Κουρδικό: Σε στρατιωτικό κλοιό ξεκινά η αποχώρηση των ανταρτών του PKK από την Τουρκία

Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Οι κούρδοι αντάρτες της Τουρκίας κατηγορούν το στρατό ότι θέτει σε κίνδυνο τη συμφωνημένη αποχώρηση των ανταρτών μαχητών από την κυρίως κουρδική νοτιοανατολική Τουρκία, η οποία πρόκειται να αρχίσει αύριο Τετάρτη, θέτοντας σε δράση μη επανδρωμένα αεροπλάνα παρακολούθησης και πραγματοποιώντας μεγάλης κλίμακας κινήσεις στρατιωτών και εξοπλισμού.

Ο κορυφαίος διοικητής του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) Μουράτ Καραγιλάν διέταξε τον περασμένο μήνα τους μαχητές του να αρχίσουν να αποσύρονται σε βάσεις στο βόρειο Ιράκ στο πλαίσιο ενός σχεδίου για τον τερματισμό τριών δεκαετιών συγκρούσεων με το τουρκικό κράτος.

Ωστόσο εξακολουθεί να επικρατεί τεράστια δυσπιστία. Το PKK δεν έχει δεχθεί το κυβερνητικό αίτημα να καταθέσουν οι μαχητές του τα όπλα τους πριν αποχωρήσουν, φοβούμενο ότι μπορεί να δεχθούν επίθεση, όπως συνέβη σε προηγούμενη αποχώρησή τους. Ο στρατός έχει καταστήσει σαφές ότι η καχυποψία είναι αμοιβαία.

"Η διαρκής αναγνωριστική δραστηριότητα μη επανδρωμένων αεροσκαφών καθυστερεί τη διαδικασία της αποχώρησης", αναφέρει το PKK σε ανακοίνωση που εξέδωσε. "Οι εντεινόμενες στρατιωτικές αποστολές και κινήσεις στο Κουρδιστάν δεν επηρεάζουν απλώς αρνητικά τη διαδικασία αποχώρησης, αλλά δημιουργούν τις συνθήκες για προκλήσεις και συγκρούσεις".

Το PKK αναφέρει πως η επιτάχυνση της κατασκευής στρατιωτικών φυλακίων και φραγμάτων στη νοτιοανατολική Τουρκία συνιστά επίσης πρόκληση. Ωστόσο εξακολουθεί να δηλώνει πως περιμένει ότι η αποχώρηση θα αρχίσει στην ώρα της, με τις πρώτες ομάδες των ανταρτών να αναμένονται στο βόρειο Ιράκ μέσα σε μια εβδομάδα.

Ο Καραγιλάν έχει προειδοποιήσει πως οι μαχητές του PKK θα απαντήσουν αν ο τουρκικός στρατός εξαπολύσει οποιουδήποτε είδους επιχείρηση εναντίον τους.

Οι αντάρτες αναμένεται ότι θα κινηθούν σε ομάδες των έξι ατόμων, σε μια διαδικασία η οποία αναμένεται ότι θα διαρκέσει αρκετούς μήνες και θα παρακολουθείται από την τουρκική πλευρά από την υπηρεσία πληροφοριών MIT και από την άλλη πλευρά των συνόρων από την κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση του βόρειου Ιράκ.

Η Τουρκία φαίνεται πως έχει αποδεχθεί σιωπηρά μια κάποια ασάφεια σχετικά με τον αφοπλισμό ώστε να επιτρέψει στην ειρηνευτική διαδικασία να προχωρήσει -- επιμένει ότι ο αφοπλισμός των ανταρτών είναι κάτι που πρέπει να γίνει, αλλά αφήνοντας ανοικτό το πώς και υπό ποία επίβλεψη

Πηγή: Ημερησία




23 σχόλια:

Ανώνυμος 7 Μαΐου 2013 στις 11:25:00 μ.μ. EEST  

skal εμαθες τα νεα?

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 8 Μαΐου 2013 στις 12:09:00 π.μ. EEST  

Το ξαναγράφω. Βάρκιζα υπέγραψαν. Και τα όπλα θα τους πάρουν και στο τοίχο θα τους στήσουν μετά από δίκες παρωδία. Όπλα δεν δίνεις, κατάπαυση πυρός με υποσχέσεις γενικές και αόριστες δεν υπογράφεις. Είδαμε και τον IRA που έγινε σκυλάκι του καναπέ μέσα από ανάλογες διαδικασίες. Πόσο μάλλον άμα έχεις να κάνεις με Τούρκο.

Διαχειριστής 8 Μαΐου 2013 στις 4:25:00 π.μ. EEST  

Ανώνυμε, στις 5 Ιανουαρίου έγραψα άρθρο και μιλώ για τη Βάρκιζα των Κούρδων
http://www.dimokratianews.gr/content/12583/%CE%BF%CF%83%CE%BB%CE%BF-%CE%B7-%CE%B2%CE%AC%CF%81%CE%BA%CE%B9%CE%B6%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%B4%CF%89%CE%BD
Όμως, από κει και πέρα, νομίζω ότι δεν πρέπει να είμαστε εμείς εκείνοι που θα αποφασίσουμε αν πρέπει να συνεχιστεί ο πόλεμος, γιατί πολύ απλά δεν πεθαίνουμε εμείς.
Όσο για το αν παραδώσουν τα όπλα, λέω να περιμένουμε λίγο.
Και το 1999 οι Κούρδοι έκαναν ακριβώς την ίια διαδικασία και όταν χρειάστηκε, επανήλθαν δριμύτεροι.
Να περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει τώρα.
Ακούω διάφορα, αλλά θα περιμένω τις εξελίξεις.

Διαχειριστής 8 Μαΐου 2013 στις 5:39:00 μ.μ. EEST  

Για μελέτη και προβληματισμό.
http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2013/05/blog-post_9077.html#.UYpjTbWSKqd

ΑΧΕΡΩΝ 8 Μαΐου 2013 στις 6:11:00 μ.μ. EEST  

Ἕνα εἶναι σαφές:ἀπό την στιγμή που το κουρδικό ἀντάρτικο ἀνάγκασε την Τουρκία να περιοριστεί στα περίφρακτα oppidum ὅπως οἱ Ρωμαίοι στην Γαλατία του Ἁστερίξ,ἤ οἱ Blue Coats στα διάφορα Fort Wayne,ἔ,ἦταν θέμα χρόνου να ἐπέμβει το ἱππικό,αἰώνες τώρα το γνωστό σκηνικό.
Ἡ δική μου ἀπορία εἶναι ἄλλη:εἶναι οἱ Κούρδοι τόσο ἐτερόφωτοι ὥστε να ἐξαρτᾶται το κίνημα τους ἀπό τις προσταγές ἑνός ἐγκλείστου,ἤ μήπως ὁ ἔγκλειστος εἶναι κάτι σε Μαχάτμα Γκάντι;

Διαχειριστής 8 Μαΐου 2013 στις 7:27:00 μ.μ. EEST  

Αχέρωντα
πρέπει να διαβάσεις την "Ανατομία του Πολέμου στο Κουρδιστάν", του Μουράτ Καραγιλάν.
Εκεί θα βρεις απαντήσεις...

Γεράκι 9 Μαΐου 2013 στις 1:29:00 π.μ. EEST  

Υπάρχουν κάποια αντικειμενικά δεδομένα που διαφοροποιούν τη τωρινή προσπάθεια πολιτικής επίλυσης από τις προηγούμενες.

1. Η πολιτική έχει τον πρώτο λόγο, όσο ποτέ άλλοτε και ελέγχει τον στρατό. Απόδειξη ότι οι φυλακές είναι γεμάτες με στρατηγούς, ακόμα και με "ήρωες" των Ιμίων, ως εκ τούτου είναι εξαιρετικά δύσκολο τα απομεινάρια των κεμαλικών να κάνουν του κεφαλιού τους όπως τη προηγούμενη φορά που υπονόμευαν παρόμοιες πολιτικές προσπάθειες.

2. Και οι δύο πλευρές βρέθηκαν σε αδιέξοδο, ενώ η μία έχει πλέον ανάγκη την άλλη. Ο Ερντογάν έχει ανάγκη την υποστήριξη των ψηφοφόρων κουρδικής καταγωγής, ενώ οι Κούρδοι έχουν ανάγκη της πολιτικής των ισλαμιστών για να μην επανέλθουν οι κεμαλικοί. Εμείς μπορεί να τους εξισώνουμε ως προς την επεκτατική εξωτερική πολιτική, όμως τουλάχιστον στο εσωτερικό τους είναι σαφές πως οι κεμαλικοί δεν έδειχναν καμία ανοχή, η εθνική ασφάλεια βασίζονταν στην τουρκοποίηση και εγγυητής ήταν ο στρατός. Αντιθέτως οι ισλαμιστές είναι περισσότερο ανεκτικοί και ήδη συζητάνε ανοιχτά θέματα ταμπού για το κεμαλικό καθεστώς, όπως τα κουρδικά δικαιώματα ή ακόμα και για θρησκευτικές ελευθερίες (Αλεβίδες).

3. Τα τελευταία χρόνια περισσότερο από άλλοτε η στρατιωτική ισχύς έχει αυξηθεί θεαματικά στις νοτιοανατολικές επαρχίες, με την αύξηση σύγχρονου υλικού και την κατασκευή μόνιμων εγκαταστάσεων που περιλαμβάνει νέες βάσεις επιχειρήσεων και πυκνό δίκτυο παρατηρητηρίων και σύγχρονων φυλακίων. Τις προηγούμενες δεκαετίες δυνάμεις του PKK μπορούσαν πολύ πιο εύκολα να προσεγγίσουν μεθοριακά φυλάκια που σε πολλές περιπτώσεις ήταν κυριολεκτικά παράγκες. Μέχρι πρόσφατα είχαν την ευχέρεια να προσβάλλουν πέραν των υφισταμένων παραγκών και τα υπό κατασκευή ενισχυμένα φυλάκια. Πλέον τα περισσότερα έχουν τελειώσει και έχουν επανδρωθεί. Το τεχνολογικό πλεονέκτημα σε μέσα και το διαρκώς επεκτεινόμενο δίκτυο σύγχρονων στρατιωτικών εγκαταστάσεων δίνει τακτικό πλεονέκτημα που καθιστά προβληματική την συνέχεια του αντάρτικού των προηγούμενων δεκαετιών με τα θεαματικά χτυπήματα.

4. Στο πεδίο της μάχης το αδιέξοδο φάνηκε χαρακτηριστικά το προηγούμενο έτος όταν το PKK προσπάθησε να μεταβάλλει τον αγώνα του που ήταν το αντάρτικο (αιφνιδιαστικές επιθέσεις και ενέδρες - απεμπλοκή) σε κατάληψη εδάφους (Semdinli) με σκοπό τον έλεγχο του και τον γενικό ξεσηκωμό του πληθυσμού. Η προσπάθεια αυτή ήταν το αποκορύφωμα μιας σειράς επιτυχημένων επιθέσεων στις νοτιοανατολικές επαρχίες. Η στρατιωτική απάντηση ισοφάρισε τις εντυπώσεις και προβλήθηκε τόσο όσο να τις καρπωθεί η κυβέρνηση κι όχι ο στρατός, αποδεικνύοντας στους επικριτές πως η αλλαγές στο στράτευμα δεν το απαξίωσαν, αλλά έκανε την δουλειά του σιωπηλά κι αποτελεσματικά (Sessiz Destan). Οι Ειδικές Δυνάμεις και οι Υπηρεσίες Πληροφοριών που υπάγονταν πλέον στην κυβέρνηση, αποδείχθηκαν αποτελεσματικές, εγγυητής εσωτερικής ασφαλείας πλέον ήταν η πολιτική κι όχι ο Στρατός.

Η ισλαμική πολιτική και οι Κούρδοι πλέον δείχνουν να συμφωνούν πως "εχθρό που δεν μπορείς να νικήσεις, κάντον φίλο σου".

ΑΧΕΡΩΝ 9 Μαΐου 2013 στις 4:45:00 μ.μ. EEST  

@skal
Ἔχω ὅντως κενά σε σχέση με το κουρδικό,ἀλλά ἕνας λόγος που δέν ἐνδιαφέρθηκα να διαβάσω τον Καραγιλάν,εἶναι αὐτή ἡ μεσσιανοποίηση του "ἠγέτη Ἄπο",ὅπως και ἀπό την Ντελάλ Ἀμέντ πρόσφατα στον Ἰνφογνώμονα.
Ὁμολογῶ ἐπίσης μία προκατάληψη ἔναντι των Κούρδων και της συνέπειας τους στον ἐθνικοαπελευθερωτικό τους προσανατολισμό.

@Γεράκι
Εἶμαι βέβαιος ότι οἱ Κούρδοι εἶχαν ἐγκαίρως ἐπίγνωση της διαγραφομένης καταστάσεως,και εἰδικά ὅσον ἀφορᾶ τα φυλάκια,ἡ καλύτερη ἀντιμετώπιση εἶναι ὁ ὑπερκερασμός.
Ἐάν οἱ Κούρδοι μπορέσουν να μεταφέρουν τον ἀγώνα μέσα στην τουρκική ἐπικράτεια,ἕστω λίγα χιλιόμετρα βόρεια ἤ δυτικά των φυλακίων,θα ἔχουν ἐπιτύχει μάτ.
Στα λόγια εἶναι ὅλα εὔκολα,βέβαια.
Ὡστόσο,οἱ πρόσφατες ἐπιτυχίες των κουρδικῶν ὅπλων πιστοποιοῦν κατ΄ἑμέ το ἐφικτό του ἀνωτέρω ζητουμένου.
Ἀλλά,ὅπως ἔγραψα στο προηγούμενο σχόλιο μου,για τέτοιες καταστάσεις ὑπάρχει το ἱππικό-ἀρκεί βεβαίως να βρίσκεται στην διάθεσή σου.

Γεράκι 10 Μαΐου 2013 στις 1:49:00 π.μ. EEST  

@ΑΧΕΡΩΝ

Οι Κούρδοι δεν δρούσαν μόνο πάνω στα σύνορα αλλά και εκατοντάδες km βαθειά στην ΝΑ Τουρκία, κυρίως με ενέδρες σε στρατιωτικές φάλαγγες ή κάποιες επιθέσεις μικρής κλίμακας σε απομονωμένα φυλάκια. Την δε αύξηση του δικτύου φυλακίων την αντιμετώπισαν με αλλαγή τακτικής. Ενώ παλαιότερα χρησιμοποιούσαν μεγάλο αριθμό μαχητών και κατάφερναν θεαματικά χτυπήματα με δεκάδες νεκρούς στα μεθοριακά φυλάκια, τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούσαν ολιγομελείς ομάδες με βαρύτερο οπλισμό, καλύτερο συντονισμό και προετοιμασία. Η επέκταση όμως του δικτύου ανατολικότερα μείωσε κατά πολύ τις δυνατότητες εισόδου, εφοδιασμού και κυρίως εξόδου από τα σύνορα.

Οι Τούρκοι φρόντισαν από παλιά να στρατιωτικοποιήσουν τα αστικά κέντρα της περιοχής, ενώ ερήμωσαν την επαρχία με την καταστροφή χιλιάδων χωριών. Ο Άσαντ και ο Σαντάμ δεν πρόλαβαν και οι εκεί Κούρδοι είχαν τη σχετική οργάνωση κι αυτονομία. Οι Κούρδοι στον πολυήμερο έλεγχο του Semdinli απέτυχαν να ξεσηκώσουν τον πληθυσμό σε ένοπλο αγώνα στα αστικά κέντρα, έλεγξαν το Semdinli αλλά όχι την πρωτεύουσά του. Απέτυχαν επίσης να αμυνθούν κατά της εκκαθαριστικής επιχείρησης, ενώ η περιοχή δεν επιλέχθηκε τυχαία, αφού ήταν η πλέον αδύναμη ως προς τη τουρκική στρατιωτική παρουσία και του ανάλογου δικτύου που φαίνεται πως θα αλλάξει τα επόμενα χρόνια.

Η ισλαμική πολιτική προσφέρει βιλαέτι, οι Κούρδοι γνωρίζουν πως για να συνεχίσουν τον ένοπλο αγώνα πρέπει να αναβαθμίσουν τον οπλισμό, την εκπαίδευση και την οργάνωσή τους. Με όλμους δεν καταφέρνεις πολλά έναντι θωρακισμένων φυλακίων που καλύπτονται από Firtina, ενώ οι δυνατότητες ελιγμού μειώνονται δραματικά και οι επιχειρήσεις λαμβάνουν αυτοκτονικό χαρακτήρα. Στο Ιράκ και στη Συρία τα μέτωπα είναι εύθραυστα κι ανοιχτά, ενώ οι Κούρδοι δεν είναι συσπειρωμένοι. Το κλείσιμο μετώπου με την Τουρκία με πολιτικό διάλογο ήταν μονόδρομος όσο στο καθεστώς είναι οι ισλαμιστές που ανταλλάσσουν δικαιώματα με ψήφους. Ο ένοπλος αγώνας εξ αρχής στόχευε στον πολιτικό διάλογο, το έλεγε κι ο Οτσαλάν. Ο δρόμος για την συσπείρωση και την ανεξαρτησία είναι πολύ μακρύς ακόμα.

ΑΧΕΡΩΝ 10 Μαΐου 2013 στις 3:44:00 π.μ. EEST  

@Γεράκι
"εκατοντάδες km βαθειά στην ΝΑ Τουρκία"
Ἀρα ἤμουν μετριοπαθής ὅταν ζητοῦσα "ἕστω λίγα χιλιόμετρα βόρεια ἤ δυτικά των φυλακίων",ἀλλά βεβαίως με παράλληλη ἀπεξάρτηση-κατά το δυνατόν- ἀπό Β.Ἰράκ και Β.Συρία.
Οἱ δέ " βίγλες" που ἔστησαν οἱ Τοῦρκοι,μπορεί και να ἀποδειχθοῦν ἄχρηστες ὑπό συγκεκριμένες ἐπιχειρησιακές συνθήκες,ὅπως σε περίπτωση που στις ἐπιτηρούμενες περιοχές λαμβάνουν χώρα σχετικά μαζικές κινήσεις φιλίων(Tουρκικῶν) δυνάμεων,και Κούρδοι μπορέσουν να εἰσχωρήσουν ἀνάμεσά τους-λέγεται σε τουρκικά μέσα ότι τα τελευταία χρόνια σε κάποιες περιπτώσεις ἔγινε σύγχυση ταυτότητος δυνάμεων ἀπό ἐναέριες ἀναγνωρίσεις.
Τέλος πάντων,ἐγώ πιστεύω ότι ἀντάρτες που μποροῦν να μάχονται τόσο βαθειά στην τουρκική ἐνδοχώρα,δέν χρειάζονται ἀπαραίτητα την ἐπικοινωνία με Β.Ἰράκ ἤ Β.Συρία,ἤ μᾶλλον ὀρθώτερα μποροῦν και χωρίς αὐτήν για σημαντικό χρονικό διάστημα,και ἐννοῶ σε περίοδο ἐπιχειρήσεων.
Ὑποθέτω ότι αὐτούς θα τους κρατήσουν ἐφεδρεία οἱ
Κούρδοι,ἤ τέλος πάντων το ΡΚΚ,ἄν δέν εἶναι ἐντελῶς "μπίπ-μπίπ".
Ἡ ἐπισήμανσή σου σχετικά με την ἀπροθυμία του Σεμντινλί να ἐξεγερθεί,παρ΄ὅλα τα ἐλαφρυντικά που μποροῦν να του ἀναγνωριστοῦν,με δικαιώνει,πιστεύω,στην προκατάληψη μου σχετικά με την συνέπεια των Κούρδων στον ἐθνικοαπελευθερωτικό τους προσανατολισμό.

Ανώνυμος 10 Μαΐου 2013 στις 9:48:00 π.μ. EEST  

Ο τουρκικός στρατός μεταμορφώθηκε τα τελευταία 5 χρόνια απο στρατός κληρωτών μέσου πεζικού σε ελαφριά επαγγελματικά καταδρομικά τμήματα. Οι κούρδοι άλλαξαν την ίδια περίοδο απο ελαφρά καταδρομικά τμήματα σε λόχους μέσου πεζικού. Θυμόσαστε πώς τέλειωσε το "αντάρτικο" στην ελλάδα; η ιστορία επαναλαμβάνεται.

Οι κούρδοι είναι κοντά 40μύρια με στρατό δέκα χιλιάδων... Δεν έχουν φτιάξει κράτος ποτέ και μάλλον δεν θα φτιάξουν και ποτέ.
Προσπάθειες με ξένες πλάτες αποδίδουν όσο υπάρχουν συμφέροντα. Τα συμφέροντα αυτά καθορίζονται απο το ιράν και την ρωσία. Όσο τους θέλουν για βάση ενάντια στο ιραν θα κάνουν "αντάρτικο". Όσο η τουρκία καλύπτει το νότιο πλευρό του νατο απο την ρωσία δεν θα αλλάξει σύνορα. Μπερδεμένη κατάσταση με ελάχιστα θετικά για τους κούρδους ειδικά όταν οι τελευταίοι είναι όσο ενωμένοι όσο η ελληνική βουλή...

Πολύ κουβέντα για το τίποτα. Η τιμωρία τους για τις σφαγές του 22-23 είναι να μείνουν πάντα υπόδουλοι. Και λίγο τους είναι

μηδενιστής

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 10 Μαΐου 2013 στις 2:49:00 μ.μ. EEST  

Το Semdinli ήταν μια ξεκάθαρη απόδειξη ότι το αντάρτικο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει στα ίσια τακτικό στρατό. Το ξέρουμε από δεκάδες αντάρτικα που επιχείρησαν να γίνουν τακτικός στρατός και υπέστησαν απογοητευτικές ήττες. Και στον ελληνικό εμφύλιο και στο Βιετνάμ (σε κάποιες περιπτώσεις)και αλλού η κατοχή εδάφους από αντάρτες δεν μπορεί παρά να είναι σύντομη. Αν απογοητεύτηκαν από αυτό, κάνουν μεγάλο λάθος. Και επιπλέον κανένας πληθυσμός δεν εκδηλώνεται υπέρ των ανταρτών όσο η κατάσταση είναι ρευστή και όσο ο τακτικός στρατός είναι πανίσχυρος και σχεδόν σίγουρα θα επιστρέψει. Ίσως να βιάστηκαν, ίσως να πίστεψαν ότι ο εχθρός είναι στο καναβάτσο, όταν φτάνει να μην μπορεί να κυκλοφορήσει στην ίδια του τη χώρα. Αν μπορούσαν να αμφισβητήσουν την εναέρια κυριαρχία του εχθρού - μα ούτε καν μερικούς Stinger ή SA18 δεν αξιώθηκαν να βρουν; γέμισε ο τόπος μετά τη Λιβύη - και κυρίως τη μετακίνησή του με ελικόπτερα, θα ήταν σε πολύ καλύτερη διαπραγματευτική θέση.

Οι Κούρδοι δεν ανεφοδιάζονται τόσο από την χώρα που επιχειρούν όσο από όμορες χώρες. Επιπλέον η τουρκική πλευρά ερήμωσε μεν σημαντικά την ύπαιθρο αλλά αυτό ούτε απόλυτα μπορεί να επιτευχθεί ούτε και έχει θεαματικά αποτελέσματα. Και πάλι η εμπειρία του ελληνικού εμφυλίου και του Βιετνάμ είναι επαρκείς δείκτες για την αποτελεσματικότητα τέτοιας επιλογής. Δεν επιμένω, για λόγους οικονομίας λόγου, σε εκτενέστερη σύγκριση των παραδειγμάτων.

Βέβαια το πρόβλημα του εξοπλισμού των ανταρτών με βαρέα όπλα έχει γίνει οξύ και με την κατασκευή νέων φυλακίων από τον ΤΣ τα πράγματα θα γίνονταν δυσκολότερα, όχι όμως και τραγικά. Δε βλέπω να υπάρχει ένα πλέγμα αλληλοϋποστήριξης των φυλακίων και οι δρόμοι δεν είναι ακόμη ασφαλείς για τον ΤΣ. Οπότε περιθώρια δράσης υπάρχουν ακόμη. Δεν ξέρω κατά πόσον αληθεύει αλλά κάπου διάβασα ότι το Ιραν προέτρεψε τους Κούρδους να μην διακόψουν τη δράση τους και υποσχέθηκε βοήθεια σε όπλα. Μερικοί Fajr-5 αλλά και οι πολύ φτηνότεροι και σχεδόν φορητοί (αν και πολύ μέτριοι σε ευστοχία) Qassam θα αναβάθμιζαν σημαντικά της δυνατότητες κρούσης των Κούρδων.

Θα μιλήσω για άλλη μια φορά με όρους της ιστορίας. Η επανάσταση των Νεοτούρκων (1908)οδήγησε τους υπόδουλους χριστιανικούς λαούς σε έκρηξη χαρά και ευφορίας. Ο Μακεδονικός αγώνας έληξε επειδή οι εμπλεκόμενοι θεώρησαν ότι οι Νεότουρκοι θα σεβαστούν τις θρησκευτικές και εθνικές μειονότητες, όπως ακριβώς υπόσχονταν. Σε λιγότερο από δέκα χρόνια οι Αρμένιοι και οι Έλληνες πλήρωσαν την αφέλειά τους με τον χειρότερο τρόπο. Το τουρκικό κράτος στήριξε την ύπαρξή του στη βίαιη και αιματηρή εξαφάνιση κάθε μειονότητας στο εσωτερικό του και διαμόρφωσε την τουρκική εθνική συνείδηση με την άτεγκτη επιβολή του διδύμου γλώσσα και σουνιτικό Ισλάμ. Αν επιτρέψει φυγόκεντρες τάσεις θα μετατραπεί σε πρώην σοβιετική ένωση ή στην καλύτερη περίπτωση σε οθωμανική αυτοκρατορία λίγο πριν την επανάσταση, όπου οι μισοί πασάδες είχαν γίνει αυτόνομοι ή ημιαυτόνομοι (Πασβάνογλου, Αλή πασάς, Μωχάμετ Άλυ). Οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν σεβαστά όσα υπόσχεται - αν υπόσχεται ο Ερντογάν. Ποτέ δεν έγιναν στο παρελθόν και για κανέναν υπόδουλο λαό.

Ανώνυμος 10 Μαΐου 2013 στις 3:28:00 μ.μ. EEST  

Kριμα ...Παει χανενος τοσος Αγωνας.... κριμα !

Ανώνυμος 10 Μαΐου 2013 στις 4:11:00 μ.μ. EEST  

άξιον απορίας: ο οτσαλάν δεν επιτρέπεται να μιλήσει και να συναντήσει ΚΑΝΕΝΑΝ πλην των εκπροσώπων του τουρκικού κράτους! οι αντάρτες είναι τόσο αφελείς, να δέχονται ό,τι τους προτρέπει και τους συμβουλεύει να κάνουν, αφού συνομιλεί και παίρνει οδηγίες από τους εκδοροσφαγείς τους;;!!! ή κάπου αλλού και αυτοί αποσκοπούν;!
άλλοι ηγέτες του αγώνα τους δεν υπάρχουν, που να αντιληφθούν τον κατήφορο στον οποίον οδηγούν τέτοιες "υποχωρήσεις";;!!

Γιάννης

Pro από Συμβασιλεύουσα 10 Μαΐου 2013 στις 7:30:00 μ.μ. EEST  

Θεωρω οτι η αναλυση του @Γερακι ειναι σωστη .
Στρατιωτικο τελμα οδηγει σε πολιτικες διαδικασιες . Η Τουρκια κερδιζει χρονο και το ΡΚΚ κερδιζει (φρουδες) ελπιδες .

ΑΧΕΡΩΝ 10 Μαΐου 2013 στις 8:39:00 μ.μ. EEST  

@Pro
"Στρατιωτικό τέλμα ὀδηγεί σε πολιτικές διαδικασίες"
Στην πραγματικότητα,ἔτσι ὅπως ἐγώ την ἀντιλαμβάνομαι,ὁ ἀγώνας των Κούρδων της Τουρκίας εἶναι πρωτίστως πολιτικός,ἤδη πρίν ἀπό την σύλληψη του Ὀτσαλάν.
Οἱ ἀλλεπάλληλες μονομερείς ἐκεχειρίες του ΡΚΚ τί ἄλλο εἶναι ἀπό πολιτική ἰεράρχηση;
ΥΓ.Κατ΄ἀντιδιαστολή πρός την ἀξιοπιστία,προθυμία και ἐθνική αὐτοσυνειδησία των κουρδικῶν πληθυσμῶν,την μαχιμότητα και ἀξιοπιστία των ἀνταρτῶν του ΡΚΚ την ἐκτιμῶ ανυπόκριτα.

Pro από Συμβασιλεύουσα 11 Μαΐου 2013 στις 12:19:00 π.μ. EEST  

@ΑΧΕΡΩΝΤΑ
Συμφωνω μαζι σου και με ολα τα συμπερασματα σου . Να συμπληρωσω οτι και ο πολεμος ειναι μερος της πολιτικης διαδικασιας ή αλλιως η συνεχιση της διπλωματιας με αλλα μεσα . Αυτο που επρεπε να γραψω για να ακριβολογησω ηταν "Το στρατιωτικο τελμα , οδηγει σε διαπραγματευση" (οπως και η μη δυνατοτητα διαπραγματευσης οδηγησε στον πολεμο) . Αυτος ο φαυλος κυκλος ειναι συχνοτατος κατα την διαρκεια του αγωνα του ΡΚΚ .

Αληθεια......... μιλωντας για το ΡΚΚ . Εχουν αλλαξει την Μαρξιστικη ιδεολογια τους και στρατιωτικη οργανωση με μια πιο εθνικη-κουρδικη ή ειναι ο ΕΛΑΣ τουΚουρδισταν;
(Δικη μου εντυπωση . Μπορει να κανω λαθος)

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 12 Μαΐου 2013 στις 4:28:00 μ.μ. EEST  

@Pro
Έχουν στρογγυλέψει λίγο τις γωνίες ιδεολογικά αλλά σε γενικές γραμμές αυτή η ιδεολογία είναι που έκανε ασυμβίβαστη κάθε προσέγγιση με τους πασάδες. Παραδοσιακά οι κούρδοι οπλαρχηγοί - διότι το κούρδικο αντάρτικο στηρίζονταν ανέκαθεν σε τοπικούς οπλαρχηγούς, περίπου όπως οι κλέφτες και αρματολοί στον ελληνικό χώρο - μπορούσαν να εξαγοραστούν εύκολα. Οι Μπαρζανί και Ταλαμπανί πάντα έκαναν μπίσνες με το τουρκικό κράτος και παρακράτος, αν και επίσημα εχθροί. Και τώρα συνεχίζουν άλλωστε πιο..επίσημα. Το PKK αντίθετα έχει ένα πρόγραμμα που θυμίζει αρκετά τον ΕΛΑΣ (στρατιωτική οργάνωση, κοινωνικά/ταξικά αιτήματα πέρα από το εθνικό, ισότιμη θέση της γυναίκας). Αυτό είναι που ενοχλεί τους πασάδες, δεν μπορούν να τους δελεάσουν οικονομικά. Φοβάμαι μόνο την επιρροή του Οτσαλάν γιατί θεωρώ ότι λειτουργεί πια ως φερέφωνο της Άγκυρας και ότι οι εξελίξεις τον έχουν πια ξεπεράσει. Άλλωστε είναι ύποπτο το να τον έχουν από τη μια για μήνες απομονωμένο και από τους συνήγορούς του ακόμη και έπειτα ξαφνικά να τον αναγορεύουν προνομιακό τους συνομιλητή. Όποιος εμπιστεύτηκε τουρκικές διαβεβαιώσεις βρέθηκε στο τέλος παλουκωμένος. Κανών άνευ εξαιρέσεων.

Ανώνυμος 12 Μαΐου 2013 στις 8:13:00 μ.μ. EEST  

α)Ειλικρινα δεν πιστευω οτι τοσα κ τοσα αποκεφαλισμενα πτωματα μπορουν να ξεχαστουν ετσι ευκολα απο ενα λαο.
Εχω την εντυπωση οτι ο απλος ανταρτης δεν θα ακολουθησει τις προσταγες των πολιτικαντηδων αν δεν δει και βιωσει απτες αποδειξεις αλλαγης στασης εκ μερους του επισημου Τουρκικου κρατους.

β)Δεν μπορω να καταλαβω που θα πανε και θα βρουν καποιας μορφης καταφυγιο οι οπλισμενοι ανδρες.Συρια ?Μα ειναι τρελοι ?
Μηπως Ιραν ? Μηπως ειναι παλαβοι ?

ΑΧΕΡΩΝ 12 Μαΐου 2013 στις 8:32:00 μ.μ. EEST  

@Φκμκ
+1
Οἱ Κούρδοι ἀντικατέστησαν τον φατριασμό με τον μεσσιανισμό,και αὐτός οδηγεί στην μονολιθικότητα.

Pro από Συμβασιλεύουσα 12 Μαΐου 2013 στις 10:38:00 μ.μ. EEST  


@ΦΚΜΚ & ΑΧΕΡΩΝΤΑ

Τα ανεξάρτητα αριστερά κινήματα (βλέπε λατινική αμερική) έχουν και Θεό και Πατρίδα και φυσικά είναι ορκισμένοι εχθροί του διεθνούς κεφαλαίου (Σε αντίθεση με τα καθ ημάς που είναι ακριβώς το αντίθετο σε όλα).
Αυτού του είδους τα κινήματα , χρειάζονται και έναν ηγέτη-μυαλό-σύμβολο για να λειτουργεί ως συνεκτικός κρίκος .

Από αυτά που μου γράφετε συμπεραίνω ότι προφανώς έτσι είναι στημένο και το ΡΚΚ.

Άποψη μου είναι ότι ο Καραγιλάν κρατάει μικρό καλάθι για τις Τουρκικές εγγυήσεις άλλα δεν μπορεί να πάει και κόντρα στον Ηγέτη-Οτσαλάν . Αν ο Ηγέτης πεθάνει , ο Καραγιλάν θα μπορέσει να τον αντικαταστήσει επάξια . Αν αποδειχτεί όμως ότι πρόδωσε , το ΡΚΚ κινδυνεύει . Το μέλλον θα δείξει . Θεωρώ ότι και το ΡΚΚ είναι πολύ στριμωγμένο .

ΑΧΕΡΩΝ 13 Μαΐου 2013 στις 10:16:00 π.μ. EEST  

@Pro
Ὅπως ἔχω διευκρινήσει νωρίτερα,ἔχω κενά στο κουρδικό,ἀλλά μία ἀπλή σκέψη που μου δημιουργήθηκε πρόσφατα,εἶναι ἡ ἐξῆς:ἐάν ἡ ἐκεχειρία ἀποτύχει,πιθανόν τότε ὁ Καραγιλάν,κατ΄ἐξοχήν ἐπιχειρησιακός ἠγήτωρ,θα ἔχει την νομιμοποίηση να ἀποκαθηλώσει τον Ἄπο,ἀκόμα και ἐν ζωῆ.
Τότε βέβαια,θα πρέπει να ἐξαργυρωθούν και τα γραμμάτια του μεσσιανισμοῦ που τόσον καιρό καλλιεργήθηκε ἀπό το ΡΚΚ.

Ανώνυμος 13 Μαΐου 2013 στις 12:14:00 μ.μ. EEST  

καλημέρα σε όλους.
το ανέφερα παραπάνω και συμφωνώ με τον καουμπόυ στο πρόσφατο άρθρό του και σε παλαιότερα. δηλ. αν πάνε σε "συμφωνία Βάρκιζας" με τον οτσαλάν να κάνει τις "διαπραγματεύσεις"!! θα δούμε περισσότερα κεφάλια να κρέμονται στους φανοστάτες των κουρδικών χωριών, αλλά τότε θα είναι πολύ αργά!

Γιάννης

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP