«Βουκεφαλιστές» και «σλάβοι» στις ίδιες κάλπες

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

Του Σταυρου Tζιμα

«Αντίτσκι Μακεντόνσκι» ή «Σλάβιανσκι Μακεντόνσκι»; Αρχαίοι Μακεδόνες ή Σλάβοι Μακεδόνες; Την ώρα που η ανθρωπότητα αγωνιά για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, στην ΠΓΔΜ οι πολιτικοί ερίζουν για το από πού κρατάει η σκούφια τουέθνους. Στην προεκλογική εκστρατεία για την ανάδειξη -σήμερα διεξάγεται ο πρώτος γύρος- νέου προέδρου της χώρας, η αντιπαράθεση γύρω από τις ρίζες του «μακεδονικού έθνους» επισκίασε θέματα όπως η φτώχεια και η ανεργία…

Οι ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες χωρισμένοι σε «βουκεφαλιστές» και «σλάβους». Στην πρώτη κατηγορία κατατάσσονται όλοι όσοι θεωρούν εαυτούς καθαρούς απογόνους των αρχαίων Μακεδόνων και στη δεύτερη εκείνοι που αρνούνται να απαρνηθούν στο όνομα της «καθαρότητας» τα σλαβικά χαρακτηριστικά του έθνους.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι ότι με την πολιτική του «εξαρχαϊσμού» και την επιχείρηση επιβολής της «βουκεφαλιστικής αλήθειας για την Μακεδονία» οδηγεί τη χώρα όλο και πιο βαθιά στη διεθνή απομόνωση.
Αυτή η πολιτική όμως έχει ανεβάσει και κρατάει στα «ουράνια» της εξουσίας τον εθνικιστή πρωθυπουργό και αναμένεται ότι θα λειτουργήσει ως «καύσιμο» για την εκτόξευση στο προεδρικό αξίωμα του εκλεκτού του υποψήφιου Γκιόργκι Ιβανόφ.
Ο Νίκολα Γκρούεφσκι με αφορμή τη διένεξη για την ονομασία έχει θέσει το σλαβομακεδονικό στοιχείο σε «κόκκινο συναγερμό». Του καλλιεργεί φοβίες περί..
απειλής της εθνικής του ταυτότητας και, όπως τον κατηγορεί η αντιπολίτευση, «με πρωτόγονες πιέσεις στους ελεύθερους πολίτες και ξεδιάντροπη προπαγάνδα» επιχειρεί να σφυρηλατήσει την εθνική συνείδηση του μη αλβανικού πληθυσμού στη βάση της «λεγόμενης υπερηφάνειας της αρχαίας Μακεδονίας και των Μακεδόνων».
Σύμφωνα με τη θεωρία του «εξαρχαϊσμού», ο κίνδυνος της «μακεδονικής εθνικής ταυτότητας» εκπορεύεται από την Ελλάδα, που δεν αναγνωρίζει το «μακεδονικό έθνος» και πιέζει για αλλοίωση των θεμελιωδών χαρακηριστικών του σε μια ενδεχόμενη συμφωνία και από τους «γιουγκοσλάβους», όσους δηλαδή δηλώνουν μεν Μακεδόνες αλλά θεωρούν ότι στις φλέβες τους ρέει και σλαβικό αίμα.

«Ο Γκρούεφσκι καλλιεργεί άγριο ανθελληνικό κλίμα»

Η «Κ» βρέθηκε στα Σκόπια επιχειρώντας να καταγράψει τις θέσεις των δύο βασικών διεκδικητών του προεδρικού αξιώματος, του υποστηριζόμενου από την κυβέρνηση καθηγητή Γκιόργκι Ιβανόφ και του εκλεκτού της αντιπολίτευσης, πρώην υπουργού Εξωτερικών και Εσωτερικών, Λιούμπομιρ Φρτσκόφσκι. Από το επιτελείο του κ. Ιβανόφ επισήμως μας δηλώθηκε ότι η ατζέντα του είναι φορτωμένη και ανεπισήμως μας διαμηνύθηκε ότι δεν μιλάει σε ελληνικά ΜΜΕ! Ο κ. Φρτσκόφσκι ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας, παρότι κινδυνεύει να χαρακτηριστεί... προδότης και φυσικά εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του αντιπάλου του και κυρίως του πρωθυπουργού Γκρούεφσκι, τον οποίο σε άρθρο του σε περιοδικό των Σκοπίων χαρακτήρισε «σουλτανίσκο των Βαλκανίων».

- Για να είμαι ειλικρινής με αιφνιδιάζετε. Δεν περίμενα ότι θα μου παραχωρήσετε συνέντευξη, στη σκέψη ότι μπορεί να χαρακτηριστείτε προδότης.

- Δεν πρέπει να δίδεται ένας οξύς τόνος σ' αυτό το θέμα, ούτως ή άλλως οι αντίπαλοί μου μού αποδίδουν τέτοιους χαρακτηρισμούς…

- Στην Ελλάδα υπάρχει η πεποίθηση ότι τον τελευταίο καιρό στη χώρα σας καλλιεργείται από την κυβέρνηση ένας επιθετικός εθνικισμός, ότι κυριαρχεί ανθελληνικό κλίμα. Διαπιστώνετε κάτι τέτοιο;

- Καταγράφεται πράγματι, σε σχέση με όλα τα προηγούμενα χρόνια, μια οργανωμένη ανθελληνική διάθεση. Η αποτυχία της κυβέρνησής μας να ενισχύσει τα διεθνή της στηρίγματα χρησιμοποιείται ως άλλοθι για την καλλιέργεια ενός συναισθήματος ότι οι Ελληνες μας μισούν και ότι επιθυμούν τον αφανισμό μας.

- Εκτοξεύετε βαρύτατες κατηγορίες εναντίον της κυβέρνησης Γκρούεφσκι, ότι οδηγεί τη χώρα στην απομόνωση, στον γκρεμό. Ομως και ο κ. Γκρούεφσκι δηλώνει ότι υψηλός στόχος του είναι η ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

- Στις εκλογές αυτές δεν συγκρούονται δύο βερμπαλιστικές αντιπαραθέσεις. Συγκρούεται μια στρατηγική με αερολογίες ότι δήθεν θέλει να μπούμε στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ αλλά κάνει το παν για να μην μπούμε, με μια στρατηγική η οποία έχει συγκεκριμένη στρατηγική για την ένταξή μας σ' αυτούς τους οργανισμούς. Εγώ δεν τους κατηγορώ ότι μας οδηγούν στην απομόνωση διότι είμαστε ήδη απομονωμένοι. Η χώρα έχει απολέσει τα στηρίγματα στον έξω κόσμο. Με την κυβέρνηση Γκρούεφσκι η Ελλάδα ενίσχυσε τις θέσεις της στη διεθνή σκηνή κατά 300%...

- Αυτή η πολιτική του «εξαρχαϊσμού», όπως την αποκαλείτε, εξυπηρετεί κατά τη γνώμη σας κάποια στρατηγική;

- Θεωρώ ότι η κυβέρνηση υποκινεί αυτό το θέμα για να αντιπαρέλθει τις ελληνικές θέσεις. Ομως όχι μόνο δεν συνέβη κάτι τέτοιο αλλά επήλθε πλήρης κατάρρευση των δικών μας θέσεων. Οι φίλοι μας στο εξωτερικό δεν κατανοούν τι θέλουμε να πετύχουμε. Δεν μπορεί να αυτοϋπονομεύεται η ταυτότητα ενός λαού όπως αυτή διαμορφώθηκε πριν από είκοσι χρόνια και να δημιουργείται η εντύπωση ότι έχουμε άλλη ταυτότητα. Αυτή η πολιτική είναι ιδιαίτερα επιπόλαια και επικίνδυνη. Αυτό είναι και επικίνδυνο μήνυμα και για τους Αλβανούς συμπατριώτες μας.

- Διάβασα πρόσφατη δήλωσή σας ότι δεν θα επιτρέψετε στην κυβέρνηση να ξεπλύνει τα σλαβικά χαρακτηριστικά του λαού σας.

- Η δική μας κουλτούρα καθορίζεται από το γεγονός ότι από μας προέρχονται ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος, οι διδάξαντες τη σλαβική γραφή. Ομως εμείς δεν προσδιοριζόμαστε ως Σλαβομακεδόνες. Εμείς είμαστε μόνο Μακεδόνες με ό,τι και να σημαίνει αυτό.Το μοναδικό θέμα συζήτησης μπορεί να είναι ένα όνομα, το οποίο θα αντικαταστήσει το ακρωνύμιο FYROM σε διεθνές επίπεδο.

- Γνωρίζετε ασφαλώς ότι η ελληνική πλευρά μιλάει για erga omnes.

- Το συνταγματικό όνομα της χώρας δεν μπορεί να αλλάξει και οι Ελληνες δεν εναντιώθηκαν σ' αυτό. Μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση μόνο για το εύρος της διεθνούς χρήσης.

- Με όλα αυτά, έχετε την αίσθηση ότι πλησιάζουμε σε κάποια λύση;

- Αυτό εξαρτάται από το ποιος θα νικήσει στις εκλογές. Το ζήτημα αυτό απαιτεί πολιτική βούληση. Είναι μια παρόμοια κατάσταση με τη συμφωνία της Αχρίδας, το 2001, όταν ο εκλιπών πρόεδρος Τραϊκόφσκι ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για την υπογραφή της. Το ζήτημα αυτό δεν είναι τέτοιο που να τεθεί σε δημοψήφισμα και να αποτελέσει αντικείμενο λαϊκίστικης προσέγγισης. Μια τέτοια προσπάθεια της κυβέρνησης θα παγώσει την εξεύρεση λύσης. Το ζήτημα αυτό πρέπει να λυθεί στο τρίγωνο Αθήνα - Σκόπια - Ουάσιγκτον.

Εξισορροπιστής Ομπάμα

- Βλέπετε κάποια διαφοροποίηση του αμερικανικού παράγοντα όσον αφορά τον τρόπο προσέγγισης του προβλήματος, τώρα με πρόεδρο τον Ομπάμα;

- Κατά πάσα πιθανότητα η πολιτική του θα είναι πιο εξισορροπημένη. Ομως η αμερικανική πολιτική στην περιοχή είναι σχεδιασμένη για μακροπρόθεσμο διάστημα. Με την ανέγερση και της νέας πρεσβείας στα Σκόπια, και την παρουσία της βάσης στο Κόσοβο, αποδεικνύεται ότι οι ΗΠΑ έχουν μακροπρόθεσμη στρατηγική για την περιοχή. Πιστεύω ότι και η Χίλαρι Κλίντον γνωρίζει καλά τις σχέσεις στην περιοχή.

- Οπως αντιλαμβάνεστε, στην Αθήνα παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον τις δικές σας εκλογές. Με την ευκαιρία, ως πιθανός νέος πρόεδρος θα θέλατε να στείλετε κάποιο μήνυμα στην ελληνική πλευρά;

- Εγώ τα μηνύματα τα στέλνω στο εσωτερικό γιατί ο πρόεδρος εκλέγεται εδώ και όχι απέξω. Ομως νομίζω ότι θα ήταν χρήσιμο για τον μελλοντικό πρόεδρο της χώρας αν η προσέγγιση της Αθήνας ήταν λιγότερο αλαζονική και περισσότερο ρεαλιστική.

Ανάλυση DNA

Στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Nova Makedonija δημοσιεύτηκαν αποτελέσματα ανάλυσης DNA των Μακεδόνων, που φέρεται να έγινε από ελβετικό ινστιτούτο, τα οποία δείχνουν ότι «το 30% των γονιδίων του σύγχρονου Μακεδόνα προέρχονται από τους αρχαίους Μακεδόνες, το 10% από τους Ιλλυρίους, το 15% από τους αρχαίους Ελληνες, το 20% από τους Γερμανούς, το 5% από τους Ούννους και το 15% από τους Σλάβους»!

Πηγή : ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP