Κουρδική γλώσσα ... γιοκ!

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009





Πολιτική αναταραχή, για την κουρδική γλώσσα, ξέσπασε πριν από λίγο στην Τουρκία, όταν ο ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος, «Δημοκρατική Κοινωνία» Αχμέτ Τουρκ, στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, ξαφνικά ανακοίνωσε ότι θα μιλήσει στην κουρδική γλώσσα. Όμως, η τουρκική λογοκρισία ήταν άμεση. Το κρατικό κανάλι που μετέδιδε την ομιλία , διέκοψε την μετάδοση.

Η συνεδρίαση μεταδιδόταν από την κρατική τηλεόραση TRT3, που προβάλλει όλες τις συνεδριάσεις του τουρκικού κοινοβουλίου. Μόλις ο Τουρκ στην τουρκική γλώσσα είπε «λόγω των άσκοπων απαγορεύσεων που θέτουν στην κουρδική γλώσσα και για τη συμφιλίωση των ανθρώπων και των γλωσσών, τώρα θα αρχίσω να μιλώ στα κουρδικά», οι βουλευτές του ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

Ο ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος μόλις που πρόλαβε να πει 5 -6 λέξεις στην κουρδική γλώσσα, αμέσως το κρατικό κανάλι της Τουρκίας διέκοψε την μετάδοση και η τουρκάλα παρουσιάστρια είπε πως «η μόνη γλώσσα που επιτρέπετε στις συνεδριάσεις της Βουλής αλλά και των κοινοβουλευτικών ομάδων είναι η τουρκική, γι' αυτό και αλλάζουμε τη ροή του προγράμματος μας».

Ύστερα από την εξέλιξη αυτή, όλα τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα της Τουρκίας διέκοψαν τη ροή τους για να μεταδώσουν την είδηση και τώρα έχει ξεσπάσει ολόκληρη συζήτηση, αν και κατά πόσο μπορεί να ομιλείται η Κουρδική μέσα στο τουρκικό κοινοβούλιο και κατά πόσο μπορεί να διακοπεί τηλεοπτικά η ομιλία ενός ηγέτη πολιτικού κόμματος.

zougla.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP