2.000 Πρίνους έχει η Κρήτη, λέει καθηγητής Γεωλογίας

Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Στα 1,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου προσδιορίζει τα κοιτάσματα που υπάρχουν στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Πλακιά και Φραγκοκάστελου, νότια της Κρήτης ο καθηγητής Γεωλογίας και ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Αντώνης Φώσκολος.



Ο κ Φώσκολος τόνισε ότι η επιστημονική κοινότητα βλέπει με θετικό τρόπο τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την άμεση προώθηση των διαδικασιών για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας. " Τελευταία , υπάρχει μια μεγάλη κινητικότητα όσο αφορά την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας ο οποίος πιστεύω ακράδαντα, θα μας βγάλει από το χρέος. Αν αξιοποιήσομε τον ορυκτό πλούτο τα χρέη τα βγάλαμε," υποστήριξε χαρακτηριστικά ο κ Φώσκολος.

"Περιμέναμε αυτή την απόφαση πολλά χρόνια," συμπλήρωσε ο Αντώνης Φώσκολος, χαιρετίζοντας την έγκριση που έδωσε το Υπουργικό συμβούλιο στη σύσταση φορέα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα με τον κ. Φώσκολο, " το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης είναι η Βόρειος Αφρική η Ανατολική Μεσόγειος και η Ελλάδα που έχει περισσότερα αποθέματα."

Όπως εξηγεί, σήμερα δημιουργείται μια νέα πραγματικότητα που έχει τρία σκέλη που πρέπει να υποστηριχθούν με κάθε τρόπο .Το πρώτο είναι ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε τον ορυκτό πλούτο για να ξεπληρώσουμε τα χρέη. Το δεύτερο , είναι ότι αυτός ο ορυκτός πλούτος είναι απαραίτητος στην Ευρώπη, μήνυμα δεν έχει περάσει από την ελληνική κυβέρνηση προς τους Ευρωπαίους. Και το τρίτο είναι η γεωπολιτική δύναμη που έτσι αποκτούμε

Το φυσικό αέριο που έχει η ανατολική Μεσόγειος, δηλαδή η Κύπρος το Ισραήλ η Αίγυπτος και ο Λίβανος θα πρέπει να διοχετευτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω Κρήτης η οποία αποκτά μεγάλη στρατηγική σημασία. Όχι μόνο γιατί έχει τον ορυκτό πλούτο αλλά διότι αυτή τη στιγμή όλος ο ορυκτός πλούτος αυτός που έχει η ανατολική Μεσόγειος θα περάσει μέσα από την Κρήτη", επισήμανε.

Όσο αφορά τις έρευνες που θα γίνουν στην Κρήτη ο καθηγητής τόνισε: " Θα πάμε κάτω μεταξύ Πλακιά και Φραγκοκάστελου είναι το ένα κομμάτι, ένα άλλο κομμάτι μεγάλο κομμάτι , είναι το κομμάτι νοτιοδυτικά της Γαύδου. Έχει απόθεμα , πόσο δεν ξέρω. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι το κομμάτι μεταξύ Πλακιά και Φραγκοκάστελου το υπολογίζω ότι είναι 1,5 τρισεκατομμύριο κυβικά μέτρα φυσικού αεριού."

Μάλιστα ο κ Φώσκολος θέλοντας να δώσει ένα συγκριτικό μέγεθος σε σχέση με τα κοιτάσματα του Πρίνου είπε χαρακτηριστικά : "Η Δυτική Ελλάδα έχει 20 πρίνους και η Κρήτη έχει... 2.000 Πρίνους."

Η διενέργεια ερευνών τόσο στο Ιόνιο όσο και νοτίως της Κρήτης και η αξιοποίηση των πλούσιων κοιτασμάτων, θα καταστήσει την Ελλάδα ρυθμιστή της ενεργειακής πολιτικής της Ευρώπης τονίζουν οι επιστήμονες, γεγονός που μπορεί σε χρόνο ρεκόρ να απαλλάξει τη χώρα από την παρούσα δυσάρεστη οικονομική συγκυρία.

Το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει την απελευθέρωση στην αγορά της ενέργειας, και θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, χαρακτηρίζεται από τους ίδιους ως το μεγαλύτερο βήμα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, των τελευταίων δεκαετιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

11 σχόλια:

Ανώνυμος 9 Ιουλίου 2011 στις 9:12:00 μ.μ. EEST  

τον Φώσκολο της Λάμψης τι τον έχει;

ΑΧΕΡΩΝ 10 Ιουλίου 2011 στις 12:39:00 π.μ. EEST  

Να υποθεσω τωρα οτι αυτος ειναι ο λογος που μας ''προεκυψαν''την χρεωκοπια,η οτι στο τελος θα μας μεινει η χρεωκοπια,και απο ορυκτο πλουτο''γιοκ'';

Ανώνυμος 11 Ιουλίου 2011 στις 12:59:00 π.μ. EEST  

@ Ανώνυμος 9 Ιουλίου 2011 9:12:00 μ.μ. GMT+03:00
τον Φώσκολο της Λάμψης τι τον έχει;


Να ρωτήσεις το Μανιάτη και τη Noble Energy. Ή μάλλον, άκουσέ το from the horse's mouth που λέμε και στο χωριό μου:

Αlexis (me tis lexeis) speaking
http://folders.skai.gr/main/theme?id=166&locale=el

Kαι αν σου ξέφυγε, άκου τι λέει και ο Νικολάκης:

Νίκολας Μπέρνς — Αμερικανός Πρέσβης 1997-2001
Έχω πληροφορίες ότι αμερικάνικες εταιρείες οι οποίες υποπτεύονται πως υπάρχουν μεγάλες ποσότητες.

Αλλά μάλλον και αυτόν για ψιλοάσχετο θα τον κόβεις.

ΥΓ: προτιμώ το All my chldren από την Λάμψη.

Ανώνυμος 11 Ιουλίου 2011 στις 11:00:00 π.μ. EEST  

Η θεωρία συνομωσίας: Η Ελλάδα έχει τεράστια κοιτάσματα, για αυτό οι κακές μεγάλες δυνάμεις θέλουν να τη χρεοκοπήσουν για να τα πάρουν.

Η πραγματικότητα: Η Ελλάδα έγινε μπανανία κατά τις τελευταίες δεκαετίες εξαιτίας των διεφθαρμένων ηγετών και του διεφθαρμένου λαού της. Και όπως γίνεται πάντα, πρέπει κάποιος άλλος να φταίει εκτός από εμάς τους ίδιους. Ποιο μπορεί να είναι το κίνητρο; Εύρηκα!

Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα έχει και είχε ανέκαθεν εχθρούς. Αλλά τη μεγαλύτερη ευθύνη για τα δεινά της τη φέρουν οι ίδιοι οι Έλληνες. Διαβάστε Ιστορία και θα δείτε ότι επαναλαμβάνεται. Αντί να βασιζόμαστε σε κοιτάσματα τα οποία ακόμα δεν τα είδαμε και υποτίθεται ότι θα λύσουν το ενεργειακό πρόβλημα του σύμπαντος, ας αρχίσουμε από το πιο δύσκολο, να γίνουμε καλύτεροι.

Ανώνυμος 11 Ιουλίου 2011 στις 3:52:00 μ.μ. EEST  

Αν δεν πέσει ο "διαφορετικότητας" η Ελλάδα δε θα πάρει στάλα πετρέλαιο και αέριο

Ανώνυμος 11 Ιουλίου 2011 στις 4:09:00 μ.μ. EEST  

Η σύμβαση "COOPER" του Ελληνικού δημοσίου (17-2-1940) με τους ξένους κατασκευαστές, έληξε στις 31-12-2010. Ως γνωστόν. όλες οι συμβάσεις του κόσμου, ανανεώνονται πριν την λήξη τους. Έτσι λοιπόν στις 4-10-2009 ανέλαβε τον διακυβέρνηση της χώρας ο "πολύς" ΓΑΠ με αποστολή να "ανανεώσει" την σύμβαση "COOPER", όσο πιο φτηνά είναι δυνατόν ούτως ώστε οι πάτρωνές του να μην πληρώσουν πολλά.(για πετρέλαιο, ουράνιο, φυσικό αέριο, υδράργυρο, χρυσό κ.α) Μιά "καλή" συνταγή για δωρεάν ανανέωση της σύμβασης, είναι αυτή της χρεωκοπίας,της εμπλοκής του ΔΝΤ και όλου αυτού του θέατρου του παραλόγου που γινόμαστε μάρτυρες τον τελευταίο καιρό. (από το λεφτά υπάρχουν στο δυστυχώς (πάλι) επτωχεύσαμεν) Ο ορυκτός πλούτος της χώρας έχει ήδη εκποιηθεί από τον ΓΑΠ και την παρέα του γυμναστηρίου και απλώς αναζητείται ο τρόπος για να το καταπιεί άνευ αντιδράσεων ( η όσο γίνεται λιγότερες) ο Ελληνικός Λαός. Ο "βίος και η πολιτεία" αυτών που παίζουν την κυβέρνηση, αυτό δείχνει!!!!!!

Ανώνυμος 11 Ιουλίου 2011 στις 5:36:00 μ.μ. EEST  

@ 11 Ιουλίου 2011 11:00:00 π.μ. GMT+03:00

Αντί να βασιζόμαστε σε κοιτάσματα τα οποία ακόμα δεν τα είδαμε και υποτίθεται ότι θα λύσουν το ενεργειακό πρόβλημα του σύμπαντος, ας αρχίσουμε από το πιο δύσκολο, να γίνουμε καλύτεροι


Προφανώς βασικό στοιχείο της βελτίωσης αποτελεί η οργάνωση και η σχεδίαση για την εκμετάλλευση των (μικρωών ή μεγάλων) κοιτασμάτων που υπαρχουν, η ύπαρξη επαρκούς στρατιωτικής ισχύος και η πολιτική βούληση για να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να προστατευθούν τα κυριαρχικά δικαιώματα, η οικονομία και η αξιοπρέπεια της χώρας και φυσικά η πολιτική βούληση να χρησιμοποιηθεί αυτή η ισχύς. Έτσι δεν είναι;

Γιατί αυτά έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες, και ούτε ο Καραμανλής (θείος) ούτε και ο Α.Παπανδρέου, οι δύο κατά γενική αποδοχή πιο χαρισματικοί από πλευράς προσωπικότητας προωθυπουργοί της μεταπολίτευσης, τόλμησαν να κάνουν κάτι τέτοιο.

Ανώνυμος 11 Ιουλίου 2011 στις 6:25:00 μ.μ. EEST  

Η σύμβαση Cooper δεν υπογράφηκε ποτέ, ανοίξτε κανένα βιβλίο! Αμάν με τις θεωρίες συνομωσίας...

Ανώνυμος 11 Ιουλίου 2011 στις 6:57:00 μ.μ. EEST  

Αχαχαχαχαχα

http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=21696&Itemid=139

Ξύπνησαν και τα τμήματα!!! Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι το ρεπορτάζ ρέεε

Ανώνυμος 11 Ιουλίου 2011 στις 11:52:00 μ.μ. EEST  

μωρέ και 42.000 πρίνους να έχει δεν κάνει διαφορά και δε σωνόμαστε εάν δεν αλάξουμε νοοτροπία...ο τσάμπα όχι απλά πέθανε αλλά δεν έζησε ποτέ. Όλα τα ακούς αυτό το καιρό εκτός από π.χ. να δουλέψουμε? (κάποιοι για πρώτη φορά στη ζωή τους)

Ανώνυμος 12 Ιουλίου 2011 στις 12:20:00 π.μ. EEST  

Όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα μικρό καλάθι...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP