Aπό τα Τiconderoga, στις FREMM και την αποστρατεία Χρηστίδη

Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ τον περασμένο
Ιανουάριο, ο Α/ΓΕΝ ζήτησε τη δωρεάν μεταβίβαση
2 ή 3  καταδρομικών κλάσης Ticonderoga στο ΠΝ.
Με αιχμές προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Παναγιωτόπουλο παρέδωσε χθες την ηγεσία του ΠΝ ο απερχόμενος Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης, καλώντας παράλληλα τα στελέχη να χαλυβδώσουν τη θέλησή τους για τη διαφύλαξη της ελληνικότητας του Αιγαίου. Απευθυνόμενος προς τον υπουργό, ο Αντιναύαρχος Χρηστίδης υπενθύμισε την ιστορική φράση του Ναυάρχου Κουντουριώτη ότι “καράβια άνευ δυνατού έμψυχου υλικού είναι μόλυβδος, βαρύς, βυθιζόμενος εντός ύδατος” ενώ χαρακτήρισε επιτακτική ανάγκη την γρήγορη ένταξη των υποβρυχίων Τύπου 214 στον Στόλο καθώς “ζημιώνεται το δημόσιο συμφέρον και όχι μόνο”. Η σεμνή τελετή παράδοσης-παραλαβής στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στιγματίστηκε από την πρωτοφανή απαγόρευση εισόδου σε εκπροσώπους των ΜΜΕ αλλά και την απρεπή στάση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να μην επιτρέψει τη δημοσίευση της ΗΔ του παραδίδοντος Αρχηγού στον ιστότοπο του ΠΝ, όπως ακριβώς συνέβη και με τον απερχόμενο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Γκίνη. Η απομάκρυνση του Αντιναύαρχου Χρηστίδη αποδίδεται εν μέρει στη συνέντευξη που παραχώρησε τον περασμένο Νοέμβριο, στην οποία έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την επιχειρησιακή ικανότητα του ΠΝ σε περίπτωση περαιτέρω συρρίκνωσης του προϋπολογισμού του. Ελάχιστοι ωστόσο παρατήρησαν ότι η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του ΥπΕΘΑ για αποδοχή της γαλλικής πρότασης (που στη συνέχεια παρουσιάστηκε ως …ελληνική) περί μίσθωσης φρεγατών τύπου FREMM και αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας εξέθεσε ανεπανόρθωτα την Ηγεσία του ΠΝ.

Στα τέλη Ιανουαρίου, ο απερχόμενος Α/ΓΕΝ πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ, αποδεχόμενος πρόσκληση του Αμερικανού ομολόγου του. Στις επαφές του με στελέχη του Αμερικανικού Ναυτικού, ο Αντιναύαρχος Χρηστίδης έθεσε το ζήτημα της ενίσχυσης του ΠΝ μέσω δωρεάν παραχώρησης αμυντικού υλικού, μεταξύ άλλων 2 ή 3 καταδρομικών κλάσης Ticonderoga, αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας Ρ-3C Orion και ταχύπλοων σκαφών ειδικών επιχειρήσεων Mark V. Ελάχιστες εβδομάδες αργότερα αποκαλύπτεται ότι προωθείται σε ανώτατο επίπεδο συμφωνία για μίσθωση γαλλικών φρεγατών και ΑΦΝΣ ενώ το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο (ANΣ) συνεδριάζει εκτάκτως μία ημέρα πριν την επίσκεψη του υπουργού Άμυνας της Γαλλίας Jean-Yves Le Drian για την επικαιροποίηση και καταγραφή των ελληνικών θέσεων. Τα γνωστά παπαγαλάκια των αντιπροσώπων οπλικών συστημάτων και σε αυτή τη περίπτωση θεώρησαν περιττό να αναφερθούν στο γεγονός ότι προϋπολογισμός λειτουργικών δαπανών του ΠΝ είναι μικρότερος από €150 εκατ. ενώ δεν ασχολήθηκαν καθόλου με τις καίριες επισημάνσεις του απερχόμενου Α/ΓΕΝ. Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι τον περασμένο Απρίλιο συζητήθηκε ευρέως στο διαδίκτυο (και όχι μόνο) κατά πόσο μία ενδεχόμενη μεταβίβαση μεταχειρισμένων καταδρομικών Ticonderoga θα κάλυπτε τις ανάγκες του ΠΝ. Κατά διαβολική σύμπτωση, μετά από λίγες ημέρες εμφανίστηκαν πανομοιότυπες καταχωρήσεις ακόμα και σε εφημερίδες που καλούσαν το ΠΝ να μην αποδεχθεί “μουσειακά πλοία του Ψυχρού Πολέμου”…

Δημοσίευμα του Jane’s Defence Weekly του περασμένου Φεβρουαρίου
strategyreports

6 σχόλια:

Ανώνυμος 12 Μαρτίου 2013 στις 11:33:00 π.μ. EET  

"αλλά και την απρεπή στάση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να μην επιτρέψει τη δημοσίευση της ΗΔ του παραδίδοντος Αρχηγού στον ιστότοπο του ΠΝ, όπως ακριβώς συνέβη και με τον απερχόμενο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Γκίνη."

μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη
κάτι μου λέει οτι ο στρατός θα πάρει ανάποδες...

μηδενιστής

HBS 12 Μαρτίου 2013 στις 1:29:00 μ.μ. EET  

Πιο ταιριαστός τίτλος θα ήταν μια και μόνη λέξη: "Δικαίωσις". Καλή η μετριοφροσύνη, αλλά μέσα στον ορυμαγδό καλό είναι να τα λέτε πλέον χύμα και όποιου του γουστάρει. Δικαίωση λοιπόν...

* Εναλλακτικός τίτλος: Αστα διάλα λαμόγια...

enkripto 12 Μαρτίου 2013 στις 2:11:00 μ.μ. EET  

Tελικά να σου πώ κάτι; Δίκιο έχεις.

Ανώνυμος 12 Μαρτίου 2013 στις 9:10:00 μ.μ. EET  

ΕΧΩ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ. ΣΕ ΠΟΙΟ ΑΛΛΟ ΚΡΑΤΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ?

Ανώνυμος 12 Μαρτίου 2013 στις 9:24:00 μ.μ. EET  

ΜΑ ΤΙ ΠΑΡΑΚΜΗ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ!
ΚΑΝΟΥΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ LEO 2HEL ΚΑΙ ΔΕΝ "ΚΑΒΑΤΖΩΝΟΥΝ" ΤΑ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΑ LEO 2A4.ΤΕΛΙΚΑ ΤΑ ΑΡΠΑΖΟΥΝ ΟΙ ΕΞΥΠΝΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΟΥΝ ΣΕ 2NG ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΒΑΛΟΥΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ.
ΤΩΡΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΝ 400 M1A1 ABRAMS ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΑΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ MOLF.
ΠΑΡΑΓΓΕΛΝΟΥΝ (ΕΝΑΣ ΘΕΟΣ ΞΕΡΕΙ ΜΕ ΠΟΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ) ΤΑ BMP-3 ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΘΟΥΝ Η ΟΧΙ.
ΠΑΡΑΓΓΕΛΝΟΥΝ ΑΛΛΑ 2 ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ 214 ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ 3 ΣΧΕΔΟΝ ΕΤΟΙΜΑ ΣΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΝΑ ΣΚΟΥΡΙΑΖΟΥΝ.
ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΤΩΝ TICONDEGORA ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΑΝΕ ΚΑΙ ΕΥΦΕΒΡΙΣΚΟΥΝ ΔΑΝΕΙΣΜΟ ΦΡΕΓΑΤΩΝ ΑΠΟ ΓΑΛΛΙΑ.
ΤΙ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ

Ανώνυμος 13 Μαρτίου 2013 στις 10:00:00 π.μ. EET  

δεν υπάρχουν TICO προς παραχώρηση παιδια.
Μην το κουράζουμε τζάμπα.
Η απόσυρση των 7 TICO ακυρώθηκε, οπότε πάπαλα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP