Περί Πεζικού: Σύνθεση και οπλισμός μικρών κλιμακίων

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Oπλίτες με σύγχρονο ιματισμό, στην ημερίδα με θέμα
«Ο Ρόλος και οι Προοπτικές του Πεζικού, στο Σύγχρονο
Επιχειρησιακό Περιβάλλον», που έλαβε χώρα στην ΣΠΖ.
Γράφει ο Ευστάθιος Παλαιολόγος

Συνέχεια του σημειώματος  Αναβαθμίζοντας το G-3

Στις Μονάδες Ελαφρού Επίλεκτου Πεζικού-Καταδρομών ισχύς σημαίνει Ομάδα-Διμοιρία. Αυτό ισχύει εν μέρει και για τις κλασσικές Μονάδες Πεζικού και Μηχανοκίνητου Πεζικού, αλλά εκεί η ισχύς πυρός προσδιορίζεται περισσότερο από τα βαρέα όπλα τους, τα πολυβόλα γενικής χρήσης και βαρέα, τους όλμους και τα αντιαρματικά καθώς επίσης και τον οπλισμό των ΤΟΜΠ και ΤΟΜΑ. Χωρίς να υποβαθμίζεται ο ρόλος του απλού τυφεκιοφόρου της Ομάδας Πεζικού τα βαρέα όπλα επιφέρουν την μέγιστη καταστροφή στον εχθρό είτε σε αμυντικές είτε σε επιθετικές επιχειρήσεις(πάντα στο επίπεδο του Πεζικού-δεν εξετάζονται οι αποστολές των έτερων Όπλων και Κλάδων) και οι τυφεκιοφόροι κάνουν αυτό για το οποίο προορίζονται που είναι να πλησιάσουν τον εναπομείνατα αντίπαλο και να τον εξουδετερώσουν σε αγώνα εκ του συστάδιν, δηλαδή η κύρια δουλεία τους είναι αρχίζει στα τελευταία μέτρα, με την υποστήριξη των βαρέων όπλων, ενώ μέχρι τότε τον αγώνα διεξάγουν κυρίως τα βαρέα όπλα με την υποστήριξη των τυφεκιοφόρων.

Οι Μονάδες Ελαφρού Επίλεκτου Πεζικού-Καταδρομών αντίθετα, δεν προορίζονται για τακτικό αγώνα παρά μόνο υπό προυποθέσεις(μικρή απειλή, κυρίως αρματική και πυροβολικού, δράση σε περιορισμένο τόπο και χρόνο, ευνοϊκοί εδαφικοί και κλιματολογικοί παράγοντες κλπ). Εκεί που οι εν λόγω Μονάδες αποδίδουν τα μέγιστα είναι σε αποστολές περιπολιακού χαρακτήρα και καταδρομών, με αναξάρτητη ή ημιανεξάρτητη και συνήθως αυτόνομη δράση των Διμοιριών ή και των Ομάδων. Σε αυτούς τους είδους τις επιχειρήσεις τεράστια σημασία παίζει η σύνθεση και ο οπλισμός των μικρών κλιμακίων. Τον μεγαλύτερο ρόλο όμως παίζει η ατομική ικανότητα και εκπαίδευση των χαμηλόβαθμων στελεχών και γενικά του στρατιώτη. Εδώ όμως θα περιοριστώ στην κατάθεση της δικής μου άποψης όσον αφορά την σύνθεση και τον οπλισμό.

Όπως εύκολα μπορεί να αντιληφθεί όποιος έχει εκπαιδευτεί σε τέτοιους είδους Μονάδες καθοριστικός παράγοντας είναι το βάρος του φόρτου κάθε στρατιώτη. Γι αυτό και για τέτοιου είδους Μονάδες η εισαγωγή οπλισμού μικρού διαμετρήματος, 5,56 ΝΑΤΟ εν προκειμένω, είναι άκρως απαραίτητη. Αυτό που συνήθως δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν όταν αναφερόμαστε σε συγκρίσεις διαμετρημάτων είναι το βάρος των πυρομαχικών. Με ένα δεδομένο βάρος πυρομαχικών 5 κιλών(που είναι συνήθως το μέγιστο που μπορεί να μεταφερθεί από τον τυφεκιοφόρο δεδομένων και των λοιπών υλικών του φόρτου του) έχουμε για το 5,56χ45 περίπου 300 φυσίγγια σε γεμιστήρες(4,86 κιλά) ενώ για το 7,62χ51 140 φυσίγγια σε γεμιστήρες(5,20 κιλά). Περισσότερα πυρομαχικά σημαίνει περισσότερος χρόνος προς απόκτηση και διατήρηση της υπεροχής πυρός, είτε προς απομάκρυνση από την επαφή είτε προς προσέγγιση. Το ότι το 7,62 είναι πιο ισχυρό διαμέτρημα στις πλείστες των περιπτώσεων δεν έχει καμία απολύτως σημασία διότι την ουσιαστική υπεροχή του την εκδηλώνει πέραν των 300 μέτρων, απόσταση η οποία είναι πέραν των δυνατοτήτων των περισσότερων στρατιωτών την ώρα της μάχης. Οπότε, ξεκινώντας από το διαμέτρημα κρίνω το 5,56 ως απόλυτα ικανοποιητικό διαμέτρημα για την συντριπτική πλειοψηφία των εμπλοκών, δεδομένων των πλεονεκτημάτων του όσον αφορά το βάρος και την ευκολία χρήσης.

Αφού έχούμε καθορίσει το διαμέτρημα ας ασχοληθούμε με τα όπλα. Πολλές φορές υπερεκτιμούμε την αξία της μακριάς κάννης έναντι μια πιο βραχείας. Όσον αφορά το 5,56 μία κάννη 20 ιντσών(508χιλ) ουσιαστικά υπερέχει έναντι μια 14,5 ιντσών(370χιλ) σε ταχύτητα βολίδας σε δεδομένο βεληνεκές μόνο 50 μέτρα. Αν αυτά τα 50 μέτρα είναι τόσο σημαντικά στην αποστολή μας τότε ας εξετάσουμε μια μακρυά κάννη, αν όχι τότε ας εκμεταλευτούμε τα πλεονεκτήματα ενός πιο μαζεμένου όπλου και ας χρησιμοποιήσουμε μια αραβίδα. Το ίδιο ισχύει και για τα ελαφρά πολυβόλα που είναι και ένας από τους δύο συντελεστές ισχύος της Ομάδας.

Ο άλλος είναι τα βομβιδοβόλα. Ενσωματώνοντας ένα βομβιδοβόλο 40χ46 χιλ σε τυφέκιο ή αραβίδα, μπορεί να του προσθέτουμε βάρος και να το καθιστούμε πιο άβολο στην μεταφορά και την χρήση αλλά έχουμε άμεσα διαθέσιμη μια τρομερή ισχύ πυρός. Τέτοια όπλα πρέπει να έχουν επάρκεια πυρομαχικών για «να ρίχνουν συνέχεια» ακόμα και αν αυτή η επάρκεια είναι εις βάρος των φυσιγγίων του κυρίου οπλισμού.

Αναφερθήκαμε πιο πάνω στην υστέρηση του 5,56χ45 σε μεγαλύτερα βεληνεκή. Αυτό το κενό θα έρθει να καλύψει ένα ημιαυτόματο τυφέκιο ακροβολιστού, σε διαμέτρημα 7,62χ51. Ο χειριστής του, με την εξειδικευμένη εκπαίδευση και τα οπτικά του τυφεκίου του θα μπορεί να εμπλέξει με ακρίβεια στόχους σε μεγαλύτερα βεληνεκή, ενώ, καθότι ημιαυτόματο, θα συμβάλει την Ομάδα και στις πιο κοντινές εμπλοκές.

Απαραίτητη προυπόθεση για την μέγιστη εκμετάλευση των δυνατοτήτων του φορητού οπλισμού είναι η πληρότητα των παρελκομένων του. Όλος ο οπλισμός πρέπει να έχει ένα μέσο ημερήσιας σκόπευσης(πέραν των σταθερών σκοπευτικών) και ένα μέσο νυχτερινής σκόπευσης. Τέτοια είναι τα σκοπευτικά ερυθρής κουκίδας, με ή χωρίς την χρήση προσαρτημάτων χ3, όπως οι Aimpoint και EOTech, οι διόπτρες γενικής χρήσης όπως η ACOG και η Spectre DR, και διόπτρες για όπλα ακριβείας όπως η PM της Schmidt & Bender. Για νυχτερινή σκόπευση πιστεύω η μίξη λύσεων υπέρυθρου LASER, διοπτρών νυχτερινής όρασης και θερμικών διοπτρών σε συνδιασμό με διόπτρες νυχτερινής όρασης για το σύνολο των στρατιωτών μεγιστοποιεί τα πλεονεκτήματα ελαχιστοποιώντας τα μειονεκτήματα του κάθε είδους.

Επίσης, για την φύση του αγώνα που πιθανόν να διεξάγουν τέτοιες Μονάδες παρελκόμενα όπως εμπρόσθιες χειρολαβές και αορτήρες μάχης δεν πρέπει να παραγνωρίζονται.

Βαρύτερα όπλα όπως πολυβόλα γενικής χρήσης ή ελαφρά πολυβόλα 7,62χ51χιλ, αντιαρματικοί εκτοξευτές, όλμοι 60χιλ τύπου Commando και άλλα, όπως ίσως τυφέκια Ελευθερου Σκοπευτή 0,338’ και 0,50, πολλαπλά βομβιδοβόλα, κατευθυνόμενα αντιαρμαρτιά βλήματα κλπ πρέπει να κρατούνται σε επίπεδο Διμοιρίας ή Λόχου για να μην βαραίνουν την Ομάδα.

Και τώρα στην σύνθεση, όπως την φαντάζομαι. Λαμβάνω υπ’ όψιν ότι ο αριθμός των στρατιωτών στην Ομάδα είναι καθοριστικός παράγοντας ισχύος αλλά επίσης ότι μεγάλος αριθμός σημαίνει και δυσχερέστερη διοίκηση και έλεγχος.

Μια Ομάδα δέκα αντρών, αποτελούμενη από ένα στοιχείο διοίκησης με τον Ομαδάρχη και των Ακροβολιστή(υπό τον άμεσο έλεγχο του Ομαδάρχη) και δύο ισοδύναμες ημιομάδες αποτελούμενες έκαστη από έναν επικεφαλή(ημιομαδάρχη), ένα βομβιστή(με συνδιασμό τυφεκίου-βομβιδοβόλου), ένα οπλοπολυβολητή(με ελαφρύ πολυβόλο) και ένα τυφεκιοφόρο(πιθανόν βοηθός οπλοπολυβολητή ή σκοπευτής ακριβείας με πχ ACOG).

Επίσης, σε επίπεδο Διμοιρίας, μια Ομάδα Υποστήριξης με δύο ελαφρά πολυβόλα 7,62χιλ και δύο ελαφρούς αντιαρματικούς εκτοξευτές(σύνολο 8 άντρες) και ένα στοιχείο διοίκησης Διμοιρίας με τον Διμοιρήτη, το Βοηθό Διμοιρήτη και τον Διαβιβαστή.

Πρέπει σε επίπεδο Ομάδας να υπάρχει τουλάχιστον ένας άριστα εκπαιδευμένος στην κλήση, παρατήρηση και διόρθωση πυρών υποστήριξης(όλμοι, πυροβολικό και αεροπορία), ιδανικά ο Ακροβολιστής και ένας ή δύο άντρες εκπαιδευμένοι στις Α’ Βοήθειες μάχης(Combat Life Saver). Στην Διμοιρία πρέπει να υπάρχει στοιχείο ΠΑΠ και στοιχείο Νοσοκόμων Μάχης(όχι τραυματιοφορέων...). Η Διμοιρία ενισχύεται κατά περίπτωση από τον Λόχο με βαρύτερα όπλα αν αναγκαιούν.

Με την παραπάνω σύνθεση έχουμε κλιμάκια ικανά για ανεξάρτητη ή ημιανεξάρτητη δράση σε ποικιλία σεναρίων επιχειρήσεων. Σκοπός της ανάρτησης, που ασφαλώς δεν διεκδικεί το αλάθητο, είναι η πρόσκληση-πρόκληση σε συζήτηση και κατάθεση διαφορετικών απόψεων.

Σχετικά άρθρα:

Αναβαθμίζοντας το G-3

Μάχη της Κύπρου : Τακτική μικρών κλιμακίων

Περί Πεζικού..
Περί Ελαφρού Πεζικού

61 σχόλια:

enkripto 1 Μαρτίου 2013 στις 3:47:00 μ.μ. EET  

@προς κάθε ενδιαφερόμενο

Ανοχή στο τρολάρισμα γιοκ.

Ανώνυμος 1 Μαρτίου 2013 στις 4:07:00 μ.μ. EET  

@Ευστάθιος Παλαιολόγο

Με βρίσκετε σύμφωνο σε όλα(εκτός φυσικά από τις red dot).

Σύντομη, περιεκτική και ουσιαστική παράθεση ρεαλιστικών απόψεων, με άμεση εφαρμογή που υφίστανται σε μεγάλο βαθμό.

Προσθέτω μόνον, ότι στη περίπτωση του βομβιδοβόλου, το βέλτιστο θα ήταν πολλαπλός εκτοξευτής παρά το πρόσθετο βάρος. Και να επισημάνω, ότι στο θέμα του φόρτου των φυσιγγίων-πυρομαχικών..δεν μένεις στα προβλεπόμενα..

Προβοκάτωρ

Ευστάθιος Παλαιολόγος 1 Μαρτίου 2013 στις 4:24:00 μ.μ. EET  

Αγαπητέ Προβοκάτωρ, αναφέρω τα βομβιδοβόλα που λές, με την προυπόθεση να μείνουν εκτός Ομάδας, σε επίπεδο Δριας ή Λόχου για να μην την βαραίνουν(μιλάμε για όπλα της κατηγορίας MGL Mk1 της Milcor)

Nassos 1 Μαρτίου 2013 στις 4:38:00 μ.μ. EET  

α)Το ιδεατό σκοπευτικό θα ήταν το Specter DR για 7,62, με δυνατότητα εναλλαγής από 1x σε 4x με ένα μοχλό, αλλά δυστυχώς κοστίζει γύρω στα 2.500 Ευρώ.

β)Το ACOG μπορεί να είναι καλό για μακρινές αποστάσεις, είναι όμως βαρύ και για close-combat στηρίζεσαι σε ένα Docter Red Dot το οποίο στέκεται πολύ ψηλά στο ACOG. Και θα είναι πολύ δύσκολο για σκόπευση σε πρήνην θέση, ακόμη και αν το G3 πάρει low profile ράγα τύπου picatinny/weaver.

γ) Για το βομβιδοβόλο, συμφωνώ με τον Προβοκάτωρ. Αν και υπάρχει ένα θέμα πώς θα κουβαλάει ο οπλίτης και MGL και G3. Εκτος και αν χρεωθεί μόνο MGL με "εφεδρικό" πιστόλι των 0,45 σε στύλ αραβίδας (HERA Arms CPE).

δ) Για τις Α' Βοήθειες μάχης, το θέμα είναι τι συμφέρει: Εκπαίδευση αντίστοιχη της 31 ΜΕΕΔ ή εκμάθηση βασικών μεθόδων IFAK ελέω εγγύτητας πιθανώς κοντινών ΣΤΕΠ/ΚΑΑΥ; Και τι ιματισμό; Σακίδιο Ομάδας ή γιλέκο Α' Βοηθειών; Υλικά για TCCC ή υλικά για IFAK με προσθήκη παραπάνω υλικών; Θα υπάρχει ανάγκη και για πτυσσόμενο ελαστικό φορείο;

Ανώνυμος 1 Μαρτίου 2013 στις 4:47:00 μ.μ. EET  

Μια πρόταση που είναι εύκολο να υλοποιηθεί άμεσα και αφορά και το προηγούμενο άρθρο σας για την αναβάθμιση του τυφεκίου G-3. Ομάδα πεζικού με 2 ΗΚ-11 και δύο εκτοξευτές βομβίδων προσαρμοσμένους στα τυφέκια. Αυτό επιτρέπει την ομάδα να έχει δύο ημιομάδες με ίδια δύναμη πυρός. Η αναβάθμιση των G-3 κοστίζει και οι στρατιώτες με την εκπαίδευση που έχουν δεν μπορούν να το αξιοποιήσουν πλήρως. Η λύση ίσως είναι περισσότερα κατασταλτικά πυρά μέσω των ΗΚ-11 και των Μ-203 ή ΗΚ 79. Η υιοθέτηση γεμιστήρων 30 φυσιγγίων ίσως να είναι μία λύση για το ΗΚ-11 χωρίς να μπούμε στη διαδικασία και το κόστος της μετατροπής του σε ΗΚ-21. Σχετικά με τη σύνθεση της ομάδας τα δέκα άτομα θα ήταν επιθυμητά αλλά με το γνωστό πρόβλημα λειψανδρίας οι οκτώ που χωρίζονται σε δύο ημιομάδες θα ήταν ευκολότερο να υλοποιηθεί.

Ανώνυμος 1 Μαρτίου 2013 στις 4:55:00 μ.μ. EET  

το 7.62 με καλα σκοπευτικα νομιζω εχει πλεονεκτημα, αν δεν βαρας στον γαμο του καραγκιοζη 100 σφαιρες φτανουν για τις περισσοτερες εμπλοκες

Unknown 1 Μαρτίου 2013 στις 5:05:00 μ.μ. EET  

μιλαμε για οπλισμό και ομάδες την στιγμή που η ομαδα δε μπορει να φτασει καν στο πεδιο της μαχης με ασφάλεια...γιατι οι μηχανοκίνητοι εχουν m-113 αντι για τομα και οι υπόλοιποι καναδεζες αντι για mrap....με τις μεν εξαρτήσεις να μην προσφέρουν καμιά ευκολία και προστασια απο τυχών θραύσματα και τους ασύρματους να ειναι ευπαθείς σε καθε ειδους παρεμβολή...

Pro από Συμβασιλεύουσα 1 Μαρτίου 2013 στις 6:19:00 μ.μ. EET  

@ Κ. Παλαιολογε
Μου αρεσει η συνθεσή σου .

Μερικες ερωτησεις

Ποσες ομαδες ανα διμοιρια;
Ποσοι αντρες για καθε πολυβολο7.62;
Mag , Mg3 ή Mk48 ;
Τι ειδους αντιαρματικο οπλο υποστηριξης διμοιριας;
Πως αξιολογειτε τα μικρα φορητα αντιαρματικα στο επιπεδο της ομαδας;

Ευστάθιος Παλαιολόγος 1 Μαρτίου 2013 στις 6:33:00 μ.μ. EET  

@Pro από Συμβασιλεύουσα

-Ομάδες ανά Δρία. 3 Ομάδες συν μία Υποστήριξης

-Τα πολυβόλα 7,62 με δύο άντρες ή με ένα χειριστή και τα πυρομαχικά διανεμημένα μες την υποστηριζόμενη Ομάδα.

-Το Μk48 δεν είναι της ίδιας κατηγορίας με τα MAG58 και MG3. Όλα 7,62 μεν αλλά το ένα Ελαφρύ Πολυβόλο και τα άλλα Πολυβόλα Γενικής Χρήσης(ή Μέσα). Δεν αντέχουν το ίδιο στα παρατεταμένα πυρά υποστήριξης. Φαντάσου το πρώτο σαν ένα Minimi 7,62( :) αυτό είναι άλλωστε)

-Σαν αντιαρματικό υποστήριξης Δριας, νομίζω στον δυτικό κόσμο δεν βρίσκεις κάτι καλύτερο από το Carl Gustav Μ3. Σχετικά ελαφρύ( γύρω στα 7 κιλα) με ποικιλία πυρομαχικών για όλες τις χρήσεις.

-Εννοείς σαν τα LAW και RPG-18; Είναι καλα΄για τον ρόλο τους, δηλαδή την αντιαρματική αυτοάμυνα της Ομάδας, και σαν όπλο γενικής υποστήριξης στο επίπεδο της. Εξακολουθούν να είναι επικίνδυνα εκτός φυσικά μετωπικά κατά συγχρωνων θωράκων.

Ανώνυμος 1 Μαρτίου 2013 στις 7:10:00 μ.μ. EET  

Κύριε Παλαιολόγε,

πολύ ενδιαφέρον άρθρο, εχω την αίσθηση ότι το τοπίο ξεκαθαρίζει σιγά σιγά και καταλήγουμε κάπου.
Τα σίγουρα συμπεράσματα είναι ότι χρειάζετα αύξηση πυρός της ομάδας μάχης και χέπίσης ότι χρειάζονται δύο ισάξιες ημιομάδες.

Ο προβληματισμός μου, είναι ότι η ομάδα μάχης του ΠΖ, με 10 άτομα δημιουργεί πρόβλημα στην μεταφορά της με τα διαθέσιμα ΤΟΜΠ (ΧΩΡΆΝΕ 8)

Περιμένω με ενδιαφέρον τις σκέψεις σας.

ΣΕΛΕΥΚΟΣ
ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΕΦΕΔΡΟΣ

Ανώνυμος 1 Μαρτίου 2013 στις 8:15:00 μ.μ. EET  

Δυο ερωτήσεις από ένα μη ειδικό:
- αν δεν σου φτάνουν 140 σφαίρες για τις περισσότερες αποστολές μάλον κάτι έχει πάει λάθος
- υποθέτω πως οι ειδικές δυνάμεις βασίζονται στη καλύτερη εκπαίδευση και ευστοχία αλλά για κληρωτούς δεν είναι καλύτερη η μεγαλύτερη κινητική ενέργεια /μεγαλύτερο βλήμα /περισσότερη ζημιά του 7.62;
ΥΓ προβλέπω πάλι 150+ σχόλια

Ευστάθιος Παλαιολόγος 1 Μαρτίου 2013 στις 8:59:00 μ.μ. EET  

Στις περισσότερες αποστολές πάντα πάει κάτι λάθος :)

Και το θέμα με την ισχύ του φυσιγγίου, νομίζω έχω παραθέσει τις απόψεις μου περί αυτού.


@ Σελευκό.
Διευκρινίζω για Μονάδες Ελαφρού Πεζικού-Καταδρομών. Στα Μ/Κ την δύναμη της Ομάδας προφανώς και την προσδιορίζει η χωρητικότητα του οχήματος

Σιτιστής 1 Μαρτίου 2013 στις 11:06:00 μ.μ. EET  

Μηχανοκίνητη διμοιρία

4 τομπ χ 8 άνδρες = 32
+8 άνδρες πληρώματα ΤΟΜΠ

ΟΜΑΔΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
1 ΑΞ/ΚΟΣ διμοιρίτης
1 Υπαξ βοηθός διμοιρίτη
1 Διαβιβαστής
1 Ελεθερ. σκοπευτής 7,62
1 Βοηθός Ελευθ. Σκοπευτή - ΠΑΠ όλμων Λόχου - Τάγματος
3 Στοιχείο Αντιαρματικού (Carl gustav)

3 ΟΜΑΔΕΣ ΚΡΟΥΣΗΣ
α) υποομάδα
1 Ομαδάρχης (αραβίδα)
1 Τυφεκιοφόρος + φορητο Ατ 1 χρήσης
1 Ακροβολιστής 5,56 + Σκοπευτ
1 Οπλοπολυβολητης

β) υποομάδα
1 Βοηθ Ομαδάρχη (αραβίδα+βομβιδ)
1 Τυφεκιοφόρος + φορητό Ατ 1 χρήσης
1 Πολυβολητης 7,62
1 Βοηθ πολυβολητή

1 σε κάθε υποομάδα ειδικευμένος σε Α βοήθειες μάχης.

ΛΟΧΟΣ ΚΡΟΥΣΗΣ

-1 Διμοιρ Δκ (Στην διάθεση της όλμοι 81χιλ 3-4)
-3 Μ/Κ Διμοιρίες Κρούσης 3χ40 άνδρες

Υποσήριξη λόχων κρούσης απο Βαρέα όπλα Τάγματος
TOW MILAN KORNET ΠΟΛΥΒΟΛΑ 12,7 ΠΟΛΥΒΟΜΒΙΔΟΒΟΛΑ 40χιλ ,
ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΣΚΟΠΕΥΤΕΣ 12,7 , ZU-23

Ανώνυμος 2 Μαρτίου 2013 στις 1:22:00 π.μ. EET  

Με λίγα λόγια μας περιγράφει πάνω-κάτω την σύνθεση της Ομάδας του Αμερικανικού στρατού, αλλά με δέκα άτομα αντί εννέα, προσθέτωντας και τον ακροβολιστή που ήδη έχει επίσης καθιερωθεί στον Αμερικανικό στρατό.

Ανώνυμος 2 Μαρτίου 2013 στις 1:44:00 π.μ. EET  

Το βασικό πρόβλημα είναι η απόλυτη έλλειψη εκπαίδευσης σε όλα τα θέματα, και δυστυχώς επί του συνόλου των εφέδρων και μάλλον όπως φαίνεται και των στελεχών.Ψάχνουμε για τα υλικά και τις συνθέσεις ενώ το πρόβλημα αρχίζει και τελειώνει αλλού.Μέσα σε αυτή συμπεριλαμβάνεται η απιστευτη άγνοια των πρώτων βοηθειών.Ακόμα και σε αυτή την συζήτηση προβάλεται ως δευτερεύουσας σημασίας ζήτημα.Δεν το κατανοώ.Γιατί είναι τόσο απίθανο σεναριο να γνωρίζει τα βασικά (τραύμα,καρπα,εγκάυματα,εξαρθρώσεις κ.τλ.)ο κάθε στρατιώτης (και δεν το συζητάω καν για τα στελέχη που έχουν άπλετο χρόνο για να εκπαιδευτούν κατάλληλα ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ) και πρέπει να έχεις ολόκληρη ομάδα ιατρικής υποστήριξης (που στον Ελληνικό στρατό σίγουρα δεν θα έχεις!) Για το 7,62 διαφωνω πλήρως γιατί και πάλι είναι θέμα σωστης εκπαιδευσης.Τα παράπονα για τα 5,56 τα κάνουν και στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν αυτοί που όντως πολεμούν.

Μanolis 2 Μαρτίου 2013 στις 9:23:00 π.μ. EET  

Σελευκε,
Tα M113, η συντριπτικη πλειοψηφια των διαθέσιμων ΤΟΜΠ , χωρανε ομαδα 10 ατομων (με μεγιστη τα 11).

Ανώνυμος 2 Μαρτίου 2013 στις 11:12:00 π.μ. EET  

@Ευστάθιο Παλαιολόγο

Αυτό είχα και εγώ κατά νου.
Δεν θα αποτελέσει πρόβλημα το βάρος αυτού του φοβερού πολλαπλασιαστή ισχύος και είτε υπάρχει σε επίπεδο ομάδος ή ομάδος υποστηρίξεως.

Είχαμε προτείνει στις ομάδες υποστηρίξεως ο τύπος του πολυβόλου να επιλέγεται αναλόγως της αποστολής(τι πιο λογικό) και αντί του ΜΑG (που όταν τελειώσουν τα πυρομαχικά του, τι θα ρίχνει?), ο πολυβολητής και ο βοηθός του, να εξοπλίζονται με το περίφημο FN Minimi(που όλοι εδώ μέσα το έχουν πιάσει στα χέρια τους, το έχουν λύσει και έχουν πραγματοποιήσει και βολές).

Πρακτική με ουσιαστικά οφέλη και σκοπό.

Ανάλογες προτάσεις είχαν γίνει και για το στοιχείο Α/Τ και με άλλες προσθήκες και "επεκτάσεις".

Φυσικά η πάνσοφη ανώτατη ιεραρχία όταν είδε πως κάτι τέτοιο δεν συμβαδίζει με τους σύγχρονους, επικαιροποιημένους "ελληνικούς" κανονισμούς, ενέστην σφόδρα..

Ασφαλώς και αναφέρομαι για συνθέσεις των Ε.Δ. που όμως τα διδάγματα, φυσιολογικά θα πρέπει να μεταλαμπαδεύονται στο ΠΖ(sic).

Επαναλαμβάνω, αναλόγως την αποστολή και ο φόρτος και το είδος των πυρομαχικών. Άλλο το ΠΖ άλλο οι μονάδες των Ε.Δ.
Σε ότι αφορά τον φόρτο πυρομαχικών, δεν μένεις στον προβλεπόμενο.

Υ.Γ: Σουρεαλιστική η φωτογραφία για Έλληνα κληρωτό και δη πεζικάριο.

Προβοκάτωρ

Pro από Συμβασιλεύουσα 2 Μαρτίου 2013 στις 12:06:00 μ.μ. EET  


@ Ευσταθιε Παλαιολογε .

Η συνθεση του στοιχειου διοικησης και υποστηριξης διμοιριας κατα την αποψη σου πρεπει να αποτελειτε απο 15 ανδρες .

2 πολυβολητες με MAG/MG3
2 Βοηθους πολυβολητες
2 Χειριστες ΑΤ/ Carl gustav M3
2 βοηθους χειριστη ΑΤ

1 Διμοιριτη
1 Βοηθο
1 Διαβιβαστη

2 ΠΑΠ (;;; - παρατηρητες πυροβολικου;)
2 Νοσοκομους μαχης

Εχω κανει καποιο λαθος;

Ανώνυμος 2 Μαρτίου 2013 στις 2:21:00 μ.μ. EET  

@Ευστάθιος Παλαιολόγο

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο

Πολύ σωστή η υιοθέτηση βομβιδοβόλων. 1 ανα ημιομάδα

Εχω μια διαφωνία όμως
Η σύνθεση της ομάδας σε 3 τμήματα, το τμήμα διοίκησης(2 άτομα), και 2 ημιομάδες των 4 ατόμων.

Σε αυτή την περίπτωση αυξάνεται η πολυπλοκότητα διοίκησης της ομάδας καθώς ο ομαδάρχης έχει να συνεργαστεί τόσο με τους 2 επικεφαλής των ημιομάδων όσο και με τον ακροβολιστή που είναι στην άμεση δικαιοδοσία του για στοχευμένα πυρά. Λογικά το τμήμα διοίκησης της ημιομάδας θα έπεται των 2 ημιομάδων. Αυτό δημιουργεί επίσης προβλημα κατα την εκτέλεση κινήσεων τύπου πυρ και κίνηση ή πυρ και ελιγμός (εξίσου σημαντικό ιδιαίτερα όταν υπάρχει γεωγραφικό τακτικό πλεονέκτημα).

Ευστάθιος Παλαιολόγος 2 Μαρτίου 2013 στις 2:59:00 μ.μ. EET  

@ defencegreece
Είναι γενικά αποδεκτό ότι ένας μάχιμος ηγήτορας μπορεί να ελέγξει τρεις υφιστάμενους. Εξού και οι τρεις ομάδες της Δριας. Εδώ ο ένας(ακροβολιστής) είναι υπό την άμεση διοίκηση του ομαδάρχη όμως και οι επικεφαλείς των ημιομάδων. Επίσης, σε αποστολες κρούσης από περίπολα ο περιπολάρχης διατηρεί αυτή την ικανότητα, να ελέγχει σχετικά αποτελεσματικά 3 ή και 4 υποτμήματα. Έχοντας υπ' όψιν και το αμερικανικό παράδειγμα που αναφέρθηκε παραπάνω(οι Πεζονάυτες έχουν 3 ημιομάδες στην ομάδα τους), αλλά και το αυστραλιανό παράδειγμα με τον ανιχνευτή της ομάδας σε άμεση διοίκηση υπό του ομαδάρχη θεωρώ ότι δεν δημιουργεί προβλήματα διοίκησης.

@ Pro
Συνήθως οι ΠΑΠ είναι σε επίπεδο λόχου. Ανάφερα ότι επιδιώκουμε ανεξάρτητη-ημιανεξάρτητη δράση των Δριων και Ομάδων γι αυτό και ο ΠΑΠ στην Δρια(Μπορεί ένας ή δύο άντρες στο στοιχείο-το ίδιο ισχύει και για το στοιχείο νοσοκόμων)

Ανώνυμος 2 Μαρτίου 2013 στις 5:22:00 μ.μ. EET  

@Ευστάθιος Παλαιολόγος

Γνωρίζω για τη σύνθεση ομάδας του USMC. Δεν το ανέφερα τόσο σε σχέση με τον αριθμό των ατόμων. Ούτως η άλλως και στην παρούσα δομή ο ομαδάρχης ελέγχει τα 3 μέλη της ομάδας του και τον Β.Ομαδάρχη.

Ο ΕΣ στηρίζεται σε κληρωτούς ,οι οποίοι είναι πιο δύσκολοι στη διοίκηση εξ ορισμού από ότι οι μόνιμοι στρατιώτες του US Army.

Με τη σωστή εκπαίδευση βέβαια το πρόβλημα λύνεται !

Στα πλαίσια του οπλισμού της ομάδας πιστεύω ότι χωράει και ένα οπλοπολυβόλο τύπου IAR στο μέλλον.

Pro από Συμβασιλεύουσα 2 Μαρτίου 2013 στις 7:23:00 μ.μ. EET  


Πανω στην δικη σου λογικη θα αντιπροτεινα μικρες αλλαγες .

Στην ομαδα διοικησης και υποστηριξης

1 Διμοιριτης
1 Βοηθος
1 Διαβιβαστης
1 Νοσοκομος μαχης

2 Πολ/τες MAG/MG3
2 Βοηθοι
2 Βομβιδοβολιστες με 6απλο ρεβολβερ αν ειναι δυνατον με ΣΕΠ

1 Αντιαρματιστης RPG32
1 Βοηθος
1 Στοιχειαρχης (1 λιγοτερος σωληνας αλλα ιδιος αριθμος μεταφερομενων πυρομαχικων , λογω της υπαρξης περισσοτερων "υπηρετων" . Επισης στην αποψη σου σχετικα με το καλυτερο δυτικο συστημα σου αντιπροτεινω το κατ'εμε καλυτερο παγκοσμιως RPG32)

Συνολο 13 ανδρων . Αλλα ατομα με ειδικοτητες και εξοπλισμο προσκολλωνται στην διμοιρια εκ του Λοχου αναλογως .

Στις ομαδες κρουσης . Θα προτεινα αυξηση απο 3 σε 5 και μειωση του αριθμου ανδρων ανα ομαδα στους 8 . Επισης θα προτεινα την χρεωση και χρηση των τυφεκιων- βομβιδοβολων απο τον ομαδαρχη και τον βοηθο λογω της πολυπλοκοτητας των συστηματων . Επισης θα θεωρουσα απαραιτητη την χρηση τουλαχιστον 2 οπλων 7.62 ανα ομαδα . Λογω του γεγονοτως οτι τοποθετεις τα μεσα πολυβολα στην διμοιρια ( εγω τα εχω στον λοχο και προτιμω την δικη σου λυση) αυτα (τα 7.62) μπορουν να ειναι τυφεκια ακροβολιστου.

1 ομαδαρχης 5.56/40
1 βοηθος 5.56/40
2 πολ/τες Μινιμι
2 τυφεκιοφοροι 5.56
2 ακροβολιστες 7.62

Pro από Συμβασιλεύουσα 2 Μαρτίου 2013 στις 8:43:00 μ.μ. EET  

Επιπλεον με την μειωση των ομαδων κρουσης απο 5 σε 4 ή και σε 3 , βελτιωνεται η αναλογια των βαρεων οπλων ως προς τον ελιγμο . Οι συνθηκες επι του πεδιου μπορει να επιτασουν κατι τετοιο .

Η διμοιρια θα εχει απο 53 η και περισσοτερους ανδρες (μαζι με προσκοληωμενους ) εως 45 , αλλα και ακομα και 37 ανδρες .
Οι ομαδες που θα αφαιρουνται απο την δυναμη της διμοιριας , θα μπορουν να λειτουργουν και αυτονομα σε αναλογες αποστολες λογω δυναμης πυρος .

Ευστάθιος Παλαιολόγος 2 Μαρτίου 2013 στις 8:56:00 μ.μ. EET  

Πολύ ενδιαφέρουσα και αυτή η σύνθεση. Να τονίσω όμως πάλι την διευκρίνηση περί Ελαφρού Επίλεκτου Πεζικού-Καταδρομών για να εξηγήσω το γιατί 10 άντρες και όχι λιγότετροι.

Πολύ ενδιαφέρον και το RPG-32, αν και το Garl Gustav νομίζω προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία επιλογής πυρομαχικού.

Όσον αφορά την εκπαίδευση, εδώ στο "Εν κρυπτώ" έχουν φιλοξενηθεί στο παρελθόν κάποιες απόψεις μου. Η εκπαίδευση είναι το Α και το Ω. Πρώτα πολεμά η εκπαίδευση και μετά όλα τα υπόλοιπα(όπλα, συνθέσεις, "ψυχή", "δίκαιο του αγώνα"..μπλα μπλα)

ΚΛΕΑΝΘΗΣ 3 Μαρτίου 2013 στις 1:38:00 π.μ. EET  

΄΄Πρώτα πολεμά η εκπαίδευση και μετά όλα τα υπόλοιπα(όπλα, συνθέσεις, "ψυχή", "δίκαιο του αγώνα"..μπλα μπλα)΄΄

Πολύ εύστοχο φίλε Ευστάθιε Παλαιολόγε

Ανώνυμος 3 Μαρτίου 2013 στις 2:17:00 μ.μ. EET  

πολύ ενδιαφέρων το άρθρο …. να πω την αμαρτία μου περίμενα ανάρτηση από το blog, σχετικά με το θέμα καταδρομικών ομάδων, μετά από παλαιότερα άρθρα περί ¨ελαφρού πεζικού¨ και την πρόσφατη σειρά άρθρων του κυρ. Παλαιολόγου ….

δεν γνωρίζω πόσοι εκ των θαμώνων έχουν περάσει από τις συγκεκριμένες Μοίρες των Ειδ.Δ. αλλά αυτό δεν έχει και πολύ σημασία, διότι και εγώ που υπηρέτησα ως Εφ. Υπαξ/κος πριν 13 χρόνια, σήμερα που θέλω να γράψω, χωρείς το τετράδιο σημειώσεων λίγα θυμάμαι ….

αρχικά η εκτέλεση μιας καταδρομικής ενέργειας είναι ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο εγχείρημα, με πολλούς αστάθμητους παράγοντες ……

ο φόρτος μάχης είναι ένας παράγοντας που πολύ σωστά τονίζεται από τον αρθρογράφο … θυμάμαι ότι πάντα πριν την εκτέλεση άσκησης (ή εβδομαδιαία επιθεώρηση) ζυγίζαμε το ατομικό φορτίο, με τους Αξ/κούς πρώτους …. ωστόσο πάντα είχαμε μια αίσθηση ότι κάτι λείπει παρόλο που τελικά ξεπερνούσαμε τα τριάντα κιλά σε ατομικό φόρτο… εμείς βέβαια αρχικά ξεκινήσαμε με τα FN 7.62/51 και χρεωθήκαμε στην πορεία τα Μ16 5,56/45, νοιώσαμε την διαφορά βάρους …. βέβαια πρέπει να αναφέρω ότι είχαμε καλύτερες βολές στα 300 μέτρα, με το παλαιότερο τυφέκιο …. κάποια αναρτώμενα σκοπευτικά είχαν περάσει προς εκπαίδευση για τα Μ16, τα οποία είχαν κάποιες βαθμίδες εστιάσεις και μια μικρή ενίσχυση φωτός, τα είδαμε και μπήκαν στις αποθήκες ….

λίγο ή πολύ στην Διμοιρία ενεργούσαμε σε δύο υποομάδες …. τα ομαδικά όπλα (βλέπε MAG και FN FAL) μοιράζονταν στις δύο υποομάδες … σε γενικές γραμμές είχαμε δει όλα τα ατομικά τυφέκια . – πιστόλια του Ε.Σ έως και το 0,50 cal, σε εκπαίδευση με Μ/Κ Π.Ζ. …. παράλληλα είχαμε δει και βάλει ΟΛΟΙ με τα διαθέσιμα οβιδοβόλα Μ - 79 και αργότερα με τα Μ-203 του Μ16 … επίσης είδαμε τα γνωστά LΑW Μ-72 και RPG – 18 …. είδαμε ΠΑΟ – 90, LRAC F1 ή STRIM 89 (με το οποίο έβαλα) και το περίφημο CARL GUSTAV ….και τελικά το δύσχρηστων και βαρύ MILAN (για Λόχο καταδρομών), όπλο που έμελε τελικά να έχω ως τρίτη και καταληκτική κατά σειρά ειδικότητα …..

για να μην γίνει παρανόηση να εξηγήσω ότι αρχικά εκπαιδεύτηκα σε μονάδα του Πυροβολικού, στο FIM 92b STINGER, το όπλο δεν υπήρχε στην μονάδα μου, αλλά ένα παλαιότερο το οποίο ως όπλο μιας χρήσεως (κονσέρβα) είχε λήξει (γνωστό ως Κ/Β Κεραυνός) , οπότε στο ΤΠΕΝ παίρνω ειδικότητα το LRAC F1 ή STRIM 89 … στον Λόχο μου τελικά μπήκα ως Αντιαρματηστής στα MILAN …. γνωρίζω ότι κάποιοι γελάνε με τον όρο Αντιαρματηστής, αναλογιζόμενοι τις δυνατότητες ενός σύγχρονου άρματος μάχης, έναντι ενός στοιχείου καταδρομέων με MILAN … αλλά οφείλω να αναφέρω ότι εάν το όπλο τοποθετηθεί στο πεδίο της μάχης σωστά και υπάρχει άρτιος συντονισμός μπορεί να επιφέρει σοβαρά πλήγματα σε άρματα μάχης …

πέραν των όπλων είδαμε πλειάδα ναρκών και εκρηκτικών μηχανισμών, έτοιμων όπως οι claymore ή αυτοκατασκευών …. δόξα τον Θεό οι Αξ/κοί (από τον Δ/κτή πρωτίστως) και γενικότερα τα μόνιμα στελέχη είχαν όρεξη, το δε προσωπικό αφοσίωση και φιλομάθεια, έτσι πέρασαν 18 μήνες με καθημερινή εκπαίδευση και ασκήσεις ….

εν κατακλείδι κάποια συμπεράσματα … από την στιγμή του το στράτευμα έχει αποφασίσει να διαθέτει τέτοιες μικρές και ευέλικτες ομάδες, καλά θα κάνει να τις επιλέγει με προσοχή μεταξύ των προθύμων – φιλότιμων – φιλόπονων ανδρών με γνώμονα, ότι μέχρι αυτοί οι άνδρες φτάσουν σε ηλικία 35 χρονών δεν μπορεί να απασχολούνται με άλλα στρατιωτικά καθήκοντα πέραν των καταδρομικών επιχειρήσεων και την τακτική συντήρηση τους …. έτσι θα διατηρούν το γνωστικό αντικείμενο και μαχητική ετοιμότητα σε υψηλό επίπεδο, μιας και η επανάληψη είναι μητέρα της μαθήσεως, δίνοντας στους Αξ/κούς τους τακτικό πλεονέκτημα …. για να κλοτσήσω και έναν μύθο λέω ότι, εάν παρουσιαστεί ανάγκη ΝΑΙ οι καταδρομείς μπορεί να εκτελέσουν αποστολές κλασικού Π.Ζ. είναι τμήμα του στρατεύματος …..

GEODETIS

Pro από Συμβασιλεύουσα 4 Μαρτίου 2013 στις 9:42:00 π.μ. EET  


@Ευσταθιε Παλαιολογε .

Τι υπαρχει στην διμοιρια/σχημα διοικησης και υποστηριξης λοχου;

Προσωπικα προτεινω
4 ολμους 60(Χ4)
2 ΑΤ τυπου JAVELIN η Spike MR(Χ3)
1 Στοιχειο ελευθερων σκοπευτων με 12.7Χ99(Χ2)
1 Ομαδα με Uav(Χ3)
1 ζευγαρι ιατρου-νοσοκομου
1 ζευγαρι ΠΑΠ- CAC (Combat air controlers)
1 Ομαδα Αναγνωρισης (x8)
1 Ομαδα διοικησης(Χ6)

46 Ανδρες δυναμη .
2 ή 3 πληρεις διμοιριες κρουσης και 1 διμοιρια διοικησης και υποστηριξης . Συνολικη δυναμη 152-205 ανδρες .
Μιλαμε παντα για επιλεκτες μοναδες ελαφρου πεζικου και η ομαδα των 10 μου φαινεται "μεγαλη" .

Τι λες;

Ευστάθιος Παλαιολόγος 4 Μαρτίου 2013 στις 2:55:00 μ.μ. EET  

Αυτα που γράφεις είναι λιγάκι ¨βαριά". Αν τα πολυβόλα και οι αντιαρματικοί εκτοξευτές είναι σε επίπεδο δρίας τότε στον λόχο θα υπάρχουν μόνο μια ομάδα όλμων 60χιλ(2-3 στοιχεία), μια ομάδα ΕΣ(2-3 στοιχεία) και πιθανόν κατευθυνόμενα ΑΤ. Ομάδα αναγνώρισης δεν έχουν οι λόχοι και επίσης του ΠΑΠ και Νοσοκόμους τους βάλαμε σε επίπεδο δρίας. Δηλαδή το πολύ 20 άτομα.

Pro από Συμβασιλεύουσα 4 Μαρτίου 2013 στις 7:04:00 μ.μ. EET  


Καταρχήν σέβομαι την μεγάλη σου εμπειρία σε στρατιωτικά θέματα .

Κατά δεύτερον σε ευχαριστώ για τον χρόνο που διαθέτεις για να ενημερώνεις - επιμορφώνεις εμάς τους "χομπίστες ειδήμονες" .
Ξανά σε ευχαριστώ και περιμένω περισσότερα στο μέλλον αν θέλεις και μπορείς .

Τώρα όσον αφορά το θέμα της συζήτησης . Βασικά πατάμε με το ένα πόδι στο θέλω , με το άλλο στο έχω και μπορώ και κοιτάμε με τα μάτια του ονειροπόλου .

Η άποψή μου είναι ότι παρόλο που έχουμε έναν νοσοκόμο-μάχης ανά διμοιρία , πρέπει να υπάρχει και ένα ζευγάρι με έναν γιατρό και έναν νοσοκόμο επιπλέον σε επίπεδο λόχου . Αυτoί θα μπορούν να κάνουν μικρο-επεμβάσεις σταθεροποίησης ασθενούς επί του πεδίου , στην περίπτωση που δεν θα μπορεί να γίνει η διακομιδή άμεσα (νησάκια;) . Είναι δύσκολο αλλά κατ'εμέ απαραίτητο .

Όσο αφορά την ύπαρξη ΠΑΠ σε επίπεδο διμοιρίας , διαφωνώ και θεωρώ ότι 2 ΠΑΠ/CAC , πρέπει να βρίσκονται σε επίπεδο Λόχου και να προσκολώνται κατ'εντολή Λοχαγού .

Σου φαίνεται υπερβολικό γενικά ή μόνο για τα Ελληνικά δεδομένα το UAV σε επίπεδο λόχου ; Σου φαίνεται πιο λογικό να υπάρχει σε επίπεδο Τάγματός;

Γράφεις για ομάδα ΕΣ με 2-3 στοιχεία . Εννοείς 2-3 ζευγάρια ελεύθερων σκοπευτών ; Με τι όπλα;
Εγώ θέλω ένα ζευγάρι με έναν Μπάρετ .50 και ένα 7.62 ημι/ματο .

Όσο για την ομάδα αναγνώρισης επί του Λόχου , μου αρέσει η ιδέα μιας πιο ικανής ομάδας στην διείσδυση για πιο "ειδικές" αποστολές , απο το να ψάχνει ο Λοχαγός να βρει τελευταία στιγμή τους άνδρες που χρειάζεται , κόβοντας και ράβοντας.

Θα μου πεις ίσως ότι υπερβάλλω .
Ας είναι . Από την γενιά μας θα προέλθουν οι επόμενοι ΥΠΑΜ . Μακάρι να είναι "υπερβολικοί" .

Ευστάθιος Παλαιολόγος 4 Μαρτίου 2013 στις 7:44:00 μ.μ. EET  

Φίλε Pro, συνήθως οι Μονάδες Πεζικού δεν έχουν οργανική Ομάδα Αναγνώρισης(αν και θα έπρεπε) και συγκροτούν ad hoc περίπολα όταν χρειάζεται.
-Οι ΕΣ πρέπει να έχουν επιλογή διαμετρήματος, 0,50 και 0,338, πέραν των ατομικών τους τυφεκιων και του τυφεκίου "παρατηρητή" 7,62(ημιαυτόματο). Τα στοιχεία ΕΣ πρέπει να είναι των 2 ή 3 αντρών.
-Θυμίζω την ανεξάρτητη δράση Διμοιριών και Ομάδων
-UAV, αν και μου φαίνονται χρήσιμα, δεν μπορώ να εκφέρω εμπεριστατομένη άποψη διότι δεν έχω καμία εμπειρία με αυτά. Ανάλογα με το μέγεθος τους διατίθενται και στο ανάλογο κλιμάκιο. Πάντως είμαι πιο "παραδοσιακός" στην αναγνώριση. Μουτρα στο χώμα και έρπιν μέχρι το παρατηρητήριο.
Παρεπιπτώντως, με κανένα τρόπο δεν είμαι ειδικός σε τίποτα. Χομπίστας είμαι κι εγώ

Ανώνυμος 5 Μαρτίου 2013 στις 9:41:00 π.μ. EET  

Κύριοι αυτά που λέτε πώς θα γίνουν;;; Δεν κοιτάμε να φτιάξουμε στελέχη και οπλίτες για τις θέσεις πρώτα; Δεν κοιτάμε να μάθουμε τον 20-1/2 πρώτα; Κανα εγχειρίδιο πεζικού; Γιατί και και τα λεφτά να είχαμε για όλα όσα λέτε άχρηστα θα ήταν αν δεν υπάρχει κάποιος να τα δουλέψει.

νοσοκόμοι, παπ, διαβιβαστές, κτλ απλώς δεν υπάρχουν. δρία με δεα, εποπ και εμθ; άντε γεια. λόχος με υπλγο με 30 άτομα και την επόμενη με 140; άντε γεια και κει. όσο για έφεδρους βαθμοφόρους και ΔΕΑ κλάφτα χαράλαμπε. πλάκα κάνετε;;;; για ποιό στρατό μιλάτε;;;; αυτόν που στα 30 θέλουν όλοι να είναι ταγματάρχες και αρχιλοχίες;

σας είπα και απο το προηγούμενο οτι μιλάμε καθαρά θεωρητικά και φανταστικά. το να μασουλάμε οργανώσεις για τις ΕΔ και τα ουκ δεν κάνουμε τίποτα. ΤΙΠΟΤΑ.
οι 200,000 έφεδροι είναι το θέμα και εκεί ούτε νέα τυφέκια ούτε άρμα μάχης ανα ομάδα μας σώζει. έφεδρος απο ναυτικό στα 28 που θα έρθει σε μ/κ λόχο και του δώσεις red dot και πολυβομβιδοβόλο θα κάτσει να σε κοιτάει και στο πρώτο μπαμ θα ψάχνεις να τον βρεις - αν δεν έχεις φύγει πρώτος.

το παιχνίδι χάνεται εντός του στρατού στην απροθυμία -και την υποστήριξη αυτής απο την πολιτική ηγεσία- εκπαίδευσης και οργάνωσης μάχης. στην δημιουργία πολεμικού κλίματος και μένους. δεν έχουμε και δεν φτιάχνουμε φονιάδες . μόνο ένστολους με γυαλί μαύρο και ipad στο χέρι αντί για τα άντερα του εχθρού και την σιχαμένη σημαία του.
μας έχουν πάρει χαμπάρι οι πίθηκοι στα βόρεια και ανατολικά και μας κοροϊδεύουν. ποιους;;;; τους Έλληνες. τους @ και δέρνω εδώ και 3,000 χρόνια.

ο στρατός μας θα διαλυθεί με την πρώτη επαφή με σύγχρονο στρατό - και δεν μιλάω για τα ορκ ανατολικά που έχουν σχεδόν τα ίδια χάλια.
στρατοί με χάλια υλικά αλλά σωστό σώμα αξκων, πειθαρχία και εκπαίδευση δεν χάνουν ποτέ. αντί να κοιτάμε για τομα, διόπτρες, φρεγάτες και διαστημόπλοια ας κάτσουμε μια φορά να δούμε πώς γίνονται άλματα, ορύγματα και βολές.

για τα άλλα έχουμε καιρό. όπως βλέπετε και στην τιβί κανονισμένα και μοιρασμένα είναι όλα. τουφεκιά δεν θα πέσει. ο ηγέτης μας με μισή κύπρο κατεχόμενη, με την θράκη να βράζει, με κρουαζιέρες στον αργοσαρονικό μίλαγε για ανάπτυξη ειρήνης; μας ρώτησε αν θέλουμε ειρήνη; συνομιλίες; φιλίες; η υπογραφή βλέπετε για τα 400 abrams είναι δύσκολη. πονάει το χέρι εκεί. μουδιάζει. αλλού το χέρι "πετάει". στις FREMM το χέρι "έφευγε" σαν του πικάσο στα νιάτα του.

και στις 25 πάλι θα έχουμε παρέλαση με πλήρη σημαιοστολισμό όλοι φατσα κάρτα με τις πρωσικές ρίγες στο παντελόνι, παράσημο φοίνικα απο την δκση του 9ου ΣΠ, το γυαλί+ipad και καμαρώνοντας τον ηγέτη, τα άδεια άρματα και τα κούφια μολυβδένια στρατιωτάκια.

μηδενιστής

ΥΓ πάω να δω φατμαγκιουλ να ηρεμήσω.

Ευστάθιος Παλαιολόγος 5 Μαρτίου 2013 στις 2:58:00 μ.μ. EET  

Φίλε μηδενιστή, νομίζω ότι λύση δεν θα υπάρξει αν ο καθένας κάθεται και "μηδενίζει" ή μοιρολογεί. Ο καθένας από τη θέση που βρίσκεται μπορεί να συνησφέρει με τον τρόπο του στην Άμυνα του τόπου. Το "εν κρυπτώ" προσφέρει κι αυτό με τον τρόπο του, δηλαδή προβάλλοντας θέματα, προκαλώντας συζητήσεις και εγείροντας συνειδησεις΄. Και εμείς που το "εν κρυπτώ" μας κάνει την τιμή να μας φιλοξενεί στο χώρο του αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Πετυχαίνουμε κάτι; Ίσως τίποτα, αλλά δεν μένουμε αδρανείς. Εσύ εδώ βλέπεις μόνο το "διαδυχτιακό" κομμάτι του καθενός

Ανώνυμος 5 Μαρτίου 2013 στις 3:40:00 μ.μ. EET  

@φίλε Ευστάθιε

Με όλο το σεβασμό απο τότε που ασχολούμαι με τα στρατιωτικά το μόνο που βλέπω είναι μια τεράστια κατηφόρα. μια ελπίδα που είχα, διαλύθηκε με την θητεία μου. Γι αυτό φίλε μου φωνάζω και με χείριστο τρόπο προσπαθώντας να προσβάλω οποιονδήποτε φοράει στολή και έχει φιλότιμο. αν είναι έλληνας κάποιος κάποια στιγμή θα πιάσει. δεν είναι μοιρολόι. ουρλιαχτά είναι.

Το ποστ μου δεν είχε να κάνει με σας και τις ιδέες σας. Σεβαστές οι απόψεις σας - και συνείσφερα και γω τις ταπεινές δικές μου στο προηγούμενο θέμα όσον αφορά το μ/κ πεζικό που το ξέρω.
θα εφαρμοστούν;;; @@!.

Απο κει και πέρα η επιθυμία μας και τα σχέδια μας είναι δυστυχώς απατηλά. Διότι δεν υπάρχει καμία - και το τονίζω - καμία επιθυμία βελτίωσης απο το ένστολο προσωπικό.
Ούτε σε θέματα της απλής στρατιωτικής τέχνης αλλά ούτε και της επιβίωσής μας και της συνέχειας του πολιτισμού μας.

Έχω κάτι τετράδια με κίτρινες σελίδες απο τις αρχές του 90 με οργανογράμματα και σχέδια βαρέων τομπ... πόσα χρόνια πέρασαν;;;....πόσα χρόνια ακόμα θα περάσουν Στάθη για να δεις 2ο οπλοπολυβόλο στις ομάδες πεζικού;;;; πόσο @@@ δύσκολο είναι;;;;;

Και όντως βλέπω φίλε μόνο το διαδικτυακό κομμάτι. Έχω να δω κάτι διαφορετικό απο την επιστράτευση του 96 για τα ίμια. Ήταν η τελευταία φορά που έδωσε απλόχερα ο κόσμος και είδα και την απόσυρσή του πίσω στις σπηλιές, απο την σιχαμάρα και την αηδία του, που είναι εμφανής εδώ και 17 χρόνια.
Κάπου εκεί μέσα βαθιά στην σπηλιά μου φωνάζω-εις-ουμε μπας και ακουστούμε. Τίποτε παραπέρα - το ξέρω και το ξέρεις.
η απογοήτευσή μου για κάτι τόσο ιερό, που αγαπώ όσο τίποτα, με έχει κάνει τόσο κυνικό και μη αρεστό σε μεγάλο κομμάτι σας. λυπάμαι για αυτό.

μηδενιστής.

ΥΓ "win win"...είναι δυνατόν να μην έχω νεύρα;

Pro από Συμβασιλεύουσα 5 Μαρτίου 2013 στις 4:21:00 μ.μ. EET  


Φιλε μηδενιστη .

Το συγκεκριμενο αρθρο ειναι καθαρα τεχνικο-θεωρητικο . Ανταλασουμε αποψεις και ενημερωνομαστε . Οπως και το προηγουμενο του Παλαιολογου , ετσι και αυτο καλυπτει ενα κομματι των ενδιαφεροντων οσων ασχολουμαστε ενεργα με την εφεδρεια και την ατομικη και ομαδικη μας εκπαιδευση .
Αν θεωρεις τοσο απιθανο να φτασει το ελαφρο/επιλεκτο -πεζικο ( Ελληνικα καταδρομεις) στο υπο συζητηση επιπεδο επανδρωσης , καταρτισης και εξοπλισμου , δικαιωμα σου και μπορει και να'χεις δικιο . Δεν αλλαζει το γεγονος οτι μιλαμε θεωρητικα .
Τωρα τι ηταν αυτο που μπορει να προκαλεσε αυτην την αντιδραση σου δεν μπορω να καταλαβω . Φορτιστηκες αδελφε απο κατι και ξεσπασες εδω . Η αληθεια ειναι οτι τα πραγματα δεν ειναι τοσο τραγικα . Να ξερεις οτι ειμαστε πανετοιμοι και οποιος τολμησει να σηκωσει χερι , θα του κοπει απο την ριζα .
Και μην νομιζεις οτι οσα ειπωθηκαν στις συναντησεις των πρωθυπουργων εχουν καποια σχεση με την πραγματικοτητα . "Πολιτικη" εκαναν ο ενας στον αλλο .
Το μονο πραγμα που μπορει να ειπωθει τωρα ειναι το "αλορ σε λα γκερ" και μετραμε μηνες αν οχι ημερες .

Υγ. Μπορει να κανω λαθος , αλλα νομιζω θα με επιβεβαιωσει η επομενη "εμπλοκη" πανω απο την "θαλασσα της ειρηνης" . Συντομα .

Υγ2 . Φιλικα παντα και αν εχεις κατι να συνεισφερεις επανω στην θεωρητικη συζητηση μας.........παρακαλω .

Ανώνυμος 5 Μαρτίου 2013 στις 4:34:00 μ.μ. EET  

Χωρίς να θέλω να τιμήσω τα γένια μας η εκπαίδευση που γίνεται από κάποιες "μαύρες" μονάδες είναι υποδειγματική.

@ μηδενιστή
Το πρόβλημα που έχουμε είναι η προτυποποίηση των μεθόδων εκπαίδευσης. Όλοι πρέπει να κάνουν την ίδια εκπαίδευση ανεξαρτήτου διοικητή βύσματος ή μονάδας ή όπλου.

Το ρητό "έρχονται όσοι θέλουν, μένουν όσοι μπορούν"¨πρέπει να διαχυθεί σε όλο το στράτευμα για το καθε ένα στέλεχος.

Ναι είναι δύσκολα , πολλοί έχουν φτάσει στα όρια τους, ναι η ηγεσία είναι για τα βράνταλα. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει και οι υπόλοιποι που τους νοιάζει να τα παρατήσουν.

Ότι και να γίνει κάποιοι δε θα σηκώσουν λευκές σημαίες...

@ Ευστάθιε Παλαιολόγε
Νομίζω μερικά UAV (2-3) εκτοξευόμενα από το χέρι θα βοηθούσαν στην αναγνώριση σε πολλές περιπτώσεις σε επίπεδο Δριας. Ιδιαίτερα σε αναγνωρίσεις σε χερσαίο χώρο.
Να συμπληρώσω ότι η ύπαρξη επίσης claymore ή άλλων "ναρκών" είναι απαραίτητη σε μικρή ποσότητα. Καλό είναι επίσης ο εκάστοτε βομβιστής να διαθέτει ποικιλία πυρομαχικών 40mm HE-frag, HEDP, flechete ακόμη και ILLUM σε επίπεδο ομάδας. Μιας και είναι 2 οι βομβιστές ο καθένας πιστεύω θα μπορούσε να μεταφέρει 12-15 βομβίδες. Με 0.23 kg ανα βομβίδα θα έχει 2,76-3,45 kg για τις βομβίδες και 3 γεμιστήρες των 30 φυσσιγγίων 1,5 kg περίπου.

Ενδιαφέρον αποτελεί το M397 40mm HE που είναι τύπου air burst και εκρήγνυται σε ύψος 5 ποδών από το σημείο πρόσκρουσης.
Δίνω και ενα λινκ τουλάχιστον για τους τύπους πυρομαχικών συμβατών με το m203

http://www.inetres.com/gp/military/infantry/grenade/40mm_ammo.html

Αναλόγως των περιστάσεων η παραπάνω αναλογία μπορεί να αλλάξει. Δεδομένης της ύπαρξης 2 βομβιστών η ομάδα μάχης θα διαθέτει 24-30 βομβίδες, 2 ΜΙΝΙΜΙ,2 τφ με acog και 2 επικεφαλής των ημιομάδων. Μαζί με τον Ακροβολιστή υπό τις διαταγές του ομαδάρχη πιστεύω συγκεντρώνουν πολύ ικανοποιητική μάζα πυρός για αυτόνομες καταδρομικές ενέργειες.

Σαν συμπληρωματικό όπλο του ακροβολιστή τι θα πρότεινες? Μια αραβίδα Μ4 ή κάτι ποιο ελαφρύ?




Pro από Συμβασιλεύουσα 5 Μαρτίου 2013 στις 4:45:00 μ.μ. EET  

Με καλυψες με την απαντηση που εδωσες στον κο Παλαιολογο .

Υγ. Οι μοναδες πεζικου με τις οποιες εχω ελθει σε επαφη τα τελευταια χρονια εχουν δυο HK11 ανα ομαδα των 8 (τα οποια θα αντικατασταθουν απο ισαριθμα minimi) .

Ανώνυμος 5 Μαρτίου 2013 στις 4:54:00 μ.μ. EET  

Χωρίς να είμαι ειδικός και χωρίς να το παίζω κιόλας ειδικός, προσωπικά πιστεύω ότι ο Μηδενιστής έχει δίκιο. Αν αναλωθούμε σε θεωρητικά θέματα και σε συζητήσεις του στυλ 3 ομάδες ανά διμοιρία ή 2 ΠΑΠ ανά Λόχο έχουμε χάσει την ουσία: ο ατομικός οπλισμός και εξοπλισμός του Πεζικού δεν επαρκεί για να επιτελέσει την αποστολή του, ανεξαρτήτου οργανογράμματος και ιεραρχίας. Η ένδυση/υπόδηση δεν είναι κατάλληλη για το βαλτώδες περιβάλλον του Έβρου το Φθινόπωρο/Χειμώνα/Άνοιξη αλλά ούτε και κατάλληλη για τα ζεστά καλοκαίρια της Κύπρου ή των νήσων νοτιανατολικού Αιγαίου. Τα G3A3 έχουν κακοσυντηρηθεί επί 30 χρόνια και είναι απορίας άξιο το πώς αντέχουν και βάλλουν ακόμη, οι εξαρτήσεις έχουν ξεφτίσει και δεν είναι σίγουρο ότι θα αντέξουν να σηκώσουν τον φόρτο μάχης του σύγχρονου πεζικάριου, αλεξίσφαιρα δεν υπάρχουν, βελτίωση φυσικής κατάστασης δεν υπάρχει, βελτίωση σκοπευτικής ικανότητας δεν υπάρχει, γνώση ειδικότητας δεν υπάρχει, υπάρχει όμως έλλειψη βασικών υλικών συντήρησης και εκπαίδευσης, υποστελέχωση και υποεπάνδρωση παντού. Τί θα γίνει στο στράτευμα αν αύριο γίνει πόλεμος? ότι γίνεται τα τελευταία 3,000 χρόνια (όπως τόνισε και ο μηδενιστής) ο Έλληνας οπλίτης δεν θα αργήσει στο ραντεβού με την Ιστορία, δεν το έκανε ποτέ... Αλλά και από μέρους σας, κύριοι Μόνιμοι και Στελέχη, αφήστε κατά μέρος την λογική του Προκρούστη, δηλαδή "αν δεν σου φτάνουν 140 σφαίρες τότε κάτσε να πεθάνεις" ή "αν κρυώνεις με τα ρούχα που σου δώσαμε κάτσε και ξεπάγιασε" ή την δημοσιοϋπαλληλική λογική του "δεν με νοιάζει η πάρτη σου, για 9 μήνες ήρθες εδώ, είσαι περαστικός και θα φύγεις". Δεν βελτιώνεται η φυσική κατάσταση ούτε με τα επ' ώμου ούτε με το να τρέχεις γύρω γύρω στον όρχο (για 15' αφού το Στέλεχος λαχάνιασε και τα έπαιξε πρώτο).

Ανώνυμος 5 Μαρτίου 2013 στις 5:05:00 μ.μ. EET  

@φίλε Pro
ζητώ απο όλους συγνώμη... έχω απο χτες φορτίσει ιδιαίτερα. όχι μόνο δεν μου ήταν γη επίσκεψη αρεστή αλλά ούτε και τα αποτελέσματα.

η αδράνεια στο όπλο μου είναι χαρακτηριστική και μου την δίνει υπερβολικά! γιατί;;;;

γιατί μου στερεί να αμυνθώ του μισού τετραγωνικού του εδάφους που πιάνω όρθιος ή σκυφτός με ένα σοβαρό τυφέκιο στα χέρια και με μια υποδειγματική εκπαίδευση.
ποιός ρε μάγκες έχει το δικαίωμα να μου τα στερήσει αυτά;;; ποιός;;;

και έχουμε θεωρητική κουβέντα για κάτι που είναι οφθαλμοφανές απο τις αρχές του 90 όταν είδαμε την δραματική αλλαγή στο πεζικό με την είσοδο τον τόμα και του 5,56!
ε είναι να μην έχεις νεύρα;;; να χαλάμε δις για ολυμπιακά καρναβάλια ντόπινγκ και όταν αρχίσει το πραγματικό υπερπανηγύρι να σκάσω με το G3;;;

φίλε μου μακάρι να ακούσουμε το
"αλορ σε λα γκερ". όταν και όποτε γουστάρουν τα ορκ ακόμα και με το λιανοτούφεκο. έλληνες είμαστε. έτοιμοι ανέτοιμοι θα τους πάρει ο διάολος όλους εντός και εκτός συνόρων.

όσο για την ταπεινή μου σκέψη είπα: εκπαίδευση μέχρι αηδίας μετά λίγη ακόμα και μετά 2ο ηκ11 ή φαλο (λεφτά δεν έχουμε για τίποτα άλλο) και άπαντες μια τουλάχιστον ΑΤ ρουκέτα.

μηδενιστής

Pro από Συμβασιλεύουσα 5 Μαρτίου 2013 στις 6:13:00 μ.μ. EET  

@μηδενιστη

Μι φτιαανς .

Μαζι σου αδελφε . Και οπως ειχες γραψει καπου αλλου : "πολυ αιμα"


ΑΧΕΡΩΝ 6 Μαρτίου 2013 στις 8:12:00 μ.μ. EET  

@Pro & Mηδενιστή

''φίλε μου μακάρι να ακούσουμε το
"αλορ σε λα γκερ". όταν και όποτε γουστάρουν τα ορκ ακόμα και με το λιανοτούφεκο. έλληνες είμαστε. έτοιμοι ανέτοιμοι θα τους πάρει ο διάολος όλους εντός και εκτός συνόρων.''

Με φτιάχνετε,ἀδέλφια.
Μι φτιάν΄τ κι ἀηδουνίζουμι.
Ὄμως...
Το ''αλόρ σε λα γκέρ'',ποιός θα το πεί;
Ο Πρετεντέρης;
Ο Ἀβραμό,μήπως;
Ο Ἀντουάν;
Ἤ μήπως ὄλοι αὐτοί,θα περιμένουν κάποιον Χόλμπρουκ να δηλώσει''no fight,no troops,no flags'';
Κακά τα ψέμματα,ο ἐχθρός εἶναι ἐντός των τειχῶν,και ο διάβολος θα πρέπει πρώτα να πάρει τους ἐντός των συνόρων νενέκους,για να βρεθεί κάποιος να πεί ὄχι ἀπλῶς το ''αλόρ σε λα γκέρ'',ἀλλά να σηκώσει τα ματωμένα φλάμπουρα,και να βροντοφωνάξει το ''Ἶτε παίδες Ελλήνων''.

Pro από Συμβασιλεύουσα 6 Μαρτίου 2013 στις 9:48:00 μ.μ. EET  

Για να δουμε λοιπον τι θα δουμε .

Εμεις παντως ειμεθα ετοιμοι .

ΚΛΕΑΝΘΗΣ 7 Μαρτίου 2013 στις 12:24:00 π.μ. EET  

Ένα θέμα που με ενδιαφέρει και θα ήθελα επιπλέον απόψεις είναι το πόσος χρόνος χρειάζεται ώστε οπλίτες με ικανοποιητική ατομική εκπαίδευση να ΄΄δέσουν΄΄ μεταξύ τους (συνέργεια) ως μέλη ομάδος μάχης και διμοιρίας. Συμφέρει οι παρόντες οπλίτες να βρίσκονται σε πλήρεις ομάδες – διμοιρίες και οι έφεδροι να επανδρώσουν τις δικές τους; Ή 5-6 υπηρετούντες παρόντες στην ομάδα και οι υπόλοιποι έφεδροι;
Το θέμα - ερώτημα αφορά στο δέσιμο - συνέργεια της ομάδας μάχης και διμοιρίας και τον χρόνο που χρειάζονται για αυτό οι υπηρετούντες και έφεδροι οπλίτες και όχι στην ατομική εκπαίδευση και τις τυχόν μονάδες-ανέκδοτο.

Ανώνυμος 7 Μαρτίου 2013 στις 7:24:00 π.μ. EET  

Κλεάνθη, πολύ καλό το θέμα που θίγεις.

Pro από Συμβασιλεύουσα 7 Μαρτίου 2013 στις 8:43:00 π.μ. EET  

Δυστυχως φιλε Κλεανθη το "δεσιμο" θελει χρονο . Αντι του χρονου , μια ομαδα - μοναδα μπορει να δεθει αν περασει καποια δυσκολη κατασταση . Το ομαδικο καψωνι τα "παλια τα χρονια" ειχε καποιον τετοιο εκπαιδευτικο ρολο .
Παντως θα μπορουσε το ΓΕΣ/ΓΕΕΘΑ να συνταξει ενα εγχειριδιο οπως τα αντιστοιχα ξενων στρατων και σχηματισμων/οπλων , οπου θα υπαρχουν ολα τα βασικα στρατιωτικα αντικειμενα "basic soldiering" . Το περιεχομενο αυτου του εγχειριδιου , μαζι με τις ελαχιστες απαιτησεις φυσικης καταστασης , θα πρεπει να κατεχει ο καθε στρατιωτης με ευθυνη του διοικητου του ασχετως Σωματος/οπλου/σχηματισμου . Στην αρχη , θα μπορουσε να γινεται αξιολογηση πιο χαλαρα και στην συνεχεια , μαζι με τις νεες σειρες πιο εντονα . Σε 1χρονο , ολες οι μοναδες των Ενοπλων δυναμεων θα πετανε και θα μετατραπουν σε εργοστασια παραγωγης στρατιωτων-μαχητων . Οι εφεδροι , θα μπορουν να προμηθευτουν το εγχειριδιο απο το ΓΕΣ , να το διαβασουν , να το μαθουν και να δωσουν εξετασεις για να παρουν την πιστοποιηση αν θελουν . Πολλοι θα θελησουμε . Αλλοι δεν θα ασχοληθουν . ΟΚ .

Καταγραφωντας και κατηγοριοποιωντας την στρατιωτικη γνωση σε ΒΟΕ (βασικες οδηγιες ενεργειων) πετυχαινεις πολλα .
Καταρχην οι οπλιτες μιλανε την ιδια γλωσσα με τους ηγητορες τους οποτε μπορουν να συνενοηθουν και αυξανεται η εκατερωθεν εμπιστοσυνη . Κατα δευτερον , εισαι σιγουρος οτι οταν βρεθει ενας Αθηναιος με εναν Θεσσαλονικιο στην ιδια ομαδα για πρωτη φορα και δοθει η εντολη "ΣΟΥΒΛΑΚΙ" δεν θα σημαινει ουτε καλαμακι ουτε πιτα-γυρο αλλα θα σημαινει οτι σ@%&# γραφει το εγχειριδιο οτι σημαινει .

Υγ. Παλια σκεφτομασταν καποιοι να μεταφρασουμε το εγχειριδιο των rangers για την ΛΕΦΕΔ (!!!!!!!!)
Τελικα φτιαξαμε μερικα δικα μας μικρα και εξειδικευμενα (κατερινη στάιλ) . Ισως στο μελλον τα ολοκληρωσουμε . Εχουμε 4 θελουμε 14 τουλαχιστον . Παντως στην ΛΕΦΕΔ , εχουμε καποιο επιπεδο τυποποιησης στις ΒΟΕ .

Απλα οι αποψεις μου αδελφια .

Ανώνυμος 7 Μαρτίου 2013 στις 9:29:00 π.μ. EET  

@ΑΧΕΡΩΝ

Μεσσήνιος είναι ο boss. οι μεσσήνιοι αντέχουν πολλά και ξεσπάνε απότομα. για να δούμε...

@ΚΛΕΑΝΘΗ

Εξαρτάται το αντικείμενο αλλά πάνω απο 2 βδομάδες τουλάχιστον ομαδικής εκπαίδευσης για να μάθουν τις ικανότητες του άλλου μεταξύ τους και να μάθουν να μισούν μέχρι αηδίας τον λχια και τον δεα.

οι ισραηλινοί μετά το στρατό κρατάνε τις ομάδες μαζί. οι άγγλοι και λοιποί ευρωπαίοι κρατάνε μαζί ολόκληρες περιοχές.

καλό το σύστημα εκτός αν υπάρχουν απώλειες. διάβαζα πχ σε αποτυχημένη έφοδο εφ ανθλγου στην αλβανία το 40 έπεσαν 60+ παλικάρια όλα απο μια γειτονιά του βόλου.

αποτελεσματικό το σύστημα αλλά χοντρό και το τίμημα.

μηδενιστής.

TED 7 Μαρτίου 2013 στις 11:20:00 π.μ. EET  

@ Pro

Επειδή είμαι καρντάσι εξ αγχιστείας, οι πλέον προβληματικοί όροι του εγχειριδίου θα είναι οι εξής:

σουβλάκι / καλάμακι κλπ. (που επεσήμανες)

οικοδομή (βασικότατο! π.χ. καταλάβετε την πλησιέστερη οικοδομή=> οι Βόρειοι θα πάνε στην πρώτη πολυκατοικία και οι υπόλοιποι θα ψάχνουν να βρουν γιαπί)

Τέλος (αν και αρχίζω να έχω αμφιβολίες) ελπίζω στο εγχειρίδιο να μην απαντάται η λέξη "όζα" που στην Νότια Ελλάδα σημαίνει μανό, δηλ. βερνίκι νυχιών.
:-D :-D :-D

Ανώνυμος 7 Μαρτίου 2013 στις 11:28:00 π.μ. EET  

@Pro
Αν θυμάμαι καλά το εγχ των ranger ήταν κάπως 'βαρύ' για τον μέσο οπλίτη.

οι αμερικάνοι θεωρούν την σχολή ranger σαν το καλύτερο σχολείο ελαφρού πεζικού στο κόσμο (αν και διαφωνούν και οι πεζοναύτες και αρκετοί απο την απο δω μεριά του ατλαντικού) και άπαντες οι αξκοι που θέλουν να γίνουν κάποτε ανχες την περνάνε άσχετα αν είναι μ/κ ή α/φ. το βιετναμέζικο πεζικό ήταν το υπόδειγμα όσον αφορά κόστος και αποτελεσματικότητα. λιτοδίαιτο, ταχύτατο, δραστήριο.
οι αμερικάνοι κόλλησαν τις νυχτερινές καταδρομές μέσα (οι βιετναμέζοι δεν έτρωγαν παρά ρύζι και το βράδυ δεν έβλεπαν χριστό) και έφτιαξαν την σχολή και ανέστησαν και το σύνταγμα.
κάποια στιγμή (89) έφτασαν στο επίπεδο που ήθελαν με 2 ολόκληρες μεραρχίες ελαφρών νυχτερινών μαχητών (7η, 10η)!! και 2 ελαφρές α/φ (82, 101)!!

η αξία 4 μεραρχιών και 1 συντάγματος στον πιο μ/κ στρατό στην ιστορία δείχνει την αξία του πεζικού - ειδικά του ελαφρού νυχτερινού μαχητή (επίσης πόσο πολύ έτσουξε το βιετνάμ και πόσο πολύ άκουγαν τα σοβιετικά σήματα απο την καμπούλ)

πιστεύω οτι ένα εγχ πχ για την 7η θα μας πήγαινε γάντι για την μεταμόρφωση της προβαλκανικής υπερβυσματικής άχρηστης παγουρικής 8ας μεραρχίας σε κάτι απλά φονικό.
κάτι που μεταφέρεται με πλοία στα πλαϊνά του εχθρού νύχτα χωρίς φεγγάρι.

οι τούρκοι κάτι πάνε να κάνουν με τις 5 ορεινές καταδρομών και το έδειξαν και πρόσφατα με νυχτερινές αεροκινήσεις (νύχτα πρώτη φορά οι τούρκοι έμαθαν να μάχονται το 75 ύστερα απο τα ρεζιλίκια στην κύπρο). τους φεύγουν τα επόπια "δυστυχώς" και δεν ξέρω αν θα έχουν διάρκεια, αλλά και πάλι είναι εν καιρώ πολέμου 5 σχηματισμοί που πρέπει να λάβουμε υπόψη και να διαλύσουμε - για μένα καλό στα στρατόπεδά τους απο αντίστοιχες μονάδες.

ορίστε και μια ιδέα -> 8η ελαφρά με 5 συντάγματα ευζώνων. χο χο χο

μηδενιστής.

Ευστάθιος Παλαιολόγος 7 Μαρτίου 2013 στις 6:03:00 μ.μ. EET  

@ Κλεάνθης
Ένας γνωστός μου ΟΥΚ(Ελλαδίτης) μου είχε πει ότι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ομάδα για να δέσει, πέραν τους προσωπικούς δεσμούς, και να γνωρίζει ο καθένας τον ρόλο του σε κάθε μορφή επιχείρησης και τον ρόλο των υπολοίπων και πως να συνεργάζονται χρειάζεται μια περίοδος 3 χρόνων ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ εκπαίδευσης.
Αλλά εκεί έχουμε Ειδικές Ομάδες. Στους υπόλοιπους Σχηματισμούς, όχι Ειδικών Επιχειρήσεων, τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά. Εδώ στην Κύπρο βλέπουμε ότι σε μια Μονάδα ΚΔ οι κληρωτοί μετά από περίπου ένα χρόνο μαζί έχουν δεθεί σε ικανοποιητικό επίπεδο και γνωρίζει ο ένας τον άλλο, δυνατότητες, αδυναμίες, χαρακτήρα κλπ.
Είναι σημαντικό να διατηρούνται οι οργανικοί δεσμοί ειδικά σε επίπεδο Τάγματος και Λόχου. Όσοι από εμάς έχουν υπηρετήσει αντιλαμβάνονται ότι αυτά αισθανόμαστε πιο δικά μας και λιγότερο σε πια Διμοιρία ή Ομάδα θα είμαστε. Εκεί είναι περισσότερο θέμα προσωπικής προτίμησης ως προς τους υπόλοιπους που θα είμαστε μαζί. Αλλά τον Λόχο και το Τάγμα(Μοίρα) το αισθανόμασταν πραγματικά δικό μας.
Γι αυτό και καλό θα είναι να συγκροτούνται διαφορετικοί Λόχοι κληρωτών και εφέδρων, που ούτως ή άλλως έχουν και διαφορετικού επιπέδου δυνατότητες

ΚΛΕΑΝΘΗΣ 8 Μαρτίου 2013 στις 12:50:00 π.μ. EET  

Ευχαριστώ για τις απόψεις. Το θέμα του ΄΄δεσίματος΄΄ των μαχητών ενός στρατιωτικού τμήματος αποτελεί έναν μόνο από τους παράγοντες του Ηθικού. Την πολυπλοκότητα του τελευταίου κοντεύουμε να ξεχάσουμε και να το ταυτίσουμε μόνο με την φιλοπατρία.
Όταν μια μονάδα επανδρώνεται με μεγάλο ποσοστό εφέδρων, με το σύστημα ΄΄άγνωστοι μεταξύ αγνώστων΄΄, δεν έχει την μαχητική αξία που δείχνουν οι αριθμοί.

Ευσταθιος Παλαιολογος 8 Μαρτίου 2013 στις 11:36:00 π.μ. EET  

Σωστα. Ξεχναμε πολλες φορες οτι την ωρα της μαχης η φιλοπατρια και το δικαιο του αγωνα κλπ φευγουν απο το παραθυρο. Οι πλειστοι πολεμουν για τον εαυτο τους και για τους διπλα τους(συνηθως κι αυτο ειναι για τον εαυτο τους, ζωντανοι οι διπλα μας μας προστατευουν).

ΚΛΕΑΝΘΗΣ 8 Μαρτίου 2013 στις 7:38:00 μ.μ. EET  

Ιδού μερικές αναφορές για το παραπάνω θέμα, για το Ηθικόν. Προέρχονται από προπολεμικά στρατιωτικά κιτάπια (εδώ στη δημοτική), όταν ο ελληνικός στρατός είχε μεγάλη εμπειρία στο θέμα (κάποιες φορές πικρή).
΄΄Ηθικό: Σύνολο ηθικών στοιχείων απαραίτητο για την αντοχή των στρατευμάτων στις πολεμικές περιπέτειες΄΄
΄΄Οι μάχες είναι ηθικοί αγώνες΄΄
΄΄Η αγάπη και η αφοσίωση προς την πατρίδα (φιλοπατρία) αποτελεί θεμελιώδη ηθική δύναμη΄΄
΄΄Το ηθικό απορρέει από την εμπιστοσύνη΄΄
΄΄Η ήττα είναι αναπόφευκτος όταν παύσει η ελπίδα της νίκης΄΄
΄΄Η αλληλεγγύη (σημ. ΄΄δέσιμο΄΄) των μαχητών, απορρέουσα από την ηθική και το δίκαιο και εκδηλούμενη σε πράξεις αλληλοσυνδρομής, είναι απαραίτητη γιατί χωρίς αυτή και την πειθαρχία, η ανδρεία και η αυτοθυσία αποβαίνουν μάταιες΄΄
‘’Η αλληλεγγύη και η πειθαρχία είναι οι πρώτιστες στρατιωτικές ιδιότητες’’.
΄΄Το ηθικό στην μάχη συχνά ανεβοκατεβαίνει σαν συντριβάνι΄΄

΄΄Ασφαλώς΄΄ ο ΕΣ και η ΕΦ θα έχουν συντάξει σχετικές μελέτες από την εμπειρία μαχών του 1974, για το τι ρίχνει και εξυψώνει το ηθικό στην μάχη.

Ανώνυμος 8 Μαρτίου 2013 στις 9:28:00 μ.μ. EET  

Pro από Συμβασιλεύουσα

Η Π.ΕΝ.ΕΦ.Υ.Ο έχει εγχειρίδιο για το βασικό σχολείο μαχητή που έχει καθιερώσει.
Ολα τα μέλη περνάν το βασικό σχολείο μαχητή ανεξάρτητα από πιο όπλο ή σώμα προέρχονται και αποφοιτούν μετά από γραπτή και πρακτική δοκιμασία

Π.ΕΝ.ΕΦ.Υ.Ο
Ο γ.γραμματέας

enkripto 8 Μαρτίου 2013 στις 9:47:00 μ.μ. EET  

Πολύ ενδιαφέρον, τι αντικείμενα καλύπτει το εγχειρίδιο;

Ανώνυμος 9 Μαρτίου 2013 στις 2:53:00 π.μ. EET  

Μια τετοια προσπαθεια πρεπει να γινει απο το ΓΕΣ/ΓΕΕΘΑ και να κυκλοφορησει ως εγχειριδιο και διαδυκτιακα ως pdf .

Ευστάθιος Παλαιολόγος 9 Μαρτίου 2013 στις 7:03:00 π.μ. EET  

Όντως πολύ ενδιαφέρον. Έχω δει μέρος της δουλειάς σας, μέσω φίλων που συμμετείχαν στον Μακαδονομάχο. Άκρως επαγγελματική!
Συγχαρητήρια.
Ελπίζω κάποτε να πέσει ένα αντίτυπο στα χέρια μου....

Pro από Συμβασιλεύουσα 9 Μαρτίου 2013 στις 9:54:00 π.μ. EET  

Και εγω θα ηθελα ενα αντιτυπο . Απο που θα μπορουσα να το προμηθευτω; θα παρω και ενα για το Ευσταθιο και θα του το στειλω αν ειναι ολοι συμφωνοι .

Ανώνυμος 9 Μαρτίου 2013 στις 12:05:00 μ.μ. EET  

Δειτε στο youtube NLAW tactical firings

Pro από Συμβασιλεύουσα 9 Μαρτίου 2013 στις 12:30:00 μ.μ. EET  

Αδελφια της ΠΕΝΕΦΥΟ . Μπηκα στην ιστοσελιδα σας και διαβασα για το πρωτο σχολειο μαχητη . Συγχαρητηρια για την προσπαθεια .

Θα ηθελα αν δεν υπαρχει προβλημα , να προτεινω μερικα πραγματα .

1.Εφ οσον το τυφεκιο του πεζικου ειναι το G3, να προμηθευτειτε airsoft τυφεκια g3 και να εκπαιδευτειτε πανω σε αυτα .Η χρηση Μ4 ή G36 δεν εχει ΚΑΜΙΑ σχεση .
Σωστη επομιση/σκοπευση με σιδηρα . Κινηση . Θεσεις βολης/στασεις βολης . Ερπιν .Αλλαγη γεμιστηρα/εξασφαλιση χρησιμοποιημενου . Χρηση αορτηρα-ασφαλιση οπλου στην πλατη -γρηγορη επαναφορα και ερπιν .
2.πυρ και κινηση , μαχη σε αστικες περιοχες, εκκαθαρισεις .ερπιν και αλλο ερπιν . Κινηση ομαδας , εξασφαλιση τραυματια , πρωτες βοηθειες μαχης , λιγο ακομα ερπιν . Περιπολα - απεμπλοκες -αντεφοδους ερπιν . Τακτικες μικρων ομαδων γενικα . Και μην ξεχνατε το ερπιν .

Φυσικα πολλα απο αυτα ισως να τα κανετε(με G3;) αλλα για εμενα , αυτα ειναι πιο σημαντικα για τον απλο μαχητη απο την ΑΙΤ ΠΥΡ. ΠΥΡ . , την διαβιωση και το οριεντιρινγκ .

Με πολυ αγαπη και σεβασμο ως συναδελφος πολιτης-οπλιτης , ξανα συγχαρητηρια.

Ανώνυμος 13 Μαρτίου 2013 στις 11:08:00 π.μ. EET  

Φίλε Pro από Συμβασιλεύουσα, ευχαριστούμε για τα καλά λόγια και τις προτάσεις,
θα ήθελα να σε ενημερώσω, ότι το σύνολο των αντικειμένων που αναφέρεις αποτελούν αντικείμενα που διδάσκονται στο βασικό σχολείο μαχητή της Π.ΕΝ.ΕΦ.Υ.Ο

όσο αφορά την χρήση G3 AIRSOFT η θέση μας είναι η εξής, τα AIRSOFT τα χρησιμοποιούμε για εκμάθηση ασφαλούς χειρισμού, αλλαγής γεμιστήρα, θεραπείας εμπλοκής, σωστής σκόπευσης, ........ οπότε εάν κάποιος μάθει όλα αυτά μπορεί να χειριστεί ότι του δώσει ο Ε.Σ

Εάν βρεθείς ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟ, θα χαρούμε να τα πούμε κι από κοντά
Σχόλια, παρατηρήσεις πάντα καλοδεχούμενα.

Π.ΕΝ.ΕΦ.Υ.Ο
Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
nkpenefyo@gmail.com

Ανώνυμος 13 Μαρτίου 2013 στις 11:24:00 π.μ. EET  

Αγαπητό ΕΝ ΚΡΥΠΤΏ,

το ΒΑΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΧΗΤΗ περιλαμβάνει εκπαιδεύσεις σε:
-ατομική τακτική
-ομαδική τακτική
-προσανατολισμό
-πρώτες βοήθειες μάχης
-διαβίωση/επιβίωση
-κλήση πύρων πυροβολικού

το εγχειρίδιο μαχητή της Π.ΕΝ.ΕΦ.Υ.Ο είναι προσανατολισμένο επάνω στο Βασικό Σχολείο

Η βασική ιδέα του σχολείου είναι να αποδίδει Εθελοντές -Εφέδρους, ικανούς να μάχονται ημέρα και νύκτα, με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες σε οποιδήποτε έδαφος, σε αντικείμενα πεζικού (επίλεκτου ή μη).
Για περισσότερα παρακαλούμε όπως επικοινωνήστε μαζί μας.

Π.ΕΝ.ΕΦ.Υ.Ο
Ο γ.γραμματέας
nkpenefyo@gmail.com


Ανώνυμος 13 Μαρτίου 2013 στις 11:31:00 π.μ. EET  

Αγαπητέ Ευστάθιε Παλαιολόγε,

ευχαριστούμε για τα πολύ καλά σχόλια, τα οποία είναι ενθαρρυντικά για να συνεχίσουμε το έργο μας, σε τόσο δύσκολούς καιρούς.
Για περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με τα σχολεία μας, τα εγχειρίδια μας, τον τρόπο εκπαίδευσης μας και γενικά τισ απόψεις μας περί των Εθελοντών Εφέδρων, παρακαλώ όπως επικοινωνήστε μαζί μας.

Π.ΕΝ.ΕΦ.Υ.Ο
Ο γ.γραμματέας
nkpenefyo@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP