Ο Αυστραλός Υπουργός Άμυνας εκφράζει αμφιβολίες για το JSF, προκρίνει υποβρύχια

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Ο υπουργός Άμυνας της Αυστραλίας, Stephen Smith, αρνήθηκε να δεσμευτεί ότι η Αυστραλία θα αγοράσει 100 F-35 (Joint Strike Fighters), λέγοντας ότι το πρόγραμμα εξαντλεί τις προβλέψεις υπερβάσεων κόστους και χρόνου που είχε υπολογίσει το υπουργείο Αμυνας.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας έχει δώσει μια αρχική παραγγελία (tentative order) για 100 από τα συγκεκριμένα αεροσκάφη stealth, για να αντικαταστήσει τον ηλικιωμένο στόλο των λιγότερο ικανών F/A-18 και των F-111 που έχουν αποσυρθεί. Όμως μιλώντας στις ΗΠΑ πριν από τη συνάντησή του με τον υπουργό Άμυνας Leon Panetta, ο κ. Smith δήλωσε ότι η Αυστραλία αποσαφήνισε ότι η παραγγελία αφορά επί του παρόντος μόνο 14 αεροσκάφη.

"Εξετάζουμε επίσης την αγορά περισσότερων JSF, αλλά δεν έχουμε θέσει δεσμευτική παραγγελία για περισσότερα από 14" είπε ο κ. Smith στο ABC News Breakfast. Πρόσθεσε ότι σε αυτό το πρόγραμμα η Αυστραλία προέβλεψε "περιθώριο διολίσθησης" από άποψη κόστους και καθυστέρησης, αλλά ότι "αρχίζουμε να εξαντλούμε αυτό το περιθώριο".

"Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι έχουν υπάρξει υπερβάσεις κόστους και καθυστερήσεις, και αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο των συζητήσεών μου, όχι μόνο με τον υπουργό Άμυνας Leon Panetta αλλά και με άλλους αξιωματούχους."
Τον προηγούμενο μήνα, μια επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας πληροφορήθηκε ότι οι τελευταίες εκτιμήσεις κόστους - περίπου διπλάσιες από τους αρχικούς στόχους - καθιστούν οικονομικά απαγορευτική την απόκτηση του στόλου των μαχητικών.

Ο επικεφαλής προμηθειών του Πενταγώνου, Ashton Carter, είπε ότι το πρόγραμμα έχει σήμερα "ένα απαράδεκτα υψηλό κόστος απόκτησης". Το κόστος κάθε αεροσκάφους στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί από 69 εκ. δολλάρια στα 103 εκ. δολλάρια, ενώ το πρόγραμμα μαστίζεται από συνεχή προβλήματα σχεδιασμού και ανάπτυξης.

Η Αυστραλία πληρώνει 3,2 δις δολλάρια για τα πρώτα 14 αεροσκάφη, δηλαδή 228 εκατομμύρια ανά αεροσκάφος - ένα αρχικό κόστος για να αγοραστούν μονάδες αρχικού σταδίου παραγωγής, ώστε να εκπαιδευτούν οι πιλότοι στο προηγμένο αυτό μαχητικό - βομβαρδιστικό. Η εξισορρόπηση της παραγγελίας ύψους $16 δις δολλαρίων θα έρθει από τα αεροσκάφη που θα κατασκευαστούν αργότερα στον κύκλο της παραγωγής, οπότε οι τιμές αναμένεται να είναι χαμηλότερες.

Όμως μία έκθεση του Australian Strategic Policy Institute εκτιμά ότι οι καθυστερήσεις του F-35 προξενούν ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία από το κόστος του. Το συγκεκριμένο think-tank άμυνας και ασφάλειας εκτιμά ότι η αυστραλιανή αεροπορία (RAAF) ίσως χρειαστεί να αναμένει άλλα επτά χρόνια μέχρι να τεθεί σε υπηρεσία το JSF - έξι χρόνια μετά την αρχικά προγγραματισθείσα παράδοση.

Υποβρύχιο κλάσης Collins

Ο Smith δήλωσε επίσης ότι θα συζητήσει με τους Αμερικανούς τα σχέδια της Αυστραλίας για την κατασκευή 12 υποβρυχίων, που θα αντικαταστήσουν τα αναξιόπιστα υποβρύχια της κλάσης Collins.

Είπε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να προσφέρουν βοήθεια για το προωστήριο σκεύος, τα όπλα και τα συστήματα επικοινωνιών τους, αλλά απέκλεισε την αγορά πυρηνικών υποβρυχίων. "Ο στόλος συμβατικών υποβρυχίων της Αυστραλίας θα συμπληρώσει το στόλο πυρηνικών υποβρυχίων των ΗΠΑ, και ένα πράγμα που έχω αποκλείσει είναι η απόκτηση πυρηνικών υποβρυχίων", δήλωσε.

"Υπάρχει αρκετή κυβερνητική και εργοστασιακή εμπειρία (ενν. στις ΗΠΑ) που νομίζουμε ότι μπορεί να μας βοηθήσει." Δήλωσε επίσης ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να κατασκευάσει τα 12 υποβρύχια στη Νότια Αυστραλία - θα είναι το μεγαλύτερο αμυντικό πρόγραμμα όλων των εποχών για την Αυστραλία.


Πηγή: www.abc.net.au/news/2011-07-26/smith-on-joint-strike-fighters/2811034

1 σχόλια:

ΑΧΕΡΩΝ 28 Ιουλίου 2011 στις 2:07:00 π.μ. EEST  

Για να τσινανε οι Αυστραλοι,που εχουν καταπιει ουκ ολιγα ξυνα βυσσινα απο τις αγορες αμερικανικου υλικου,τοτε αυτο θα πρεπει να καταγραφει με παρα πολυ ενδιαφερον.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP