"Γενέθλια" για την ΣΕΑΠ

Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Την Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012, στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού (ΣΕΑΠ) στο Ηράκλειο, πραγματοποιήθηκε η τελετή εορτασμού της γενέθλιας ημέρας συγκρότησης της Σχολής και της ονομασίας των Δοκίμων Εφέδρων Αξιωματικών της 2012 Β’ ΕΣΣΟ, παρουσία των τοπικών θρησκευτικών και πολιτικών αρχών του Νομού, αλλά και Εφέδρων Αξιωματικών απόφοιτων από την Σχολή κατά το παρελθόν, στους οποίους απονεμήθηκαν αναμνηστικά από την Διοίκηση της Σχολής.

Συνοπτικό Ιστορικό της Σχολής:

Το έτος 1887 καθορίστηκαν οι διατάξεις, με τις οποίες καταρτίστηκε ο θεσμός της εφεδρείας, με πρώτο χρόνο λειτουργίας το Μάρτιο του 1888, στην Αθήνα. Από τον Ιανουάριο του 1912, οπότε καταργήθηκε το Σχολείο Εφέδρων Αξιωματικών, θεσπίστηκε με βάση το Νόμο της 7ης Ιανουαρίου και λειτούργησαν Ουλαμοί Υποψηφίων Εφέδρων Αξιωματικών. Με το, από 15 Σεπτεμβρίου 1926, Νομοθετικό Διάταγμα θεσπίστηκε η εκπαίδευση όλων των Υποψηφίων Εφέδρων Αξιωματικών των διαφόρων Όπλων σε μία Σχολή, η οποία στην αρχή λειτούργησε στην Αθήνα και μετά στη Χαλκίδα. Το έτος 1934 δημιουργήθηκαν 2 Σχολές για το Πεζικό, στη Σύρο και την Κέρκυρα. Κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου και εξαιτίας των μεγάλων αναγκών σε στελέχη, λειτούργησε ένας Ουλαμός Εφέδρων Αξιωματικών στην Καβάλα, ενώ λειτούργησε και δεύτερος Ουλαμός στα κτίρια της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων στην Αθήνα, που διαλύθηκε με τη Γερμανική εισβολή, τον Απρίλιο του 1941. Από τον Ιούλιο του 1945, λειτούργησε στο Χαϊδάρι, Κέντρο Εκπαίδευσης Υποψηφίων Εφέδρων Αξιωματικών. Από τον Ιούλιο του 1946, λειτούργησαν 2 Κέντρα Υποψηφίων Εφέδρων Αξιωματικών, στη Σύρο και την Κέρκυρα. Αργότερα, τα δύο Κέντρα μετονομάστηκαν σε Σχολές Υποψηφίων Εφέδρων Αξιωματικών Κέρκυρας και Σύρου, αντίστοιχα, και συνέχισαν να λειτουργούν μέχρι το 1953. Τον Ιούλιο του 1953 και οι δύο Σχολές συγχωνεύτηκαν σε μία, με την επωνυμία «Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού», με έδρα τη Νέα Αλικαρνασσό Ηρακλείου Κρήτης, όπου και λειτουργεί μέχρι σήμερα.

14 σχόλια:

Μanolis 13 Αυγούστου 2012 στις 3:21:00 μ.μ. EEST  

Και αυτη μια σημαντικη επετειος, ενος πολυ σημαντικου θεσμου. Σημερα ομως, με την πληθωρα αξιωματικων μονιμων/εφέδρων και την ενδοια στρατευμενων, εχω τη γνωμη οτι η αναγκη του βασικου σκοπου της ΣΕΑΠ (παραγωγη προσθετων -εφεδρων- αξιωματικων ) δεν υπαρχει πλεον ...

Οδυσσέας 13 Αυγούστου 2012 στις 6:38:00 μ.μ. EEST  

Αν πιστεύουμε το δόγμα της "στρατηγικής ψυχραιμίας" Βενιζέλου και το "δεν πρόκειται να γίνει πόλεμος με την Τουρκία", τότε πράγματι η ΣΕΑΠ δεν έχει λόγο ύπαρξης - αλλά τότε δεν έχουν λόγο ύπαρξης οι ελληνικές ΕΔ γενικά...

Αν πάλι πιστεύουμε ότι υπάρχει τουρκική απειλή, αν πιστεύουμε ότι ίσως χρειαστεί να υπερασπίσουμε την Πατρίδα με τα όπλα, τότε μιλάμε για έναν ΕΣ που σε επιστράτευση φτάνει στις 200.000-300.000. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι μόνιμοι αξιωματικοί δεν αρκούν, και ιδίως στο Πεζικό (αλλά όχι μόνο στο Πεζικό) χρειάζονται έφεδροι διμοιρίτες και έφεδροι λοχαγοί.

Αρα ο θεσμός του εφέδρου αξιωματικού παραμένει αναγκαίος. Από κει και πέρα, η διαλογή των ΔΕΑ και η εκπαίδευσή τους έχει μεγάλα περιθώρια βελτίωσης...

Ανώνυμος 13 Αυγούστου 2012 στις 6:50:00 μ.μ. EEST  

1. Η ΣΕΑΠ πρέπει να γίνει σχολή για όλα τα όπλα σώματα με 6μηνη παραμονή
Μετέπειτα στο κέντρο του όπλου γίνεται η μετεκπαίδευση σε ειδικότητα. Στην ΣΕΑΠ οι ΥΕΑ θα μαθαίνουν τα πάντα αλλά ειδικά ηγεσία δριας πεζικού. Δεν χρειάζονται σχολές αξκων με 10-40 άτομα διάσπαρτες ανα τη χώρα με σκοπό το σφουγγάρισμα της σχολής.

2. Κατάργηση όλων των σχολών μονίμων αξκων και των ειδικοτήτων σωμάτων απο την ΣΣΕ (φεύγουν και τα "όπλα" και ΔΒ, ΑΣ, ΜΧ). Στην ΣΕΑΠ θα εκπαιδεύονται σαν αξκοι απόφοιτοι πολυτεχνείων (γιατροί μηχανικοί) που θέλουν μόνιμη θέση στο στρατό στα πρότυπα των ισραηλινών-άγγλων. Δεν χρειαζόμαστε έξτρα πανεπιστήμια για να βγάλουμε γιατρούς, ή πολιτικούς μηχανικούς. [Το μηχανικό να διασπαστεί σε μάχης και κατασκευών. Οι ευέλπιδες πζ θα μπορούν να πάνε στο μηχανικό μάχης αφού περάσουν 3ετία στο πεζικό και θα πάνε και στην σχολή μηχανικού για απλή θεωρία] Έτσι απόφοιτοι της ΣΣΕ και ΣΑΣ δεν θα περνάνε τα πρώτα χρόνια στα πανεπιστήμια, και στο εξωτερικό κάνοντας διακοπές. Έλεος να πληρώνουμε για να σπουδάζει κάποιος χημικός μηχανικός με 15,000 άνεργους στην αγορά.

3. Στην ΣΕΑΠ θα περνάνε και όσοι υπαξιωματικοί είναι άριστοι. Προαγωγή απο υπαξ σε αξ θα καταργηθεί. Είναι γελοίο να βλέπεις 45ρη διμοιρίτη με μπυροκοιλιά να προσπαθεί να τρέξει με τα 17χρονα, χώρια που οι υπάξ με τα ΔΔ στον ώμο Δεν-Δουλεύουν. Η ΣΜΥ είναι η σχολή που θέλει αλλαγή αμέσως μετά την ΣΕΑΠ.

4. Με αριθμό ΥΕΑ Β κοντά στα 400-500 άτομα υπάρχει στην κρήτη ένα ΑΡΙΣΤΟ τάγμα ελαφρού πεζικού που ΑΡΚΕΙ και με το παραπάνω για την άμυνα της νήσου. Καταργούνται λοιπές μονάδες όπως το διαβόητο τάγμα δκσης κτλ κτλ

μηδενιστής

Ανώνυμος 13 Αυγούστου 2012 στις 10:21:00 μ.μ. EEST  

Ιστορικός ο θεσμός των ΔΕΑ αλλά όπως είναι τα πράγματα σήμερα πρέπει να καταργηθεί. Η δικιά μου εμπειρία λέει ότι έχοντας ουλαμαγό ένα ΔΕΑ σε ένα ουλαμό αποκλειστικά με ΕΠΟΠ (5- 10 χρόνια υπηρεσίας) και ΕΜΘ (15 - 25 χρόνια υπηρεσίας) δεν οφελείτε κανένας και ο ΔΕΑ καταλήγει να κάνει το συνοδηγό και τον αρχιφύλακα. Οι αρχιλοχίες μπορούν θαυμάσια να εκτελέσουν τα καθήκοντα του διμοιρίτη/ουλαμαγού. Έχω γνωρίσει και έφεδρους ίλαρχους, καλά παιδιά οι περισσότεροι και άριστοι για να λες καλαμπούρια στο σταθμό διοικήσεως, άλλα η περίπτωση του να διοικήσει κάποιος από αυτούς ίλη πραγματικά με τρομάζει...

ΚΛΕΑΝΘΗΣ 13 Αυγούστου 2012 στις 10:43:00 μ.μ. EEST  

Έχω την άποψη ότι, τουλάχιστον με την υπάρχουσα Δομή Δυνάμεων, υπάρχει αριθμιτική έλλειψη ικανών αξκών, από αυτούς που κατέχουν το αντικείμενο τους και ξέρουν να δίνουν -σωστά-διαταγές.
Φίλε Μηδενιστή,
Συμφωνώ γενικά με την ΄΄μάχιμη΄΄ οπτική σου. Όσον αφορά τους ΥΕΑ η πρότασή σου (με την οποία συμφωνώ) σημαίνει θητεία για τους ΔΕΑ 22-24 μήνες, δηλαδή θεσμοθέτηση θητείας εφέδρων 16-18 μηνών. Πιθανότητες;
Ο διαχωρισμός του Μηχανικού σε μάχης και κατασκευών είναι επίσης ορθός και εξετάζεται κατά καιρούς εδώ και δεκαετίες. Ο κύριος λόγος μη υλοποίησης (αυτού και άλλων) είναι -κατά την γνώμη μου- η αδυναμία της Ηγεσίας να ΄΄φανταστεί΄΄ επαρκώς ένα 48ωρο πραγματικών πολεμικών επιχειρήσεων Σχηματισμού, π.χ. με ρεαλιστικές ασκήσεις επί χάρτου χρησιμοιώντας πλήρως τις τουρκικές δυνατότητες και αναλύοντας διεξοδικά τα προβλήματα και τις λύσεις τους.

Ανώνυμος 14 Αυγούστου 2012 στις 9:56:00 π.μ. EEST  

@13 Αυγούστου 2012 10:21:00 μ.μ. EEST

φίλε είχα την γκαντεμιά να φύγει ο λγος μου για 4 μήνες και έγινα δκτης λδκσης με 70 άτομα, τα 50 ΕΠΟΠ/ΕΜΘ. Εκεί ή είσαι σωστός και σε ακούνε ή καταλήγεις πύλη όπως λες. Παίζει πολύ το παράδειγμα, η επιβολή (πολύ γαλλικό), οι γνώσεις και φυσικά η διάθεση των μόνιμων υπαξ και του δκτη μονάδας να δουλέψει το σύστημα. Αυτό ισχύει και για μόνιμο ανθυπολοχαγό. Δεν το προτείνω για επιχειρήσεις ακόμα και να "πετάνε" οι μονοάστεροι/δεα.
Η δκση 70-170 ατόμων θέλει 4-5 χρόνια εμπειρίας. Οι χαμηλοί βαθμοί και οι νέοι υπολοχαγοί είναι μόνο για διοίκηση/υποδιοίκηση δρίας. Το έργο είναι τρομερό για επιχειρήσεις 7-8 ημερών και σωματικά/νοητικά είναι οι μόνοι που αντέχουν.
έφεδροι υπολοχαγοί τουλάχιστον στο πεζικό είναι αστείο και είναι βαθμός μόνο για καθήκοντα εθνοφυλακής/πολιτικής άμυνας.

@φίλε Κλεάνθη
Η μπάλα έχει χαθεί στο θέμα των ΔΕΑ. Εξακολουθούν να είναι άριστοι τεχνικοί αξκοι (ειδικότητες ΔΒ, ΜΧ κτλ) αλλά παραμένουν παντελώς άχρηστοι για θέσεις μάχης με το 4μηνο και την ελάχιστη πια θητεία. Έχω μιλήσει με παλιό ΔΕΑ με ίδια ειδικότητα που εκπαιδεύτηκε την εποχή της χούντας και ήξερε τα πάντα χωρίς να έχει σπουδάσει. Απαντούσε 40 χρόνια μετά σε τεχνικές ερωτήσεις!!! Αυτό είναι σχολή αξκων! Εμείς λιώσαμε στην πατάτα, στο σφουγγάρισμα, στα καψόνια και στις διπλουπηρεσίες ακριβώς γιατί είχαμε σπουδάσει και οι μόνιμοι το ξεραν και ήταν αόρατοι.
ΥΕΑ λυκείου (τρελό βύσμα!!!!!!) που βγήκαν απο τη σχολή (απορώ ο Σχης δεν ντρεπόταν;;;;;) ήταν και είναι παντελώς άχρηστοι και κάνουν μόνο για λχιες. Δεν κάνεις ΥΕΑ πια 17χρονο. Επειδή πέρασα με κύπριους ΥΕΑ δεν έμαθαν τα παιδιά τίποτα. ΤΙΠΟΤΑ.

Η ΣΜΥ,ΣΣΕ,ΣΕΑΠ πρέπει να αλλάξουν. Πρέπει να ανέβει η θητεία και να αποφασίσουν τελικά στο ΓΕΣ οτι ο στρατός δεν είναι μόνο για παρελάσεις.
Η ΑΣ πρέπει να πάει στην ΠΑ να γλυτώσουν και τα στελέχη της.
Οι ΔΒ, το ΜΧ κατασκευών πρέπει να γίνουν διακλαδικά με απόφοιτους ΑΕΙ.
Η ΔΜ (ΤΧ,ΕΜ,ΥΠ,ΥΓ) το ίδιο. Διακλαδικότητα μέχρι αηδίας. ΤΟ ίδιο και τα Α/Α!.
Πρέπει να φτιαχτεί ΝΕΟ όπλο Πληροφοριών και να μπει στην ΣΣΕ. Έτσι απο ΣΣΕ θα βγαίνουν μόνο ΠΖ,ΠΒ,ΤΘ. Απο εκεί με μετεκπαιδεύσεις θα μπορούν να πάνε ΕΔ, ΠΛ, ΜΧμαχης.

Για μένα κάποια στιγμή καλό το μ/κ πεζικό να μπει στα ΤΘ (να φύγει το ΙΠΠ απο τον τίτλο) και το πεζικό να μείνει με μονάδες ελαφρού πεζικού και μονάδες εκπαίδευσης μαχητών που θα στέλνονται αργότερα στα άλλα όπλα αλλά και στους κλάδους (ΠΝ/ΠΑ).

Οπότε θα έχουμε μια σχολή μόνιμων τετραετίας και μια μόνιμων/έφεδρων 6μήνου.

Στην ΣΜΥ θα υπάρχουν 2 σχολές: μια μόνιμων 12μήνου και μια 4μηνη για έφεδρους και ΕΠΟΠ.
Θα βγαίνουν οι μόνιμοι Λχίες και δνεις οι έφεδροι/εποπ. Θα έχει έξτρα τμήματα για περαιτέρω εξέλιξη στον βαθμό του Λχια, Επλχια, Αλχία. Κατα την διάρκεια της εξέλιξης ενός μόνιμου υπαξ θα έχει την ικανότητα να διαλέξει να γίνει: 1. αξκος μέσω εξετάσεων/αριστείων και μετά ΣΕΑΠ, 2. ανθυπασπιστής μέσω εξετάσεων/αριστείων και μετά ΣΕΑΠ αλλά με ειδικότητα τεχνική και υπαγωγή στα σώματα ΔΜ. Δεν θα γίνεται απο εδώ ποτέ ανθλγος αλλά θα ανεβαίνει βαθμίδες πχ Α,Β,Γ κτλ

Εννοείται οτι οι αξκοι/υπαξκοι/ανθστες θα περνάνε απο έλεγχο για να ανέβουν βαθμό. Αν αποτύχουν να περάσουν στο επόμενο βήμα για 3η φορά θα ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΟΝΤΑΙ. Βήματα ανα 3ετία και θα περνάνε μόνοι οι καλύτεροι.

Α και φίλε μου δεν είναι λόγος οτι η δκση δεν βλέπει ρεαλιστικά το μχ σε μάχη. Μια χαρά το βλέπει. Βλέπει όμως και τα 4-5 χρόνια πολυτεχνείο, τα μάστερ στην αμερική κτλ. Τα ίδια και στις διαβιβάσεις! Σχολές πάνω σε σχολές και μετά ΑΕΙ για να περνάνε όλοι καλά. Φυσικά 2 χρόνια νησιά και μετά 4ετία αθήνα...
Πρέπει να καταργηθούν οι σπουδές εκτός στρατού. Είναι κοροιδία.
Γίνονται δκτες λόγω πτυχίων νομικής! Μάλλον για να κάνουν μύνηση στους τούρκους... τόσο χάλια.

μηδενιστής

ΥΓ "δόξα και τιμή" στον Λγο μου στην σχολή αξκων, που εμφανίστηκε μόνο 3 φορές γιατί ήταν στην ομάδα μπάσκετ του στρατού. ο καλύτερος εκπαιδευτής ever...

Ανώνυμος 14 Αυγούστου 2012 στις 11:12:00 π.μ. EEST  

Η άποψη ότι είναι πρόβλημα να διοικεί ο ΔΕΑ διμοιρία/ουλαμό με ΕΠΟΠ είναι σωστή. Προκύπτουν προβλήματα. Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι οι ΕΠΟΠ καλώς ή κακώς (καλώς για μένα) θα μειωθούν δραστικά λόγω οικονομικής κατάστασης, και ο ΕΣ θα ξαναγίνει βασικά στρατός εφέδρων. Από κει και πέρα είναι στο χέρι μας αν θα γίνει καλός στρατός εφέδρων (βλέπε Ισραήλ) ή εθνοφρουρά της πλάκας. Πάντως το παραμύθι "επαγγελματικός στρατός" τελείωσε.

E.A.V. 14 Αυγούστου 2012 στις 9:18:00 μ.μ. EEST  

Θεωρώ ότι άποψη όλων είναι πως για άλλη μια φορά η Εκπαίδευση είναι το ΠΑΝ!

Μια σημείωση από μέρους μου: ο βυζαντινός στρατός -αδιάσπαστη συνέχεια του ρωμαϊκού- ΔΕΝ ΕΙΧΕ σχολή αξιωματικών. Οι σταδιοδρομούντες στα πολεμικά προάγονταν κατά αξιότητα και οι συχνές αναμετρήσεις ήταν το καλύτερο και σκληρότερο σχολείο.

Μια σχολή αξιωματικών που θα παράγει ηγήτορες μικρών κλιμακίων είναι απαραίτητη εφόσον πάρουμε στα σοβαρά το θέμα "πόλεμος" και αφήσουμε τις μαλακίες (η λέξη από την αρχαία ελληνική και ταιριάζει απόλυτα και στο σήμερα) περί δικτυοκεντρικού πολέμου, ημί-επαγγελματικού στρατού (αλήθεια, τί σημαίνει αυτό ακριβώς?) και θητείας που καταργείται "τώρα" (15 χρόνια το ακούω και είχε μαλλιάσει η γλώσσα μου να εξηγώ ότι δεν είμαστε Δανιμαρκία). Δυστυχώς η προχειρότητα και η ημιμάθεια μας έχουν χτυπήσει στο κεφάλι ώστε να επαναλαμβάνουμε τα ευφυολογήματα του παρελθόντος ("οι πόλεμοι τελείωσαν τώρα με τον ΟΗΕ", "τα αεροπλάνα είναι άχρηστα τώρα με πατάς το κουμπί και φεύγει πύραυλος", "τί θητεία τώρα με τον Ευρωστρατό δεν θα πηγαίνουμε φάνταροι")...

Χρόνια Πολλά ΣΕΑΠ και σε ανώτερα εύχομαι!

Ανώνυμος 14 Αυγούστου 2012 στις 11:41:00 μ.μ. EEST  

Ο "επαγγελματικός" στρατός φαίνεται ότι μας "τελειώνει" κυρίως για οικονομικούς λόγους.Κατά την άποψη μου ευτυχώς και κυρίως για επιχειρησιακούς λόγους.
Αυτός που είχαμε/έχουμε με αυτό το επίπεδο νοοτροπίας (βλέπε μεγαλομανίας -λεο ανευ βλημάτων για καμιά δεκαετία -δεν τρεχει τίποτα-κλπ,κλπ,κλπ) και εκπαίδευσης (εδω γελάμε) ούτε από τα στρατόπεδα δεν θα μπορέσει να "βγεί" έγκαιρα αν χρειασθεί και το ξέρουμε όλοι. (Εδώ είχα διαβάσει την ανάλυση για την "βαριοπούλα" νομίζω.....)
Δεν είναι οικονομικό το θέμα, και αυτό το ξέρουμε επίσης όλοι.

Τώρα θα πρέπει όσοι από εσάς ασχολείστε ή ασχοληθήκατε στο παρελθόν επαγγελματικά να το καταλάβετε και αφού (επιτέλους) το αποδεχθείτε, να βρείτε/αντιγράψετε, τρόπο ώστε να μπορούμε να υπερασπίσουμε την πατρίδα μας αποτελεσματικά με ένα πραγματικό στρατό δηλαδή στρατό Εφέδρων, (όπως εκείνος που είχαμε το 40 ή ό άλλος που είχαμε το 12-13).
Κατά την εκτίμηση μου το πρόβλημα είναι παντα το ίδιο, όπως και
πρίν είκοσι χρονάκια που υπηρέτησα την θητεία μου.( Μάλλον και χειρότερο λόγω μειωμένης θητείας).
Οι μόνιμοι αξ/κοι ώς επι το πλείστον υποτιμούσαν τους εφέδρους θεωρώντας τους περαστικούς και άχρηστους. Και ας ήταν εθελοντές, (στο σώμα που υπηρέτησα), αρκετοί με ενα δυο μεταπτυχιακά στην τσέπη που θα μπορούσαν να προσφέρουν τα μέγιστα αν είχαν "προσεχθεί". Και ας "έτρεχαν" την μονάδα. Σε καθημερινή βάση.Πολλές φορές σκέφτηκα τότε ότι αν μιά οποιαδήποτε επιχείρηση ήθελε να συγκεντρώσει μιά τέτοιου αριθμού και επιπέδου ομάδα προσωπικού θα έπρεπε να ξοδέψει εκατομμύρια (δρχ τότε).
Μάλιστα ονόμαζαν "στελέχη" κάτι "ΕΠΟΠ" με IQ κότας, και δυσκολία συλλαβισμού, που η μόνη συμβολή τους σε περιπτωση επιχειρήσεων θα ήταν η αύξηση του αριθμού των "στόχων".
Ακόμα αναρωτιέμαι, (20 χρόνια μετά), ποιός οδηγός θα ήταν καλύτερος από τον επαγγελματια που μεγάλωσε μέσα στις νταλίκες, ποιός τεχνίτης τηλ/ών θα ήταν καλύτερος από τον ηλεκτρονικό ΤΕΙ, ποίος θα "έστελνε" τις οβίδες καλύτερα από τον Τοπογράφο, ποιός ποιός ποιός κλπ.

Οι έφεδροι δεν έιναι ΄"άχρηστοι", , άχρηστοι και ανίκανοι (αποδεδειγμένα -βλέπε ΙΜΙΑ) είναι εκείνοι που αδυνατούν να καταλάβουν την αξία του ανθρώπινου δυναμικού που διαχειρίζονται, και να το αξιοποιήσουν.
Αντ αυτού μέχρι σήμερα επιμένουν να ζητούν πανάκριβα οπλικά συστήματα, που ξέρουμε ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων ακόμα και αν λειτουργήσουν, (τι έγινε εκείνο το "Ερμής" ξέρει κανένας?), τα "στελέχη" δεν μπορούν να χειρισθουν γιατί απλούστατα δεν έχουν συνηθίσει να διαβάζουν. (γενικώς και τα εγχειρίδια χρήσης ειδικώς).
Κατά τα άλλα διαβαζω ότι χρειάζονται εξειδικευμένα "στελέχη" για τα σύγχρονα οπλικά συστήματα (οι απόφοιτοι π.χ.ΑΕΙ πληροφορικής σας είναι ακατάλληλοι τρομάρα σας.....).
Και το να έχεις παντα νέο-"φρέσκο"- δυναμικό αντί για βαριεστημένους ηλικιωμενους "επαγγελματίες¨" (έχετε δει παρέλαση αγήματος ασπρομάλληδων?) είναι κακό?

ΚΛΕΑΝΘΗΣ 15 Αυγούστου 2012 στις 12:18:00 π.μ. EEST  

Φίλε Μηδενιστή,

Γράφεις: ΄΄ ….Βλέπει (η δκση) όμως και τα 4-5 χρόνια πολυτεχνείο, τα μάστερ στην αμερική κτλ. Τα ίδια και στις διαβιβάσεις! Σχολές πάνω σε σχολές και μετά ΑΕΙ για να περνάνε όλοι καλά. Φυσικά 2 χρόνια νησιά και μετά 4ετία αθήνα...
Πρέπει να καταργηθούν οι σπουδές εκτός στρατού. Είναι κοροιδία.
Γίνονται δκτες λόγω πτυχίων νομικής!... ΄΄

Η ηγεσία δεν ἐχει κανένα λόγο και κανένα συμφέρον να στέλνει νέα στελέχη σε περιττές σπουδές. Δεν ΄΄εκλέγεται΄΄ από αυτά, ούτε θυμάται με συγκίνηση τα νιάτα της και προσπαθεί να λουφάρει τους νέους.
Πἀνω από το 90% των αξκών στα Όπλα δεν παίρνουν άδεια από το Στρατό για σπουδές και κάτι ΄΄νομικές΄΄ είναι ιδιωτικές προσπάθειες που δεν εξασφαλίζουν καμμιά διοίκηση.
Είναι αρκετά εύκολο να βρείς αποφοίτους ΑΕΙ που θέλουν μόνιμη δουλειά στο Στρατό. Είναι όμως δυσκολότερο και θέλει αρκετά χρόνια να τους κάνεις αξκούς που να στέκονται ως επικεφαλής.
Οι προτάσεις σου πολλές και ενδιαφέρουσες και συμφωνώ με αρκετές ιδίως στην διακλαδικότητα και έμφασης στα ΄΄της μάχης΄΄. Θα ήθελα να κάνω και επιμέρους σχόλια αλλά ο Αύγουστος...
Πάντως η μαχητική ικανότητα του στρατού πρέπει και μπορεί να βελτιωθεί χωρίς να απαιτείται η διάλυση και επανίδρυσή του.

Ανώνυμος 15 Αυγούστου 2012 στις 11:11:00 μ.μ. EEST  

οι εκπαιδευτές των υεα, ειναι υεα β και δεα, θεωρείτε αρμόζει στην εκπαιδευση έφεδρων, έστω, αξκών;

Ανώνυμος 16 Αυγούστου 2012 στις 1:48:00 μ.μ. EEST  

@φίλε Κλεάνθη

H ηγεσία στέλνει κάθε χρόνο για σπουδές απόφοιτους της ΣΣΕ/ΣΑΣ για έξτρα ειδικότητα. Δεν έχουν σχέση οι σπουδές των αξκων στον ελεύθερο χρόνο τους. Μιλάω για απόσπαση από το στράτευμα και πολυτεχνείο για 3-4 χρόνια.
Η ηγεσία το ξέρει και το εφαρμόζει συνέχεια. Ξέρω ότι δεν πιστεύεις σε λόμπυ αλλά δυστυχώς υπάρχουν.

Αφού κάποιος ΥΠ πάει για χημικός στο μετσόβειο ας μας πει κάποιος τί @@@ έκανε 4 χρόνια στην ΣΣΕ!!!
Τα ίδια και οι όπλων: αν πάει κάποιος του μηχανικού για Η/Υ τί έκανε στην ΣΣΕ; ΚΑι γιατί χρειάζεται η ΣΣΕ για να βγάζει ηλεκτρολόγους;

Η ΣΣΕ όσο έχει μέσα λούφα όπλα-σώματα δεν θα στρώσει ποτέ.
Δεν καταλαβαίνω γιατί να σκιστεί κάποιος 4 χρόνια στα 20 του για να γίνει χειριστής ασύρματου ή εργοδηγός σε οικοδομή. Βγαίνουν αρχηγοί ΣΣΕ και πάνε ΔΒ... Αν αυτό δεν είναι κατάντια της ΣΣΕ και της χώρας και της παιδείας γενικά πάω πάσο. Αυτό φυσικά δεν έχει αλλάξει απο τότε που η ΣΣΕ έβγαζε ΠΒ-ΜΧ και το πεζικό ερχόταν απο την σχολή υπαξιωματικών. Δεν ήταν γκλαμουριά το κόκκινο στο πέτο.

Όσον αφορά τις ιδιωτικές σπουδές να θυμίσω το κράξιμο στον Γράψα και τα γλειψίματα πολιτικών και στρατιωτικών κύκλων σε στρατηγούς της σφαλιάρας επειδή έχουν πτυχία πολιτικών επιστημών και γνωρίζουν γαλλικά και πιάνο.

Λες ότι είναι δύσκολο να γίνει κάποιος απόφοιτος ΑΕΙ επικεφαλής. Εδώ σε διαψεύδει ο αμερικανικός στρατός με τα προγράμματα ROTC και τους Α/ΓΕΣ που βγάζει κάθε χρόνο.

Σε διαψεύδει ο αγγλικός στρατός που δεν έχει ΣΣΕ αλλά σχολή ακξων 9μηνη για τα όπλα με τμήμα 4μηνο για τα σώματα.

Στο ισραήλ δεν υπάρχει ούτε ΣΣΕ ούτε ΣΕΑΠ.... οι ΔΕΑ με το 6μηνο πάνε σχολή όπλου και φτάνουν Α/ΓΕΕΘΑ με ειδικότητες πλοιάρχων υ/β, πιλότων και ότι μπορείς να φανταστείς.

Δεν είναι οι απόφοιτοι ικανοί για μάχη;
Για διοίκηση;;;
Είναι φίλε μου όταν τους εκπαιδεύσεις σωστά.

Να θυμίσω ότι μέχρι πρόσφατα που υπήρχαν άριστοι ΔΕΑ -που φτάσανε μέχρι δκτες ταγμάτων- το ανέκδοτο των συναδέρφων ΣΣΕ ήταν ότι «είναι αξκοι με ΑΣΜ»…. Αυτό ήταν 100% ελληνικό καραγκιοζιλίκι.

Δυστυχώς ο στρατός πρέπει να διαλυθεί για δεκάδες λόγους.
Με την ταχύτητα που απορροφά τις εξελίξεις θα πάει 2000-3000 χρόνια να μάθει τα διδάγματα του αφγανιστάν! Να σκεφτείς ότι ο πόλεμος του κόλπου (1991) έβγαλε 3 ειδικότητες σαν τα θεμέλια της νίκης: παρατηρητές αέρος, νοσοκόμους μάχης, ελεύθερους σκοπευτές-ανιχνευτές. Εμείς κοιτάμε ακόμα να δούμε αν στις παρελάσεις η ΣΣΕ θα βγει σε 9 ή 12 στοίχους…
Πρέπει να επανιδρυθεί απο την αρχή σαν οργανισμός πολέμου, διακλαδικός, με τόλμη, πάθος, δουλειά, μίσος και αποτελεσματικότητα. Πρέπει να βλέπουν στολή έλληνα και να φοβούνται. Αυτό θα είναι στρατός.

μηδενιστής

Ανώνυμος 17 Αυγούστου 2012 στις 4:32:00 μ.μ. EEST  

ΣΕΑΠ ΣΕΑΠ απόψε μόνο...Πριν από 20 χρόνια μήνα Αύγουστο Ονομαζόμουν ΔΕΑ (πζ). Πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ δεν είχα κανένα πρόβλημα στη διοίκηση και από τον τρίτο μήνα στη μονάδα ετοίμαζα μόνος το τάγμα για βολή...

ΚΛΕΑΝΘΗΣ 17 Αυγούστου 2012 στις 6:18:00 μ.μ. EEST  

Φίλε Μηδενιστή,

Πουθενά δεν έγραψα ότι οι απόφοιτοι ΑΕΙ δεν είναι ικανοί για μάχη ή για διοίκηση, όπως λές. Ούτε έγραψα ότι είναι δύσκολο να γίνει επικεφαλής τμήματος κάποιος απόφοιτος ΑΕΙ. Έγραψα μόνο ότι είναι αρκετά εύκολο να βρείς εθελοντές αποφοίτους ΑΕΙ αλλά ΔΥΣΚΟΛΟΤΕΡΟ να τους κάνεις αξκούς. Ελπίζω καταλαβαίνεις τη διαφορά. Οι λοιπές παρατηρήσεις σου θίγουν εκτεταμένα ζητήματα για τον δικό μου χρόνο. Ελπίζω αργότερα...
Για τον Ανώνυμο ΄΄14 Αυγούστου 2012 11:41:00 μ.μ.΄΄ που γράφει ΄΄Οι έφεδροι δεν έιναι ΄"άχρηστοι", θέλω μόνο να πω ότι - πιστεύω - η συντριπτική πλειοψηφία των Αξκών θα ήθελε πολύ μια κανονική θητεία εφέδρων. Άν ενδιαφέρεσαι, θα σου γράψω αργότερα πολύ πρόσφατες εμπειρίες από την εκπαίδευση και την -υψηλή- ποιότητα των εφέδρων.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP