Καταψήφισε η κυπριακή Βουλή το νομοσχέδιο για το κούρεμα
Τρίτη 19 Μαρτίου 2013
"Όχι" στο κούρεμα καταθέσεων είπε η Κυπριακή βουλή |
Η συνεδρίαση και η ψηφοφορία αποφασίστηκε να γίνουν, καθώς όλα τα κόμματα απέρριψαν την εισήγηση του αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, να αναβληθεί η συνεδρίαση για αύριο Τετάρτη. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, το κυπριακό κοινοβούλιο έχει αποκλειστεί από εκατοντάδες άτομα που φωνάζουν κατά του κουρέματος και της τρόικας.
Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «η Κύπρος ανήκει στο λαό της» και «Ανεξαρτησία - Δημοκρατία - Ελευθερία», κρατώντας σημαίες, τόσο κυπριακές, αλλά και σημαίες της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας.
Πολλοί βουλευτές βρέθηκαν στο δρόμο και ενθάρρυναν τους διαδηλωτές.
Ναυτεμπορική
27 σχόλια:
ΑΔΕΛΦΙΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΣΑΣ..ΨΗΛΑ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ...
Τρείς είναι οι παράγοντες του Κυπριακού ΟΧΙ!
1) Η Ρώσικη "αρκούδα" που εμείς απαξιώσαμε, κατόπιν υποδείξεων του "ανήκομεν εις την Δύσιν!", η οποία ΑΜΕΣΩΣ δήλωσε ότι θίγονται τα συμφέροντά της!
2) Οι υδρογονάθρακες που μπορούν να γίνουν ΙΣΧΥΡΟΤΑΤΟ "όπλο"--γιαυτό χαμογελαστός ο αναστασιαδής δήλωνε ότι περιμένε το ΟΧΙ, είχαν ήδη σκεφθεί την επόμενη μέρα!
3) Η θέληση του λαού για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, κάτι που δήλωσε και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος "καλή είναι και η λίρα!" που σημαίνει με τη δύναμή της η Εκκλησία μπορεί να επηρεάσει και να ΒΟΗΘΗΣΕΙ , όπως δήλωσε και σήμερα το πρωί!
ίδωμεν!!
Γιάννης
Σύμφωνα με τον Φιλελευθερο η εφημερίδα «New York Times» με σημερινή της ανταπόκριση από τη Μόσχα που έχει τίτλο «Προστατεύοντας τους δικούς τους οι Ρώσοι εισηγούνται εναλλακτική λύση στον τραπεζικό φόρο» («Protecting Their Own, Russians Offer an Alternative to the Cypriot Bank Tax») αναφέρει πως «δρώντας σιωπηρά, η γιγαντιαία εταιρεία ενέργειας Gazprom, προσέφερε ιδιωτικό σχέδιο διάσωσης.
Αντί της φορολόγησης των καταθέσεων, η Κύπρος, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα «θα μπορούσε να εισπράξει χρήματα για να διορθώσει την οικονομία της πουλώντας στην Gazprom δικαιώματα εκμετάλλευσης στα κοιτάσματα φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Μεσογείου».
Τουιτ του Μιχάλη Ιγνατίου
Michail Ignatiou @mignatiou
Η πρόταση στον Αναστασιάδη έγινε από τη Gazprombank, όχι από τη Gazprom, γράφει η εφημερίδα New York Times
H Gazprombank ανήκει στην Gazprom
Gazprombank has successfully operated in the banking market since 1990. Founded by the world's largest gas producer and exporter Gazprom to provide banking services for gas industry enterprises.
είτε από την Gazprombank είτε άπό την Gazprom το θέμα είναι ότι ο Πούτιν τρίβει στο χώμα τα μούτρα των γερμαναράδων, για ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ!!
Νόμιζε ο σόιμπλε και η παρέα του ότι θα έπαιρναν το αίμα τους πίσω για την ήττα στο Β΄ΠΠ από ΟΣΕΣ χώρες τους είχαν πολεμήσει--γιατί "παιζει και αυτό!!"-- και ότι είχαν να κάνουν με την Ελλαδίτσα του ΓΑΠ και του αντωνάκη! ΟΧΙ κύριοι, τσαμπουκάδες αλλού!
Να γιατί ανέφερα παραπάνω τους λόγους του Κυπριακού ΟΧΙ!
Εδώ στο Ελλαδιστάν ακούει κανείς;;!! ή συμπαραστέκεται;;!!!!
Γιάννης
Αγαπητέ Γιάννη
Δεν μου αρέσει καθόλου το "ανήκομεν εις την Δύσιν".
Η λέξη "ανήκομεν" μου προκαλεί ανατριχίλα. Σημαίνει ότι είμαστε "πράγμα" που ανήκει στην ιδιοκτησία κάποιου.
Οι δούλοι (πράγμα κατά το Ρωμαϊκό δίκαιο) ήταν αυτοί που "ανήκαν" (σε κάποιο ιδιοκτήτη).
Δηλώνοντας εμείς οι ίδιοι ότι "ανήκομεν εις την Δύσιν", αυτόματα αυτοκαταργούμαστε ως κυρίαρχο έθνος-κράτος και μόνοι μας υποβιβαζόμαστε σε υποτελές τιμάριο ή προτεκτοράτο.
Ακόμη και αν υποστηριχθεί ότι το "ανήκομεν εις την Δύσιν" χρησιμοποιείται μεταφορικά, η σημειολογία της φράσης είναι έντονη ως προς τη θέση που εμείς οι ίδιοι αποδεχόμαστε ότι κατέχουμε στο χώρο των δυτικών εθνών. Θέση υποτελούς έθνους-κράτους και όχι κυρίαρχου.
Και δυστυχώς, ήρθε η οικονομική κρίση για να αποδείξει του λόγου το αληθές. Μολονότι βρισκόμαστε ως ισότιμοι εταίροι σε μια ένωση κυρίαρχων κρατών και μολονότι οι εταίροι μας, ή τουλάχιστο αρκετοί εξ αυτών, μας συμπεριφέρονται ωσάν σε υποτελή τιμαριούχο, εμείς αδιαμαρτύρητα αποδεχόμαστε αυτές τις συμπεριφορές.
Νομίζω ότι δεν μας περιποιεί τιμή, ότι επί μια τριετία αποδεχόμαστε κάθε είδους προσβολή, πίεση και εκβιασμό εκ μέρους των «εταίρων μας».
Ήρθε όμως η μικρή Κύπρος για να μας δείξει το δρόμο της τιμής και της εθνικής αξιοπρέπειας. Να δείξει στην Ελλάδα, στη «μαμά» πατρίδα το δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσει απέναντι αυτών που σιωπηρά αποδεχθήκαμε ως επικυρίαρχους.
Δεν αγνοώ τους κινδύνους που μπορεί να περικλείει η απόφαση της Κυπριακής βουλής. Πιστεύω ότι και οι Κύπριοι οι βουλευτές που είπαν το απόλυτο και καθαρό ΟΧΙ στον εκβιασμό, είναι αδύνατο να τους αγνοούν. Προτίμησαν όμως το δρόμο της τιμής και της εθνικής αξιοπρέπειας. Επειδή τα κυρίαρχα έθνη δεν πρέπει να αποδέχονται τους εκβιασμούς.
Ο πολιτικός κόσμος της Κύπρου με την ιστορική απόφαση που έλαβε χθες, άφησε εθνικές παρακαταθήκες για το μέλλον και φανέρωσε τη γύμνια, την ανικανότητα, την εθνική ανεπάρκεια και την υποτέλεια των Ελλαδικών πολιτικών ηγεσιών. Και για μια ακόμη φορά, νομίζω ότι η μητέρα Ελλάδα, άφησε μόνη τη κόρη της.
Όσο αφορά το «ξανθό γένος», πιστεύω ότι μολονότι διαθέτουμε πολλά συγγενή στοιχεία και επιβάλλεται να έχουμε στενές σχέσεις μαζί του, δεν μπορεί να είναι στρατηγικός εταίρος και σύμμαχος της χώρας μας όπως πολλοί άλλοι υποστηρίζουν. Υπάρχει και πολύ προϊστορία επί του ζητήματος που θα πρέπει να μας φρονηματίζει.
Η θέση μας είναι με τα ελεύθερα έθνη της δύσης. Αλλά ως ισότιμο και κυρίαρχο έθνος.
Και για να κλείσω:
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου
αισθάνονται, ζυγόν δουλείας ας έχωσι•
θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»
Α.Κάλβος
Πιστεύω ότι οι φίλοι του εν κρυπτώ, δεν το επέλεξαν τυχαία.
Θα μου επιτρέψετε να διατηρώ τις επιφυλάξεις μου για τις προθέσεις τις Ρωσίας. Ορισμένοι ξεχνάτε πως η Ρωσία από την αρχή προέτρεψε την Ελλάδα να στραφεί στο ΔΝΤ.
Αγαπητέ και ΑΞΙΟΛΟΓΟΤΑΤΕ Αρματιστή, χαίρομαι ιδιαιτέρως που σχολιάσατε τα όσα έγραψα. Διαβάζω με μεγάλη προσοχή ΚΑΘΕ φορά όσα γράφετε, έτσι έπραξα και σήμερα!
Ειρήσθω εν παρόδω, η δουλειά μου "τρέχει", αλλά από την "έναρξη" των Κυπριακών γεγονότων δεν μπορώ να συγκεντρωθώ, διότι νομίζω ότι ΖΟΥΜΕ και θα ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ!!
Γράφω λοιπόν τα εξής: όταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα!! γνωρίζετε ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ που πρωτογράφτηκε αυτό και ΠΟΤΕ!!
Δεν πολιτικολογώ και δεν θέλω παρεξηγήσεις και διαστρέβλωση αυτού του μηνύματος!
Εάν οι "κύριοι" πολιτικοί μας, έβγαιναν και έλεγαν στον Ελληνικό λαό ότι με τα μέτρα που ζητούσαν και ΑΔΙΑΚΟΠΑ ζητάνε οι τοκογλύφοι-δανειστές μας ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ πλέον ζωή, όχι μόνο γιας μας, αλλά και για τα δισεγγονά μας, οπότε να μας άφηναν να αποφασίσουμε ΣΚΛΑΒΙΑ ή ΛΕΦΤΕΡΙΑ ή ΑΚΟΜΑ και οι ΙΔΙΟΙ να δήλωναν ότι παραλάβαμε ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΜΕ ΣΚΛΑΒΩΜΕΝΟ ΕΘΝΟΣ, να είστε σίγουρος ότι ΣΥΣΣΩΜΟΝ το Έθνος ως ΕΙΣ άνθρωπος, όπως μαθαίναμε στο σχολειό--τον καιρό που μαθαίναμε γράμματα και όχι συνδικαλισμούς από το Δημοτικό!!!-- θα διάλεγε την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ με όποιο ΤΙΜΗΜΑ, όπως κάνουν αυτή την ώρα οι Κύπριοι!
Εδώ πηγαίνει το "ανήκομεν εις την Δύσιν" του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Αμερικανοσπουδασμένοι, με γνώσεις περί Οικονομίας, τις γνώσεις των καθεστώτων της Λατ. Αμερικής, χωρίς καμία αίσθηση ΕΥΘΥΝΗΣ έναντι του κοινωνικού συνόλου!, παρά μόνο πως θα "σώσουμε" την Πατρίδα(εδώ γελάμε) και πως θα ξεπληρώσουμε ΑΥΤΟΥΣ που μας έφεραν στην εξουσία, κάνοντας ΟΛΑ τα θελήματά τους!
Και βέβαια ο πούτιν δεν κάνει ό,τι κάνει για την ψυχή της μάνας του, αλλά για δικό του συμφέρον και βέβαια δεν μπορούμε να στηριχτούμε στους Ρώσους ίσως όπως άλλες εποχές, αλλά τουλάχιστον ΕΝΑ ΟΧΙ μπορούσαμε και μπορούμε να πούμε!Χθές το βράδυ άκουγα στο ραδιόφωνο τον ΜΕΓΑΛΟ Μάνο Κατράκη,που διάβαζε τα απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη!! έλεγε ο μπαρμπα- Γιάννης: Πατρίδα να ευγνωμονείς το Διάκο στην Αλαμάνα, τον Οδυσσέα στο χάνι της Γραβιάς, αλλά και τόσους άλλους που θυσιάστηκαν πιο πριν για να είσαι ΠΑΛΙ λεύτερη, όπου σε είχαν χαμένη .....
Άραγε ΟΛΟΙ αυτοί που μας "κυβερνάνε" δεν έχουν ακούσει για όλα αυτά, δεν θέλουν αύριο να τους θυμόμαστε σαν φωτεινά παραδείγματα, πως έσωσαν τον τόπο;;
Αλλά τι γράφω, τη δόξα πολλοί εμίσησαν το ΧΡΗΜΑ ουδείς!!!
Γιάννης
Ρε τι κόλλημα είναι αυτό με το ξανθόν γένος...
Ο Σαρρής γυρνάει από τη Ρωσία με άδεια χέρια, αλλά ο Γιάννης φαντασιώνεται τον Πούτιν να τρίβει τα μούτρα των Γερμανών στο χώμα.
Ξεκολάτε ρε... Και ο Λάμπρος Κατσώνης περίμενε τους Ρώσους, αλλά αυτοί έκαναν ειρήνη με το σουλτάνο...
Είμαστε σίγουροι πως είναι θετική εξέλιξη; Δεν γνωρίζω απο διεθνή οικονομία αλλά μήπως η Κύπρος φλερτάρει με άτακτη χρεοκοπία;
Και η Ισλανδία άτακτη χρεωκοπία είχε...πιστεύει κανείς σήμερα ότι η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση από την Ισλανδία; Ότι το μέλλον της προδιαγράφεται πιο ευοίωνο;
Έχω την αίσθηση τελικά ότι όλοι οι Έλληνες πολιτικοί με αρχ**ια (ανεξαρτήτου ιδεολογίας) έχουν μετοικίσει στην Κύπρο...
Όσον αφορά το ξανθό γένος, ούτε συγγένεια έχουμε, ούτε άλλους συναφείς λόγους (πλην ίσως γεωπολιτικούς) για αδελφοσύνες.
Πότε ήταν φίλοι οι Ρώσοι μαζί μας; Όταν δημιουργούσαν το μακεδονικό ζήτημα; Όταν βοηθούσαν τον Ατατούρκ στην Μικρασιατική Καταστροφή (το παραδέχτηκαν στην Δούμα σχετικά πρόσφατα); Και πόσα άλλα ακόμη...
Μόνο η Ορθοδοξία μας ενώνει.
Η όλη λογική για το ξανθό γένος (κατά την άποψη μου) -άσχετα με τις προφητείες- έρχεται από την εποχή της Τουρκοκρατίας που η σκλαβωμένη μας φυλή έλπιζε στους Ομόδοξους Ρώσους για βοήθεια (που και πάλι ήταν κλίμα που καλλιεργούσαν εντέχνως οι Σλάβοι "φίλοι" μας για να θρέψουν τους Κούρδους της εποχής εκείνης, δηλ. εμάς).
Προφανώς δεν "ανήκομεν εις την δύσιν", ούτε και στην Ανατολή αλλά όπως έχουν τα πράγματα, θέλοντας και μη, ανήκουμε προσωρινά στο κράτος του Far West στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Polemos
@6:15
Θεωρώ λάθος να συγκρίνουμε Ελλάδα και Ισλανδία. Μιλάμε για πολυ μικρότερο πληθυσμό και το σημαντικότερο πολυ διαφορετική νοοτροπία σαν λαοί.
@7:20:00
Με την Κύπρο έκανα την σύγκριση γιατί ο φίλος πιο πάνω ανέφερε την χρεοκοπία. Την Ελλάδα την ανέφερα γιατί εδώ και 3 χρόνια ακολουθεί τις οδηγίες των φωστήρων της Τροικα χωρίς να έχει καταφέρει να βγει από την Κρίση.
@20/3 7.20 μ.μ
Μήν ἐγκλωβίζεσαι στο μέγεθος της χώρας,ἀλλά ἐξέτασε το μέγεθος του προβλήματος για το σύστημα.
Και στην τελική,βεβαίως,βεβαιώτατα,εἶναι θέμα νοοτροπίας.
Ὁπότε,ἄς το ἀφήσουμε καλύτερα...
@ Polemos
Η αναφορά μου στα συγγενή στοιχεία, αφορούσε μόνο την ορθοδοξία και το Βυζάντιο και τίποτε περισσότερο.
Για τα άλλα έχεις δίκιο και για αυτό αναφέρθηκα στην προϊστορία. Η οποία δεν εμπνέει για αποφάσεις για το μέλλον. Προεπαναστατική περίοδος, πανσλαβισμός, συνθήκη Αγ Στεφάνου και δημιουργία της μεγάλης Βουλγαρίας, εκστρατεία των Δαρδανελίων και εθν διχασμός, μικρασιατική, εμφύλιος.
Σε λίγες μέρες που θα "στεγνώσουν" από μετρητά όλα τα Κυπριακά νοικοκυριά (γιατί πόσα χρήματα να έχουν στο σπίτι;) θα δούμε τις αντιδράσεις όλων αυτών που πανηγύριζαν σα να πήραν το κύπελλο.
Καλά τα "επαναστατικά" όχι, αλλά χρήμα δε φέρνουν.
Η Κύπρος μαζί με τα άλλα κράτη-κρατίδια φορολογικούς παραδείσους τύπου νησια Καϊμάν κλπ, θα έπρεπε από χρόνια να υποστούν βαρύτατες κυρώσεις από τους διεθνείς οργανισμούς και ενώσεις κρατών.
Οι λαοί πεινάνε και οι λίγοι ολιγάρχες που έχουν συγκεντρώσει με κάθε θεμιτό και κυρίως αθέμιτο τρόπο τον πλούτο στα χέρια τους, βρίσκουν εκεί ασφαλή καταφύγια για τα υπερκέρδη τους.Θα έλεγα μπράβο στους Κύπριους για τη διάθεση να αντισταθούν στις απειλές των ξένων(Γερμανών, ΔΝΤ, ΕΕ) αλλά αν δεν ήταν Κύπριοι Έλληνες και ήταν ας πούμε Σλοβένοι ή οποιαδήποτε άλλο έθνος, θα έλεγα καλά να πάθουν και ακόμη χειρότερα.
@20 Μαρτίου 2013 - 9:07:00 μ.μ
Δεν υπήρξε ποτέ επανάσταση του 1821.
Δεν υπήρξε ποτέ το ΟΧΙ του '40
Οι Γερμανοί ήταν φίλοι και οι μαυραγορίτες βοηθούσαν τον πληθυσμό να μην πεινά (γιατί οι κομμουνιστές του κλέβαν τη μπουκιά)
Ο Γρηγόρης Αυξεντίου ήταν νοικοκύρης που δεν ήθελε μπλεξίματα με Εγγλέζους.
Άσε μας ρε Στουρνάρα...
Ένα άλλο ζήτημα σχετικό με τη χθεσινή απορριπτική απόφαση της Κυπριακής βουλής (που είτε από άγνοια είτε ηθελημένα παραβλέπεται) είναι η δυνατότητα του Κυπριακού κοινοβουλίου να αποφασίζει ελεύθερα και αδέσμευτα (από κομματικές πειθαρχίες) όταν καλείται να λάβει σημαντικές αποφάσεις. Η χθεσινή απόφαση της Κυπριακής βουλής, αποδεικνύει ότι αυτή έχει τη δυνατότητα να αποφασίζει εναντίον των σχεδίων της κυβέρνησης (ακόμη και σε μείζονα ζητήματα) χωρίς αυτό να οδηγεί σε πτώση της κυβέρνησης, όπως θα μπορούσε να συμβεί εδώ στην Ελλάδα.
Η παραπάνω δυνατότητα παρέχεται μόνο από τα προεδρικά συστήματα διακυβέρνησης, όπου η διάκριση των εξουσιών είναι περισσότερο καθαρή από τα αντίστοιχα κοινοβουλευτικά. Και η Κύπρος διαθέτει προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης. Οι πολίτες της Κύπρου εξέλεξαν στις τελευταίες εκλογές Πρόεδρο της Δημοκρατίας που θα είναι αδιατάρακτα αρχηγός του κράτους και της κυβέρνησης για μια πενταετία. Η κυβέρνηση της Κυπριακής δημοκρατίας στηρίζεται στη πλειοψηφική ψήφο που έδωσαν οι πολίτες στον εκλεγέντα πρόεδρο της Δημοκρατίας και όχι στη ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η Κυπριακή Δημοκρατία να έχει πάντοτε σταθερή διακυβέρνηση ανεξάρτητα από τις αποφάσεις του κοινοβουλίου, πράγμα που είναι ζητούμενο στα κοινοβουλευτικά συστήματα.
Αυτό το πρόβλημα [δηλαδή της σταθερής διακυβέρνησης (το ζητούμενο)] στη πατρίδα μας αντιμετωπίζεται με καλπονοθευτικά εκλογικά συστήματα (όπως το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα), τα οποία βεβαίως οδηγούν σε κυβερνήσεις κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αλλά και από την άλλη μεριά σε κυβερνήσεις λαϊκής μειοψηφίας. Και πόσο δημοκρατικό μπορεί να είναι αυτό όταν καταργείται η ισοδυναμία της ψήφου;;;
Ένα άλλο αποτέλεσμα του κοινοβουλευτικού συστήματος, είναι ότι η κυβερνώσα κοινοβουλευτική κομματική πλειοψηφία και η κυβέρνηση που στηρίζεται σε αυτή, συνταυτίζουν απόλυτα τις πολιτικές αποφάσεις πράξεις και συμπεριφορές τους, επειδή έτσι εξυπηρετούν την μακροημέρευση της εξουσίας τους και των ατομικών-κομματικών-πολιτικών-πελατειακών συμφερόντων τους.
Αυτό σημαίνει ότι διαφοροποιήσεις της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας από τις αποφάσεις της κυβέρνησης, απαγορεύονται δια ροπάλου.
Ως εκ τούτου η ψήφος της κομματικής κυβερνητικής πλειοψηφίας σε μείζονα ζητήματα, συνδέεται με ψήφο κομματικής πειθαρχίας, ή με ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση.
Επομένως η κυβερνώσα κομματική πλειοψηφία της βουλής καλείται να ψηφίσει με πειθαρχία λόχου και όχι με βάση το εθνικό συμφέρον.
Και τελικά ο πρωθυπουργός στα κοινοβουλευτικά συστήματα διακυβέρνησης, που εκλέγεται μέσα από καλπονοθευτικά εκλογικά συστήματα και ειδικά ο πρωθυπουργός μονοκομματικών κυβερνήσεων (εκλεγμένων από καλπονοθευτικά συστήματα) λειτουργεί ως κοινοβουλευτικός δικτάτορας. Έτσι λειτούργησαν όλοι σχεδόν οι Έλληνες πρωθυπουργοί της μεταπολίτευσης. Παράδειγμα ο ΓΑΠ.
Και έτσι πέρασαν από τη βουλή όλοι οι άθλιοι νόμοι-μνημόνια-δανειακές συμβάσεις κλπ.
Από την άλλη πλευρά, στο προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης, το σώμα της βουλής εκλέγεται με αναλογικά εκλογικά συστήματα και η αποστολή του είναι η νομοθετική εργασία και ο έλεγχος της κυβέρνησης. Επειδή δε η επιβίωση της κυβέρνησης δεν εξαρτάται από τη ψήφο της βουλής, η ελευθερία των βουλευτών είναι περισσότερο δεδομένη. Μπορεί και στα προεδρικά συστήματα να τίθενται ζητήματα κομματικής πειθαρχίας, πλην όμως οι διαφοροποιήσεις και οι κομματικές απειθαρχίες δεν οδηγούν σε πτώση της κυβέρνησης.
Και αυτό σημαίνει ότι ο πρόεδρος της δημοκρατίας και αρχηγός της κυβέρνησης, δεν μπορούν να λειτουργούν ως «δημοκρατικοί δικτάτορες». Παράδειγμα ο πρόεδρος Αναστασιάδης.
Πιστεύω λοιπόν, ότι το προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης είναι περισσότερο δημοκρατικό και αντιπροσωπευτικό.
@ Ανώνυμος 20 Μαρτίου 2013 - 9:07:00 μ.μ.
Εγώ τουλάχιστο που πανηγύρισα για το ΟΧΙ, προτιμώ να ζω φτωχότερα, παρά να σκύβω το κεφάλι στο κάθε μ@@@@@. Με άλλα λόγια, το ζήτημα είναι το τι θεωρεί κάποιος σημαντικότερο. Την ελευθερία ή το γιουβέτσι;
Θα σου πω μια ιστορία. Δεν ξέρω αν γνωρίζεις τα λούπινα, ή αν έχεις φάει λούπινα. Είναι κάτι σαν τα ρεβίθια. Η τροφή των πεινασμένων. Πολύ πικρά. Δεν τρώγονται. Με τίποτε. Τα έτρωγαν όμως στη Μάνη. Τα έβραζαν τα ξεπίκριζαν μέσα σε σακιά στη θάλασσα, στη συνέχεια τα ξέραιναν και τα αποθήκευαν. Δεν ξέρω επίσης αν έχεις πάει στη Μάνη. Πέτρα στη πέτρα. Άγριος άγονος και άνυδρος τόπος. Καλλιεργούνταν οι πεζούλες. Έργο ιδρώτα, πόνου και αίματος. Ήταν τα χωράφια τους. Καλλιεργούσαν λίγο απ’ όλα. Και λούπινα. Το 1700 στη Μάνη ζούσαν 70.000 άνθρωποι, όταν στον υπόλοιπο Μοριά ζούσαν 120.000. Είχαν μετοικίσει σε αυτό τον άγριο τόπο οι άνθρωποι, για να ζήσουν φτωχά και δύσκολα, αλλά μακριά από το σαρίκι. Αυτή είναι η ιστορία μας και παράδοσή μας. Οι πρόγονοι μας είχαν τα βουνά για να ζήσουν ελεύθεροι μακριά από το Τούρκο αγά, που μπορεί να ήταν ο τσιφλικάς τους – δυνατός που εξισλαμίστηκε για να σώσει τα κεκτημένα.
Δεν υποστηρίζω ότι οι Κύπριοι ή εμείς θα πρέπει να πάρουμε τα βουνά ή τα τουφέκια. Αλλά όταν σε εκβιάζουν, όταν θέλουν να σου αφαιρέσουν τη κυριαρχία σου και την ελευθερία σου, δεν μπορείς να σκύβεις το κεφάλι. Πάντοτε υπάρχουν εναλλακτικές. Δεν πρόκειται να σβήσει ο Κυπριακός Ελληνισμός αν τις ακολουθήσει. Πέρασε από πολύ δυσκολότερα και κρατήθηκε όρθιος. Και οι Κύπριοι, ήδη σκέπτονται τις εναλλακτικές τους. Άκουσα απόψε το γιο του Τάσου Παπαδόπουλου να λέει εμμέσως πλην σαφώς ότι το ευρώ δεν είναι ταμπού.
Κατόπιν των παραπάνω διαλέγεις και παίρνεις. Αποφάσισε ακόμη αν τη Δευτέρα θα βγάλεις τη γαλανόλευκη στο μπαλκόνι σου για να τιμήσεις τους προγόνους σου. Επειδή εκείνοι, στο δίλημμα «ελευθερία ή γιουβέτσι», απάντησαν με το δίλημμα «ελευθερία ή θάνατο».
Και επειδή οι μέρες είναι επίκαιρες, διάβασε το ποίημα του εθνικού μας ποιητή Κωστή Παλαμά στο κάτω αριστερό μέρος της αρχικής σελίδας του εν κρυπτώ. Θα σε φωτίσει… Εφόσον είναι δυνατό.
ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ ΟΡΘΙΟΙ, ΠΑΡΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΓΟΝΑΤΙΣΜΕΝΟΙ. ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ, ΕΙΝΑΙ ΗΡΩΕΣ, ΕΙΝΑΙ ΚΥΠΡΙΟΙ.
Όταν τελειωσουμε κάποτε με τα μεγάλα λόγια και δούμε την ουσία, ίσως αλλάξει και το "κακό το ριζικό μας." Ως τοτε τα ίδια χάλια θα έχουμε.
Με αφορμή τα σημερινά δημοσιεύματα ότι ακούγονται φωνές υπέρ του αρχικού σχεδίου στη Κύπρο και με απόλυτο σεβασμό στις απόψεις όλων θα ήθελα να πω τα εξής. Προς τι οι πανηγυρισμοί για το όχι της κυπριακής βουλής? Τι ακριβώς εννοούν όσοι λένε όλες αυτές τις κορόνες? Έχουμε καταλάβει ποιο είναι το θέμα η κάνουμε διαγωνισμό ποιος θα πει τι πιο καλή ατάκα? Η Κύπρος θέλει 16 δις για να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της και για να ανακεφαλαιοποίησει τις τράπεζες της. Πάει στην Τρόικα και ζητεί λεφτά και η Τρόικα τους λέει εγώ σου δίνω 10, αλλά θα βρεις μόνος σου τα άλλα 6 και επιπλέον θα έχεις και άλλες υποχρεώσεις βάση του μνημονίου που θα υπογράψεις. Αν δεν θες να σου θέτουν όρους κοιτάς να λύνεις τα προβλήματα μόνος σου, η καλύτερα κοιτάς να τα προλαμβάνεις. Όπως λένε και οι Άγγλοι, beggars can not be choosers. Η Κύπρος πήγε και ζήτησε λεφτά, δεν ξύπνησαν μια μέρα οι άλλοι και είπαν στα καλά καθούμενα κουρέψτε καταθέσεις, οπότε δεν βλέπω καμιά απολύτως αναλογία με το 1821, με τον Αυξεντίου και όλα αυτά. Η Κύπρος είχε τα τελευταία δυο χρόνια δεκάδες ευκαιρίες να διαπραγματευτεί μια καλύτερη συμφωνία. Δεν το έκανε, αλλά για αυτό δεν φταίει ούτε η Μερκελ ουτε ο Σοιμπλε, φταίει ο εκλεγμένος από τον κυπριακό λαό πρόεδρος Καταστρόφιας. Και ξέρετε κάτι? Όταν κάνεις λάθος χειρισμούς μετά έρχεται η ώρα των συνεπειών …οι διεθνείς σχέσεις δεν έχουν καμιά ομοιότητα με τη σχέση μάμα/μπαμπα προς παΐδι, έκανες αταξία αλλά στη χαρίζω …και ξέρετε και κάτι άλλο? Οι έλληνες δεν είμαστε ο εκλεκτός του Θεού για να έχουν όλοι υποχρέωση να μας βοηθάμε όταν εμείς τα κάνουμε θάλασσα… πχ έκανες το πραξικόπημα στη Κύπρο και μετά σου φταίνε οι αμερικανοί που δεν μπλόκαραν την απόβαση… μήπως να μην είχες κάνει το πραξικόπημα Ελληνάρα? Και για τα σημερινά, μήπως να είχαν πάρει άλλες αποφάσεις τόσο καιρό η κύπριοι?
@ Nikos
Πολύ ενδιαφέρουσα αφήγηση. Αλλά και πολύ μονόπλευρή
Για όλα λοιπόν, φταίει αποκλειστικά και μόνο το κακό μας το κεφάλι. Κακό του κεφαλιού μας, που λένε.
Επομένως σκάστε και τα κεφάλια μέσα. Διαφορετικά μπορούμε να ανοίξουμε και πάλι τους κλίβανους. Ή τους θαλάμους…
Η άποψη μου Νίκο και δεν θα μπω στη διαδικασία να την εξηγήσω, είναι ότι το ζήτημα δεν είναι τόσο απλό όσο εσύ θέλεις να το βλέπεις. Και ασφαλώς δεν αφορά την υπερέκταση του τραπεζικού τομέα στη Κύπρο και το πλυντήριο που λειτουργούσε και τις ευθύνες του Χριστόφια και το άνοιγμα των Κυπριακών τραπεζών. Που πράγματι ήσαν πραγματικά προβλήματα.
Και όσο αφορά το «μαύρο» τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, που ο ηγεμόνας της Ευρώπης απαιτεί να καθαρίσει και να γίνει λευκό, υπάρχουν συστήματα που λειτουργούν στο απόλυτο σκοτάδι και ξεπλένουν το πλέον κατάμαυρο χρήμα. Διαβάζω σήμερα στην ελευθεροτυπία ότι το μεγάλο δουκάτο (ΑΕΠ 20 Δις περίπου) διαθέτει 143 τράπεζες (εκ των οποίων του ανήκουν μόνο 5) και αυτές (οι 143) διαχειρίζονται κεφάλαια 2.314.448.000.000.000 … δηλαδή 2.314 τρισεκατομμύρια ευρώ . Αλλά η ενάρετη κόρη του Πάστορα αυτά δεν τα βλέπει. Και από τις 143 τράπεζες του δουκάτου, οι 39 ανήκουν στον ενάρετο λαό. Αυτόν που αντικατέστησε τη καθαρότητα του αίματος με τη καθαρότητα της οικονομίας. Μόνο που ο καθαρός και ενάρετος λαός ξέχασε τη Ζήμενς και τις άλλες ενάρετες εταιρείες του που λάδωσαν και βρώμισαν όλη την υφήλιο και που εδώ στη πατρίδα μας, το πολιτικό σύστημα (νδ=πασοκ) έδωσε σε όλα άφεση. Και στη ζίμενς που εκμαύλισε όλους τους πολιτικούς και στη HDW και στη ΜΑΝ και … και ….
Και όσο αφορά τα 5,8 δις ευρώ που ζητά το γιουρογκρούπ να βάλει η Κύπρος, μη ξεχνάς ότι τα 4 προήλθαν από το Ελληνικό κούρεμα. Τους τα φάγαμε εμείς και τώρα συμπαριστάμεθα!!!
Το ζήτημα για εμένα είναι άλλο.
Είναι το τι σόι ένωση κυρίαρχων κρατών και τι σόι νομισματική ένωση είναι αυτή που έχουμε ενταχθεί, όταν μέσα σε 8 χρόνια από τη θέση του ενιαίου νομίσματος σε κυκλοφορία, έχει οδηγήσει 4 κράτη σε χρεοκοπία, 1 στη πόρτα της απόλυτης κατάρρευσης και ένα ακόμη να βρίσκεται μερικά βήματα πριν τη πόρτα της χρεοκοπίας και κάποια άλλα να ακολουθούν από κοντά. Και τι σόι ένωση ισότιμων κρατών είναι αυτή, όταν ο οικονομικά ισχυρός εταίρος, στέλνει τελεσίγραφα στα ασθενέστερα μέλη και τα εκβιάζει με την απόλυτη καταστροφή αν δεν ακολουθήσουν τα κελεύσματα; Εκτός αν δεν κατάλαβες ότι η Κύπρος εκβιάστηκε. Αυτό είναι άλλο. Και βεβαίως δείχνει και την ευαισθησία.
Και ως γνωστό, όλοι ενταχθήκαμε στην ένωση για περισσότερη ευημερία και ασφάλεια. Μόνο που οδηγηθήκαμε στη χρεοκοπία.
Το έγραψα και άλλη φορά. Το ζήτημα είναι πως τη βρίσκει κάποιος. Σε πολλούς αρέσουν τα βίαια και τα μαστίγια. Επομένως τα τελεσίγραφα και οι εκβιασμοί δεν τους ενοχλούν. Φαντάζομαι ότι αν τελικά η κυπριακή βουλή λυγίσει και ψηφίσει το κούρεμα των καταθέσεων, κάποιοι εδώ στην Ελλάδα θα πανηγυρίσουν. Επειδή θα "δικαιωθεί" η εδώ ακολουθούμενη πολιτική του «ναι σε όλα».
Είναι καλό όμως να μη ξεχνάμε, ότι, «όταν κτυπάει η καμπάνα δεν πρέπει να ρωτάς ποιο σπίτι έπιασε φωτιά. Γιατί μπορεί να είναι το δικό σου»
Αγαπητέ Αρματιστή,
Ευχαριστώ για το σχόλιο σου. Και εγώ έχω τις δικές μου απόψεις οι οποίες πηγάζουν από τη βαθιά γνώση του αντικειμένου και όχι από μαζοχιστικές τάσεις όπως υπονοείς. Ξόδεψες αρκετό χρόνο για να δώσεις ηθικοπλαστικά παραδείγματα που αν και σωστά στη βάση τους είναι άσχετα με το θέμα Μάλιστα με τα παραδείγματα για τη Ζημενς, το Λουξεμβούργο και την επίπτωση από το PSI μου θύμισες κάτι που λεγόταν ευρέως στην Ελλάδα την εποχή της Desert Storm "οι Αμερικάνοι τρέχουν να απελευθερώσουν το Κουβέιτ επειδή έχει πετρέλαιο ενώ για την Κύπρο που παράγει πορτοκάλια δεν δίνουν σημασία". Αρες μάρες κουκουνάρες θεώρηση των πραγμάτων κάτω από τη λογική ότι εμείς έχουμε πάντα δίκιο και ότι τα μεγάλα κράτη πρέπει να λειτουργούν όπως τα μεγάλα αδέλφια σε μια οικογένεια. ΟΧΙ, δεν δουλεύει έτσι το σύστημα και κάλο είναι να το καταλάβουμε προτού πάθουμε άλλες ζημιές, π.χ. αν θες να τη βγάζεις σαν τοκιστής ξένων χρημάτων να είσαι και άξιος να μπορείς να προστατέψεις τη μπίζνα σου, γιατί αν σου κάτσει καμιά στραβή (πχ PSI) τότε δεν θα έρθει η Μερκελ να πετάξει τα λεφτά των πολιτών της για να μπορείς εσύ να τη περνάς φίνα. Γιατί εσύ λες τι είδους οικονομική ένωση είναι αυτή που μου κόβει κάθε λίγο το μισθό/σύνταξη, αλλά και ο Γερμανός λέει τι είδους οικονομική ένωση είναι αυτή που οι δικοί μου φόροι και οι δικές μου ασφαλιστικές εισφορές πάνε (η πηγαίναν πριν τις περικοπές) στις τσέπες Ελλήνων? Όσο άδικο είναι για εσένα είναι και για αυτόν. Αν δεν σου αρέσει, γύρνα στο νομισματακι σου, δεν είναι κακό να έχεις το δικό σου νόμισμα πχ. η Δανία μια χαρά περνάει με τη κορόνα...αλλά η Δανική οικονομία δεν έχει καμιά σχέση με το έκτρωμα που είχαμε εδώ και μας οδήγησε στην χρεοκοπία. Ούτε φταίει η HDW για τον Ακι, εμείς τον βάλαμε σε αυτή τη θέση και από τη μια τον λέγαμε χαζό και από την άλλη τον στέλναμε στη βουλή...
Δημοσίευση σχολίου