Βαρύτατη ευθύνη Χριστόφια για την τραγωδία

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011



Βαρύτατες πολιτικές ευθύνες του ίδιου του προέδρου της Κύπρου Δ. Χριστόφια για την πολύνεκρη έκρηξη στη ναυτική βάση "Ευάγγελος Φλωράκης" προκύπτουν από νέα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα "Πολίτης" δημοσίευσε πρακτικό σύσκεψης που έγινε στις 6 Αυγούστου 2009, από το οποίο προκύπτει ότι το υπουργείο Άμυνας και η Εθνική Φρουρά είχαν επιφυλάξεις για τη φύλαξη των εκρηκτικών που είχαν κατασχεθεί τον Ιανουάριο του 2009 από το ρωσικό πλοίο Monchegorsk και είχαν προορισμό τη Συρία. Μάλιστα, το υπουργείο Άμυνας έκρινε το φορτίο επικίνδυνο και εισηγήθηκε την καταστροφή του που μπορούσε να γίνει «σχετικά εύκολα». Όμως αυτό δεν έγινε, για πολιτικούς λόγους.


Όπως είναι γνωστό, ο υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας και ο διοικητής της Εθνικής Φρουράς αντιστράτηγος Πέτρος Τσαλικίδης (ένας κατά γενική ομολογία εξαίρετος αξιωματικός) ανέλαβαν τις ευθύνες τους για το τραγικό ατύχημα, υποβάλλοντας τις παραιτήσεις τους. Ωστόσο, σύμφωνα με το πρακτικό της σύσκεψης το οποίο αποκαλύπτει ο «Πολίτης», η κύρια ευθύνη δεν βαρύνει αυτούς, καθώς τόσο το υπουργείο Άμυνας όσο και η Εθνική Φρουρά έκρουσαν από νωρίς τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούσαν την καταστροφή του φορτίου, όμως αυτό φυλάχθηκε «συμφώνως των οδηγιών του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Πιο συγκεκριμένα, η σύσκεψη με θέμα «Το μέλλον του φορτίου του πλοίου Monchegorsk» έγινε στις 6 Αυγούστου 2009 και σε αυτή συμμετείχαν οι:

- Γενικός Εισαγγελέας, κ. Π. Κληρίδης
- ΓΔ υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Ν. Αιμιλίου
- ΓΔ υπουργείου Άμυνας, Π. Καρεκλάς
- ΓΔ υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, Μ. Κωνσταντίνου
- Δ/ντρια τμήματος Τελωνείων, Ζ. Αιμιλιανίδη.
Παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι της Εθνικής Φρουράς και λειτουργοί της Νομικής υπηρεσίας.

Σύμφωνα με το πρακτικό της σύσκεψης εκφράστηκαν οι πιο κάτω απόψεις:

Ο εκπρόσωπος της ΕΦ ανέφερε ότι «η φύλαξη του φορτίου αποτελεί πρόβλημα για την ΕΦ, εξαιτίας του χώρου και του προσωπικού που απαιτείται». Το φορτίο αποτελείτο από 400 εμπορευματοκιβώτια, τα οποία περιέχουν 200 τόνους υλικό. Όμως δεν ήταν όλο το υλικό στρατιωτικό. Στα εμπορευματοκιβώτια υπήρχαν και εμπορεύματα που θα μπορούσαν να διατεθούν στο εμπόριο.

Σύμφωνα με τους εκπρόσωπους της Εθνικής Φρουράς και του υπουργείου Άμυνας, το στρατιωτικό υλικό του φορτίου δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία αφού δεν διέθετε υποδομή στρατιωτικής βιομηχανίας. Η πρόταση του υπουργείου Άμυνας ήταν να εκποιηθεί το μέρος του φορτίου που δεν ήταν στρατιωτικής φύσης, αλλά εμπορικής χρήσης (σωλήνες, χαλκός κτλ).

Μάλιστα, η Εθνική Φρουρά υπογράμμισε στη σύσκεψη ότι «δεν είναι αποστολή της η επίβλεψη του φορτίου» και ότι «η πυρίτιδα θα μπορούσε να καταστραφεί σχετικά εύκολα». Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Άμυνας, Πέτρος Καρεκλάς, είπε πως η απόφαση που είχε ληφθεί για τη φύλαξη του φορτίου από την ΕΦ ήταν προσωρινή λύση και ότι «εμπερικλείονται κίνδυνοι στη φύλαξη της πυρίτιδας».

Τη σύσκεψη φαίνεται ότι απασχόλησε και η πιθανότητα επιστροφής του φορτίου στη Συρία ή στο Ιράν, καθώς το τμήμα Τελωνείων τοποθετήθηκε ενάντια σε κάτι τέτοιο: «Η ΚΔ δεν μπορεί να επιστρέψει το φορτίο ή μέρος αυτού, αφού είναι πλέον περιουσιακό της στοιχείο», ανέφερε η διευθύντρια του τμήματος Ζ. Αιμιλιανίδου.


Το τμήμα Τελωνείων είχε παραδώσει το φορτίο στην Εθνική Φρουρά μετά από έγκριση του γενικού εισαγγελέα ως προσωρινή λύση. Η εισήγηση όλων των υπηρεσιακών παραγόντων (υπουργείο Άμυνας, Εθνική Φρουρά, τμήμα Τελωνείων) ήταν η εκποίηση του φορτίου και η καταστροφή του. Όμως, η θέση του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν η συνέχιση της φύλαξής του. Είπε ο γενικός εισαγγελέας στη σύσκεψη, σύμφωνα με το πρακτικό:

«Εφόσον θέση της Κυβέρνησης είναι η συνέχιση της φύλαξης του φορτίου και το τμήμα Τελωνείων δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα, τότε θα πρέπει να συνεχιστεί η φύλαξη του φορτίου, συμφώνως των οδηγιών του ΠτΔ (Προέδρου της Δημοκρατίας) μέχρι να ληφθούν διαφορετικές οδηγίες»

Τη θέση αυτή επιβεβαίωσε εκ μέρους της Κυβέρνησης και ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών, Νίκος Αιμιλίου. Αναφέρεται σχετικά στο πρακτικό της συνάντησης: «Επιθυμία της Κυβέρνησης είναι να συνεχιστεί η υφιστάμενη πρακτική τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο 2009 (πέρας επίσκεψης ΠτΔ στη Συρία και ΓΣ ΟΗΕ) και ότι δεν υπάρχει σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου» [σ.σ. για την κατάσχεσή του].


Τελικά, μετά από εισήγηση του Αιμιλίου, συμφωνήθηκε όπως «το φορτίο παραμείνει υπό την επίβλεψη της ΕΦ και ότι μέχρι τον Οκτώβριο 2009 τα αρμόδια τμήματα και υπουργεία θα πρέπει να ετοιμάσουν εισηγήσεις ως προς τον περαιτέρω χειρισμό του θέματος».

Πέρασαν δύο χρόνια από τότε, όμως καμιά απόφαση δεν πήρε το Υπουργικό Συμβούλιο, μέχρι που το υλικό απέδρασε μόνο του με τις τραγικές για την Κύπρο συνέπειες.

Πηγή: www.politis-news.com

Σημείωση "Εν Κρυπτώ": Η επίρριψη των πολιτικών τους ευθυνών στους υφιστάμενους στρατιωτικούς υπήρξε ανέκαθεν αγαπημένο "σπορ" των πολιτικών σε Ελλάδα και Κύπρο ("είναι σημαντική η σημαία ναύαρχε;" ρωτούσε ο παραγωγικός αντιπρόεδρος το 1996). Όμως επειδή "ο Θεός αγαπάει τον κλέφτη αλλά αγαπάει και το νοικοκύρη", αυτή τη φορά υπάρχουν πρακτικά και καταγεγραμμένες εντολές... Και το ερώτημα μετά την τραγωδία είναι: οι καθ' ύλην αρμόδιοι με τις παραιτήσεις τους ανέλαβαν τις ευθύνες τους, παρ' ότι είχαν εγκαίρως εισηγηθεί άλλη λύση που θα απέτρεπε την τραγωδία. Ο κατ' εξοχήν υπεύθυνος, εκείνος που τους έδωσε τις εντολές που οδήγησαν στην τραγωδία, γιατί στρογγυλοκάθεται ακόμα στη θέση του;

15 σχόλια:

Ανώνυμος 13 Ιουλίου 2011 στις 2:33:00 μ.μ. EEST  

και μόνο με τέτοια φάτσα πως κάποιοι ψήφισαν Χριστόφια είναι άξιο απορίας

Ανώνυμος 13 Ιουλίου 2011 στις 2:42:00 μ.μ. EEST  

ΣΕ ΟΤΙ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΣΚΑΤΑ...
ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΟΥΝ ΜΕΡΙΚΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΑ ΜΕ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ!!!
ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΕΠΙ ΣΥΣΚΕΨΕΩΝ, ΧΑΡΤΙΑ ΚΑΙ ΔΩΣΕ ΧΑΡΤΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ;; ΘΑΝΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ...
ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ...
ΚΑΤΑΚΑΗΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟΣ...

Ανώνυμος 13 Ιουλίου 2011 στις 2:55:00 μ.μ. EEST  

Φαίνεται από το βλέμμα του πόσο κακόψυχος είναι ο άνθρωπος.

Ανώνυμος 13 Ιουλίου 2011 στις 7:11:00 μ.μ. EEST  

Κοινη πορεια Ελλαδα και Κυπρος.Μεσα στα σκ......Ξυπνατε ορε Ελληνες.Ποσα παλικαρια ακομα χαμενα σε καιρο ειρηνης?

Ανώνυμος 13 Ιουλίου 2011 στις 7:47:00 μ.μ. EEST  

ένοχος και για τους νεκρούς μας θέλουμε δικαιοσύνη

ΑΧΕΡΩΝ 13 Ιουλίου 2011 στις 8:54:00 μ.μ. EEST  

Σχετικα με τις παραιτησεις Παπακωστα και Τσαλικιδη,μια μονο παρατηρηση:ποσο περισσοτερο θα μετρουσαν,αν γινοταν ΠΡΙΝ την κατασροφη;
Και για μεν τον Παπακωστα,ισως του ηταν δυσκολο για λογους πολιτικης αλληλεξαρτησεως με τον Χριστοφια,ο Τσαλικιδης ομως,γιατι δεν ξεκαθαρισε την θεση του μετα την πρωτη,δευτερη ''γειωση''εκ μερους Χριστοφια;

Nikolaos 14 Ιουλίου 2011 στις 10:23:00 π.μ. EEST  

Επειδή τα σχόλια είναι λίγα για το εγκληματικό, οφειλόμενο αποκλειστικά στην πολιτική ηγεσία της Κύπρου - Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση - , όπου οφείλει και να χρεωθεί το σχεδόν προμελετημένο έγκλημα, σαν παλαιός μαθητής του Εξαίρετου Εκπαιδευτή Λοχαγού Μηχανικού (τότε το 1963-64) κ. Ιωάννη Παπαϊωάννου τολμώ να προσθέσω και το δικό μου ταπεινό σχόλιο.

Αφ' ενός μεν τα υλικά όφειλαν να διασπαρούν σε Προκεχωρημένες Αποθήκες Πυρομαχικών (Π.Α.Π.) τις οποίες η Κύπρος αν δεν έχει, οφείλει τάχιστα να δημιουργήσει!

Αφ' ετέρου η αντιμετώπιση του ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ από τον τοβάριτς Χριστόφια, καθώς και αυτή της Εθνοφρουράς, τυγχάνει ΑΠΑΙΣΙΑ και εξηγεί το ΕΓΚΛΗΜΑ του.

Επίσης, ακόμη και ο τελευταίος Έφεδρος Αξιωματικός, έστω και πολύ παλαιός σαν εμένα, γνωρίζει ότι τα εκρηκτικά (ΤΝΤ, C3, C4) κάτω από τις μεταβαλόμενες καιρικές συνθήκες και την παλαιότητα "ιδρώνουν" και καθίστανται ασταθή.

Η παρατήρησή σας ότι :
Η επίρριψη των πολιτικών τους ευθυνών στους υφιστάμενους στρατιωτικούς υπήρξε ανέκαθεν αγαπημένο "σπορ" των πολιτικών σε Ελλάδα και Κύπρο ("είναι σημαντική η σημαία ναύαρχε;" ρωτούσε ο παραγωγικός αντιπρόεδρος το 1996). , αποτελεί γεγονός αναμφισβήτητο!

Τι να περιμένει κανείς από υποκείμενα όπως ο τ. πρωθυπουργός Σημίτης που μόνιμα καταψήφιζε τις στρατιωτικές δαπάνες, ή ο σημερινός αμερικανός πολίτης, broker αλλοτρίων συμφερόντων, που μας θυμίζει εκείνο τον Πάσιτς ( και εκείνος ήταν αμερικανός πολίτης) που είχαν "φορτώσει" στον Μιλόσεβιτς οι αμερικανοί) Πρόεδρο της Γιουγκοσλαυίας.

Όταν έλθει εκείνη η κακιά ή ώρα, τότε όλοι, ακόμη και οι άσχημοι υπέρβαροι πολιτικάντες, φωνάζουν ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ!

Ευμένης ο Καρδιανός

Ανώνυμος 14 Ιουλίου 2011 στις 1:10:00 μ.μ. EEST  

ΤΟ ΚΑΛΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕ …..
ΑΥΤΑ ΠΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΓΛΥΦΤΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ . ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΦΥΛΑΞΗΣ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΩΝ . ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΑΙΔΑ ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΔΙΟΙΚΟΥΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΣΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΑΣΤΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΥΣ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ , ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΛΑ . ΕΔΩ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΦΘΑΣΕΙ , ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΝΤΟΛΗ ΠΑΡΑΒΑΣΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ ΝΑ ΜΗΝΥΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΟΥΝ ΑΥΤΟ. ΘΑ ΤΟΥΣ ΔΙΩΧΝΟΥΝ ΑΛΛΑ ΘΑ ΦΕΥΓΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΨΗΛΑ .ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΤΥΠΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΕΝΤΟΛΗ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ «ηγετες!!!!» ΣΤΟ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΙΕΣΕΙ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΥΠΗ ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ !! , ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ!! , ΤΗΣ ΔΑΚΤΥΛΟΓΡΑΦΟΥ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ !!, ΚΤΛ ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΑΣΤΕΡΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.
ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΑΝ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΦΥΛΑΞΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΓΑΝ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΡΕΧΑΜΕΝΟΥΣ ΝΑ ΠΑΝΕ ΝΑ …..ΜΠΙΠ. ΤΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΝΤΟΥΣΑΝ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΣΤΡΑΤΟΥΣ ΓΡΑΦΙΟΚΡΑΤΕΣ . Ο ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ Η ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑ ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΩΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ

giannis 14 Ιουλίου 2011 στις 8:24:00 μ.μ. EEST  

ΚΑΛΑ ΑΠΟ ΠΟΤΕ Ο ΘΥΤΗΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΝΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΑΛΛΟΙ???ΛΙΓΟ ΝΤΡΟΠΗ ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥ ΕΠΕΦΤΕ Η ΥΠΟΛΙΨΕΙ.

Ανώνυμος 15 Ιουλίου 2011 στις 4:04:00 μ.μ. EEST  

Αχέροντα, μάλλον βιάστηκες να μιλήσεις στην αρχή...

ΑΧΕΡΩΝ 15 Ιουλίου 2011 στις 10:13:00 μ.μ. EEST  

@15/7 4.04
μπορεις να γινεις σαφεστερος;

Ανώνυμος 16 Ιουλίου 2011 στις 11:53:00 π.μ. EEST  

@ Αχέροντα

Ανέφερες, στο πρώτο άρθρο για την τραγωδία, το συγκεκριμένο δυστύχημα μαζί με κάποια άλλα εντελώς διαφορετικά περιστατικά. Βιάστηκες να θεωρήσεις τη δολιοφθορά ως αιτία του γεγονότος. Νομίζω ότι η ελληνική Ιστορία γενικά αποδεικνύει ότι για τα μεγαλύτερα δεινά οι υπαίτιοι βρίσκονται συνήθως εντός των τειχών. Τραγικό παράδειγμα το πιο πρόσφατο.

ΑΧΕΡΩΝ 17 Ιουλίου 2011 στις 1:16:00 π.μ. EEST  

@16/7 11.53
Υποψιαστηκα οτι αναφεροσουν σε σχολιο αλλης αναρτησεως,τωρα που διευκρινησες,μπορουμε να μιλησουμε.
Κατ´αρχην,εγω δεν βιαστηκα να μιλησω.
Ισως μιλησα νωρις,αλλα αυτο ειναι κατι αλλο.
Αυτος που βιαστηκε να μιλησει εισαι μαλλον εσυ.Γιατι το λεω αυτο;Επειδη,οπως εγραψες και εσυ,τα μεγαλυτερα δεινα στον τοπο μας προκληθηκαν απο υπαιτιους εντος των τειχων.Απορω πως σου διαφευγει η προδοσια διαρκειας του Χριστοφια,εκτος αν εχεις αλλη αποψη.Τι ειναι αυτο που σε εμποδιζει να υποψιαστεις οτι ο Χριστοφιας ειχε καποιο λογο να ερθουν τα πραγματα ετσι οπως ηρθαν;
Διαβασα,στο διδικτυο εννοειται,οτι ο Χριστοφιας ερριξε και την ιδεα να αγοραστει ρευμα απο την Τουρκια,τωρα που η ΑΗΚ δεν μπορει να παραγει.Δηλαδη,παλι,μετα απο τετοια συμφορα,που στην Κυπρο εβγαλε για πρωτη φορα τους πολιτες στο δρομο εξω απο το προεδρικο μεγαρο,παλι,επαναλαμβανω,ο Χ. δειχνει να πιστευει οτι γι´αυτον εφεξε.Εδω σηκωθηκαν οι πετρες(αντε και στα δικα μας)εγκληματιες τους ανεβαζουν,εγληματιες τους κατεβαζουν,ο Χ. στην καρακοσμαρα του.
Τωρα ,σε οτι αφορα την ''αμελεια'',σε σχεση με τα εκρηκτικα,υπαρχουν πολλες μαρτυριες.
Ως προς την ισχυ της εκρηξεως ομως,που καποιοι την υπολογισαν σε εναν χιλιοτοννο,υπαρχουν πολλες αποριες.Στην Μαλακασα,οπου υπηρχαν πραγματικα χιλιαδες τοννοι πυρομαχικων,συνεβησαν πολλες εκρηξεις,υποπτες μεν,ομως στο αναμενομενο πλαισιο καταστροφικης ισχυος.Βεβαια,εκει ηταν αποθηκες πυρομαχικων,με αναλογη αρχιτεκτονικη και διασπορα.Η απορια σχετικα με την Ν.Β.Ε.Φ στο Ζυγι,ειναι πως ειναι δυνατο,η εστω εφικτο,εκρηκτικα διαχωρισμενα σε πολλα κοντε'ι'νερ να εκραγουν σε ενιαια εκρηξη,η οποια παρηγαγε ωστικο κυμα αρκετο ωστε να κατεδαφισει την ΑΗΚ σε αποσταση εκατονταδων μετρων.Δεν ειμαι ειδικος,αλλα απο την θητεια μου θυμαμαι οτι ο διαχωρισμος ειναι το αποτελεσματικωτερο μετρο για να αποροφηθει η ισχυς μιας εκρηξεως,ακομη και οταν προκειται για κοντε'ι'νερ στοιβαγμενα,τουλαχιστον δινεται καποια μικρη,αλλα κρισιμη χρονικη υστερηση στην εκρηξη του περιεχομενου καθε κιβωτιου.
Για να μην το παρατραβηξουμε,μια ανακεφαλαιωση:
Πρωτον,με ενα συμβαν,εχουμε απωλεια ταυτοχρονως της Ναυτικης Βασεως, της ΑΗΚ,αλλα ΚΑΙ του τερματικου φυσικου αεριου,δηλαδη μιλαμε για ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΗΓΜΑ,και μαλιστα καιριο.Ο Χ.,αντι να βαλει την ουρα στα σκελια,προτεινει,η εξεταζει,το ιδιο ειναι,αγορα ρευματος απο την Τουρκια,δινοντας της στην εικονικη πραγματικοτητα της επικοινωνιας πολυτιμους ποντους,και επι της πραγματικης πραγματικοτητος,οργιαζουν ηδη οι ψιθυροι οτι η Κυπριακη Δημοκρατια θα πρεπει,εως την 1η Ιουλιου 2012,να διαπραγματευθει απο θεση αδυναμιας την κρατικη της υποσταση(σχεδιο Ανναν απο την πισω πορτα).
Στην διαθεση σου,για περαιτερω διαλογο.

Ανώνυμος 18 Ιουλίου 2011 στις 9:02:00 π.μ. EEST  

@Αχέροντα

Το κύριο γεγονός που διαπιστώθηκε πολύ γρήγορα και δημοσιοποιήθηκε είναι η απόφασή του να παραμείνουν τα κοντέινερ στη συγκεκριμένη θέση και στη συγκεκριμένη κατάσταση, παρά τις προειδοποιήσεις. Η ευθύνη του είναι προσωπική, βαρύτατη και εγκληματική. Τα περαιτέρω περί προδοσίας βασίζονται σε μια αλυσίδα από υποθέσεις που δεν μπορούν να εξακριβωθούν, είναι σενάρια και θεωρίες συνομωσίας.

Για την έκρηξη, αν είδες ένα ερασιτεχνικό βίντεο που κυκλοφόρησε, οι εκρήξεις που φαίνονται σε αυτό είναι καμιά δεκαριά και γίνεται λόγος για 15 συνολικά. Δεν είναι ούτε μία, ούτε 98 και είναι λογικό, δεν πρόκειται για επιστημονικό πείραμα.

Σχετικά με το ρεύμα, μακάρι να μην χρειαζόταν να γίνει αγορά από τους Τούρκους, αλλά μην παραβλέπεις το ότι δημιουργήθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αν υπήρχαν νεκροί για παράδειγμα σε ένα νοσοκομείο λόγω έλλειψης ηλεκτρισμού, υποθέτω πως θα ζητούσες ευθύνες από το Χριστόφια.

Φυσικά η Κύπρος έχει δημοκρατία και, όπως σε κάθε δημοκρατία, όταν ο λαός αναδεικνύει ακατάλληλους άρχοντες να τον κυβερνήσουν, είναι συνυπεύθυνος.

ΑΧΕΡΩΝ 19 Ιουλίου 2011 στις 11:49:00 π.μ. EEST  

@18/7 9.02
Το περιεχομενο των 35 απο τα 98 εμπορευματοκιβωτια δεν ηταν γνωστο,ειτε ειχε αποκρυβει,και εκει θα πρεπει να εστιασουμε για την ωρα.
Το οτι θα επρεπε να βρεθει ρευμα για την περιθαλψη των τραυματιων,ερχεται νομιζω μετα την πρωταρχικη αποτυχια χειρισμου της υποθεσεως.
Αναφερεις τον ορο θεωριες συνωμοσιας απαξιωτικα,αλλα σε διαβεβαιωνω οτι αυτα που ακουγονται και γραφονται αποκτουν παρα πολλη πειστικοτητα οταν προκειται για το συγκεκριμμενο προσωπο.
Υπενθυμιζω,ενα δυστυχημα,προκαλεσε στην Κυπριακη Δημοκρατια τριπλο πληγμα στρατηγικης φυσεως,και επεται ωμη αξιοποιηση του απο τους Αννανιες.
Προβλεπω οτι θα μας ξανααπασχολησει το ολον θεμα.
Σε χαιρετω για την ωρα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP