Ελλάδα και Ισραήλ θωρακίζουν την κυπριακή ΑΟΖ

Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Του Δημήτρη Μανουσάκη

Συγκεκριμένα, η επίσκεψη του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Σιμόν Πέρεζ στην Ελλάδα μετά από πρόσκληση του Προέδρου Κάρολου Παπούλια σηματοδοτεί την επισφράγιση των άριστων σχέσεων Αθήνας - Τελ Αβίβ που αναπτύσσονται κυρίως στον αμυντικό τομέα.

Πριν από λίγες μέρες δύο σκάφη του Ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού πραγματοποίησαν άσκηση περιορισμένης κλίμακας στο Αιγαίο με πραγματικά πυρά και στάθμευσαν στον Ναύσταθμο Σαλαμίνος. Η συγκεκριμένη απόφαση είχε ληφθεί κατά την επίσκεψη στο Ισραήλ του Έλληνα Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού.

Το σημαντικότερο απ όλα όμως είναι ότι αυτό που θ' αποφασιστεί κατά την επίσκεψη Πέρεζ στην Ελλάδα είναι οι τακτικές στρατιωτικές ασκήσεις κυρίως στη θαλάσσια περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ με τη συμμετοχή τριών Ελληνικών πολεμικών πλοίων.

Πέρυσι το Δεκέμβρη τετραμελής αντιπροσωπεία εκπροσώπων των Ελληνικών ενόπλων δυνάμεων επισκέφτηκε το Ισραήλ με σκοπό την υπογραφή του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας για το έτος 2012, το οποίο λόγω των απειλών τότε της Τουρκίας με αφορμή την ανεύρεση υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ είχε χαρακτηριστεί ιδιαίτερα αναβαθμισμένο σε σχέση με προηγούμενα έτη.

Η ενδυνάμωση των σχέσεων Ελλάδας -Ισραήλ τη δεδομένη στιγμή, είναι ιδιαίτερα σημαντική διότι το Τελ Αβίβ ενδιαφέρεται όσο τίποτε για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο μέσω Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή αγορά.

Πηγή Sigmalive

3 σχόλια:

konstantinos kladianos 11 Αυγούστου 2012 στις 3:20:00 μ.μ. EEST  

h ellas prepi na apodixi oti mono afth mpori na ine h pragmatikh periferiakh dinamh thn mesogio!ine aneptigmenh,exi isxires enoples dinamis,ditikh koultoura,oxi ameliteo plithismo.tha xeperasi thn krisi an ine sovari.ante gia ti mas prixane merikes dekades ekatomiria tritokosmikoi asiates me ta kopmlex aftokratorion.

Ανώνυμος 12 Αυγούστου 2012 στις 12:19:00 π.μ. EEST  

Εαν ειναι πραγματικα " άριστες" οι σχεσεις , δεν θα έπρεπε να αναφερόμαστε στις σχέσεις "Αθηνας-Τελ Αβίβ" , αλλά " Αθήνας-Ιερουσαλήμ"...

Ανώνυμος 13 Αυγούστου 2012 στις 1:37:00 π.μ. EEST  

Αυτά είναι νέα!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP