Παραπληροφόρηση για τουρκικές προβοκάτσιες

Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Του Σάββα Δ. Βλάσση*

Είναι γνωστές οι αρπακτικές προθέσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και η εχθρική προς την Ελλάδα πολιτική σε κάθε επίπεδο. Κατά πάγια πολιτική αμφισβητούνται όχι μόνο τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο αλλά ακόμη και η ελληνική αρμοδιότητα - δικαιοδοσία για συγκεκριμένα καθήκοντα, όπως η Έρευνα & Διάσωση (SAR).

Την περίπτωση, έφερε στο προσκήνιο το περιστατικό της 11ης Αυγούστου, όταν θαλαμηγός σημαίας Μάλτας με 5 Ουκρανούς επιβαίνοντες, προσάραξε στην βραχονησίδα Πρασονήσια, μεταξύ Χίου και Οινουσσών, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων. Όπως έγινε γνωστό, ακταιωρός της τουρκικής ακτοφυλακής προσέγγισε το σκάφος και παρέλαβε τους επιβαίνοντες.

Τις ελληνικές Αρχές κινητοποίησε ενημέρωση στρατιωτικού παρατηρητηρίου (προφανώς των Οινουσσών) περί υπόπτου σκάφους και στις 02.35 περιπολικό του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ που κατευθύνθηκε στο σημείο, αναγνώρισε το σκάφος ως τουρκική ακταιωρό που απομακρυνόταν από το σημείο προσαράξεως της θαλαμηγού. Το ελληνικό περιπολικό προέβη σε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες SAR, τις οποίες ολοκλήρωσαν οι ελληνικές Αρχές και η θαλαμηγός ρυμουλκήθηκε σε τοπικό νεωλκείο. Αυτά ανέφερε το ανακοινωθέν του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ.

Το περιστατικό προβλήθηκε σε ελληνικό ιστότοπο ως πλήρης αποτυχία των ελληνικών αρμοδίων Αρχών σε θέματα SAR, αφού τουρκική ακταιωρός επενέβη πρώτη στην περιοχή που βρισκόταν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, διενεργώντας SAR. Η παρουσίαση αυτή, μετέδιδε αρνητικά μηνύματα στην ελληνική κοινή γνώμη για την αποτελεσματικότητα των ελληνικών υπηρεσιών (ΓΕΕΘΑ και ΛΣ-ΕΛΑΚΤ) έναντι των τουρκικών, λειτουργώντας δυσφημιστικά προς αυτές και δημιουργώντας σε τελική ανάλυση ηττοπάθεια για τον τρόπο προασπίσεως των εθνικών θέσεων.

Αυτό που θέλουν να αγνοούν όσοι προτιμούν να παρουσιάζουν τα γεγονότα σύμφωνα με ατομικές προτιμήσεις, είναι τα ίδια τα… γεγονότα. Συγκεκριμένα, στο περιστατικό οι ελληνικές υπηρεσίες παρουσιάσθηκαν από τον ιστότοπο ως εντελώς απούσες, με την τουρκική ακταιωρό να ενεργεί ελεύθερα. Σημειώνεται δε πως, «Το πλήρωμα του σκάφους κάλεσε σε βοήθεια μέσα από την συχνότητα κινδύνου», την στιγμή που το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ αναφέρει σαφώς ότι «Δεν υπήρξε καμία εκπομπή κινδύνου από το εν λόγω σκάφος στις προβλεπόμενες συχνότητες». Διευκρινίζει δε το επίσημο ανακοινωθέν για το ξένο σκάφος ότι, «ο Κυβερνήτης του οποίου, μη γνωρίζοντας ότι βρίσκεται εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, όπως ισχυρίστηκε, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με φίλο του στην Τουρκία, όπου του ανέφερε ότι βρίσκεται σε κίνδυνο. Προφανώς ο φίλος του ως αποδέκτης της τηλεφωνικής κλήσης κινητοποίησε την Τουρκική Ακτοφυλακή».

Είναι προφανές ότι για να υπάρξει κινητοποίηση του μηχανισμού SAR, πρέπει να υπάρξει κλήση κινδύνου (SOS) από κάποιο πλωτό μέσο. Από την στιγμή που δεν υπήρξε τέτοια κλήση, είναι φυσικό οι ελληνικές υπηρεσίες να μην ενεργοποιηθούν, αν και στην προκειμένη περίπτωση τελικώς κινητοποιήθηκαν, λόγω λειτουργίας του στρατιωτικού παρατηρητηρίου.

Ο ισχυρισμός του κυβερνήτη της θαλαμηγού καθώς και το ότι, αντί να εκπέμψει κλήση κινδύνου, προτίμησε τηλεφωνική επικοινωνία με Τούρκο… φίλο, οδηγεί την σκέψη και του πλέον αδαούς, ότι πρόκειται για σαφή ένδειξη περί τουρκικής προβοκάτσιας. Οι προβοκάτσιες, δηλαδή τα από τουρκικής πλευράς «στημένα» ψευτοπεριστατικά κινδύνου στο Αιγαίο, είναι μία πιθανότητα την οποία δεν αγνοούν οι ελληνικές Αρχές. Όμως είναι δεδομένο ότι στην πραγματικότητα δεν μπορείς να κάνεις κάτι για να τις αποτρέψεις. Δεν μπορείς να τις μαντέψεις! Και εφόσον η προβοκάτσια είναι προμελετημένη, είναι δύσκολο να μην προηγηθεί η επέμβαση τουρκικών μέσων.

Συζητώντας το θέμα στην διάρκεια τυπικής ασκήσεως SAR «ΙΩΝΑΣ» που οργανώνει το ΓΕΕΘΑ, αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού μάς επιβεβαίωσε πλήρως τα παραπάνω αυτονόητα. Τόνισε όμως με νόημα, ότι αυτό που ενδιαφέρει σε τελική ανάλυση, δεν είναι τα ψεύτικα αλλά τα πραγματικά περιστατικά SAR. Σε μια πραγματική κατάσταση κινδύνου, οι πάντες αντιλαμβάνονται ότι όταν πλέουν σε ελληνικές θάλασσες (και το βέβαιο είναι ότι ως τέτοια εκλαμβάνουν το Αιγαίο) είναι αδιανόητο να παίξουν κορώνα-γράμματα την ζωή τους και να ζητήσουν επιλεκτικώς συνδρομή από κάποιον τρίτο και όχι από τις ελληνικές Αρχές.

Είναι προφανές ότι όσο περισσότερος θόρυβος γίνεται για την προβολή μιας εξόφθαλμης τουρκικής προβοκάτσιας στο Αιγαίο ως επιτυχία των τουρκικών Αρχών και υστέρηση των ελληνικών, εξυπηρετούνται απολύτως οι τουρκικοί σκοποί. Όταν όμως οι υπεύθυνοι κάποιου μέσου ενημερώσεως δείχνουν μέσα από τα γραφόμενά τους να αντιλαμβάνονται πλήρως το όλο «παιχνίδι» που στήνει η Τουρκία, αλλά προτιμούν να κάνουν θόρυβο «σηκώνοντας» το θέμα διαστρεβλωμένα, για τους δικούς τους και μόνο λόγους, αυτό συνιστά απαράδεκτη και εθνικώς επιζήμια παραπληροφόρηση.

* Ο Σάββας Δ. Βλάσσης είναι εκδότης του περιοδικού ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ

19 σχόλια:

Ανώνυμος 15 Αυγούστου 2012 στις 9:00:00 π.μ. EEST  

Σωστά...

Ανώνυμος 15 Αυγούστου 2012 στις 9:05:00 π.μ. EEST  

Μπραβο στους απεναντοι γιατι ακομα και με 'στημενο' το σεναριο επαιξαν μεσα στο δικο μας τερεν.ΞΥΠΝΑΤΕ ΡΕ!!!

Ανώνυμος 15 Αυγούστου 2012 στις 9:45:00 π.μ. EEST  

Ας απαντησει τοτε καποιος στο εν λογω γνωστο site.

Αλασκας.

enkripto 15 Αυγούστου 2012 στις 10:47:00 π.μ. EEST  

@9.05

Εμείς ξύπνιοι είμαστε, άλλοι κοιμούνται

Ανώνυμος 15 Αυγούστου 2012 στις 11:41:00 π.μ. EEST  

Ο κυβερνήτης της θαλαμηγού δεν ήξερε ότι βρισκόταν σε ελληνικά χωρικά ύδατα...Καλά, για ηλίθιους μας περνάει; Με προϋπηρεσία 30 χρόνια κυβερνήτης, όπως δήλωσε, και δεν ήξερε σε ποιά χωρικά ύδατα βρισκόταν;

Ανώνυμος 15 Αυγούστου 2012 στις 12:33:00 μ.μ. EEST  

Ειναι πολλαπλα εξακριβωμενη η παραπληροφορηση του συγκεκριμενου ιστοτοπου. Ασφαλως οι αρμοδιοι του ΓΕΝ γνωριζουν τα τουρκικα παιχνιδια, αρκει να επαγρυπνουν και σε ετοιμοτητα.

Αναδελφος 15 Αυγούστου 2012 στις 1:27:00 μ.μ. EEST  

Υπαρχει καμμια πληροφορια για το αν εγινε διαβημα απο ελληνικης πλευρας για το συγκεκριμενο συμβαν στο τουρκικο υπουργειο εξωτερικων?Αν η απαντηση στο παραπανω ερωτημα ειναι θετικη, σημαινει πως δοθηκε σημασια.Αν ειναι αρνητικη δειχνει οτι κατι αλλο υποπτο συμβαινει.

AegeanHawk 15 Αυγούστου 2012 στις 2:10:00 μ.μ. EEST  

Ο "φοβερός" και "τρομερός" ιστότοπος που "κόπτεται" για την Ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο αποπροσανατολίζει μόνιμα τους αναγνώστες του και "λογικό" είναι αφού ούτε οι ίδιοι δεν έχουν στοιχειώδεις γνώσεις προσανατολισμού. Αναφέρουν το περιστατικό δυτικά της Χίου, εμπλέκουν τα Ψαρά, δεν κάνουν το κόπο ούτε ένα χάρτη να ανοίξουν, να ξεστραβωθούν. Ντροπή και αίσχος να χρησιμοποιούν ένα τυχαίο περιστατικό για να τρομοκρατούν τον κόσμο και να υποβαθμίζουν τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Οι παρατηρητές των φυλακίων και όλος ο μηχανισμός επιτήρησης των συνόρων μας λειτούργησε άψογα και όπως έπρεπε να λειτουργήσει, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι τα σύνορα φυλάσσονται και τίποτα δεν περνάει απαρατήρητο. Η Τουρκική ακταιωρός το "έβαλε στα πόδια" μόλις πλησίασε(αν) στην περιοχή το(α) δικό(α) μας σκάφος(οι). Σε ένα στημένο "παιχνίδι" (προβοκάτσια) θα έμενε στην περιοχή και θα άρχιζε τα γνωστά "κόλπα". Η περιοχή επιτηρείται από ένα καλοστημένο δίκτυο παρατηρητηρίων και όχι μόνο από το φυλάκιο των Οινουσσών όπως αναφέρει το άρθρο..... Εκατοντάδες άνθρωποι όλο το 24ωρο, όλο το χρόνο επιτηρούν άγρυπνοι τα σύνορα στο Αιγαίο και ενημερώνουν αυτούς που πρέπει να ενημερώνουν. Οι επικίνδυνοι "μίζεροι" που εφευρίσκουν θέματα εκεί που δεν υπάρχουν, μπορούν να συνεχίσουν να ζουν στη μιζέρια τους......
Ας αλλάξουν τουλάχιστον όνομα σε....Μυνχάουζενετ.

Ανώνυμος 15 Αυγούστου 2012 στις 4:54:00 μ.μ. EEST  

@ aegean hawk:Και για ποιό λόγο να μείνει η τουρκική ακταιωρός στη περιοχή και να αρχίσει τα "γνωστά κόλπα"; Έκανε τη δουλειά της με την έρευνα-διάσωση και έφυγε σαν "κυρία".Το περιστατικό δεν ήταν επεισόδιο τύπου Ιμίων. Είχε να κάνει με την επίδειξη τουρκικής ικανότητας για την έρευνα-διάσωση στο Αιγαίο και την δική μας αναποτελεσματικότητα σε αυτό το θέμα.

Ανώνυμος 15 Αυγούστου 2012 στις 5:16:00 μ.μ. EEST  

Εάν υπάρχει η υποψία της παραπληροφόρησης με την οποία επιδιώκει ο γνωστός ιστότοπος να
παρασύρει (προς τα πού;) την κοινή γνώμη, δεν υπάρχει καποιος θεσμός δημοσιογραφικής δεοντολογίας που θα έπρεπε να ενεργοποιηθεί για την εξακρίβωση των δημοσιοποιημένων γεγονότων;

Και εάν όντως αποδειχθεί ότι πρόκειται περί σκόπιμης παραπληροφόρησης θα έπρεπε ο συγκεκριμένος ιστότοπος να υποστεί τις προβλεπόμενες από τον νόμο κυρώσεις. Η όχι;

Παρεπιμπτόντως, εκείνος ο νεαρός βουλευτής που με τις πράξεις και τα λόγια του ευτέλισε την έννοια της δημοκρατίας και ελευθερίας λόγου με την επίθεσή του πρός μία άλλη βουλευτή, δεν έχει υποστεί καμμία κύρωση για τις πράξεις του και κυκλοφορεί ελέυθερος ακόμη και μέσα στην Βουλή των Ελλήνων; Γιατί η βουλή των Ελλήνων δεν επιδιώκει να αποπέμψει το έν λόγω άτομο εφόσον έχει αυτήν την εξουσία; Γιατί ερωτω; Δημοκρατία σημαίνει ότι σου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι με τις θέσεις του συνομιλητή σου αλλά εσύ παραμένεις σιωπηλός εώς ότου έρθει η δική σου σειρά για να εκθέσεις τις δικές σου απόψεις. Τίποτα παραπάνω.

AegeanHawk 15 Αυγούστου 2012 στις 6:11:00 μ.μ. EEST  

@ ανώνυμο 4:54.....μα για να αμφισβητήσει την Ελληνική κυριαρχία στην περιοχή και να υποστηρίξει αυτή τη θέση με την εκεί παρουσία της.

Μα επιτέλους ανατρέξτε σε σοβαρά περιστατικά στο Αιγαίο με Έρευνα και Διάσωση και θα δείτε ποιοι πάνε πρώτοι και κάτω από ποιες συνθήκες.

Οι "κυρίες" και οι "κύριοι" δεν φεύγουν με την "ουρά στα σκέλια" και "πάσα δύναμη".
Μόνο οι κλέφτες και οι πειρατές φεύγουν έτσι.....

Ανώνυμος 15 Αυγούστου 2012 στις 8:54:00 μ.μ. EEST  

@ aegean hawk:με το συγκεκριμένο στημένο περιστατικό έκανε και τα 2 πράγματα: και αμφισβήτησε την Ελληνική κυριαρχία στην περιοχή παραβιάζοντας τα εθνικά μας χωρικά ύδατα και έφερε σε πέρας την έρευνα-διάσωση παραλαμβάνοντας τους επιβαίνοντες από το "τυχαία" προσαραγμένο σκάφος. Μετά από αυτά, τι να κάτσει να κάνει εκεί η τουρκική ακταιωρός; Με ένα σμπάρο δυό τρυγόνια. Κι εμείς να ψαχνόμαστε:ποιός,πώς, πότε;

AegeanHawk 15 Αυγούστου 2012 στις 11:30:00 μ.μ. EEST  

Ανώνυμε 8:54 λυπάμαι που δεν μπορώ να σε βοηθήσω περισσότερο να καταλάβεις τις συνθήκες, το χώρο στον οποίο έγιναν όλα αυτά, το τρόπο που λειτουργούμε και αντιδρούμε.
Μπορείς να συνεχίσεις να πιστεύεις αυτό που πιστεύεις και να "ψάχνεσαι" μια ζωή.
Εμείς εδώ πάντως δεν "ψαχνόμαστε"....

Ανώνυμος 16 Αυγούστου 2012 στις 4:37:00 μ.μ. EEST  

@ Aegean Hawk:τις συνθήκες τις γνωρίζω πολύ καλά. Είμαι ένστολος σε νησί του ανατολικού Αιγαίου εδώ και 5 έτη και έχω καταλάβει καλά πως λειτουργούν τα κέντρα αποφάσεων της πρωτεύουσας, που δεν έχουν ιδέα τι γίνεται εδώ. Ναι, εσείς κι εμείς μπορεί να μην ψαχνόμαστε, αλλά τα μεγάλα κεφάλια από μακριά παίζουν με μινιατούρες πάνω στους χάρτες...

Ανώνυμος 16 Αυγούστου 2012 στις 9:40:00 μ.μ. EEST  

Δηλαδή ο κρατικός μηχανισμός έρευνας-διάσωσης (SAR) λειτούργησε άψογα; Ρωτάω για να μην εκπλαγώ αν κάποια μέρα χάσουμε ολόκληρο μαχητικό αεροσκάφος στο Βόρειο Αιγαίο και καταφτάσουν πρώτοι οι Τούρκοι για να περισυλλέξουν τον χειριστή.

Δ

Ανώνυμος 16 Αυγούστου 2012 στις 10:29:00 μ.μ. EEST  

@ 16 Αυγούστου 2012 9:40:00 μ.μ. EEST

Από την στιγμή που το σκάφος δεν εξέπεμψε SOS, αλλά ειδοποίησε τηλεφωνικά (!!) γνωστό του στην Τουρκία ο οποίος με την σειρά του ειδοποίησε τους Τούρκους, πώς έπρεπε να λειτουργήσει καλύτερα ο ελληνικός μηχανισμός SAR; Μήπως θα έπρεπε κάθε σκάφος που κυκλοφορεί στο Αιγαίο να συνοδεύεται από κάποιο σκάφος του Λιμενικού, για την περίπτωση που αποφασίσουν να ειδοποιήσουν τηλεφωνικά την .... Ζιμπάμπουε αντί να εκπέμψουν σήμα κινδύνου στις προβλεπόμενες συχνότητες;

Ανώνυμος 18 Αυγούστου 2012 στις 6:42:00 π.μ. EEST  

Ρε παιδια να ρωτησω και εγω ο αφελης κατι. Εστω οτι η Ελληνικη πλευρα εστηνε 50 παρομοια περιστατικα με το αναφερθεν στις μικρασιατικες ακτες και εστελνε σκαφη και ελικοπτερα να σωζουν τους ναυαγους. Θα μπορουσε η Ελλαδα να λεει μετα κοιταξτε οι Τουρκοι ειναι ανικανοι να σωσουν αυτους που κινδυνευουν στις μικρασιατικες ακτες του Αιγαιου αρα δωστε μας διεθνεις οργανισμοι εμας την δικαιοδοσια της διασωσης σε αυτην την περιοχη; Ετσι γινεται; ετσι δινονται ή αφαιρουνται οι δικαιοδοσιες στην ερευνα και διασωση; Συμφωνα με τον αριθμο των επεμβασεων; Οποιος σωσει περισσοτερους παιρνει μπονους επιπλεον περιοχες; Αν δεν γινεται ετσι τοτε προς τι ο λογος και ποιο το κερδος της "προβοκατσιας"; Αυτο δυσκολευεται αρκετα το φτωχο μου μυαλο να καταλαβει....

Ανώνυμος 19 Αυγούστου 2012 στις 5:05:00 μ.μ. EEST  

@ 18 Αυγούστου 2012 6:42:00 π.μ. EEST

Δεδομένου ότι πρόκειται για ζωές ανθρώπων, η ταχύτητα επέμβασης είναι βασικό κριτήριο και κατά συνέπεια οι διεθνείς οργανισμοί "αναθέτουν" την ευθύνη διάσωσης ανά περιοχή στο κράτος που έχει τα μέσα και την δυνατότητα να επέμβει πιο γρήγορα.

Ανώνυμος 20 Αυγούστου 2012 στις 11:03:00 π.μ. EEST  

@ 19 Αυγούστου 2012 5:05:00 μ.μ. EEST
...πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP