ στην Πελοπόνησο και την Θεσσαλία ή με την ΠΑ να διατηρεί για παράδειγμα τρεις Μοίρες με το ίδιο μοντέλο αεροσκάφους και 18-20 α/φη έκαστη (και σε δύο διαφορετικές Π.Μ.!) αντί για δύο ισχυρές Μοίρες των 28 α/φ σε κοινή Βάση;;; Τα παραδείγματα είναι πολλά....
Ένα από αυτά και η αξιοποίηση των Α-7, όπως έγραψα πιο πάνω.

Συμφωνώ μαζί σου αγαπητέ στο ότι το πρώτο μέλημά μας (δεν μπορεί να γίνει και αλλιώς τώρα) πρέπει να είναι η αξιοποίηση του υπάρχωντος δυναμικού. Ας προχωρήσει ΤΩΡΑ η όποια "κοπτική-ραπτική" που θα επιτρέψει κάτι τέτοιο, μιας και υπάρχει και η αφορμή (βλ. οικονομική συγκυρία). Μέσα σε όλα αυτά τα άθλια που βιώνουμε ας αξιοποιήσουμε τις όποιες "ευκαιρίες" παρουσιάζονται για να ξεφύγουμε από αρρωστημένες καταστάσεις δεκαετιών.

Διευκρίνιση: δεν ανήκω σε αυτούς τους ανόητους που λένε "να μειώσουμε τα όπλα για να φτιάξουμε σχολεία" ή "να κόψουμε από την Άμυνα για να κερδίσει η Υγεία" κτλ. Απλώς προσπαθώ να δω τα πράγματα ρεαλιστικά και αποστασιοποιημένα από συναισθηματισμούς και υπεκφυγές (φίλε Αχέροντα το τελευταίο σχόλιο φυσικά και δεν αφορά εσένα).

Με εκτίμηση,
Γ.Μ.

ΑΧΕΡΩΝ 12 Αυγούστου 2012 στις 5:17:00 π.μ. EEST  

@Γ.Μ
Ίσως δεν ήμουν όσο συγκεκριμένος θα έπρεπε,θα προσπαθήσω να γίνω τώρα.
Κατ΄αρχήν δεν αναφέρθηκα στον πολύπαθο Ε.Σ,καθώς υπό τις παρούσες συνθήκες επανδρώσεως,καμμία δομή δεν έχει πρακτικό νόημα.Όταν επαναφερθεί η θητεία στους 18 μήνες,να μιλήσουμε.
Σε ότι αφορά την Π.Α και το Π.Ν όμως,κάποια πράγματα είναι ίσως απλούστερα απ΄ότι εκ πρώτης όψεως φαίνεται.Η όντως πολύ καλή(και καλά τεκμηριωμένη)ιδέα σου για τα Α-7 για παράδειγμα,στηρίζεται ακριβώς στην οικονομία που εξασφαλίζει η διαθεσιμότητα ανταλλακτικών,το ίδιο ισχύει εν πολλοίς και για τα F-4E PI-2000.Αποσύροντας αυτούς τους τύπους,στην πραγματικότητα απαξιώνουμε υποδομές μεγάλης αξίας.
Υπενθυμίζω ότι στην Π.Α,υπάρχουν τρείς όλοι κι΄όλοι τύποι μαχητικών που μπορουν να φέρουν ατρακτίδια ναυτιλίας/σκοπεύσεως:τα F-16 BLOCK 50,52,και 52Μ,τα Α-7Ε,και τα F-4E PI-2000.Εάν τα δύο τελευταία τα θεωρείς κοστοβόρα,αυτό έρχεται σε μερική τουλάχιστον αντίφαση με την ιδέα σου για τα Α-7,ενώ και για τα ΡΙ-2000 ίσως θα άξιζε τον κόπο να αναζητηθούν ανταλλακτικά από την Γερμανία,από τα αποσυρόμενα F-4F ICE.To άν οι μοίρες θα είναι τρείς,δύο ή μία,αναλόγως του τύπου, άς το κρίνει η Π.Α.Αρκεί να μήν απαξιωθεί το υλικό,αλλά και το προσωπικό,τεχνικό και ιπτάμενο.
Σε ότι αφορά το Π.Ν,τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα,καθώς η υποστήριξη ολιγάριθμων κλάσεων πλοίων,είναι συγκριτικώς δυσχερέστερη. Οι μισές Standard τελούν σε ακινησία,στις ΤΠΚ τα πράγματα δεν είναι ιδανικά,και 4,ολογράφως:τέσσερα υποβρύχια που θα έπρεπε ήδη να υπηρετούν,αγνοούνται επιδεικτικά.Αφήνω ανοικτό το θέμα των δύο υπό εκσυγχρονισμό Type-209/1200,καθώς επικρατεί κάποια σύγχυση σχετικά.
Ά,υπήρχαν κάποτε και κάποια Ζούμπρ...
Τουλάχιστον,άν τα σα'ί'νια της συγκυβερνήσεως βγάλουν στο σφυρί τα Type-214 και τις Super Vita,ίσως πιάσουμε κανένα ευρώ.Η Άμυνα δεν πρόκειται βεβαίως να ωφεληθεί,αλλά ίσως πάψει να γκρινιάζει η Τρό'ι'κα.
Εν ολίγοις,στο Π.Ν και τα προγράμματά του ενδεχομένως υπάρχει και νομικό,μάλλον ποινικό θέμα,αφού οι συμβάσεις των υ/β υπήρξαν ατελείς και διάτρητες.
Σε ότι με αφορά,απαιτώ πρώτα παραπομπές στην δικαιοσύνη και προσαγωγές στον Κορυδαλλό,για ΌΛΑ όσα συνέβησαν στον χώρο της Άμυνας και της εθνικής οικονομίας τα τελευταία 16 χρόνια,και μετά συζήτηση για περικοπές.

Ανώνυμος 12 Αυγούστου 2012 στις 1:43:00 μ.μ. EEST  

Φίλε Αχέροντα
Κατ'αρχάς ευχαριστώ για τις διευκρινίσεις. Θα σημειώσω τα εξής επί των λεγομένων σου:
-Τα Α-7 δεν τα θεωρώ κοστοβόρα. Αντιθέτως είναι από τα μαχητικά με το μικρότερο κόστος ανά ώρα πτήσης στην Π.Α. όπως έγραψα και στο αρχικό μου σχόλιο. Το θέμα είναι πως πλέον η καθαρά επιχειρησιακή τους χρησιμότητα είναι πολύ περιορισμένη σε βαθμό που να αμφισβητείται ευθέως πλέον η επιβιωσιμότητά τους σε περίοδο επιχειρήσεων. Γιατί λοιπόν να μην τα αξιοποιήσουμε αλλιώς σε έναν τομέα που μπορούν να προσφέρουν πολλά (εκπαίδευση) αλλά και να μας απαλλάξουν από ένα άλλο αεροσκάφος που και κοστοβόρο είναι για την κατηγορία του και τον ρόλο του δεν μπορεί να επιτελέσει ικανοποιητικώς πλέον (Τ-2); Όσο για το σύστημα LANA δεν νομίζω ότι μπορεί και αυτό να προσφέρει πολλά στο επιχειρησιακό κομμάτι. Θα μπορούσε όμως να προσφέρει στον ρόλο που ανέφερα πιο πάνω: να πραγματοποιείται εκεί η αρχική εκπαίδευση των χειριστών στην νυχτερινή ναυτιλία (δεν είναι ατρακτίδιο σκόπευσης) εξοικονομώντας κάποιες πολύτιμες ώρες από τα F-16/LANTIRN.
-Για τα F-4E AUP θα προτιμούσα να μην είχαν εκσυγχρονιστεί αλλά να είχαν αντικατασταθεί από μεταχειρισμένα F-16 όταν αυτά μας προσφέρονταν. Αφού αυτό δεν έγινε τουλάχιστον ας τα αξιοποιήσουμε με τον αποδοτικότερο τρόπο. Δηλ. συγκέντρωση σε μια μόνο Μοίρα με κύρια αποστολή αυτήν στην οποία μπορούν να αποδώσουν καλύτερα: Δίωξη/Βομβαρδισμός. Πάντως ανταλλακτικά από τη Γερμανία ήδη αναζητούνται...Όσο για τα Litening πράγματι είναι χρησιμότατη προσθήκη για τα αεροσκάφη αυτά. Όμως εδώ κολλάει αυτό που έγραψα πιο πάνω: δεν είναι τουλάχιστον οξύμωρο τα πλέον σύγχρονα α/φη της Π.Α. (F-16 Block-52M) να στερούνται τέτοιων δυνατοτήτων προς χάριν παλαιότερων και λιγότερο αποδοτικών αεροσκαφών;
-Μακάρι το "άν οι μοίρες θα είναι τρείς,δύο ή μία,αναλόγως του τύπου" να το αποφάσιζε μόνο η Π.Α. Όμως πολλές φορές κάτι τέτοιο αποφασίζεται με άλλου είδους κριτήρια (ασφαλώς εξωεπιχειρησιακά).... Αυτό είναι και το ζήτημα. Δες για παράδειγμα την σκανδαλώδη περίπτωση των 355ΜΤΜ/383 ΜΕΕΑ.
-Δεν υπάρχουν άλλα Type-209/1200 υπο εκσυγχρονισμό πέραν του σχεδόν έτοιμου "Ωκεανός". Μήπως αναφέρεσε στα δύο επιπλέον Type-214;
-Ξεπούλημα των υπό κατασκευή Type-214 και Super Vita θα ήταν τραγικό λάθος και ταφόπλακα στις όποιες ελπίδες του Π.Ν. για ενίσχυση του μεσοπρόθεσμα. Τα σκάφη αυτά τα έχουμε σχεδόν αποπληρώσει και επιτέλους ας σοβαρευτούν οι εκατέρωθεν αρμόδιοι και ας εκτελέσουν τα συμφωνηθέντα. Αυτό αφορά την Άμυνα. Τα υπόλοιπα είναι ποινικά θέματα....
- "...απαιτώ πρώτα παραπομπές στην δικαιοσύνη και προσαγωγές στον Κορυδαλλό,για ΌΛΑ όσα συνέβησαν στον χώρο της Άμυνας και της εθνικής οικονομίας τα τελευταία 16 χρόνια,και μετά συζήτηση για περικοπές" : Μαζί σου φίλε!

Με εκτίμηση,
Γ.Μ.

Ανώνυμος 12 Αυγούστου 2012 στις 1:53:00 μ.μ. EEST  

@Αχέρων

Ξέχασα να αναφερθώ στο σχόλιό σου για τον Ε.Σ.
Η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα;;;
Δηλ. η υψηλή επάνδρωση θα επιφέρει την ορθή Δομή/διάταξη ή ορθή Δομή/διάταξη την υψηλή επάνδρωση;;;

Προσωπικά πιστεύω πως κάθε αύξηση της θητείας θα είναι ανώφελη χωρίς:
-σοβαρά μέτρα κατά της φυγοστρατίας
-σημαντική βελτίωση της
παρεχώμενης εκπαίδευσης
-πλήρη αλλαγή νοοτροπίας για το τι
πραγματικά είναι ο στρατεύσιμος
(μάχιμος στρατιώτης -που του αξίζουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και εκπαίδευσης- και όχι κηπουρός, ελαιοχρωματιστής ή οδοκαθαριστής)
-σωστή δομή και διάταξη δυνάμεων.

Αν δεν γίνουν τα παραπάνω απλά κοροιδευόμαστε.
Γ.Μ.

ΑΧΕΡΩΝ 12 Αυγούστου 2012 στις 7:02:00 μ.μ. EEST  

@Γ.Μ
Ἂς τα πὰρουμε με την σειρὰ.
Τα Α 7 δεν θα αξιοποιηθοὺν σε κανὲνα ρὸλο εὰν αποσυρθοὺν,μοιραὶα,οὺτε ως LIFT.
Εχω την εντὺπωση ὸτι δεν ὲγινα αντιληπτὸς επ´αυτοὺ.Εγὼ μεν βρὶσκω την ιδὲα σου καλὴ και υλοποιὴσιμη,αλλὰ εὰν επιβληθεἲ η απὸσυρση του τὺπου,δεν εξαρτὰται απὸ εμὲνα.
Για τα F 4,κακὼς μεν επενδὺθηκαν πὸροι,αλλὰ αυτὴν την στιγμὴ ὲχουν την δυνατὸτητα να φὲρουν ὲως 4 AMRAAM,ὲχουν ικανοποιητικὴ αυτονομὶα,και μποροὺν να υποστηρὶξουν τον Ενιαὶο Αμυντικὸ Χὼρο ορμὼμενα εκ Κρὴτης.(H Kὺπρος με στοιχειὼνει).
Για τα Type 209/1200 αγορὰστηκαν τρεὶς συλλογὲς εκσυγχρονισμοὺ,εκ των οποὶων οι δὺο παραμὲνουν αναξιοποὶητες.Σε αυτὴν την εκκρεμὸτητα αναφερὸμουν.
Ως προς το ξεποὺλημα των Type 214 και Super Vita,επρὸκειτο φυσικὰ για κυνισμὸ εκ μὲρους μου.Η μὸνη λὺση εὶναι βὲβαια ὸπως εὶπες να σοβαρευτοὺν οι αρμὸδιοι,αλλὰ ἂς μην σχολιὰσω καλὺτερα το ἂν υπὰρχει ελπὶδα να σοβαρευτοὺν ποτὲ.Εκτὸς εὰν ὲλθουν αντιμὲτωποι με το ενδεχὸμενο να σαπὶσουν στον Κορυδαλλὸ.
Και τὼρα,ἂς ὲλθω στον Ε.Σ.
Ὸταν δεν τολμοὺμε οὺτε κἂν να υπαινιχθοὺμε αὺξηση της θητεὶας(μὴ τζὶζ),ὸταν αντιμετωπὶζουμε τους αρχηγοὺς των επιτελεὶων σαν κλητὴρες(''γρὰφε''...),ὸταν ο υπουργὸς Ὰμυνας αποκλεὶει το ενδεχὸμενο γενικευμὲνης συρρὰξεως,στο πνεὺμα του ''σιγὰ μην γὶνει πὸλεμος,Αρχηγὲ'',ὸσο οι στρατεὺσιμοι αντιμετωπὶζονται σαν τα ''μωρὰ''του Ὲθνους,και ὸχι σαν υπὸ διαμὸρφωση κὲρβεροι της φρουρὰς του,ἒ λοιπὸν,ΤΟΤΕ εὶναι που κορο'ι'δευὸμαστε.
Σὲβομαι,φὶλτατε,και τις προτὰσεις και την αγωνὶα σου,την οποὶα συμμερὶζομαι,αλλὰ μην ελπὶζεις στην ανὰσταση του Λαζὰρου,ὸταν αυτὴν την ὲχουν αναλὰβει αγὺρτες.

Ανώνυμος 13 Αυγούστου 2012 στις 1:36:00 π.μ. EEST  

@Aχέρων

Φυσικά και η απόσυρση του όποιου συστήματος δεν εξαρτάται από εσένα (εκτός και αν πίσω από το Αχέρων "κρύβεται" ο ΥΕΘΑ ή ο Α/ΓΕΕΘΑ!!!) ούτε από εμένα ούτε από κάποιον άλλον εδώ. Απλά ανταλλάσουμε απόψεις.
-Για τα Α-7 ελπίζω να βρεθεί κάποιος σόφρων που θα σκεφτεί ότι ακόμη και αν αποσυρθούν από την πρώτη γραμμή θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν σε άλλο ρόλο (που άτυπα έχουν και σήμερα) και οδηγώντας στην απόσυρση ακόμη περισσότερων παλαιών αεροσκαφών (τα περισσότερα ή και όλα τα μονοθέσια A-7E και όλα τα Τ-2C/E) με ότι όφελος αυτό συνεπάγεται. Αυτό ακριβώς δεν υποτίθεται ότι τους καίει;;;
-Για τα F-4E AUP συνεχίζω να πιστεύω ότι μπορούν να αποδώσουν καλύτερα στον ρόλο της κρούσης. Σωστά αναφέρεις για τους AMRAAM αλλά απλούστατα δεν υπάρχει τόσο μεγάλο απόθεμα από αυτούς για να εφοδιαστούν επαρκώς και όλα τα F-16 και τα F-4. Συνεπώς είναι λίγο δύσκολο να δούμε F-4 με 4 AMRAAM. Για εμπλοκές WVR δεν το συζητάμε καθώς τα Phantom πέραν της απαραίτητης ευελιξίας στερούνται και σκοπευτικού επί κάσκας και ενός βλήματος IR νέας γενιάς.
Παρεπιπτόντως τα Phantom δεν εστάλησαν στην Κύπρο όταν έπρεπε. Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι θα μπορούσαν σταλούν τώρα;;; Μήπως έχουμε κάποια πιο υπεύθυνη ηγεσία από τότε;;; Πιστεύω πως το Δόγμα του ΕΑΧ δυστυχώς είναι οριστικά νεκρό με ευθύνες εκατέρωθεν....
-Πράγματι υπάρχουν 2 ακόμη συλλογές εκσυγχρονισμού Type-209/1200 αλλά νομίζω ότι το θέμα αυτό έχει λήξει οριστικά με την σκανδαλώση σύμβαση για τα 2 επιπλέον Type-214. Οι συλλογές αυτές δυστυχώς θα παραμείνουν αναξιοποίητες πέραν κάποιων μεμονωμένων υλικών που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ως ανταλλακτικά για το "Ωκεανός" όταν και αν αυτό δοκιμαστεί και επανενταχθεί σε υπηρεσία. Αλήθεια για αυτά τα πεταμένα λεφτά θα δικαστεί ποτέ κανείς;;; Αντί να πάρουμε σχεδόν τσάμπα δύο νέα Type-209 (όποιος δει τα πορτογαλικά Type-209PN θα καταλάβει ότι δεν υστερούν σχεδόν σε τίποτα από τα Type-214) δύο ευτραφείς κύριοι, τα ονόματα των οποίων μου διαφεύγουν, είπαν να κάνουν ένα δωράκι μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων στους Γερμανούς και τους Λιβανέζους...
-Τα τελευταία σου σχόλια με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο.

Ευχαριστώ για τον υγειή διάλογο,
Γ.Μ.

ΑΧΕΡΩΝ 13 Αυγούστου 2012 στις 6:18:00 μ.μ. EEST  

@Γ.Μ
Και εγὼ ευχαριστὼ φὶλε μου.Απολαμβὰνω τους μεστοὺς,δομημὲνους διαλὸγους.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP