Το στρατηγικό δίλημμα του Τσίπρα

Κυριακή 3 Μαρτίου 2013


 Του Σταύρου Λυγερού

Η προκλητική δήλωση του Νάσου Θεοδωρίδη για τα Ιμια, που οδήγησε τον Τσίπρα στην απόφαση να τον αποπέμψει, επανέφερε για ακόμα μία φορά στο προσκήνιο τη θεμελιώδη αντίφαση και ταυτοχρόνως το στρατηγικό δίλημμα του ΣΥΡΙΖΑ: Θα παραμείνει ιδεολογικοπολιτικά (και ως κομματική κουλτούρα) κόμμα διαμαρτυρίας ή θα μετεξελιχθεί σε κόμμα εξουσίας με αξιόπιστο σχέδιο εθνικής και κοινωνικής σωτηρίας;

Προς το παρόν, ο Τσίπρας δείχνει να κινείται δειλά προς την κατεύθυνση της μετεξέλιξης, αλλά κατά τρόπο έμμεσο κι αντιφατικό. Για την ακρίβεια, πατάει σε δύο βάρκες. Με άλλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περιέλθει σε κατάσταση ασταθούς ισορροπίας, την οποία, βεβαίως, εκμεταλλεύονται προπαγανδιστικά στο έπακρο οι κυβερνητικοί εταίροι.

Το 3% που απέσπασε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2009 (εάν αφαιρέσουμε το ποσοστό της αποσχισθείσας ΔΗΜΑΡ) εκτινάχθηκε στο 27% του περασμένου Ιουνίου, επειδή, υπό την πίεση της κρίσης, κατέρρευσε το προηγούμενο δικομματικό σύστημα. Κεντροαριστεροί που δεν τους εξέφραζε πια το ΠΑΣΟΚ του μνημονίου κατέφυγαν μαζικά στον ΣΥΡΙΖΑ ως εκλογικοί πρόσφυγες κι όχι επειδή ασπάσθηκαν τις ιδεολογικές αντιλήψεις του. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις. Ο λόγος, μάλιστα, που κατέφυγαν στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η ΔΗΜΑΡ έδειξε από νωρίς την πρόθεσή της να προσχωρήσει στο μνημόνιο.

Η θεμελιώδης αντίφαση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι οι καταγραφόμενοι εσωκομματικοί συσχετισμοί αντανακλούν την εκλογική βάση του 3%-6% και όχι του 27%. Το ίδιο ισχύει και για την κομματική μικρογραφειοκρατία της Κουμουνδούρου. Ορισμένα τμήματά της, μάλιστα, δεν θέλουν την εξουσία. Αλλοι επειδή θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι έτοιμος για να την ασκήσει με επιτυχία και άλλοι επειδή, με μία αριστερίστικη λογική, θεωρούν ιδανικό τον ρόλο του μεγάλου κόμματος διαμαρτυρίας!

Η ηγετική ομάδα και η πλειονότητα των στελεχών, βεβαίως, επιδιώκουν να βρεθούν στο τιμόνι της χώρας. Διστάζουν, όμως, να κάνουν ό,τι απαιτείται ώστε να ανταποκριθούν σε μία ομολογουμένως ακραία πολιτική πρόκληση. Είναι αλήθεια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να μετεξελιχθεί από μικρό κόμμα διαμαρτυρίας σε μεγάλο κόμμα εξουσίας σε ελάχιστο χρόνο και στο εξαιρετικά δυσμενές τοπίο μιας πρωτοφανούς κρίσης. Μια τέτοια μετεξέλιξη απαιτεί μεγάλες ιδεολογικοπολιτικές υπερβάσεις από τον ίδιο τον Τσίπρα και τους άλλους πρωταγωνιστές. Ακόμα, όμως, κι αν η ηγετική ομάδα τις πραγματοποιήσει, είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει κλυδωνισμούς και πιθανότατα ρήξεις στον πολύχρωμο κομματικό μικρόκοσμο της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Οι αντιφάσεις που παρατηρούνται στον πολιτικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ οφείλονται ακριβώς στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συμπεριφέρεται ταυτοχρόνως και ως κόμμα του 3%-5% και ως κόμμα του 27%. Ο Τσίπρας διαφοροποιείται και μετατοπίζει το κέντρο βάρους της ρητορικής του για να μπορέσει να εκφράσει πολιτικά τους εκλογικούς πρόσφυγες από την Κεντροαριστερά και να διαμορφώσει πλειοψηφικό ρεύμα. Αντιθέτως, άλλα στελέχη εμμένουν στην παραδοσιακή ρητορική, με αποτέλεσμα -συνειδητά ή όχι- να εγείρουν εμπόδια στην πορεία προς την εξουσία. Οι αντιφάσεις αυτές θα αναβλύζουν συνεχώς εάν ο Τσίπρας δεν αποσαφηνίσει (στο Συνέδριο) την ιδεολογικοπολιτική φυσιογνωμία του «μεγάλου ΣΥΡΙΖΑ». Ο καθένας θα θεωρεί ότι νομιμοποιείται να μιλάει όπως μιλάει και, βεβαίως, ο κυβερνητικός προπαγανδιστικός μηχανισμός και τα κατεστημένα ΜΜΕ θα φροντίζουν να θέτουν την αξιωματική αντιπολίτευση στη θέση του απολογούμενου.

Το ερώτημα είναι εάν ο Τσίπρας έχει ολοκληρώσει τη δική του υπέρβαση, ώστε να μπορεί να μετεξελίξει ιδεολογικοπολιτικά το κόμμα του. Το γεγονός ότι πράγματι επιδιώκει να βρεθεί στο τιμόνι της χώρας είναι η αναγκαία, αλλά όχι και η ικανή συνθήκη για να κατακτήσει την εξουσία, και κυρίως για να την ασκήσει κατά τρόπο που θα απαλλάξει την Ελλάδα από τα δεσμά της τρόικας και θα την ξαναστήσει στα πόδια της.

Η απουσία ενός ρεαλιστικού εθνικού σχεδίου, που θα πείσει ότι αποτελεί την εναλλακτική λύση στο μνημόνιο, ερμηνεύει τη δημοσκοπική κόπωση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αντανακλά την πραγματική πολιτικοεκλογική στασιμότητά του. Δεν έχει σημασία εάν είναι μπροστά ή πίσω από τη Ν.Δ. κατά μία μονάδα. Το κρίσιμο είναι ότι δεν κεφαλαιοποιεί πολιτικοεκλογικά την πρωτοφανή συμπίεση που υφίσταται η μικρομεσαία θάλασσα από την πολιτική του μνημονίου. 

www.real.gr

19 σχόλια:

Κομνηνός 4 Μαρτίου 2013 στις 12:14:00 π.μ. EET  

Νομίζω πως είναι δεν αξίζει τόσο λεπτομερή ανάλυση ο ΣΥΡΙΖΑ. Μεγάλο το άρθρο για να περιγράψει τα απολύτως προφανή.

Ένα φανατικά ανθελληνικό-αντεθνικό κόμμα, που προσπαθεί μάταια (και κακόγουστα) να δείξει "σημάδια ωρίμανσης" καθώς είναι προς των πυλών της εξουσίας.

Το γεγονός ότι 1.7 εκατομμύρια Έλληνες ψήφισαν αυτό το ανθελληνικό έκτρωμα, είναι τεράστιο δείγμα πολιτικής - αλλά και ηθικής - κατάπτωσης του ελληνικού λαού. Εγώ προσωπικά αισθάνομαι ντροπή για τους "συμπατριώτες" μου που ψήφισαν αυτό το τερατούργημα.

Δεν είναι να απορεί κανένας γιατί αυτός ο λαός πτώχευσε και έφτασε μέχρι εδώ. Είναι τόσο "θυμωμένος" αυτός ο λαός με το μνημόνιο, που μπορεί ακόμα και φανατικούς μισέλληνες να ψηφίζει, φτάνει να πουλάνε το "αντιμνημονιακό παραμύθι". Ντροπή και αίσχος. Τίποτα άλλο.

ΥΓ: Και για να μην περάσω λανθασμένες εντυπώσεις, προσωπικά δεν έχω καμιά σχέση πολιτικά με νεοναζί φασίστες τύπου Χρυσής Αυγής...

Vangelis M. 4 Μαρτίου 2013 στις 6:19:00 π.μ. EET  

Υπαρχει αλλη μια φορα το προβλημα του σκεπτομενου ψηφοφορου ποιος ειναι ο λιγοτερο κακος. Γιατι αυτο ηταν το κριτηριο που ψηφιζαν οσοι ηθελαν μια κυβερνηση που θα ευνούσε την Ελλαδα και ολους τους Ελληνες πολιτες και οχι τους ψηφοφορους της μονο. Ποιος ειναι ο λιγοτερο ψευτης, κλεφτης, απατεωνας. Αυτο μεχρι τωρα απασχολουσε την παραπαω μεριδα ψηφοφορων που ψηφιζε τα δυο κομματα εξουσιας.

Τωρα με τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρωνει μεγαλα εκλογικα ποσοστα πρεπει να προστεθει αναμεσα στα παλια και το ερωτημα ποιος ειναι ο λιγοτερο ηλιθιος.

Και ο ΣΥΡΙΖΑ αν εκλεγει πρωτο κομμα και σχηματισει κυβερνηση χωρις να εχει εγκαταλειψει τον αριστερο διεθνισμο του και την ρομαντικη του αφελεια οτι οι λαοι δεν εχουν διαφορες, θα περασουμε πολυ δυσκολα σαν εθνος με τρεις τουλαχιστον γειτονες (Τουρκια, Σκοπια, Αλβανια) να διεκδικουν εδαφη. Και μιας και οι Τουρκοι ειναι κληρονομοι της Οθωμανικης αυτοκρατοριας, οι Βουλγαροφωνοι ψευτομακεδονες της ενδοξης μακεδονικης αυτοκρατοριας, και οι Αλβανοι απογονοι ανθρωπων που εζησαν καποιο διαστημα στην Ηπειρο ας τους τους δωσουμε οτι ζητανε γιατι εμεις δεν ειμαστε ο ιστορικος λαος με την μεγαλυτερη σε διαρκεια παρουσιας στην βαλκανικη και ιστορικα δικαιωματα σε περιοχες που κατεχουν σημερα αλλοι αλλα ιδεολογοι που πιστευουμε στην αθωοτητα των λαων και δεν διακατεχομαστε απο τον οπισθοδρομικο αρνητικο εθνικισμο.

Ετσι θα δεχτουμε οτι λενε, θα τους δωσουμε οτι ζητανε, γιατι ολα αυτα δεν εχουν αξια στον αριστερο παραδεισο της ευημεριας και της ειρηνης...

Μονο που η ευημερια δεν ερχεται αυτοματα επειδη μια κυβερνηση νομιζει οτι εχει σπουδαια ιδεολογια να την φωτιζει και δεν ειναι ειρηνη να σου παιρνουν οτι θελουν και να συμφωνεις σε οτι σου λενε αλλα ηττα και υποδουλωση χωρις πολεμο.

Pro από Συμβασιλεύουσα 4 Μαρτίου 2013 στις 9:10:00 π.μ. EET  

Η σοβαροτερη ενσταση μου για το αρθρο , ειναι η φωτο του εφιαλτη . Τραγικη καταστροφη της αισθητικης μου . Ημαρτον.

Μάριος 4 Μαρτίου 2013 στις 12:48:00 μ.μ. EET  

Θα συμφωνήσω με το Βαγγέλη. Ο Σύριζα αν και εμφανίζεται ως η αξιολογότερη αντιμνημονιακή παράταξη στην πραγματικότητα είναι διατεθειμένος να πράξει πολύ λίγα πραγματικά "αντιμνημονιακά" πράγματα π.χ. παίζουν του χαρτί του "δεν βγαίνουμε απ' το Ευρώ" -αλλά χωρίς δραχμή αενάως θα εξαρτιομαστε απόλυτα από δόσεις/Βερολίνο. Από την άλλη, στα θέματα εξωτ. πολιτικής ο Σύριζα είναι μια τραγωδία. Αναρωτιέμαι τι θα γίνει εαν έρθει στην εξουσία και αυτομάτως κοπούν οι όποιες σκέψεις για τους απολύτως απαρίτητους εξοπλισμούς που πρέπει να γίνουν, σταματήσει η συνεργασία με το Ισραήλ, αναγνωριστεί Μακεδονική μειονότητα στη Μακεδονία (όχι πολύ πιθανό αλλά δεν αποκλείεται) κλπ κλπ κλπ.

Τουλάχιστον τα ταξίδια του Τσίπρα στην Αμερική δείχνουν ότι ίσως άρχισε να παίρνει πιο σοβαρά υπ' όψιν το γεγονός ότι ίσως βγει πρωθυπουργός και ίσως χρειαστεί να ασκήσει αληθινή διπλωματία.

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα είμαστε...

Ανώνυμος 4 Μαρτίου 2013 στις 1:33:00 μ.μ. EET  

Υπάρχουν αρκετοί Έλληνες πολίτες που δεν έχουν ελληνική καταγωγή και συνείδηση. Λογικό είναι να ψηφίζουν ότι καταστρέφει αυτή τη χώρα. Τώρα μάλιστα και που η Δεξιά έχει κατεβάσει τα σώβρακα στην Γερμανία και έχει διώξει πολύ κόσμο που είχε πατριωτική ιδεολογία, οι απόγονοι αυτών που ήρθαν εδώ και δεν αφομοιώθηκαν, θα διεκδικήσουν την διάλυση και τον διαμελισμό της Ελλάδας.

Κομνηνός 4 Μαρτίου 2013 στις 3:31:00 μ.μ. EET  

Ανώνυμε 1:33:00 μ.μ.

Θα συμφωνήσω ότι υπάρχουν πολλοί Έλληνες πολίτες που δεν έχουν ελληνική συνείδηση. Δυστυχώς. Όχι όμως λόγω διαφορετικής εθνικής καταγωγής αλλά λόγω της νοσηρής ερμηνείας του "αριστερισμού" σε αυτήν την χώρα, που εναντιώνεται σε οτιδήποτε έχει σχέση με εθνική ταυτότητα.

Όταν λοιπόν αναφέρεις ότι υπάρχουν πολλοί Έλληνες πολίτες που "δεν έχουν ελληνική καταγωγή", θα σε παρακαλούσα να αναφέρεις τι ακριβώς εννοείς.

Διότι όλοι οι Έλληνες πολίτες έχουν καθαρά "ελληνική καταγωγή". Εκτός από τους λαθρομετανάστες και την μουσουλμανική μειονότητα. Ας μην λέμε ότι θέλουμε εδώ μέσα λοιπόν...

Οι Έλληνες σαν έθνος έχουν συγκεκριμένη - και ξεκάθαρη - εθνική καταγωγή...

Ανώνυμος 4 Μαρτίου 2013 στις 6:45:00 μ.μ. EET  

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

Αγαπητοί φίλοι, γνώμη μου είναι πως ό,τι και να πούμε, ό,τι και να κάνουμε, επόμενη κυβέρνηση δυστυχώς θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, που θα συγκυβερνήσει πιθανότατα όχι με το ΠΑΣΟΚ, που έσβησε πια και συντηρείται μόνο από γερόντια με αλτσχάιμερ και αμετανόητα κομματόσκυλα, αλλά με την ΝΔ (ναι, παίζει να το δούμε και αυτό το θέατρο του παραλόγου, άλλωστε σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής (24/02/2013) ο Κωστάκης ο Καραμανλής «τον πάει τον Τσίπρα. Έχει κάτι το φρέσκο. Πέτυχε να είναι αξιωματική αντιπολίτευση με πολύ υψηλό ποσοστό». Με τον Σαμαρά να αποτελεί πια «καμένο χαρτί», οι δηλώσεις του έτοιμου για επιστροφή στην κατάλληλη στιγμή Κωστάκη μόνο τυχαίες και αθώες δεν είναι… αν και εγώ πιστεύω πως ο Κωστάκης μπερδεύτηκε και το «έχει κάτι το φρέσκο» το είπε για έναν ταβερνιάρη στην Ραφήνα που έχει πάντα φρέσκα θαλασσινά, μάλλον παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις του, για το που θα έτρωγε το βράδυ μιλούσε ο άνθρωπος, όχι για τον Τσίπρα, αλλά τέλος πάντων…).

ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν, τι να γίνει; Με έναν λαό σχεδόν εξολοκλήρου αγράμματο και αμόρφωτο, δηλαδή καθ’ ολοκληρίαν απαίδευτο, που επί σαράντα χρόνια έγραφε και γράφει ακόμα στα παλαιότερα των υποδημάτων του το Εθνικό συμφέρον, τον ίδιο του τον αδερφό και αδελφή και την ίδια του την Πατρίδα, κοιτώντας μόνο το τομάρι του και το βόλεμα του, αδιαφορώντας πλήρως με απαθέστατη αναισθησία αν μέρα με την μέρα η Ελλάδα αργοσβήνει καταπροδομένη από αυτούς που χρόνια ολόκληρα ψήφιζε αποβλέποντας μόνο σε προσωπικά οφέλη, ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ. Κυκλοφορώ στην «πιάτσα» και συζητώ με πολύ κόσμο από σχεδόν όλους τους πολιτικούς χώρους και σας το λέω μετά λόγου γνώσεως, η κατάσταση ήταν και είναι τραγικότατη και όσον αφορά τους νεοφώτιστους του ΣΥΡΙΖΑ, πραγματική τραγωδία! Τους ενημερώνω για τα έργα και τις ημέρες του ανθελληνικού αυτού συρφετού, με αποδείξεις (δηλώσεις σε εφημερίδες, άρθρα σε προσκείμενα σε αυτόν ιστολόγια, βίντεο από εκπομπές με δηλώσεις στελεχών του κτλ), και η απάντηση είναι μονίμως ένα αδιάφορο «έ, και;» ή ένα «έ, εντάξει», δεν τους ενδιαφέρει ΤΙΠΟΤΑ, ούτε η Μακεδονία, ούτε η Θράκη, ούτε το Αιγαίο, η Εθνική συνοχή, ο Στρατός, καλά για παραέξω δεν μιλάμε (π.χ. Βόρειος Ήπειρος), τίποτα απολύτως! Τις ίδιες απαντήσεις άκουγα όταν τους ενημέρωνα για την «ρευστή Εθνική συνείδηση» του Παπανδρέου και για τα «κάτι λίγα στρέμματα Ελληνικής γης λιγότερα (δηλαδή παραχωρημένα στους τούρκους χωρίς ούτε μία τουφεκιά) για να κοιμόμαστε ήσυχοι το βράδυ», μάλιστα ουκ ολίγοι, που με κοιτούσαν και σαν χάνοι, μου έλεγαν «μήπως τα παραλές, γίνονται αυτά τα πράγματα;;;»!!! Τι διάολο ρε στον Άρη ζούνε όλοι αυτοί, δεν βλέπουν, δεν ακούν; Η Ρεπούση στη Βουλή ρε, με την μισή Ελλάδα να είναι προσφυγικής καταγωγής;;; Ο Τατσόπουλος στη Βουλή;;; Τα ΠΑΣΟΚια ακόμα βασιλεύουν και ακόμη υπάρχουν άνθρωποι που ακολουθούν τον Κουρέλη και τον Σαμαρά, που ένας Θεός ξέρει τι συμφώνησε και τι υπόγραψε σήμερα στην «καλή ημέρα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».!!! Που πάμε ρε!!!

Τόλης Β

Ανώνυμος 4 Μαρτίου 2013 στις 6:45:00 μ.μ. EET  

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

Θέλετε κι άλλο παράδειγμα απ’ τα μερικά εκατομμύρια; Θα θυμόσαστε φαντάζομαι τα γερόντια και τις γριές και γενικά τους άνω των 50 που όταν ανέλαβε ο Παπαδήμ(ι)ος πρωθυπουργός έλεγαν πως είναι καλός, ότι επιτέλους θα αναλάβει ένας άξιος, εργατικός, σωστός και τίμιος άνθρωπος, ότι σωθήκαμε, θα τα διορθώσει όλα κλπ. τραγελαφικά. Ουκ ολίγες φορές έπαιξαν τα δελτία ειδήσεων ρεπορτάζ με τέτοιες δηλώσεις/απαντήσεις σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων τις μέρες εκείνες. Μόνο που αν οι δημοσιογράφοι ρωτούσαν όλους αυτούς που έπλεκαν το εγκώμιο του Παπαδήμ(ι)ου ποιος είναι ο Παπαδήμος απάντηση δεν θα έπαιρναν, για τον απλούστατο λόγο ότι κανείς και καμιά δεν τον ήξερε! Πλήρης άγνοια για την ιστορία του ανδρός, αλλά ήταν καλός!!! και έκανε για Πρωθυπουργός της Ελλάδος!!! Σκυλόμπαζα να τους πεις όλους αυτούς; μπαζόβοδα; θα παρεξηγηθούν τα σκυλιά και τα βόδια!

Αλλά δεν φταίνε οι κυβερνόντες της μεταπολίτευσης, αυτοί βρήκαν και τα κάνουν, ο λαός ο ίδιος φταίει ΓΙΑ ΟΛΑ. Έβλεπε/βλέπει, ήξερε/ξέρει, γνώριζε/γνωρίζει αλλά ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΣΕ και ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ ΑΚΟΜΑ προς όφελος του προσωπικού του μικροσυμφέροντος. Εδώ και καιρό έχω καταλήξει στο λυπηρό συμπέρασμα ότι ένα μεγάλο ποσοστό του λαού μας απλά είναι πραγματικά βλαμμένο και ηλίθιο, με την νοημοσύνη του και το IQ του να κυμαίνονται στα αντίστοιχα της νυχτοπεταλούδας του δάσους και του νεροπόντικα, αλλιώς δεν εξηγούνται όλα αυτά που τραβάμε τέσσερεις δεκαετίες τώρα. Το είχε πει και ο Πρωταγόρας άλλωστε, «τῶν γὰρ ἠλιθίων ἀπείρων γενέθλα» (Πλάτων, Πρωταγόρας, 346c). Μπλέξαμε και άντε να δούμε πως θα ξεμπλέξουμε, διότι η Δημοκρατία θέλει λαό μορφωμένο, με ένα ικανοποιητικό επίπεδο παιδείας, όχι τσέλιγκες, κυράτσες και τραμπάκουλες που ενώ δεν ξέρουν κυριολεκτικά που παν τα τέσσερα παίζουν στα ζάρια (κόκκαλα στην αργκό) δια της ψήφου τους το μέλλον της Ελλάδος και του Ελληνισμού. Τι να πω, ο Θεός να βάλει το χέρι του.

Τόλης Β

Ανώνυμος 4 Μαρτίου 2013 στις 6:50:00 μ.μ. EET  

@ Κομνηνός
Σε πληροφορώ πως στην μουσουλμανική μειονότητα, υπάρχουν πάρα πολλοί που είναι πιο Έλληνες στην καρδιά και στην ψυχή από εμάς τους ίδιους.
Μιλάω από προσωπική μου εμπειρία.

Ανώνυμος 4 Μαρτίου 2013 στις 7:38:00 μ.μ. EET  

ok, όταν η ανεργία φτάσει το 50%, από το 30% που είναι τώρα, οι μισθοί έχουν φτάσει 400€ και οι νεοφιλελεδες έχουν πουλήσει και τον αέρα που αναπνέουμε ακόμα και τότε ο σύρριζα θα φταίει.

Ανώνυμος 4 Μαρτίου 2013 στις 8:10:00 μ.μ. EET  

Πες τα ΤΟΛΗΣ Β.
Μπράβο με εκφράζεις ΑΠΟΛΥΤΑ.

Vangelis M. 5 Μαρτίου 2013 στις 1:07:00 π.μ. EET  

Μην κανετε το λαθος να ριχνετε τις ευθυνες στον λαο. Δεν φταιει ο λαος που εγλωβιστηκε σε ενα πολιτικο συστημα που απαγορευε και απαγορευει την θετικη πορεια της χωρας. Ειναι καθαρα ευθυνη των ηγεσιων που κυβερνησαν!

Οι ηγετες επρεπε να οδηγησουν τον λαο σε καλυτερες μερες. Αυτος ειναι ο ρολος τους. Δεν φταιει ο Ελληνας στρατιωτης που χασαμε το 1922. Φταινε οι πολιτικοι και οι στρατηγοι. Φταιει η ηγεσια.

Κανεις δεν ειπε στον Ελληνα ψηφοφορο προεκλογικα οτι θα ζει η χωρα με δανεια που θα την οδηγησουν στην χρεοκοπια. Κανενα κομμα δεν ειπε στον λαο οτι το πρωτο τους μελημα ηταν να πλουτιζουν αυτοι και οι οικογενειες τους και τα υπολοιπα δεν τους πολυαπασχολουσαν. Τελειως διαφορετικα απο αυτα που εγιναν ελεγαν.

Δεν φταιει η εκλογικη πλειοψηφια αν ανεδειξε τις κακες κυβερνησεις με την λογικη του μικροτερου κακου. Δεν υπηρχαν αλλες πολιτικες λυσεις που να πειθουν τον πολυ κοσμο οτι θα ειναι λιγοτερο καταστροφικες απο τους γνωστους απατεωνες των κομματων εξουσιας.

Δεν εκανε η πλειοψηφια λαθος. Δεν υπηρχαν στα ματια της αλλες λυσεις. Αν με το σκασιμο της μεταπολιτευτικης φουσκας και την χρεοκοπια ο προβληματισμος εγινε οργη που στρεφεται σε μεχρι τωρα πολιτικα αουτσαιντερ δεν σημαινει οτι οι νεες δυναμεις θα τα κανουν καλυτερα αν κυβερνησουν. Απλα ας εγκαταλειψουν τις χοντρες μπουρδες των πολιτικα ακραιων χωρων που εκπροσωπουσαν μεχρι τωρα και θα τους δοκιμασουμε και αυτους.

ΑΧΕΡΩΝ 5 Μαρτίου 2013 στις 1:11:00 π.μ. EET  

Η διγλωσσία,μᾶλλον ἐν προκειμένω πολυγλωσσία του ΣΥΡΙΖΑ,εἶναι μέρος εὐρύτερης στρατηγικῆς,καθώς ἀποπροσανατολίζει,ζαλίζει,
ἀποχαυνώνει,και ἐν τέλει παραλύει τον λαό,μήν ξεχνάτε την πολυγλωσσία του ΠΑΣΟΚ ἀπό το 2009 μέχρι και σήμερα.
Παράλληλα ὄμως,η πολυγλωσσία,ἐδῶ παρουσιαζόμενη ὠς πολυφωνία,ἐξοικειώνει τους περιστασιακούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ,την μεγάλη πλειοψηφία της σημερινῆς ἐκλογικῆς του βάσεως δηλαδή,με ἐκείνες ἀκριβῶς τις θέσεις του ἐν λόγω κόμματος,που μέχρι πρότινος ἀπέτρεπαν πολλούς, ἄς πούμε συντηρικώτερους σε σχέση με τους αυθεντικούς ψηφοφόρους του,του 3% δηλαδή.
Ὄποιοι ἀκούνε τον Θεωδορίδη(και την Ρεπούση,τον Τατσόπουλο,την Γα'ι'τάνη,κ.ο.κ) και δέν λακίζουν,ὤστε να ἀπαλλάξουν τον Τσίπρα ἀπό την πρωθυπουργία,εἶναι
πλέον ἀρκετά εὐεπίφοροι σε Ρεπουσισμούς στα εθνικά θέματα,και ἀπό την ἄποψη αὐτή,δέν εἶναι ἀμελητέα η υπηρεσία που προσφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στο εθνοαποδομητικό κατεστημένο.

Ανώνυμος 5 Μαρτίου 2013 στις 11:32:00 π.μ. EET  

Vangelis M., κατ’ αρχήν η σύγκριση του Έλληνα πολίτη της μεταπολιτευτικής περιόδου με τον Έλληνα στρατιώτη της Μικρασιατικής εκστρατείας είναι παντελώς άτοπη και άκυρη! Συγκρίνεις παντελώς ανόμοια πράγματα και καταστάσεις, όσο για τους ηγέτες, τον ξέρουμε τον ρόλο τους αγαπητέ Βαγγέλη αλλά όταν αυτοί οι ίδιοι και οι ίδιοι ηγέτες μαζί με το σινάφι τους κοροϊδεύουν, εμπαίζουν και προδίδουν τον λαό κατά συρροή ξανά και ξανά και ξανά για δεκαετίες ολόκληρες (υπολόγισε πόσες φορές έχουν διεξαχθεί Εθνικές και δημοτικές εκλογές από το 1974), βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι αυτός ο λαός απλά είναι για τα μπάζα και απλούστατα σαράντα χρόνια κοιτούσε το τομάρι του και μόνο (όπως προείπα). Με μια σύντομη αναδίφηση στον τύπο της περιόδου αυτής θα διαπιστώσεις έκπληκτος ότι σχεδόν όλα ήταν γνωστά (δανεισμός, σκάνδαλα επί σκανδάλων, υποχωρήσεις στα Εθνικά θέματα, διαφθορά, διαπλοκή κτλ) ή έστω έρχονταν στο φως μετά από λίγο καιρό, δεν υπάρχει φύλλο εφημερίδας τόσα χρόνια που να μην έχει ένα άρθρο ή μια είδηση που αποδείκνυε την διαφθορά των κυβερνόντων και του δημοσίου (άρα και μιας μεγάλης μερίδας της κοινωνίας που είτε έτρωγε μαζί τους είτε έκανε τα στραβά μάτια) και την καθημερινή παρακμή και διάλυση των πάντων σε αυτήν την χώρα, π.χ. η άλωση και ο έλεγχος της Δικαιοσύνης και η διάλυση της Εθνικής Παιδείας, που αποτέλεσαν δύο απ’ τα μεγαλύτερα εγκληματικά κατορθώματα των κυβερνόντων (σχεδόν όλα από εκεί ξεκίνησαν), οπότε το επιχείρημα ότι ο λαός δεν ήξερε και «του την έφεραν στα ύπουλα και στα μουλωχτά» πάει περίπατο. Μια χαρά ήξερε ο λαός τι γινόταν τόσα χρόνια, αλλά είπαμε, το συμφέρον, το προσωπικό συμφέρον που σε συνδυασμό με τον ωχαδερφισμό, την αδιαφορία και την έλλειψη έστω και στοιχειώδους λογικής (δηλαδή καθαρή βλακεία) και παιδείας μας έφερε εδώ που μας έφερε.

Τόλης Β

Ανώνυμος 5 Μαρτίου 2013 στις 12:02:00 μ.μ. EET  

"Οι Έλληνες σαν έθνος έχουν συγκεκριμένη - και ξεκάθαρη - εθνική καταγωγή..."

δεν ισχύει αυτό.

οι άνθρωποι και όχι οι έλληνες συγκεκριμένα δεν αντιλαμβάνονται όλοι το έθνος σαν κάτι πρωτεύον.
άλλοι έχουν πρώτα την οικογένεια
άλλοι το χρήμα. άλλη την δόξα ή την θέση. άλλη την ιδεολογία
κτλ κτλ κτλ

δεν είναι κάτι απο αυτά κακό αν το κοιτάξει κανείς απο την μεριά τους.

εθνικά κράτη διαλύθηκαν απο ηγέτες που δεν κοίταζαν το έθνος (γκουχ γκουχ)
πολυεθνικά κράτη βασίστηκαν σε ηγέτες με ιδεολογίες ή πίστη σε άλλο έθνος (πχ σταλιν γεωργιανός πιο ρώσος και απο τους μέγα-ρώσους)

το τί θέλουμε και το τί ισχύει στον κόσμο απο τότε που κατεβήκαμε απο τα δέντρα έχει διαφορά

όσον αφορά τους υποστηρικτές του έθνους ή μιας άλλης ιδεολογίας όταν το προσωπικό συμφέρον υπερβεί αυτές το ακολουθούν.
πχ αν πει κάποιος στον πολιτευτή του σύριζα οτι θα σου κόψουμε τα @@ την άλλη μέρα θα κάνει μόκο και θα τραγουδά βέμπο. αν μου πουν θα σου σκοτώσω τα παιδιά αύριο αρχίζω το τραγούδι στα τούρκικα. κανείς δεν ξέρει τί θα κάνει αν βρεθεί σε τέτοια θέση αλλά κατά 99% θα κοιτάξει την πάρτη του.
αυτά όσον αφορά την εθνική συνείδηση.

οσο για την καταγωγή ουδείς γνωρίζει ποιός ήταν ο προπροπάππους του. μπορεί να ήταν στρατιώτης του ιμπραήμ, κορεάτης μετανάστης, απόγονος απευθείας του δευκαλίωνα και της πύρρας ή ενός βοηθού ομοίου του λεωνίδα στις θερμοπύλες με τόπο γέννησης τη σκυθία ή το σουδάν.
η πίστη στο έθνος ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ την εθνική καταγωγή όπως έχουμε δει.
η πίστη σε κάτι άλλο εκτός του έθνους, δεν αλλάζει της εθνική καταγωγή ιδίως αν δεν ενοχλεί.

τα πάντα είναι σχετικά και υποκειμενικά.

μηδενιστής

Vangelis M. 5 Μαρτίου 2013 στις 6:10:00 μ.μ. EET  

@ Τόλης Β.

Δεν συμφωνουμε. Ειμασταν και ειμαστε μπλεγμενοι σε ενα συστημα που μεσω της νομιμοτητας εχει φτιαχτει ετσι ωστε να εξηπηρετει τους παρανομουντες πολιτικους και παρατρεχαμενους τους. Δεν αλωσε ο λαος την δικαιοσυνη και την παιδεια αλλα τα καμαρια που μας κυβερνουσαν. Αυτοι ειχαν την ευθυνη της διαχειρησης και του ελεγχου των ζητηματων του κρατους. Δεν την ειχα εγω ουτε εσυ. Αν καταγγελαμε οτι βλεπουμε υπαλληλους με περιουσιες και ζωη που δεν δικαιολογουνται απο τον μισθο τους αρα ειναι διεφθαρμενοι θα δεχομασταν μηνυσεις ως συκοφαντες. Πως εμεις ξεραμε οτι ειναι διεφθαρμενοι αφου η επισης διεφθαρμενη υπηρεσια τους δεν διαπιστωνε τιποτα παρανομο; Δεν μπορει ο απλος πολιτης να διορθωσει την διαφθορα. Αυτο ειναι στην δικαιοδοσια της ηγεσιας. Αν δεν θελει δεν τα διορθωνει.

Το Ελληνικο κρατος ειναι διεφθαρμενο απο την γεννεση του. Δεν ειναι η κακοδιαχειρηση και η διαφθορα φαινομενο της μεταπολιτευσης. Ακομα και η χουντα ηταν βουτηγμενη στην διαφθορα παρα τα οσα λενε διαφοροι νοσταλγοι της. Απλα με την μεταπολιτευση υπηρξε η ευκαιρια να σπασουμε τον καταστοφικο κυκλο της διαφθορας αλλα δεν εγινε γιατι σττς πολιτικους αρεσε το συστημα που εδινε εξουσια και χρημα σε αυτους.

Απο το 1975 εως τις μερες μας θα ψηφιζες ή ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ αν δεν ηθελες να γινει η χωρα σου σοβιετ ή να κυβερνα ο καθε μισοτρελος φαντασμενος (που δεν ηταν σιγουρο οτι δεν θα ήταν και διεφθαρμενος). Ή η καταστροφη ή οι απατεωνες. Αυτο ηταν το διλημα τουλαχιστον σε μενα οσες φορες ψηφισα. Και ψηφιζα τους απατεωνες ως το μικροτερο κακο. Δεν μπορουσε να γινει τιποτα αλλο στα πλαισια της λογικης και της νομιμοτητας. (Πραξικοπηματα και ανταρτικα πολης δεν τα θεωρω καλες λυσεις).

Δεν εφταιξα σε τιποτα για την καταντια της χωρας δεν συμμετειχα σε διαφθορα και δεν τα εφαγα μαζι με τους πολιτικους, την ελιτ και τους κομπιναδορους. Το μεροκαματο που πληρωθηκα οποτε δουλεψα ηταν υποχρεωση και οχι χαριστικη παροχη της κυβερνησης.

Και δεν ειμαι ο μοναδικος Ελληνας που βρισκομαι με αυτη την ιστορια. Οι περισσοτεροι βρισκονται σε αυτη την θεση. Δεν φταιμε εμεις που δεν καναμε τιποτα αλλο παρα να εκλεγουμε καθε 4 χρονια πολιτικους οι οποιοι ηταν αχορταγοι για χρημα και εξουσια. Τους αλλους υποψηφιους τους κριναμε (και οχι τελειως αβασιμα) χειροτερους για την χωρα.

Ασχετα με το αν πληρωνουμε και εμεις που δεν φαγαμε τιποτα παλι θα τους ξαναψηφιζαμε γιατι οι αλλοι εξακολουθοπυν να ειναι χειροτεροι και πιο επικινδυνοι. Δεν ειναι ελλειψη παιδειας ή πατριωτισμου αυτη η σταση ουτε καθοδηγειται απο το προσωπικο συμφερον. Υπαγορευεται απο την λογικη.

Ανώνυμος 5 Μαρτίου 2013 στις 8:14:00 μ.μ. EET  

Φίλε Βαγγέλη, αυτά τα «καμαρια που μας κυβερνουσαν» κάποιοι τα ψήφιζαν επί τέσσερεις δεκαετίες, αυτό λέω, και μιλάμε για ποσοστά από 65 έως 80% !, «έχουμε τους πολιτικούς που μας αξίζουν» όπως λένε, αλλά συμβαίνει και το αντίθετο, «και οι πολιτικάντηδες έχουν τους ψηφοφόρους που χρειάζονται», πιστεύω ότι καταλαβαίνεις τι έγραψα στα δύο παραπάνω μηνύματα, θυμήσου την παρακάτω είδηση και βάλε με το νου σου τι άλλες απάτες έχουν αποκαλυφθεί μέχρι τώρα που μιλάμε, «Το νησί με τους 700 (μαϊμού) τυφλούς! Το 2% νομού του Ιονίου απέκτησε πιστοποιητικό σε προεκλογικές περιόδους» (εφημ. Το Βήμα, 01/08/2011). Όταν μιλάω για τον λαό δεν μιλάω για εσένα και για εμένα και τους άλλους συμπατριώτες μας που δουλεύουν τίμια (ή δούλευαν, επειδή τώρα είναι άνεργοι) για να ζήσουν και είναι εντάξει (ή ήταν εντάξει, διότι ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος) στις υποχρεώσεις τους. Μιλάω για όλους αυτούς που εξαργύρωναν την ψήφο τους με ανταλλάγματα και ρουσφέτια από πολιτικάντηδες που ακόμη και η φράση «σαρκοφάγοι του Ελληνισμού» δεν τους περιγράφει ούτε κατά προσέγγισιν. Δίπλα από αυτούς τους ανιδιοτελείς ψηφοφόρους βάλε και τους μη διαπλεκόμενους αλλά παντελώς αδιάφορους έως σημείου αναισθησίας, τους βλάκες, και το πόπολο του τηλε-ντιριντάχτα και της Φατμαγκούλ, πως λέγεται. Οι ορθά σκεπτόμενοι και λογικοί σε αυτήν την χώρα είναι μειοψηφία και η ψήφος τους έχει την ίδια βαρύτητα με τα παρατράγουδα της Πάνια. Κατά διαόλου από χρόνια με 300 και βάλε… που λέει και η Κατερίνα. Όσο και να το αναλύσεις το θέμα, αυτό σκαλώνει στην Παιδεία και την κοινή λογική (άντε, έστω μόνο του Εθνικού συμφέροντος) που κοντεύουν να εκλείψουν. Το ξαναλέω, ο Θεός να βάλει το χέρι του.

Τόλης Β

Vangelis M. 5 Μαρτίου 2013 στις 11:46:00 μ.μ. EET  

Τολη Β θα σου απαντησω για τελευταια φορα στο ζητημα που διαφωνουμε οχι γιατι αρνουμαι να συνομιλησω μαζι σου αλλα για να μην κουραζουμε τους υπολοιπους μιας και πιστευω οτι αυτα που ειχαμε να πουμε στο θεμα τα ειπαμε. Να διευκρινησω επισης οτι δεν εχω καμια διαθεση αντιδικια ουτε εχω διακρινει κατι τετοιο απο εσενα.

Θεωρω οτι το Ελληνικο πολιτικο φαινομενο (βαλκανικο στην ουσια) κραταει τουλαχιστον απο την Τουρκοκρατια και ειναι αυτο που πολλοι αποκαλουν Κοτζαμπασισμο.

Χρειαζεται βαθεια αναλυση στα κοινωνικα αιτια και τις ιστορικες διαδρομες του φαινομενου για να κατανοθει και να αντιμετωπιστει. Η ηθικη καταδικη των διεφθαρμενων πολιτικων και λαου που τους ψηφιζει δεν λυνει κανενα προβλημα οσο το φαινομενο συνεχιζεται.

Κατα την γνωμη μου χρειαζεται νεα πολιτικη δυναμη απο νεα αφθαρτα προσωπα υψηλης ηθικης και πατριωτισμου. Περαν αυτου χρειαζεται γνωση, σχεδιο και αποφασιστικοτητα για το πως θα αντιμετωπιστει η γαγγραινα της διαφθορας.

Κανενα απο τα υπαρχοντα πολιτικα προσωπα και κομματα δεν μου εμπνεει εμπιστοσυνη ή απο τα αδοκιμαστα οπως ο ΣΥΡΙΖα και η Χρυση Αυγη δεν με πειθει οτι θα κινηθει σε αποδεκτα πλαισια.

Η καταπολεμηση της διαφθορας και η εκλογικευση του κρατους ωστε να εχουμε μαι αποτελεσματικη διαχειρηση ειναι υποθεση ενος χρονου το πολυ απο μια κυβερνηση που θελει να τα αντιμετωπισει κατα την γνωμη μου. Ας σκεφτει ο καθε ενας γιατι δεν το κανουν τοσα χρονια και γιατι δεν προκειται να το κανουν... Δειτε με την πιεση της Τροικα ποσες απατες βγηκαν στην φορα και ποσες περιπτωσεις κακοδιαχειρησης σταματησαν εστω και με λυσωδη αντισταση απο το πολιτικο και κρατικο κατεστημενο.

Αν καταλαβετε γιατι το κρατουσαν και προσπαθουν να το κρατησουν το διευθαρμενο συστημα θα καταλαβετε το πολιτικο προβλημα της χωρας μας. Επισης θα διαπιστωσετε για αλλη μια φορα οτι το ψαρι απο το κεφαλι βρομαει.

Υ.Γ. για τον υπερβολικο αριθμο (ψευδο)τυφλων στην Ζακυνθο νομιζω, λογαριαστε ποσοι ενεπλακησαν... 1) Γιατροι Γιατι αραγε; τι ειχαν να κερδισουν; μηπως μια πολιτκη καλυψη για τις αλλες υποθεσεις διαφθορας τους (φακελακια, υπερτιμολογησεις στις προμηθειες νοσοκομειων). 2) Τοπικη πολιτικη καλυψη. Ολοι ηξεραν και κανεις δεν μιλουσε για να μην δυσαρεστησουν και χασουν ψηφους. 3) Υπηρεσιακη καλυψη. Οσο στραβη και αν ειναι η γραφειοκρατεια αυτο κανει μπαμ. Η καλυψη φτανει μεχρι το υπουργειο που δεν ενεργοποιησε ή φροντισε να μην εχει μεθοδους ελεγχου που θα αποκαλυπτουν τοσο εξοφθαλμες απατες. 4) Τι εκανε ο υπουργος; μαλλον ασχολουταν με την καλοπεραση του τον πλουτισμο του και την κομματικη πελατεια...

Ετσι στο συνολο του πληθυσμου το πολυ ενα 10 - 20% διεφθαρμενων με μικρα και μεγαλα οφελη απο την διαφθορα διαφθορα κραταει δεσμευμενο νομικα νμα μην μπορει να κανει τιποτα και χρεωμενο οικονομικα για τα δικα τους σπασμενα τον υπολοιπο πληθυσμο. Και αυτο δεν γινεται μονο στην μεταπολιτευση αλλα απο το 1822. Πεντε χρεοκοπιες εχει η χωρα σε διαστημα μικροτερο των 200 χρονων. Επιτελους πρεπει να τελειωνουμε με αυτη την καταστροφικη ανοχη των διεφθαρμενων.

Ανώνυμος 7 Μαρτίου 2013 στις 4:27:00 μ.μ. EET  

Βαγγέλη, με συγχωρείς για την αργοπορημένη απάντηση. Ούτε εγώ έχω καμιά πρόθεση για αντιδικίες, απλά συζητάμε και το ότι διαφωνούμε σε κάποια πράγματα δεν σημαίνει ότι μαλώνουμε. Συμφωνούμε στο ότι «το ψαρι απο το κεφαλι βρομαει», αλλά όταν το σώμα (στην προκειμένη περίπτωση το εκλογικό) ψηφίζει ξανά και ξανά και ξανά αυτό το βρωμερό κεφάλι, ε, κάτι βρομάει και μάλιστα σκέτη πτωμαΐνη και ψοφίμι, δε νομίζεις; Δεν μιλάω για το ποσοστό των διεφθαρμένων που έχουν αναγάγει το ρουσφέτι σε επιστήμη, αυτό το 10-20% που αναφέρεις, εγώ μιλάω για όλους τους υπόλοιπους (τουλάχιστον το 80%, αφού τόσο είναι ή μάλλον ήταν το διαχρονικό ποσοστό του δικομματισμού), που ενώ ήξεραν και γνώριζαν, καταρήμαξαν και χαντάκωσαν με την ψήφο τους την Ελλάδα, την τωρινή και την επερχόμενη γενιά, και φίλε μου, αυτό το μη χείρον βέλτιστον που λες, δεν είναι δικαιολογία και δεν δικαιολογεί σε τίποτα απολύτως τις πολιτικές επιλογές της προηγούμενης γενιάς που τα έκανε μαντάρα, μη το επαναλαμβάνεις. Όσους στρίμωξα στην γωνία και τους πίεσα μου εκμυστηρεύτηκαν ότι «είχαν και ένα παιδί να βολέψουν», γι’ αυτό σου λέω άστο, δεν είναι μόνο οι διεφθαρμένοι, και οι άλλοι μια χαρά ήξεραν και έβλεπαν ότι η Ελλάς αργοπεθαίνει, αλλά κοίταξαν το δικό τους συμφέρον αντί για το Εθνικό. Αυτό λέω και γι’ αυτό τσατίζομαι όταν βλέπω στην τηλεόραση τα γερόντια να διαμαρτύρονται για τις περικοπές στις συντάξεις τους και για τα φάρμακα τους. Που περιμένατε να φτάσουμε ρε με αυτούς που ψηφίζατε τόσα χρόνια;;; Κάθε επομένη των εκλογών το ίδιο τροπάρι, «ο λαός παρασύρθηκε», «ο λαός εξαπατήθηκε», «φοβέρισαν τον λαό», «εκβίασαν τον λαό» κτλ, και όταν επιτέλους αυτός ο λαός ξύπνησε μετακινήθηκε σωρηδόν (σαν τα μπάζα) στον ανελλήνιστο ελληνόφωνο ΣΥΡΙΖΑ!!!! Άντε να τον βγάλουν κυβέρνηση να πέσει να μας πλακώσει η ταφόπλακα να τελειώνουμε!

Γι’ αυτό σου λέω Βαγγέλη άστο, όσο ψηφίζει και η κουτσή Μαρία πολιτικάντηδες σαν κι αυτούς που έχουμε, που τους «θρέφει» αυτή η κουτσή Μαρία (πικρή αλήθεια, είπαμε, βρίσκουν και τα κάνουν), σε έναν φαύλο κύκλο κατρακύλας και σιχαμένης παρακμής, προκοπή δεν πρόκειται να δούμε στον αιώνα τον άπαντα.

ΥΓ: Ας τονίσω και εγώ στο τελευταίο για αυτό το θέμα μήνυμα ότι δεν έχω καμία απολύτως σχέση με την Χρυσή Αυγή, δεν την ψήφισα και ούτε πρόκειται να την ψηφίσω. Εδώ που φτάσαμε προτιμώ την αποχή απ’ το να κινδυνεύω να ψηφίσω κάποιον που θα ρημάξει την Πατρίδα μου.

Τόλης Β

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP