«Τα συμφώνησαν» Μέρκελ-Σαρκοζί

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Σε μια κοινή θέση ενόψει της σημερινής, κρίσιμης για την Ελλάδα Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες φαίνεται πως κατέληξαν αργά το βράδυ της Τετάρτης και έπειτα από πολύωρες συνομιλίες στο Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.



Σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, οι δύο ηγέτες αφού συνομίλησαν για περισσότερες από επτά ώρες και αντάλλαξαν απόψεις τόσο με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ , που μετέβη αργά το βράδυ στο Βερολίνο, αλλά και μέσω τηλεφώνου με τον πρόεδρο της Ε.Ε Χέρμαν Βαν Ρομπάι, κατέληξαν σε μια κοινή θέση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, την οποία θα παρουσιάσουν επίσημα σήμερα, Πέμπτη, στη Σύνοδο Κορυφής. Λίγο αργότερα ανακοίνωση εξέδωσε και το γραφείο της γαλλικής προεδρίας επιβεβαιώνοντας την συμφωνία χωρίς ωστόσο καμιά πλευρά να δώσει λεπτομέρειες.

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες όσον αφορά στην Ελλάδα και το δεύτερο πακέτο ενίσχυσης οι δύο ηγέτες φαίνεται να συμφώνησαν σε φορολόγηση των τραπεζών που θα μπορούσε να επιφέρει 50 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες όμως δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι την προοπτική επιβολής φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές και φρόντισαν χθες, Τετάρτη, να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους απειλώντας με τη λήψη νομικών μέτρων.

Έντονες ήταν οι πιέσεις για μια συμφωνία μεταξύ Γαλλίας-Γερμανίας σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στις χώρες του ευρώ αλλά και στη λύση της κρίσης στην Ελλάδα από πολλές κατευθύνσεις ιδιαίτερα μετά τις δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελάριου ότι δεν θα έπρεπε να αναμένουμε θεαματικά αποτελέσματα από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής. Χθες ο εκπρόσωπος της Μέρκελ προσπάθησε να κατευνάσει τους φόβους για μια πιθανή αποτυχία των συνομιλιών λέγοντας ότι : "Είμαστε πολύ σίγουροι για την εξεύρεση μιας καλής λύση που θα κάνει τη διαφορά".

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο έστειλε μήνυμα τόσο προς τη Γερμανία όσο και προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ενεργήσουν με υπευθυνότητα υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ Αλέν Ζιπέ, στο ίδιο μήκος κύματος, τόνισε από τη Μαδρίτη, ότι οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν "υποχρέωση" να καταλήξουν σε ένα αποτέλεσμα στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για την εξεύρεση λύσης στην ελληνική κρίση χρέους, και να αποφύγουν μια "καταστροφή" για την Ευρώπη ενώ και ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, Ντιντιέ Ρέιντερς υπογράμμισε πως η μη ύπαρξη λύσης θα είναι το χειρότερο σενάριο για τη Σύνοδο Κορυφής.

Σήμερα στις 12 το μεσημέρι, πριν τη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Ελευθεροτυπία

1 σχόλια:

Ανώνυμος 22 Ιουλίου 2011 στις 9:24:00 π.μ. EEST  

ΦΟΒΑΜΑΙ ΟΤΑΝ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ ..ΧΩΡΙΣ ΕΜΕΝΑ!!

./ΕΛ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP