Απεβίωσε ο Άντριου Άθενς

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Φτωχότερος είναι από χθες ο Ελληνισμός, καθώς απεβίωσε σε ηλικία 91 ετών ο Άντριου Άθενς, πρώτος πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (1995 – 2006) και εμβληματική φυσιογνωμία της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ, αλλά και της ελληνικής διασποράς σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Άντριου Άθενς γεννήθηκε στο Σικάγο το 1922 από Έλληνες μετανάστες. Σε νεαρή ηλικία εγκατέλειψε το κολέγιο και κατατάχθηκε στον αμερικανικό στρατό για να πολεμήσει τις ναζιστικές δυνάμεις που ήδη είχαν καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Πολέμησε τις δυνάμεις του Χίτλερ ως λοχαγός του αμερικανικού στρατού, αρχικά στη Βόρεια Αφρική και στη συνέχεια σε ευρωπαϊκά εδάφη. Την περίοδο εκείνη γνώρισε στο Βέλγιο την μετέπειτα σύζυγο του Λουίζα, με την οποία πέρασε 67 χρόνια έγγαμου βίου και απέκτησε δύο παιδιά. Μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου τιμήθηκε από τον αμερικανικό στρατό για την πολεμική του δράση.

Το 1950 μπήκε στον επιχειρηματικό κόσμο ιδρύοντας τη Χαλυβουργία "Metron Steel Corporation", η οποία εξακολουθεί να αποτελεί σημείο αναφοράς στη μεσοδυτική περιφέρεια των ΗΠΑ. Ξεκίνησε νωρίς την ενασχόλησή του με τα κοινά της ομογένειας και διετέλεσε πρόεδρος και μέλος πολλών ομογενειακών οργανώσεων. Ίδρυσε το Ηνωμένο Ελληνοαμερικανικό Κογκρέσο (UHAC), του οποίου υπήρξε πρόεδρος μέχρι τον θάνατό του και υπήρξε εκ των συνιδρυτών του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Παράλληλα, για σχεδόν μια δεκαετία, υπηρέτησε ως επικεφαλής του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου Ελληνορθόδοξων Εκκλησιών Αμερικής.

Στον πολιτικό κόσμο της Ουάσιγκτον ήταν γνωστός για την εξαίρετη γνώση του όσον αφορά θέματα του ελληνισμού και της ορθοδοξίας και οι συμβουλές του είχαν ζητηθεί από αρκετούς προέδρους των ΗΠΑ αλλά και ηγετικά στελέχη του αμερικανικού Κογκρέσου. Τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος, αλλά και το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κων/πολης, έχουν ωφεληθεί από αποφάσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, οι οποίες ήταν αποτέλεσμα των προσπαθειών του Άντριου Άθενς.

Όσον αφορά το φιλανθρωπικό του έργο, ο Άντριου Άθενς, ήταν μεταξύ άλλων συνιδρυτής της Διεθνούς Φιλανθρωπικής Οργάνωσης Ορθοδόξου Χριστιανικής Φιλανθρωπίας (IOCC), που προσφέρει βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη σε ολόκληρο τον κόσμο, ιδρυτής του ταμείου Leadership 100 για την προώθηση του ελληνισμού και της ορθοδοξίας καθώς επίσης και της φιλανθρωπικής οργάνωσης Hellenicare. Έργο της ήταν ένα Πρόγραμμα Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης και Φιλανθρωπικής Βοήθειας, μέσω του οποίου ιδρύθηκαν επτά ιατρικά κέντρα σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης (Γεωργία, Ουκρανία, Αρμενία), αλλά και στην Αλβανία, όπου προσφέρονται δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες σε ελληνικής και μη καταγωγής πολίτες. Ο Άντριου Άθενς έλαβε περισσότερα από 42 βραβεία, μετάλλια και τιμητικές διακρίσεις κυβερνήσεων, ορθόδοξων Πατριαρχείων, φιλανθρωπικών οργανισμών και παραγωγικών φορέων.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος σε επικοινωνία που είχε με την οικογένεια του εκλιπόντος ανέφερε μεταξύ άλλων «Ο Άντριου Άθενς υπήρξε γίγας προσφοράς προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, προς την Ομογένεια, προς την Ελλάδα, την Κύπρο και γενικά προς τον Ελληνισμό. Η εκδημία του δημιουργεί ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Η διαχρονική και ανιδιοτελής προσφορά του προς την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση».

Σε ανακοινώσεις που έχουν εκδώσει ορισμένες από τις μεγαλύτερες ελληνικές και κυπριακές οργανώσεις στις ΗΠΑ, όπως η ΑΧΕΠΑ και η ΠΣΕΚΑ, εκφράζουν την θλίψη τους για τον χαμό του μεγάλου αυτού έλληνα και τα συλλυπητήρια τους στην οικογένεια του. Τα συλλυπητήρια της εξέφρασε σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας.

Η κηδεία του Άντριου Άθενς θα τελεσθεί στις 19 Μαρτίου στο Σικάγο από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο.

Πηγές:Mega,www.skai.gr, www.in.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος 15 Μαρτίου 2013 στις 1:31:00 μ.μ. EET  

Ομογένεια.. Ενα πανίσχυρο όπλο που το ελληνικό κράτος το έχει αφήσει στη τύχη του...
Συλλυπητήρια στην οικογένεια του

Ανώνυμος 15 Μαρτίου 2013 στις 4:52:00 μ.μ. EET  

Άξιος Έλληνας. Αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP