Δεν συζητάμε με την Τουρκία θέμα για το καθεστώς των νησιών

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Με κατηγορηματικό τρόπο διέψευσε ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης ότι η Ελλάδα συζητά με την Τουρκία το καθεστώς νήσων στο Αιγαίο και ότι είναι κοντά στην υπογραφή συνυποσχετικού τονίζοντας ότι οι διερευνητικές επαφές γίνονται μόνο για την υφαλοκρηπίδα.



Με αφορμή την ενημέρωση που έκανε στην κοινοβουλευτική επιτροπή Άμυνας & Εξωτερικών, σχετικά με τις θέσεις και τη στρατηγική που θα ακολουθήσει ως νέος υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Λαμπρινίδης έστειλε αυστηρά μηνύματα στην Άγκυρα, τα Σκόπια και τα Τίρανα.

Παράλληλα, ο κ. Λαμπρινίδης μίλησε πολλές φορές για την ανάγκη συναίνεσης ενώ έδωσε έμφαση και στο θέμα της συστράτευσης τόσο των ελλήνων διπλωματών όσο και του απόδημου Ελληνισμού ώστε, όπως είπε, να αλλάξει η άδικη για την Ελλάδα εικόνα και να σταλεί προς τα έξω η εικόνα μιας χώρας δυναμικής, συντονισμένης που σχεδιάζει μακροπρόθεσμα πάνω σε ένα καμβά.

«Βρισκόμαστε σε διερευνητικές επαφές με την Τουρκία για την υφαλοκρηπίδα. Ούτε καν σε θεωρητικό επίπεδο δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις για καθεστώς νήσων στο Αιγαίο και υπογραφή συνυποσχετικού. Οι διερευνητικές επαφές συνεχίζονται, είναι σε εξέλιξη αλλά δεν ισχύει τίποτα από αυτά που διαρρέονται. Όταν θα είμαστε κοντά σε συμφωνία θα υπάρξει άμεσα ενημέρωση. Ας μην δίνουμε λοιπόν το δικαίωμα, σε όσους προσπαθούν να δημιουργήσουν αυτό το κλίμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λαμπρινίδης και πρόσθεσε:

«Εμείς προχωράμε με αυτοπεποίθηση. Δεν φοβόμαστε. Η εξομάλυνση είναι ωφέλιμη και για τις δύο χώρες. Η Τουρκία δεν άλλαξε συμπεριφορά. Οι διερευνητικές επαφές διεξάγονται με εντατικό ρυθμό. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμα». Ταυτόχρονα, ο κ. Λαμπρινίδης έστειλε αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία σε ό,τι αφορά την στάση της στο Κυπριακό πρόβλημα λέγοντας χαρακτηριστικά:


«Η Τουρκία κρατά το κλειδί της λύσης. Θα πρέπει ο τουρκικός στρατός κατοχής να εγκαταλείψει άμεσα, οριστικά και αμετάκλητα το νησί. Οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού είναι αντίθετες με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και υπονομεύουν τις προσπάθειες. Η Τουρκία πρέπει να γνωρίζει ότι όταν κρούει την πόρτα της Ευρώπης είναι σαφές από όλους ότι πρέπει να γίνει πιο ευρωπαϊκή».


«Το Κυπριακό είναι στην κορυφή της ατζέντας της ελληνικής κυβέρνησης και στηρίζει όλες τις προσπάθειες για επανένωση του νησιού επί τη βάσει του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Η λύση του Κυπριακού πρέπει να αποφασιστεί από τους Κύπριους για τους Κύπριους», συμπλήρωσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στο θέμα της Χάλκης, σημειώνοντας ότι και από συζητήσεις που είχε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, φαίνεται να έχουν γίνει κάποια ενθαρρυντικά βήματα από πλευράς Τουρκίας. Πρόσθεσε όμως ότι δεν τα θεωρεί επαρκή, αλλά δείχνουν μια αλλαγή νοοτροπίας και διάθεσης και αυτό είναι πολύ θετικό.

Ο κ. Λαμπρινίδης έδωσε έμφαση στην ενεργοποίηση όλου του διπλωματικού σώματος με κινήσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα, όπως είπε, ώστε να αλλάξει η εικόνα της χώρας, από τις άδικες επιθέσεις που κάποιες μπορεί να είναι καλοπροαίρετες άλλες όμως γίνονται κακοπροαίρετα.

Για το λόγο αυτό, σήμερα, διοργανώνεται ημερίδα με την συμμετοχή όλων των ελλήνων διπλωματών στην οποία θα μιλήσει και ο πρωθυπουργός. Αναφερόμενος στα προβλήματα των ελλήνων διπλωμάτων, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι τα συζήτησε μαζί τους, τον απασχολούν, δεν υποσχέθηκε λύσεις που δεν μπορεί να προσφέρει αλλά είναι δεδομένη η θέληση του να λυθούν. Συστράτευση εξάλλου θα ζητήσει και από το άλλο ζωντανό και ενεργό κομμάτι της Ελλάδας που διαπρέπει στο εξωτερικό, «τον απόδημο Ελληνισμό έτσι ώστε όλοι μαζί, μια γροθιά να δώσουμε τη μάχη που αξίζει για τη χώρα.»

Στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών αποσαφήνισε τις απόψεις τους και στα άλλα εθνικά θέματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

O Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

"Η οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα δεν πρέπει να γίνει κρίση Εθνικής Κυριαρχίας και κρίση Εθνικής Ασφάλειας για την Ελλάδα." Αυτό υπογράμμισε, μεταξύ των άλλων, ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εξωτερικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β΄ Αθηνών κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος μιλώντας χθες στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.

Αντικείμενο της συνεδρίασης της επιτροπής ήταν η ακρόαση του υπουργού των Εξωτερικών κ. Σταύρου Λαμπρινίδη, προς τον οποίο ο Τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής της ΝΔ έθεσε τα ακόλουθα θέματα:

1 Πρέπει να τελειώσει άμεσα η μυστική διπλωματία, που χαρακτηρίζει μέχρι σήμερα την στάση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στα θέματα της Εξωτερικής Πολιτικής. Η ενημέρωση της Βουλής και των κομμάτων πρέπει να είναι τακτική και πλήρης και οι συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) να είναι τακτικές και να έχουν ως αντικείμενο όλες τις Εθνικές προτεραιότητες.

2 Στα Ελληνοτουρκικά: Ουδείς γνωρίζει σε ποιο σημείο βρίσκονται οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Και η μεν ελληνική πλευρά διαβεβαιώνει ότι συζητείται μόνο το θέμα της υφαλοκρηπίδας, ενώ οι Τούρκοι επιμένουν ότι συζητούνται ζητήματα του νομικού καθεστώτος νησιών του Αιγαίου.

3 Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έχει δώσει μέχρι τώρα σοβαρή και πλήρη απάντηση για την άρνησή της να προωθήσει το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), ενώ πολύ πρόσφατα ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει άμεσα σε συνομιλίες με τις γειτονικές χώρες για τον καθορισμό της Τουρκικής ΑΟΖ.

4 Για το Κυπριακό: Οι δηλώσεις Ερντογκάν στα κατεχόμενα αποτελούν βάναυση καταπάτηση κάθε έννοιας Διεθνούς Δικαίου και ωμή και ακραία προσβολή της θεσμικής νομιμότητας ολόκληρου του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να περιορίζεται σε "χλιαρές" δηλώσεις. Αλλά πρέπει, με συντονισμένες ενέργειες, να αναδείξει το θέμα σε όλα τα ευρωπαϊκά όργανα.

5 Για το πρόβλημα των Σκοπίων: Ο πρωθυπουργός, με κάθε ευκαιρία, συναντάται στο εξωτερικό με το Σκοπιανό ομόλογό του Νίκολα Γκρούεφσκι. Τι έχει αποκομίσει από αυτές τις διαδοχικές συναντήσεις ο κ. Παπανδρέου; Μήπως δίνουμε, έτσι, άλλοθι στη σκοπιανή πλευρά, η οποία με το στήσιμο των αγαλμάτων στα Σκόπια και στο Μοναστήρι δείχνει ότι κυριαρχείται από ιδεολογήματα που θυμίζουν την Ευρώπη του μεσοπολέμου;

6 Για τις σχέσεις με την Αλβανία: Η αλβανική κυβέρνηση επιχειρεί με μεθοδεύσεις να αλλοιώσει και να υπονομεύσει τη διαδικασία της απογραφής σε ό,τι αφορά στο Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει πολλές δυνατότητες για να παρέμβει στο διπλωματικό επίπεδο και να προστατεύσει αποτελεσματικά τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών, που είναι Εθνική μειονότητα, αναγνωρισμένη από το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και από την εσωτερική νομική τάξη της γειτονικής μας Αλβανίας.

Να θυμίσουμε ότι σήμερα ένα σημαντικό μέρος του αλβανικού ΑΕΠ δημιουργείται από τα εμβάσματα που στέλνουν στην Αλβανία πολίτες του κράτους αυτού που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα.




Ροδιακή

Διαβάστε περισσότερα...

Παραιτήθηκε σύσσωμη η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων στην Τουρκία

Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας, ο στρατηγός Ισίκ Κοσάνερ, καθώς και οι επικεφαλής του Στρατού Ξηράς στρατηγού Ερντάλ Τζεϊλάνογλου, του Ναυτικού ναυάρχου Ερσέφ Ουγούρ και της αεροπορίας πτέραρχου Χασάν Ακσάϊ παραιτήθηκαν, λόγω των συνεχιζόμενων διαφωνιών με την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν.



Ο διοικητής της Στρατοχωροφυλακής, Νετσντέτ Εζέλ, είναι ο μόνος που παρέμεινε στη θέση του.

Κατά την Hurriyet o Κοσάνερ ζήτησε την αποστρατεία του, αίτημα που κατέθεσαν και οι άλλοι τρεις αρχηγοί.

Σε μία πρώτη αντίδραση, το γραφείο του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν μιλά και αυτό για αίτημα αποστρατείας και όχι παραίτηση.

Η μαζική παραίτηση όλων των ανώτατων διοικητών των ενόπλων δυνάμεων είναι πρωτοφανής για την Τουρκία. Παραταύτα εδώ και μέρες υπήρχε στην Άγκυρα έντονο παρασκήνιο περί τέτοιου ενδεχόμενου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κοσάνερ και ο πρωθυπουργός Ερντογάν συναντήθηκαν πολλές φορές τις προηγούμενες ημέρες ενώ και ο πρόεδρος Γκιουλ συναντήθηκε με τον στρατηγό σε τακτική, προγραμματισμένη συνάντηση.

Την ερχόμενη Δευτέρα πρόκειται να αρχίσει η συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου για τις κρίσεις στο στράτευμα μέσα σε ένα βαρύ κλίμα με δεδομένη την προφυλάκιση πολλών εν ενεργεία αξιωματικών για διάφορες υποθέσεις

Η κυβέρνηση Ερντογάν είχε ακόμη καταγγείλει το συνωμοτικό σχέδιο του στρατού για την αποσταθεροποίησή της και την πρόκληση έντασης με την Ελλάδα ενώ είχε προχωρήσει σε διώξεις πολλών ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών όπως και αρκετών αποστράτων. Δεκάδες είναι στη φυλακή ή υπό συνθήκες κράτησης.

Μόλις την Παρασκευή, το 13ο Κακουργιοδικείο Κωνσταντινούπολης έκανε δεκτό το κατηγορητήριο του εισαγγελέα σχετικά με την υπόθεση της δημιουργίας ιστοσελίδων στο διαδίκτυο, με σκοπό την αντικυβερνητική προπαγάνδα.

Ο διοικητής της Στρατιάς Αιγαίου (4η στρατιά) στρατηγός Νουσρέτ Τάσντελερ και ο πρώην αρχηγός της 1ης Στρατιάς στρατηγός ε.α Χασάν Ιγσίζ, είναι μεταξύ των 22 εν ενεργεία και απόστρατων αξιωματικών που κατηγορούνται. Η σχετική εισαγγελική έρευνα συνεχιζόταν εδώ και περίπου δύο χρόνια.

Ο Κοσάνερ έγινε αρχηγός του Επιτελείου πριν από ένα χρόνο, καθώς το Ανώτατο Συμβούλιο τον επέλεξε έναντι στρατηγού το όνομα του οποίο είχε εμπλακεί στην υπόθεση Εργκένεκον.

Tα Νέα

Διαβάστε περισσότερα...

Έκρυθμη η κατάσταση στο Κόσοβο

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Νέα ένταση εκδηλώνεται στο βόρειο Κόσοβο, όπου οι Σέρβοι ενισχύουν τα οδοφράγματα στις οδικές αρτηρίες που οδηγούν προς τα διοικητικά σύνορα με τη Σερβία, μετά τα χθεσινά επεισόδια στα οποία έχασε τη ζωή του ένας αστυνομικός.

Αφορμή αποτέλεσε η πληροφορία ότι με ελικόπτερα της διεθνούς στρατιωτικής δύναμης (KFOR) μεταφέρονται Αλβανοί αστυνομικοί και τελωνειακοί στου συνοριακούς σταθμούς ελέγχου Μπίρνιακ και Γιάρινε.

Ο διαπραγματευτής του Βελιγραδίου στο διάλογο με την Πρίστινα, Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς, που βρίσκεται από προχθές στο βόρειο Κόσοβο, χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός και ζήτησε από το σερβικό πληθυσμό «να βρίσκεται σε επαγρύπνηση, αλλά να μην απαντά σε προβοκάτσιες».

Ο διοικητής της KFOR στρατηγός Ερχαρντ Μπούλερ δήλωσε ότι τα ελικόπτερα μετέφεραν στα σύνορα άνδρες της συμβατικής αστυνομικής δύναμης, όπου υπηρετούν και Σέρβοι.

Ο Γερμανός στρατηγός ζήτησε από το σερβικό πληθυσμό να μην εμποδίζει το έργο της διεθνούς δύναμης και ανέφερε ότι σήμερα το πρωί ελικόπτερο της KFOR δέχθηκε πυρά από το έδαφος.

Οι εκπρόσωποι των Σέρβων στο βόρειο Κόσοβο κάλεσαν τον πληθυσμό να βρίσκεται σε ετοιμότητα και να ενισχυθούν όλα τα οδοφράγματα μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς ανέφερε ότι αυξήθηκε ο βαθμός ετοιμότητας της συνοριακής αστυνομίας κατά μήκος των διοικητικών συνόρων με το βόρειο Κόσοβο.

Την ανάγκη ειρηνικής επίλυσης της κατάστασης στο βόρειο Κόσοβο, τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας.

«Η Δημοκρατία της Αλβανίας υποστήριζε και συνεχίζει να υποστηρίζει την ανεξαρτησία του Κοσόβου και την επέκταση της κυριαρχίας του στο σύνολο της επικράτειας της Δημοκρατίας αυτής, την οποία έχουν αναγνωρίσει μέχρι στιγμής 77 κράτη, ως έναν παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στα Βαλκάνια», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Υπογραμμίζεται δε πως είναι υψίστης σημασίας η ειρηνική επίλυση της κατάστασης, προκειμένου να μπορέσουν οι κεντρικές και τοπικές αρχές «να ασκήσουν την απολύτως νόμιμη εξουσία τους και στο βορρά της χώρας».

Το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει επίσης τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του αστυνομικού που έχασε τη ζωή του στις χθεσινές ταραχές, αλλά και τη συμπάθειά του προς όλους τους τραυματίες των επεισοδίων.

Ο τελικός απολογισμός των χθεσινών επεισοδίων είναι ένας νεκρός αστυνομικός και πέντε ελαφρά τραυματίες πολίτες. Ο αστυνομικός τραυματίστηκε, χθες το μεσημέρι, από πυρά στο χωριό Βάραγκα και υπέκυψε το βράδυ στο νοσοκομείο της Πρίστινας, όπου είχε μεταφερθεί για να υποβληθεί σε εγχείριση.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του θύματος ανέφερε ότι «έπεσε ηρωικά, προσπαθώντας να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα του Κοσόβου».

Ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, σε δήλωσή του στη δημόσια ραδιοτηλεόραση (RTS) καταδίκασε τη συμπεριφορά της Πρίστινας, τονίζοντας ότι τα προβλήματα θα πρέπει να λύνονται με διάλογο και όχι με τη χρήση βίας.

«Η Σερβία δεν θέλει να πολεμήσει και τάσσεται υπέρ του διαλόγου και της διπλωματικής οδού στην επίλυση των διαφορών», επισήμανε ο κ. Τάντιτς, ζητώντας παράλληλα από τους διεθνείς παράγοντες να πάψουν να ενθαρρύνουν παρασκηνιακά τέτοιες ενέργειες.

www.naftemporiki.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Ο Αυστραλός Υπουργός Άμυνας εκφράζει αμφιβολίες για το JSF, προκρίνει υποβρύχια

Ο υπουργός Άμυνας της Αυστραλίας, Stephen Smith, αρνήθηκε να δεσμευτεί ότι η Αυστραλία θα αγοράσει 100 F-35 (Joint Strike Fighters), λέγοντας ότι το πρόγραμμα εξαντλεί τις προβλέψεις υπερβάσεων κόστους και χρόνου που είχε υπολογίσει το υπουργείο Αμυνας.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας έχει δώσει μια αρχική παραγγελία (tentative order) για 100 από τα συγκεκριμένα αεροσκάφη stealth, για να αντικαταστήσει τον ηλικιωμένο στόλο των λιγότερο ικανών F/A-18 και των F-111 που έχουν αποσυρθεί. Όμως μιλώντας στις ΗΠΑ πριν από τη συνάντησή του με τον υπουργό Άμυνας Leon Panetta, ο κ. Smith δήλωσε ότι η Αυστραλία αποσαφήνισε ότι η παραγγελία αφορά επί του παρόντος μόνο 14 αεροσκάφη.

"Εξετάζουμε επίσης την αγορά περισσότερων JSF, αλλά δεν έχουμε θέσει δεσμευτική παραγγελία για περισσότερα από 14" είπε ο κ. Smith στο ABC News Breakfast. Πρόσθεσε ότι σε αυτό το πρόγραμμα η Αυστραλία προέβλεψε "περιθώριο διολίσθησης" από άποψη κόστους και καθυστέρησης, αλλά ότι "αρχίζουμε να εξαντλούμε αυτό το περιθώριο".

"Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι έχουν υπάρξει υπερβάσεις κόστους και καθυστερήσεις, και αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο των συζητήσεών μου, όχι μόνο με τον υπουργό Άμυνας Leon Panetta αλλά και με άλλους αξιωματούχους."
Τον προηγούμενο μήνα, μια επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας πληροφορήθηκε ότι οι τελευταίες εκτιμήσεις κόστους - περίπου διπλάσιες από τους αρχικούς στόχους - καθιστούν οικονομικά απαγορευτική την απόκτηση του στόλου των μαχητικών.

Ο επικεφαλής προμηθειών του Πενταγώνου, Ashton Carter, είπε ότι το πρόγραμμα έχει σήμερα "ένα απαράδεκτα υψηλό κόστος απόκτησης". Το κόστος κάθε αεροσκάφους στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί από 69 εκ. δολλάρια στα 103 εκ. δολλάρια, ενώ το πρόγραμμα μαστίζεται από συνεχή προβλήματα σχεδιασμού και ανάπτυξης.

Η Αυστραλία πληρώνει 3,2 δις δολλάρια για τα πρώτα 14 αεροσκάφη, δηλαδή 228 εκατομμύρια ανά αεροσκάφος - ένα αρχικό κόστος για να αγοραστούν μονάδες αρχικού σταδίου παραγωγής, ώστε να εκπαιδευτούν οι πιλότοι στο προηγμένο αυτό μαχητικό - βομβαρδιστικό. Η εξισορρόπηση της παραγγελίας ύψους $16 δις δολλαρίων θα έρθει από τα αεροσκάφη που θα κατασκευαστούν αργότερα στον κύκλο της παραγωγής, οπότε οι τιμές αναμένεται να είναι χαμηλότερες.

Όμως μία έκθεση του Australian Strategic Policy Institute εκτιμά ότι οι καθυστερήσεις του F-35 προξενούν ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία από το κόστος του. Το συγκεκριμένο think-tank άμυνας και ασφάλειας εκτιμά ότι η αυστραλιανή αεροπορία (RAAF) ίσως χρειαστεί να αναμένει άλλα επτά χρόνια μέχρι να τεθεί σε υπηρεσία το JSF - έξι χρόνια μετά την αρχικά προγγραματισθείσα παράδοση.

Υποβρύχιο κλάσης Collins

Ο Smith δήλωσε επίσης ότι θα συζητήσει με τους Αμερικανούς τα σχέδια της Αυστραλίας για την κατασκευή 12 υποβρυχίων, που θα αντικαταστήσουν τα αναξιόπιστα υποβρύχια της κλάσης Collins.

Είπε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να προσφέρουν βοήθεια για το προωστήριο σκεύος, τα όπλα και τα συστήματα επικοινωνιών τους, αλλά απέκλεισε την αγορά πυρηνικών υποβρυχίων. "Ο στόλος συμβατικών υποβρυχίων της Αυστραλίας θα συμπληρώσει το στόλο πυρηνικών υποβρυχίων των ΗΠΑ, και ένα πράγμα που έχω αποκλείσει είναι η απόκτηση πυρηνικών υποβρυχίων", δήλωσε.

"Υπάρχει αρκετή κυβερνητική και εργοστασιακή εμπειρία (ενν. στις ΗΠΑ) που νομίζουμε ότι μπορεί να μας βοηθήσει." Δήλωσε επίσης ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να κατασκευάσει τα 12 υποβρύχια στη Νότια Αυστραλία - θα είναι το μεγαλύτερο αμυντικό πρόγραμμα όλων των εποχών για την Αυστραλία.


Πηγή: www.abc.net.au/news/2011-07-26/smith-on-joint-strike-fighters/2811034

Διαβάστε περισσότερα...

Νέο «Σισμίκ» σχεδιάζει να ρίξει στο Αιγαίο η Αγκυρα

Τρίτη 26 Ιουλίου 2011



(Στη φωτογραφία το αρχικό "Σισμίκ Ι", πρώην Χόρα, πρωταγωνιστής δύο ελληνοτουρκικών κρίσεων, που έχει πλέον παροπλιστεί)



H τουρκική κυβέρνηση έλαβε την απόφαση της κατασκευής ενός υπερσύγχρονου πλοίου υποθαλάσσιων ερευνών. Η αγορά του πλοίου ήδη έχει εγκριθεί από τη γ.γ. Εξοπλισμών αλλά και από το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού. Το κόστος του πλοίου, που θα έχει τη δυνατότητα να κάνει τρισδιάστατες έρευνες, θα κοστίσει 100 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ηurriyet», το νέο «Σισμίκ» θα κάνει έρευνες για πετρέλαιο στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού νερού προς τα Κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου. Το πλοίο θα είναι έτοιμο σε 2 χρόνια, το μήκος του θα είναι 90 μέτρα και θα έχει πλάτος 20 μέτρα.

Η τουρκική εφημερίδα «Ηurriyet» γράφει πως στελέχη του υπουργείου Ενέργειας της Τουρκίας τονίζουν ότι η κατασκευή αυτού του ερευνητικού πλοίου έχει και στρατηγική σημασία. «Στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο υπάρχουν ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί, όπως τα χωρικά ύδατα, η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Είναι αναγκαίο να γίνουν οι απαραίτητες έρευνες για να μπορέσει να καθοριστεί το εύρος τους, και η προμήθεια αυτού του πλοίου θα βοηθήσει να πραγματοποιηθούν οι έρευνες για τον καθορισμό του εύρους τους», δηλώνουν οι Τούρκοι.
Τούρκος αξιωματούχος σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Ζaman» τονίζει πως «σε σεισμογενείς περιοχές χρησιμοποιούμε και ξένα πλοία. Ομως έχουμε διαπιστώσει πως τα πλοία με ξένη σημαία αποφεύγουν να κάνουν έρευνες σε περιοχές που υπάρχει αμφισβητούμενη κυριαρχία. Επίσης στις έρευνες με ξένα πλοία είναι δύσκολο να γίνουν έρευνες που χρειάζονται μυστικότητα».

(Αναδημοσίευση από www.e-typos.com)

Διαβάστε περισσότερα...

Ο Χριστόφιας έστρωσε το χαλί της νέας τουρκικής προέλασης

Tου Λάζαρου Μαύρου

Στόχος η ανατροπή του ψηφίσματος 186/1964
Η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο έλεγχος της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Άγκυρα

Λ Ι Γ Η ΠΡΟΣΟΧΗ: Στα όσα εκφώνησε, πανηγυρίζοντας με τα παρελαύνοντα στα σκλαβωμένα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας τουρκικά στρατεύματα κατοχής, για την εισβολή του 1974, στην 37η επέτειο του Αττίλα, ο «ομόλογος» του κ. Χριστόφια στις «απευθείας συνομιλίες», «ηγέτης της τ/κ κοινότητας» περιγραφόμενος υπό των «δικοινοτιστών», επικεφαλής της πολιτικής πτέρυγας του Αττίλα, ψευδοπρόεδρος του παράνομου, αποσχιστικού, τουρκικού κατοχικού καθεστώτος, κατ’ ακριβή αντικατοχική ορολογία, ο κ. Ντερβίς Έρογλου. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει, στην αναφορά κι απαίτηση που διατύπωσε ο Έρογλου προς τα Ηνωμένα Έθνη, χαρακτηρίζοντας ως «λάθος την πολιτική των ΗΕ που βασίζεται στις παραμέτρους της απόφασης 186 της 4ης Μαρτίου 1964».

Α Π Ο Τ Ε Λ Ε Ι μια Φράση-Κλειδί:

Του αμετάθετου κι επίμονου στόχου για τον οποίο η Τουρκία,
(α) με ένοπλο βραχίονά της στην Κύπρο την τρομοκρατική ΤΜΤ και τη ζυριχική ΤΟΥΡΔΥΚ, εξαπέλυσε την ένοπλη επίθεση της Τουρκανταρσίας το 1963-64,
(β) προετοίμασε και -αξιοποιώντας το πραξικόπημα της ανθελληνικής χούντας- πραγματοποίησε με πόλεμο τη στρατιωτική εισβολή του 1974,
(γ) εμπεδώνει έκτοτε, ατιμώρητη, τη στρατιωτική κατοχή της στα μισά εδάφη της Κύπρου, και
(δ) αξιοποιώντας τη συμφέρουσα μόνο στους Τούρκους διαδικασία των «διακοινοτικών συνομιλιών» υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ, και
(ε) εξυπηρετούμενη κυρίως από την υποχώρηση της ηττημένης ε/κ ηγεσίας στην τουρκική απαίτηση για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία,
προωθεί την κύρια επιδίωξή της για διάλυση κι εξαφάνιση του ελεγχόμενου, νομίμως διεθνώς, από τους Έλληνες Κυπρίους, κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δ Ι Ο Τ Ι: Το ψήφισμα 186 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που πέτυχε εναντίον της Τουρκανταρσίας ο πρόεδρος της ΚΔ Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, με υπουργό των Εξωτερικών τον Σπύρο Κυπριανού, την 4η Μαρτίου 1964, αποτελεί την ΠΗΓΗ και την έκτοτε διασφάλιση τής διεθνούς νομιμότητας και παγκόσμιας αναγνώρισης του κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας, εις χείρας ΜΟΝΟΝ της ελληνικής πλειοψηφίας, χωρίς τη συμμετοχή των αποσχισθέντων από τον Δεκέμβριο του 1963 Τουρκοκυπρίων που προέβλεπε η Συμφωνία και το Σύνταγμα Ζυρίχης και Λονδίνου του 1959 - 60.

Απορρίφθηκαν οι τουρκικοί ισχυρισμοί
Μ Ε ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ 186 της 4.3.1964 το ΣΑ/ΟΗΕ απέρριψε τους τουρκικούς ισχυρισμούς ότι η ΚΔ αποτελούσε δήθεν έναν «συνεταιρισμό» της ελληνικής με την τουρκική κοινότητα της Κύπρου και, άρα, εκείνος ο «συνεταιρισμός - κράτος» είχε διαλυθεί με την απόσχιση των Τ/κ το 1963-64.
- Το Ψ.186/64 αποτέλεσε έκτοτε τη μεγαλύτερη ήττα της τουρκικής διπλωματίας.
- Τη σπουδαιότερη ελληνική νίκη στο διεθνές δίκαιο και στις διεθνείς σχέσεις.
- Βάσει της οποίας, το μόνο διεθνώς νόμιμο και αναγνωρισμένο κυπριακό κράτος, η έχουσα αφέντες τούς αποτελούντες την κατά 82% πλειονότητα του λαού, Έλληνες Κυπρίους, Κυπριακή Δημοκρατία, κατέστη από 1ης Μαΐου 2004 και πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ουδέποτε!

Α Π Ο ΤΟ 1964 μέχρι προ της ανόδου του ΓΓ του ΑΚΕΛ κ. Δημ. Χριστόφια στην προεδρία της ΚΔ, ου-δέ-πο-τε δόθηκε στην Τουρκία η παραμικρή λαβή για να επιδιώξει την εκθεμελίωση του Ψηφίσματος 186/64. Την προσέφερε αστόχαστα στην Τουρκία ο Χριστόφιας, την Παρασκευή 23η Μαΐου 2008 με την Κοινή Δήλωσή του (Joint Statement) με τον Ταλάτ, για «Συνεταιρισμό Δύο Συνιστώντων Στέιτς» και με τις ανόητες κι ανιστόρητες δηλώσεις του περί δήθεν «συνεταιρισμού από το ‘60», που έκαμε αμέσως μετά.

- Ο Χριστόφιας άνοιξε την Κερκόπορτα που -η Τουρκία, ο Ταλάτ πρώτα κι ο Έρογλου στη συνέχεια- επιχειρούν να αξιοποιήσουν εναντίον του πολυτιμότερου για την Κυπριακή Δημοκρατία Ψηφίσματος 186/64…

Η ΑΠΟΚΡΙΣΗ που βρίσκει η Τουρκία στον ΟΗΕ, σε αυτήν της την προσπάθεια, ενώ ήταν αρχικά αρνητική, λόγω των γαλλικών και ρωσικών αντιρρήσεων στη σχετική πρωτοβουλία των ΗΠΑ κατά την ψήφιση του Ψηφίσματος 1818 του ΣΑ/ΟΗΕ της 13.6.08, απέβη θετική με το Ψήφισμα 1930 της 15.6.10 όπου, για 1η φορά, υιοθετήθηκε από το ΣΑ/ΟΗΕ το Joint Statement Χριστόφια - Ταλάτ της 23.5.2008.

Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ επί του θέματος προέλαση αποτυπώθηκε εναργέστερα, για 1η φορά, στην Έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν της 24ης Νοεμβρίου 2010. Όπου, εμμέσως πλην σαφώς και -προπάντων- δολίως, αναφέρθηκε σκοπίμως πλαστογραφημένα (ως δήθεν εκκίνηση των «Καλών Υπηρεσιών» των ΓΓ του ΟΗΕ) στο Ψήφισμα 186/64.

- Είχε προηγηθεί η δήλωση που έκανε από την Άγκυρα, μετά τις συνομιλίες του με τον πρόεδρο Γκιούλ, τον πρωθυπουργό Ερντογάν, τον υπ.Εξ. Νταβούτογλου και τον τότε Αρχηγό των Ε.Δ., στρατηγό Μπουγιούκανιτ, στις 19.6.2010 ο Έρογλου: «Η Τουρκία, ως μη μόνιμο μέλος του ΣΑ/ΟΗΕ, στοχεύει να ανοίξει συζήτηση για τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας οι οποίες αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία ως τον νόμιμο εκπρόσωπο του κυπριακού λαού», δήλωσε στη «Χουριέτ» ο Έρογλου.
Δεν άνοιξε το στόμα του

Ε Ν Ω , λοιπόν, και εναντίον του σπουδαιότερου στον ΟΗΕ οχυρού της ΚΔ (του Ψ.186/64) προελαύνουν μεθοδικά οι Τούρκοι κι επί τούτου επιμένει ο «ομόλογος» του κ. Χριστόφια στις συνομιλίες κ. Έρογλου, ο ίδιος ο κ. Χριστόφιας, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, των «απευθείας συνομιλιών» του ως εκπρόσωπος - ηγέτης της ελληνικής κοινότητας της Κύπρου και των συναντήσεών του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ΟΥΔΕΠΟΤΕ άνοιξε το στόμα του να μιλήσει ονομαστικά και να επιμείνει καθ’ οιονδήποτε τρόπο στα Ψηφίσματα 541 της 18ης Νοεμβρίου 1983 και 550 της 11ης Μαΐου 1984 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που έκτοτε (α) καταδικάζουν την ανακήρυξη του τουρκικού ψευδοκράτους, (β) ζητούν την ανάκλησή του και (γ) καλούν τους πάντες να μην προβαίνουν σε πράξεις αναγνώρισης της αποσχιστικής οντότητας.

- Παραβιάζοντας, πανηγυρικά, αμφότερα τα Ψηφίσματα 541/83 και 550/84, ο ΓΓ του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν, συνοδευόμενος από τον κ. Αλ. Ντάουνερ της «Σημαδεμένης Τράπουλας», πραγματοποίησε την 1η στην ιστορία επίσημη παρουσία ΓΓ των ΗΕ στο «προεδρικό μέγαρο» του αποσχιστικού τουρκικού ψευδοκράτους τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου 2010, για επίσημο γεύμα και συνομιλίες με τον τότε επικεφαλής του ψευδοκράτους Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, περιγελώντας τον κ. Χριστόφια ότι επρόκειτο περί… παρεξηγήσεως!

ΑΥΤΗΝ ακριβώς τη «γραμμή προέλασης» αποφάσισε να εντείνει η Άγκυρα, εναντίον της ΚΔ εντός της ΕΕ, μετά και τα νέα κέρδη που αποκόμισε από τη συνάντηση Χριστόφια - Έρογλου με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Γενεύη της 7ης Ιουλίου 2011, και το «χρονοδιάγραμμα» λύσης μετά τον Οκτώβριο, ώστε ο «Συνεταιρισμός Δύο Συνιστώντων Στέιτς» τής πρωταρχικής συμφωνίας Χριστόφια - Ταλάτ 23ης Μαΐου 2008, και ΟΧΙ η Κυπριακή Δημοκρατία (των «κκούπρους ρουμλάρ»), να… προλάβει να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δεύτερο 6μηνο του 2012. Ώστε η Τουρκία, διά του νέου «συνεταιριστικού κράτους Τ/κ και Ε/κ», να ελέγξει την προεδρία της ΕΕ…

ΑΥΤΟ ακριβώς το κεντρικό νόημα είχαν κι οι «άγριες» δηλώσεις που έκαμε, παράνομα βρισκόμενος στις σκλαβωμένες περιοχές της Κύπρου, για την 37η επέτειο του Αττίλα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν. Μετά ακριβώς από τις επίσης «σκληρές» προειδοποιήσεις που είχε κάνει, μια βδομάδα νωρίτερα, ο Τούρκος υπ.Εξ. Νταβούτογλου, στον Επίτροπο Διεύρυνσης της ΕΕ Στέφαν Φούλε την Τετάρτη 13 Ιουλίου, ότι «δεν πιστεύουμε πως η Τουρκία και η Ε.Ε. μπορούν να συνεχίσουν τις σχέσεις τους σε περίπτωση που η ‘‘ε/κ πλευρά’’ αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε. πριν από την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού», καθώς τα είχε ήδη προαναγγείλει ο ίδιος ο Νταβούτογλου, επισκεπτόμενος παράνομα το ψευδοκράτος το Σάββατο 9η Ιουλίου.

ΟΙ ΒΡΥΧΗΘΜΟΙ Ερντογάν ότι «δεν υπάρχει χώρα που λέγεται Κύπρος, αλλά διοίκηση Κυπρορωμιών και Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου», έχουν προφανέστατο στόχο την παρενόχληση της άσκησης της ευρωπαϊκής προεδρίας από την ΚΔ και την περαιτέρω προώθηση του στόχου ανατροπής του Ψηφίσματος 186/64 στον ΟΗΕ.
Οι «γενναίες προσφορές» του Προέδρου στην Άγκυρα

ΤΟ ΧΑΛΙ στην τουρκική αυτή προέλαση, το έστρωσε στην Άγκυρα με τις «γενναίες προσφορές» του ο ίδιος ο κ. Χριστόφιας, από το 2008 και εντεύθεν:
- Επιπροσθέτως του «Συνεταιρισμού Δύο Συνιστώντων Στέιτς» που πρόσφερε στους Τούρκους 23.5.2008, η διακήρυξη του «οράματος Χριστόφια» από την τηλεόραση ΡΙΚ την 20ή Ιουλίου 2008, στην 34η επέτειο του Αττίλα, ότι θέλει μια συνεταιρική ομοσπονδία όπου «οι Ελληνοκύπριοι δεν θα είναι οι αφέντες αλλά οι συνέταιροι των Τουρκοκυπρίων»,

- η προσφορά του για τουρκική εκ περιτροπής προεδρία και για σταθμισμένη εξουδετέρωση του ελληνικού 82% από το τουρκικό 18%,

- η διατεταγμένη αποστολή των εκφραστικών οργάνων του κόμματός του, να πείσουν τον λαό «να αποδεχθεί τους συμβιβασμούς που απαιτούνται, είτε αυτοί αφορούν τον αριθμό των εποίκων που θα παραμείνουν στην περίπτωση λύσης είτε αυτοί αφορούν τον διαμοιρασμό εξουσίας, [για] μια συνολική διευθέτηση με αρκετούς συμβιβασμούς που προδιαγράφει η λύση ΔΔΟ», όπως έγραφε η προεδρική «Χαραυγή» στις 9.7.2011, εξηγώντας τις υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι του ΓΓ του ΟΗΕ και του Έρογλου ο Χριστόφιας στη Γενεύη δύο μέρες νωρίτερα,

- αυξάνουν την τουρκική αυτοπεποίθηση ότι πλησιάζει η ώρα να επιτύχει η Άγκυρα τον στόχο που δεν στάθηκε ικανή η Τουρκανταρσία του 1963-64 και το Δίδυμο Κακούργημα του 1974 να της προσφέρει:

Τ Η Ν ΑΝΑΤΡΟΠΗ του Ψηφίσματος 186/64, τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την αντικατάστασή της από… «ένα κράτος διζωνικό και δικοινοτικό, βασισμένο στην πολιτική ισότητα των δύο συνιστώντων κρατιδίων», όπως είπε, σχεδόν… ακελιστί, ο Νταβούτογλου 9.7.2011!

Η Σημερινή

Διαβάστε περισσότερα...

Η Αχίλλειος πτέρνα των Τούρκων στο Κυπριακό

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Toυ καθηγητή Νεοκλή Σαρρή

Δύο χρόνια μετά την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, η Άγκυρα πίστευε ότι είχε «λύσει» το κυπριακό πρόβλημα και πως ήταν ζήτημα χρόνου η ελληνική πλευρά να το «χωνέψει». Σειρά είχαν το πλέγμα των υπολοίπων ζητημάτων που θεωρούσαν ότι ήταν σε εκκρεμότητα, δίδοντας άμεση προτεραιότητα στο Αιγαίο, για το οποίο κάτω από το πρόσχημα της χάραξης της υφαλοκρηπίδας του (στο οποίο με τον χρόνο προστέθηκαν και οι θεωρίες των «γκρίζων» ζωνών) υπέβοσκε η ίδια με την Κύπρο στοχοθεσία: μια ιδιότυπη ελληνοτουρκική συγκυριαρχία με βαρύνουσα σ' αυτήν την τουρκική επικυριαρχία επί του συνόλου, κατά τον τύπο «τα δικά μου δικά μου και τα δικά σου δικά μας».
Ουσιαστικά επρόκειτο για έκδηλη αναβίωση της οθωμανικής θέασης των σχέσεων που προκύπτουν από τη δομή εξουσίας του ιστορικού αυτού τύπου, ο οποίος, όπως θα εξηγήσουμε στη συνέχεια, έμεινε όπως φαίνεται αμετάβλητος όχι μόνο σε επίπεδο πολιτικό, αλλά και σε επίπεδο κοινωνικών αναπαραστάσεων των Τούρκων, Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε περισσότερα...

Η μεταπολίτευση και το αίμα

Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Του Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη

Ήταν μια μακρινή εποχή χωρίς κινητά και διαδίκτυο. Στα χωριά τηλεόραση είχε το καφενείο κι αυτό όχι πάντα. Οι αγρότες δεν είχαν επιδοτήσεις και στα χωριά τα γαϊδουρομούλαρα και τ’ άλογα ήταν πιο πολλά από τα τρακτέρ. Οι γειτονιές μας ήταν όλο χωματόδρομοι κι αλάνες, κολυμπούσαμε στον Σκαραμαγκά, το Φάληρο και την Πειραϊκή κι οι μανάδες μας ακόμη ασβέστωναν τις μάντρες στις αυλές. Η Αστυνομία Πόλεων κι η Χωροφυλακή είχαν Harley Davidson Electra Glide με μοχλό ταχυτήτων αριστερά στο ρεζερβουάρ, τα περιπολικά ήταν αμερικάνικες μαούνες κι οι γκόμενες φορούσαν μίνι και τεριλέν παντελόνι καμπάνα.

Ο Συνταγματάρχης Βαρτάνης θριάμβευε στον «Άγνωστο Πόλεμο», ο «Lone Ranger» πάντοτε κάλπαζε προς τον βράχο καβάλα στον Σίλβερ κι εγώ γούσταρα την Μπέτυ Λιβανού αλλά δεν μου ΄δινε σημασία, γιατί τα ‘χε με τον Μαστοράκη. Τα Σάββατα στην ΥΕΝΕΔ έδειχνε ταυρομαχίες κι εμείς γουστάραμε τον «Μάνιξ», τις «Επικίνδυνες Αποστολές» και την «Χαβάϊ 5-0». Μετά βλέπαμε κι «Εν τούτω Νίκα», όπου βγήκε ο εκατόνταρχος με το σπαθί στο ένα χέρι και ρολόϊ Σέϊκο στο άλλο.

Το σουξέ του καλοκαιριού ήταν το «Άσπρα θα φορέσω» με τον Γιάννη Καλαντζή σε στίχους του Πυθαγόρα (http://www.youtube.com/watch?v=CUxNR33tZxM&feature=related), που μου ‘χε κολλήσει και το τραγουδούσα συνέχεια.

Είναι η πιο έντονη ανάμνηση της παιδικής μου ηλικίας. Οι γονείς μου μ’ είχαν στείλει στο Μαυρομμάτι να περάσω, όπως κάθε Καλοκαίρι, όλες τις σχολικές διακοπές με τον παππού. Εννιά χρονών. Ο αδερφός μου είχε πάει ταξίδι στας Ευρώπας. Παρέα στον μπάρμπα μας, που είχε νταλίκα διεθνών μεταφορών, για να δει από το τριαξονικό τα πράσινα λειβάδια της Βαυαρίας και τον Μέλανα Δρυμό. Τουρισμός με συνοδεία 30 τόννους καρπούζια.

Εκείνο το πρωϊ πήγαμε οι δυο συνονόματοι στο πηγάδι να ποτίσουμε τα μουλάρια και το γαϊδούρι. Εγώ καβάλα στην Ψάρα, την αγαπημένη μου, γιατί είχε πάρει πιο πολλά από την αλογίσια πλευρά της κι ήταν πιο όμορφη. Ο παππούς δεν είχε ούτε ραδιόφωνο και στην μικρή αγροικία του ελαιώνα πέντε χιλιόμετρα από το σπίτι στο χωριό, σε μια πλαγιά που έβλεπε στην Κωπαΐδα, δεν είχε ούτε ρεύμα.

Στο πηγάδι ήρθε ένας γέρος χωριανός να ποτίσει κι αυτός τ’ άλογο του κι άρχισε να λέει στον παππού με ένταση κάτι στ΄αρβανίτικα. Ανάμεσα στις τραχιές εκφράσεις της διαλέκτου άκουγα λέξεις στην νεοελληνική, «Τούρκοι», «Κύπρος», «απόβαση», «πόλεμος», «βομβαρδισμοί». Ο χωριανός έφυγε κι ο παλιός στρατιώτης της Στρατιάς της Μικράς Ασίας, ο πολυβολητής που τον έμαθε να διαβάζει ο Λοχαγός του στα χαρακώματα του Εσκή Σεχήρ και του Σαγγάριου, μου εξήγησε τι συνέβαινε. Ήταν το πρωΐ της 20ης Ιουλίου….

Χίλια μίλια μακριά ο Διοικητής του 251 Τ.Π., ο Αντισυνταγματάρχης (ΠΖ) Παύλος Κουρούπης από τα Δεντρά Μεσσηνίας, είχε αρχίσει από τα ξημερώματα τον επικό του αγώνα στο Πέντε Μίλι της Κερύνειας. Με αναλογία σε βάρος του 7 προς 1 άντεξε από τις 5.00 το πρωί της 20ης Ιουλίου έως τις 14.30 το απόγευμα της 22ας καθηλώνοντας 3.500 Τούρκους.

Ο Διοικητής του 50ου Συντάγματος Πεζικού του Τουρκικού Στρατού, της αιχμής του δόρατος της εισβολής, ο Συνταγματάρχης Καραογλάνογλου σκοτώθηκε κι οι Τούρκοι περιδεείς ασφυκτιούσαν σ’ ένα ελάχιστο προγεφύρωμα με κίνδυνο ολικής καταστροφής.

Την τρίτη μέρα όμως οι Τούρκοι με πλήρη αεροπορική υπεροχή, με βόμβες ναπάλμ να κάνουν ολοκαύτωμα τις θέσεις της Εθνικής Φρουράς, αποβίβασαν ακόμη περισσότερα άρματα. Τα εγγλέζικα λιανοντούφεκα του Β΄ΠΠ και τα οπλοπολυβόλα Μπρεν, και τα τρία σαράβαλα Τ-34, άρματα γκαζοντενεκέδες εποχής Στάλιγκραντ, που στα χέρια των Εθνοφρουρών του Κουρούπη πετσόκοψαν τους Μεχμετζίκ και σκότωσαν τον Διοικητή τους, δεν μπόρεσαν να σταματήσουν τα τανκς Μ-47. Ο καλός και γενναίος Κουρούπης πολέμησε αβοήθητος δυόμιση μέρες και νύχτες. Η τελευταία του εικόνα ήταν το μεσημέρι της 22ας Ιουλίου να μάχεται στην πρώτη γραμμή ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά πολυβόλων. Πεζός, έχοντας στο πλάϊ του μόνο τον ασυρματιστή του Μιχαλάκη Κονναρή από την Τριμίκλινη. Χάθηκαν και οι δύο…

Ο Παύλος Κουρούπης θα γινόταν Μιλτιάδης. Πολέμησε μόνος, αβοήθητος και προδομένος από τους γαλονάδες των Αθηνών και της Λευκωσίας, με συντροφιά τους αμούστακους Εθνοφρουρούς του κι έγινε Λεωνίδας.

Σ’ ένα βρωμερό υπόγειο, σε μια μαύρη πλάκα πρέπει να γράψουμε ανάποδα τα ονόματα του Ιωαννίδη, του Μπονάνου και της παρέας τους και κάθε χρόνο τέτοια μέρα να μαζεύουμε σάλιο για τις νενομισμένες τιμές.

Οι εν Αθήναις επίορκοι με την αδράνεια τους άφησαν τον Αττίλα να ολοκληρώσει το έργο του. Δεν πολέμησαν. Η Μάνα δεν έριξε ούτε μια ντουφεκιά για την Κόρη.

Οι λοκατζήδες του Παπαμελετίου και η απολυόμενη σειρά της ΕΛΔΥΚ, που απαίτησε από τον Χανδρινό, κυβερνήτη του «ΛΕΣΒΟΣ», να επιστρέψει στην Πάφο για να πολεμήσουν με την μονάδα τους, ήταν οι μόνες ενισχύσεις από την Ελλάδα και πολέμησαν γενναία. Στον Έβρο και το Αιγαίο άκρα του τάφου σιωπή. Οι Τούρκοι έσφαζαν, έκαιγαν και βίαζαν στην Κύπρο κι οι Αρχηγοί των Όπλων, μ’ επικεφαλής τον Γκιζίκη, ήδη «πολιτεύονταν». Μιάμιση μέρα μετά τον χαμό του Κουρούπη κι ενώ παρόμοιες ιστορίες ολοκαυτώματος γίνονταν σε όλες τις μάχες της Κύπρου, το νταραβέρι των γαλονάδων ολοκληρώθηκε. Η αποστολή εξετελέσθη, οι Τούρκοι πάτησαν γερά πόδι στην Κύπρο κι οι πολιτικοί παρέλαβαν από τον Γκιζίκη.

Κι αφού «πανηγυρίσαμε» την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, αφού οι Αρχηγοί των Όπλων κι ορισμένοι άλλοι δεν ντουφεκίστηκαν αλλά αποστρατεύτηκαν εν τιμή, έγινε κι ο δεύτερος «Αττίλας». Κι άλλο αίμα, ηρωϊσμοί αλλά κι ατίμωση. Ο Μανώλης Μπικάκης, από την Ασή Γωνιά με το ΠΑΟ του στον ανώνυμο λόφο δίπλα από την αντιπροσωπεία της Ford, σταμάτησε μόνος, ένας (1), την προέλαση ολόκληρης μονάδας αρμάτων και πεζικού, γλύτωσε ολόκληρη συνοικία της Λευκωσίας από την κατάληψη, χιλιάδες ζωές και περιουσίες. Οι Τούρκοι όμως τελικά πήραν το 40%, «η Κύπρος είναι μακριά» είπαν τα επίσημα χείλη κι άρχισε η εποχή της Μεταπολίτευσης.

Τα σουξέ άλλαξαν. Πάει η «Κυρά Γιώργαινα», κι ο «Σταμούλης ο Λοχίας». Αρχίσανε τα προοδευτικά εμβατήρια. Σε μια νύχτα γίνανε όλοι αντιστασιακοί. Όλες οι παραφυάδες της αριστεροσύνης θέριεψαν. Αν δεν ήσουν συνοικιακός Τσε Γκεβάρα, ούτε γκόμενα δεν έβγαζες.

Τότε, σε αυτό το Άγος και στην ατιμωρησία του, μπήκαν τα σάπια θεμέλια της μεταπολιτευτικής παράγκας, της σημερινής κατάντιας. Γιατί δεν υπήρξε Νέμεση, δεν υπήρξε Γουδί κι η κοινωνία πήρε το βουβό μήνυμα ότι μπορείς ακόμη και την Κύπρο να πουλήσεις και να γλυτώσεις. Βλέπετε τότε δεν υπήρξε Μαύρος Καβαλάρης…

Η δεξίωση του Προέδρου κάθε χρόνο μου θυμίζει εκείνο το Καλοκαίρι. Δεν ρώτησα ποτέ κανέναν που πήγε. Άραγε, όπως περιφέρονται στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου με το ποτήρι το κρασί και την χαρτοπετσέτα στο χέρι, ένοιωσαν ποτέ σε καμιά γουλιά την ταγγίλα του αίματος 37 πια χρόνων;

http://www.antinews.gr/2011/07/24/114538/

Διαβάστε περισσότερα...

Άλλη μια μέρα στο ...γραφείο! - Διάσωση Τούρκου Ιστιοπλόου από την ΠΑ


Και μιά είδηση που πέρασε ως συνήθως στα ψιλά. Η ανακοίνωση εκδόθηκε στις 24 Ιουνίου και το βίντεο ανέβηκε στον ιστότοπο της ΠΑ στις 4 Ιουλίου. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η έρευνα και διάσωση εντός της Περιοχής Πληροφοριών Πτήσεων Αθηνών (Athens Flight Information Region) αποτελεί υποχρέωση και δικαιοδοσία της Ελλάδος σύμφωνα με την Συνθήκη του Σικάγου και τη Σύμβαση του Αμβούργου, όχι μόνο de jure αλλά όπως διαπιστώνουμε και στο παρακάτω βίντεο -για άλλη μια φορά- και de facto.

Η Τουρκία έχει δηλώσει όριο για την έρευνα και διάσωση σε περίπτωση ναυτικών ατυχημάτων τον 25ο μεσημβρινό το 1989, έξι χρόνια αφού η Ελλάδα είχε δηλώσει τα όρια του FIR Αθηνών. Πέρα από τα νομικά επιχειρήματα η καθημερινή πρακτική δείχνει σε όλους ότι η Ελλάδα μπορεί να ασκεί αυτό το δικαίωμα 365 μέρες το χρόνο σε κάθε καιρό και με κάθε συνθήκες, παρά τα τραγελαφικά που συμβαίνουν πολλές φορές ως προς την αντιμετώπιση που έχει το προσωπικό και τα πληρώματα μας σε θέματα οδοιπορικών, φύλλων πορείας, υπερωριών, αργιών κλπ, από την ανώτατη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία.

Ακολουθεί η επίσημη ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΓΕΑ:

(24/6/2011) Την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011 και ώρα 10:22 απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Χίου, ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, με σκοπό τη διάσωση Τούρκου υπηκόου, λόγω εισροής υδάτων στο ιστιοφόρο στο οποίο επέβαινε, ενώ αυτό έπλεε μεταξύ Άνδρου και Τήνου. Η αποστολή ολοκληρώθηκε στις 11:09 με τη μεταφορά του διασωθέντος στη Μύκονο.

Αντισμήναρχος (Ι) Κωνσταντίνος Γράψας
Εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΑ


http://www.haf.gr/media/sar_turk_24_6_11.wmv

Διαβάστε περισσότερα...

Αποκαλύψεις Τούρκου Πανεπιστημιακού για παρεμβάσεις της Άγκυρας σε ακαδημαϊκά ζητήματα

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Toυ Κ. Βοσπορίτη

Αναστάτωση προκάλεσαν στον ακαδημαϊκό κόσμο οι αποκαλύψεις του Καθηγητή Τανέρ Ακτσάμ για τις προσπάθειες της Τουρκίας να χρηματοδοτήσει έρευνες που διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα αναφορικά με τη γενοκτονία των Αρμενίων. Οι εν λόγω προσπάθειες φέρνουν στο φως το πραγματικό πρόσωπο της Άγκυρας και προκαλούν ανησυχία.

Την εβδομάδα που πέρασε, γνωστός δημοσιογράφος της αρμενικής διασποράς, ο Χαρούτ Σασουνιάν, σε άρθρο του μας πληροφορεί για το περιεχόμενο της ομιλίας του Καθηγητή Τανέρ Ακτσάμ στη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Glendale, της πολιτείας της Αριζόνα. Πριν από λίγες εβδομάδες, ο Τανέρ Ακτσάμ, από τους λίγους τούρκους διανοούμενους που έχουν αναγνωρίσει τη γενοκτονία που διαπράχτηκε εις βάρος των Αρμενίων στις αρχές του περασμένου αιώνα από τους Νεότουρκους, επεσήμανε ότι «η Τουρκία ακολουθεί μία συστηματική και άκρως επιθετική πολιτική στις ΗΠΑ, επιχειρώντας να πετύχει την αμφισβήτηση και την υποτίμηση του εύρους της γενοκτονίας που υπέστησαν οι Αρμένιοι». («Ασμπαρέζ», 12/7/2011) Την καταγγελία αυτή ο Ακτσάμ τη στήριξε σε πληροφορίες που συνέλεξε από άτομο με διασυνδέσεις με το τουρκικό κατεστημένο κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Ακτσάμ, στα μέσα της δεκαετίας του 2000 σε συνάντηση που είχε πανεπιστημιακός, ο οποίος εργαζόταν σε αμερικανικό ίδρυμα, με τούρκους αξιωματούχους του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, επεσήμανε ότι «η Άγκυρα δε διέθετε συγκεκριμένο ακαδημαϊκό πρόγραμμα για να αντιμετωπίσει τους ισχυρισμούς των Αρμενίων» και ότι «αυτοί είχαν ήδη επικρατήσει». Ο εν λόγω καθηγητής συνέστησε το τουρκικό κράτος να χρηματοδοτήσει τη διεξαγωγή «έρευνας» και τη συγγραφή βιβλίων τα οποία θα υποστηρίζουν ότι «η γενοκτονία των Αρμενίων στην πραγματικότητα δεν ήταν γενοκτονία, σπέρνοντας έτσι την αμφιβολία και δημιουργώντας σύγχυση στη διεθνή κοινή γνώμη». Οι τουρκικές αρχές, σύμφωνα με τον Ακτσάμ, δέχτηκαν την εισήγηση του Καθηγητή και μετέφεραν σημαντικά χρηματικά ποσά στις ΗΠΑ. Επιπλέον, ο Ακτσάμ αναφέρει ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που απέκτησε, η Άγκυρα διαθέτει έγγραφα και παραστατικά που αποδεικνύουν την χρηματοδότηση καθηγητών, οι οποίοι δέχτηκαν να συγγράψουν βιβλία που διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα.

Ως εδώ οι αποκαλύψεις του Ακτσάμ δεν προκαλούν ιδιαίτερη εντύπωση στους παρατηρητικούς αναγνώστες και ειδικούς. Γνωστές είναι, άλλωστε, οι έρευνες που είχε διεξάγει στο θέμα αυτό διαπρεπής έλληνας πανεπιστημιακός στις ΗΠΑ πριν από δύο περίπου δεκαετίες, ο οποίος αποκάλυπτε τα πάρε δώσε πανεπιστημιακών, όπως ο Justin McCarthy, με το τουρκικό κράτος. Το στοιχείο όμως που ανέβασε τους τόνους ετούτη τη φορά και προκάλεσε τον εκνευρισμό στην Τουρκία και στην ακαδημαϊκή κοινότητα των ΗΠΑ, ήταν η αναφορά σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Ο Ακτσάμ τόλμησε να καταγγείλει ορισμένους γνωστούς πανεπιστημιακούς ως συνεργάτες του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, οι οποίοι συμβάλουν στην προώθηση των τουρκικών θέσεων. Σύμφωνα με τον Ακτσάμ στους εν λόγω πανεπιστημιακούς συγκαταλέγονται ερευνητές όπως ο Hakan Yavuz του Πανεπιστημίου της Utah, ο Guenter Lewy του Πανεπιστημίου της Massachussets, ο Jeremy Salt του Πανεπιστημίου Bilkent της Άγκυρας και ο Edward J. Ericson του Ναυτικού Κολεγίου της Virginia, οι οποίοι έπλασαν το εγκώμιο του πρόσφατου βιβλίου του Michael Gunter με τίτλο ‘Armenian History and the Question of Genocide’ (Η Αρμενική Ιστορία και το Ζήτημα της Γενοκτονίας) που κυκλοφορήθηκε από τις εκδόσεις Palgrave Macmillan. Ο Hakan Yavuz σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ημερήσια «Βατάν» απέρριψε την μομφή του Ακτσάμ και δήλωσε ότι «ως γνήσιοι πανεπιστημιακοί τα εισοδήματά τους προέρχονται από τα ακαδημαϊκά ιδρύματα που απασχολούνται» σε αντίθεση με τον Ακτσάμ, ο οποίος, σύμφωνα με τον Yavuz, εργάζεται σε αρμενικών συμφερόντων ίδρυμα. («Βατάν», 14/7/2011) Ο Yavuz συμπλήρωσε ακόμη ότι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη και ότι έχουν έλθει σε συνεννόηση με τους πιο έμπειρους δικηγόρους, οι οποίοι προφανώς θα ισχυριστούν ότι οι εν λόγω καταγγελίες του Ακτσάμ βάλλουν την «ακαδημαϊκή ελευθερία» των καθηγητών κι ας έχουν λειτουργήσει στην προκειμένη περίπτωση αντιδεοντολογικά.

Η γενναία και έντιμη στάση του Ακτσάμ έρχεται να μας επιβεβαιώσει το άμεσο ενδιαφέρον του τουρκικού κατεστημένου για την έρευνα και τις εκδοτικές δραστηριότητες στον τομέα της Ιστορίας, αλλά και των κοινωνικών και πολιτικών επιστημών. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι το εν λόγω ενδιαφέρον του τουρκικού βαθέως κράτους αποσκοπεί στην υπεράσπιση όχι τόσο της επιστημονικής αλήθειας, αλλά μάλλον της διατήρησης της ανυποχώρητης στάσης της Άγκυρας, η οποία είναι απόρροια τόσο των ισχυρών διασυνδέσεών της με τα ισχυρά κέντρα εξουσίας όσο και της προπαγανδιστικής μηχανής που έχει στήσει. Το θέμα μας αφορά άμεσα, καθώς εκκρεμούν πάμπολλες υποθέσεις νομικού και ιστορικού χαρακτήρα που παραμένουν της επίλυσή τους, όπως η εισβολή και παράνομη κατοχή της Κύπρου και τα επακόλουθά της, οι εκβιαστικές και αστήρικτες διεκδικήσεις στο Αιγαίο, οι προκλήσεις στην Ελληνική Θράκη, οι περιουσίες των ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο και τέλος η αποκατάσταση της αλήθειας για τα εκατομμύρια ξεριζωμένων από την Καθ’ ημάς Ανατολή… Όταν η Άγκυρα έχει προσεταιριστεί με τέτοια άνεση ακαδημαϊκούς της «υπερδύναμης», θα πρέπει κανείς να αναρωτηθεί για τις σχέσεις που ενδέχεται να έχει συνάψει με πολιτικο-ακαδημαϊκούς κύκλους χωρών έναντι των οποίων εγείρει διεκδικήσεις…


http://paratiritirio-tourkias.blogspot.com

Διαβάστε περισσότερα...

Στο στόχαστρο της δικαιοσύνης ο πρώην αρχηγός

Σε μια απόφαση χωρίς προηγούμενο, τουρκικό δικαστήριο έδωσε εντολή να διεξαχθεί εισαγγελική έρευνα σε βάρος του πρώην αρχηγού του γενικού επιτελείου, στρατηγού Μπουγιούκανιτ για την αιματηρή επίθεση σε κουρδικό βιβλιοπωλείο, τον Νοέμβριο του 2005.



Σε μια απόφαση χωρίς ιστορικό προηγούμενο, τουρκικό δικαστήριο έδωσε σήμερα εντολή να διεξαχθεί έρευνα σε βάρος ενός απόστρατου στρατηγού, πρώην επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, για την αιματηρή επίθεση σε ένα κουρδικό βιβλιοπωλείο.

Δικαστήριο στην ανατολική επαρχία Βαν έδωσε εντολή στους εισαγγελείς να αρχίσουν έρευνα σε βάρος του στρατηγού Γιασάρ Μπουγιούκανιτ για την βομβιστική επίθεση του Νοεμβρίου του 2005 η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε έναν άνθρωποι στην πόλη Σεμντινλί, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή.

Ο Μπουγιούκανιτ ήταν τότε επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού της Τουρκίας. Προήχθη σε αρχηγό του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας τον Αύγουστο του 2006, θέση στην οποία υπηρέτησε για δύο χρόνια.

Είναι η πρώτη φορά που επιτρέπεται σε εισαγγελείς να διεξαγάγουν έρευνα και ποινική δίωξη σε βάρος πρώην αρχηγού επιτελείου εθνικής άμυνας.

Η εξέλιξη καταδεικνύει ενδεχομένως μια αλλαγή του συσχετισμού εξουσίας στην Τουρκία σε βάρος του στρατού --που έχει ανατρέψει τέσσερις κυβερνήσεις από την δεκαετία του 1960.

Στις αρχές του 2006, ένας εισαγγελέας στο Βαν, ο Φερχάτ Σαρίκαγια, είχε καλέσει τον Μπουγιούκανιτ να δώσει κατάθεση σχετικά με τη ρίψη μιας χειροβομβίδας στο βιβλιοπωλείο. Τρία χαμηλόβαθμα στελέχη της στρατοχωροφυλακής είχαν συλληφθεί, αλλά ο Σαρίκαγια υποπτευόταν ότι στην υπόθεση ενέχονταν και ανώτερα στελέχη των ένοπλων δυνάμεων.

Ο Σαρίκαγια απομακρύνθηκε από την θέση του και εξοστρακίστηκε από το δικαστικό σώμα διότι "υπερέβη την δικαιοδοσία" του. Μόλις τον περασμένο Απρίλιο του επιτράπηκε εκ νέου να ενταχθεί στον δικηγορικό σύλλογο.

Ο Μπουγιούκανιτ είχε προκαλέσει σάλο στην Τουρκία επαινώντας έναν από τους τρεις υπόπτους για την επίθεση στο βιβλιοπωλείο και χαρακτηρίζοντάς τον "υπερπολύτιμο στρατιώτη".

Οι τρεις είχαν καταδικαστεί, αλλά εφετείο ανακάλεσε την απόφαση και διέταξε την επανεκδίκαση της υπόθεσης, η οποία δεν έχει γίνει ως σήμερα.

Έθνος

Σημ Εν κρυπτώ: Η επίθεση με χειροβομβίδες στο βιβλιοπωλείο του Σεμντινλί ήταν μία από τις προβοκάτσιες εκείνες που το βαθύ κράτος της γείτονος εκτέλεσε προκειμένου να φέρει με το μέρος του και εναντίον των Κούρδων μαχητών, την εγχώρια αλλά και την διεθνή κοινή γνώμη. Η JITEM, η Ομάδα C και άλλες θεσμοθετημένες μονάδες του ΤΚΚ και της Στρατοχωροφυλακής εμπλέκονται σε δολοφονίες, εξωδικαστικές δολοφονίες και βομβιστικές ενέργειες με σκοπό την αποσταθεροποίηση, συνήθως όχι με την εντολή της κυβέρνησης αλλά πάντα βάσει σχεδίου και με συγκεκριμένο ΑΝΣΚ. Οι Ψυχολογικές Επιχειρήσεις δεν είναι πάντα αναίμακτες. Ας το έχουμε υπ' όψη μας όταν διαβάζουμε παρόμοιες ειδήσεις. Η προπαγάνδα έχει πολλά ποδάρια.

Διαβάστε περισσότερα...

Η "επικίνδυνη πτήση" του F-35

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Economist, το μέλλον του F-35, ενός από τα δαπανηρότερα στρατιωτικά προγράμματα όλων των εποχών (και ενδεχομένως του τελευταίου επανδρωμένου μαχητικού αεροσκάφους της Δύσης), είναι πλέον αβέβαιο.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι λόγοι της «μεταγραφής» του Λίον Πανέττα από τη CIA στο Πεντάγωνο στις αρχές του μήνα ήταν προφανείς: ο αντικαταστάτης του Ρόμπερτ Γκέιτς ήταν ο διευθυντής του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού (Office of Management and Budget) που έστησε τον ισορροπημένο προϋπολογισμό του 1998.

Ο Πανέττα «κληρονόμησε» από τον προκάτοχό του το γενικό πλαίσιο ενός σχεδίου μείωσης των στρατιωτικών δαπανών κατά 400 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2023. Ωστόσο, όπως φαίνεται (λόγω της κατάστασης της αμερικανικής οικονομίας) θα χρειαστούν μάλλον πιο γρήγορες και πιο βαθιές περικοπές από αυτές που είχε σχεδιάσει ο Γκέιτς.

Κάτι τέτοιο είναι πιθανό να αποτελέσει σημαντικό πρόβλημα για το F-35 Joint Strike Fighter, το ακριβότερο στρατιωτικό πρόγραμμα της ιστορίας, και την εταιρεία που βρίσκεται πίσω από την ανάπτυξή του, Lockheed Martin. To αεροσκάφος αναμένεται να τεθεί σε ενεργό υπηρεσία με καθυστέρηση έξι ετών (το 2016), τη στιγμή που το κόστος του έχει υπερβεί κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις. Στα σχέδια του Πενταγώνου προβλέπεται η αγορά 2.443 αεροσκαφών εντός των επομένων 25 ετών, αντί 382 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, ο Γκέιτς είχε προειδοποιήσει ότι, αν και δεν πίστευε πως υπήρχε περίπτωση ακύρωσης του όλου προγράμματος του F-35, ήταν πιθανό να μειωθεί ο αριθμός των αεροσκαφών που θα αγοράζονταν.

Η Lockheed Martin υπέγραψε το σχετικό συμβόλαιο με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας το 2001. Ο στόχος ήταν η αντικατάσταση σχεδόν του συνόλου των πολεμικών αεροσκαφών της τακτικής αεροπορίας των ΗΠΑ (τα F-16 και A-10 της Αεροπορίας, τα Α/F -18 του Ναυτικού και τα AV-8B του Σώματος Πεζοναυτών) με τρεις ειδικά διαμορφωμένες για την κάθε περίπτωση εκδόσεις του F-35. Σε συνδυασμό με τα stealth χαρακτηριστικά του και τον προηγμένο ηλεκτρονικό εξοπλισμό του, το F-35 θα ήταν ένα μαχητικό πέμπτης γενεάς, πολύ αποτελεσματικότερο από τους προκατόχους του. Και υποτίθεται πως θα ήταν οικονομικό, καθώς το κόστος θα μοιραζόταν μεταξύ των ΗΠΑ και οκτώ άλλων χωρών του ΝΑΤΟ, που θα συμπαρήγαγαν και θα αγόραζαν το F-35. Συνολικά αναμενόταν να πωληθούν 3.000 αεροσκάφη (2.443 στις ΗΠΑ και τα υπόλοιπα στους εν λόγω συμμάχους). Οι παραδόσεις των αεροσκαφών ήταν προγραμματισμένο να αρχίσουν το 2010.

Ωστόσο, το F-35 έχει πολλούς επικριτές, αρκετοί εκ των οποίων χαρακτηρίζουν ανεπαρκείς τις επιδόσεις του, λόγω του χαρακτήρα του ως μαχητικού (υπερβολικά) πολλαπλών ρόλων. Επίσης, το 2009, εσωτερική έκθεση του Πενταγώνου ανέφερε πως το χαμηλό κόστος δεν θεωρείται ότι αποτελεί πλέον χαρακτηριστικό του προγράμματος.

Ο Γκέιτς, αν και συνέχισε να υποστηρίζει το F-35, έκανε λόγο για «απαράδεκτες καθυστερήσεις και αυξήσεις κόστους» και προχώρησε σε «αναδιάρθρωση» των οικονομικών του προγράμματος, δίνοντας περισσότερο χρόνο και κονδύλια αλλά παράλληλα αναβάλλοντας πληρωμές ύψους 614 εκατομμυρίων στη Lockheed Martin. Ακολούθησαν επανεξετάσεις των τριών εκδόσεων του αεροσκάφους, λόγω προβλημάτων στην άτρακτο και τον κινητήρα. Ο Γκέιτς επίσης επέκρινε την έλλειψη οικονομικής πειθαρχίας στο υπουργείο Άμυνας επί κυβερνήσεως Μπους, δηλώνοντας πως «η αντίληψη περί απεριόριστης χρηματοδότησης που έχει επικρατήσει πρέπει να αντικατασταθεί από μία αντίληψη εγκράτειας».

Οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις «θέλουν» το κόστος του αεροσκάφους να έχει αυξηθεί από 69 εκατομμύρια/ αεροπλάνο (που υπολογιζόταν το 2001) στα 133 δεκατομμύρια. Ο γερουσιαστής Τζων Μακέην χαρακτήρισε την όλη υπόθεση ως «σιδηροδρομικό δυστύχημα» και κατηγόρησε τη Lockheed Martin για «πολύ κακή δουλειά». Κάτι που επίσης τρόμαξε πολλούς γερουσιαστές ήταν το συνολικό κόστος συντήρησης κατά τη διάρκεια της επιχειρησιακής ζωής του αεροσκάφους: 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Το Πεντάγωνο πλέον υπολογίζει ότι θα κοστίζει 33% περισσότερο να συντηρεί το F-35 από ό,τι τα αεροσκάφη τα οποία υποτίθεται πως θα αντικαταστήσει.

Ένα ενδεχόμενο που εξετάζεται είναι ο περιορισμός της παραγγελίας και η ακύρωση της STOVL (κάθετης απο/προσγείωσης) έκδοσης, σε συνδυασμό με την προμήθεια επιπλέον F-16 και F-18. Εάν οι ΗΠΑ αποφάσιζαν να προχωρήσουν σε τέτοια μέτρα, το πιθανότερο θα ήταν να ακολουθήσουν και οι ξένοι αγοραστές. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα σήμαινε μεγάλο πρόβλημα για τη Lockheed Martin, καθώς μείωση των παραγγελιών θα «μεταφραζόταν» σε αύξηση του κόστους της μονάδας, κάτι που συνέβη και με το F-22 (η παραγγελία μειώθηκε από τα 750 αεροσκάφη στα 183 και το κόστος εκτινάχθηκε από τα 149 εκ. δολάρια ανά αεροσκάφος στα 342.

Παρόλα αυτά, η εταιρεία δεν θεωρεί πως κάτι τέτοιο θα συμβεί στο F-35, το κόστος θα αποδειχθεί μειωμένο σε σχέση με τις εκτιμήσεις. Επίσης, εξακολουθεί να υφίσταται το γεγονός της υπάρχουσας «πιστής» αγοράς: τα αεροσκάφη τα οποία το F-35 είναι να αντικαταστήσει φτάνουν στα 30 χρόνια υπηρεσίας- και ακριβώς επειδή πρόκειται για πολλούς τύπους, υπάρχει μία ιδιότυπη κατάσταση «μονοπωλίου», και υπάρχουν πελάτες όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Σιγκαπούρη και η Ταϊβάν, που είναι πλούσιες και ανησυχούν για την άνοδο της κινεζικής ισχύος.

Όπως και να έχει πάντως, ενδέχεται το F-35 να αποτελέσει το τελευταίο επανδρωμένο μαχητικό της Δύσης, καθώς τα επιχειρησιακά δεδομένα φαίνονται να αλλάζουν. Οι δυνατότητές του ήταν ειδικά σχεδιασμένες για να του δίνουν πλεονέκτημα έναντι ικανών αντιπάλων όπως η κινεζική αεράμυνα, αλλά η αυξανόμενη τρωτότητα των αμερικανικών αεροπλανοφόρων στον Ειρηνικό (λόγω της εμφάνισης των κινεζικών ASBM) καθιστά επιτακτική τη διενέργεια επιχειρήσεων από αποστάσεις πέραν της ακτίνας δράσης του F-35 (1.000 χιλιόμετρα).

Πολλοί στρατιωτικοί αναλυτές θεωρούν ότι οι αποστολές του μπορούν να εκτελεστούν από πυραύλους cruise ή μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UCAV- Unmanned Combat Air Vehicles).

Από πολλές απόψεις, τα UCAV είναι προτιμότερα: δεν έχουν πιλότο, οπότε δεν απαιτείται η ύπαρξη εξοπλισμού υποστήριξης ζωής και μπορούν να είναι πιο ευέλικτα, με μεγαλύτερες επιταχύνσεις και να έχουν καλύτερα stealth χαρακτηριστικά. Επίσης, εάν καταρριφθούν, δεν υπάρχει απώλεια ανθρώπινης ζωής.

Ακόμα και οι υποστηρικτές του F-35 θεωρούν ότι μάλλον θα αποτελέσει το τελευταίο επανδρωμένο τακτικό μαχητικό της Δύσης.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Economist

Διαβάστε περισσότερα...

«Τα συμφώνησαν» Μέρκελ-Σαρκοζί

Σε μια κοινή θέση ενόψει της σημερινής, κρίσιμης για την Ελλάδα Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες φαίνεται πως κατέληξαν αργά το βράδυ της Τετάρτης και έπειτα από πολύωρες συνομιλίες στο Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.



Σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, οι δύο ηγέτες αφού συνομίλησαν για περισσότερες από επτά ώρες και αντάλλαξαν απόψεις τόσο με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ , που μετέβη αργά το βράδυ στο Βερολίνο, αλλά και μέσω τηλεφώνου με τον πρόεδρο της Ε.Ε Χέρμαν Βαν Ρομπάι, κατέληξαν σε μια κοινή θέση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, την οποία θα παρουσιάσουν επίσημα σήμερα, Πέμπτη, στη Σύνοδο Κορυφής. Λίγο αργότερα ανακοίνωση εξέδωσε και το γραφείο της γαλλικής προεδρίας επιβεβαιώνοντας την συμφωνία χωρίς ωστόσο καμιά πλευρά να δώσει λεπτομέρειες.

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες όσον αφορά στην Ελλάδα και το δεύτερο πακέτο ενίσχυσης οι δύο ηγέτες φαίνεται να συμφώνησαν σε φορολόγηση των τραπεζών που θα μπορούσε να επιφέρει 50 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες όμως δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι την προοπτική επιβολής φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές και φρόντισαν χθες, Τετάρτη, να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους απειλώντας με τη λήψη νομικών μέτρων.

Έντονες ήταν οι πιέσεις για μια συμφωνία μεταξύ Γαλλίας-Γερμανίας σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στις χώρες του ευρώ αλλά και στη λύση της κρίσης στην Ελλάδα από πολλές κατευθύνσεις ιδιαίτερα μετά τις δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελάριου ότι δεν θα έπρεπε να αναμένουμε θεαματικά αποτελέσματα από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής. Χθες ο εκπρόσωπος της Μέρκελ προσπάθησε να κατευνάσει τους φόβους για μια πιθανή αποτυχία των συνομιλιών λέγοντας ότι : "Είμαστε πολύ σίγουροι για την εξεύρεση μιας καλής λύση που θα κάνει τη διαφορά".

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο έστειλε μήνυμα τόσο προς τη Γερμανία όσο και προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ενεργήσουν με υπευθυνότητα υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ Αλέν Ζιπέ, στο ίδιο μήκος κύματος, τόνισε από τη Μαδρίτη, ότι οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν "υποχρέωση" να καταλήξουν σε ένα αποτέλεσμα στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για την εξεύρεση λύσης στην ελληνική κρίση χρέους, και να αποφύγουν μια "καταστροφή" για την Ευρώπη ενώ και ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, Ντιντιέ Ρέιντερς υπογράμμισε πως η μη ύπαρξη λύσης θα είναι το χειρότερο σενάριο για τη Σύνοδο Κορυφής.

Σήμερα στις 12 το μεσημέρι, πριν τη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Ελευθεροτυπία

Διαβάστε περισσότερα...

Νέος Α/ΓΕΕΦ ο αντιστράτηγος ε.α. Νάσης Στυλιανός

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Στο διορισμό νέου Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς προχώρησε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε αντικατάσταση του αντιστρατήγου Πέτρου Τσαλικίδη που παραιτήθηκε λόγω της καταστροφικής έκρηξης στη ναυτική βάση "Ε. Φλωράκης". Ο νέος Αρχηγός είναι ο αντιστράτηγος ε.α. Νάσης Στυλιανός του Βασιλείου, επίτιμος διοικητής 1ης Στρατιάς, ο οποίος θα θα δώσει τη νενομισμένη διαβεβαίωση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στις 23 Ιουλίου, όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

Ο Αντιστράτηγος Στυλιανός Νάσης γεννήθηκε το 1952 στο Πολύγυρο Ιωαννίνων και αποφοίτησε το 1974 από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων ως Ανθυπολοχαγός Πεζικού. Φοίτησε σε διάφορες στρατωτικές σχολές στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Στρατηγική και Επιχειρησιακή Σχεδίαση, στη Σχολή Εθνικής Άμυνας Ολλανδίας, Πολιτική Ανωτέρων Αξιωματικών ΝΑΤΟ κτλ). Αποφοίτησε πρώτος από τη Σχολή Στρατηγικών Πληροφοριών, Ανωτάτη Σχολή Πολέμου και Σχολή Εθνικής Αμύνης.

Ως κατώτερος Αξιωματικός διοίκησε Λόχο και Μηχανοκίνητο Λόχο Πεζικού για -9- έτη σε Μονάδες Εκστρατείας.
Ως ανώτερος Αξκός διοίκησε διαδοχικά Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού, Τάγμα Μαθητών Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ), Τάγμα Πεζικού και Σύνταγμα Πεζικού (Τακτική Διοίκηση).
Ως ανώτατος Αξιωματικός, διοίκησε Ταξιαρχία στη Λήμνο, το Γ΄Σώμα Στρατού/NDC-GR και υπηρέτησε ως Α’ Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Επιτελικές Θέσεις:
Επιτελής Επιχειρήσεων και Πληροφοριών σε Σύνταγμα Πεζικού – Επιτελής του 3ου ΕΓ/ ΓΕΣ (τμήμα Χειρισμού Κρίσεων και Σχεδίων) – Διευθυντής του Κλάδου Σχεδιάσεως (J5) επί -2- έτη και Διευθυντής του Κλάδου Πολιτικοστρατωτικής Συνεργασίας στο Συμμαχικό Στρατηγείο της Νάπολης (JFC-NP). – Διευθυντής 3ου ΕΓ/ΓΕΣ (Επιχειρήσεις – Ασκήσεις). – Διευθυντής Σπουδών στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών. – Διευθυντης του Όπλου του Πεζικού στο ΓΕΣ. – Διευθυντής του Α΄ Κλάδου του ΓΕΣ (Επιχειρήσεις – Σχέδια- Πληροφορίες) – Α΄ Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ (Επιχειρησιακός Τομέας).

Αποστρατεύτηκε από τον ΕΣ το Μάρτιο του 2010 ενώ εκτελούσε παράλληλα καθήκοντα Γενικού Επιθεωρητή Στρατού.
Μιλά Αγγλικά και έχει τιμηθεί με όλα τα προβλεπόμενα παράσημα και μετάλλια.

Διαβάστε περισσότερα...

Κύπρος, 37 χρόνια μετά: "Τούτη η μάχη δεν παύει"

Σύμφωνα με την περίφημη φράση του στρατάρχη Foch, "η μάχη χάνεται μόνο όταν πιστέψεις ότι την έχασες".
37 χρόνια μετά την εισβολή, η μάχη της Κύπρου δεν έχει τελειώσει.
Παραμένει μάχη θελήσεων.
Στα όπλα του βάρβαρου εισβολέα, ο Ελληνισμός αντιπαρατάσσει τα δικά του όπλα, πολιτικά και στρατιωτικά.
Η ρημαγμένη Κύπρος του 1974 είναι σήμερα μια χώρα ευημερούσα και εξοπλισμένη. Με τη στήριξη της Ελλάδας εμπόδισε τη νομιμοποίηση του ψευδοκράτους και έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χάρη στον Τάσσο Παπαδόπουλο απέφυγε την παγίδα του Σχεδίου Ανάν και παραμένει "κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο" και όχι "κοινότητα σε αναζήτηση προστάτη".
Η μάχη συνεχίζεται, σε πείσμα όσων θέλουν να "ξεμπερδεύουν" με το Κυπριακό.
Είναι χρέος όλων μας να τη συνεχίσουμε μέχρι την τελική δικαίωση.
Είναι χρέος απέναντι στους νεκρούς και αγνοούμενους του 1974 που έδωσαν την άνιση μάχη στο νησί.
Και κυρίως είναι χρέος απέναντι στους εαυτούς μας ως Έλληνες.



"Κι αν μικρός είναι ο τόπος και το θέλει και μπορεί
τον ασήκωτο βράχο να τον φάει με το νύχι
Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δεν παύει
χίλια χρόνια αν περάσουν δεν πεθαίνουμε σκλάβοι".

Διαβάστε περισσότερα...

Καθελκύσθηκε η πρώτη ιταλική FREMM

Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιουλίου στα ναυπηγεία της Fincantieri στη Γένοβα, παρουσία της ηγεσίας του ιταλικού Ναυτικού, η καθέλκυση της πρώτης από τις ιταλικές φρεγάτες κλάσης FREMM. Το πλοίο ονομάστηκε «Carlo Bergamini» (F590), προς τιμήν Ιταλού ναυάρχου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.


Όπως είναι γνωστό, οι φρεγάτες FREMM είναι προϊόν κοινού γαλλοϊταλικού προγράμματος, που αποσκοπεί στην κάλυψη των αναγκών των δύο ναυτικών δυνάμεων με ένα κοινό σκάφος και σύστημα πρόωσης, που διαμορφώνεται σε διαφορετικές εκδόσεις αναλόγως των εκάστοτε αναγκών. Η συγκεκριμένη φρεγάτα ανήκει στην έκδοση "γενικής χρήσης" (General Purpose - GP) που αναπτύχθηκε για το ιταλικό ναυτικό, ενώ οι επόμενες που θα παραδοθούν θα ανήκουν στην ανθυποβρυχιακή έκδοση (ASW).



Οι ιταλικές φρεγάτες έχουν κοινά με τις γαλλικές τα παρακάτω συστήματα:
- Εκτοξευτή SYLVER και ΑΑ βλήματα MBDA Aster
- Σόναρ κύτους Thales UMS 4410 CL
- Παρεμβολείς Sigen RECM
- Ελικοδρόμιο με δυνατότητα υποδοχής ελικοπτέρων ΝΗ90, ΕΗ101, Cougar και Caracal
- Τορπίλες MU 90



Διαφέρουν όμως από τις γαλλικές στην υπερκατασκευή (που σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις πιθανώς αυξάνει το ίχνος ραντάρ των ιταλικών φρεγατών), καθώς και στα παρακάτω συστήματα:
- Ραντάρ EMPAR (οι γαλλικές FREMM φέρουν το ραντάρ Héraklès)
- IRST Galileo Avionica SASS (οι γαλλικές φέρουν το Thales Artemis)
- Κύριο πυροβόλο Otobreda 127/64 με πυρομαχικά Vulcano και βεληνεκές ως 120 km και πυροβόλο Otobreda Super Rapid 76 mm στην οροφή του υποστέγου ελικοπτέρων (οι γαλλικές φρεγάτες φέρουν μόνο ένα Super Rapid των 76 mm στην πλώρη, αλλά στις εκδόσεις χερσαίας κρούσης φέρουν και το βλημα Scalp Navale με εμβέλεια ως 1000 km)
- ΣΕΠ πυροβόλων NA-25 DARDO-F (οι γαλλικές φέρουν το Najir της Sagem)
- Σύστημα μάχης SAMP-SD (οι γαλλικές φέρουν το SETIS)
- Εκτοξευτές αντιμέτρων (decoys) SCLAR (οι γαλλικές φέρουν το σύστημα NGDS)
- Δυο Oto Melara/Oerlikon των 25mm για εγγύς άμυνα (οι γαλλικές φέρουν Nexter των 20 mm)
- Βλήματα Teseo\Otomat Mk-2/A block 4 με δυνατότητα χερσαίας κρούσης (οι γαλλικές φέρουν Exocet MM-40)
- Σύστημα ανάκτησης ελικοπτέρου TC-ASIST (οι γαλλικές φέρουν το σύστημα Samahe)
Στην ανθυποβρυχιακή τους έκδοση (ASW) οι ιταλικές FREMM φέρουν επίσης σόναρ μεταβλητού βάθους (VDS) Thales 4249 (όπως και οι αντίστοιχες γαλλικές) και ανθυποβρυχιακό βλήμα MILAS, ενώ το πρωραίο Otobreda 127/64 αντικαθίσταται από δεύτερο Super Rapid των 76 mm.



Πρέπει να σημειωθεί ότι η ιταλική έκδοση των FREMM φαίνεται να πληροί ορισμένες απαιτήσεις του ΠΝ πληρέστερα από τη γαλλική, ειδικά λόγω του ραντάρ φασικής διάταξης EMPAR που κρίνεται ικανότερο του Herakles. Μάλιστα σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες στις ιταλικές φρεγάτες εγκαθίσταται βελτιωμένο σύστημα μάχης ονομαζόμενο SAAM-ESD (Extended Self Defence) το οποίο συνεργαζόμενο με το EMPAR θα μπορεί να διαχειρίζεται, όχι μόνο τους αρχικά προβλεπόμενους ΑΑ πυραύλους Aster 15, αλλά και τους μεγαλύτερου βεληνεκούς Aster 30. Το τελικό αποτέλεσμα βρίσκεται πολύ κοντά στις αρχικές απαιτήσεις του ΠΝ, οι οποίες - ας μην το ξεχνάμε - πριν νοθευτούν "καταλλήλως", αφορούσαν φρεγάτες αντιαεροπορικού ρόλου...

Η φρεγάτα «Carlo Bergamini» (F590) στη ναυπηγική κλινη των ναυπηγείων Fincantieri, πριν την καθέλκυσή της. Δίπλα της διακρίνεται σε προχωρημένο στάδιο ναυπήγησης η δεύτερη φρεγάτα της κλάσης, Virginio Fasan (F591), η οποία είναι ανθυποβρυχιακού τύπου (ASW) σε αντίθεση με την Carlo Bergamini που είναι γενικής χρήσεως (GP).

Το Carlo Bergamini αναμένεται να παραδοθεί για επιχειρησιακή χρήση εντός του 2012. Έχει μήκος 139 μέτρα και εκτόπισμα 5.900 τόνων. Θα μπορεί να αναπτύσσει ταχύτητα μεγαλύτερη των 27 κόμβων και θα διαθέτει πλήρωμα 145 ατόμων. Οι φρεγάτες FREMM στο ιταλικό ναυτικό αναμένεται να αντικαταστήσουν τις 4 φρεγάτες κλάσης «Lupo» και τις 8 φρεγάτες κλάσης «Maestrale».

Κύριος κατασκευαστής για λογαριασμό της Ιταλίας στο πρόγραμμα των FREMM είναι η κοινοπραξία Orizzonte Sistemi Navali (51% Fincantieri, 49% Finmeccanica) και για τη γαλλική πλευρά η κοινοπραξία Armaris (DCNS + Thales).



Διαβάστε περισσότερα...

Η τουρκική απειλή είναι υπαρκτή

Η τουρκική απειλή δεν είναι θεωρητική, είναι υπαρκτή και το βλέπουμε και στο Αιγαίο και στην Κύπρο, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα τη Μεγαλόνησσο και τη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς


Οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας επιθεώρησαν μονάδες της Εθνικής Φρουράς

Υπερήφανος δήλωσε ότι αισθάνεται ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, γιατί διαπίστωσε το υψηλό φρόνημα και ηθικό, αλλά και τον υψηλό βαθμό επιχειρησιακής ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας των κυπριακών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο υπουργός, ο οποίος συναντήθηκε στο Γενικό Επιτελείο της Εθνικής Φρουράς με τον Κύπριο ομόλογο του Δημήτρη Ηλιάδη, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι γρήγορα η Εθνική Φρουρά θα απορροφήσει και θα ενσωματώσει δημιουργικά και αποτελεσματικά το τραυματικό σοκ από την τραγωδία στη ναυτική βάση.


Στους επιτελείς που μας ενημέρωσαν, είπε ο κ. Μπεγλίτης, βρήκα τα στελέχη εκείνα με τον υψηλό επαγγελματισμό, "αλλά πάνω από όλα με την αγωνιστική ψυχή για να αντιμετωπίσουμε ανά πάσα στιγμή, όταν και εάν τελικά δημιουργηθούν συνθήκες απειλής, την τουρκική απειλή"

Ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι "η απειλή αυτή δεν είναι θεωρητική, είναι υπαρκτή και το βλέπουμε στο Αιγαίο και το βλέπουμε και στην Κύπρο δια της κατοχικής παρουσίας των τουρκικών στρατευμάτων ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής του 1974".

Ο κ. Μπεγλίτης εξέφρασε τη συγκίνηση του, που βρίσκεται στην Κύπρο και δήλωσε ότι μεταφέρει τα πιο βαθιά αισθήματα αλληλεγγύης, συμπαράστασης και συμπαράταξης της Ελλάδας, του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, της κυβέρνησης και της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων της Ελλάδας.

Ανέφερε ότι βρίσκεται στην Κύπρο για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για την μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης στρατιωτικής κατοχής, αλλά η συγκυρία το έφερε να συμπίπτει η παρουσία του με ένα τραγικό συμβάν, την πρόσφατη καταστροφή μετά από έκρηξη στη ναυτική βάση, που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια γενναίων στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είπε ότι η συγκίνηση του είναι μεγάλη, γιατί ζει τη μεγάλη συναισθηματική φόρτιση που αισθάνεται η κυπριακή κοινωνία. Όμως, επεσήμανε "θέλω να στείλω το μήνυμα ότι αυτές οι ώρες είναι ώρες ψυχραιμίας, ώρες κοινωνικής ευθύνης, να παλέψουμε μαζί, Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία. για να υπερβούμε την κρίση".

Στις δηλώσεις του ο Έλληνας υπουργός μεταξύ άλλων υπογράμμισε:


Η συγκυρία είναι εξαιρετικά δύσκολη, η περιφερειακή, η διεθνής, η ευρωπαϊκή, αλλά και η εσωτερική. Η οικονομική και κοινωνική συγκυρία τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε αυτή η κρίση να καταβάλει και να καταπονήσει το εθνικό μας φρόνημα. Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε "σε φωνές, που μπορεί συναισθηματικά να αναδεικνύουν την απόγνωση αυτής της περιόδου, να πλήξουν τους δημοκρατικούς θεσμούς , να πλήξουν τις αντοχές και την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας".

Ενότητα, εθνική συναίνεση και συνεννόηση είναι όχι απλώς αιτήματα, είναι προϋποθέσεις για ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον.

Ο κ. Μπεγλίτης διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση και οι πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδος θα σταθούν δίπλα στον κυπριακό ελληνισμό, δίπλα στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην κυβέρνηση, στις πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου "για ξεπεράσουμε μαζί αυτό το επώδυνο ψυχολογικό και κοινωνικό σοκ".

Επίσης, είπε ότι στους αρχηγούς των κυπριακών πολιτικών κομμάτων, τους οποίους θα συναντήσει αύριο, θα μεταφέρει εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης το μήνυμα ότι "αυτό που απαιτείται είναι ψυχική ενότητα, κοινωνική ενότητα, ευρύτερη συναίνεση, κρατώντας ο καθένας τις απόψεις, τις διαφωνίες, ή τις ενστάσεις του. Δεν αντέχουμε διαχωρισμούς και δεν αντέχουμε εντάσεις και κοινωνικές αναταράξεις".

Καταλήγοντας ο Έλληνας υπουργός ανέφερε ότι μέσα από τις συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογο του "θα επιβεβαιωθεί για μια ακόμη φορά το υψηλό επίπεδο στρατιωτικής και αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών, η έμπρακτη με άλλα λόγια αλληλεγγύη, συμπαράσταση και συμπαράταξη".

Ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Δημήτρης Ηλιάδης τόνισε ότι "η Ελλάδα είναι εδώ και μέσα από κοινές δυσκολίες ενώνουμε δυνάμεις για να προχωρήσουμε μπροστά".

Η παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος "είναι δύναμη, είναι κουράγιο, είναι συμπαράσταση, είναι συμπαράταξη για να προχωρήσουμε με νέες δυνάμεις, να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, να ανεβάσουμε ξανά την πορεία της Κύπρου προς τη σωστή κατεύθυνση", υπογράμμισε ο Κύπριος υπουργός.

Απόψε ο κ. Μπεγλίτης θα παραστεί σε εκδήλωση για τους αγνοουμένους, στην οποία θα μιλήσουν ο πρόεδρος Χριστόφιας και ο πρόεδρος της Βουλής Γ. Ομήρου.

Έθνος

Σημ Εν κρυπτώ: Ο κ. Μπεγλίτης με τα πλεονάσματα ειρήνης και τα dongfires μετά από δύο χρόνια ως αναπληρωτής υπουργός και τώρα υπουργός άμυνας, κατάλαβε ότι η Τουρκική απειλή είναι υπαρκτή. Κάτι είναι κι αυτό. Όσο για τις απόψεις του ότι: “δεν πρέπει να περιμένουμε γενικευμένο πόλεμο ούτε και να προετοιμαζόμαστε για αυτόν” και “είτε μας αρέσει, είτε όχι για αντικειμενικούς λογους (δημογραφικούς, μεγέθους, κτλ.) η Τουρκία είναι μία μεγάλη περιφερειακή δύναμη και εμείς πρέπει να αναπροσαρμόσουμε την πολιτική μας” παραμένει άγνωστο το κατά πόσο τις έχει αναθεωρήσει.

Καλό θα ήταν επίσης ο κ. υπουργός στο πρόγραμμά του να έχει προβλέψει χρόνο για να ενημερωθεί για τις έρευνες σχετικά με τους Αξιωματικούς Υπαξιωματικούς και Οπλίτες των ΕΕΔ που ακόμα αγνοούνται από το 1974 και να ενημερώσει σχετικά τις οικογένειές τους που ακόμα περιμένουν νέα για τους δικούς τους ανθρώπους. Είναι καιρός το Ελληνικό κράτος να φερθεί σοβαρά κάνοντας τα αυτονόητα.


Διαβάστε περισσότερα...

«Δημοκρατική αυτονομία» κήρυξαν οι Κούρδοι της Τουρκίας

Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

«Δημοκρατική αυτονομία» των Κούρδων που ζούνε στην Τουρκία και αποτελούν περίπου το 20% του συνολικού πληθυσμού κήρυξε το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κογκρέσο, η σημαντικότερη κουρδική πολιτική οργάνωση στη γετονική χώρα, σήμερα σε συνέδριο στο Ντιγιάρμπακιρ, στο οποίο συμμετείχαν 850 αντιπρόσωποι της κουρδικής μειονότητας.



«Οι Κούρδοι δεν θέλουν να αποτελούν μια μη αναγνωρισμένη οντότητα» αναφέρεται στην τελική διακήρυξη που υιοθέτησαν οι σύνεδροι. Εκπρόσωποι του φιλοκουρδικού κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, δήμαρχοι και μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων συμμετείχαν στο συνέδριο. Η διακήρυξη αναγνώστηκε από την ανεξάρτητη βουλευτή από τη Βαν, Αϊσέλ Τουγλούκ, ενώ το συνέδριο διήρκεσε έξι ώρες.

«Διακρίνουμε τη γενοκτονία που διαπράττεται από τα έθνη-κράτη. Μπορεί να υπάρχουν αλλαγές στην επιφάνεια, αλλά στο βάθος, η άρνηση συνεχίζεται. Ακόμη και όταν αναγνωρίστηκε η εθνική οντότητα του κουρδικού λαού, συνεχίζονται οι προσπάθειες διάσπασής του. Η απόρριψη της αποφυλάκσιης του Χατίπ Ντιτσλέ και άλλων βουλευτών το αποδεικνύει. Η πολιτιστική γενοκτονία κατά της κουρδικής γλώσσας ως μητρικής γλώσσας συνεχίζεται. Τα δικαιώματα, η γλώσσα και η ζωή του κουρδικού λαού αγνοούνται»,

Ο Ντιτσλέ είχε εκλεγεί στη Βουλή στις εκλογές πού έγιναν ένα μήνα πριν, αλλά αποκλείστηκε από την Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή διότι είχε καταδικαστεί στο παρελθόν σε σχέση με συνεργασία με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK).

«Οι Κούρδοι δεν θέλουν να είναι πλέον ένας μη καθορισμένος εθνικά πληθυσμός. Δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο άλλος λαός, όπως οι Κούρδοι, οι οποίοι, ενώ είναι 40 εκατομμύρια, δεν έχουν δικαιώματα. Εμείς, ως κουρδικός λαός, κηρύσουμε τη δημοκρατική μας κυριαρχία, παραμένοντας στην εθνική ενότητα της Τουρκίας . στη βάση της κατανόησης μιας κοινής μητέρας πατρίδας, εδαφικής ενότητας και προοπτικής ενός δημοκρατικού έθνους», δήλωσε η Τουγλούκ. «Προσκαλούμε όσους ζούνε στα εδάφη μας να αυτοχαρακτηρίζονται στο εξής ως πολίτες του δημοκρατικά αυτόνομου Κουρδιστάν», δήλωσε.

Αγγελιοφόρος

Διαβάστε περισσότερα...

"Γκρεμίζεται" ο φράκτης Παπουτσή

Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Του Νίκου Δεμισιώτη



Με τη... μακέτα του φράκτη στον Εβρο κλεισμένη σε κάποιο ντουλάπι του γραφείου του στον έβδομο όροφο του κτιρίου της λεωφόρου Κατεχάκη θα μείνει τελικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος επί επτά ολόκληρους μήνες προανήγγειλε τη δημιουργία του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπερσύγχρονος φράκτης (ή, διαφορετικά, το σύγχρονο γεφύρι της Αρτας) για την αποτροπή της εισόδου παράνομων μεταναστών από τα χερσαία σύνορα της χώρας, συνολικού μήκους 12,5 χιλιομέτρων και ύψους τριών μέτρων, δεν πρόκειται να δημιουργηθεί ποτέ. Η οριστική αυτή απόφαση έχει μπόλικο παρασκήνιο, που εκτείνεται από την Αθήνα μέχρι τις Βρυξέλλες και από εκεί μέχρι την... Αγκυρα!

«Η ελληνική κοινωνία έχει ξεπεράσει τα όρια της αντοχής παράνομων μεταναστών. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παράλληλα με τη δράση της Ελληνικής Ακτοφυλακής σχεδιάζει στα χερσαία σύνορα τη δημιουργία ενός φράκτη για την αποτροπή της εισόδου παράνομων μεταναστών» δήλωνε στις 2 Ιανουαρίου ο κ. Παπουτσής, προαναγγέλλοντας μάλιστα πως τα εγκαίνια θα γίνονταν τέλη Μαρτίου ή το πολύ αρχές Απριλίου! Στις 18 Μαΐου ο κ. Παπουτσής δίνει στη δημοσιότητα ένα σκαρίφημα της τελικής μορφής του φράκτη, υπογραμμίζοντας επιπλέον πως «ολοκληρώθηκαν οι μελέτες και η κοστολόγηση, παραμένουν όμως κάποιες νομοθετικού χαρακτήρα παρεμβάσεις, συγκεκριμένα ένα Προεδρικό Διάταγμα και μια τυπική άδεια από το υπουργείο Περιβάλλοντος, για να υπάρξει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και προκειμένου το έργο να μπει στη τελική του ευθεία»!

Παράλληλα με τις πομπώδεις δηλώσεις Παπουτσή, η ελληνική πλευρά κατέθεσε αίτημα για τη χρηματοδότησή του έργου από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων, ένα αίτημα το οποίο, σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ήταν «απολύτως συμβατό με τον κανονισμό του Ταμείου και επομένως αναμένουμε και από εκεί την έγκριση και την αξιολόγηση. Αλλά ακόμα και αν δεν αξιολογηθεί, ούτως ή άλλως θα προχωρήσουμε με εθνικούς πόρους»!

Από εκεί και πέρα αρχίζει το παρασκήνιο. Η αρμόδια επίτροπος Σ. Μάλμστρομ απορρίπτει το αίτημα της ελληνικής πλευράς και αφήνει χωρίς χρηματοδότηση το έργο, ενώ, όπως είναι εύκολα κατανοητό, η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να προχωρήσει με εθνικούς πόρους. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, φαίνεται πως, εκτός από την κυρία Μάλμστρομ, τον φράκτη δεν ήθελε ούτε η τουρκική πλευρά, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ασκήθηκαν πιέσεις προς το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο με τη σειρά του αρνήθηκε να δώσει το ok προκειμένου να ξεκινήσει η κατασκευή και έτσι ο φράκτης έμεινε στα χαρτιά και τη θέση του θα πάρει μια τεραστίων διαστάσεων τάφρος που κατασκευάζει ο Ελληνικός Στρατός!

δημοκρατία

Βλέπε επίσης:


Περίφραξη Ασφαλείας στον Έβρο. Η μόνη λύση

Λαθρομετανάστες, έγερση εμποδίων και λήψη μέτρων


Διαβάστε περισσότερα...

Αθήνα – Μόσχα

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Από την Κύρα Αδάμ

Τα νέα από τη Μόσχα ταξιδεύουν πάντα αργά και είναι «παγωμένα». Χθες, σε συνέντευξή του στην «Ε», ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής της κρατικής Δούμας Ι. Σαββίδης αποκάλυψε πως ο Ελληνας πρωθυπουργός «σνομπάρισε» στις αρχές του 2010 την πρόταση Πούτιν να δώσει στην Ελλάδα 25 δισ. ευρώ χαμηλότοκο δάνειο, με ορισμένα ανταλλάγματα ως «βιτρίνα».



Η ΥΠΟΘΕΣΗ εκείνη δεν προχώρησε ποτέ, αφού κατά τον κ. Σαββίδη ο κ. Παπανδρέου προτίμησε να απασχολήσει τον ισχυρό άνδρα της Ρωσίας με τα οικολογικά προβλήματα της Ελλάδας...

ΗΤΑΝ η εποχή, Φεβρουάριος του 2010, κατά την οποία η ελληνική κυβέρνηση είχε μπει στη δίνη του κυκλώνα, με τα σπρεντ να εκτινάσσονται, με την αδυναμία δανεισμού της Ελλάδας από τις αγορές να γιγαντώνεται, με τα «περίστροφα» του κ. Παπανδρέου στο τραπέζι των Ευρωπαίων, αλλά και με τις υπόγειες συζητήσεις, καθ' ομολογίαν του κ. Στρος-Καν, για τη «βοήθεια» του ΔΝΤ και τους καχύποπτους Ευρωπαίους εταίρους να ετοιμάζουν παρασκηνιακά το Μνημόνιο.

ΤΑ ερωτήματα είναι πολλά.

ΓΙΑΤΙ η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να χρειαστεί τη βοήθεια και τις υπηρεσίες ενός ελληνικής καταγωγής βουλευτή της Δούμας για να συζητήσει πιθανή οικονομική συνδρομή της Μόσχας στο ελληνικό πρόβλημα;

ΜΑ γιατί εμφανώς η ελληνική κυβέρνηση είχε συνειδητά γυρίσει την πλάτη στον άλλο «πόλο» της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, που ήταν μέχρι τότε η Μόσχα και τα ενεργειακά σχέδιά της για την Ελλάδα.

ΕΚΕΙΝΗ την εποχή μάλιστα ο κ. Πούτιν σε δημόσιες δηλώσεις του είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνδράμει την Ελλάδα στην οικονομική περιπέτειά της, αλλά η πρότασή του έπεσε στα δίχτυα της ελληνικής σιωπής.

ΤΑ γεγονότα μιλούν από μόνα τους.

Η ελληνική κυβέρνηση έκανε ευθύς εξ αρχής ό,τι μπορούσε για να δείξει διεθνώς ότι θέλει να κατεβεί το ταχύτερο δυνατόν από το «ενεργειακό άρμα» της Μόσχας. Και το πέτυχε βοηθούσης, με το παραπάνω, και της Βουλγαρίας, που και αυτή έχει κάνει μέχρι στιγμής μια τρύπα στο νερό.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕ τη στροφή της, όταν επέλεξε να μην αξιοποιήσει τη ρωσική οικονομική πρόταση, φοβούμενη προφανώς «τα ανταλλάγματα» που θα της ζητούσε η Μόσχα.

Η ελληνική κυβέρνηση δέχθηκε όμως ταχύτατα να απολέσει η χώρα «μέρος (;) της εθνικής κυριαρχίας της», προκειμένου να αποδεχθεί τα Μνημόνια της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.

ΒΕΒΑΙΩΣ, μπορεί να παρατηρήσει κανείς ότι η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε η ίδια τα «δεσμά» της -κομψότερα και κοσμοπολίτικα αυτά της Ε.Ε. και της Ουάσιγκτον.

ΑΛΛΑ και ασφυκτικότερα, σαν βρόχος θανάτου...

Ελευθεροτυπία

Διαβάστε περισσότερα...

Πλησιάζει η μοιραία ώρα

Toυ Γιώργου Δελαστίκ

Αγρια σύγκρουση έχει ξεσπάσει ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία αναφορικά με το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουν τη μαινόμενη πλέον κρίση του ευρώ, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της υπόθεσης της Ελλάδας.



Το πρώτο αποτέλεσμα των διαφωνιών αυτών είναι η αναβολή της αρχικά σχεδιαζόμενης για αύριο έκτακτης συνόδου κορυφής της Ευρωζώνης. Κατά τις χθεσινές πληροφορίες της γαλλικής εφημερίδας “Φιγκαρό”, που προέρχονται κατευθείαν από το γαλλικό προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων, η σύνοδος μετατέθηκε για την ερχόμενη εβδομάδα – είτε για τη Δευτέρα είτε για τα τέλη της. Η δεξιά γαλλική εφημερίδα απέδιδε από την πρώτη κιόλας φράση του ρεπορτάζ της την αναβολή της έκτακτης συνόδου κορυφής στις διαφωνίες Βερολίνου και Παρισιού, αποδίδοντας μάλιστα την πρωτοβουλία μετάθεσης για αργότερα της συνόδου στη Γερμανία: “Δεν υφίσταται αντικείμενο για μια τέτοια σύνοδο” δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μέρκελ, επισημαίνοντας την ανυπαρξία οποιασδήποτε προκαταρκτικής συμφωνίας των δεκαεπτά χωρών της Ευρωζώνης ως προς το τι δέον γενέσθαι.

Μέσα στο πλαίσιο αυτής της γενικής αναστάτωσης, η ελληνική κυβέρνηση δείχνει να έχει χάσει τ’ αβγά και τα καλάθια.

Τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη μακροσκελέστατη επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ επέσειε την απειλή ότι η γερμανική θέση για τη συμμετοχή ιδιωτών στο κόστος λύσης για το ελληνικό δημόσιο χρέος “θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ δαπανηρή για την Ελλάδα και ελλιπής ή ανεπαρκής για την αποτελεσματική διαχείριση του ελληνικού χρέους και με αυτά τα πενιχρά αποτελέσματα ίσως να μην αποφευχθεί στο τέλος η επιλεκτική χρεοκοπία”.

Την Τρίτη, ένα μόλις 24ωρο αργότερα αλλά μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο υπουργός Οικονομικών Βαγγέλης Βενιζέλος έκανε μια φαιδρή διάλεξη, ότι δήθεν “η επιλεκτική χρεοκοπία τρομάζει χωρίς λόγο”, ότι “δεν είναι χρεοκοπία” και ότι δήθεν “δεν ενεργοποιεί τον περιβόητο μηχανισμό των CDS”, αφήνοντας όλους τους Ελληνες και τους ξένους να σχηματίσουν την άποψη ότι η κυβέρνηση έχει πλέον αποδεχθεί τη λύση της “επιλεκτικής χρεοκοπίας”.

Ο υπουργός Οικονομικών προκάλεσε επίσης την εντύπωση ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει υποχωρήσει πλέον κατά κράτος και στο θέμα των “εμπράγματων εγγυήσεων” για να πάρει το νέο δάνειο από την ΕΕ – με άλλα λόγια στο να βάλει υποθήκη… κάποιο νησί ή τον Παρθενώνα!

Το σχήμα φυσικά χρησιμοποιείται καθ’ υπερβολήν, αλλά η ουσία είναι πως η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη πια να βάλει ως υποθήκη δημόσια γη αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων για να πάρει το δάνειο. Ενα δάνειο μάλιστα που είναι εξαιρετικά πιθανό πως δεν θα μπορέσει το ελληνικό κράτος να αποπληρώσει, οπότε νομικά οι δανειστές θα έχουν το δικαίωμα να κατασχέσουν την ελληνική γη που θα έχει παρασχεθεί ως “εμπράγματη εγγύηση”, ασχέτως του αν τελικά θα το κάνουν ή όχι, βάσει των πολιτικών και μόνο σκοπιμοτήτων που θα υπάρχουν τότε!

Χθες πάντως το γερμανικό περιοδικό “Σπίγκελ” στην ηλεκτρονική του έκδοση είχε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο με τίτλο “Οι σωτήρες του ευρώ σχεδιάζουν να σπάσουν το ταμπού”, αναφερόμενο και σε δημοσίευμα της γερμανικής έκδοσης των “Φαϊνάνσιαλ Τάιμς” που αφορά στις προτάσεις για την Ελλάδα.

Κάποιοι γερμανικοί κύκλοι λοιπόν -προφανώς του χρηματοπιστωτικού συστήματος- προωθούν την ιδέα να δώσει λεφτά ο μηχανισμός στήριξης, δηλαδή τα κράτη της ΕΕ, για να αγοραστούν από τη δευτερογενή αγορά στο 50% της τιμής τους ελληνικά κρατικά ομόλογα πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αυτό το σενάριο είναι υπέροχο για τις τράπεζες που έτσι θα ξεφορτωθούν, αν θέλουν και όσα ομόλογα θέλουν σε τιμές αγοράς, ενώ όλο το κόστος θα το πληρώσουν τα κράτη της Ευρωζώνης και οι Ελληνες φορολογούμενοι.

Το αίσχος

Βρώμικο παιχνίδι με τα δισ. των CDS

Ο ΒΡΩΜΙΚΟΣ ρόλος των οίκων αξιολόγησης, που οποιαδήποτε πρόταση διευθέτησης του ελληνικού δημόσιου χρέους την ονομάζουν εκ των προτέρων χρεοκοπία με κάποιο επίθετο μπροστά, οφείλεται στο ότι έτσι επιχειρούν να εκβιάσουν τα κράτη για να πληρώσουν μόνο αυτά τις ζημιές.

Εκβιάζουν ουσιαστικά τη Γερμανία και τις ΗΠΑ επειδή τέσσερις αμερικανικές τράπεζες και η γερμανική Ντόιτσεμπανκ ελέγχουν το 70% της παγκόσμιας αγοράς CDS. Θα χάσουν έτσι κολοσσιαία ποσά, αν η διευθέτηση του ελληνικού χρέους γίνει με τρόπο που θα υποχρεωθούν αυτές οι πέντε τράπεζες να πληρώσουν τα CDS! Εχουν τέτοιο θράσος δηλαδή απέναντι στην Ελλάδα, που δεν θέλουν να χάσουν όχι τα λεφτά που τη δάνεισαν, πράγμα θεμιτό, αλλά ούτε τα λεφτά που τζογάρισαν, πράγμα εξωφρενικό

Έθνος

Διαβάστε περισσότερα...

Εγκρίθηκε ο εκσυγχρονισμός των ινδικών Mirage 2000 - Η σημασία της είδησης για την Ελλάδα

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Δρομολογείται τελικά ο εκσυγχρονισμός των Mirage 2000 της ινδικής αεροπορίας που εκκρεμούσε επί σχεδόν 5 χρόνια, καθώς η ινδική κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως για την υπογραφή του συμβολαίου ύψους 2,4 δις δολαρίων (1,7 δις Ευρώ σε σημερινή ισοτιμία), που προβλέπει τον εκσυγχρονισμό 51 αεροσκαφών σε επίπεδο Mirage 2000-5 Mk2.

"Οι προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό των Mirage 2000 εγκρίθηκαν σε συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής ασφαλείας (CCS)," δήλωσε χθες Τετάρτη ένας αξιωματούχος του ινδικού υπουργείου Άμυνας.

Ο εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών, που θα γίνει από τις γαλλικές εταιρείες Dassault και Thales, περιλαμβάνει μεταξύ άλλωντην αναβάθμιση των αεροβοηθημάτων, των συστημάτων ναυτιλίας, του υπολογιστή αποστολής, των συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου και του ραντάρ, φέρνοντας τα αεροσκάφη στο τεχνολογικό επίπεδο των Mirage-2000-5 Mk2. Με την αναβάθμιση αυτή αναμένεται ότι τα Mirage 2000, που εντάχθηκαν στην ινδική αεροπορία στα μέσα της δεκαετίας του '80, θα υπηρετήσουν άλλα 20-25 χρόνια.

Σημειώνεται ότι εκτός από τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών, εγκρίθηκε με χωριστή σύμβαση η προμήθεια περισσότερων από 400 βλημάτων MICA για τον αναβαθμισμένο στόλο, ανεβάζοντας τη συνολική αξία των συμβολαίων σε περισσότερα από 3 δις δολλάρια. Τα πρώτα δύο ινδικά αεροσκάφη θα εκσυγχρονιστούν στη Γαλλία και τα υπόλοιπα στην Ινδία, στις εγκαταστάσεις της Hindustan Aeronautics Limited. Βάσει των συμβάσεων και της ινδικής νομοθεσίας, οι γαλλικές εταιρείες υποχρεούνται να επενδύσουν πάνω από 900 εκ. δολλάρια στην ινδική αμυντική βιομηχανία ως αντισταθμιστικά οφέλη.

Η συμφωνία εκκρεμούσε τα τελευταία 5 χρόνια, καθώς διεξάγονταν σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, ιδίως σε σχέση με την τιμή που ζητούσαν οι Γάλλοι. Τελικά φαίνεται να προκύπτει μια τιμή εκσυγχρονισμού της τάξης των 33 εκ. Ευρώ ανά αεροσκάφος, που οπωσδήποτε θεωρείται υψηλή αλλά είναι σίγουρα χαμηλότερη από τα 45-50 εκ. Ευρώ που είχαν ζητήσει οι Γάλλοι για τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών Mirage 2000 βάσει κάποιων πηγών.

Τελικά, ασχέτως υψηλής τιμής, η ινδική αεροπορία φαίνεται ότι έκρινε σημαντική τη διατήρηση των Mirage 2000 σε αξιόμαχο επίπεδο, καθώς εκτιμά ιδιαίτερα το αεροσκάφος, που έχει αποδείξει την αξία του και την ευκολία συντήρησής του σε ινδική υπηρεσία. Ενδεικτικά, το 1999 κατά τη σύρραξη με το Πακιστάν στην περιοχή Καργκίλ του Κασμίρ, τα ινδικά Mirage 2000 απέδωσαν καλά παρά το ασυνήθιστα μεγάλο υψόμετρο όπου διεξάγονταν οι επιχειρήσεις, διατήρησαν σταθερά υψηλό ρυθμό εξόδων (συνολικά 515 εξόδους σε περίπου τρεις μήνες) και υποστήριξαν αποτελεσματικά τα ινδικά στρατεύματα με 240 αποστολές κρούσης, κατά τις οποίες έριξαν 55,000 kg βομβών. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι στην ινδική αεροπορία τα αεροσκάφη επιφορτίζονται και με το ρόλο της πυρηνικής κρούσης.

Για την Ελλάδα που διαθέτει ακόμα 19 μη εκσυγχρονισμένα μαχητικά αεροσκάφη Μirage 2000BGM/EGM, η είδηση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς δείχνει πόση σημασία έχει για μια "μάχιμη" αεροπορία η αποτροπή της τεχνολογικής απαξίωσης τέτοιων πολύτιμων αεροσκαφών. Όπως και στην ινδική αεροπορία, έτσι και στην ΠΑ, το Mirage 2000 έχει αποδείξει την αξία του. Η στιβαρότητα της πλατφόρμας του έχει αποδειχθεί επανειλημμένα, με την επαναφορά αεροσκαφών μετά από σοβαρά ατυχήματα, όπως η προσγείωση στις σιδηροδρομικές γραμμές (1991) και η προσθαλάσσωση στη Σκύρο (1997). Επομένως ο εκσυγχρονισμός των εναπομεινάντων EGM/BGM σε επίπεδο 2000-5 είναι βέβαιο ότι θα "πιάσει τόπο", και το ινδικό πρόγραμμα μπορεί να αποτελέσει "οδηγό" για μια σοβαρή μείωση των οικονομικών απαιτήσεων των Γάλλων.

Θυμίζουμε επίσης την παλιότερη πρόταση μας για την αγορά των Mirage 2000-9 των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Κατάρ, σε τιμή (25 ως 38 εκ. Ευρώ ανά αεροσκάφος) που είναι ανάλογη με αυτήν που πληρώνει η Ινδία για τον εκσυγχρονισμό των δικών της Μιράζ, και κατά πολύ μικρότερη από αυτήν που είχε ζητήσει η Dassault για τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών Mirage 2000. Η πρόταση αυτή επιτρέπει την αντικατάσταση σε βάση 1 προς 1, και με χαμηλό κόστος, όλων των υπηρετούντων αεροσκαφών δεύτερης γενιάς της ΠΑ (F-4, A-7), με αποτέλεσμα σημαντική οικονομία σε λειτουργικά έξοδα και προσωπικό, χωρίς μείωση της οροφής της ΠΑ. Όπως είχαμε γράψει και τότε, λύσεις υπάρχουν έστω και με λιγότερα χρήματα. Πολιτικό θάρρος υπάρχει;

Διαβάστε περισσότερα...

Βαρύτατη ευθύνη Χριστόφια για την τραγωδία

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011



Βαρύτατες πολιτικές ευθύνες του ίδιου του προέδρου της Κύπρου Δ. Χριστόφια για την πολύνεκρη έκρηξη στη ναυτική βάση "Ευάγγελος Φλωράκης" προκύπτουν από νέα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα "Πολίτης" δημοσίευσε πρακτικό σύσκεψης που έγινε στις 6 Αυγούστου 2009, από το οποίο προκύπτει ότι το υπουργείο Άμυνας και η Εθνική Φρουρά είχαν επιφυλάξεις για τη φύλαξη των εκρηκτικών που είχαν κατασχεθεί τον Ιανουάριο του 2009 από το ρωσικό πλοίο Monchegorsk και είχαν προορισμό τη Συρία. Μάλιστα, το υπουργείο Άμυνας έκρινε το φορτίο επικίνδυνο και εισηγήθηκε την καταστροφή του που μπορούσε να γίνει «σχετικά εύκολα». Όμως αυτό δεν έγινε, για πολιτικούς λόγους.


Όπως είναι γνωστό, ο υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας και ο διοικητής της Εθνικής Φρουράς αντιστράτηγος Πέτρος Τσαλικίδης (ένας κατά γενική ομολογία εξαίρετος αξιωματικός) ανέλαβαν τις ευθύνες τους για το τραγικό ατύχημα, υποβάλλοντας τις παραιτήσεις τους. Ωστόσο, σύμφωνα με το πρακτικό της σύσκεψης το οποίο αποκαλύπτει ο «Πολίτης», η κύρια ευθύνη δεν βαρύνει αυτούς, καθώς τόσο το υπουργείο Άμυνας όσο και η Εθνική Φρουρά έκρουσαν από νωρίς τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούσαν την καταστροφή του φορτίου, όμως αυτό φυλάχθηκε «συμφώνως των οδηγιών του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Πιο συγκεκριμένα, η σύσκεψη με θέμα «Το μέλλον του φορτίου του πλοίου Monchegorsk» έγινε στις 6 Αυγούστου 2009 και σε αυτή συμμετείχαν οι:

- Γενικός Εισαγγελέας, κ. Π. Κληρίδης
- ΓΔ υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Ν. Αιμιλίου
- ΓΔ υπουργείου Άμυνας, Π. Καρεκλάς
- ΓΔ υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, Μ. Κωνσταντίνου
- Δ/ντρια τμήματος Τελωνείων, Ζ. Αιμιλιανίδη.
Παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι της Εθνικής Φρουράς και λειτουργοί της Νομικής υπηρεσίας.

Σύμφωνα με το πρακτικό της σύσκεψης εκφράστηκαν οι πιο κάτω απόψεις:

Ο εκπρόσωπος της ΕΦ ανέφερε ότι «η φύλαξη του φορτίου αποτελεί πρόβλημα για την ΕΦ, εξαιτίας του χώρου και του προσωπικού που απαιτείται». Το φορτίο αποτελείτο από 400 εμπορευματοκιβώτια, τα οποία περιέχουν 200 τόνους υλικό. Όμως δεν ήταν όλο το υλικό στρατιωτικό. Στα εμπορευματοκιβώτια υπήρχαν και εμπορεύματα που θα μπορούσαν να διατεθούν στο εμπόριο.

Σύμφωνα με τους εκπρόσωπους της Εθνικής Φρουράς και του υπουργείου Άμυνας, το στρατιωτικό υλικό του φορτίου δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία αφού δεν διέθετε υποδομή στρατιωτικής βιομηχανίας. Η πρόταση του υπουργείου Άμυνας ήταν να εκποιηθεί το μέρος του φορτίου που δεν ήταν στρατιωτικής φύσης, αλλά εμπορικής χρήσης (σωλήνες, χαλκός κτλ).

Μάλιστα, η Εθνική Φρουρά υπογράμμισε στη σύσκεψη ότι «δεν είναι αποστολή της η επίβλεψη του φορτίου» και ότι «η πυρίτιδα θα μπορούσε να καταστραφεί σχετικά εύκολα». Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Άμυνας, Πέτρος Καρεκλάς, είπε πως η απόφαση που είχε ληφθεί για τη φύλαξη του φορτίου από την ΕΦ ήταν προσωρινή λύση και ότι «εμπερικλείονται κίνδυνοι στη φύλαξη της πυρίτιδας».

Τη σύσκεψη φαίνεται ότι απασχόλησε και η πιθανότητα επιστροφής του φορτίου στη Συρία ή στο Ιράν, καθώς το τμήμα Τελωνείων τοποθετήθηκε ενάντια σε κάτι τέτοιο: «Η ΚΔ δεν μπορεί να επιστρέψει το φορτίο ή μέρος αυτού, αφού είναι πλέον περιουσιακό της στοιχείο», ανέφερε η διευθύντρια του τμήματος Ζ. Αιμιλιανίδου.


Το τμήμα Τελωνείων είχε παραδώσει το φορτίο στην Εθνική Φρουρά μετά από έγκριση του γενικού εισαγγελέα ως προσωρινή λύση. Η εισήγηση όλων των υπηρεσιακών παραγόντων (υπουργείο Άμυνας, Εθνική Φρουρά, τμήμα Τελωνείων) ήταν η εκποίηση του φορτίου και η καταστροφή του. Όμως, η θέση του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν η συνέχιση της φύλαξής του. Είπε ο γενικός εισαγγελέας στη σύσκεψη, σύμφωνα με το πρακτικό:

«Εφόσον θέση της Κυβέρνησης είναι η συνέχιση της φύλαξης του φορτίου και το τμήμα Τελωνείων δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα, τότε θα πρέπει να συνεχιστεί η φύλαξη του φορτίου, συμφώνως των οδηγιών του ΠτΔ (Προέδρου της Δημοκρατίας) μέχρι να ληφθούν διαφορετικές οδηγίες»

Τη θέση αυτή επιβεβαίωσε εκ μέρους της Κυβέρνησης και ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών, Νίκος Αιμιλίου. Αναφέρεται σχετικά στο πρακτικό της συνάντησης: «Επιθυμία της Κυβέρνησης είναι να συνεχιστεί η υφιστάμενη πρακτική τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο 2009 (πέρας επίσκεψης ΠτΔ στη Συρία και ΓΣ ΟΗΕ) και ότι δεν υπάρχει σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου» [σ.σ. για την κατάσχεσή του].


Τελικά, μετά από εισήγηση του Αιμιλίου, συμφωνήθηκε όπως «το φορτίο παραμείνει υπό την επίβλεψη της ΕΦ και ότι μέχρι τον Οκτώβριο 2009 τα αρμόδια τμήματα και υπουργεία θα πρέπει να ετοιμάσουν εισηγήσεις ως προς τον περαιτέρω χειρισμό του θέματος».

Πέρασαν δύο χρόνια από τότε, όμως καμιά απόφαση δεν πήρε το Υπουργικό Συμβούλιο, μέχρι που το υλικό απέδρασε μόνο του με τις τραγικές για την Κύπρο συνέπειες.

Πηγή: www.politis-news.com

Σημείωση "Εν Κρυπτώ": Η επίρριψη των πολιτικών τους ευθυνών στους υφιστάμενους στρατιωτικούς υπήρξε ανέκαθεν αγαπημένο "σπορ" των πολιτικών σε Ελλάδα και Κύπρο ("είναι σημαντική η σημαία ναύαρχε;" ρωτούσε ο παραγωγικός αντιπρόεδρος το 1996). Όμως επειδή "ο Θεός αγαπάει τον κλέφτη αλλά αγαπάει και το νοικοκύρη", αυτή τη φορά υπάρχουν πρακτικά και καταγεγραμμένες εντολές... Και το ερώτημα μετά την τραγωδία είναι: οι καθ' ύλην αρμόδιοι με τις παραιτήσεις τους ανέλαβαν τις ευθύνες τους, παρ' ότι είχαν εγκαίρως εισηγηθεί άλλη λύση που θα απέτρεπε την τραγωδία. Ο κατ' εξοχήν υπεύθυνος, εκείνος που τους έδωσε τις εντολές που οδήγησαν στην τραγωδία, γιατί στρογγυλοκάθεται ακόμα στη θέση του;

Διαβάστε περισσότερα...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP