Την ενεργοποίηση της δύναμης ταχείας αντίδρασης, διέταξε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ

Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Φωτογραφία Ιωάννης Λέκκας, www.eagleaviation.gr
Την ενεργοποίηση της δύναμης ταχείας αντίδρασης, διέταξε το πρωί, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκος.


Σκοπός της άσκησης ήταν ο έλεγχος της λειτουργίας του Συστήματος Διοίκησης και Ελέγχου των επιχειρήσεων και για τον λόγο αυτόν η ενεργοποίηση της δύναμης έγινε στη βάση των αναγκών της εθνικής διακλαδικής άσκησης «Πυρπολητής». Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην άσκηση, που διεξήχθη στην περιοχή της Δοκού, κοντά στην Ύδρα, συμμετείχαν για πρώτη φορά και δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος.


Την εξέλιξη της άσκησης παρακολούθησε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, επιβιβαζόμενος σε ελικόπτερο μαζί με τμήματα της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

18 σχόλια:

Ανώνυμος 2 Αυγούστου 2012 στις 11:04:00 π.μ. EEST  

Είναι προφανές ότι κάτι μαγειρεύεται από τους εξ ανατολών "φίλους" (?) γείτονες ......

Ευτυχώς που υπάρχουν ακόμη οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας.....

Θα ήθελα βέβαια, όπως φαντάζομαι και η πλειοψηφία των αναγνωστών, τον Αντιστράτηγο Φ. Φράγκο Υφυπουργό ΓΕEΘΑ!

Ας αρκεσθούμε σε ότι έχουμε σήμερα και ο Θεός της Ελλάδος βοηθός !


Ευμένης Καρδιανός

Υ.Γ. Ίσως και η πυρκαϊα του αερόστρωμνου να εντάσσεται σε αντίμετρα (δολιοφθορά!) των εχθρών της Ελλάδος.

Ανώνυμος 2 Αυγούστου 2012 στις 2:40:00 μ.μ. EEST  

''Υ.Γ. Ίσως και η πυρκαϊα του αερόστρωμνου να εντάσσεται σε αντίμετρα (δολιοφθορά!) των εχθρών της Ελλάδος.''

Φυσικά.Μαυροντυμένοι νίτζα τούρκοι υπερπράκτορες με το μαπ γκαζ στο χέρι έβαλαν την φωτιά στο zubr και μετά εξαφανίστηκαν ρίχνοντας αμπούλα καπνού.Κάποιοι πουλάνε άγριο παραμύθι και κάποιοι το πιστεύουν...

Ανώνυμος 2 Αυγούστου 2012 στις 10:00:00 μ.μ. EEST  

Ναι και κάποιοι άλλοι διαβάζουν που και που λίγο Μάνο Ηλιάδη και Γεώργιο Μούρτο!

Άμα λάχει και τυχαίνει να γράφει κάτι και ο Σταύρος Λυγερός για τις φωτιές που ανάβουν μοναχές τους.....

Τύφλα να έχει και ο Γιλμάζ με τις ανακοινώσεις του για τις φωτιές που έβαλαν οι δικοί του!

Ευμένης Καρδιανός

Υ.Γ. Τι θέλει να πει ο ποιητής, το hovercraft πήρε μόνο του φωτιά ή ότι η φρουρά κοιμότανε;

Ανώνυμος 3 Αυγούστου 2012 στις 3:51:00 π.μ. EEST  

Πες τα Ευμενη...

Όταν δεν έχουν πολλοί το θάρρος να ασχοληθούν με τα σοβαρά προβλήματα ψάχνουν για έναν ευκολο στόχο να τον κλωτσανε. Στο συγκεκριμένο θέμα η δολιοφθορα είναι πολυ πιθανή και λογική υποψία. Το να λες ότι φταίει το άλσος που είναι κοντά η το να μην παραδέχεσαι ότι μπορεί να είναι δολιοφθορα για να το παίξεις ψύχραιμος είναι το γελοίο.

Όπως στις προεκλογικές συζητήσεις για την ακροδεξια. Αντί να ασχοληθούμε με τα πραγματικά προβλήματα και για παράδειγμα να συζητάμε τρόπους για να απαλλαγούμε απο την πλυμμηρα των λαθραίων, σπαταλουμε τον χρόνο συζητώντας τι έγραψε ο τάδε και τι είπε ο τάδε.

Όταν σε μια δεκαετία δεν θα υπάρχει ελληνικό έθνος και ελληνικο κράτος, ίσως θα φταίει η κλιματική αλλαγή και για αυτο.

Ανώνυμος 3 Αυγούστου 2012 στις 6:12:00 μ.μ. EEST  

Γιατί κάθε φορά που ενεργοποιείται η δύναμη ταχείας αντίδρασης πρέπει να το μαθαίνουμε όλοι; Μήπως έχουμε αποκτήσει πολύ επικοινωνιακούς αρχηγούς που βάζουν τα θεμέλια της πολιτικής τους καριέρας; Επίσης δεν έχω κατάλαβει τη λογική της δύναμης ταχείας αντίδρασης. Αν δεχτούμε επίθεση εξ ανατολών αυτή θα είναι με όλες τις διαθέσιμες δύναμεις και όχι μ ένα μικρό μέρος αυτών. Μάλλον προσπαθούμε να φέρουμε τον εχθρό στα μέτρα μας για να είμαστε ήσυχοι.

Ανώνυμος 4 Αυγούστου 2012 στις 12:40:00 π.μ. EEST  

@Ανώνυμος 6:12:00
Η ενεργοποίηση κύριων μοχλών του συστήματος εθνικής άμυνας του κάθε κράτους, όπως η εν λόγω ενεργοποίηση της "δύναμης ταχείας αντίδρασης", εκτός των άλλων,αποτελεί κίνηση με ισχυρό "αποτρεπτικό" χαρακτήρα και ταυτόχρονα πρώτης τάξεως ευκαιρία για "επίδειξη ισχύος" (όσο κι αν οι όροι αυτοί έχουν σε μεγάλο βαθμό χάσει το νόημα τους στην Ελλάδα λόγω κατάχρησης...). Συνεπώς, και εφόσον δεν θίγεται κάτι απόρρητο, πιστεύω πως ορθώς δημοσιοποιούνται.
Όσο για το δεύτερο σχόλιό σου, δεν είπε κανείς ότι οι κινητοποιηθείσες δυνάμεις προορίζονται για την αντιμετώπιση μιας ολομέτωπης επίθεσης του αντιπάλου (που εδώ που τα λέμε είναι μάλλον απίθανο ενδεχόμενο). Ο ρόλος τους είναι η αντιμετώπιση αιφνιδιαστικών καταστάσεων σε συγκεκριμένο χώρο, είτε αυτόνομα, είτε ως ενίσχυση τυχόν ήδη ευρισκόμενων εκεί φίλιων Μονάδων. Εξάλλου, το πιο πιθανό είναι πως οι εν λόγω δυνάμεις θα κληθούν να αντιμετωπίσουν καταστάσεις θερμού επισοδείου (τύπου "Ίμια"), δηλ. να δράσουν περισσότερο προληπτικά και πριν η κρίση εξελιχθεί σε εμπλοκή.

Φιλικά
Γ.Μ.

ΑΧΕΡΩΝ 4 Αυγούστου 2012 στις 5:48:00 π.μ. EEST  

@ΓΜ
Φίλε μου,επειδή η διαχείρηση κρίσεων δεν είναι και το φόρτε μας,επειδή συνήθως παγιδευόμαστε στην ίδια μας την κλιμάκωση και ζητάμε τις φιλικές μεσολαβήσεις των συμμάχων,για να πούμε στο τέλος και ''ευχαριστώ'',μήπως,λέω μήπως θα ήταν καλύτερα να οικονομούμε τις δυνάμεις μας για αποφασιστικότερες ενέργειες,αντί να αυτοπεριοριζόμαστε σε πλαίσια θερμού επισοδίου;

Ανώνυμος 4 Αυγούστου 2012 στις 8:50:00 π.μ. EEST  

Προς Γ. Μ.
Αποτρεπτικό χαρακτήρα έχει μόνο η επίδειξη ισχυρής πολιτικής βούλησης, οι οποιεσδήποτε ασκήσεις ενεργούν οι ΕΔ είναι εν πολλοίς αδιάφορες για τον όποιο αντίπαλο γιατί αυτές δεν θα δράσουν σε πολιτικό κένο. Το να θεωρούμαι ότι η ενεργοποίηση μερικών α/φ αποτέλει επίδειξη "ισχύος" τότε πραγματικά οι λέξεις έχουν χάσει το νόημα τους. Η ύπαρξη περιορισμένου σκοπού δεν συνεπάγεται και τη χρήση περιορισμένων μέσων, αντιθέτως η ανάγκη ταχείας ολοκλήρωσης της ενέργειας θα οδηγήσει στη χρήση δυσανάλογα περισσότερων μέσων από τον επιδιωκόμενο σκοπό. Τα Ίμια απλώς απέδειξαν τον κυρίαρχο ρόλο της πολιτικής βούλησης. Η συγκέντρωση ή παρουσία πολεμικών δυνάμεων σε περιοχή δράσης χωρίς την άδεια να εμπλακούν είναι ανώφελη και μάλλον επικίνδυνη. Διαπιστώνω ότι έχει καλλιεργηθεί η λογική του "μικρού" πολέμου. Θα στείλουνε λίγους, θα στείλουμε λίγους και μέχρι την επομένη θα χουν τελειώσει όλα χωρίς πολύ φασαρία. Πιστεύω ότι αρκετοί δημόσιοι λειτουργοί έχουν προσβληθεί από το "σύνδρομο Χριστόδουλου" δηλαδή την επιθυμία να αποκτήσουν δημοσιότητα, ενώ η θέση που κατέχουν δεν προσφέρεται, για να ανεβάσουν τις μετοχές τους στο πολιτικό χρηματιστήριο.

Πολύ φιλικά
Π.Τ.

Ανώνυμος 4 Αυγούστου 2012 στις 2:24:00 μ.μ. EEST  

@Αχέρων

Αγαπητέ φίλε δεν είμαι βέβαιος για το τι ακριβώς εννοείς "αποφασιστικότερες ενέργειες". Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου ότι η διαχείριση κρίσεων δεν είναι το δυνατό μας σημείο. Και κυρίως αυτό είναι αποτέλεσμα της έλλειψης προετοιμασίας. Οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν μπορούν να κάνουν κάτι για το πολιτικό σκέλος του προβλήματος αλλά τέτοιου είδους ασκήσεις (ή όπως αλλιώς τις χαρακτηρίζει ο καθένας) αποτελούν ακριβώς την δική τους προετοιμασία (κάτι που πριν τα Ίμια δεν υπήρχε, όπως αποδείχθηκε). Συνεπώς ορθώς κατά τη γνώμη μου πραγματοποιούνται και προβάλλονται.
Όσο για το "πλαίσιο θερμού επισοδείου" δεν νομίζω πως αποτελεί αυτοπεριορισμό αλλά ρεαλισμό. Οι συγκεκριμένες δυνάμεις προορίζονται (και) για τέτοια σενάρια, άρα ορθώς εξασκούνται (και) σε αυτά.


@Π.Τ.

Πιστεύω ότι η Αποτροπή είναι εξαιρετικά σύνθετη έννοια με πολλά σκέλη. Σίγουρα ένα από αυτά (και πολύ σημαντικό) είναι αυτό της πολιτικής βούλησης. Αλλά αυτό από μόνο του δεν λέει τίποτα αν δεν υπάρχει και αντίστοιχη στρατιωτική ετοιμότητα/προετοιμασία/δυναμική, και το αντίστροφο. Όμως, όπως έγραψα και πιο πάνω, οι Ένοπλες Δυνάμεις το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να ασχοληθούν με το δικό τους σκέλος. Αλλιώς ας καταργήσουμε γενικά τις ασκήσεις.
Ο όρος "ισχύς" δεν αφορά μόνο τον όγκο πυρός ή τους αριθμούς των μέσων που χρησιμοποιούνται. Περιλαμβάνει και και πολλές άλλες καθοριστικές παραμέτρους όπως χρόνοι αντίδρασης, δυνατότητα προσαρμογής σε ταχέως εναλασσόμενες καταστάσεις κτλ. Και σίγουρα αυτά δεν αφήνουν "εν πολλοίς αδιάφορο τον αντίπαλο". Υπό αυτή την έννοια λοιπόν τέτοιες δραστηριότητες προσφέρουν στην αποτροπή.
Όσο για το κατα πόσον η όποια σύγκρουση θα είναι ή όχι μικρής διάρκειας (αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι και μικρής έντασης) η θέση σου είναι απολύτως σεβαστή αλλά επίτρεψέ μου να διατηρώ την άποψη που ανέφερα πιο πάνω.


Πάντοτε φιλικά κύριοι,
Γ.Μ.

ΑΧΕΡΩΝ 4 Αυγούστου 2012 στις 5:32:00 μ.μ. EEST  

@ΓΜ
Το σκεπτικό μου είναι εν πολλοίς αυτό του ΠΤ.
Πρέπει όμως να διευκρινήσω ότι όπως φαίνεται,τόσο εγώ,όσο και ΠΤ,πήγαμε ένα βήμα πιό πέρα από την επικοινωνιακή πλευρά του πράγματος,και σπεύσαμε να μαντεύσουμε τον προσανατολισμό της ηγεσίας σε περιορισμένης κλίμακος εμπλοκές.Αυτή είναι η εντύπωσή μου,ότι δεν συμπεριλαμβάνεται στις επιλογές μας η κάθετη κλιμάκωση,(οι αποφασιστικές ενέργειες που έλεγα) και ότι άν όντως ισχύει, οι Τούρκοι βολεύονται πολύ με αυτό.

Ανώνυμος 5 Αυγούστου 2012 στις 2:31:00 π.μ. EEST  

Φίλε Αχέροντα
Ανοίγεις μια πολύ μεγάλη συζήτηση που παραπέμπει στην αντίστοιχη για την ορθότητα ή όχι των απόψεων του Π. Κονδύλη. Χωρίς να θέλω να επεκταθώ περισσότερο, πριν οποιοσδήποτε από εμάς εκφέρει την όποια γνώμη θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπ'όψιν τα εξής:
-πέραν του αν θέλουμε, μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε μια παρατεταμένη εμπλοκή;
-ποιον πραγματικά θα βόλευε κάτι τέτοιο, την Ελλάδα ή την Τουρκία;
-κατά πόσον κάτι τέτοιο είναι πιθανό δεδομένων των γνωστών (...) εξωτερικών παραγόντων;
-τι μας διδάσκει η νεώτερη ιστορία στη γειτονιά μας και ποιες πιθανότητες προκύπτουν για το κάθε ενδεχόμενο από την μελέτη των γεγονότων;

Γ.Μ.

ΑΧΕΡΩΝ 5 Αυγούστου 2012 στις 8:22:00 μ.μ. EEST  

@Γ.Μ
Φίλε μου,οι τελευταίες επισημάνσεις σου απασχολούν και εμένα,και μάλιστα έντονα,αλλά όπως είπες,θα ανοίξουμε μεγάλη συζήτηση,η οποία θα πρέπει να επεκταθεί και στην αμυντική πολιτική που ακολουθήθηκε τα τελυταία 10 τουλάχιστον χρόνια.
Άλλωστε,το ίδιο το αντικείμενο είναι πολυσχιδέστατο.
Θα επιχειρήσω να διατυπώσω επιγραμματικά το δίλημμα της επιλογής:θέλουμε να είμαστε αξιόπιστα παθητικοί(όπως έως τώρα),
ή αξιόπιστα αντ-επιθετικοί;
Τα λόγια βέβαια,είναι εύκολα,αλλά έχω την πεποίθηση ότι αντίθετα με τις πολιτικές ηγεσίες που φλυαρούν,εμείς εδώ στο "εν κρυπτώ",κάνουμε δομημένο διάλογο.

Ανώνυμος 6 Αυγούστου 2012 στις 2:03:00 π.μ. EEST  

Αγαπητέ Αχέροντα

Για την τελευταία φράση σου δεν νομίζω ότι υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία από κανέναν.

Επί της ουσίας, επίτρεψέ μου να επαναδιατυπώσω το ερώτημα που έθεσες ως εξής: θέλουμε να είμαστε αξιόπιστα ΠΑΘΗΤΙΚΟΙ,αξιόπιστα (ΑΝΤ)ΕΠΙΤΙΘΕΜΕΝΟΙ ή αξιόπιστα ΑΜΥΝΟΜΕΝΟΙ;
Η διαφορά κατ' εμέ έγγυται στο ότι ο αμυνόμενος μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε (αντ)επιτιθέμενο, ανάλογα με την τακτική κατάσταση και τα λοιπά δεδομένα. Δηλαδή δεν αρκείται σε έναν εντελώς παθητικό ρόλο "βρέξει-χιονίσει" και ίσως αυτό από μόνο του να συνιστά μιας μορφής αποτροπή. Πάντως και εγώ συμφωνώ στο ότι μέχρι τώρα περιοριζόματσε σε εντελώς παθητικό ρόλο, κάτι που δεν οδηγεί πουθενά.
Τα παραπάνω έχουν έμμεση και όχι άμεση σχέση με το ζήτημα που επιδερμικώς αγγίξαμε πιο πάνω (δηλ. της παρατεταμένης ή όχι εμπλοκής) αλλά "σηκώνουν" εξίσου μεγάλη συζήτηση....

Γ.Μ.

ΑΧΕΡΩΝ 6 Αυγούστου 2012 στις 4:57:00 μ.μ. EEST  

@Γ.Μ
+1
Ελπὶζω μὸνο,η μεγὰλη συζὴτηση να ανοὶξει κὰποτε και σε επὶπεδο κυβερνὴσεως.
Ο αναχωρητισμὸς του πολιτικοὺ κὸσμου ὲναντι της ὰμυνας με εξοργὶζει,επειδὴ μου προοιονὶζει εξελὶξεις σαν την Μικρασιατικὴ Καταστροφὴ.
Την πρὸσφατη ανὰρτηση''Το διακὺβευμα του 1922'',του Βλὰση Αγτζὶδη,αλλὰ και τα σχὸλια,ιδὶως του Αρματιστὴ,θα ὲπρεπε να τα διαβὰσουν οι ''αρμὸδιοι''.

Ανώνυμος 10 Αυγούστου 2012 στις 1:18:00 μ.μ. EEST  

να και κάτι φτηνό για την ΔΤΑ και μας ταιριάζει γάντι!

http://en.wikipedia.org/wiki/Engin_de_D%C3%A9barquement_Amphibie_Rapide

http://vimeo.com/7557236

απο τον βόλο στην ιωνία κατευθείαν!

μηδενιστής

ΑΧΕΡΩΝ 10 Αυγούστου 2012 στις 2:22:00 μ.μ. EEST  

Ωρέ μηδενιστή,με κάνεις και τρέχω στην Τουλόν με τέτοια ζέστη.(Είδες τί φίλος είμαι;)

Ανώνυμος 10 Αυγούστου 2012 στις 4:01:00 μ.μ. EEST  

@ΑΧΕΡΩΝ

Κάτσε να σε πάω και βορειότερα:
http://en.wikipedia.org/wiki/Skjold_class_patrol_boat
http://en.wikipedia.org/wiki/Visby_class_corvette
http://en.wikipedia.org/wiki/Ivar_Huitfeldt_class_frigate
http://en.wikipedia.org/wiki/Fridtjof_Nansen_class_frigate
http://en.wikipedia.org

Mε 8 skjold+visby δεν χρειαζόταν ο εκσ των Standard ούτε η αγορά των SV. Με 12-14 πετάγαμε και τις μεκο και αφήναμε κάποιο απο τα μεγάλα Ivar_Huitfeldt/Fridtjof_Nansen σε 2-3 μονάδες για το μέλλον... κρίμα. πολύ κρίμα.

μηδενιστής

υγ το αποβατικό είναι ότι πρέπει για αιγαίο.

ΑΧΕΡΩΝ 10 Αυγούστου 2012 στις 6:36:00 μ.μ. EEST  

Μηδενιστὴ

Tὼρα μπορὼ να πὼ ὸτι δροσὶστηκα κὰπως.
Για να εὶμαι ειλικρινὴς δηλαδὴ,μὰλλον ψυχρολουσὶα ὲπαθα.
Εκεὶνη η κλὰσση Ivar Huitfeldt,πολὺ με αντιπροσωπεὺει.
Τo Skjold επὶσης ενδιαφὲρον.Ὲνα παρὸμοιο σκὰφος ὲχουν αναπτὺξει και οι Φινλανδοὶ.
Τις Visby εξ αρχὴς τις θεωροὺσα κὰτι σαν πλωτο F 35,μὰλλον δεν διαψεὺδομαι.
Οι SV δεν νομὶζω ὸτι ὲχουν κὰτι να ζηλὲψουν απὸ τις ὰλλες κλὰσσεις ΤΠΚ,διαμορφὸσεως V hull.
Tὲλος πὰντων,διηγὼντας τα να κλαὶς.
Υ.Γ τὼρα που το σκὲφτομαι,ὲχω την εντὺπωση ὸτι στον Βὸλο υπὰρχει συνοικὶα,ἢ δημοτικὸ διαμὲρισμα με το ὸνομα Ιωνὶα.Δεν πιστεὺω αυτὸ να εννοοὺσες ὸταν ὲγραφες ''Απὸ Βὸλο Ιωνὶα κατευθεὶαν'';

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP