H ημερήσια διαταγή-καταπέλτης του απερχόμενου Α/ΓΕΣ

Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Ο απερχόμενος Α/ΓΕΣ, Αντιστράτηγος
Κωνσταντίνος Γκίνης
Mικροπολιτική εναντίον Εθνικής Άμυνας: Σημειώσατε 1. Κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγράψει κάποιος τα όσα μεταφέρει με την Ημερήσια Διαταγή του ο απερχόμενος Α/ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Γκίνης. Όπως ήταν φυσικό, γίνεται ιδιαίτερη μνεία στην Νέα Δομή Δυνάμεων και όσους που την πολέμησαν, φωτογραφίζοντας τους στην ουσία ως υπεύθυνους για την  αλλαγή τριών αρχηγών σε διάστημα 16 μηνών. Το γεγονός αυτό δεν μπορεί παρα να μας θυμίσει τα όσα είπε περί σουβλατζίδων ο πρώην Α/ΓΕΣ Ζιαζιάς σε πρόσφατη συνέντευξη του ("Γιατί δεν σημειώνεις;"). Να σημειώσουμε ότι η ΝΔΔ έχει εγκριθεί εδώ και μήνες, αλλά δεν προωθείται από τον ΥΕΘΑ Π. Παναγιωτόπουλο, ο οποίος έχει υποκύψει στις πιέσεις κάθε λογής παραγόντων, κατα παράβαση κάθε επιχειρησιακής λογικής. Για τις περικοπές δε, ο πρώην Α/ΓΕΣ σημειώνει πως αυτές έγιναν ερήμην των Γενικών Επιτελείων, τα οποία δεν εισακούστηκαν από τον ΥΕΘΑ..

Προκαλεί αλγεεινή εντύπωση η λογοκρισία της ΗΔ Γκίνη, η οποία δεν έχει αναρτηθεί ούτε καν στην στην ιστοσελίδα του ΓΕΣ. Ευτυχώς -προς το παρόν- δεν έχουμε παρατηρήσει τις αθλιότητες που ακολούθησαν την αποστρατεία Ζιαζιά, ο οποίος δέχτηκε τόνους λάσπης.


"Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Στρατιώτες, Εθνοφύλακες και Πολιτικό Προσωπικό του Ελληνικού Στρατού.

Κατόπιν αποφάσεως του ΚΥΣΕΑ, μετά από 38 συνεχή έτη υπηρεσίας, απέρχομαι στον πολιτικό βίο, παραδίδοντας τα καθήκοντα του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού στον φίλο, συμμαθητή και καταξιωμένο συνάδελφο Αντγο Τσέλιο Αθανάσιο.

Τη στιγμή αυτή διακατέχομαι από συγκίνηση, γιατί αποχωρίζομαι όλους εσάς, που υπήρξατε φιλότιμοι και πολύτιμοι συνεργάτες, ανεξαρτήτως θέσεως και βαθμού και μας συνέδεσαν κοινές επιδιώξεις και κοινές προσπάθειες για την πραγμάτωσή τους.

Νοιώθω υπερήφανος που η Πατρίδα, με τίμησε να την υπηρετήσω από τη θέση του Α/ΓΕΣ, που με εμπιστεύθηκε να την εκπροσωπήσω σε κρίσιμες θέσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Επίσης νοιώθω έναν απέραντο σεβασμό για τον Ελληνικό Στρατό, που με πήρε νεαρό παιδί με μόρφωσε, με εκπαίδευσε, με εμπιστεύτηκε και μου έδωσε τη δυνατότητα να διοικήσω όλα τα κλιμάκια της Ιεραρχίας των Μονάδων και Σχηματισμών του.

Επίσης νοιώθω ιδιαίτερη συγκίνηση γιατί τερματίζω τη σταδιοδρομία μου στο λίκνο του Στρατού μας, τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπιδων, σε διαφορετικό χώρο απ’ όπου αποφοίτησα, που όμως σε τίποτα δεν αναιρεί την προσφορά της Σχολής αυτής προς την Πατρίδα, του πρώτου ανωτάτου εκπαιδευτικού ιδρύματος της χώρας, που γαλούχησε του ηγέτες του στρατού μας οι οποίοι πρωταγωνίστησαν σε όλους τους αγώνες του Έθνους.

Ο Ελληνικός Στρατός αντιπροσωπεύει τη χερσαία ισχύ η οποία αποτελεί τη θεμελιώδη συνιστώσα της συνολικής μας μαχητικής ισχύος για την εκπλήρωση των έργων και των αποστολών της Εθνικής Στρατιωτικής Στρατηγικής.

Παρέλαβα την Αρχηγία του ΓΕΣ σε μια δύσκολη στιγμή για το Στρατό μας, η οποία είχε προκληθεί από άστοχους χειρισμούς. Επωμίσθηκα βαριά ευθύνη έναντι, του ελληνικού λαού, των προκατόχων μου, απέναντί σας, αλλά και της Πατρίδος συνολικά. Θεωρώ ότι την έφερα στο ακέραιο σε πέρας.

Αναμφισβήτητα, η αποστρατεία ενός Α/ΓΕΣ επτά μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και τριών αρχηγών σε διάστημα 16 μηνών, προκαλεί προβληματισμό και ερωτηματικά για τον τρόπο προσέγγισης των θεμάτων άμυνας και ασφάλειας της Χώρας από τους αρμοδίους.

Οι λόγοι της αποστρατείας δεν έχουν σημασία για ένα στρατιώτη που έχει δώσει όρκο θυσίας ζωής προς την Πατρίδα.

Μετά παρρησίας, όπως το έκανα και εν ενεργεία θα εκφράσω την άποψή μου ότι, οι Αρχηγοί αλλά και άλλες υψηλές θέσεις της στρατιωτικής ιεραρχίας πρέπει να έχουν κλειστή θητεία, για εκπλήρωση συγκεκριμένων στόχων. Έλεγα πάντα μετά από το πέρας της όποιας δικής μου, τώρα πλέον θεωρώ ότι δεν υφίσταται ούτε ίχνος ιδιοτελείας.

Επίσης στη δημοκρατική Ελλάδα του 21ου αιώνα, η τελική έγκριση της επιλογής των αρχηγών πρέπει να περνά από σχετική επιτροπή της Βουλής μετά από ακρόαση του υποψηφίου. Τέλος αυτή πρέπει να γίνεται εγκαίρως για την κατάλληλη ενημέρωσή και προετοιμασία του Α/ΓΕΣ.

Παρά τις δυσχερείς συνθήκες προχωρήσαμε τάχιστα στην επανεξέταση της Μελλοντικής Δομής Δυνάμεων. Διαμορφώσαμε μια δομή σύγχρονη, ευέλικτη, ικανή να ανταποκριθεί στις τρέχουσες αλλά και στις μελλοντικές ανάγκες άμυνας και ασφάλειας της Χώρας, αξιοποιώντας τους υπάρχοντες ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους και υποδομές.

Δυστυχώς, αυτή η δομή η οποία διαμορφώθηκε από τα προβλεπόμενα θεσμικά όργανα και διαδικασίες του στρατιωτικού επιπέδου, στα πλαίσια του Εθνικού Αμυντικού Σχεδιασμού, παραμένει αδρανής και γίνεται αντικείμενο κριτικής, αξιολόγησης και προτάσεων ανεύθυνων και ασχέτων προς την άμυνα παραγόντων, ενώ τα καθ’ ύλη αρμόδια όργανα του πολιτικο-στρατιωτικού και πολιτικού επιπέδου παραμένουν σιωπηλά και αδρανή.

Για το Στρατό, υπό το κράτος της τρέχουσας δημοσιονομικής κατάστασης αλλά και άλλων παραγόντων που δεν κρίνεται σκόπιμο να αναλυθούν εδώ, η δομή έπρεπε να είχε εφαρμοσθεί χθες, σήμερα είναι ήδη καθυστερημένη.

Η εφαρμογή της δομής αυτής θα αποτελέσει αφετηρία, μέτρο και ένδειξη βούλησης για μια συστηματική και αποτελεσματική επαναπροσέγγιση των δυνατοτήτων του Στρατού μας στο νέο γεωστρατηγικό περιβάλλον που διαμορφώνεται, υπό το κράτος των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή στρατηγικού ενδιαφέροντος της πατρίδος μας.

Επαναπροσεγγίσθηκαν τα συστήματα εκπαιδεύσεως, Διοικητικής Μέριμνας, υγειονομικής υποστήριξης, οικονομικής υποστήριξης, επιστράτευσης, σε ολιστική βάση.

Προχωρήσαμε στην μελέτη της αναδιάρθρωσης του ΓΕΣ, με έμφαση στη διαφάνεια της διαχείρισης του ανθρωπινού δυναμικού αλλά και στον ολιστικό αλλά και διαφανή σχεδιασμό της υποστήριξης διοικητικής μέριμνας του Στρατού μας. Σε αναθεώρηση της οργανώσεως των Σχηματισμών ΔΜ, σε εφαρμογή της ηλεκτρονικής ανάθεσης παρακολούθησης του επιτελικού έργου του ΓΕΣ, στο σχεδιασμό ώστε να υπάρχει ομαδοποίηση και ενότητα έργων σε όλα τα κλιμάκια διοικήσεως, με τα οποία θα επιτευχθεί οικονομία, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στη ενάσκηση αυτής.

Στο επιχειρησιακό πεδίο τώρα, στους Σχηματισμούς και Μονάδες. Εκεί που πραγματικά κτύπα η καρδιά του Στρατού μας, στα φυλάκια, στα παρατηρητήρια, στις βραχονησίδες, στα πεδία ασκήσεων και βολών, στα στρατόπεδα, στις εγκαταστάσεις ΔΜ, στην ξηρά, στη θάλασσα και στον αέρα. Παρά τη δυσμενή δημοσιονομική συγκυρία, και παρά τις οποίες δυσκολίες συνεχίσαμε την δραστηριότητα μας, την εθνική μας παρουσία, την προσπάθεια μέριμνας για το προσωπικό και πετύχαμε πράγματα που θεωρούνται απίστευτα.

Επίσης συνεχίσαμε την προσπάθεια για τη βελτίωση της παρεχομένης εκπαίδευσης στις Σχολές και στα Σχολεία μας. Αν κάτι για το όποιο θα ήθελα να υπερηφανευτώ στην αρχηγία μου και το θεωρώ την μεγαλύτερη επιτυχία μου είναι η εισαγωγή διδασκαλίας της στρατιωτικής σκέψης στις σχολές και στα σχολεία μας, και η έναρξη της διαδικασίας για την ανάδειξη της ελληνικής στρατιωτικής σκέψης. Θέμα, κεφαλαιώδους σημασίας που θα έχει σημαντικές θετικές επιπτώσεις στο μέλλον.

Δυστυχώς, στα πλαίσια της δυσχερούς δημοσιονομικής συγκυρίας τα στελέχη μας αλλά και όλο το προσωπικό μας υπέστησαν δραματικές μειώσεις στις αποδοχές τους οι οποίες τους οδηγούν σε δυσχερή κατάσταση. Η θέση του ΓΕΣ και όλων των ΓΕ ήταν να μην πραγματοποιηθούν περαιτέρω μειώσεις όχι γιατί οι στρατιωτικοί αποτελούν ξεχωριστό τμήμα της κοινωνίας, ή γιατί απαιτούσαμε ειδική μεταχείριση, αλλά γιατί είχαν ήδη υποστεί σημαντικές μειώσεις. Δεν εισακουστήκαμε, τα μέτρα ελήφθησαν ερήμην των ΓΕ, με τα γνωστά οδυνηρά αποτελέσματα. Αμέσως, αρχίσαμε προσπάθειες για την αποκατάσταση προφανών αδικιών για το προσωπικό μας στην παραμεθόριο, για την εργασία πέραν του πενθημέρου και άλλα μέτρα, τα οποία ευελπιστώ να εγκριθούν γιατί τα στελέχη μας πραγματικά τα δικαιούνται. Επίσης ευελπιστώ το νέο μισθολόγιο που η σύνταξή του ξεκινά τώρα να αντιμετωπίσει τα σφάλματα του παρελθόντος τα οποία μας έχουν οδηγήσει σε ανορθολογικές καταστάσεις. Σταθερή μου θέση είναι ότι οι αποδοχές κάθε μορφής του προσωπικού πρέπει να διέπονται από διαφάνεια, για την δημιουργία κλίματος δικαιοσύνης εντός του Στρατού αλλά και εμπιστοσύνης από την κοινωνία.

Επίσης συνεχίσαμε την προσπάθεια για ανόρθωση του ΜΤΣ, ενός ταμείου το οποίο αν δεν ελαμβάνοντο μέτρα και δεν υπήρχε η στήριξη του Υπουργείου Οικονομικών, θα βρισκόταν τώρα στο χείλος του γκρεμού, με δυσμενή αποτελέσματα για το προσωπικό μας αλλά και για τους συνταξιούχους συναδέλφους. Πιστεύω ότι αν συνεχίσουμε την πειθαρχημένη προσπάθεια που έχει αρχίσει θα τα καταφέρουμε προς όφελος όλων.

Αυτά είναι ενδεικτικά, δεν θεωρώ σκόπιμο να κάνω αυτή τη στιγμή απολογισμό του έργου που επιτελέσθηκε κατά το διάστημα της αρχηγίας μου. Αυτό θα το κάνετε εσείς, αυτό το έργο σας ανήκει ολοκληρωτικά, και σας παρακαλώ να είστε αυστηροί και δίκαιοι στην κρίση σας.

Θεωρώ υποχρέωσή μου να αναγνωρίσω σ΄ όλους σας τη σκληρή προσπάθεια που καταβάλατε, πέρα από κάθε επαγγελματική υποχρέωση και καθήκον, μη φειδόμενοι κόπου και χρόνου, την πίστη στην εκτέλεση της αποστολής, τη διάθεση προσφοράς που σας διακατείχε, την ψυχή και το ήθος σας. Μαζί προωθήσαμε νέα θέματα και αναπτύξαμε πρωτοβουλίες και καινοτόμες δραστηριότητες.

Δεν αρκεσθήκαμε στη διαχείριση απλώς των τρεχόντων θεμάτων και καταστάσεων. Δουλέψαμε σκληρά, γιατί ενστερνισθήκαμε όλοι μας ότι «δεν υπάρχει όριο προσφοράς προς την Πατρίδα» και δεν αναρωτηθήκαμε «τι κάνει η Πατρίδα για μας», αλλά αντιστρέψαμε το ερώτημα και προσπαθήσαμε να απαντήσουμε στο «τι κάνουμε εμείς για την Πατρίδα», αποδεικνύοντας καθημερινά εν τοις πράγμασι, ότι το να ξεπερνούμε τα όρια των δυνάμεών μας, για να επιτελέσουμε την αποστολή μας δεν είναι παρωχημένο, ούτε ρομαντικό ούτε ακατόρθωτο.

Για τα προαναφερθέντα, σας εκφράζω από τα βάθη της καρδιάς μου τις ειλικρινείς μου ευχαριστίες και σας καλώ να το συνεχίσετε με τον ίδιο ενθουσιασμό, με πνεύμα αγάπης και συναδελφικότητας, αλλά και να το βελτιώσετε, προκειμένου να ανεβάσετε ακόμη περισσότερο το επιχειρησιακό επίπεδο του Στρατού μας.

Σε μια εποχή εντόνων κοινωνικών διεργασιών, πολλοί ελκόμενοι από την ελευθερία της διακίνησης της πληροφορίας, αμφισβητούν θεμελιώδεις και διαχρονικές αρχές λειτουργίας του Στρατού μας. Θα τους προτρέψω να ανατρέξουν στον Όρκο που έδωσαν προς την Πατρίδα και αν δεν βρουν τις κατάλληλες απαντήσεις θα πρέπει να επανεξετάσουν και επαναπροσδιορίσουν την πορεία τους.

Επίσης σας προτρέπω:

Να ασχολείσθε με επαγγελματικό ζήλο στα καθήκοντά σας, που απορρέουν από τη θέση και το βαθμό σας, στηριζόμενοι στις δυνάμεις σας, με προγραμματισμό και μεθοδικότητα, με λεβεντιά, ελευθερία σκέψεως και ενεργειών, που απορρέουν από το «γνώθι σ΄ αυτόν», την προσωπικότητα και την επαγγελματική σας κατάρτιση.

Να θέσετε στο κέντρο των ενεργειών και της δραστηριότητας σας τον ΑΝΘΡΩΠΟ και οι διοικούντες να έχουν κατά νουν, ότι «κατά νόμο άρχουν, ουκ αεί άρχουν και ανθρώπων άρχουν».

-Να τηρείτε με πίστη τον όρκο σας.

-Να εργάζεσθε με υπευθυνότητα, ρεαλισμό, ενθουσιασμό και ανοικτό μυαλό, πάντοτε στα πλαίσια που καθορίζουν οι στρατιωτικοί κανονισμοί και διαταγές.

-Να έχετε ως πρότυπα εκείνους που διακρίνονται για το ήθος, την εντιμότητα και τις αξίες τους και να στηρίζετε τις όποιες προσπάθειές τους.

Να είστε υπερήφανοι που υπηρετείται στον Ελληνικό Στρατό, το Στρατό που με τους αγώνες του, τις επιτυχίες και τις αποτυχίες του, τις καλές και τις κακές του στιγμές διαμόρφωσε και διατηρεί τη σημερινή Ελλάδα. Ειδικότερα, σήμερα που γιορτάζουμε τα 100 χρόνια από τους Βαλκανικούς Πολέμους πρέπει να ανατρέξουμε στο φρόνημα και στο πνεύμα θυσίας των μαχητών εκείνης της περιόδου και να αντλήσουμε διδάγματα, ηθικό αλλά και έμπνευση για την αντιμετώπιση της σημερινής δύσκολης καταστάσεως.

Να φυλάξτε ως κόρη οφθαλμού τη συναδελφική αλληλεγγύη καθώς και το έργο που επιτελέσατε και ήταν έργο περισσεύματος ψυχής πέραν της απλής εκπλήρωσης επαγγελματικών υποχρεώσεων.

Να ενθυμείσθε πάντοτε ότι η παρουσία του Στρατού μας, σε διάφορα μέρη της Ελλάδος δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά επ’ ωφελεία, καταρχήν, της κοινωνίας που μας περιβάλλει με αγάπη και μας στηρίζει σε όλες τις ενέργειές μας αλλά και του συνόλου του λαού μας. Πρέπει σε κάθε περίπτωση να ενισχύσουμε την ήδη στενή σχέση στρατού και κοινωνίας.

Να εκπληρώσουμε όταν και όποτε απαιτηθεί τη βαριά υποχρέωση, της διαφύλαξης βωμών και εστιών και της μεγάλης και ένδοξης ιστορίας μας. Ιδιαίτερα σήμερα, υπό τις τρέχουσες, δύσκολες για την χώρα, περιστάσεις, οφείλουμε να αγωνιζόμαστε για την τήρηση αυτής της υπόσχεσης και το δικό μας υψηλό ηθικό να αποτελεί για τους υπόλοιπους Έλληνες, πηγή έμπνευσης, υπερηφάνειας και σιγουριάς.

Σε όλη την 38χρονη σταδιοδρομία μου παρέμεινα πιστός και φιλότιμος στρατιώτης σύμφωνα με τον Όρκο που έδωσα. Εργάσθηκα πάντα με γνώμονα το συμφέρον της Υπηρεσίας και της Πατρίδος αλλά και του προσωπικού μας. Ειδικά αυτή τη δυσχερή περίοδο και βλέποντας στο μέλλον, στη διατήρηση των θέσεων εργασίας τόσο του στρατιωτικού όσο και του πολιτικού προσωπικού. Φεύγω με το κεφάλι ψηλά κοιτάζοντας σας κατάματα.

Ευχαριστώ το Θεό που μου έδωσε δύναμη και κουράγιο να ανταποκριθώ στη δύσκολη αποστολή μου.

Στο νέο Αρχηγό, Αντγο Τσέλιο Αθανάσιο, εύχομαι υγεία, δύναμη, κουράγιο και κάθε επιτυχία στα νέα καθήκοντά του, τα οποία είμαι βέβαιος ότι θα υπηρετήσει με τη μέγιστη δυνατή τιμή και αποτελεσματικότητα.

Υποκλίνομαι ευλαβικά στις πολεμικές μας σημαίες και αποτίω φόρο τιμής στους αθάνατους νεκρούς των αγώνων του Έθνους, αλλά και τους ήρωες της ειρηνικής περιόδου που έπεσαν ή τραυματίστηκαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, επιδεικνύοντας θάρρος και αυταπάρνηση.

Εύχομαι ο Θεός να χαρίζει σε όλους σας υγεία, δύναμη, ατομική και οικογενειακή ευτυχία κάθε επαγγελματική επιτυχία και εκπλήρωση των προσδοκιών σας.. Ο Άγιος Γεώργιος και η Αγία Βαρβάρα είθε να στέκουν δίπλα σας, να καθοδηγούν τα βήματά σας και το έργο σας. Αποχαιρετώντας σας, σας καλώ να αναφωνήσουμε

Ζήτω το Έθνος
Ζήτω ο Στρατός"

Στρατηγός Κωνσταντίνος Γκίνης
Α/ΓΕΣ

24 σχόλια:

Αρματιστής 11 Μαρτίου 2013 στις 1:33:00 π.μ. EET  

Αγαπητέ φίλε εν κρυπτώ καλησπέρα

"Δυστυχώς, αυτή η δομή η οποία διαμορφώθηκε από τα προβλεπόμενα θεσμικά όργανα και διαδικασίες του στρατιωτικού επιπέδου, στα πλαίσια του Εθνικού Αμυντικού Σχεδιασμού, παραμένει αδρανής και γίνεται αντικείμενο κριτικής, αξιολόγησης και προτάσεων ανεύθυνων και ασχέτων προς την άμυνα παραγόντων, ενώ τα καθ’ ύλη αρμόδια όργανα του πολιτικο-στρατιωτικού και πολιτικού επιπέδου παραμένουν σιωπηλά και αδρανή."

Η παραπάνω παράγραφος της ΗΔ του απερχόμενου Αρχηγού, αποδεικνύει με το καλύτερο τρόπο ότι μόνο προβληματισμός, απορίες και κρίσιμα ερωτηματικά εγείρονται σε κάθε σκεπτόμενο πολίτη αυτής της χώρας για τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει τα ζητήματα άμυνας και ασφάλειας της Χώρας η πολιτική ηγεσία.

Είχαμε κάνει αρκετή συζήτηση εδώ για το τι θα κάνει μια κυβέρνηση της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ για τις ΕΔ. Θυμάμαι ότι είχε γίνει μεγάλη συζήτηση για το ότι σε περίπτωση που θα αναλάμβανε τη κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ θα μείωνε τις αμυντικές δαπάνες, ενώ αν θα αναλάμβανε η ΝΔ θα τις αύξανε!!!

Το κυρίαρχο στοιχείο όμως για μια ισχυρή άμυνα, δεν είναι τόσο οι αμυντικές δαπάνες, όσο οι πολιτικές που ακολουθούνται.

Και εγώ πιστεύω ότι οι πολιτικές που ακολουθούνται δεν θα πρέπει να μας κάνουν "περήφανους". Ή μάλλον θα πρέπει να αισχύνονται αυτοί που τις επιβάλουν. Δεν περιποιεί τιμή σε κανένα η αλλαγή του Α/ΓΕΣ αλλά και της υπόλοιπης ανώτατης ηγεσίας μέσα σε 7 μήνες. Απαράδεκτα πράγματα. Δεν περιποιεί τιμή σε κανένα το "γιατί δεν σημειώνεις". Και μάλιστα αυτό να φεύγει από τα χείλη ενός πρώην αρχηγού. Δεν υπάρχει κανένα ελαφρυντικό για το ότι δεν εγκρίνεται η νέα δομή δυνάμεων. Είναι ασυγχώρητο ότι δεν αυξάνει η θητεία και δεν κλείνουν τα κέντρα και παράκεντρα. Είναι τραγικό ότι σε διάφορες τρύπες του λεκανοπεδίου βόσκουν 4000 αδέσποτα μόνο του στρατού (διότι υπάρχουν ακόμη η ΠΑ και το ΠΝ και εκεί γίνεται το πάρτι των ημετέρων).

Τελικά:
Οι αμυντικές δαπάνες μειώθηκαν.
Η θητεία δεν αυξήθηκε.
Τα Μ1Α1 και τα άλλα ερπυστριοφόρα δεν ήρθαν.
Τα Υ/Β και οι πυραυλάκατοι … κάποτε θα ολοκληρωθούν.
Θα νοικιάσουμε ΦΡΕΜ, αφού προηγουμένως αλλάξαμε τις επιχειρησιακές απαιτήσεις που πρέπει να πληρούν οι νέες φρεγάτες του ΠΝ.
Τα κέντρα δεν έκλεισαν. Ομοίως και τα παράκεντρα.
Το ΚΕΝ Καλαμάτας άνοιξε ή θ’ ανοίξει.
Τα βύσματα συνεχίζουν.
Οι μεταθέσεις και οι προαγωγές γίνονται καθ’ υπαγόρευση.
Τα μόνιμα στελέχη και οι οικογένειές τους πένονται, αλλά παρ’ όλα ταύτα διαθέτουν υψηλό ηθικό.

Εκείνο που συνεχίζω να αγνοώ, είναι σε ποιο στάδιο βρίσκεται το πρόγραμμα του ψηφιακού στρατιώτη. Όποιος μπορεί ας με διαφωτίσει.


ΥΓ. Διαψεύδω κάθετα όποιον ισχυριστεί ότι διαβλέπει στα λόγια μου κάποια απογοήτευση. Όλως αντιθέτως. Αν δεν το έχετε αντιληφθεί «είμαστε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα».

enkripto 11 Μαρτίου 2013 στις 1:59:00 π.μ. EET  

Αγαπητέ Αρματιστή, καλησπέρα. Περιέγραψες σε 10 σειρές τις τελευταίες 150 αναρτήσεις του ιστολογίου..

ΥΓ. Ξέχασες να αναφέρεις πώς οι οπλίτες πληρώνονται ακόμα το συμβολικό δεκάρικο, την στιγμή που το χρεωκοπημένο Ελληνικό δημόσιο πληρώνει τους λεγόμενους "αντιρρησίες συνείδησης" το 25πλάσιο - δλδ 250 ευρώ..(περισσότερα προσεχώς)

Έτσι τιμά ο κ.Παναγιωτόπουλος τα παιδιά στις βραχονησίδες και το ποτάμι. Επιβραβεύοντας τους λουφαδόρους.

ΥΓ2 Το ΚΕΝ Καλαμάτας δέχεται κανονικά νεοσύλλεκτους.

Αρματιστής 11 Μαρτίου 2013 στις 9:27:00 π.μ. EET  

Να προσθέσω πληροφοριακά για τη μισθοδοσία των κληρωτών τα ακόλουθα:

Με το νόμο 446 του 1914 καθορίστηκε ότι οι οπλίτες που υπηρετούσαν ή ανήκαν στην α' και β' σειρά εφεδρείας έπαιρναν ημερήσιο μισθό:

Λοχίες: 0,47 δρχ Χ 30 ημέρες = 14,10 δρχ το μήνα

Δεκανείς: 0,42 δρχ Χ 30 ημέρες = 12,60 δρχ το μήνα

Υποδεκανείς - στρατιώτες: 0,36 δρχ Χ 30 ημέρες = 10,80 δρχ το μήνα

Για σύγκριση:
Ο μισθός του ανθυπολοχαγού είχε καθοριστεί στις αρχές του 1915 (Ν.544/1915) στις 140 δρχ.

Δηλαδή, το 1914, πριν 100 χρόνια, υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο και τότε, ο κληρωτός λοχίας και ο στρατιώτης έπαιρναν αντίστοιχα το 1/10 και το 1/14 του μισθού του ανθυπολοχαγού.

Και αν θα θέλαμε να τηρήσουμε και σήμερα την ίδια αναλογία, ο μεν κληρωτός λοχίας θα έπρεπε να παίρνει 140 ευρώ το μήνα περίπου, ο δε στρατιώτης 70 ευρώ περίπου.

Θα τα θεωρούσα πολύ λίγα, αλλά δυστυχώς σήμερα η πατρίς τους δίνει ψίχουλα. Ενώ αντιθέτως ο αντιρρησίας συνείδησης επιβραβεύεται με 250 ευρώ.

Τελικά είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα!

ΥΓ. Τα παραπάνω στοιχεία αναφέρονται στο βιβλίο "Ιστορία της Οργάνωσης του Ε.Σ. 1821-1954)", ΔΙΣ/ΓΕΣ, σελίδες 322, 323. Όποιος επιθυμεί μπορεί να το προμηθευτεί από το Τυπογραφείο του Ελληνικού Στρατού (ΤΥΕΣ/ΓΕΣ) στο στρατόπεδο ΠΑΠΑΓΟΥ, κάθε Τετάρτη πρωινές ώρες, όπως και τις λοιπές εκδόσεις της ΔΙΣ. Το αντίτιμο είναι συμβολικό. 2-3 ευρώ οι περισσότεροι τόμοι.

Ανώνυμος 11 Μαρτίου 2013 στις 9:34:00 π.μ. EET  

ανέκδοτο:
τί κοινό έχουν ένας αλβανός σουβλατζής, ένας μαροκινός ταξιτζής και ένας παπάς στην καλαμάτα;

ρίχνουν Α/ΓΕΣ.

μηδενιστής

Ανώνυμος 11 Μαρτίου 2013 στις 10:36:00 π.μ. EET  

"Τελικά είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα!"

έρχεται και το καρναβάλι!!!!

μηδενιστής

oikologia-gea 11 Μαρτίου 2013 στις 10:44:00 π.μ. EET  

Σαν ένας απλός Έφεδρος Ανθυπολοχαγός Μηχανικού και μάλιστα ..... παρελθούσης κλάσεως, αλλά πάντα πιστός τοις κείνων ρήμασιν, δεν περίμενα λιγότερο εύστοχες παρατηρήσεις από τον ΑΡΜΑΤΙΣΤΗ τον οποίο ανελλιπώς διαβάζω, για να μαθαίνω.

Ιδίως εκείνη η οποία αφορά την τελείως αδίαφορη και περί άλλα τυρβάζουσα πολιτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το κυρίαρχο στοιχείο όμως για μια ισχυρή άμυνα, δεν είναι τόσο οι αμυντικές δαπάνες, όσο οι πολιτικές που ακολουθούνται.

Επειδή, σε χρόνο πολύ παλαιό, έτυχε να γνωρίσω τον τότε έφηβο Πάνο Παναγιωτόπουλο, φοβούμαι ότι δεν είναι ο άνθρωπος για την θέση αυτή. Αλλά μήπως ήσαν καλλίτεροι οι προγενέστεροι του;

Φοβούμαι πως οι "πολιτικοί" παίζουν πολιτικά παίγνια “εν ου παικτοίς” και δεν έχουν αντιληφθεί την σοβαρότητα των καθηκόντων τους.

Μάλλον θεωρούν ότι η ΠΟΛΙΤΙΚΗ είναι ένα παιχνίδι το οποίο μπορούν να παίζουν "εις βάρος και δια λογαριασμόν μας"!

Ευμένης Καρδιανός



Αρματιστής 11 Μαρτίου 2013 στις 11:33:00 π.μ. EET  

Θα ήθελα να γράψω λίγα λόγια για κάτι που ανέφερε ο απερχόμενος Α/ΓΕΣ στην ΗΔ του και πέρασε απαρατήρητο. Αφορά την ακόλουθη παράγραφο:

«Αν κάτι για το όποιο θα ήθελα να υπερηφανευτώ στην αρχηγία μου και το θεωρώ την μεγαλύτερη επιτυχία μου είναι η εισαγωγή διδασκαλίας της στρατιωτικής σκέψης στις σχολές και στα σχολεία μας, και η έναρξη της διαδικασίας για την ανάδειξη της ελληνικής στρατιωτικής σκέψης.»

Μόνο και μόνο για αυτή του την απόφαση, δηλαδή την εισαγωγή του μαθήματος της ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ στις σχολές και τα σχολεία του Ε.Σ., αξίζει κάθε έπαινος στον απερχόμενο Α/ΓΕΣ. Και δικαίως αισθάνεται περηφάνια.

Σε αυτό το χώρο, του «εν κρυπτώ», πολλές φορές έχω αναφερθεί σε αυτό το ζήτημα. Είτε αμέσως είτε εμμέσως. Η σπουδή της στρατιωτικής σκέψης, είναι κάτι που απουσίαζε χαρακτηριστικά από τα προγράμματα εκπαίδευσης των στρ σχολών. Περίσσευε οτιδήποτε άχρηστο και απουσίαζαν χαρακτηριστικά από την εκπαίδευση των υποψήφιων αξιωματικών αλλά και των ήδη αξιωματικών, τα γνωστικά αντικείμενα που τους καθιστούν ικανούς αξιωματικούς.

Η στρατιωτική κατάρτιση και γενικά η στρατιωτική τέχνη αποτελούν μια ιδιαίτερη επιστήμη. Την αποκαλούμενη στρατιωτική επιστήμη. Για να τη σπουδάσεις, πρέπει να εμβαθύνεις σε ένα ευρύ κύκλο ειδικών γνωστικών αντικειμένων, που ελάχιστη σχέση έχουν με αυτά που περιέχονται στα προγράμματα των σχολών του ΕΣ σήμερα, αλλά και αυτά που περιέχονταν στο παρελθόν.

Κάτω από την άχρηστη επιδίωξη (που τίποτε το πρακτικό δεν προσφέρει) της κατοχύρωσης ισοτιμίας του τίτλου σπουδών που αποδίδει η ΣΣΕ με τον αντίστοιχο των υπολοίπων ΑΕΙ, θυσιάστηκε η ουσιαστική κατάρτιση των υποψήφιων αξιωματικών του στρατού. Προκειμένου το πτυχίο του ανθυπολοχαγού που εξέρχεται από τη σχολή Ευελπίδων να είναι ισότιμο των ΑΕΙ (σε τι χρησιμεύει αυτή η ισοτιμία;), δόθηκε βάρος στην λεγόμενη «ακαδημαϊκή εκπαίδευση», η οποία περιλαμβάνει γνωστικά αντικείμενα που καμιά πρακτική αξία δεν έχουν με αυτό που θα κληθεί να κάνει ο αξιωματικός. Αντικείμενα, που ακόμη και μεταξύ τους δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση. «Πυρηνική φυσική» και «πολιτική ιστορία». «Χημεία» και «συνταγματικό δίκαιο». «Φυσική» και «δημόσιο δίκαιο».

Και βεβαίως δεν γνωρίζω κανένα νομικό που να διδάσκεται φυσική χημεία. Όπως δεν γνωρίζω και κανένα τμήμα ΑΕΙ που πέρα από την επιστημονική-ακαδημαϊκή εκπαίδευση που παρέχει στα γνωστικά του αντικείμενα, να παρέχει στους φοιτητές του -κατ’ αναλογία των προγραμμάτων των στρατιωτικών σχολών που παρέχουν ακαδημαϊκή εκπαίδευση- και στρατιωτική εκπαίδευση.
Με άλλα λόγια, μιλάμε για σχιζοφρενικές καταστάσεις. Που βεβαίως, μόνο στις μπανανίες συμβαίνουν.

Σε κάποιους φαίνεται ότι δεν αρκεί ότι το σύνταγμα προβλέπει (και επιβάλει) ότι οι παραγωγικές σχολές των ΕΔ (ΣΣΕ, Ικάρων, Ν. Δοκίμων, ΣΣΑΣ, ΣΑΝ) είναι ανώτατες.

Η εισαγωγή ως εκ τούτου, στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των στρατιωτικών σχολών, του μαθήματος της «ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ», είναι ένα μεγάλο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Μένει να δούμε με ποιο τρόπο θα υλοποιηθεί. Και ασφαλώς κάποια όπλα και σώματα, χρειάζονται αξιωματικούς με ειδική επιστημονική κατάρτιση στις θεωρητικές αλλά και στις θετικές επιστήμες. Λύσεις υπάρχουν. Όπως το σύστημα της ΣΣΑΣ.

Αρματιστής 11 Μαρτίου 2013 στις 11:54:00 π.μ. EET  

Αγαπητέ Ευμένη

Ευχαριστώ ιδιαίτερα για τα καλά σου λόγια, αν και με φέρνεις σε δύσκολη θέση. Και αυτό επειδή δεν πιστεύω ότι γράφω κάτι το πολύ ιδιαίτερο. Ότι γράφω όμως, είναι βίωμα και πόνος ψυχής. Αγαπώ και τιμώ το στρατό, αισθάνομαι πάντα στρατιώτης και πιστεύω ότι ο στρατός ανήκει στη σφαίρα του σκληρού πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας. Έθνος - κράτος χωρίς ικανό στράτευμα, είναι φτερό στον άνεμο.

Αυτά πιστεύω Ευμένη, εγώ ο "κόκκινος αρματιστής" όπως με αποκάλεσαν κάποιοι "πατριώτες" τρόφιμοι των κλαδικών των "πατριωτικών" κομμάτων.

Επειδή έχω γράψει ένα σχόλιο για την αναφορά του απερχόμενου Α/ΓΕΣ στο μάθημα της "στρατιωτικής σκέψης", που με απόφαση δική του αποτελεί πλέον μέρος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων των στρ σχολών, όταν θα βρεις το χρόνο μπες στο www.sse.gr και διάβασε το πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών της σχολής... και μετά θα ήθελα να διαβάσω τα σχόλια σου.

Μanolis 11 Μαρτίου 2013 στις 2:38:00 μ.μ. EET  

Οπως λεει και ο μηδενιστης , ερχεται το καρναβαλι. Ο κ. Παναγιωτοπουλος, ειναι ηδη ντυμενος Υπουργος (Αμυνας). Παρακαλω τους φιλους που θελουν να ντυθουν στρατιωτες , να μην φορουν την κανονικη υπηρεσιακη φορμα παραλλαγης του ΕΣ, ενιοτε εμπλουτισμενη με μπερεδες, αρβυλες, πουλαδες, κανονικα εθνοσημα, γυλιους μαχης (!), κρικους κ.α. Ειναι ασχημο θεαμα (κιτς) και υπαρχουν πιο φτηνες καρναβαλιστικες αντιστοιχες. Μεχρι και ... παιδικη στολη ΜΑΤατζη (με ασπιδα!) ειχε το Τζαμπο.

ΝΕΣΤΩΡ 11 Μαρτίου 2013 στις 7:12:00 μ.μ. EET  

Κάθε φορά που γίνονταν κρίσεις Αξιωματικών στις Ένοπλες Δυνάμεις και δη Ανωτάτων Αξιωματικών, η Πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των Κομμάτων έφθανε στο αποκορύφωμά της με εκατέρωθεν οξύς χαρακτηρισμούς, όπως και σε κάθε άλλη Κρατική δραστηριότητα, σε ένα Κράτος που ήταν και παραμένει φέουδο της κομματοκρατίας, τα αποτελέσματα δε αυτής της αντιπαράθεσης νομίζω ότι όλοι πλέον τα αισθανόμαστε επάνω μας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αποτρέψει την όποια δυνατότητα δημιουργίας Αρχών, Θεσμών, Παράδοσης, Αξιοκρατίας, ηθικής αντίληψης, κ.ο.κ, μέσα στις Ένοπλες Δυνάμεις, που να έχουν όμως μια πραγματική και ουσιαστική στήριξη από τον Ελληνικό Λαό, που θα είχε σαν αποτέλεσμα την προστασία των από κάθε λογίς επεμβάσεις των Πολιτικών, διότι θα τους τιμωρούσε με την ψήφο τους, όπως συμβαίνει στις προηγμένες Δημοκρατίες της Ευρώπης. Με την λογική αυτή κανείς Πολιτικός ή Κυβέρνηση δεν θα τολμούσε να θίξει τις Ένοπλες Δυνάμεις, διότι θα ήξεραν ότι αυτό θα τους στοίχιζε σοβαρά στις επόμενες εκλογές. Αυτό όμως για να γίνει απαιτεί μακροχρόνια άσκηση κάθε Λαού και κάτω από ιδιαίτερες Ιστορικές συνθήκες, τις οποίες εμείς σαν Λαός δεν ζήσαμε. Επομένως για τις τωρινές Κρίσεις στις ΕΔ, η πολιτική αντιπαράθεση περιορίζεται πλέον μέσα στα πλαίσια των κάθε λογίς Κομματανθρώπων, με την συντριπτική αδιαφορία του Ελληνικού Λαού, που στη σημερινή τραγική οικονομική κατάσταση που βρίσκεται, δεν τον ενδιαφέρει καν ποιος είναι ο κ. Γκίνης, η διδασκαλίας της στρατιωτικής σκέψης, η μελλοντική δομή του Στρατού, κλπ ή δεν είναι έτσι ? Όλοι γνωρίζουν ότι το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο, δεν θα αλλάξει τίποτα, παρά την όποια προπαγάνδα που γίνεται σήμερα από τα παπαγαλάκια του ΣΥΡΙΖΑ, οι πραγματικοί Ιδεολόγοι θα παραμείνουν όπως πάντα στον κόσμο τους και οι κομματικοί προπαγανδιστές θα τους εκμεταλλεύονται, όπως πάντα συμβαίνει στην Ελλάδα. Παραταύτα, εγώ είμαι με αυτούς που προσπαθούν και αγωνίζονται, διότι τους αισθάνομαι.

Ανώνυμος 11 Μαρτίου 2013 στις 7:20:00 μ.μ. EET  

Χαχαχαχα, μην κουράζεσαι τσάμπα μωρέ!

Μας γράφεις 40 σειρές για να πείς ότι ο κακόμοιρος Γκίνης έπεσε θύμα της προπαγάνδας του ΣΥΡΙΖΑ;;;

Αφού σε ξέρουμε, της κλαδικής είσαι.

ΝΕΣΤΩΡ 11 Μαρτίου 2013 στις 7:57:00 μ.μ. EET  

Θα ήθελα να κάνω μια ενημέρωση, για όσους δεν γνωρίζουν, ότι στην Γερμανία σήμερα, για ιστορικούς λόγους, δεν υπάρχουν Στρατιωτικές Σχολές τύπου ΣΣΕ. Οι Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν δυο Διακλαδικά Πανεπιστήμια όπου φοιτούν όλοι οι Αξιωματικοί, τα οποία ανήκουν στο Υπουργείο Άμυνας, αλλά λειτουργούν κάτω από την πλήρη Ακαδημαϊκή εποπτεία του Υπουργείου παιδείας, με πλήρη Ακαδημαϊκή ελευθερία, όπως τα πολιτικά Πανεπιστήμια και τα πτυχία που παίρνουν οι Αξιωματικοί που αποφοιτούν, με κανονική φοίτηση, είναι φυσικά ισότιμα με τα πολιτικά πανεπιστήμια, τα δε μαθήματα που κάνουν είναι τελείως Ακαδημαϊκά. Θα πει κάποιος ότι αυτό οι Γερμανοί το κάνουν εξ ανάγκης, δεν αντιλέγω, αλλά εγώ το εξετάζω σαν σύστημα εκπαίδευση Αξιωματικών, το οποίο είναι επιτυχές και εφαρμόζεται σε μια Χώρα που δεν είναι ΄΄μπανανία΄΄ και οι Αξιωματικοί της χαίρουν εκτίμησης τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό και από στρατιωτικής επαγγελματικής κατάρτισης δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Επομένως δεν φταίνε τα συστήματα, κάθε χώρα εφαρμόζει αυτό που της ταιριάζει στην παράδοσή της, αρκεί να το κάνει σωστά. Έχω την άποψη ότι η ΣΣΕ είναι μια από τις καλύτερες Στρατιωτικές Σχολές παγκοσμίως, σε μια πρόσφατη κατάταξη, που διάβασα πρόσφατα, είναι μέσα στις 10 πρώτες, το δε προσωπικό της, μετά την επιλογή του μέσω Πανελληνίων Εξετάσεων, όπου έληξε εκείνη η απίστευτη τόσων χρόνων εξωτερική επέμβαση, είναι εξαιρετικής πνευματικής στάθμης και τα μαθήματα που γίνονται ανταποκρίνονται στα διεθνή στάνταρς.

Ανώνυμος 11 Μαρτίου 2013 στις 9:36:00 μ.μ. EET  

@ΝΕΣΤΩΡ

Ωραία, μας την έκανες την ενημέρωση.

Για την ταμπακέρα έχεις να μας πείς κάτι, εσύ ή η κλαδική σου;

Ανώνυμος 12 Μαρτίου 2013 στις 9:38:00 π.μ. EET  

@Νέστωρ

1. οι γερμανικές σχολές είναι της πλάκας. έγιναν έτσι - της πλάκας δηλαδή -γιατί οι παλιές @ και έδερναν και έτρεμε η Ευρώπη απο τα αποτελέσματά τους. καραγκιόζηδες είναι οι γερμανοί πια, που κρατάνε λίγο απο την παλιά δόξα.

ελάχιστες ευρωπαικές χώρες βγάζουν πια καλούς αξκους

οι σχολές αξκων δεν είναι ούτε προορίζονται για πανεπιστήμια. σε χώρες που είναι το 70% των ταγματαρχών εγκαταλείπει το στρατό για πολιτική δουλειά και οι σχολές φροντίζουν για αυτό. δες το west point για παράδειγμα ή την παλιά προ βΠΠ ΣΣΕ που έφτιαχνε μηχανικούς και χημικούς γιατί δεν είχαμε άλλα πανεπιστήμια.

δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος εκτός πολιτικής πίεσης για να κάνει μια σχολή πολέμου γαλλικά πιάνο ή μπαλέτο και να δίνει master of arts.
ξεχνάμε οτι οι στρατιωτικοί είναι φονιάδες. δεν σπουδάζουν για να κρατάνε ipad και να παίζουν με το πληκτρολόγιο.

2. Το άρθρο με την ΣΣΕ ήταν πατάτα. η ΣΣΕ δεν είναι όπως παλιά που ούτε και τότε έβγαζε μάτια.
το άρθρο ήθελε να ξεφτιλίσει λίγο τα πολιτικά πανεπιστήμια που έχουν ξεπέσει σε επίπεδο αφγανιστάν.



ο στρατός έχει καταντήσει κλοτσοσκούφι όπως είπα αλλού. οι πολιτικοί ελέγχουν τα προς το έξω. τουλάχιστον ο ΕΣ θα μπορούσε να φτιάξει τα εσωτερικά του: σχολές, σκέψη, μάνατζμεντ.

μηδενιστής

Αρματιστής 12 Μαρτίου 2013 στις 2:23:00 μ.μ. EET  

@ μηδενιστής
Φίλε μου με κάλυψες απόλυτα. Οι στρατιωτικές σχολές θα πρέπει να βγάζουν «φονιάδες». Μου αρέσει…

Τέλος πάντων. Το τι κάνει η Γερμανία σήμερα, αναφορικά με τη παραγωγή αξκών, ουδόλως μας ενδιαφέρει. Οι νικητές του Β’ ΠΠ της επέβαλαν να κόψει κάθε σχέση με το άλλοτε Πρωσικό μιλιταριστικό παρελθόν της. Κατάργηση συμβόλων, ονομασιών μονάδων και σχηματισμών, αναφορές στην ιστορία μονάδων, κατάργηση του άλλοτε Γενικού επιτελείου, των προπολεμικών ακαδημιών πολέμου κλπ.

Από την άλλη, η Γερμανολατρεία μου προκαλεί μόνο αηδία και αποστροφή. Αυτό το κράτος έχει προκαλέσει στη χώρα μας άπειρα κακά. Και συνεχίζει να προκαλεί. Δεν χρειάζεται να επικαλούμαστε το τι κάνει. Έχουμε άλλα παραδείγματα πολύ πιο ενδιαφέροντα.

Για το ποιο ήταν το πρόγραμμα της ΣΣΕ παλαιόθεν και τι αξκούς έβγαζε, έχει γράψει ο ΚΛΕΑΝΘΗΣ σχετικά. Πληρώνανε δίδακτρα, διδάσκονταν μαθήματα θετικών επιστημών, και έδινε στο στράτευμα κυρίως αξκούς του ΠΒ και του ΜΧ. Η έλλειψη καταρτισμένων αξκών για το ΠΖ και το Ιππικό, οδήγησε στη δημιουργία του Σχολείου Υπαξιωματικών (όχι σχολής υπαξιωματικών) το οποίο έβγαζε αξκούς του ΠΖ και του Ιππικού με το βαθμό του ανθυπολοχαγού. Και οι περισσότεροι πολέμαρχοι αξιωματικοί των Βαλκανικών και του Α’ ΠΠ και της Μικρασιατικής εκστρατείας προήλθαν από το Σχολείο Υπξκών.

Ουδόλως ενδιαφέρει η διεθνής κατάταξη της ΣΣΕ. Αυτά είναι αστειότητες. Αυτό που ενδιαφέρει, είναι ποια επιστήμη θεραπεύεται στη ΣΣΕ. Κατά τη δική μου άποψη, θα πρέπει να σπουδάζεται η στρατιωτική επιστήμη και όχι μια Ελληνική χωριάτικη σαλάτα με λίγο απ’ όλα. Και βεβαίως θα πρέπει να προσδιοριστούν ποια είναι τα γνωστικά αντικείμενα που θα διδάσκονται στη ΣΣΕ για να θεραπεύεται η στρατιωτική επιστήμη. Μπορώ να αναφέρω αρκετά, αλλά δεν είναι του παρόντος. Οπωσδήποτε δεν είναι η πυρηνική φυσική και η χημεία, ούτε το συνταγματικό δίκαιο. Η εγκυκλοπαιδική μόρφωση δεν αποτελεί επιστήμη.

Είναι μεν ενδιαφέρουσα, αλλά επιστήμη όχι.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Αρματιστής 12 Μαρτίου 2013 στις 2:25:00 μ.μ. EET  

ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Τα αναφερόμενα, δεν σημαίνουν ότι είμαι εναντίον της απόκτησης ακαδημαϊκών τίτλων σπουδών από τους στρατιωτικούς. Όλως αντιθέτως μάλιστα. Πιστεύω ότι αυτό επιβάλλεται και μάλιστα θα πρέπει να γίνεται σε μεγάλη έκταση. Αλλά η απόκτηση ακαδημαϊκών τίτλων που θα γίνεται με μέριμνα της υπηρεσίας, θα πρέπει να αφορά συγκεκριμένους τίτλους που θα έχουν σχέση με το στρατό και το έργο του, ή για την περαιτέρω επιμόρφωση των στελεχών.
Μπορεί να γίνεται αυτό κατά τη διάρκεια της φοίτησης στη ΣΣΕ; Η γνώμη μου είναι πως όχι. Η στρατιωτική επιστήμη έχει ένα τεράστιο εύρος που ο χρόνος των 4 ετών της ΣΣΕ δεν επαρκεί.
Μπορεί να γίνει στη ΣΣΕ, μόνο αν ο χρόνος φοίτησης επεκταθεί στα 6 έτη και 2 από αυτά αφιερωθούν στην απόκτηση ακαδημαϊκού τίτλου. Συγκεκριμένου ακαδημαϊκού τίτλου. Όχι χωριάτικής σαλάτας. Ας μη ξεχνάμε ότι η ΣΣΕ δουλεύει με διαφορετικό σύστημα από τα ΑΕΙ. Η εκπαίδευση διαρκεί 9 πραγματικούς μήνες και η παρακολούθηση είναι υποχρεωτική. Δηλαδή διατίθεται για σπουδή υπερδιπλάσιος χρόνος από τον αντίστοιχο των ΑΕΙ.
Μπορεί βεβαίως κάλλιστα να γίνεται ύστερα από μερικά χρόνια από την αποφοίτηση από τη σχολή, με προκήρυξη θέσεων από την υπηρεσία για απόκτηση τίτλων σπουδών από ΑΕΙ (προπτυχιακών ή μεταπτυχιακών), με επιλογή των υποψήφιων κατόπιν αξιολόγησης βιογραφικού και εξετάσεων από τα ΑΕΙ. Βεβαίως κανένας δεν εμποδίζεται να αποκτήσει τίτλο με δική του πρωτοβουλία, όπως και συμβαίνει. Νομίζω ένα τέτοιο σύστημα ακολουθείται στο Ισραήλ.

Όσο αφορά τα Σώματα (υλικού πολέμου, τεχνικού και εφ μεταφορών), έγραψα σχετικά. Από τη ΣΣΑΣ. Ενδιαφέρον θα πρέπει να είναι το ζήτημα των αξκών ΜΧ και ΔΒ. Μια γνώμη. Αυτοί νομίζω ότι θα πρέπει να φοιτούν στη ΣΣΕ, να εισέρχονται έχοντας επιλέξει αυτά τα όπλα (κατά το σύστημα επιλογής ΟΠΛΑ-ΣΩΜΑΤΑ που ισχύει τώρα) αλλά να παρακολουθούν προπτυχιακό πρόγραμμα στο πολυτεχνείο ή το πανεπιστήμιο ή όπου αλλού πρέπει. Αρκεί να σκεφτεί κάποιος ότι ένα αξκός του τεχνικού σήμερα, θα δει μονάδα τεχνικού ύστερα από έξι χρόνια περίπου που θα εξέλθει από τη ΣΣΕ.

Τώρα ποιος είναι ο παπαγάλος του ΣΥΡΙΖΑ, και ποιος ανήκει στη κλαδική της ΝΔ και εμφανίζεται ξαφνικά σε διατεταγμένη αποστολή για να στηρίξει τις άθλιες επιλογές της κυβέρνησης για τις ΕΔ, δεν χρειάζεται να το πούμε. Είναι ηλίου φαεινότερο. Άλλωστε και το ψευδώνυμο δεν είναι τυχαίο. Ο καθένας μας διαλέγει αυθόρμητα κάτι που να του ταιριάζει. Καταγωγή, εργασία, ενδιαφέροντα κλπ.

Βεβαίως εγώ δεν ανήκω στο ΣΥΡΙΖΑ για να κάνω το παπαγάλο του. Με τις ιδέες που έχω για το έθνος τη πατρίδα, το κράτος, την εθνική ασφάλεια, τις ΕΔ, τη θητεία, τους εξοπλισμούς, το μεταναστευτικό κλπ, ο ΣΥΡΙΖΑ θα διέτασσε τον άμεσο λιθοβολισμό μου αν καθ’ οιονδήποτε τρόπο ήμουν μέλος του. Το βασικό ζήτημα είναι, ότι ουδέποτε ξεπουλήθηκα σε κάποιο κόμμα. Και τότε που ήμουν ενεργός και πολύ περισσότερο σήμερα που δεν έχω και κανένα συμφέρον. Μου προκαλούν αηδία σιχασιά και αποστροφή οι κλαδικές των ΕΔ και οι αξιωματικοί, ενεργοί και ε.α., που ανήκουν σε αυτές.

HBS 12 Μαρτίου 2013 στις 3:14:00 μ.μ. EET  

Μηδενισταρά αγάπη μου. (ή αλλιώς: ο "νονός" σου είναι ανάξιός σου)

Ο Αρματιστής κοσμεί με την παρουσία του το εν κρυπτώ (ή αλλιώς: τέτοιας ποιότητας "ψηφιακές πένες" του αξίζουν). Να σε έχει ο Θεός καλά να σε απολαμβάνουμε...

Ανώνυμος 12 Μαρτίου 2013 στις 3:32:00 μ.μ. EET  

@φίλε Αρματιστή

η ΣΣΕ θα πρέπει να βγάζει 4 όπλα: τθ, πζ, μχ μάχης και πβ μάχης, και να είναι 3ετής - τόσο βγαίνει αν βγάλεις την χημεία και την ζωγραφική.

οι αξκοι μπορούν το 4ο "χαμένο" έτος να φοιτήσουν άπαντες στην σχολή πεζικού και το 2ο έτος στις σχολές τθ/πβ/μχ οι αντίστοιχοι και οι πεζικάριοι μια φουλ βόλτα σε κεαπ, κεεδ και τθ (μινι σχολείο) αφού το 70% θα πάει στα "τεθωρακισμένα"

για τους λοιπούς έχω δώσει λύση: φοίτηση σε σχολή αξκων ετήσια ΑΦΟΥ τελειώσουν πανεπιστήμιο.
η σχολή αυτή κάλλιστα μπορεί να είναι διακλαδική για τα διακλαδικά σώματα των διαβιβάσεων, πληροφοριών, μηχανικού κατασκευών, κτλ

αεροπορία στρατού και α/α πβ στην ΠΑ που αναλαμβάνει και την ΔΕΝ του ΠΝ. όλα τα πετούμενα σε μια σχολή.

αν τα βάλουμε κάτω το κέρδος είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ και οικονομικό αλλά "στρατιωτικό" αφού οι φονιάδες θα είναι φονιάδες και οι επιστήμονες επιστήμονες.

----------------------
στο ισραήλ οι δόκιμοι που μένουν μόνιμοι κάποια στιγμή στα 35 σχεδόν μαζικά πάνε στα πανεπιστήμια αφού ελάχιστοι μένουν ενεργοί στα 40+.
στην αμερική τα μπάτσελορ της west point αλλά και τα κανονικά των σχολών που υποστηρίζουν το πρόγραμμα rotc υπάρχουν γιατί οι αξκοι έχουν νομίζω μόνο 3ετή ένστολη υποχρέωση

μηδενιστής

Ανώνυμος 12 Μαρτίου 2013 στις 3:47:00 μ.μ. EET  

Εισαγωγή στη Σχολή μόνον πτυχιούχων ΑΕΙ με αποκλειστική στρατιωτική εκπαίδευση για 4-5 εξάμηνα και τέλος.

Το αντίστοιχο για πτυχιούχους ΤΕΙ με τα μισά εξάμηνα για τις σχολές υπαξ για να μην πω να κλείσουν καλύτερα.

Δεν είμαστε usa.

Προβοκάτωρ

ΚΛΕΑΝΘΗΣ 12 Μαρτίου 2013 στις 5:42:00 μ.μ. EET  

Το θέμα της Στρατιωτικής Σκέψης που εύστοχα ανέδειξε ο Αρματιστής από την ΗΔ του απερχόμενου Α/ΓΕΣ Γκίνη, είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα που καθορίζουν την στρατιωτική ικανότητα ενός κράτους, πιο σημαντικό από τα οπλικά συστήματα.
Πρόκειται για τον τρόπο με τον οποίο οι αξιωματικοί σκέπτονται και επιλύουν τα επιχειρησιακά και τακτικά θέματα που θέτει ο πόλεμος και οι περί αυτόν προετοιμασίες.
Όπως είναι γνωστό η σκέψη δεν διδάσκεται, αντίθετα με την μεθοδολογία. Η εκμάθηση των κανονισμών και οι ΄΄σημειώσεις επίλυσης τακτικών θεμάτων΄΄, δεν επαρκούν για να προικίσουν ένα Διοικητή με την ικανότητα να πάρει τις σωστές αποφάσεις την κρίσιμη στιγμή. Τα τακτικά θέματα στον πόλεμο δεν λύνονται με συνταγές, άλλωστε οι στρατιωτικοί όροι δεν έχουν μονάδες μέτρησης. Μια επίθεση δεν σχεδιάζεται στηριζόμενη σε 3 κιλά αιφνιδιασμό και 2 φλυτζάνια υπερκέραση.
Μένει να δούμε πως (και αν) έχουν αντιληφθεί την δύσκολη έννοια της στρατιωτικής σκέψης οι Σχολές αλλά και η νέα στρατιωτική ιεραρχία. Για να μην είναι ΄΄κάθε θαύμα 3 ημέρες….΄΄
Η κατανόηση αρχικά του όρου και ο καθορισμός σκοπών και στόχων είναι το πρώτο και σημαντικότερο στάδιο, Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για εκμάθηση αλλά για καλλιέργεια. Αρκετοί θα την υποσκάψουν, αξιωματικοί και καθηγητάδες. Ένας καλός τρόπος να παρακολουθήσουμε το θέμα είναι και να δούμε το περιεχόμενο και την θέση μιας νέας στρατιωτικής ιστορίας, ως επαγγελματικό εργαλείο.
Ελπίζω το θέμα να μην καταλήξει απλώς ποιους ΄΄σπουδαίους ξένους΄΄ θα αντιγράψουμε εμείς οι ΄΄καθυστερημένοι ιθαγενείς΄΄
Σημασία όμως έχει και η πολιτική του Κράτους. Τι περιμένει (ώστε να τους προετοιμάζει κατάλληλα) από τους αξιωματικούς;

Αρματιστής 12 Μαρτίου 2013 στις 6:23:00 μ.μ. EET  

@ ΚΛΕΑΝΘΗΣ

Αγαπητέ φίλε
Όπως πάντα οριοθετείς ορθά το ζήτημα, και δίνεις το ορθό σχήμα σε αφηρημένες κατά τα άλλα έννοιες. Θα πρέπει κάπου να το σημειώσω.
«Η στρατιωτική σκέψη δεν διδάσκεται, αλλά καλλιεργείται».

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου: Βασικό εργαλείο για τη καλλιέργεια της στρατιωτικής σκέψης, αποτελεί η στρατιωτική ιστορία. Μια νέα όμως στρατιωτική ιστορία, που θα ξεφεύγει από τη πεπατημένη μορφή διδασκαλίας που γνωρίζουμε.

Δεν ξέρω αν το μάθημα της στρατιωτικής σκέψης άρχισε ήδη να διδάσκεται και ποια συγγράμματα ή άλλα βοηθήματα χρησιμοποιούνται. Από εκεί μόνο μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα για το περιεχόμενο.

ΝΕΣΤΩΡ 12 Μαρτίου 2013 στις 8:40:00 μ.μ. EET  

@Αρματιστής ΄΄Βεβαίως εγώ δεν ανήκω στο ΣΥΡΙΖΑ για να κάνω το παπαγάλο του.΄΄ Εγώ δεν σε κατονόμασα, ούτε σε έβρισα, εσύ γιατί ξύνεσαι, έχεις πρόβλημα ? Επειδή το ανέφερες, εσύ δεν έκανες δηλώσεις ότι στις τελευταίες εκλογές και όχι μόνο ψήφισες ΣΥΡΙΖΑ και έκανες Προπαγάνδα γιαυτόν ή είναι ψέματα ? να μας πεις, τα κείμενά σου υπάρχουν, δεν τα έγραψα εγώ. Τώρα έκανες πάλι ΄΄κωλοτούμπα΄΄, προς τα πού ? Δεν μπορεί κάποιος να έχει αντίθετη γνώμη, αμέσως λάσπη ?

Pro από Συμβασιλεύουσα 12 Μαρτίου 2013 στις 9:04:00 μ.μ. EET  

Συγχαρητηρια στους κυριους που μας εκαναν σοφοτερους στο θεμα των στρατιωτικων πανεπιστημιων . Μπραβο στο Εν κρυπτω που μαζευει τετοια καλη παρεα . Τα σχολια μερικες φορες ειναι 2-3 αρθρα μονα τους .
Ευχαριστω πολυ .

oikologia-gea 14 Μαρτίου 2013 στις 11:47:00 μ.μ. EET  

Προς ΑΡΜΑΤΙΣΤΗ
Από ΕΥΜΕΝΗ

Πάντα διαβάζω με μεγάλο ενδιαφέρον και εκτίμηση όσα γράφετε.

Μόλις βρεθώ πίσω στην ... βάση μου θα σπεύσω στο Site της ΣΣΕ να διαβάσω όσα μου συστήσατε.

Σας ευχαριστώ πολύ


Ευμένης Καρδιανός

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP