Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες Λευκωσίας - Μόσχας

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Άκαρπες οι επαφές του Μ.Σαρρή στην Μόσχα
Οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου ολοκληρώθηκαν, σε ό,τι αφορά τη ρωσική πλευρά, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αντόν Σιλουάνοφ μετά την αναχώρηση του κύπριου ομολόγου του, Μιχάλη Σαρρή, από τη Μόσχα.

Η Ρωσία αναμένει πλέον την απόφαση της τρόικας για τη διάσωση της Κύπρου προτού εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο θα συμμετάσχει, πρόσθεσε ο Σιλουάνοφ. Ο ρώσος ΥΠΟΙΚ διευκρίνισε ότι η Μόσχα δεν συζήτησε με την κυπριακή πλευρά τη χορήγηση νέου δανείου, προσθέτοντας ότι οι ρώσοι επενδυτές δεν ενδιαφέρθηκαν για τις κυπριακές προτάσεις πραγματοποίησης επενδύσεων στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων του φυσικού αερίου.

Λίγο πριν από την επιστροφή του στη Λευκωσία, ο κύπριος υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι η Κύπρος δεν ζήτησε νέο ρωσικό δάνειο, αλλά υπέβαλε προτάσεις για επενδύσεις ρωσικών εταιρειών σε κυπριακές εταιρείες ή χρεόγραφα με αντάλλαγμα μελλοντικά έσοδα από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του φυσικού αερίου.

Σε δηλώσεις του στο ΑΜΠΕ ο κ. Σαρρής διευκρίνισε ότι κατά τη χθεσινοβραδινή συνάντησή του με τον ρώσο ομόλογό του τού ανακοινώθηκε η απάντηση της ρωσικής πλευράς, η οποία δεν εξετάζει τίποτε περισσότερο πλην της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής και διευκολύνσεις σχετικές με το πρώτο ρωσικό δάνειο των 2,5 δισ. ευρώ, που είχε χορηγηθεί στην Κύπρο το Δεκέμβριο του 2011.

Ο κύπριος υπουργός δήλωσε ότι ποτέ δεν τέθηκε στο τραπέζι των διαβουλεύσεων θέμα νέου ρωσικού δανείου, διότι αυτό θα ήταν επιβαρυντικό για το δημόσιο χρέος της Δημοκρατίας.

Επίσης, διέψευσε κατηγορηματικά ότι ετέθη ποτέ από ρωσικής πλευράς οποιαδήποτε πρόταση ένταξης της Κύπρου στην υπό ρωσική επιρροή Ευρασιατική Ένωση ή θέμα αποχώρησής της από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ. Αντίθετα, όπως είπε, η Ρωσία αντιμετώπισε καθ' όλη τη διάρκεια των συνομιλιών την Κύπρο ως μέλος της ΕΕ, που πρέπει πρωτίστως εντός των πλαισίων της να επιλύσει τα θέματα διάσωσης της οικονομίας της.


Ερωτηθείς εάν ετέθη θέμα ναυτικών διευκολύνσεων αρνήθηκε να τοποθετηθεί χαρακτηρίζοντας «λεπτό» το ζήτημα.

Σε σχέση, τέλος, με το θέμα «παρουσίας» εκπροσώπων της τρόικας κατά τις κυπρο-ρωσικές διαβουλεύσεις, ο κ. Σαρρής είπε ότι λόγω της παρουσίας πολυμελούς αντιπροσωπείας, που συνόδευε τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, υπήρξαν παράλληλες διαβουλεύσεις ρώσων και ευρωπαίων αξιωματούχων για την οικονομική κρίση στην Κύπρο και τίποτε περισσότερο.

Πηγές: Ναυτεμπορική, ΑΜΠΕ, Reuters

8 σχόλια:

Alexandros 22 Μαρτίου 2013 στις 12:31:00 μ.μ. EET  

Δεν ξέρω αν ο Λιακόπουλος είναι ακόμα στην τηλεόραση, αλλα πολύ θα ήθελα να ακούσω την εξήγηση που δίνει στη στάση της Ρωσίας.

Είναι ευκαιρία αυτά που τραβάμε όλοι οι Έλληνες να καταλάβουμε επιτέλους τι παίζεται στη διεθνή σκηνή αλλα και να καταλάβουμε τι κουμάσια έχουμε βάλει να μας εκπροσωπούν.


Ειδικά τώρα με την "κυπροαυτο" που έχει συμβεί είναι καταπληκτικό.

Ξεκινώντας από τους ισχυρούς της ΕΕ, βλέπει κανεις πως έπεσαν επάνω στην πιο αδύναμη χωρα της Ευρώπης, στη χωρα που το μισό έδαφος της είναι κατεχόμενο, για να διαλύσουν ο,τι έχει και δεν έχει και να αρπάξουν ο,τι έχει και δεν έχει. Όλοι οι Βορειοευρωπαίοι λοιπόν πρότειναν τη λύση εκείνη που θα ήταν πιο επιβλαβής από όλες για την οικονομία του νησιού, με την πρόφαση βεβαια να μην επιβαρύνουν τους "φορολογομενους". Μέσα σε αυτή τη φράση κρύβεται τόσο μεγάλη τόσο τεραστιων διαστάσεων υποκρισία, που πραγματικά το να εξοργιστεί κανεις είναι αναπόφευκτο. Βεβαια κρύβεται και κάτι άλλο, η αποχαύνωση της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων των χωρων αυτών και είναι σίγουρος ότι αν κάποιος ζει σε αυτές τις χώρες το καταλαβαίνει. Εγώ ζω στην Αγγλία τα τελευταία τρία και η τεραστια πλειοψηφία ζει σε έναν δικό της κόσμο, όπου δεν ρωτα απλώς κατεβάζει αμάσητα ο,τι της πασάρουν. Αλλα ας το αφήσουμε αυτό προς το παρόν. Κανονικά λοιπόν οι Ευρωπαίοι ηγέτες που φέρνουν σαν δικαιολογία τους φορολογουμενους τους, θα πρέπει να απαντήσουν στο ερώτημα τι κάνουν τα κέρδη που αποκομίζουν από τα επιτόκια των δανειων, τα οποια υπολογίζονται σε πολλά δισεκατομμύρια Ευρώ!

Μετά έχουμε τις χτυπημένες από την κρίση χώρες, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Ιρλανδία, άκρα του τάφου σιωπή από τις ηγεσίες, τίποτα sigh ασυρματου. κατατρεγμένοι, με τσαλακωμένες αξιοπρέπειες, ηγέτες ηττημένοι και ανύπαρκτοι, δεν έχουν κουράγιο να εκφράσουν ούτε μια άποψη, μήπως και τους κόψουν καμια δόση.

Οι Έλληνες λοιπόν αφού "αναθιρασαμε" όταν ψηφισαν ΟΧΙ οι Κύπριοι, οι οποιοι ορθώς το έκαναν, στραφήκαμε προς τη Ρωσία, προσωπικά και κοιτάζοντας πάντοτε πίσω στην Ιστορία, ποτε δεν "ψιτευα" ότι οι Ρωσικες ηγεσίες τουλάχιστον, μας θεωρούσαν κάτι περισσότερο από ο,τι τις υπόλοιπες χώρες και ποτε δεν μπόρεσα να διακρίνω καμια βοήθεια ειδική προς την Ελλάδα, μάλλον το αντίθετο θα έλεγα, είναι υπεύθυνοι για μερικές μεγάλες καταστροφές και προδοσίες της ιστορίας μας. Για άλλη μια φορα η ιστορία επαναλήφθηκε, οι Ρώσοι μας εγκατέλειψαν και όχι μόνον αυτό, αλλα αναγνώρισαν και τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλα και στο Αιγαίο ουσιαστικά!

Οι Αμερικανοι παρακολουθούν διακριτικά και από μακριά, δεν πρόκειται σε καμια περίπτωση να εμπλακούν, άλλωστε δεν τους συμφέρει, μάλλον το αντίθετο, γιατί ήδη Ρώσοι και Ευρωπαίοι οδηγούν τα πράγματα εκεί που τα θέλουν αυτοί.

Μπορεί ο Medvedev να είπε πως το αέριο της Κύπρου δεν έχει αξιολογηθεί, αλλα έχω μια υποψία πως το αέριο και το πετρέλαιο που βρίσκεται στις Ελληνικές Θάλασσες είναι πολύ! Και γιατί το λέω αυτό? Δεν μπορώ να εξηγήσω την τόσο τεραστια επιθυμία Ρώσων και Ευρωπαίων να βάλουν την Τουρκια στο παιχνίδι. Η μοναδική εξήγηση που μπορώ να δώσω είναι αφενός πως θέλουν να εξαθλιώσουν τις δυο χώρες Ελλάδα και Κύπρο και να πάρουν τα κοιτάσματα κοψοχρονιά οι εταιρίες τους και να βάλουν και την Τουρκια στο παιχνίδι ώστε να μοιράσουν ακόμα περισσότερο τα οποια οφέλη και να μειώσουν και την πολιτική επιρροή, των χωρων αυτών, πολιτική επιρροή, που αναμφισβήτητα μας παρείχαν τα κοιτάσματα! Αν τα κοιτάσματα δεν ήταν μεγάλα, θα καταλάβαινα πάλι την επίθεση εξαθλίωσης, αλλα δεν θα μπορούσα να καταλάβω την πίεση για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, από τους Ευρωπαίους πλέον και όχι από τους Αμερικανους. Αυτά τα περί Τουρκικης οικονομικής ανάπτυξης δεν μου λένε πολλά, γιατί αφενός η ΕΕ είναι μακράν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας και η Τουρκικη οικονομία βασίζεται εν πολλοίς σε φούσκες, οι οποιες θα μπορούσαν να προκαλέσουν τεράστιες ζημιες στην ΕΕ.

Αυτή η προώθηση της Τουρκίας ως ηγεμονικής δύναμης στην περιοχή, πραγματικά ξενίζει και πολύ θα ήθελα να διαβάσω και άλλες εξηγήσεις.

ΝΕΣΤΩΡ 22 Μαρτίου 2013 στις 3:11:00 μ.μ. EET  

Αγαπητέ Alexandros, τα όσα συμβαίνουν στην Κύπρο τις τελευταίες μέρες αποδεικνύουν πόσο επικίνδυνο είναι να ακολουθεί ένας λαός τους δημαγωγούς που εκφωνούν «πατριωτικούς» και «σοσιαλιστικούς» δεκάρικους. Εύχομαι όπως αποφευχθεί μια οικονομική καταστροφή της Κύπρου, την οποία θα ακολουθήσει και Εθνική, που θα είναι χειρότερη και θα έχει και επιπτώσεις και στην Ελλάδα.

Ανώνυμος 22 Μαρτίου 2013 στις 6:40:00 μ.μ. EET  

Ρωσία, ξανθό γένος, κοιμωμένη αρκούδα και παπόρια... μέντολες. Θυμειθήτε τι έγινε το 1780 με τα Ορλοφικά που ξεπαστρεύτηκε όλο το ασκέρι των Κολοκοτρωναίων και εκατοντάδες χιλιάδες Χριστιανών στα Βαλκάνια, όταν ο ρώσος τα βρήκε με τον σουλτάνο και του έγλειψε τελικά τα οπίσθια για λίγα γρόσια...Θυμειθήτε την στάση τους το 1922 με τις συμφωνίες με τον σκύλο τον Κεμάλ κατά των Ρωμιών, την περίπτωση της Σερβίας του Μιλόσεβιτς και την γενναία στάση της αρκούδας... θαυμάστε την ρωμαλέα πυγμή τους στην Συρία. Εξωτερική πολιτική οι Ρώσοι δεν έχουν...για λίγα δολάρια στήνουν και την μάνα τους για βίζιτες...
Εθνική Ομοψυχία, Ισχυρός στρατός ως δύναμη αποτροπής, έξυπνες συμμαχίες και το εθνικό συμφέρον πάνω από όλα.
Υ.Σ
Θα Μπορούσε το Ε.Σ.Ρ κάθε φορά που μιλάει αυτός ο Λιακόπουλος να του χώνει ένα σεβαστό πρόστιμο παπαρολογίας....τα κέρδη θα είναι σημαντικά για το Ελληνικό δημόσιο.

ΤΕΟ ΧΑΛΙΜ
ΕΦΕΔΡΟΣ Λ\ΓΟΣ ΠΖ(ΚΔ)

Ανώνυμος 22 Μαρτίου 2013 στις 6:40:00 μ.μ. EET  

οι Ρωσοι ειπανε στους Κυπριους αμα θελουν βοηθεια να πανε στην δικια τους ενωση..λογικο

αυτο που μου εκανε εντυπωση πιο πολυ ειναι η απουσια του ισραηλ.Μαλλον τους βλεπω να πηγαινουν και με Τουρκια αμα τους συμφερει!


Αλλα και οι Κυπριοι πανε Ρωσια με υπουργο που τον πιασανε με παιδια στα κατεχομενα!σοβαρο κρατος σου λενε μετα

Ανώνυμος 22 Μαρτίου 2013 στις 9:12:00 μ.μ. EET  

ΤΕΟ ΧΑΛΙΜ τα είπες όλα φίλε! Τα ιστορικά παραδείγματα φοβερά! Δυστυχώς στη χώρα που γέννησε το Θουκυδίδη δε μάθαμε τίποτα απο ιστορία και εξωτερική πολιτική...

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 22 Μαρτίου 2013 στις 10:25:00 μ.μ. EET  

Είπα να μιλήσω αλλά τα είπε τόσο καλά ο ΤΕΟ ΧΑΛΙΜ που δεν έμεινε και τίποτα να πω. Ξανθό γένος και μπαρμπούτσαλα...ακόμα κάποιοι περιμένουν να εκπληρωθούν οι προφητείες του Αγαθάγγελου.

Ανώνυμος 22 Μαρτίου 2013 στις 11:21:00 μ.μ. EET  

Για να πεις το όποιο "ΟΧΙ" Πάμπο από την όμορφη Κύπρο πρέπει να έχεις και τα guts να το στηρίξεις...
Γιατί κάποτε έγλειφες δίνοντας επιτόκια στις καταθέσεις 6% και κοκορευόσουν στα club στην Λευκωσίαν, στην Λεμεσόν, και στην Αγίαν Νάπαν καβαλώντας την πράσινην μοτόραν....
Τα ίδια έκαναν και τα ζώα εδώ στα σκυλάδικα σκοτώνοντας επιδοτήσεις για ψεύτικα στρέμματα που περιελάμβαναν μέχρι την Πάρνηθα, την Βάλια Κάλντα, και το φαράγγι της Σαμαριάς, εξαργυρώνοντας τες σε "ουίσκια" με τα "μωρά" και με τα "Μερτσεντέ" και τα "Καγιέ" παρκαρισμένα έξω από το "μαγαζί" - αν είχαν τον Θεό τους...
Και όλα αυτά με υποθηκευμένο το μέλλον των παιδιών τους.
Και μετά είπες το "ΟΧΙ" μάγκα μου για να πουλήσεις ηρωισμό ρίχνοντας άδεια για να πιάσεις γεμάτα αδερφέ και συν-Έλληνα της Κύπρου μόνο που σου είπαν "ΟΧΙ" και οι "βάρβαροι" της Εσπερίας και το "ομόδοξον ξανθό γένος" της Ανατολής...
Και συνειδητοποίησες ότι τελικά είσαι και εσύ είσαι το ίδιο καρπαζοεισπράκτορας με τους "Ελλαδίτες".
Τι έλεγε ο Θουκυδίδης είπαμε;
"Ο ισχυρός πράττει κατά την ισχύ του και ο αδύναμος κατά την αδυναμία του".
Δεν πειράζει φιλαράκι... Η συνειδητοποίηση της πραγματικότητας είναι η αρχή. Και ως γνωστόν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός.
Είναι ωραίο τελικά να ξέρεις ότι οι "σωτήρες" της όποιας εθνικότητας τελειώνουν ακόμη και με αυτόν τον τόσο οδυνηρό και άδικο εν πολλοίς τρόπο αλλά τελικά κάνοντας τους Έλληνες να ξυπνήσουν. Ουδέν κακόν αμιγές καλού...
Ελληνίδες και Έλληνες καλώς ορίσαμε στην πραγματικότητα.
Υ.Γ.: Και όλα θα πάνε καλά... Έχουμε διανύσει μόλις τα πρώτα 4000 περίπου χρόνια στο ιστορικό μας βίο.
Δράκοντας

ανιχνευτής 22 Μαρτίου 2013 στις 11:28:00 μ.μ. EET  

όπως είπε και ο Βαρουφακης η προηγούμενη κυβέρνηση αναζητούσε ένα χρόνο βοήθεια στην Ρωσία. Αμα υπήρχε θα την είχε βρει για να αποφύγει το ΔΝΤ. Δεν την βρήκε, γιατί να αλλάξει κάτι τώρα.
Εγώ όμως λέω πως δεν πήγε εις μάτην το ΟΧΙ. Πρώτος ξεμπρόστιασε τους "Γερμανούς" (Βόρειους) γενικά περί "αλληλεγγύης" που τους ανάγκασε σε σκληρές απροκάλυπτες δηλώσεις και Β' ξεβράκωσε και την Ρωσία στους πολίτες της που τώρα θα δεχθούν πιο μαλακά το 16% στις περικοπές καθώς οι ίδιοι δεν έβαλαν χέρι.. ;)

Μπορεί να κάνει τελικά ότι ζήτησαν το ΔΝΤ αλλα τους έκανε όλους να μιλήσουν με το πραγματικό τους πρόσωπο.

Όσο για το "ξανθό γένος" γελάω μόνο που το ακούω. Σαν λαός μπορεί να έχουμε 'συμπάθειες' (άνευ λόγου αλλα έχουμε) αλλα αυτό δεν αγγίζει τους πολιτικούς και το χρήμα. Δεν είχαν τα χρήματά τους στην Κύπρο επειδή είναι ορθόδοξοι αλλα γιατί είναι στο Ευρώ και δίνει επιτόκια καλύτερα από αλλους. Τόσο απλά.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP