Η κυπριακή Βουλή ψήφισε τα νομοσχέδια για την αντιμετώπιση της κρίσης

Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Η ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Κύπρο ψήφισε τα εννέα επείγοντα νομοσχέδια που αφορούν στην αντιμετώπιση της κρίσης και αφορούν, μεταξύ άλλων, στην επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, τη σύσταση Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης, καθώς και την εξυγίανση των τραπεζών, που παραπέμπει προς το παρόν στην περίπτωση της Λαϊκής Τράπεζας και συνοδεύεται από άλλα έξι συναφή νομοθετήματα για το τραπεζικό σύστημα.

Το νομοσχέδιο για την εξυγίανση των τραπεζών, που προπεβλέπει τη διάσπαση της Λαϊκής Τράπεζας σε «καλή» και «κακή» τράπεζα, εγκρίθηκε με 26 ψήφους υπέρ, 2 εναντίον και 25 αποχές.

Με την ψήφιση των νομοσχεδίων από τη Βουλή, κυπριακή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τους αρχηγούς των κομμάτων, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου θα κριθεί η «καυτή πατάτα» του κουρέματος των καταθέσεων, ενώ την Κυριακή αναμένεται έκτακτο Eurogroup για το θέμα της Κύπρου.

Με τη λήξη της συνεδρίασης, δεν ορίστηκε νέα για το Σάββατο αλλά οι βουλευτές ειπώθηκε ότι θα ενημερωθούν στη συνέχεια για την ημέρα και ώρα νέας συνεδρίασης της Ολομέλειας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τελική λύση για το κούρεμα αφορά ψαλίδισμα έως και 25% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ της Τράπεζας Κύπρου. Το σχετικό νομοσχέδιο ίσως κατατεθεί το Σάββατο στη Βουλή, υπό την προϋπόθεση ότι θα συμφωνήσει η τρόικα, η οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αντιμετωπίζει την πρόταση «με ενδιαφέρον».

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης διαβεβαίωσε ότι το ποσό που απαιτεί η τρόικα από την Κύπρο παραμένει στα 5,8 δισ. ευρώ, διαψεύδοντας πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες «επίσημοι της τρόικας έχουν ανεβάσει τη συνεισφορά που απαιτούν από την Κύπρο για το πακέτο διάσωσης στα 6,7 δισ. ευρώ από τα 5,8 δισ.».

Εξάλλου, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που προηγήθηκε ότι, ενώ η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας συνεχίζει να βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, «υπάρχουν σημαντικά βήματα προς τη θετική κατεύθυνση».


Ανέφερε ότι υπάρχουν καλά νέα, αφού με τις αποφάσεις που προβλέπεται να ληφθούν απόψε και με το κλείσιμο της συμφωνίας πώλησης των παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, τα 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ περιορίζονται σε περίπου 3 δισεκατομμύρια.

Ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε την πεποίθηση ότι «είμαστε στον καλό δρόμο και θα καταφέρουμε, έστω παρά πολύ δύσκολα, να διασώσουμε την Τράπεζα Κύπρου και παράλληλα με την εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας να σωθούν 361 χιλιάδες καταθέτες, που δεν θα επηρεαστούν ούτε κατά ένα σεντ».

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ υπογράμμισε ότι με ρύθμιση θα διασφαλιστούν τα Ταμεία Συντάξεως των εργαζομένων στη Λαϊκή, που είναι περίπου διακόσια εβδομήντα εκατομμύρια.

Η αμερικανική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την όλη κατάσταση με τις εξελίξεις στην Κύπρο, επανέλαβε σήμερα η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νούλαντ, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη.

www.in.gr

6 σχόλια:

Ανώνυμος 23 Μαρτίου 2013 στις 12:27:00 π.μ. EET  


ΚΑΙ ΑΝ ΑΠΟΡΡΙΦΘΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΝΤΙΜΟΤΑΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΑΣ ΤΙ ΘΑ ΠΡΑΞΟΥΝ ΟΙ ΑΔΕΛΦΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ;

Vangelis M. 23 Μαρτίου 2013 στις 4:59:00 π.μ. EET  

Οι εξελιξεις επιβεβαιωνουν αυτους που σκεφτονται λογικα.

Πολυς κοσμος σκεφτεται αλλα για αλλα... Το "ηρωικο ΟΧΙ" στο κουρεμα των καταθεσεων μπορει να αποδειχθει και καταστροφικοτερο για μια κατασταση που οι Κυπροιοι μαλλον δεν θα ηθελαν να χασουν...

Οσο η προσοχη ολων εστιαζεται στον ηρωισμο, στην καλοπεραση, στην ανεξαρτησια και την περηφανη εξωτερικη πολιτικη τοτε το μονο που αποκαλυπτεται ειναι η αγνοια του προβληματος ή η παντελης ελλειψη διαθεσης για την επιλυση του.

Και το προβλημα δεν ειναι το χρεος. Η χρεοκοπια ειναι το αποτελεσμα του. Το προβλημα της Κυπρου οπως και της Ελλαδας ειναι η κακη διαχειριση των δημοσιων υποθεσεων και ιδιαιτερα των οικονομικων ζητηματων του κρατους. Αυτο δημιουργησε το χρεος και οσο δεν αντιμετωπιζεται αυτο το χρεος δεν θα μειωνεται, μαλλον θα αυξανει.

Οι "μογγολοι" Τουρκοι θα ειχαν πολλα να μας διδαξουν μιας και βρισκοταν σε αναλογη θεση το 2000-2002. Αυτοι στην ουσια αλλαξαν το πολιτικο τους συστημα και την διαχειριση των δημοσιων υποθεσεων και οχι μονο βγηκαν απο την την κριση χρεους αλλα και η οικονομια τους καλπαζει 10 χρονια μετα...

Μαγικες λυσεις δεν υπαρχουν για τις κρισεις χρεους. Θα υποστουμε και εμεις και η Κυπρος τις συνεπειες. Θα την πληρωσουν κυριως οι φτωχοι που ειχαν ελαχιστη ή και μηδενικη συμμετοχη στην κακοδιαχειρηση.

Το σημαντικο ειναι να υπαρχει εστω και μετα απο καποια χρονια μια διεξοδος ανακαμψης της οικονομιας και ευημεριας του πληθυσμου και σιγουρα δεν μπορει να γινει με ηγεσια αυτους που προκαλεσαν το χρεος ή αλλους με την ιδια νοοτροπια και πρακτικες.

Το οτι θα πληρωσουμε τα εγληματικα λαθη (κακοδιαχειρηση και διαφθορα) της πολιτικης ταξης ειναι σιγουρο. Ας μην συνεχισουμε να τα πληρωνουμε επ' αοριστον κρατωντας αυτους τους ανικανους εξουσιομανεις διευθαρμενους πολιτικαντηδες ή παρομοιους με αυτους στις καρεκλες της εξουσιας...

Ανώνυμος 23 Μαρτίου 2013 στις 1:43:00 μ.μ. EET  

@Vangelis M.

Αγαπητέ Βαγγέλη,

Αν και με βρίσκεις σύμφωνο αναφορικά με τα κοινωνικοπολιτικά παθογενή χαρακτηριστικά του ελλαδικού και σε αρκετά μικρότερης κλίμακας κυπριακού λαού που συνετέλεσαν στη πτωτική πορεία ,θα διαφωνήσω κάθετα σχετικά με τις ενστάσεις σου στο άκουσμα του ''ΌΧΙ'' .Παρατηρώ οτι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εμφανίστηκαν πολλοί τιμητές και μετά Χριστόν προφήτες-ο χαρακτηρισμός μου δεν αφορά προσωπικά εσένα-πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Κατά τη γνώμη μου,ήταν απαραίτητο ένα τέτοιου είδους αντανακλαστικό,προκειμένου να κερδηθεί ο απαραίτητος χρόνος,διότι μάλλον η κυπριακή ηγεσία αρχικά αιφνιδιάστηκε και η αρχική πρόταση των εταίρων θα οδηγούσε στη καταστροφή του πυρήνα της κυπριακής οικονομίας που δεν είναι άλλος απο το τραπεζικό σύστημα.Θεωρώ οτι πάντοτε σε αυτές τις περιπτώσεις η αναζήτηση των πιο ανώδυνων λύσεων είναι επιβεβλημένη.Άλλωστε,επιβεβλημένη είναι και η ύπαρξη διαφορετικών φωνών στους κόλπους της ΕΕ,διότι φοβάμαι οτι οδηγούμαστε βαθμηδόν σε μια κοινότητα σκόπιμα διαφορετικών ταχυτήτων,με τη γερμανική πλευρά να αναλαμβάνει μονόπλευρα ρόλο μονοπωλιακό.
Δυστυχώς η τύχη,αλλά και οι συνθήκες δεν ήταν με το μέρος των αδελφών μας Κυπρίων,αλλα αυτό δε σήμαινε οτι έπρεπε να πέσουν αμαχητί.Ενα αναμονή της σολομώντειας λύσης λοιπόν.....

Μέντωρ

Vangelis M. 24 Μαρτίου 2013 στις 2:45:00 π.μ. EET  

@Μεντωρ

Φιλε Μεντορα, ποτε δεν συμπαθουσα τα "περηφανα ΟΧΙ" επειδη τις περισσοτερες φορες αποκρυπτουν την αδυναμια μας να πουμε ενα "εξυπνο ΝΑΙ". Ανησυχω οταν βλεπω πολυ κοσμο να κομπαζει για ενα περηφανο ΟΧΙ και ποτε για ενα σωτηριο ΝΑΙ!

Η επικληση και ο θαυμασμος στην ηρωικη σταση κουκουλωνει τις αδυναμιες μας. Αδυναμιες που μας οδηγησαν στην αμυνα, στην αναγκη να πολεμησουμε και να φανουμε ηρωες. Τα περηφανα ΟΧΙ στις λυσεις που προτεινονται για τις συνεπειες μιας κρισης σχεδον παντα καλυπτουν τους υπευθυνους της κρισης. Και οχι μονο τους καλυπτουν αλλα τους δινουν και την ευκαιρια στο να ηγηθουν της "περηφανης αντιστασης"!

Οπως καταλαβαινεις προτιμω να πανηγυριζουμε για τις ορθες θετικες συγκαταβασεις μας σε καιρους που δεν υπαρχει κριση παρα για τις συγκεχιμενες, συναισθηματικες, πιθανα τελειως αστοχες αρνησεις μας σε καιρους κρισης.

Οι Κυπριοι ειπαν ενα περηφανο ΟΧΙ στο σχεδιο των Ευρωπαιων για την αποφυγη της χρεοκοπιας τους... Θα προτιμουσα να τους ακουσω (οπως και τους Ελληνες) να λενε εστω και ενα ταπεινο ΟΧΙ στις αιτιες και τα προσωπα που ευθυνονται για την χρεοκοπια...

Με τετοια περηφανα ΟΧΙ δεν ειμαι καθολου αισιοδοξος για το καλο μελλον του Ελληνισμου που εξαντλει τα λιγοστα ΟΧΙ του σε παραπλανητικους στοχους...

υ.γ. Υπαρχει και αλλη προσεγγιση για το αστοχο των αντιδρασεων που απλα δειχνει το χαμηλο μας, "γηπεδικο" επιπεδο πολιτικης σκεψης και αποκαλυπτει οτι τις κρισεις τις δημιουργουμε μονοι μας και το χειροτερο, οτι δεν μπορουμε να διαφυγουμε απο αυτες χωρις την βοηθεια αυτων που τους λεμε ΟΧΙ!

Ανώνυμος 24 Μαρτίου 2013 στις 12:58:00 μ.μ. EET  

@Vangelis M.

Αγαπητέ Βαγγέλη,

Υπο αυτή την οπτική γωνία θα συμφωνήσω μαζί σου.Το μεγάλο όμως ερώτημα είναι στη συγκεκριμένη περίπτωση της κυπριακής κρίσης ποιό θα ήταν το ωφέλιμο ΄΄ΝΑΙ΄΄ καθότι το σημαντικό πλέον είναι να περισωθεί το υγιές κομμάτι της οικονομίας.Εκεί που εγώ βγάζω κίτρινη κάρτα στο Πρόεδρο Αναστασιάδη είναι στη ρήση του΄΄χαιρετίσματα στη κυρία Μέρκελ΄΄.Έχω τοποθετηθεί κατά καιρούς και έχω εκφράσει την άποψή μου για τη συγκεκριμένη ηγέτειρα και δεν είναι διόλου κολακευτική.Ωστόσο,εάν δεν έχεις εξασφαλίσει ήδη γερά ερείσματα,δε κάνεις τέτοιους λεονταρισμούς.Νομίζω οτι αυτό απέχει παρασάγγας απο το περιβόητο ΄΄όχι΄΄ που ελέχθη....
Σ.Σ Πάντοτε διαβάζω τα γραφόμενά σου με ενδιαφέρον.Στη πλειονότητα συμφωνώ.Τις ευχές μου για την αυριανή σου ονομαστική γιορτή.

Μέντωρ

Vangelis M. 24 Μαρτίου 2013 στις 10:45:00 μ.μ. EET  

@Μεντωρ

Να σε ευχαριστησω θερμα για τις ευχες σου.

Απο οτι φαινεται η Κυπρος πνιγεται και κανεις δεν της πεταει το σωσιβιο εκτος και αν συμφωνησει σε απαραδεκτους για τους Κυπριους ορους. Ορους που μοιαζουν να την βυθιζουν σε μεγαλυτερη κριση.

Μενει να δουμε ολη την εξελιξη του δραματος για να βγαλουμε ασφαλη συμπερασματα. (Μαντης ή ξερολας δεν ειμαι).

Στο ερωτημα σου για το ποιο θα ηταν το ωφελιμο ΝΑΙ, πολυ φοβαμαι οτι θα αποδειχτει (πραγματικα ευχομαι να διαψευστω) οτι το ωφελιμο ΝΑΙ θα ηταν στις προτασεις-ορους που οι Κυπροι ειπαν το περηφανο ΟΧΙ! Με την λογικη του μικροτερου κακου μαλλον θα διαπιστωνουμε οτι καθε χτεσινο συνολο προτασεων ηταν καλυτερο απο καθε σημερινο.

Λυσεις ακομα και επιστροφης στην Κυπριακη λιρα δεν σωζουν την κατασταση συντομα, πλεον του οτι οι πολιτικοι της Κυπρου και της Ελλαδας δεν ειναι ικανοι να διευθυνουν μια αναπτυξη που θα οδηγησει τις δυο χωρες να σταθουν στα οικονομικα ποδια τους (το εχουν αποδειξει δεκαετιες τωρα ειδικα στην Ελλαδα).

Επιμενω οτι χρειαζεται στις δυο χωρες αντικατασταση των πολιτικων με αλλους διαφορετικης και αποτελεσματικης νοοτροπιας και μεχρι να γινει αυτο (αν ποτε γινει) να εχουμε την μικροτερη δυνατη ζημια απο την κριση χρεους. Το οτι θα πληρωσουμε πολλα για την κριση ειναι βεβαιο. Ας πληρωσουμε τα λιγοτερα δυνατα...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP