Πέρες: Καλός οιωνός η σύσφιγξη των διμερών σχέσεων
Τρίτη 7 Αυγούστου 2012
Εντατικοποίηση των επαφών Ελλάδας- Ισραήλ, με έμφαση στους τομείς των επενδύσεων, της ενέργειας, του τουρισμού, της ναυτιλίας, της αγροτικής ανάπτυξης, του περιβάλλοντος και του εμπορίου, είναι το αποτέλεσμα των γόνιμων συναντήσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια με τον Ισραηλινό ομόλογό του Σιμόν Πέρες και της διευρυμένης συνάντησης των δύο αντιπροσωπειών.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως δήλωσε ο κ. Παπούλιας, η σύγκληση του Διακυβερνητικού Συμβουλίου Συνεργασίας το ταχύτερο δυνατό, θα συμβάλει περαιτέρω στην ενδυνάμωση των στενών σχέσεων των δύο χωρών.
Ο κ. Παπούλιας ενημέρωσε τον κ. Πέρες για την οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα, η οποία σε μεγάλο βαθμό είναι η εκδήλωση της συστημικής κρίσης του ευρώ, επισημαίνοντας ότι χωρίς κοινή οικονομική διακυβέρνηση και βήματα προς την πολιτική ενοποίηση η νομισματική ένωση οδηγείται σε αδιέξοδο.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε επίσης τον Ισραηλινό ομόλογό του για τα εθνικά μας θέματα και ειδικότερα το κυπριακό, αναφέροντας ότι «η επίλυσή του θα συμβάλει στην σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής» και επισημαίνοντας ότι «προσβλέπει στη συμπαράσταση και στήριξη του Ισραήλ».
«Η Ελλάδα καταδικάζει την τρομοκρατία, από όπου κι αν προέρχεται και υποστηρίζει την εξεύρεση μιας βιώσιμης και συνολικής λύσης στο Παλαιστινιακό που θα βασίζεται στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους που θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ», πρόσθεσε ο κ. Παπούλιας, τονίζοντας ότι «για την Ελλάδα η ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ αποτελεί ουσιαστική και απαιτούμενη παράμετρο της λύσης».
Αυτό που έγινε σημαντικό αυτή τη στιγμή μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ είναι ένας επιπλέον γάμος» δήλωσε ο κ. Πέρες σημειώνοντας πως «ανήκουμε στην ίδια πνευματική οικογένεια, αλλά και στον ίδιο γεωγραφικό χώρο» και τώρα έχει προστεθεί στις σχέσεις των δύο χωρών «μία επιστημονική διάσταση και μία πολιτική διαδικασία».
«Είμαστε Μεσόγειοι» είπε «και θέλουμε να υπάρξει ειρήνη στη Μεσόγειο, να λήξει η σύγκρουση μεταξύ ημών και των Παλαιστινίων και να βρεθεί μία λύση για τους δύο λαούς και να σταματήσει η τρομοκρατία και η φτώχεια».
«Η τρομοκρατία» πρόσθεσε ο Πρόεδρος του Ισραήλ «θέτει σε κίνδυνο αδιακρίτως τους πάντες. Αυτό το διαπιστώσαμε χτες όταν μια ομάδα τρομοκρατών επιτέθηκε σε μια ομάδα Αιγυπτίων. Σκότωσαν 15. Παρεμβήκαμε για να το σταματήσουμε. Θέλω βεβαίως, καταρχήν, να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες αυτών που χάθηκαν, γιατί απαιτείται ειρήνη και ασφάλεια και από τη δική μας πλευρά και από την πλευρά των Αιγυπτίων».
Ο κ. Πέρες αναφέρθηκε στη οικονομική σημασία του τουρισμού τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Αίγυπτο, επισημαίνοντας ότι είναι ευγενής στόχος να «θέλουμε έναν κόσμο γεμάτο τουρίστες και όχι τρομοκράτες».
«Μπορούμε να συνεργαστούμε πολιτικά, επιστημονικά και οικονομικά» είπε ο κ. Πέρες και προσέθεσε: «Η Ελλάδα και στο παρελθόν και τώρα έχει εξαιρετικά μυαλά, εξαιρετικούς επιστήμονες και νομίζω ότι πολλά μπορούν να γίνουν σε συνεργασία ανάμεσα στους δικούς σας και τους δικούς μας ερευνητές, ώστε να επωφεληθούμε όλοι απ' αυτό».
"Πιστεύω ότι η σύσφιγξη των σχέσεων των δύο κρατών αποτελεί έναν πολύ καλό οιωνό για τις δύο χώρες και πέρα από τη γεωγραφία και τη φιλοσοφία μπορούμε να εντάξουμε σε αυτή και την επιστημονική συνεργασία, η οποία αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη της νέας εποχής. Οι Έλληνες είναι υπέροχοι άνθρωποι με μία πάρα πολύ καλή νεολαία. Και αυτή η νέα γενιά είναι εκείνη που μπορεί να μεταλαμπαδεύσει και να φέρει ακόμα περισσότερο την ανάπτυξη που χρειάζεται η χώρα", είπε επίσης ο κ. Πέρες.
Σχετικά με την οικονομική κρίση, ο Πρόεδρος του Ισραήλ είπε ότι αυτή «είναι ευρωπαϊκή κρίση» και σημείωσε πως «υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα πέρασμα από τον παλαιό στον νέο κόσμο».
«Η γέφυρα ανάμεσα στον παλαιό και τον νέο κόσμο είναι επιστημονική. Οι δύο χώρες μας μπορούν να συνεργαστούν. Μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση και να φέρουμε κάτι θετικό σε όλους. Η κρίση είναι το ξεκίνημα για κάτι νέο. Είναι σκληρή για τον λαό, αλλά είναι καλή για το μέλλον του. Η Ελλάδα είχε το θάρρος να ακολουθήσει τον δύσκολο δρόμο για το ξεπέρασμά της και πιστεύω ότι θα επιτύχει», ανέφερε ο κ. Πέρες και κατέληξε:
«Η Ελλάδα χαίρει μεγάλης εκτιμήσεως στο Ισραήλ. Το πεδίο είναι πρόσφορο και θα προχωρήσουμε. Θα το κάνουμε».
Κατά τη συνάντηση ο κ. Πέρες χάρισε στον κ. Παπούλια μία επτάφωτη λυχνία, σύμβολο του εβραϊσμού, με την επιγραφή «στον Πρόεδρο Παπούλια που στέκεται στην πύλη της νέας Ελλάδας και προστατεύει το μεγαλειώδες πνεύμα της ελληνικής ιστορίας.
Από την πλευρά του ο κ. Παπούλιας δώρισε στον κ. Πέρες ένα βιβλίο με τη γεωγραφική αφήγηση του Κλαύδιου Πτολεμαίου.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στο προεδρικό μέγαρο ο κ. Πέρες μετέβη στο μέγαρο Μαξίμου, για συνάντηση και γεύμα εργασίας με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Πηγή Έθνος
10 σχόλια:
...ειναι μόνο η εντυπωση μου ή όντως εκτειθεμεθα με τα πανηγυρακια για τους Ισραηλινούς; Αν πάει ο Αντωνάκης στα μέρη τους ούτε αγήματα ούτε δεξιώσεις, ούτε καν θα κάνουν πως τον ξέρουν. Απλά καλλιεργούμε την ψευδαισθηση ότι έχουμε "ισχυρούς" συμμάχους για την εσωτερική κατανάλωση;
Aυτη την εποχη γινεται μια σοβαρη προσπαθεια προσεγγισης Ελλαδας-Ισραηλ.Η συνεργασια φαινεται να προχωραει με γρηγορους ρυθμους, και να επεκτεινεται συνεχως.Ηδη η παρουσια μεγαλου αριθμου Ισραηλινων τουριστων δινει μια γερη ανασα στην χειμαζομενη ελληνικη οικονομια.Ας ελπισουμε να διευρυνθει απροσκοπτα με σκοπο το αμοιβαιο οφελος αναμεσα σε δυο λαους με παρομοιο πλυθυσμιακο μεγεθος και παρομοιες απειλητικες συνθηκες απο γειτονικες χωρες.
@ 8 Αυγούστου 2012 12:34:00 μ.μ. EEST
>Αν πάει ο Αντωνάκης στα μέρη τους ούτε αγήματα ούτε δεξιώσεις, ούτε καν θα κάνουν πως τον ξέρουν.<
Το πρωτόκολλο είναι πρωτόκολλο. Μήπως είσαι πολύ νέος;
...το πρωτοκολλο δεν με ενοχλεί, αυτο που εχει σημασία ειναι ότι η προσεγγιση γίνεται μονομερώς, ο Νετανιαχου χαρακτήρισε "συμπτωματική" την βελτιωση των σχέσεων με την Ελλάδα, και ότι ταυτοχρονα γκρεμίζουμε τις συμμαζίες που είχαμε με τις αραβικές χώρες απο τον καιρό του Α. Παπανδρέου.
εδώ η συνεντευξη Νετανιαχου, η τελευταία παραγραφος, νομίζω, ειναι αποκαλυπτική της σημασίας που έχει η προσεγγιση για το Ισραηλ.
http://www.todayszaman.com/mobile_detailn.action?newsId=287532
@ Ανώνυμε 10 Αυγούστου 2012 3:36:00 μ.μ. EEST
Για ποιες συμμαχίες με τον αραβικό κόσμο μιλάς; Που και πότε μας ωφέλησαν σε κάτι αυτές οι υποτιθέμενες συμμαχίες; Με τον Καντάφι την δεκαετία του 80 είμασταν και καλά κολλητοί καταστρέφοντας τις σχέσεις μας με τον δυτικό κόσμο ( για το τι ήταν ο Καντάφι θυμίζω Λόκερμπι 1988). Μας το ανταπέδωσε μη αναγνωρίζοντας στην Γαύδο ΑΟΖ... Η Αίγυπτος του σοσιαλιστή Μουμπάρακ το ίδιο, έκανε τα γλυκά μάτια στο θέμα της ΑΟΖ στην Άγκυρα... Να μην πω για τους Παλαιστίνιους και το κακό που έκαναν στην χώρα μας την δεκαετία του 80 με τις ενέργειες τους στον ελληνικό χώρο...
Εκτός βέβαια αν εννοείς την προσφορά κάποιων αραβικής καταγωγής εμπόρων-λαθρεμπόρων όπλων στον πλουτισμό εκλεκτών μελών της ελληνικής σοσιαλιστικής οικογένειας, εκεί θα με βρεις απόλυτα σύμφωνο....
Ρεαλισμός κύριοι στις διεθνείς σχέσεις, δεν υπάρχει καμία συμμαχία, παρά μόνο κοινά συμφέροντα... Και ευτυχώς στην παρούσα συγκυρία έχουμε πολλά κοινά τέτοια με το Τελ Αβίβ και κατ' επέκταση με την Ουάσιγκτον...
Άντε να ξεστραβωνόμαστε σιγά σιγά!
Ανώνυμε 10 Αυγούστου 2012 4:20:00 μ.μ +1
Ας δούμε τα συμφέροντά μας...
εδώ σε παλαιότερο άρθρο του ο καθηγητής Ιωάννης Μάζης, τον οποίο εκτιμώ και προσωπικά, είχε δηλώσει:
Ο άξονας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ οφείλει να ολοκληρωθεί στο ενεργειακό και αμυντικό επίπεδο, επισημαίνει ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας&Γεωπολιτικής, Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Θ. Μάζης.
Διαβάστε το άρθρο του για να καταλάβετε ότι όχι μόνο πρέπει να κινηθούμε με γρήγορους ρυθμούς αλλά να δούμε ότι αυτή είναι η πιθανή ανάσα ζωής, με μια μετάγγιση σε οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο.
Ιωάννης Μάζης: Ο άξονας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ να ολοκληρωθεί στο αμυντικό επίπεδο
http://www.enkripto.com/2012/03/blog-post_9989.html
σορρυ αν κάνω λάθος, αλλά δεν αγοράζαμε πετρέλαιο με διπλάσια πίστωση απο το Ιραν και με τα καλοπιάσματα στους Ισραηλινούς μας την έκοψαν;
@ 10 Αυγούστου 2012 3:36
Λάθος κάνεις, υπάρχει εμπάργκο της ΕΕ
Δημοσίευση σχολίου