Οι Γερμανοί πουλάνε τον Σκαραμαγκά!

Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

Ναυπηγείο Σκαραμαγκά
του Β.Χιώτη

Προβληματισμό στην κυβέρνηση προκαλεί η απόφαση της γερμανικής ΤhyssenΚrupp να προχωρήσει στην πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά- με περίπου 2.000

έλληνες εργαζομένους- μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση του προγράμματος κατασκευής υποβρυχίων για το Πολεμικό Ναυτικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών ενημερώθηκε προ ημερών ότι ο γερμανικός όμιλος προτίθεται να προχωρήσει τον επόμενο μήνα στη διενέργεια διαγωνισμού για την πώληση των Ναυπηγείων, θεωρώντας πως η επένδυσή τους στην Ελλάδα δεν είναι πλέον συμφέρουσα.

Κυβερνητικές πηγές εξέφρασαν χθες την έντονη δυσφορία τους για την εξέλιξη αυτή, επισημαίνοντας ότι το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων οφείλεται ..αποκλειστικά στην πλήρη αδιαλλαξία που έδειξαν οι Γερμανοί, προσθέτοντας πως το μόνο που ενδιαφέρει την ελληνική κυβέρνηση είναι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας, οι οποίες έτσι κι αλλιώς θα κινδύνευαν μετά τον Μάιοτότε εκπνέει το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας για πάγωμα των απολύσεων που είχε υπογράψει η εταιρεία όταν ανέλαβε τα Ναυπηγεία.

Για το ζήτημα αυτό πιθανώς συνομίλησε χθες στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός με την καγκελάριο της Γερμανίας κυρία Ανγκελα Μέρκελ, αν και όταν ρωτήθηκε χθες από τους δημοσιογράφους δήλωσε ότι είχαν μόνο μια εγκάρδια χειραψία.

Οπως πληροφορείται πάντως «Το Βήμα», για την απόκτηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά ενδιαφέρονται ήδη τουλάχιστον τρεις όμιλοι από την Ελλάδα και από το εξωτερικό που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στον τομέα κατασκευής σκαφών για το Πολεμικό Ναυτικό.

Το ενδιαφέρον του έχει εκφράσει ήδη ο όμιλος Ταβουλάρη, που κατέχει τα Ναυπηγεία Ελευσίνος και Νεωρίου στη Σύρο, και για τον λόγο αυτόν τίθεται ζήτημα δημιουργίας μονοπωλιακού καθεστώτος.

Ενδιαφέρον εκφράζει ήδη και ο όμιλος Λαυρεντιάδη, αλλά και άλλοι έλληνες επενδυτές, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι για τα Ναυπηγεία θα δείξουν ενδιαφέρουν και γαλλικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, αφού η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει την αγορά έξι φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό, αλλά με την προϋπόθεση ότι ένα ποσοστό 35% θα κατασκευαστεί στην Ελλάδα με τη μέθοδο της συμπαραγωγής.

Ελλειψη ναυπηγήσεων (και επισκευών), στάση εμπορίου


του Γ.Χριστοδουλάκη

Η πρόσφατη πληροφορία ότι η γερμανική ιδιοκτησία του Ναυπηγείου, η ΤhyssenΚrupp, επιθυμεί την πώληση της μεγαλύτερης ναυπηγικής μονάδας της χώρας επανέφερε στην επιφάνεια τη δραματική συρρίκνωση των δραστηριοτήτων στα ελληνικά ναυπηγεία και τη σχεδόν βέβαιη απώλεια θέσεων εργασίας αφού το ελληνικό Δημόσιο, που είναι ο βασικός τροφοδότης τους με έργα του Πολεμικού Ναυτικού, δεν προχωρεί για οικονομικούς λόγους σε ναυπήγηση ή επισκευή πολεμικών πλοίων. Επιπλέον μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και Ναυπηγείου Σκαραμαγκά υπάρχουν σημαντικές εκκρεμότητες: το Πολεμικό Ναυτικό εξακολουθεί να μην παραλαμβάνει το περιβόητο υποβρύχιο που χτίστηκε στο Κίελο, το πρόγραμμα των φρεγατών στο οποίο ήλπιζαν τα μέγιστα οι Γερμανοί καρκινοβατεί και οι πρόσφατες αποφάσεις των Βρυξελλών καλούν τον Σκαραμαγκά (δηλαδή, τους Γερμανούς) να επιστρέψει περί τα 230 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο (πάνω από 400 εκατ.,

αν συνυπολογιστούν και τόκοι!) ως παράνομες ενισχύσεις παλαιοτέρων περιόδων τα οποία η ΤhyssenΚrupp δεν αναγνωρίζει αφού δεν έγιναν επί των ημερών της και δεν επιθυμεί να καταβάλει.

Οσο δεν επιλύεται αυτό το βασικό τρίπτυχο προβλημάτων (και γερμανικών αιτημάτων) τόσο η γερμανική πλευρά θα πιέζει και ενδεχομένως θα εκβιάζει. Στο «τιμόνι» του ναυπηγείου εδώ και τρία χρόνια βρισκόταν ο κ. Ρ. Κούλμαν, στέλεχος της ΤhyssenΚrupp και παλιός πρόεδρος του μεγαλύτερου συνδικάτου της Γερμανίας, αυτού των μεταλλουργών, δηλαδή άνθρωπος έμπειρος σε διαπραγματεύσεις και ελιγμούς. Ο κ. Κούλμαν, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», μετατίθεται στο Αμβούργο στα πλοία επιφανείας του ομίλου και ο αντικαταστάτης του θα είναι σαφώς πιο σκληρός στη στάση του.

Αλλωστε εδώ και περίπου έξι μήνες ο γερμανικός όμιλος που έχει πληγεί από τη διεθνή ύφεση έχει ξεκινήσει ευρύτερο πρόγραμμα περικοπών και συρρίκνωσης εργασιών τόσο μέσα στη Γερμανία όσο και (κυρίως) στις θυγατρικές της εκτός της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρουν και οι χθεσινοί «Financial Τimes», εγκαταλείπει θυγατρικές, προχωρεί σε συγχωνεύσεις και μειώνει προσωπικό.

Ευνόητο είναι ότι με τις εκκρεμότητες στην Ελλάδα, οι οποίες μοιραία συνεπάγονται οικονομική αιμορραγία για τον όμιλο, το Ναυπηγείο του Σκαραμαγκά είναι από τα πρώτα «θύματα» της περιβόητης εξυγίανσης. Πολλές φορές οι εργαζόμενοι του σωματείου «Τρίαινα» στον Σκαραμαγκά έκαναν στάση εργασίας και αλλεπάλληλες παραστάσεις σε εργοδοσία, ΓΣΕΕ και κυβέρνηση ζητώντας λύσεις και να ανανεωθούν συμβάσεις εργασίας που λήγουν αλλά δεν υπάρχουν δουλειές και οι συμβασιούχοι απομακρύνονται άμα τη λήξει των συμβάσεων. Παρέμβαση έκανε πρόσφατα και η ΓΣΕΕ για τον Σκαραμαγκά ζητώντας άμεση διαμόρφωση ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος για τον κλάδο της ναυπηγικής βιομηχανίας ώστε να προχωρήσουν προγράμματα εκσυγχρονισμού, αλλά υπό τις σημερινές συνθήκες οι προτάσεις ακούγονται κενές περιεχομένου.



Πηγή : ΤΟ ΒΗΜΑ


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP