H καταστροφική πυρκαγιά στη Χίο, και μερικοί προβληματισμοί...

Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Τεράστια καταστροφή έχει προκαλέσει στη Χίο η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 02.25' π.μ. τα ξημερώματα του Σαββάτου, και κατακαίει τη δυτική, κεντρική και νότια πλευρά του νησιού. Και ενώ πυροσβέστες, στρατιώτες και εθελοντές μάχονται με τις φλόγες, μεγαλώνει ο προβληματισμός για τα αίτια της φωτιάς.

Η πυρκαγιά της Χίου, όπως φαίνεται από την Τουρκία...

Η λέξη "εμπρησμός" ήταν εξ αρχής στα χείλη των κατοίκων της Χίου, και σήμερα ειπώθηκε και από τον αρμόδιο υπουργό, Ν. Δένδια, που προανήγγειλε εμπλοκή της ΕΥΠ στις έρευνες. Η αλήθεια είναι ότι στις δύο τα ξημερώματα δεν υπάρχουν ούτε αναμμένα τσιγάρα, ούτε γιαγιάδες με φουφούδες, ούτε αυταναφλέξεις σκουπιδιών, ούτε οξυγονοκολλήσεις... Η αλήθεια επίσης είναι ότι μια πυρκαγιά στις δύο τα ξημερώματα ακριβώς με την έναρξη των μελτεμιών είναι σατανική σύμπτωση, και το γεγονός ότι οι κάμερες που υπάρχουν στην περιοχή δε λειτούργησαν κάνει τη σύμπτωση ακόμα πιο σατανική... Η αλήθεια τέλος είναι ότι στην περιοχή έναρξης της πυρκαγιάς, καθώς και στην (εύκολα προβλέψιμη βάσει της κατεύθυνσης του ανέμου) πορεία της, υπάρχουν νευραλγικότατες στρατιωτικές μονάδες και υποδομές. Πιο συγκεκριμένοι δεν επιτρέπεται να γίνουμε - όσοι γνωρίζουν το νησί καταλαβαίνουν, και οι υπόλοιποι δε χρειάζεται να μάθουν.

Κι επειδή δε μας αρέσουν τα μισόλογα ούτε είμαστε κρατική υπηρεσία για να τηρούμε τα προσχήματα, θα πούμε ευθέως αυτό που ψιθυρίζεται: οι υποψίες στρέφονται προς την Τουρκία. Σε όσους μας κατηγορήσουν για υπερβολές και κινδυνολογία, θα θυμίσουμε ότι την εμπλοκή των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών στον εμπρησμό ελληνικών δασών την έχει καυχηθεί δημοσίως ένας από τους δράστες της (Γιασάρ Οζ), την έχει παραδεχθεί δημοσίως ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Μ. Γιλμάζ, ενώ την έχει περιγράψει αναλυτικά η "Μιλιέτ". Όταν λοιπόν υπάρχει ομολογημένη συμμετοχή σε παλιούς εμπρησμούς και οι συνθήκες είναι αντίστοιχες, οι συνειρμοί είναι εύλογοι. Αποδείξεις δεν έχουμε (ακόμα;) για την πυρκαγιά της Χίου, αλλά αυτό δε μας εμποδίζει να κάνουμε τους εύλογους συνειρμούς, όταν οι συνθήκες είναι ύποπτες. Ελπίζουμε και οι αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες να κάνουν αυτούς τους συνειρμούς και κυρίως, να εργάζονται με βάση αυτούς. Επιπλέον, όπως θα αναλύσουμε παρακάτω, το πρόβλημα δεν είναι μόνο αν η συγκεκριμένη πυρκαγιά μπήκε από τουρκικό δάκτυλο (αυτό παραμένει ερευνητέο), αλλά ότι οι επιπτώσεις της δημιουργούν εξ αντικειμένου ένα εθνικό, στρατηγικό πρόβλημα.

Η έναρξη της πυρκαγιάς

Η πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή του Αγίου Μάρκου στις Καρυές λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα του Σαββάτου και πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις, λόγω και των θυελλωδών ανέμων, έντασης έως και 8 μποφόρ, που έπνεαν και συνεχίζουν να πνέουν στην περιοχή.
Στις 4 το πρωί η φωτιά απειλούσε το χωριό Λιθί, το οποίο εκκενώθηκε οργανωμένα και οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν στο λιμάνι και την παραλία. Επίσης απειλήθηκε και εκκενώθηκε το Ναυτικό Κλιμάκιο του Προβατά, ενώ και άλλες στρατιωτικές μονάδες της ευρύτερης περιοχής τέθηκαν σε ετοιμότητα εκκένωσης.

Ενώ με το πρώτο φως αναμενόταν η επέμβαση πυροσβεστικών αεροσκαφών, αυτά λόγω του ανέμου, αλλά και του πυκνού καπνού, καθηλώθηκαν στο έδαφος με αποτέλεσμα από τα εναέρια μέσα που είχαν διατεθεί να επιχειρούν μόνο τρία ελικόπτερα. Αλλά και στη συνέχεια, λόγω των ισχυρών ανέμων και των μεγάλων κυματισμών, τα πυροσβεστικά αεροσκάφη δυσκολεύονταν να κάνουν υδροληψίες (φτάνοντας μερικές φορές ως τον κόλπο της Καλλονής στη Λέσβο όπου ο κυματισμός ήταν μικρότερος) αλλά και ρίψεις νερού.

Από τις 9 περίπου το πρωί του Σαββάτου, η φωτιά, εκτός από Προβατά, Αυγώνυμα και Λιθί, απειλεί τις περιοχές της Βέσσας, του Αγ. Φανουρίου (κάτω από τη Νέα Μονή) και του Γεροντιού στο Δαφνώνα. Τα χωριά Βέσσα και Ελάτα εκκενώθηκαν προληπτικά, ενώ στα χωριά Αυγώνυμα, Σιδερούντα και Ανάβατος διακόπηκε η ηλεκτροδότηση.

Στις 09.30 κινδύνεψε σοβαρά η Ιερά Μονή των Αγίων Πατέρων, αφού οι φλόγες έφτασαν στο μοναστήρι, έκαψαν τα αιωνόβια κυπαρίσσια της εισόδου του, τα γύρω αμπέλια αλλά και στρώματα από τα πρώτα κελιά. Ευτυχώς, η αλλαγή κατεύθυνσης του αέρα και οι επίγειες πυροσβεστικές και εθελοντικές δυνάμεις που βρέθηκαν εκεί απέτρεψαν την καταστροφή του.

Από τις 12 το μεσημέρι στα Αρμόλια εθελοντές, στρατός και ειδικοί άρχισαν να δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες ώστε να αποτρέψουν τον κίνδυνο. Εκείνη την ώρα στην Ελάτα έβλεπαν τις περιουσίες τους να καίγονται ενώ οι φλόγες «έγλυφαν» το εκκλησάκι στον Ταξιάρχη. Στη Βέσσα, η φωτιά έκαψε το σχολείο και πέρασε περιμετρικά του χωριού, ενώ σε κίνδυνο βρέθηκαν και οι στρατιωτικές μονάδες μεταξύ Βέσσας και Αρμολίων, όπου η φωτιά πέρασε από το Κάστρο των Απολίχνων.

Στις 5 το απόγευμα του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην ΠΕ Χίου, με τη συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Χίου Κώστα Γανιάρη, του υπουργού Ναυτιλίας Κωστή Μουσουρούλη, του δημάρχου Χίου Πολύδωρου Λαμπρινούδη, καθώς και του διοικητή της ΑΣΔΕΝ αντιστρατήγου Β. Τελίδη, που έφθασε στο νησί με εντολή του ΥΕΘΑ Π. Παναγιωτόπουλου για να συντονίσει τα μέσα που διατέθηκαν από τις Ένοπλες Δυνάμεις και ήταν:

• 6 CL-415
• 2 CL-215
• 1 Ε/Π Super Puma για μεταφορά πυροσβεστών από άλλα νησιά στη Χίο.
• 1 C-27 για μεταφορά 30 πυροσβεστών από Θεσσαλονίκη.
• Καθώς και το σύνολο του στρατιωτικού προσωπικού και μέσων του νησιού.

Συνολικά τα μέσα που διατέθηκαν την πρώτη μέρα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς ήταν:

•50 πυροσβέστες
•17 οχήματα
•62 μέλη πεζοπόρου τμήματος
•10 αεροσκάφη
•πέντε ελικόπτερα
•40 εθελοντές
•79 στρατιώτες
•επτά οχήματα ΟΤΑ
•τέσσερα ιδιωτικά βυτιοφόρα

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Χίου ενισχύθηκαν με πυροσβέστες από τη Θεσσαλονίκη και τη Μυτιλήνη, που μεταφέρθηκαν με μεταγωγικό της Πολεμικής Αεροπορίας. Επίσης 10 οχήματα και 20 πυροσβέστες έφθασαν με πλοία της γραμμής από τον Πειραιά (το «Blue Star Πάτμος» και το «Νήσος Χίος»), ενώ αργά το μεσημέρι του Σαββάτου απέπλευσε από το Ναύσταθμο Σαλαμίνας το αρματαγωγό «Σάμος» μεταφέροντας 20 ακόμη πυροσβεστικά οχήματα και 85 πυροσβέστες από άλλες περιφέρειες της χώρας.

Το βράδυ του Σαββάτου η πυρκαγιά έκαιγε σε πέντε κύρια μέτωπα, με το πιο «δύσκολο» να εστιάζεται βόρεια από το χωριό Πυργί, ενώ συνεχείς ήταν και οι αναζωπυρώσεις στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου.

Το πρώτο φως της Κυριακής έδειξε την πλήρη καταστροφή ενός μεγάλου μέρους πρασίνου της κεντρικής Χίου από την περιοχή Πλατανάκι Αυγωνύμων και νότια, ενώ η φωτιά άρχισε να προχωρεί προς τα χωριά Λιθί και Αη Γιώργη Συκούση. Περί τις 10:00, νέο μέτωπο δημιουργήθηκε προς το μεσαιωνικό χωριό Ολύμποι το οποίο και επικέντρωσε την προσοχή των πυροσβεστικών δυνάμεων. Αιτία του νέου μετώπου οι αναζωπυρώσεις από τους ισχυρούς ανέμους στην περιοχή της Ελάτας, που έδωσαν κατεύθυνση στο μέτωπο προς την περιοχή των Ολύμπων.

Οι αναζωπυρώσεις προκάλεσαν νέα μέτωπα, ιδίως στην περιοχή Αυγωνύμων και στον κάμπο προς Ανάβατο, στον Αη Γιώργη Συκούση, στην Ελάτα και σε μέτωπο προς το Λιμένα Μεστών, στα Αρμόλια στο Κοντυλόπος αλλά και στο Λιθί, όπως και προς την Ελίντα.
Στις 7 το απόγευμα της Κυριακής τα κύρια μέτωπα της φωτιάς ήταν στην περιοχή Αυγώνυμα, στο Λιθί που είναι και πιο κοντά στους οικισμούς, αλλά και στην Ελάτα, στην περιοχή Κοντυλόπος, στα Αρμόλια και στον Αη Γιώργη Συκούση, ενώ εκατοντάδες πυροσβέστες, στρατιώτες και εθελοντές, με κάθε δυνατή από αέρος βοήθεια, έδιναν αγώνα για την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας.

Το βράδυ της Κυριακής οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής επικεντρώνονταν στη σωτηρία των μοναδικών σε όλο τον κόσμο μαστιχόδενδρων της Χίου. Παρά τις προσπάθειες κάηκαν μαστιχοκαλλιέργειες στα χωριά Λιθί, Ελάτα, Βέσσα και Αρμόλια, και το βράδυ της Κυριακής οι φλόγες απείλησαν το παραδοσιακό χωριό Πυργί και τα μαστιχόδεντρά του, που καλύπτουν το 1/4 της παραγωγής μαστίχας της Χίου. Η μάχη δόθηκε με ζώνες πυρασφάλειας γύρω από το Πυργί, ώστε να μην κινδυνέψει το παραδοσιακό χωριό, γνωστό για τα «ξυστά» στα σπίτια του. Εκτός από το Πυργί, όλο το βράδυ της Κυριακής η πυρκαγιά έκαιγε στην περιοχή της Ελίντας, στα βόρεια και δυτικά του νησιού, όπου πλησιέστερος οικισμός είναι το χωριό της Σιδηρούντας. Ανάλογη κατάσταση και στους Ολύμπους, όπου νωρίς το πρωί το πρόβλημα εντοπιζόταν στο ύψωμα Αϊ Γιάννης και στην πειοχή Ποταμοί, ενώ ένα τρίτο μέτωπο υπήρχε στην περιοχή της Παναγιάς Σικελιάς.

Όλη τη Δευτέρα η μάχη με τις φλόγες συνεχίστηκε, και παρά τους ισχυρούς ανέμους επιχειρούσε το σύνολο των εναερίων μέσων, που αριθμούν πλέον 7 CL-415, 2 CL-215, 2 ελικόπτερα CH-47 Chinook με κάδο, καθώς και τα μισθωμένα πυροσβεστικά ελικόπτερα. Τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη υπήρξε μεγάλη αναζοπύρωση στη θέση Ποταμοί στους Ολύμπους, που ανάγκασε μεγάλο μέρος των πυροσβεστικών δυνάμεων να επιχειρούν σε αυτό το μέτωπο στα νότια, ενώ μέτωπο δημιουργήθηκε και στο ύψωμα Τράχωνας προς τα Μεστά.
Επίσης παρέμενε σε εξέλιξη και το μέτωπο της Ελίντας, με τη φωτιά να καίει στο εσωτερικό των βουνών πίσω από το Μετόχι και Αυγώνυμα- Ανδρόλακο.

Σήμερα η μάχη με τις φλόγες συνεχίζεται για τέταρτη μέρα με δύο βασικά μέτωπα, νοτιοδυτικά στην περιοχή Ολύμποι προς Μεστά και στα κεντρικά του νησιού, στην περιοχή Ανάβατος. Η σχετική μείωση της έντασης του ανέμου (από 8 σε 5-6 Μποφόρ) δημιουργεί κάποιες ελπίδες για τον έλεγχο της κατάστασης.

Ο τραγικός απολογισμός

Ο απολογισμός της φωτιάς είναι τραγικός: έχουν αποτεφρωθεί περισσότερα από 120.000 στρέμματα, κυρίως πεύκων, ελαιόδεντρων και αγροτικών εκτάσεων, αλλά δυστυχώς και μαστιχόδεντρων. Η πυρκαγιά επέφερε σοβαρό πλήγμα σε αυτόν τον σημαντικό πλουτοπαραγωγικό πόρο του νησιού και της Ελλάδας γενικότερα, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις έχει καταστραφεί το 30% των μαστιχόδεντρων σε Ελάτα, Βέσσα, Ολύμπους, Λιθί, Δαφνώνα, Αγ. Γεώργιο Συκούση και Πυργί.

Μαστιχόδεντρα υπάρχουν σε όλη τη Χίο, η παραγωγή μαστίχας όμως γίνεται μόνο στο νότιο τμήμα του νησιού, στα Μαστιχοχώρια. Υπολογίζεται ότι πριν την πυρκαγιά καλλιεργούνταν 20.000 στρέμματα με 1.150.000 μαστιχόδεντρα. Η ζημιά είναι σημαντική και σε βάθος χρόνου, καθώς το μαστιχόδεντρο αναπτύσσεται αργά και δεν δίνει μαστίχα μέχρι τον τον πέμπτο ή έκτο χρόνο. Η μέση ετήσια απόδοση ανά δένδρο είναι 150-180 γραμμάρια μαστίχας.

Μεγάλες είναι και οι απώλειες για τη μελισσοκομία, καθώς καταστράφηκαν περισσότερες από 3.000 κυψέλες και το 60% της μελισσοκομικής χλωρίδας. Ανάλογο, αν και έμμεσο και σε βάθος χρόνου, είναι το πλήγμα για την τουριστική οικονομία του νησιού, ενώ σημαντικές είναι και οι ζημιές στις υποδομές του νησιού, ιδίως στο ηλεκτρικό και τηλεφωνικό δίκτυο.

Η καταστροφή χαρακτηρίζεται από κατοίκους ως «βιβλική», και είναι βέβαιο ότι η Χίος θα χρειαστεί χρόνο, κόπο και χρήμα για να επουλώσει τις πληγές της και να σταθεί στα πόδια της ξανά. Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ με γεωπόνους και κτηνίατρο βρίσκονται από τη Δευτέρα στο νησί προκειμένου να καταγράψουν και να εκτιμήσουν τις ζημιές στις καλλιέργειες και το ζωικό κεφάλαιο.


Οι προβληματισμοί

Σε παλιότερο κείμενό του(*) σχετικά με την τουρκική ανάμειξη στις πυρκαγιές των ελληνικών νησιών, ο διακεκριμένος δημοσιογράφος Μ. Ηλιάδης είχε γράψει:
"Ποιες μπορεί να είναι οι παραπάνω επιδιώξεις της τουρκικής πολιτικής [...] Ανάμεσα σε αυτές που έρχονται αμέσως στο νου θα μπορούσε κανείς να αναφέρει: τη συστηματική καταστροφή του φυσικού πλούτου των νησιών που είναι πόλος έλεξεως χιλιάδων τουριστών εις βάρος (κατά τους Τούρκους) του τουρισμού της απέναντι ακτής, την απώλεια της εμπιστοσύνης των κατοίκων ως προς τη δυνατότητα του κράτους να τους προστατεύσει, τη μείωση του αισθήματος ασφαλείας του πληθυσμού του οποίου η επιβίωση καθίσταται προβληματική με αποτέλεσμα την πιθανή μείωση του πληθυσμού των νησιών, [...] την πρόκληση ζημιών στην εθνική οικονομία κ.ά."

Στην προκειμένη περίπτωση, με την πυρκαγιά που κατέκαψε την κεντρική και νοτιοδυτική Χίο, προέκυψαν τα ακόλουθα αποτελέσματα:
- Σοβαρή μείωση της δασοκάλυψης στην κεντρική και νότια Χίο, ανάλογη αυτής που έχει συμβεί με τον ίδιο τρόπο (πυρκαγιά) βορειότερα. Το αποτέλεσμα είναι ότι η συνολική δασοκάλυψη του νησιού μειώθηκε σημαντικά, με δυσμενή αποτελέσματα στην απόκρυψη των αμυνόμενων δυνάμεων.
- Σοβαρό πλήγμα για την τουριστική εικόνα του νησιού, με μείωση του αισθήματος ασφαλείας και με υποβάθμιση της αισθητικής αξίας του τοπίου και μεσοπρόθεσμη απώλεια εσόδων, μέχρι αυτό να αποκατασταθεί.
- Το κυριότερο πλήγμα κατά τη γνώμη μας, είναι αυτό που επήλθε στην οικονομία της Χίου, που βρισκόταν σε φάση ανάπτυξης, ειδικά στον τομέα των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων. Το πλήγμα αυτό δεν είναι στρατιωτικό, αλλά μπορεί να αποδειχθεί στρατηγικό, καθώς η Τουρκία έχει αρχίσει να ακολουθεί μια στρατηγική "ήπιας ισχύος" και οικονομικής διείσδυσης που ήδη αποδίδει σε άλλες περιοχές. Αν υπάρχει μία περιοχή της Ελλάδας που ακολούθησε τη σύγχρονη συνταγή των επώνυμων προϊόντων υψηλής ποιότητας, αυτή ήταν η Χίος, που επένδυσε τόσο στη μαστίχα με σύγχρονο μάρεκτινγκ (αλυσίδες MastihaShop κλπ), όσο και σε άλλα προϊόντα του νησιού όπως τα ονομαστά εσπεριδοειδή του (χυμοί "Κάμπος Χίου"). Αυτές οι επενδύσεις έδωσαν δουλειά σε πολύ κόσμο στη Χίο και έφεραν οικονομική άνθηση στο νησί, συντηρώντας έναν υγιή κοινωνικό ιστό και δυσχεραίνοντας τις τουρκικές προσπάθειες οικονομικής και πολιτισμικής δορυφοροποίησης, που είναι ήδη αισθητές σε άλλες παραμεθόριες περιοχές (τόσο στη Θράκη όσο και σε άλλα νησιά). Η οικονομική ανάπτυξη με βάση τα επώνυμα αγροτικά προϊόντα μείωνε την εξάρτηση της χιώτικης οικονομίας από τον τουρισμό, που είναι "αχίλλειος πτέρνα" για όλες τις νησιωτικές οικονομίες. Το πλήγμα που δέχθηκε τώρα αυτή η "πραγματική οικονομία" είναι σοβαρό, και δημιουργεί δύο ειδών δυνατότητες για "εναγκαλισμό" του νησιού από την Τουρκία: η πρώτη αφορά την, ελλείψει άλλων πλουτοπαραγωγικών πηγών, αύξηση της εξάρτησης της χιώτικης οικονομίας από τον τουρισμό, και ιδιαίτερα από τις επισκέψεις Τούρκων. Η δεύτερη αφορά τις κεφαλαιακές ανάγκες που δημιουργούνται λόγω της καταστροφής και δημιουργούν δυνατότητες τουρκικής οικονομικής διείσδυσης, π.χ. με εξαγορά επιχειρήσεων (ολική ή μερική), ακινήτων κλπ. Το πρόβλημα οξύνεται λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, που δεν είναι βέβαιο αν θα μπορέσει να στηρίξει τις επιχειρήσεις της Χίου - είτε αυτό αφορά την έγκαιρη πληρωμή αποζημιώσεων σε ασφαλισμένες περιουσίες, είτε την αυξημένη δανειοδότηση των επιχειρήσεων από τράπεζες. Η κατάσταση αυτή εκ των πραγμάτων δημιουργεί ευκαιρίες για την άσκηση πολιτικής "ήπιας ισχύος" και οικονομικής διείσδυσης από τουρκικής πλευράς, σε ένα νησί που ως τώρα είχε σχετική "ανοσία" σε τέτοιες "ασθένειες"...

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι το ελληνικό κράτος θα δει το ζήτημα σε συνολική στρατηγική οπτική και θα πράξει τα δέοντα, έστω και με τις μικρές οικονομικές του δυνατότητες. Από μια άποψη, η "μάχη της Χίου" ξεκίνησε το Σάββατο 18 Αυγούστου 2012, και θα συνεχιστεί για χρόνια. Δεν είναι μάχη στρατιωτική - είναι η μάχη για να ξαναγίνει το νησί παραγωγικό και οικονομικά ισχυρό, ώστε όσοι το "ορέγονται" να μείνουν με το δαυλί στο χέρι....



(Με στοιχεία από www.chiosnews.com, www.in.gr και www.otenet.gr)

(*)"Πυρκαγιές, ο ακήρυκτος πόλεμος", περιοδικό "Άμυνα και Διπλωματία" τ. Σεπτεμβρίου 1994. Αναδημοσιευμένο στο βιβλίο του Μ. Ηλιάδη "Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και η ΜΙΤ", σελ. 413. Τόσο το άρθρο όσο και το βιβλίο περιέχουν πλούσια στοιχεία για την κατά καιρούς εμπλοκή της Τουρκίας στους εμπρησμούς ελληνικών δασών.

67 σχόλια:

Αναδελφος 21 Αυγούστου 2012 στις 4:19:00 μ.μ. EEST  

Δυστυχως οταν το κυριαρχο κριτηριο ειναι το οικονομικο (προσελευση οσο το δυνατον μεγαλυτερου αριθμου τουριστων απο οπου και αν προερχονται ), τοτε η εθνικη ασφαλεια ερχεται σε δευτερη μοιρα.
Κατα πασα πιθανοτητα αναμεσα στις χιλιαδες των καλοπιστων τουριστων, υπηρχαν και μερικοι οχι και τοσο καλοπιστοι, που φροντισαν να εκμεταλλευτουν αυτη την μαζικη προσελευση για την επιτευξη των δικων τους μακροχρονιων στοχων.
Η εξασθενηση στην αμυντικη ικανοτητα του νησιου λογω εξαφανισης των δασων ειναι ολοφανερη.

Ανώνυμος 21 Αυγούστου 2012 στις 4:44:00 μ.μ. EEST  

Μπράβο σας. Επιτέλους κάποιος έγραψε αυτό που σκεφτόμαστε όλοι.

Ανώνυμος 21 Αυγούστου 2012 στις 4:54:00 μ.μ. EEST  

φωτιές πιάνουν τα δέντρα και απο τις 2 πλευρές του αιγαίου.

Ανώνυμος 21 Αυγούστου 2012 στις 5:00:00 μ.μ. EEST  

"φωτιές πιάνουν τα δέντρα και απο τις 2 πλευρές του αιγαίου."

Γι αυτό απέναντι είναι καταπράσινα όλα. Α ξέχασα, γιαγιαδες και ηλεκτροκολλήσεις έχει μόνο η Ελλάδα.

Αναδελφος 21 Αυγούστου 2012 στις 5:43:00 μ.μ. EEST  

Ανωνυμε 4:54
Φωτιες πιανουν τα δενδρα και απο τις δυο πλευρες του Αιγαιου, αλλα μονον στην μια ξεκινουν στις 02:30 σε συνδυασμο με επτα μπωφορ....

Ανώνυμος 21 Αυγούστου 2012 στις 6:31:00 μ.μ. EEST  

O PKK είχε αναλάβει την ευθύνη για εμπρηστικές επιθέσεις στο παρελθόν σε δάση των Μ.Ασιατικών παραλίων.

Οδυσσέας 21 Αυγούστου 2012 στις 6:36:00 μ.μ. EEST  

@ Ανώνυμο 6.31:
Στην Ελλάδα λέμε "το" ΡΚΚ.
Για να μην προδίδεσαι άλλη φορά.
Βλέπω το άρθρο προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον εκεί απέναντι...

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 21 Αυγούστου 2012 στις 6:45:00 μ.μ. EEST  

Μπράβο στο "εν κρυπτώ". Διότι δεν αρκεί να δείξεις τον ένοχο αλλά πρέπει να φανερώσεις και τα κίνητρά του. Εκεί διαφέρει η σοβαρή ανάλυση από την κοινή συνομωσιολογία.

Οι κούρδοι πάσχουν πολύ σε φορητά αντιαεροπορικά όπλα. Και μετά τη Αφγανιστάν αλλά και πρόσφατα τη Λιβύη κυκλοφορούν κάμποσοι stinger στην αγορά. Εν ανάγκη ας "χαθούν" καμια δεκαριά από τις αποθήκες μας μαζί με είκοσιτόσα βλήματα (δεν θα είναι η πρώτη φορά). Αμαρτία να παιδεύονται οι άνθρωποι με τα RPG7. Εμείς έχουμε Stinger και κάθονται, εκεί θα πιάσουν τόπο.

ΥΓ Οι εταιρείες που διαφημίζουν φορητό internet μας δουλεύουν κανονικά. Λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη μου το σήμα γίνεται της πλάκας και οι συνδέσεις σαν με 56αρι μόντεμ. Ένα τέταρτο μου παίρνει να μπω στο εν κρυπτώ..

Ανώνυμος 21 Αυγούστου 2012 στις 7:06:00 μ.μ. EEST  

@ Ανώνυμος..."φωτιές πιάνουν τα δέντρα και απο τις 2 πλευρές του αιγαίου."

Όμως,μόνο απο τη μία πλευρά του Αιγαίου έχουμε παραδοχή ,από επίσημα χείλη, για εμπρησμούς δασών της άλλης πλευράς.
Φαίνεται, λοιπόν , ότι στη δική σου αντίληψη η "φωτιά" καίει, μόνο σε μία πλευρά...

Ανώνυμος 21 Αυγούστου 2012 στις 7:20:00 μ.μ. EEST  

Το δάκρυ των μαστιχόδεντρων
http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1591472

Ανώνυμος 21 Αυγούστου 2012 στις 9:17:00 μ.μ. EEST  

Καλά κάνετε και τα λέτε έξω από τα δόντια. Μήπως μπορείτε να πείτε και τίποτα παραπάνω για τα άλλα νησιά που έχει κάνει διείσδυση η Τουρκία; Ευχαριστώ

Ανώνυμος 21 Αυγούστου 2012 στις 9:47:00 μ.μ. EEST  

Μια καλή λύση για τον ύπουλο αυτό πόλεμο απο τους "απέναντι" είναι αυτή: http://trikalagr.blogspot.gr/2012/02/uav.html σε συνεργασία της αεροπορίας στρατού με τη Πυροσβεστική.Και να μην ξεχνάμε το θεσμό του εθελοντισμού σε συνάρτηση με άλλες ανεξάρτητες κοινότητες-ομάδες(το δυνατόν ακομάτιστες) όπως οι Ραδιοερασιτέχνες πχ.Στα θέματα Εθνικής Ασφάλειας δεν πρέπει να περισσεύει κανένας μας , και απο οποιαδήποτε επαγγελματική-κοινωνική θέση.Αρκεί να καταλάβουμε οι περισσότεροι την ιστορική καμπή του Ελληνισμού...

SPY_GR 21 Αυγούστου 2012 στις 10:44:00 μ.μ. EEST  

Προσυπογράφω άνετα την ανάρτηση, οι συνέπειες από τέτοιες καταστροφές αγγίζουν μέχρι τον υδροφόρο ορίζοντα αλλά και το μικροκλίμα της περιοχής.

Δυστυχώς φέτος ήταν η σειρά της Χίου, πρόπερσι της Ρόδου, λίγο παλαιότερα της Σάμου και της Λέσβου, σημειωτέον αναφέρομαι στις πρόσφατες μόνο πυρκαγιές, πάμε μιά χαρά! Κάτι για Κώ δεν έχω ακούσει και για Λήμνο,ίσως βέβαια στη μέν Κώ να μην χρειάζεται γιατί ο εχθρός είναι εντός των πυλών (βλέπε "μουσουλμανική" μειονότητα, με τα πρώτα παρατράγουδα να έχουν ξεκινήσει από το 1974!)
Στη δέ Λήμνο η αλήθεια είναι ότι δύσκολα μπαίνει φωτιά στον μαιντανό και τα μαρούλια που είναι τα ψηλότερα ...δέντρα του νησιού!

Να συμπληρώσω κάτι που διαφεύγει απο πολλούς και έχει τη σημασία του: Τη δεκαετία του '80 η Θάσος άν και μακρυά από Τουρκία είχε κατακαεί συστηματικά, την ίδια ακριβώς περίοδο είχε αρχίσει να ρέει το πετρέλαιο με αυξημένο ρυθμό από τις εξέδρες γεώτρησης ανοιχτά του νησιού, τυχαίο; δεν νομίζω...

Θα μπορούσα να γράψω πολλά κλείνω όμως με κάτι αισιόδοξο, τα δάση μπορεί να καούν αλλά θα ξαναγίνουν έστω και δύσκολα το ίδιο και η οικονομία, τα νησιά μας όμως θα είναι στη θέση τους αβύθιστα από κάθε πυρκαγιά να τα βλέπουν οι "κουμπάροι" απέναντι, έτοιμα (ελπίζω) να δώσουν την καυτή απάντησή τους αν ποτέ χρειαστεί!
Ευχαριστώ.

Ανώνυμος 21 Αυγούστου 2012 στις 11:11:00 μ.μ. EEST  

Άντε τώρα θα αρχίσουν οι αδελφοποιήσεις...
Δείτε και τη θετική πλευρά του πράγματος!!!
Μόνο οι τοπικοί παράγοντες των άλλων νησιών θα είναι προοδευτικοί;
Και κακώς δε δεχτήκαμε βοήθεια για τη κατάσβεση αυτοί ξέρουν που θα σβήσουν.
Μήπως άρχισαν οι απέναντι να μας ξυπνούν για το άμεσο μέλλον; θα δούμε κάποια στιγμή τα πράγματα πως έχουν ή θα τρέχουμε στις φιλίες σε κανένα μήνα...

Ανώνυμος 21 Αυγούστου 2012 στις 11:18:00 μ.μ. EEST  

Εξαιρετικό κείμενο!

Οδυσσέας 21 Αυγούστου 2012 στις 11:20:00 μ.μ. EEST  

@ Ανώνυμο 9.17:
Δε νομίζω πως είναι σωστό να αναφερθώ σε άλλα νησιά σε αυτό το κείμενο.
Αλλά δες τον φίλο παραπάνω (11.11) που μιλάει για αδελφοποιήσεις και "προοδευτικούς τοπικούς παράγοντες" και ψάξε σε ποια νησιά ευδοκιμούν αυτά τα φρούτα... Δεν είναι δύσκολο.

Ανώνυμος 21 Αυγούστου 2012 στις 11:36:00 μ.μ. EEST  

respect !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

JasonChart 21 Αυγούστου 2012 στις 11:38:00 μ.μ. EEST  

Απο τα καλύτερα που έχω διαβάσει τελευταία. Γνωρίζει κανείς πως και κατα ποιό τρόπο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η πολεμική μηχανή ενάντια στη φωτιά? (βομβαρδισμοί) υπάρχουν κάποιες συζητήσεις on-line.

Ανώνυμος 21 Αυγούστου 2012 στις 11:48:00 μ.μ. EEST  

Τα εκρηκτικά χρησιμοποιούνται για να σβήσουν πυρκαγιές σε πετρελαιοπηγές, κόβοντας απότομα τον αέρα στο σημείο εκροή του πετρελαίου.
Για πυρκαγιά εν υπαίθρω δε νομίζω ότι θα είχαν κάποια επιτυχία.

Ανώνυμος 22 Αυγούστου 2012 στις 12:27:00 π.μ. EEST  

Είναι έργο των τούρκων! τελεία και παύλα!! Αυτά να τα βλέπουν ΑΡΚΕΤΟΙ Χιώτες που ζουν στην Αθήνα και ΚΑΘΕ καλοκαίρι όταν επισκέπτονται την Χιό, πάνε και απέναντι για τα "φτηνά" υποπροϊόντα και μάλιστα παινεύονται γιαυτό!!
έχω ιδία εμπειρία και πάντα τα βάζω μαζί τους, αλλά "στου κουφού την πόρτα...."

Γιάννης

ΚΛΕΑΝΘΗΣ 22 Αυγούστου 2012 στις 1:15:00 π.μ. EEST  

Πολύ καλό άρθρο, υπενθυμίζει τη διαφορά στο επίπεδο..
Λίγα λόγια για τις ημέτερες ευθύνες.
Συμπληρώνονται 30 χρόνια με τις καλοκαιρινές φωτιές να κατατρώνε τα δάση των νησιών μας και στρατιωτικές μονάδες σ΄αυτά να αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο. Τι μάθαμε από όλα αυτά τα χρόνια; Τι βελτιώσεις έγιναν;
Υπήρχαν μεγάλες αντιπυρικές ζώνες στο κατάφυτο αυτό τμήμα της Χίου που να περιορίζουν δραστικά την ταχύτητα εξάπλωσης της φωτιάς; Όποιος ξέρει τη Χίο ξέρει την απάντηση..
Είναι δυνατόν μια φωτιά που ξεκινά έστω από εμπρησμό να καίει το μισό νησί;
Πόσες χιλιάδες από τους κατοίκους του νησιού εργάζονται εθελοντικά για την διάσωση του νησιού τους (π.χ. σε 6ωρες βάρδιες);
Πόσες εκατοντάδες αγροτικά αυτοκίνητα και φορτηγά μεταφέρουν συνεχώς νερό στα σημεία απ΄ όπου τα πυροσβεστικά οχήματα το εκτοξεύουν στη φωτιά;
Είχαν οργανωθεί από τα τμήματα πολιτικής προστασίας της Νομαρχίας τα παραπάνω; Υπήρχαν τα υλικά, η ενημέρωση του κόσμου (για να μην μιλήσω για εκπαίδευση,) τα κατάλληλα σχέδια; Είχαν πιέσει δήμοι, κοινότητες, τοπικοί φορείς προς αυτήν την κατεύθυνση; ‘Όποιος έχει συμμετάσχει σε κατάσβεση φωτιάς (και όχι μόνο), επίσης ξέρει την απάντηση.
Οι ΄΄κακοί πολιτικοί΄΄ και οι ΄΄κακοί τροικανοί΄΄ είναι και ένας καλός φερετζές για να κρυφτεί η αδυναμία των περισσοτέρων μορφών συλλογικής οργάνωσης των Ελλήνων να οργανώσουν τον απλό πολίτη στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου. Το συνήθως αναποτελεσματικό Κράτος είναι η κορυφή του παγόβουνου.

Ανώνυμος 22 Αυγούστου 2012 στις 4:16:00 π.μ. EEST  

Όταν είχε καεί η Σάμος,είχε ψιθυριστεί πως οι Τούρκοι απέκτησαν ΖΡ και επιλογές αεραπόβασης.

Ανώνυμος 22 Αυγούστου 2012 στις 9:14:00 π.μ. EEST  

Κλεάνθη καλημέρα!
Κατά τη διάρκεια της στρατ. θητείας μου στη Μυτιλήνη το ΄81 έλαβα μέρος σε κατάσβεση πυρκαγιάς.
Η φωτιά εξαπλώνεται σαν το διάολο! Υπήρξαν και αρκετοί τραυματισμοί στρατιωτών μεταξύ των οποίων και του γράφοντος. Τότε όπως ΚΑΘΕ χρόνο είχαν ανακοινωθεί μέτρα, τα οποία ΔΥΣΤΥΧΩΣ έμειναν στα λόγια και στα χαρτιά και ο καθε καλοθελητής καταστρέφει όπως και ΟΠΟΤΕ γουστάρει!

Γιάννης

Ανώνυμος 22 Αυγούστου 2012 στις 11:01:00 π.μ. EEST  

Μπράβο που ανοίξατε το θέμα, τώρα το γράφουν και άλλοι... defencepoint, kostasxan κλπ. Το πράβδανετ λέει ότι βρέθηκαν και εμπρηστικοί μηχανισμοί

Ανώνυμος 22 Αυγούστου 2012 στις 12:07:00 μ.μ. EEST  

"φωτιές πιάνουν τα δέντρα και απο τις 2 πλευρές του αιγαίου."

εγώ γιατί το λαμβάνω ως πρόσκληση;;;

μηδενιστής

Ανώνυμος 22 Αυγούστου 2012 στις 12:19:00 μ.μ. EEST  

Λοιπόν ρίξτε όσοι ενδιαφέρεστε μία ματια στα κάτωθι.
http://funnyandspicy.com/russian-experts-develop-a-fire-fighting-bomb-special-bomb-fight-forest-fire

http://www.patentauction.com/patent.php?nb=5896

Όσον αφορά το ΄ρωσικό σύστημα ενδεχομένως θα μπορούσε -ίσως με τροποποιήσεις- να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση ανάγκης και σαν συμβατικό όπλο σε περίπτωση απόβασης?
Θα ήταν θετικό να εξετάσουμε και άλλες μεθόδους. Επίσης θα έπρεπε να έχουμε ιδίως μετα τα γεγονότα του 2007 σε ανάπτυξη δικών μας συστημάτων.

Βούληση χρειάζεται περισσότερο απο όλα

Ανώνυμος 22 Αυγούστου 2012 στις 3:04:00 μ.μ. EEST  

Μπράβο για το άρθρο σας.
Προκύπτει όμως και το ερώτημα.Αφού η σημασία του νησιού και των "εγκαταστάσεων" είναι τόσο μεγάλη, ποιά ήταν τα μέτρα που είχαν ληφθεί για να μη φτάσουμε σε αυτήν την καταστροφή?Και καλά οι δήμοι και το κράτος, το ΓΕΣ τι έκανε?Γιατί κάθε φορά να "κλαίμε" πάνω στις στάχτες και να κάνουμε τους έξυπνους εκ των υστέρων?Δεύτερο ερώτημα, τα υπόλοιπα νησιά, οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις τώρα που μιλάμε είναι δεόντως προφυλαγμένες?Ή πρέπει να κάνουμε και καμιά προσευχή?

Ανώνυμος 22 Αυγούστου 2012 στις 6:56:00 μ.μ. EEST  

Η αρμοδιότητα του ΓΕΣ είναι μέσα στα στρατόπεδα, όχι απέξω.

Ανώνυμος 23 Αυγούστου 2012 στις 1:59:00 π.μ. EEST  

Μετά και από τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών ανά την επικράτεια, δεν μπορώ να αφήσω ασχολίαστα τις απαράδεκτες απόψεις του κ. Γιάννη Νικήτα στο άρθρο με τίτλο "383 Μοίρα Ειδικών Επιχειρήσεων Αεροπυρόσβεσης: Διήλθωμεν δια πυρός και ύδατος!", που δημοσιεύτηκε στο τεύχος 31 του (αξιολογότατου κατα τ'άλλα) περιοδικού Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία.
Θα σταθώ σε δύο χαρακτηριστικά σημεία των "σκέψεων και προτάσεων" του αρθρογράφου:
1)"...είναι αναγκαίο να αποσυρθούν και τα απαρχαιωμένα PZL (Mielec) M-18B Dromader που απασχολούν χωρίς λόγο (πρόκειται για ψεκαστικά και όχι για πυροσβεστικά) προσωπικό, ενώ ταυτόχρονα απομυζούν οικονομικούς πόρους."
Τα αεροσκάφη αυτά πράγματι είναι πεπαλαιωμένα και μακάρι να αντικατασταθούν σύντομα από νεώτερα. Αυτό όμως δεν διαγράφει την πολυετή προσφορά τους στον τομέα της αεροπυρόσβεσης. Ο αρθρογράφος, προφανώς διαμένοντας σε μεγάλο αστικό κέντρο (όπου υπάρχει η "πολυτέλεια" της γειτνίασης και άμεσης επέμβασης των σαφώς ικανότερων α/φών Canadair CL-215/415) αγνοεί την έγκαιρη και καθοριστική συμβολή των α/φών αυτών καθημερινώς σε πυρκαγιές κυρίως στην επαρχία (όπου για να δούμε Canadair πρέπει η φωτιά να φτάσει στις αυλές των σπιτιών!). Δεν δικαιολογείται όμως να αγνοεί τους πολλούς ηρωικώς πεσόντες χειριστές αυτών των αρεοσκαφών οι οποίοι θυσιάστηκαν βουτώντας σε χαράδρες για να σβήσουν φωτιές και όχι πραγματοποιώντας ...αεροψεκασμούς!

2)"Σε κάθε περίπτωση γενικότερα ο στόλος αεροπυρόσβεσης πρέπει να μειωθεί σε μια οροφή περίπου 12 αεροσκαφών ενός ομοιογενούς στόλου."
Συμφωνώ για τα περί ομοιογένειας (εδώ δεν υπάρχουν κοινοτικά κονδύλια προς απορρόφηση;;;), αλλά είναι δυνατόν σε μια χώρα που τα 21 πυροσβεστικά αεροσκάφη (συν τα ..."ψεκαστικά")που -θεωρητικώς- διαθέτει, αποδεδειγμένως δεν επαρκούν, να ζητάς αυτός ο στόλος να μειωθεί σχεδόν στο μισό;;;; Με ποιο σκεπτικό προτείνεται κάτι τέτοιο;;;

Λίγη λογική και λίγη ενημέρωση δεν βλάπτει κύριε Νικήτα...

Γ.Μ.

Ανώνυμος 23 Αυγούστου 2012 στις 9:45:00 π.μ. EEST  

Ο εχθρός της Ελλάδος βρίσκεται εντός των τειχών.Τον βλέπετε κάθε μέρα στον καθρέπτη σας...
Ο νοών νοείτω.

Ανώνυμος 23 Αυγούστου 2012 στις 9:55:00 π.μ. EEST  

Ασε μας ρε μεγάλε ψυχαναλυτή...

NF 23 Αυγούστου 2012 στις 11:47:00 π.μ. EEST  

Αγαπητε ΓΜ, δεν εχεις καθολου δικαιο.
Σεβομαστε ολοι την αυτοθυσια των πιλοτων των PZL αλλα τα αεροσκαφη αυτά ηταν και είναι εντελως ακαταλληλα. Τα οποια αποτελεσματα εφεραν τα PZL στην αεροπυροσβεση οφειλεται στην αυτοθυσια των πιλοτων και όχι βεβαια στα αεροσκαφη. Οι πιλοτοι μας αξιζουν καλυτερα και ασφαλεστερα αεροπλανα.

Είναι αεροσκαφη πολωνικης κατασκευης, και τα αγορασε το 1983 ο μεγας αρχιαπατεωνας Ανδρεας Παπανδρεου για να κανει ψυχικο στο φιλο του Βόιτσεκ Γιαρουζελσκι!. Με κατι τετοια κριτηρια αγοραζοταν το υλικο των Ενοπλων Δυναμεων στη «χομεϊνική περίοδο» του ΠΑΣΟΚ (1981-1989).

Να σημειωθει ότι η δημοσια υποστηριξη του Α. Παπανδρεου στον Πολωνο δικτατορα ειχε εξαγριωσει τοτε ολοκληρη τη Δυση, η οποια θαυμαζε το συνδικατο «Αλληλεγγύη» του Λεχ Βαλεσα , με αποτελεσμα η Ελλαδα να οδηγηθει τοτε σε ακομα μεγαλυτερη απομονωση στο Δυτικο κοσμο.

Τα PZL ηταν αγροτικα-ψεκαστικά αεροσκαφη, που ο απατεωνας Α. Παπανδρεου βαπτισε πυροσβεστικα. Μεταφερουν μικρη ποσοτητα νερου, εχουν κακες πτητικες επιδοσεις και είναι αναξιοπιστα.

Αν θελουμε να κανουμε αερπυροσβεση σε χαραδρες, μπορουμε και με τους καδους των Chinook-47

Ανώνυμος 23 Αυγούστου 2012 στις 1:20:00 μ.μ. EEST  

Αγαπητέ NF
Συμφωνούμε σε όλα. Πράγματι τα PZL M-18 είνια παλαιά, ταλαιπωρημένα και ανεπαρκή πλέον. Πράγματι σχεδιάστηκαν για άλλη αποστολή και επαναλαμβάνω πως θα ήταν ευχής έργον να αντικατασταθούν σύντομα. Η ένστασή μου είναι αποκλειστικά για την άγνοια του δημοσιογράφου (;) στην μέχρι σήμερα συμβολή τους που είναι σημαντικότατη (βάσει και των ικανοτήτων τους). Δεν επιτρέπεται να λέει αβασάνιστα "τα αεροσκάφη αυτά δεν προσφέρουν τίποτα". Ρώτησε το προσωπικό της 359 ΜΑΕΔΥ/351 ΜΑΕ; Ρώτησε το προσωπικό της Πυροσβεστικής για την βοήθεια που λαμβάνουν από τα αεροσκάφη αυτά σε περιοχές που δεν σταθμεύουν Canadair ή ελικόπτερα; Κοίταξε τα στοιχεία που δημοσιεύει κάθε χρόνο η Π.Α. για να δει πόσες ώρες πετούν τα αεροσκάφη αυτά σε αποστολές αεροπυρόσβεσης και επιτήρησης δασών; Έψαξε να μάθει ποια αεροσκάφη συνεχίζουν να πετούν (πέραν των προδιαγραφών ασφαλείας τους) και να πραγματοποιούν ρίψεις όταν τα Canadair αποσύρονται λόγω αδυναμίας προσθαλάσσωσης εξαιτίας των ανέμων;

Μακάρι να αποκτηθούν (υπάρχουν και κοινοτικά κονδύλια επαναλαμβάνω) σύγχρονα και επαρκή μέσα αεροπυρόσβσης και να ενταχθούν κάποτε σε έναν εννιαίο πολιτικό φορέα που θα αξιοποιεί όλα τα εναέρια μέσα πολιτικής προστασίας ώστε η Π.Α. να απαγκιστρωθεί από τέτοιες αποστολές. Μέχρι τότε όμως όλοι μας οφείλουμε σεβασμό και αναγνώριση στους ανθρώπους και τα μέσα που κάθε χρόνο ρισκάρουν για την δική μας προστασία, ανεξαρτήτως του κάποιες φορές δεν κυλούν όλα ομαλά.
Γ.Μ.

Ανώνυμος 23 Αυγούστου 2012 στις 2:28:00 μ.μ. EEST  

Άλλη μια ευγενική χορηγία της τοπικής αυτοδιοίκησης της Χίου, του δασαρχείου της Χίου και της "Ελληνικής κυβέρνησης" στους πολίτες του νησιού. Προκειμένου να υπάρχει διάθέσιμο δωρεάν κάρβουνο για τα μαγκάλια των νοικοκυριών ενόψει του βαρύ χειμώνα και της ακρίβειας του πετρελαίου, δημιουργήθηκαν άφθονα πλεονάσματα κάρβουνου σε όλη τη Χίο, έτοιμα προς συλλογή και κατανάλωση

Ανώνυμος 23 Αυγούστου 2012 στις 2:45:00 μ.μ. EEST  

Ανέλαβε δράση η ΕΥΠ... Σωθήκαμε.. Εδώ δεν έγινε το παραμικρό όταν ο Γιλμάζ είχε παραδεχτεί δημοσίως την εμπλοκή της Τουρκίας σε παλιότερες πυρκαγιές και θα γίνιε τώρα;

Ανώνυμος 23 Αυγούστου 2012 στις 4:49:00 μ.μ. EEST  

ειναι θεμα πολιτικων που ακουνε Τουρκια και κρυβονται κατω απ τα τραπεζια
Ποτε θα σταματησουν οι πτησεις πανω απ το Αιγαιο,θα αρχισουμε ερευνες για πετρελαιο,θα αυξησουμε τα ναυτικα μιλια,θα εχουμε αοζ...
Ποτε μαλλον με ΝΔ,Πασοκ στην εξουσια

Τουλαχιστον ας δωσουμε τιποτα στους Κουρδους γιατι φαινοντει αξιομαχοι

Ανώνυμος 25 Αυγούστου 2012 στις 12:25:00 μ.μ. EEST  

Υπηρετώντας 5 χρόνια στο συγκεκριμένο νησί ως ένστολος, θα ήθελα να θέσω το όλο θέμα υπό άλλο πρίσμα.
Ναι, εντάξει, ας δεχτούμε ότι ο εμπρησμός είναι έργο των Τούρκων. Όλοι γνωρίζουμε την τακτική που ακολουθούν τόσα χρόνια οι γείτονες σε θέματα εθνικής κυριαρχίας, χωρικών υδάτων, ΑΟΖ κτλ. Εμείς, σαν Έλληνες και σαν Ελληνικό κράτος, τι κάναμε τόσα χρόνια για να αντιμετωπίσουμε τους εμπρησμούς και τα καταστρεπτικά αποτελέσματά τους;
Η τοπική αυτοδιοίκηση φρόντισε για τον καθαρισμό των ξερών χόρτων; Το δασαρχείο δημιούργησε αντιπυρικές ζώνες αποτελεσματικές σε φωτιές που "τρέχουν" από ανέμους 8-9 μποφώρ ή φτιάχτηκαν δασικοί δρόμοι πλάτους 4-5 μέτρων και βαφτίστηκαν αντιπυρικές ζώνες;Η ΔΕΗ φρόντισε να απομακρύνει πυλώνες ηλεκτρ. ρεύματος από δασικές περιοχές, ή αυτοί είναι εν δυνάμει εμπρηστικοί μηχανισμοί με σπινθήρες που προκαλούνται από τους θυελλώδεις ανέμους; Οι Ένοπλες Δυνάμεις οργάνωσαν περιπολίες σε δασικές περιοχές πλησίον στρατ. εγκαταστάσεων και αποθηκών οπλισμού-πυρομαχικών-καυσίμων;Το Πυροσβεστικό Σώμα αξιοποίησε την εθελοντική προσφορά εθελοντών πυροσβεστών,οργάνωσε ασκήσεις πυρόσβεσης, συντονισμού και ανάθεσης περιοχών ευθύνης σε περίπτωση πυρκαγιάς;Εμείς, σαν απλοί πολίτες, βοηθήσαμε ποτέ σε πυροφύλαξη, σε δασοπυρόσβεση έμπρακτα;Τα τμήματα Πολιτ. Προστασίας συντόνισαν ποτέ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε ασκήσεις αντιμετώπισης πυρκαγιών;Είχαν δημιουργηθεί δεξαμενές νερού σε διάφορα σημεία για γρήγορο ανεφοδιασμό των οχημάτων;
Έπομένως, δεν είναι τόσο το θέμα της γνωστής απειλής από έναν εχθρό, όσο το τι κάνεις εσύ για να αντιμετωπίσεις την απειλή με αποτελεσματικότητα και με λογότερες δυσμενείς συνέπειες στους ανθρώπους σου και στο χώρο σου.

Αναδελφος 26 Αυγούστου 2012 στις 10:13:00 μ.μ. EEST  

H σημερινη συλληψη απο την πυροσβεστικη ενος "Ελληνα",γιου πενταετους πυροσβεστη, ως υπευθυνου για την καταστροφικη πυρκαια της Χιου, ανατρεπει την ουσια πολλων απο τα σχολια που προηγηθηκαν (συμπεριλαμβανομενων και των δικων μου).Αν ειναι πραγματι ετσι η κατασταση, τοτε ειμαστε αξιοι της μοιρας μας. 'Τι χρειαν εχωμεν βαρβαρων?"

ΚΛΕΑΝΘΗΣ 26 Αυγούστου 2012 στις 10:55:00 μ.μ. EEST  

@ Ανώνυμο 25 Αυγούστου 2012 12:25:00 μ.μ
Για να γίνουν αυτά που λες φίλε μου θα πρέπει οι ίδιοι οι πολίτες να σκανδαλίζονταν από την έλλειψη κατάλληλων αντιπυρικών ζωνών, την μη πρόσκλησή τους σε ενημερώσεις για το τι θα κάνει καθένας αν χρειαστεί , κλπ.
Η Χίος έχει καεί και άλλες φορές, ιδίως η βόρεια αλλά οι περισσότεροι πολίτες, όπως παντού σχεδόν στην Ελλάδα, μένουν απαθείς απέναντι σε κάθε έννοια σοβαρής δράσης για πρόληψη και δράση αν απαιτηθεί. Για ποιους εθελοντές πυροσβέστες ΄΄ μιλάς; Είχες πάει σε καμιά φωτιά στη Χίο; Είδες ομάδες πολιτών να ζητούν να συμμετάσχουν; (Μόνο οι ιδιοκτήτες αγροτικών, φορτηγών και τρακτέρ να μετέφεραν συνεχώς νερό σε πλαστικές δεξαμενές, θα μπορούσαν τα πυροσβεστικά οχήματα να μην έφευγαν κάθε λίγο για εφοδιασμό νερού.)
Είναι όμως πολύ ευκολότερο από την δράση των πολιτών, να αναζητείται η ευθύνη του ΄΄κράτους΄΄, (λές και το κράτος δεν ανήκει και αναπαράγεται από την ελληνική κοινωνία), των ΄΄κακών πολιτικών΄΄, των ΄΄προδοτών΄΄ κλπ, όλων των άλλων βρε αδερφέ, εκτός από εμένα…

Οδυσσέας 26 Αυγούστου 2012 στις 11:17:00 μ.μ. EEST  

@ Ανώνυμο 10.13:
Δεν ισχύει αυτό που λες. Ο γιος του πενταετούς πυροσβέστη που συνελήφθηε στη Χίο ΔΕΝ συνελήφθη ως υπαίτιος για την πυρκαγιά της 18ης Αυγούστου.
Συνελήφθη για εμπρησμό στα Καρδάμυλα και ομολόγησε κι άλλους παλιότερους εμπρησμούς στη Β. Χίο, όχι όμως τη μεγάλη πυρκαγιά της 18ης Αυγούστου.
Μπορείς να δεις το σχετικό δελτίο τύπου της Πυροσβεστικής εδώ.

Ανώνυμος 26 Αυγούστου 2012 στις 11:42:00 μ.μ. EEST  

μισές δουλειες έκανε ο τύπος, ε;

Ανώνυμος 27 Αυγούστου 2012 στις 9:31:00 π.μ. EEST  

Τελικά τα "δικά μας" λουλούδια κατέκαψαν τα νησιά μας σε Αιγαίο και Ιόνιο;;;!!!
Ποιός να το 'λεγε!! Και τρέξαμε ΑΠΑΝΤΕΣ μεταξύ και εμού να κατηγορήσουμε τους τουρκαλάδες!!!
Ε, ρε γ...που τους χρειάζεται!!!
ή θα αρχίσουν πάλι τα ψυχολογικά ότι τους έδερνε ο πατέρα τους, όταν ήταν μικρά παιδιά, ότι στο σχολείο και στο στρατό κακοπέρασαν και πάει λέγοντας!!!
και στη συνέχεια η δικαστική απόφαση να λέει: "ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ με παρακολούθηση από ειδικούς!!!" και το επόμενο καλοκαίρι ΠΑΛΙ τα ίδια!!!
Βοήθεια μας!!

Γιάννης

Ανώνυμος 27 Αυγούστου 2012 στις 12:07:00 μ.μ. EEST  

Γιάννη συγγνώμη αλλά δεν έχεις ιδέα.
Σου έγραψε και ο Οδυσσέας ότι στη Χίο αυτός που πιάσανε δεν κατηγορείται για τη μεγάλη πυρκαγιά αλλά για άλλες.
Τις εκρήξεις στην προχθεσινή πυρκαγιά στις Αφίδνες ποιος λες να τις προκάλεσε; Και οι άλλες φωτιές στην Κύμη και την Αταλάντη; Όλες αξημέρωτα όπως και στη Χίο και στις Αφίδνες;
Και όλες σε σημεία με στρατιωτική σημασία;
Το σενάριο "Τουρκαλάδες" παίζει γερά. Μόνο στη Ζάκυνθο είναι γνωστό ότι καίνε οι ντόπιοι γιατί έχουν οικοπεδικά συμφέροντα.
Όλα τα άλλα είναι ύποπτα.

Ανώνυμος 27 Αυγούστου 2012 στις 1:52:00 μ.μ. EEST  

φυσικά και κατηγορείται, απλα δεν την εχει ομολογήσει.
και τελος παντων αν θελετε να μαθετε ποιοι βάζουν τις φωτιές, δειτε ποιοι χτίζουν μετά στα καμμένα.

Ανώνυμος 27 Αυγούστου 2012 στις 2:33:00 μ.μ. EEST  

Ο τύπος στη Χίο ομολόγησε καμιά δεκαριά φωτιές από το 2011, και είναι ήδη σίγουρος ότι πάει για πολυετή κάθειρξη.
Αλλά για ένα περίεργο λόγο δεν ομολογεί την πυρκαγιά της 18.8, που ελάχιστα θα επιβάρυνε τη θέση του.
Εσύ τι συμπέρασμα βγάζεις;
Εγώ βγάζω το συμπέρασμα ότι δεν την έβαλε αυτός. Δεν έχανε τίποτα να την ομολογήσει κι αυτή.

NF 27 Αυγούστου 2012 στις 2:50:00 μ.μ. EEST  

Θα ηθελα να υπενθυμισω οτι τις πυρπολησεις ελληνικων δασων τις ομολογησε ο ιδιος ο πρωην Πρωθυπουργος Μεσουτ Γιλμαζ, ο οποιος ετρεχε βεβαια μετα να "τα μαζεψει", μετα το θορυβο που προκαλεσε. Παρομοιες ομολογιες εχουν κανει και αλλοι Τουρκοι αξιωματουχοι.

Ανώνυμος 27 Αυγούστου 2012 στις 3:03:00 μ.μ. EEST  

ποιος το λέει ότι ελάχιστα θα επιβάρυνε την ποινή του; απο την συγκεκριμένη πυρκαγια μπορεί να κατηγορηθεί για την καταστροφή του παραγωγικού τμήματος του νησιού, πολύ πιο σοβαρή κατηγορία.
Μην βγάζεις συμπεράσματα που βολέυουν τους εμπόρους όπλων.

Ανώνυμος 27 Αυγούστου 2012 στις 3:18:00 μ.μ. EEST  

Το ότι ήταν το πιο παραγωγικό τμήμα του νησιού δεν έχει καμία σχέση. Επειδή είσαι και άσχετος διάβασε τα άρθρα 264 και 265 του Ποινικού Κώδικα:

Άρθρο 264. Εμπρησμός. Όποιος με πρόθεση προξενεί πυρκαγιά, τιμωρείται: α) με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα. β) με κάθειρξη, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο. γ) με κάθειρξη ισόβια ή πρόσκαιρη τουλάχιστον δέκα ετών, αν στην περίπτωση του στοιχ. β’ επήλθε θάνατος.
Άρθρο 265. Εμπρησμός σε δάση.
1. Με την επιφύλαξη της βαρύτερης τιμωρίας κατά τους όρους του άρθρου 264, όποιος με πρόθεση προξενεί πυρκαγιά σε δάσος ή δασική έκταση κατά την έννοια του άρθρου 3 παρ.1 και 2 του ν. 998/1979 ή σε έκταση που έχει κηρυχθεί δασωτέα ή αναδασωτέα κατά την έννοια της παρ.5 του ίδιου άρθρ. τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα έτη και με χρηματική ποινή από πέντε έως πενήντα εκατομμύρια δρχ. Δεν επιτρέπεται μετατροπή ή αναστολή της ποινής που επιβλήθηκε και η έφεση δεν αναστέλλει την εκτέλεσή της. Αν η πράξη είχε ως επακόλουθο να εξαπλωθεί η φωτιά σε μεγάλη έκταση, επιβάλλεται κάθειρξη. 2. Αν η πράξη τελέστηκε από ιδιοτέλεια ή κακοβουλία ή η έκταση που κάηκε είναι ιδιαίτερα μεγάλη, επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών.


Δηλαδή και μόνο από το γεγονός ότι ομολόγησε δεκατρείς εμπρησμούς σε δάσος, τρώει από 5 ως 10 χρονάκια για τον καθένα, ίσως και περισσότερα. Και αν δεις την παράγραφο 2, δε χρειάζεται να είναι μεγάλη η έκταση για να πάει στα "τουλάχιτον δέκα" χρόνια για κάθε πράξη. Φτάνει η "κακοβουλία".

Επομένως για πες μου τώρα: ο τύπος ομολόγησε εμπρησμούς που φτάνουν για να περάσει την υπόλοιπη ζωή του στη φυλακή. Τι θα τον εμπόδιζε να ομολογήσει και τη φωτιά της 18 Αυγούστου αν την είχε βάλει;

AegeanHawk 27 Αυγούστου 2012 στις 3:56:00 μ.μ. EEST  

Δεν θα έβλαπτε καθόλου η αντικειμενική αντιμετώπιση και οπτική με "ανοιχτά μάτια", γεγονότων όπως η πρωτοφανής και καταστροφική φωτιά στο νησί.

Η χρησιμοποίηση επιχειρημάτων όπως "νευραλγικότατες στρατιωτικές μονάδες και υποδομές στη πορεία της φωτιάς" είναι τουλάχιστον γελοία και τραβηγμένη από τα μαλλιά....και αυτό το λέω επειδή γνωρίζω το νησί ΠΑΡΑ πολύ καλά. Αν ο εμπρηστής είχε σαν πρώτο στόχο ή δεύτερο ή και τρίτο κάποιες μονάδες του νησιού δεν θα άρχιζε την φωτιά στο σημείο που την άρχισε.

Στο άρθρο αγνοούνται σημαντικότατα γεγονότα όπως ότι στην ίδια περιοχή οι "προσπάθειες" για εμπρησμό τις προηγούμενες μέρες απέτυχαν επειδή δεν "βοήθησαν" οι άνεμοι.

Οι "υποψήφιοι" ένοχοι-εμπρηστές για την καταστροφή είναι αρκετοί.....δυστυχώς.
Από παρανοϊκούς, "αδικημένους" όπως αυτός που συνελήφθη μέχρι την κακή συντήρηση των στύλων της ΔΕΗ, αλλά ακόμα και Τουρκικός δάκτυλος, ίσως και "θυμωμένος-αγανακτισμένος" λαθρομετανάστης.
Τώρα ο καθένας μπορεί να καταρτίσει τον "κατάλογο των υποψηφίων" εμπρηστών με τη σειρά που τον "βολεύει" ή με άλλα λόγια να επικεντρωθεί στον "υποψήφιο" της "προτίμησής του". Απ' ότι φαίνεται η "προτίμηση" του Οδυσσέα είναι οι Τούρκοι. Σε κάποιους "κύκλους" στη Χίο η "προτίμηση" είναι σε μια εταιρία που πρόκειται να εγκαταστήσει ανεμογεννήτριες σε φαλακρά βουνά πολύ βορειότερα των καμμένων εκτάσεων. Στους κλασικούς "πολιτικούς εκμεταλλευτές" της θλίψης και της οργής των παθόντων η "προτίμηση" είναι στους τοπικούς άρχοντες.....κλπ Τι να πει κανείς ?....άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου και δεδομένη η ελευθερία του λόγου. Αφήστε επιτέλους τις αρμόδιες υπηρεσίες να κάνουν τη δουλειά τους......δεν χρειάζονται τόσοι "αναλυτές", "ειδικοί" και "αρθρογράφοι" για τόσο λεπτά θέματα, τόσο νωρίς, που πόνεσαν και επηρεάζουν χιλιάδες ανθρώπους.

Και ένα τελευταίο που αφορά τον συλληφθέντα και την ομολογία του ή όχι της μεγάλης φωτιάς. Είναι ΑΠΙΘΑΝΟ να ομολογήσει την μεγάλη φωτιά διότι εκτός από την ποινή του νόμου θα έχει να αντιμετωπίσει και την οργή των γειτόνων του, των φίλων του, του στενού και ευρύτερου κύκλου του, η οποία θα είναι πολύ πιο βαριά και σκληρή από την μεγαλύτερη ποινή που θα (αν) του επιβληθεί από τα δικαστήρια.....

Όσον αφορά την αντιμετώπιση της φωτιάς από τον "περίφημο" Κρατικό μηχανισμό, για άλλη μια φορά απεδείχθη ποιος τομέας του Δημοσίου λειτουργεί (ακόμα) συγκροτημένα, με σχέδιο, πειθαρχία και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Δεν είναι άλλος από τις Ένοπλες Δυνάμεις.....Η Π.Α. με τα πυροσβεστικά αεροσκάφη και όχι μόνο, ο Σ.Ξ. με την εκπληκτική κινητοποίηση έσωσε αυτά που όφειλε να σώσει και βοήθησε παράλληλα άλλες υπηρεσίες στο πολύ δύσκολο έργο τους.

Ανώνυμος 27 Αυγούστου 2012 στις 4:18:00 μ.μ. EEST  

΄Γράφοντας ότι αρκετά δικά μας "μπουμπούκια", καταστρέφουν τη χώρα, δεν σημαίνει ότι δίνω άφεση αμαρτιών στους τουρκαλάδες, όσο κι αν γράφεται ότι δεν έχω ιδέα! Φυσικά και έχω διαβάσει τις δηλώσεις γιλμάζ και γνωρίζω τον πόλεμο που μας κάνουν!
Όμως ας δούμε την πραγματικότητα! ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ παραδέχθηκε ότι έβαλε τις φωτιές στο παρελθόν, γιατί όχι και στις 18/8;;;!!!
Μήπως παλαιότερα--εσείς του στρατού τα γνωρίζετε καλύτερα-- τη φωτιά στις αποθήκες πυρομαχικών στο στρατόπεδο της Αυλώνας την έβαλε ο εχθρός;;; όπως γράφει ο φίλος σχολιαστής για τις πρόσφατες πυρκαγιές σε σημεία με στρατιωτική σημασία;
Γιατί δεν παραδεχόμαστε όσα ΣΥΝΕΧΩΣ γράφει " ο μηδενιστής" για κράτος "κωμωδία"!!!
Σήμερα φυσάει "τρελλά" στη Θεσσαλονίκη. Το μοναδικό δάσος, τον πνεύμονα πρασίνου στην πόλη, άραγε τον "φυλάνε" όσο πρέπει;;;!!! ήδη αρχές Ιουλίου και είχε μπεί το πρώτο "φώκο"! άραγε πάλι από τον εχθρό;;!!
Τελικά, μπουνταλάδες, άλλος το όνομα και άλλος τη χάρη!
ή να κόψουμε τον ΠΕΝΙΧΡΟ μισθό των ΗΡΩΩΝ ιπταμένων μας και να ζητάμε βοήθειες από ιταλούς και γάλλους!
Τέτοια ξεφτίλα είμαστε! κι ας μην έχω ιδέα!

Γιάννης

Ανώνυμος 27 Αυγούστου 2012 στις 4:22:00 μ.μ. EEST  

@Αegeanhawk

Επειδή δεν είσαι ο μόνος που γνωρίζει το νησί, επέτρεψε μου να διαφωνήσω. Το "νευραλγικότατες μονάδες και υποδομές" το προσυπογράφω.

Κάθε φορά κάποιοι (για τους δικούς τους λόγους) τα φορτώνουν σε γριές, τρελούς, τσιγάρα κτλ. Καταντάει γραφική αυτή η προσπάθεια.

Ανώνυμος 27 Αυγούστου 2012 στις 4:43:00 μ.μ. EEST  

"Στο άρθρο αγνοούνται σημαντικότατα γεγονότα όπως ότι στην ίδια περιοχή οι "προσπάθειες" για εμπρησμό τις προηγούμενες μέρες απέτυχαν επειδή δεν "βοήθησαν" οι άνεμοι."

auto pws akrivws apomakrinei tin pithanotita na iparxei ksenos daktilos?

Οδυσσέας 27 Αυγούστου 2012 στις 5:11:00 μ.μ. EEST  

@ Γιάννη:
Το "γιατί να μην έβαλε και τη φωτιά στις 18" δεν έχει λογική. Η λογική σκέψη, όπως σου είπαν και προλαλήσαντες, είναι ότι όποιος ομολόγησε δεκατέσσερις φωτιές στη Χίο δε θα είχε πρόβλημα να ομολογήσει άλλη μία.
Και πριν μειώσεις ανθρώπους και τους πεις μπουνταλάδες θα έπρεπε να ρωτήσεις και να μάθεις. Να μάθεις ότι το Σέιχ Σου φυλάσσεται (μάλιστα ένας τομέας του φυλάσσεται από τη ΛΕΦΕΔ), και επειδή φυλάσσεται, αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά το φώκο τον Ιούλιο.
Να μάθεις ότι κάποιοι ξενυχτάνε σε δάση και βουνά, αλλά και σε γραφεία και συντονιστικά κέντρα για να είναι το κράτος έτοιμο.

Αν δεν το κατάλαβες, η προχθεσινή πυρκαγιά στις Αφίδνες μπήκε για να κάψει και την υπόλοιπη Πάρνηθα. Με εκρήξεις εμπρηστικών μηχανισμών. Και ο λόγος που δεν την έκαψε είναι ότι στό πρώτο δίωρο βρέθηκαν επιτόπου πενηνταοχτώ πυροσβεστικά οχήματα (αριθμός: 58) από όλη την Αττική, και την πλάκωσαν και τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα, που απογειώθηκαν αξημέρωτα. Για να δουλέψει αυτός ο μηχανισμός άψογα κάποιο ξημέρωμα Σαββάτου, σημαίνει ότι όλος αυτός ο κόσμος έχει βάρδια κάθε ξημέρωμα Σαββάτου, για να είναι έτοιμος για τη δύσκολη στιγμή. Επαγγελματίες και εθελοντές, μακριά από οικογένειες και διασκέδαση. Και να είσαι σίγουρος ότι είναι και σήμερα σε ετοιμότητα.

Άλλη φορά λοιπόν να μετράς τα λόγια σου.

Οδυσσέας 27 Αυγούστου 2012 στις 5:17:00 μ.μ. EEST  

@ Aegean Hawk:

Δεν είσαι ο μόνος που ξέρει τη Χίο καλά. Θα μπορούσα εξ αρχής να αναφέρω τοποθεσίες και μονάδες, αλλά δεν το κάνω για προφανείς λόγους. Θα πω μόνο το εξής:
όταν γράφεις ότι "ο Σ.Ξ. με την εκπληκτική κινητοποίηση έσωσε αυτά που όφειλε να σώσει" ουσιαστικά ομολογείς ότι στην πορεία της πυρκαγιάς υπήρχαν πράγματα του ΣΞ που έπρεπε να σωθούν. Τι συζητάμε λοιπόν;

Δεύτερον: η Χίος δεν είναι η μόνη περίπτωση φωτιάς που ξεκίνησε τα ξημερώματα. Είχαμε προχθές και τη φωτιά στις Αφίδνες, με διαπιστωμένες εκρήξεις μηχανισμών. Επίσης είχαμε μεγάλες φωτιές στην Κύμη και την Αρκίτσα. Θα γράψω κάτι σχετικό σύντομα.

Ανώνυμος 27 Αυγούστου 2012 στις 6:20:00 μ.μ. EEST  

Κάποιος συνομιλητής παραπάνω έγραψε:"αφήστε επιτέλους τις αρμόδιες υπηρεσίες να κάνουν τη δουλειά τους". Εδώ να γελάσουμε δηλαδή;

Ανώνυμος 27 Αυγούστου 2012 στις 6:21:00 μ.μ. EEST  

Χαλαρώστε φίλοι. Όλοι σας ξέρετε πάρα πολύ καλά τη Χίο...

AegeanHawk 27 Αυγούστου 2012 στις 6:29:00 μ.μ. EEST  

Προς ανώνυμους και επώνυμους (Οδυσσέας) σχολιαστές.

Προφανώς δεν είμαι ο μόνος που γνωρίζει την Χίο καλά. Μάλλον είμαι από τους ελάχιστους που γνωρίζουν την Χίο όσο κανένας άλλος....

Οπουδήποτε και αν μπει φωτιά στο νησί και αυτή επεκταθεί στο βαθμό που επεκτάθηκε θα βρει στο δρόμο της στρατιωτικές εγκαταστάσεις "νευραλγικές" και μη....
Οπότε το επιχείρημα περί "νευραλγικών κλπ" εγκαταστάσεων παραμένει "τραβηγμένο από τα μαλλιά" και κατατάσσεται στην κατηγορία των focus tunnel.
Οδυσσέα...καλά κάνεις και δεν αναφέρεις τοποθεσίες κ.α. γιατί θα κάνεις λάθη και θα αποδείξεις την "άγνοια εξ' αποστάσεως" πολύ συγκεκριμένων γεγονότων.

Οδυσσέας 27 Αυγούστου 2012 στις 6:57:00 μ.μ. EEST  

@ Aegean Hawk:
Πρώτον, η απόσταση (σήμερα) δεν εμποδίζει να γνωρίζει κανείς καλά ένα μέρος από το παρελθόν, ούτε να διατηρεί επαφές με ανθρώπους επιτόπου σήμερα...
Δεύτερον, άλλο να φτάνει η φωτιά σε κάποια φάση της πορείας της σε κρίσιμη εγκατάσταση και άλλο να μπαίνει εξ αρχής κοντά σε κρίσιμη εγκατάσταση.
Τέσπα. Θα έχεις σύντομα την ευκαιρία να διαφωνήσεις με το "focus tunnel" μου σε συγκεκριμένο κείμενο επί τούτου.

Ανώνυμος 27 Αυγούστου 2012 στις 7:31:00 μ.μ. EEST  

Τελικά ποιος από όλους σας γνωρίζει καλύτερα τη Χίο, γιατί μας έχετε μπερδέψει...

Manolis 27 Αυγούστου 2012 στις 7:31:00 μ.μ. EEST  

Σαν σημερα, στις 27/8/2009, σκωοτωθηκε ο ΣΜΗΝΑΡΧΟΣ της ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ, ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ , εμπειρος χειριστης PZL
,αμεσως μετα απο ριψη νερου σε πυρκαγια απο εμπρησμο στην Κεφαλλονια. Την φοβερη στιγμη της πτωσης του αεροσκαφους του απο προσκρουση σε καλωδια της ΔΕΗ, εχει καταγραψει ερασιτεχνικη καμερα στο : http://voutospress.blogspot.gr/2012/08/blog-post_3068.html

Δεν το ειχα δει ως τωρα, ειναι συγκλονιστικο...

AegeanHawk 27 Αυγούστου 2012 στις 7:32:00 μ.μ. EEST  

Ανώνυμε 6:20 είσαι ελεύθερος να γελάς όσο θέλεις, αρκετοί εδώ θα σε ζηλεύουν που έχεις την πολυτέλεια να γελάς.......

Το "αφήστε τους αρμόδιους...κλπ" πάει στην "περίεργη" βιασύνη του Οδυσσέα να δημοσιοποιήσει τους όποιους "προβληματισμούς" του ενώ ακόμα η φωτιά "έτρεχε" ανεξέλεγκτη στο νησί......

Και ως εκ θαύματος κάποιοι αρμόδιοι έκαναν χθες καλά την δουλειά τους και συνέλαβαν έναν ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ και Έλληνα κατηγορούμενο για εμπρησμό.

Οδυσσέα άδικα προσπαθείς να "μπαλώσεις" τα "αμπάλωτα". Η εστία της φωτιάς δεν είναι κοντά σε καμία νευραλγική εγκατάσταση των ΕΔ, όπου το "κοντά" ορίζεται σε σχέση με το ανάγλυφο, τη φορά του ανέμου και διάφορα άλλα στοιχεία που δεν είναι απόρρητα αλλά δύσκολο και ανιαρό να αναλυθούν και να περιγραφούν. Η εστία της φωτιάς είναι πολύ κοντά σε "νευραλγική εγκατάσταση" της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς, της διάσημης Νέας Μονής, η οποία και σώθηκε, αλλά όχι και ο τριγύρω χώρος.....

Οδυσσέας 27 Αυγούστου 2012 στις 8:41:00 μ.μ. EEST  

@ Aegean Hawk:
Δεν έχω τίποτα να μπαλώσω. Εκμεταλλεύεσαι το γεγονός ότι δεν μου επιτρέπεται να μιλήσω με στοιχεία και τοποθεσίες. Εγώ θα μείνω σε αυτό που είπα: υπάρχουν κρίσιμες μονάδες και εγκαταστάσεις για την άμυνα του νησιού στην πορεία της φωτιάς.

"Περίεργη" βιασύνη δε δείχνω εγώ που έγραψα το κείμενο την τέταρτη μέρα της φωτιάς (δηλαδή πότε έπρεπε να το γράψω;), αλλά εσύ που εξακολουθείς να προβάλλεις τη σύλληψη του 24χρονου ως "λύση" του ερωτήματος "ποιος έβαλε την πυρκαγιά", ενώ γράφτηκε αρκετές φορές εδώ μέσα ότι ΔΕΝ έχει ομολογήσει τη συγκεκριμένη πυρκαγιά.

Οδυσσέας 27 Αυγούστου 2012 στις 9:59:00 μ.μ. EEST  

@ Aegean Hawk:
Το τελευταίο σχόλιο που έστειλες το έκοψα, γιατί μπαίνεις εσύ σε λεπτομέρειες που δεν μπορούν να δημοσιευτούν. Πάντως δεν εννοώ μόνο το σημείο που λες, αλλά και άλλα.
Σε κάθε περίπτωση τις αντιρρήσεις σου για το "τηλεσκόπιό μου" μπορείς να τις διατυπώσεις στο νέο κείμενο που θα ανέβει αύριο.

Alexandros 2 Σεπτεμβρίου 2012 στις 5:07:00 μ.μ. EEST  

Γειά σας και από μένα, έχω καιρό να γράψω γιατί δεν είχα πρόσβαση στο διαδίκτυο, τέλος πάντων, στη συγκεκριμένη περίπτωση των πυρκαγιών της Χίου, οι υποψίες είναι τρομερές, δεν ξέρω αν στόχος ήταν οι στρατιωτικές βάσεις, αλλά μόνο και μόνο οι καταστροφές στον τουρισμό και στην μαστίχα φτάνουν και περισσεύουν ως κίνητρα, για μένα είναι ηλίου φαεινότερο πως υπάρχει ξένος δάκτυλος, καλά θα κάνουν οι υπηρεσίες που πρέπει να κάνουν τη δουλειά που πρέπει, οι φωτιές από τσιγάρα και άλλα τέτοια χαριτωμένα ας λείπουν!!!

Ανώνυμος 12 Ιανουαρίου 2013 στις 5:34:00 μ.μ. EET  

kalispera file fovero arthro mpravo. mia erotisi omos. tixeni ke imoun eki pirosvestis. milas poli parastatika. paradigma 12:03 i fotia mpeni sto tade xorio. esi pou ta kseris ola afta??????? mexri ke ta defterolepta gnorizis.

Οδυσσέας 12 Ιανουαρίου 2013 στις 7:40:00 μ.μ. EET  

Τα περισσότερα στοιχεία του άρθρου είναι από το chiosnews.com, όπως έγραψα και στο τέλος.
Από κει και πέρα ξέρω τον τόπο και ξέρω και μερικούς ανθρώπους επιτόπου.

AegeanHawk 25 Φεβρουαρίου 2013 στις 11:39:00 π.μ. EET  

Μετά από 6 μήνες ελπίζω στην αποκατάσταση της αλήθειας, σε μια συγγνώμη για τα κομμένα σχόλια και σε μια πιο προσεκτική και αντικειμενική απόδοση γεγονότων και καταστάσεων που απαιτούν σοβαρότητα και κυρίως ψυχραιμία......
"Εν οίδα ότι ουδέν οίδα"

http://www.newsplus.gr/ellada/koinwnia/25xronos_o_vasikos_ypoptos_gia_tin_fotia_tis_Xioy_/?n=131882

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP