Σε συναγερμό το Πεντάγωνο λόγω Ηγεμόνα
Κυριακή 15 Μαρτίου 2009
Φόβοι για θερμό επεισόδιο
Δωρα Αντωνιου
Κρίσιμο τεστ για τις προθέσεις της Τουρκίας σε σχέση με τη στάση της στο Αιγαίο, αλλά και για να διαφανεί εάν, πίσω από τις κλειστές πόρτες των συναντήσεων που είχε η κ. Χίλαρι Κλίντον στην Αγκυρα, υπήρξε παρέμβαση για να «χαμηλώσουν» οι τόνοι της τουρκικής προκλητικότητας, για την οποία συζήτησε με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών η κ. Ντόρα Μπακογιάννη κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Ουάσιγκτον, θεωρείται από διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές η τουρκική αεροναυτική άσκηση «Ηγεμών», που τυπικά άρχισε από προχθές στο Αιγαίο και θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Μαρτίου. Σύμφωνα με πηγές του Πενταγώνου, το ουσιαστικό κομμάτι της άσκησης πρόκειται να αρχίσει αύριο.
Η κοινοποίηση, από πλευράς τουρκικού Γενικού Επιτελείου των βασικών στοιχείων της άσκησης προκάλεσε συναγερμό στην Αθήνα. Κατέστη σαφές ότι βασική επιδίωξη της Αγκυρας ήταν από την πρώτη στιγμή να επιχειρήσει να νομιμοποιήσει, μέσω τρίτων, τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο. Η Αθήνα, έπειτα από κύκλο επαφών με τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, το Βέλγιο και την Ολλανδία, τις τέσσερις χώρες που προσεκλήθησαν να συμμετέχουν στην άσκηση, εξασφάλισε προφορικές διαβεβαιώσεις ότι οι δυνάμεις τους δεν θα λάβουν μέρος στα τμήματα εκείνα, τα οποία θίγουν τις ελληνικές θέσεις, κάτι που μένει να αποδειχθεί στην πράξη. Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις ..θα βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής μέχρι την ολοκλήρωση της άσκησης, για να αποτρέψουν ενδεχόμενες προσπάθειες των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων να προκαλέσουν «θερμό» επεισόδιο. Η μεγαλύτερη συμμετοχή τρίτης χώρας στην άσκηση είναι αυτή της Βρετανίας, που συμμετέχει με δέκα πλοία, εκ των οποίων ορισμένα μεταφέρουν ελικόπτερα. ΗΠΑ και Ολλανδία συμμετέχουν με ένα πλοίο η καθεμιά, ενώ το Βέλγιο θα λάβει μέρος μόνο με προσωπικό.
Κρίνοντας από τις δυνάμεις που διέθεσαν οι τρίτες χώρες, στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι η προσπάθεια από πλευράς Τουρκίας να εμπλέξει κάποια από αυτές στις διεκδικήσεις της, πιθανότατα θα εκδηλωθεί στο πλαίσιο άσκησης έρευνας - διάσωσης. Στους χάρτες που δημοσιοποίησε για την άσκηση το τουρκικό Γενικό Επιτελείο, όσον αφορά τους τομείς αρμοδιότητας έρευνας - διάσωσης, το Αιγαίο χωρίζεται στη μέση, με την περιοχή ανατολικά του 25ου μεσημβρινού να εμφανίζεται ως τομέας τουρκικής αρμοδιότητας. Παράλληλα, στρατιωτικές πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο από τουρκικής πλευράς να επιχειρηθεί παραπλάνηση των δυνάμεων τρίτων χωρών που συμμετέχουν στην άσκηση, με την παρουσίαση σε αυτές χαρτών, οι οποίοι είναι «συμβατοί» με τις τουρκικές διεκδικήσεις. Κάτι ανάλογο είχε γίνει με το νορβηγικό ωκεανογραφικό σκάφος που προσπάθησε να στείλει η Τουρκία στο Καστελόριζο για έρευνα κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Ετσι, η κατάσταση επιφυλακής περιλαμβάνει και ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας σε διπλωματικό επίπεδο με τις τέσσερις χώρες, προκειμένου, εφόσον προκύψει ανάλογο περιστατικό, να υπάρξει άμεση ενημέρωση για τα πραγματικά δεδομένα και τις ελληνικές θέσεις.
Μέχρι στιγμής, η Τουρκία έχει ζητήσει τη δέσμευση τεσσάρων περιοχών για την πραγματοποίηση τμημάτων της άσκησης. Πρόκειται για περιοχές στα Δωδεκάνησα και πιο βόρεια, μέχρι τη Χίο. Ωστόσο, όπως εκτιμούν στο Πεντάγωνο, καθώς η άσκηση θα εξελίσσεται αναμένεται η υποβολή αιτημάτων για δέσμευση πρόσθετων περιοχών, ανάλογα με τα σενάρια που θα επιλεγούν και σε συνδυασμό με μια σειρά άλλων παραγόντων, όπως για παράδειγμα οι καιρικές συνθήκες.
Πηγή: www.kathimerini.gr
σημ εν κρυπτώ : σύμφωνα με πληροφορίες απο μεριάς Βρετανικού Ναυτικού (εκτός των άλλων) θα πάρει μέρος στην άσκηση και το ελικοπτεροφόρο HMS Ocean (βλέπε φωτογραφία) μήκους 208 μέτρων και εκτοπίσματος 21.000 τόνων και το αποβατικό RFA Mounts Bay μήκους 176 μέτρων/16.000 τόνων
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου