Παραιτήθηκε σύσσωμη η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων στην Τουρκία

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας, ο στρατηγός Ισίκ Κοσάνερ, καθώς και οι επικεφαλής του Στρατού Ξηράς στρατηγού Ερντάλ Τζεϊλάνογλου, του Ναυτικού ναυάρχου Ερσέφ Ουγούρ και της αεροπορίας πτέραρχου Χασάν Ακσάϊ παραιτήθηκαν, λόγω των συνεχιζόμενων διαφωνιών με την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν.



Ο διοικητής της Στρατοχωροφυλακής, Νετσντέτ Εζέλ, είναι ο μόνος που παρέμεινε στη θέση του.

Κατά την Hurriyet o Κοσάνερ ζήτησε την αποστρατεία του, αίτημα που κατέθεσαν και οι άλλοι τρεις αρχηγοί.

Σε μία πρώτη αντίδραση, το γραφείο του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν μιλά και αυτό για αίτημα αποστρατείας και όχι παραίτηση.

Η μαζική παραίτηση όλων των ανώτατων διοικητών των ενόπλων δυνάμεων είναι πρωτοφανής για την Τουρκία. Παραταύτα εδώ και μέρες υπήρχε στην Άγκυρα έντονο παρασκήνιο περί τέτοιου ενδεχόμενου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κοσάνερ και ο πρωθυπουργός Ερντογάν συναντήθηκαν πολλές φορές τις προηγούμενες ημέρες ενώ και ο πρόεδρος Γκιουλ συναντήθηκε με τον στρατηγό σε τακτική, προγραμματισμένη συνάντηση.

Την ερχόμενη Δευτέρα πρόκειται να αρχίσει η συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου για τις κρίσεις στο στράτευμα μέσα σε ένα βαρύ κλίμα με δεδομένη την προφυλάκιση πολλών εν ενεργεία αξιωματικών για διάφορες υποθέσεις

Η κυβέρνηση Ερντογάν είχε ακόμη καταγγείλει το συνωμοτικό σχέδιο του στρατού για την αποσταθεροποίησή της και την πρόκληση έντασης με την Ελλάδα ενώ είχε προχωρήσει σε διώξεις πολλών ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών όπως και αρκετών αποστράτων. Δεκάδες είναι στη φυλακή ή υπό συνθήκες κράτησης.

Μόλις την Παρασκευή, το 13ο Κακουργιοδικείο Κωνσταντινούπολης έκανε δεκτό το κατηγορητήριο του εισαγγελέα σχετικά με την υπόθεση της δημιουργίας ιστοσελίδων στο διαδίκτυο, με σκοπό την αντικυβερνητική προπαγάνδα.

Ο διοικητής της Στρατιάς Αιγαίου (4η στρατιά) στρατηγός Νουσρέτ Τάσντελερ και ο πρώην αρχηγός της 1ης Στρατιάς στρατηγός ε.α Χασάν Ιγσίζ, είναι μεταξύ των 22 εν ενεργεία και απόστρατων αξιωματικών που κατηγορούνται. Η σχετική εισαγγελική έρευνα συνεχιζόταν εδώ και περίπου δύο χρόνια.

Ο Κοσάνερ έγινε αρχηγός του Επιτελείου πριν από ένα χρόνο, καθώς το Ανώτατο Συμβούλιο τον επέλεξε έναντι στρατηγού το όνομα του οποίο είχε εμπλακεί στην υπόθεση Εργκένεκον.

Tα Νέα

7 σχόλια:

Ανώνυμος 29 Ιουλίου 2011 στις 9:00:00 μ.μ. EEST  

στην Τουρκία οι στρατιωτικοί παραιτούνται δεν γλύφουν τους πολιτικούς όπως εδω...

ΑΧΕΡΩΝ 29 Ιουλίου 2011 στις 11:57:00 μ.μ. EEST  

Το πολιτικο παιχνιδι στην Τουρκια σαν να παραχοντρυνε.Σαν να αιωρειται ηλεκτρισμος στην ατμοσφαιρα.Εγω παντως ελπιζω να βγει νικητης ο Ερντογαν στην παρουσα φαση(οχι οτι στοιχηματιζω υπερ του,ελπιζω).

Ανώνυμος 30 Ιουλίου 2011 στις 11:36:00 π.μ. EEST  

Οι δικοι μας τι κανουν ειναι το ζητημα.Αλλα απο διοριζμενους τι περιμενεις.

Ανώνυμος 30 Ιουλίου 2011 στις 2:27:00 μ.μ. EEST  

Εξετάζοντας με προσοχή τα γογονόντα που εξελιχθήκαν πριν την παραίτηση των ΠΑΣΑΔΩΝ υπάρχουν ερωτηματικά όπως
1. Ποιος ήταν ο εγκέφαλος όλων των σχεδίων αποσταθεροποίησης, σχέδια τα οποία ξεκίνησαν με την ανάληψη της πρωθυπουργίας του Ερντογαν;
2. Ποιος παρότρυνε ή παρέσυρε την στρατιωτική ηγεσία στην προετοιμασία μίας υποτιθέμενης αποσταθεροποίησης;
3. Ποια η σχέση του στρατού με τη ΜΙΤ μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Ερντογάν;
4. Ποιος έδωσε την Στρατιωτική ηγεσία στο πιάτο στον Ερντογάν;
Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά των οποίων η απάντηση θα δοθεί από τις πολιτικές εξελίξεις. Ένα είναι βέβαιων ότι η εξέλιξη αυτή της παραιτήσεις δεν μπορεί να θεωρηθεί από την Ελλάδα ως θετική διότι η πολιτική της προηγούμενης στρατιωτικής ηγεσίας ήταν γνωστή όπως και οι θέσεις καθώς και προσεγγίσιμη στις εκτιμήσεις των επιτελείων. Εάν ερωτηθούν σήμερα τα επιτελεία για την εκτίμηση των θέσεων της επόμενης διορισμένης στρατιωτικής ηγεσίας της Τουρκίας έναντι της Ελλάδος μάλλον θα αποτύχουν.

τεως ΑΑ ΑΓΚΥΡΑΣ

Ανώνυμος 31 Ιουλίου 2011 στις 7:23:00 μ.μ. EEST  

Παραιτουνται οι στρατιωτικοι στην Τουρκια κακο σημαδι.
Μπαινουν φυλακη οι στρατιωτικοι στην Τουρκια κι αυτο κακο σημαδι.
Ειναι ελευθεροι και αλωνιζουν οι στρατιωτικοι στην Τουρκια ξανα μανα κακο σημαδι.
Με τιποτα δεν ειστε ικανοποιημενοι εσεις εδω μεσα; Ολα μαυρα κι αραχνα τα βλεπετε; Με τοσο αρνητισμο ή συμφεροντολογια που εχετε δεν προκειται να δειτε ποτε τιποτα θετικο και ευοιωνο. Get a life..

Ανώνυμος 1 Αυγούστου 2011 στις 1:43:00 μ.μ. EEST  

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΑΝ ΕΙΧΟΥΜΕ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΗΓΕΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΔΑ
ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΜΑΣ ΞΗΜΕΡΩΣΕΙ ΠΑΡΑΤΗΡΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ

Ανώνυμος 1 Αυγούστου 2011 στις 4:29:00 μ.μ. EEST  

Τι καθεστε τοτε; Αφου εσεις ειστε πατριωτες παρτε το παιχνιδι στα χερια σας εσεις οπως κανουν οι στρατηγοι στην Τουρκια.΄Ή μηπως το βολεμα και η κριτικη απο τον καναπε ειναι ευκολοτερη;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP