Αιέν Υψικρατείν και υπείροχον έμμεναι άλλων

Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Σαν σήμερα τον Ιούλιο του 1922, λίγο πριν την κατάρρευση του μετώπου έλαβε χώρα η πιο διάσημη αερομαχία της Μικρασιατικής εκστρατείας. Ένας άγνωστος αεροπορικός πόλεμος σε μια λησμονημένη εκστρατεία που κόστισε έναν ακόμα ξεριζωμό για εκατομμύρια Έλληνες και τον θάνατο σε 23 Έλληνες Αεροπόρους. Το λιγότερο που έχουμε να κάνουμε είναι να τιμήσουμε εκείνους που πολέμησαν και έπεσαν υπέρ Πατρίδος και να μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος παραδειγματιζόμενοι από Έλληνες όπως ο Αεροπόρος Χριστόφορος Σταυρόπουλος.


Το καταρριφθέν από τον Σταυρόπουλο Breguet 14 B2

12/7/1922

Τουρκικό αεροσκάφος Breguet εμφανίστηκε πάνω από τις φίλιες γραμμές, ρίχνοντας προκηρύξεις και αναγνωρίζοντας συγχρόνως τις θέσεις των ελληνικών στρατευμάτων. Ο Ανθυπασπιστής Ευάγγελος Παπαδάκος και ο Λοχίας Χριστόφορος Σταυρόπουλος της Β’ Μοίρας Αεροπλάνων (Στρατιωτική Αεροπορία), με αεροσκάφη Nieuport και Spad αντίστοιχα, απογειώθηκαν εσπευσμένα από το Μπαλ Μαχμούτ προς αναζήτηση του εχθρικού Breguet.Το αεροσκάφος του Ανθυπασπιστή Παπαδάκου συναντήθηκε με το τουρκικό σε ύψος 2.800 μέτρων και συνήφθη 20λεπτη αερομαχία. Τελικά, το εχθρικό Breguet αναγκάστηκε να απομακρυνθεί λόγω μηχανικής βλάβης. Τότε ο Λοχίας Σταυρόπουλος το κατεδίωξε και ύστερα από αερομαχία το κατέρριψε φλεγόμενο μέσα στις ελληνικές γραμμές, με αποτέλεσμα το θάνατο χειριστή και παρατηρητή (διοικητή του αεροδρομίου Τσάι).


Ο Αεροπόρος Λοχίας Χριστόφορος Σταυρόπουλος, Β' Μοίρα Στρατιωτικής Αεροπορίας

Χειριστής του Τουρκικού Breguet 14 B2 ήταν o Λοχαγός Αχμέτ Μπαχατίν και παρατηρητής ο πολίτης χειριστής Κεμάλ Μπέης. Και οι δύο τάφηκαν σύμφωνα με τα μουσουλμανικά έθιμα και με στρατιωτικές τιμές, ενώ δυο μέρες αργότερα οι Ανθυπολοχαγοί Νικόλαος Δέας και Ιωάννης Χατζηκαμάρης της Β’ Μοίρας Αεροπλάνων (Στρατιωτική Αεροπορία) με αεροσκάφος Breguet 14, αφού εκτέλεσαν αναγνώριση όψεως, πέταξαν σε ύψος 50 μέτρων πάνω από το τουρκικό αεροδρόμιο Εμπερκιόϊ. Με φωτοβολίδες γνώρισαν στους Τούρκους τις φιλικές διαθέσεις τους και στη συνέχεια έριξαν ερματισμένο φάκελο, που περιείχε τα ατομικά είδη των φονευθέντων στην αερομαχία της 12ης Ιουλίου 1922 Τούρκων αεροπόρων, καθώς και μια επιστολή, με την οποία πληροφορούσαν τις τουρκικές αρχές για το θάνατό τους και την ταφή τους στον ελληνικό τομέα. Ο Λοχίας Σταυρόπουλος προήχθη σε Ανθυπολοχαγό και συνέχισε να πετά με την επιστροφή του στην Ελλάδα. Δυστυχώς βρήκε τραγικό θάνατο τον Σεπτέμβριο του 1923 όταν ενώ εκτελούσε ακροβατικούς ελιγμούς σε χαμηλό ύψος, το αεροσκάφος του κατέπεσε και συνετρίβη στο αεροδρόμιο Γουδή.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP