«Σοβαρή» για το Τόκιο η εμφάνιση ξένων υποβρυχίων κοντά στην Οκινάουα

Τετάρτη 15 Μαΐου 2013


Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο 'Αμπε άφησε να εννοηθεί ότι είναι πιθανό να υπάρξει στρατιωτική επέμβαση στην περίπτωση που ξένα υποβρύχια εισέλθουν στα χωρικά ύδατα της Ιαπωνίας.


Το σχόλιο αυτό έκανε ο ιάπωνας πρωθυπουργός στο Κοινοβούλιο μετά τον εντοπισμό ενός -επισήμως, άγνωστης προέλευσης- υποβρυχίου κοντά στην Οκινάουα την Κυριακή.

«Τέτοια προσέγγιση σε χωρικά ύδατα είναι σοβαρή πράξη» είπε ο Άμπε. «Θέλουμε να γνωρίζει η χώρα που εμπλέκεται πως αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ξανά» υπογράμμισε.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε στην προέλευση του υποβρυχίου, λέγοντας πως αυτό «βρίσκεται υπό διερεύνηση». Η κυβέρνηση δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στα ιαπωνικά ΜΜΕ ότι επρόκειτο για κινεζικό υποβρύχιο.

Το νέο αυτό επεισόδιο σημειώθηκε μετά την παραμονή για μισή ημέρα τη Δευτέρα τριών κινεζικών πλοίων στα χωρικά ύδατα κοντά στα νησιά Σενκάκου που διεκδικεί η Κίνα, η οποία τα αποκαλεί Ντιαόγιου.

www.in.gr


7 σχόλια:

Ανώνυμος 15 Μαΐου 2013 στις 5:29:00 μ.μ. EEST  

Μια τέτοια δήλωση θα ήθελα και από τον Έλληνα πρωθυπουργό. «Θέλουμε να γνωρίζει η χώρα που εμπλέκεται πως αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ξανά»

Ανώνυμος 15 Μαΐου 2013 στις 10:32:00 μ.μ. EEST  

Το να συγκρίνουμε την εξ.πολιτική ενός κράτους (έστω και client-state των Αμερικανών) όπως η Ιαπωνία με αυτή της... Ελλάδας (με τις τόσες εξαρτήσεις και αδυναμίες) μου φαίνεται το λιγότερο άτοπη.

Κομνηνός 16 Μαΐου 2013 στις 1:05:00 π.μ. EEST  

Ανώνυμε 10:32:00 δεν θα έπρεπε να σου φαίνεται άτοπη. Η εθνική κυριαρχία ενός κράτους δεν εξαρτάται ούτε από το ΑΕΠ του, ούτε από το τεχνολογικό του υπόβαθρο.

Αλλά από την βούλησή του για επιβίωση και το σθένος του να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά του δικαιώματα. Υπάρχουν φτωχότερα και πιο αδύναμα κράτη από την Ελλάδα (ακόμα και τώρα) που υπερασπίζονται με σθένος τα κυριαρχικά τους δικαιώματα και χαίρουν τον σεβασμό του διεθνούς παράγοντα.

Και άλλα πλουσιότερα κράτη από την Ελλάδα, αποτελούν παρίες του διεθνούς jet set χωρίς να τα υπολογίζει κανένας.

Αν η Ελλάδα ήθελε, θα μπορούσε να ασκήσει την εξωτερική πολιτική που της αρμόζει. Έχει (ακόμα) και την ισχύ και τις δυνατότητες ν το κάνει. Απλά δεν θέλει και έχει παραδοθεί αυτοβούλως στην ανυπαρξία της.

Ανώνυμος 16 Μαΐου 2013 στις 9:11:00 π.μ. EEST  

Καλημέρα σε όλους.
΄συμφωνώ με το σχόλιο του φίλου Κομνηνού! "κι ο άγιος φοβέρα θέλει"! με τα φοβικά σύνδρομα των δικών μας υπαλλήλων-"πολιτικών" μόνο για κυριαρχικά δικαιώματα ΔΕΝ μπορούμε να ψελλίσουμε, πόσο μάλλον να ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ!!

Γιάννης

Ανώνυμος 16 Μαΐου 2013 στις 11:20:00 π.μ. EEST  

Κομνηνέ,

Έχεις πάει στο Μπουτάν; Αν δεις πώς σκέφτονται οι άνθρωποι εκεί, οι οποίοι, παρά την φτώχεια τους, διατηρούν στο ακέραιο την εθνική τους αξιοπρέπεια, θα βρεις την πλήρη επιβεβαίωση των όσων γράφεις.

Ανώνυμος 16 Μαΐου 2013 στις 12:10:00 μ.μ. EEST  

Η Ιαπωνία πέρα την πολύ ισχυρή δύναμη της έχει από πίσω την υποστήριξη της Αμερικής, και αν χρειαστεί θα έχει και όλης της Δύσης. Η Ελλάδα δεν έχει κανέναν να την υποστηρίζει. Για να αγοράσει υποστήριξη την πληρώνει πανάκριβα. Δεν μπορούμε να συγκριθούμε με την Ιαπωνία.

@Κομνηνός
Ποια είναι τα φτωχότερα και αδύναμα κράτη που υπερασπίζονται με σθένος τα κυριαρχικά τους δικαιώματα και χαίρουν τον σεβασμό του διεθνούς παράγοντα ??

Κομνηνός 16 Μαΐου 2013 στις 2:07:00 μ.μ. EEST  

Θα μπορούσα να σου αναφέρω δεκάδες πιθανώς. Αλλά κάποια από αυτά γνωρίζεις ήδη.

Το πιο φρέσκο παράδειγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι η Κούβα, όπου οι ένοπλες δυνάμεις της είναι "μουσειακού" επιπέδου σε σχέση με την Ελλάδα, το ΑΕΠ της το ίδιο αλλά οι Αμερικανοί παρόλο που είναι σαφώς εχθρική χώρα (και παρόλο που οι ίδιοι είναι η ισχυρότερη χώρα του κόσμου) δεν τολμούν ούτε για πλάκα να παραβιάσουν τα θαλάσσια - εναέρια σύνορά της. Ούτε και να αμφισβητήσουν κατ'οποιονδήποτε τρόπο της εδαφική κυριαρχία της. Το έμαθαν το μάθημά τους μετά την επέμβαση στον κόλπο των χείρων πριν 52 χρόνια...

Αντίθετα με τα δικά μας εθνικά σύνορα, που η Τουρκία τα έχει κάνει "σουρωτήρι", όλα αυτά τα χρόνια. Το ίδιο και για την εθνική μας κυριαρχία, που για τους Τούρκους αποτελεί "έκθεση ιδεών"...

Μην μας λες "ποια είναι τα φτωχότερα και ποιο αδύναμα κράτη" λοιπόν. Μπορώ να σου πω και άλλα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP