Στην κόψη του ξυραφιού οι διαπραγματεύσεις για την Κύπρο/ Eπετεύχθη συμφωνία (Ανανέωση)

Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Δεν άρχισε ακόμα το κρίσιμο Eurogroup για την Κύπρο στις Βρυξέλλες που είχε προγραμματισμένη έναρξης στις 19.00, καθώς συνεχίζονται οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις. Ο προεδρεύων του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενημέρωσε τους υπόλοιπους υπουργούς για την πορεία των διαβουλεύσεων, που γίνονται μεταξύ των ανώτατων εκπροσώπων της τρόικας και του Ν. Αναστασιάδη, αλλά φαίνεται ότι δεν έχουν καταλήξει ακόμα σε συμφωνία.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το ΑΠΕ, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης κατέστησε σαφές στους ευρωπαίους επισήμους, με τους οποίους συναντήθηκε ενόψει της έκτακτης συνόδου του Eurogroup, ότι δεν αποδέχεται συμφωνία, η οποία θα προβλέπει ότι η Τράπεζα Κύπρου θα φορτωθεί τα εννέα δισ. ευρώ, τα οποία έλαβε η Λαϊκή από τον ΕLA, όπως επιμένει στην θέση αυτή η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ , Κριστίν Λαγκάρντ.

Μάλιστα ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε σε τηλεοπτική συζήτηση και σε ελληνικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι αναλόγως της απόφασης στο Eurogroup θα πρέπει να συνέλθει αύριο ή τις επόμενες μέρες η Βουλή και, αν η απόφαση δεν είναι θετική, «τότε θα πρέπει επειγόντως να γίνει σχεδιασμός για να εκτυπωθεί κυπριακή λίρα». Πρόσθεσε ότι με τις ρυθμίσεις, που απαιτεί η τρόικα, θα διαλυθεί η κυπριακή οικονομία.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το MEGA Κύπρου, ο πρόεδρος Αναστασιάδης προειδοποίησε ότι θα παραιτηθεί και θα προσφύγει σε εκλογές, εάν το ΔΝΤ επιμένει στην θέση να αναλάβει η Τράπεζα Κύπρου το δάνειο των 9 δισ. ευρώ της Λαϊκής από τον ΕLA. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, ο κ. Αναστασιάδης διατύπωσε την προειδοποίηση για παραίτηση του σε συνάντηση με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι η λύση στην οποία επιμένει το ΔΝΤ δεν είναι λειτουργική. Φαίνεται ότι εξετάζεται ως λύση διεξόδου η αύξηση του κουρέματος των καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου πάνω από 100.000ευρώ στο 25% από 20%. Επίσης στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων φαίνεται ότι έχει τεθεί σε αμφιβολία η μεταβίβαση των υποκαταστημάτων της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου στην Ελλάδα, στην Τράπεζα Πειραιώς.

Η νύχτα θα είναι μακρά για την Κύπρο, που φαίνεται να αντιμετωπίζει πραγματική εκδικητική μανία από το ΔΝΤ και το σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης, με προφανή πλέον στόχο την ολοκληρωτική καταστροφή της οικονομίας της. Και η Ελλάδα, παρά τη δική της δεινή θέση, πρέπει να βοηθήσει με όποιο τρόπο είναι εφικτός. Ως γνωστόν στο "Εν Κρυπτώ" δεν έχουμε ιδιαίτερη συμπάθεια για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η πρότασή του για παροχή ρευστότητας στην Κύπρο από την Τράπεζα της Ελλάδος αξίζει να εξεταστεί, καθώς θα έδινε κάποια περιθώρια κινήσεων στην κυπριακή κυβέρνηση για να μη διαπραγματεύεται με το πιστόλι στον κρόταφο. Θα το ξαναπούμε: χρωστάμε στην Κύπρο...
_________________
Ανανέωση 04:51

Συμφωνία στο Eurogroup - σώζεται με κούρεμα η Τρ. Κύπρου
30% στις καταθέσεις άνω των 100,000

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΚΥΠΕ στις Βρυξέλλες, ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο οι εργασίες του Eurogroup με συμφωνία για Κύπρo.

Oι Υπουργοί Οικονομικών των 17 χωρών της Ευρωζώνης ενέκριναν τη συμφωνία που είχε πετύχει ενωρίτερα σε πολιτικό επίπεδο ο Πρόεδρος Αναστασίαδης στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, αξιωματούχος της Ευρωζώνης ανέφερε ότι "η συμφωνία εγκρίθηκε".

Όπως αναφέρεται στο τηλεγράφημα του πρακτορείου, θα δημιουργηθούν από τη Λαϊκή Τράπεζα, δύο άλλες τράπεζες, η "καλή" και η "κακή", ενώ οι καταθέσεις κάτω των 100,000 ευρώ που είναι στη Λαϊκή θα μεταφερθούν στην Τράπεζα Κύπρου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που μίλησαν ενωρίτερα στο ΚΥΠΕ, η συμφωνία προνοεί κούρεμα 30% στις καταθέσεις άνω των 100,000 στην Τράπεζα Κύπρου και με αυτό τον τρόπο σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Τρ. Κύπρου διασώζεται οριστικά. Επίσης η ίδια πηγή επιβεβαίωσε ότι το θέμα του ELA και των περίπου 9 δις που η τρόικα ήθελε να «φορτώσει» στην Τρ. Κύπρου, εγκαταλείφθηκε.

Αναστασιάδης: Έχουμε συμφωνία

"Εχουμε συμφωνία πος το συμφέρον του κυπριακού λαού και της ΕΕ", δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπρου Νίκος Αναστασιάδης αποχωρώντας από το Συμβούλιο.

Ενωρίτερα, ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας Γιαννάκης Ομήρου είχε επιβεβαιώσει στο Προεδρικό τις πληροφορίες ότι επήλθε συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο στις Βρυξέλλες, ενώ αυτή αναμενόταν να επικυρωθεί από το Eurogroup.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συμφωνία μεταξύ άλλων, προνοεί κούρεμα 30% στις καταθέσεις άνω των 100,000 στην Τράπεζα Κύπρου και με αυτό τον τρόπο σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Τρ. Κύπρου διασώζεται οριστικά. Επίσης η ίδια πηγή επιβεβαίωσε ότι το θέμα του ELA και των περίπου 9 δις που η τρόικα ήθελε να «φορτώσει» στην Τρ. Κύπρου, εγκαταλείφθηκε.

Πηγή: IKypros


5 σχόλια:

Ανώνυμος 25 Μαρτίου 2013 στις 2:01:00 π.μ. EET  

Στην Κύπρο και στον κυπριακο λαο και να μη χρωστάμε πρέπει να στηρίξουμε. Ωστοσο δεν χρωστάει κανεις , πολυ περισσοτερο ο κυπριακος λαος στις ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ τραπεζες που κινδυνευουν. Ας αφεθουν να χρεοκωπησουν και να οδηγηθουν σε λυση και εκκαθαριση, απο το να παρει το βαρος αυτο το κυπριακο κρατος δηλαδη ο κυπριακος λαος.

Ανώνυμος 25 Μαρτίου 2013 στις 2:28:00 μ.μ. EET  

προσπαθώ να καταλάβω την στάση-στρατηγική-ενέργειες της Ελλαδική κυβέρνησης σε όλη αυτή την ιστορία και συμπέρασμα δε βγάζω. Εγίναν "πράγματα που δε λέγονται" προς βοήθεια της Κύπρου γιαυτό δεν ακούγονται; ή μήπως πάλι ¨βομβαρδίζουν τη Κύπρο, εμείς είμαστε Ελλάς"; Θα με ενδιέφερε μια ανάλυση του "εν κρυπτώ" όταν μαζευτούν στοιχεία

Ανώνυμος 26 Μαρτίου 2013 στις 9:57:00 π.μ. EET  

Καλημέρα σε όλους.
Αγαπητέ ανώνυμε, ποιά στρατηγική στάση, ποιές ενέργειες, ποιά "βοήθεια" της ελληνικής κυβέρνησης;;
ΟΛΑ ΦΤΙΑΧΤΑ! ακόμη και το ΟΧΙ! δηλ. λέμε ΟΧΙ, οι απέξω μας "λιανίζουν" και στο τέλος λέμε ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΑ ΝΑΙ!! για να σωθούμε, αλλα και να ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΜΕ στην ευρωζώνη!!! και ο λαός μούγκα στη στρούγκα! τι θέλετε δηλ. να χρεωκοπήσουμε ΑΤΑΚΤΩΣ! και να γίνουμε τα μαύρα πρόβατα της ευρώπης;;!! μάλιστα αρχίζουμε και έρευνες!!! για το πως οδηγηθήκαμε στην καταστροφή!! και οι φταίχτες θα μπουν φυλακή!!! (χαχαχα!!)
ήθελα νάξερα οι Κύπριοι(ο λαός και όχι οι "πολιτικοί") δεν έριχναν μια ματιά κατά Ελλάδα μεριά, για να δουν ότι το "εργάκι" είχε ήδη παιχτεί προ 3τίας;;!!
Τόσο αφελείς ή θεώρησαν ότι αυτοί θα σταθούν πιο τυχεροί και θα το γλυτώσουν το κεφάλι τους;;!!
άγνωστον!

Γιάννης

Υ.Γ. Κρίμα οι πανηγυρισμοί ΟΛΩΝ των φίλων του εν κρυπτώ για τη γενναία και θαρραλέα στάση των Κυπρίων! ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΛΟΙ ΜΑΣ λογαριάζαμε ΧΩΡΙΣ το ξενοδόχο! ΚΡΙΜΑ!!

Ανώνυμος 26 Μαρτίου 2013 στις 1:57:00 μ.μ. EET  

ενώ η πειραιώς που αντί "πινακίου φακής" πήρε τις κυπριακές τράπεζες εν ελλάδι, είναι η πλέον ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΣ τράπεζα του "υγιούς" ιδιωτικού τομεα! και μπορεί να σώσει τους καταθέτες ένθεν και ένθεν!
η κρατικοποίηση από μεριάς Κύπρου "δεν έλεγε", για να μείνουν τα "όποια" χρήματα στο νησί--γιατί θα ακουστεί και αυτό δηλ. δεν είχαν τις δυνάμεις για να κρατήσουν τις καταθέσεις των κυπρίων ή άλλων, ενώ ΤΩΡΑ οι "άλλοι" τις έχουν!
Είμαι σίγουρος 100% ότι έπρεπε να είχαν εφαρμόσει το παράδειγμα της ισλανδίας, γιατί το φιάσκο, όπως και εδώ, είναι των τραπεζών! και λόγω μικρότερου μεγέθους πληθυσμιακά και χωροταξικά μπορούσαν ΚΑΛΛΙΣΤΑ να αποτινάξουν τον ευρωπαϊκο ζυγό! τωρα είναι ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ!

Γιάννης

Ανώνυμος 27 Μαρτίου 2013 στις 11:17:00 π.μ. EET  

καλημέρα και για σήμερα!
σας έχω ζαλίσει το ξέρω, ζητώ συγνώμη.
Ιδού τι είπε ο Πολ Κρούγκαν στους New York Times συνέντευξη του οποίου δημοσιεύουν τα ΝΕΑ:

"Ναι, η Κύπρος πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ. Τώρα.
Ο λόγος είναι ευθύς και κάθετος. Η παραμονή στο ευρώ συνεπάγεται τεραστίων διαστάσεων σοβαρή πίεση, η οποία θα διαρκέσει πολλά χρόνια, την ώρα που η Κύπρος προσπαθεί να χτίσει έναν νέο τομέα εξαγωγών. Η αποχώρηση από το ευρώ και η απελευθέρωση του νέου νομίσματος θα «εκτόξευε» αυτήν την προσπάθεια.

Αν ρίξει κανείς μια ματιά στο εμπορικό προφίλ της Κύπρου, θα διαπιστώσει πόση ζημιά θα υποστεί η χώρα. Πρόκειται για μια πολύ ανοικτή οικονομία, με δύο βασικούς τομείς εξαγωγών: Τις τραπεζικές υπηρεσίες και τον τουρισμό. Ο ένας από τους δύο μόλις εξαφανίστηκε. Αυτό θα οδηγούσε από μόνο του σε τεράστια ύφεση. Κερασάκι στην τούρτα, είναι η Τρόϊκα, η οποία απαιτεί νέα λιτότητα, αν και η χώρα είχε σκληρά ισοζύγια. Δεν θα εκπλαγώ εάν δω μία μείωση της τάξεως του 20% του πραγματικού Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.

Τι περιλαμβάνει ο δρόμος μπροστά μας; Η Κύπρος πρέπει να έχει τουριστική έκρηξη, συν ραγδαία ανάπτυξη άλλων εξαγωγών, η σκέψη μου πηγαίνει στην γεωργία, αν και δεν ξέρω πολλά για το αντικείμενο.

Ο προφανής τρόπος για να φτάσει κανείς εκεί είναι μέσα από μια τεράστια υποτίμηση. Ναι, στο τέλος, αυτό πολύ πιθανόν να επιφέρει φθηνές συμφωνίες που θα προσελκύσουν όμως πολλούς Βρετανούς τουρίστες.

Το να φτάσει στο ίδιο σημείο περικόπτοντας ονομαστικά τους μισθούς θα πάρει πολύ περισσότερο χρόνο και θα επιφέρει πολύ μεγαλύτερη ανθρώπινη και οικονομική ζημιά.

Όμως είναι πιθανόν να φύγει από το ευρώ; Ακόμη και ένα ίχνος ή ένδειξη εξόδου, θα προκαλούσε νευρική εκροή κεφαλαίων και τρέξιμο προς τις τράπεζες. Τώρα όμως ακόμη και αυτό είναι συζητήσιμο. Οι τράπεζες είναι κλειστές και το κεφάλαιο ελέγχεται. Έτσι, εάν εγώ ήμουν δικτάτορας, θα παρέτεινα την επίσημη αργία τόσο ώστε να προετοιμάσω το έδαφος για νέο νόμισμα.

OK, θα μου πείτε, αλλά τί θα γίνει με τα τραπεζογραμμάτια; Δεν είμαι ειδικός σε τέτοιου είδους θέματα, αλλά έχω ακούσει προτάσεις ως προς την κίνηση να επαναφέρει πολύ περισσότερο τις debit cards, ούτως ώστε να αποκατασταθεί η λειτουργία των επιχειρήσεων χωρίς να χρειαστεί να περιμένει κανείς για νέες εκτυπώσεις. Η κυβέρνηση πρέπει επίσης να μπορεί να εκδώσει προσωρινά χαρτονομίσματα, σαν μεταβατικό μέτρο που θα βοηθήσει.

Ναι, όλα ακούγονται τόσο απελπισμένα και αυτοσχέδια. Αλλά η απόγνωση ταιριάζει με το κλίμα! Διαφορετικά, μιλάει για λιτότητα ελληνικού επιπέδου, ή ακόμη και χειρότερη στα θεμέλια της οικονομίας, χάρη στην κατάρρευση του offshore τραπεζικού συστήματος. Το σύνολο θα είναι πολύ χειρότερο από την Ελλάδα.

Η άποψή μου είναι ότι τίποτα από αυτά δεν θα συμβεί, τουλάχιστον όχι άμεσα, ότι η κυβέρνηση θα ξεπεράσει τους φόβους για το άγνωστο που επιφέρει ενδεχόμενη έξοδος από το ευρώ, παρά τον προφανή τρόμο που έχει η προσπάθεια παραμονής σε αυτό. Αλλά όπως είπα, θεωρώ ότι η έξοδος από το ευρώ είναι τώρα το πλέον ενδεδειγμένο γεγονός».

Γιάννης


















--------------------------------------------------------------------------------
















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP