Η Μ. Ρεπούση ξαναχτυπά (την ιστορική μας μνήμη)

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Μετά τον "συνωστισμό" στην προκυμαία της Σμύρνης, φαίνεται ότι η κυρία Μ. Ρεπούση έχει βάλει πλώρη για νέες παραχαράξεις της ελληνικής ιστορίας... Έτσι, σύμφωνα με έγγραφο που έφερε στη δημοσιότητα το Real.gr, η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ απευθύνεται προς την Επιτροπή Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει της ψήφισης του λεγόμενου "αντιρατσιστικού" νομοσχεδίου, ζητώντας από την αντιπολίτευση να αντιδράσει, προκειμένου να μην ποινικοποιηθεί από το νομοσχέδιο η άρνηση των γενοκτονιών που έχει αναγνωρίσει η Ελληνική Βουλή, δηλαδή των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και των Ποντίων!

Είναι χαρακτηριστικό ότι η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ καλεί την Επιτροπή Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ να παρακινήσει «συναδέλφους, πολιτικά κόμματα και δημοσιογράφους» να μην «περάσει» η -όπως τη χαρακτηρίζει- «προβληματική διάταξη που ποινικοποιεί την άρνηση των γενοκτονιών και των εγκλημάτων πολέμου»! Το σχετικό έγγραφο, όπως έχει δημοσιευθεί από το real.gr, έχει ως εξής:




Για λόγους τάξης πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι η κ. Ρεπούση, με ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook, απάντησε ότι «Δεν έστειλα ποτέ επιστολή στην επιτροπή δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ». Όμως τις πληροφορίες του Real.gr επιβεβαίωσε και το protothema.gr το οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η ύπαρξη της επιστολής αναγνωρίστηκε από την κυρία Ρεπούση σε επικοινωνία που είχαν μαζί της συνεργάτες του κ. Κουβέλη μετά τη δημοσιοποίησή της». Επίσης συνεργάτες του Φ. Κουβέλη τόνιζαν στο Real.gr ότι «είναι οι γνωστές προσωπικές θέσεις της κυρίας Ρεπούση».


Με στοιχεία από real.gr

53 σχόλια:

Ανώνυμος 27 Μαΐου 2013 στις 8:12:00 μ.μ. EEST  

Γνωστές προσωπικές θέσεις?Κλασική δικαιολογία...Αν διαφωνεί ο Κουβέλης να πάρει αποστάσεις και να την στείλει σπίτι της τις επόμενες εκλογές.Δηλαδή αν η Ρεπούση ήταν υμνητής του χίτλερ θα απολάμβανε αντίστοιχης ανοχής?Ρε δεν πάνε στα τσακίδια.

Ανώνυμος 27 Μαΐου 2013 στις 8:27:00 μ.μ. EEST  

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι η Ρεπούση δεν είναι καν ιστορικός: σπούδασε γαλλική φιλολογία και στη συνέχεια έκανε διδακτορικό στην "διδακτική της ιστορίας", αντικείμενο διαφορετικό από την ίδια την ιστορία, το οποίο και διδάσκει στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ.
Επομένως οι ιστορικές απόψεις της έχουν την αξία του χαρτιού στο οποίο είναι τυπωμένες.
Αυτό βέβαια δεν την εμποδίζει να κάνει κάθε προσπάθεια για την αποδόμηση της ελληνικής ιστορικής μνήμης...

Ανιχνευτής 27 Μαΐου 2013 στις 10:20:00 μ.μ. EEST  

Εντάξει τώρα να ήμαστε σοβαροί. Το ότι η Ρεπούση λέει βλακείες και σε πολλά δεν συμφωνώ μαζί της είναι ένα θέμα. Ομως να ποινικοποιηθεί η άρνηση ιστορικών γεγονότων και γενοκτονιών είναι "φασιστικό" και αντιδημοκρατικό. Στην δημοκρατία ΟΛΑ μπορείς να τα πιστεύεις! Αν ποινικόποιήσεις μια "άποψξ" έχουμε εξαναγκασμό σκέψης και ιδεών (ΜΗ δημοκρατία).
"Μπορεί να μη συμφωνώ μ'αυτά που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μεχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες".
ΤΕΛΟΣ

Ανώνυμος 28 Μαΐου 2013 στις 12:27:00 π.μ. EEST  

Η αλλιως αν διαφωνεις με ορισμενα ιστορικα γεγονοτα τα οποια ειναι μερος της ταυτοτητας του εθνους σου , μπορεις να............... Φυγεις . Να πας αλλου.

Υγ. Τους την επαιξε ο Σαμαρας . Τρελο γυρισμα.

Vangelis M. 28 Μαΐου 2013 στις 5:03:00 π.μ. EEST  

Συμφωνω πληρως με τον Ανιχνευτη.

Ας βγαλουμε την κυρια Ρεπουση απο το ζητημα γιατι μας γεννα λογω του "συνωστισμου" προδιαθεση αντιδρασης σε οτι λεει.

Το ζητημα ειναι οτι ανοιγει η πορτα για μια κρατικη αληθεια που θα ειναι παρανομο να την αρνεισαι. Καταλαβαινετε τι πολιτικα και κρατικα ψεματα ειναι πιθανο να ακολουθησουν. Ψεματα που θα απαγορευεται να αμφισβητηθουν. Επιστροφη στον μεσαιωνα οπου οποιος αμφισβητουσε το θεοπνευστο και ορθο των επισημων εκκλησιαστικων αποψεων αντιμετωπιζε την κατηγορια του αιρετικου και την πυρα.

Θεωρω τους αρνητες των ιστορικα αποδεδειγμενων γενοκτονιων απλα γραφικους. Ομως τους υποστηρικτες της ποινικοποιησης την αρνησης των γενοκτονιων τους θεωρω επικινδυνους.

Ανώνυμος 28 Μαΐου 2013 στις 6:43:00 π.μ. EEST  

Να και κάτι στο οποίο θα συμφωνήσω με την κα Ρεπούση.
Μπορεί να διαφωνώ με τις εν γένει απόψεις της αλλά δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση να γίνουμε Αυστρία και να ποινικοποιηθεί η όποια άποψη, όσο αντίθετος και αν είμαι προς αυτήν.

Δεν κινδυνεύουμε απ' αυτούς που λένε ότι δεν υπήρξε η γενοκτονία των εβραίων, των αρμενίων, των ποντίων, ότι η Μακεδονία είναι σλαβική, ότι υπήρξε συνωστισμός στην προκυμαία της Σμύρνης, ή ό,τι άλλη ανιστόρητη μπούρδα μπορεί να σκαρφιστεί κανείς.

Κινδυνεύουμε απ' αυτούς που θέλουν να τους βάλουν φυλακή για τις απόψεις τους.

Σήμερα αυτοί, αύριο εμείς γιατί δεν πιστεύουμε στην πολυπολιτισμική κοινωνία, γιατί πιστεύουμε στην ελευθερία του λόγου, στη μη υιοθέτηση παιδιών από ομοφυλόφιλα ζευγάρια ή ό,τι άλλο, είτε από τη μια πλευρά είτε από την άλλη.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Ο κίνδυνος είναι μεγάλος, οδεύουμε προς μια ανελεύθερη, αντιδημοκρατική κοινωνία στο όνομα της προστασίας των αδυνάτων!

Ανώνυμος 28 Μαΐου 2013 στις 9:38:00 π.μ. EEST  

Όσοι λένε ότι "συμφωνούν με τη Ρεπούση" δεν έχουν προσέξει τι λέει αυτή η "κυρία":
Θέλει μεν το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη και την ποινικοποίηση της γνώμης, απλά δεν θέλει να περιληφθούν οι γενοκτονίες Ελλήνων σε αυτά που απαγορεύεται να αρνείσαι! Δηλαδή να ποινικοποιηθεί η γνώμη των άλλων, αλλά όχι η δική της! Και τα δικά σου δικά μου και τα δικά μου δικά μου!
Το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί ΟΛΟΚΛΗΡΟ, γιατί δεν επιτρέπεται η ποινικοποίηση της γνώμης κανενός. Και ο Κουβέλης και ο Βενιζέλος, αν τολμάνε να ρίξουν την κυβέρνηση. Μόνο τη δική τους ψήφο θα βρουν στην κάλπη...

Ανώνυμος 28 Μαΐου 2013 στις 11:06:00 π.μ. EEST  

Συμφωνώ με τον ανοχνευτή.
Όπως πολύ ωραία το είπε καποιος ήδη, η επιβολή της κρατικής αλήθειας και η δίωξη όσων δεν την πιστεύουν είναι επικίνδυνη.
Ανοίγουν πολλά επικίνδυνα μονοπάτια...

Αντώνιος ο από ΕΛΔΥΚ

ΑΧΕΡΩΝ 28 Μαΐου 2013 στις 11:39:00 π.μ. EEST  

@28 Μαΐου 2013 - 9:38:00 π.μ. EEST
Πάρα πολύ εὔστοχη ἐπισήμανση.

Ανώνυμος 28 Μαΐου 2013 στις 12:01:00 μ.μ. EEST  

Η κυρία Ρεπούση ας μας πει από που κατάγεται. Μήπως κατάγεται από περιοχή πάνω από το Durres (όπως το λένε την περιοχή στην μητρική γλώσσα της);

Ανώνυμος 28 Μαΐου 2013 στις 12:55:00 μ.μ. EEST  

Όπως είπε και ο Ανώνυμος πιο πάνω δεν τους απασχολεί η δημοκρατικότητα του νόμου απλώς να διώκονται τα άτομα που διαφωνούν μόνο με αυτά που πιστεύουν οι ίδιοι! Δηλαδή ακόμα και ο "αντιρατσιστικός" νόμος (που στην ουσία είναι ένας φασιστικός νόμος) πρέπει να φτιαχτεί στα μέτρα τους.

Alexandros 28 Μαΐου 2013 στις 1:30:00 μ.μ. EEST  

Το παράξενο είναι πως κανεις από τους Προεδρους της Βουλής δεν έχει νιώσει ενοχλημένος από την ακραία προσβλητική συμπεριφορά της εν λόγω κυριας ώστε να την αποβάλλει διά πάντως από την βουλή, καθώς και ότι δεν αισθάνεται προσβεβλημένος και ο Πρόεδρος του κόμματος που την φιλοξενεί ώστε να την διαγράψει!

Ανώνυμος 28 Μαΐου 2013 στις 1:51:00 μ.μ. EEST  

Αν εχουν παρει εντολη απο πανω , θα κανουν οτι τους "συμβουλευουν" οι πατρονες τους . Ετσι και αλλιως και αυτος ο αθλιος ο Σαμαρας παλι λοξοκοιταει προς Ρωσια - Κινα . Ενα τηλεφωνο αποσταση ειναι να πεσει η Κυβερνηση . Σοφε Ελληνικε λαε . Σε φτυνουν και νομιζεις οτι βρεχει .

Κομνηνός 28 Μαΐου 2013 στις 3:10:00 μ.μ. EEST  

Θα συμφωνήσω και εγώ πως το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί εντελώς. Και ότι είναι άκρως υποκριτικό οι αριστεροί κύκλοι να ζητάνε να ποινικοποιηθεί η ακροδεξιά φρασεολογία (Χ.Α.) αλλά όχι η ακροαριστερά.

Όσον αφορά την Ρεπούση, νομίζω πως πρέπει επιτέλους ο Σαμαράς να τελειώσει με την εν λόγω "κυρία". Απαιτώντας από τον Κουβέλη να την διαγράψει την επόμενη φορά που θα ευτελίσει δημόσια κατά τέτοιον τρόπο την εθνική συνείδηση.

Ο αριστερός χώρος της χώρας μας είναι γεμάτος από πωρωμένες "προσωπικότητες", που τρέφουν άσβεστο μίσος προς κάθε τι που συνδέεται με την έννοια πατρίδα. Και το τονίζουν σε κάθε ευκαιρία. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλούς τέτοιους και το ΠΑΣΟΚ είχε μερικούς παλιότερα.

Το να είσαι εν ενεργεία βουλευτής της κυβερνητικής πλειοψηφίας όμως και να "διαφημίζεσαι" πολιτικά υβρίζοντας ή ευτελίζοντας τα εθνικά σύμβολα και συνειδήσεις, είναι ανεπίτρεπτο. Η Ρεπούση είναι η μόνη βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ. που προσπαθεί να κερδίσει "πόντους" από την ακροαριστερή δεξαμενή ψηφοφόρων, κατά τέτοιον τρόπο. Αν ο Σαμαράς θέλει να φανεί όντως δεξιός, πρέπει να ζητήσει την διαγραφή της από τον Κουβέλη.

Ας πάει στον ΣΥΡΙΖΑ, που την εκφράζει και περισσότερο. Θα βρει πολλούς ορκισμένους ανθέλληνες εκεί μέσα...

Ανώνυμος 28 Μαΐου 2013 στις 3:21:00 μ.μ. EEST  

δεν εχει νοημα η ποινικοποιηση της αρνησης των γενοκτονιων. η ρεπουση και η οποιαδηποτε ρεπουση θα συνεχισουν να υποστηριζουν τις ιδιες αποψεις, απλα δεν θα το λενε δυνατα. δεν θα αλλαξει κατι

Φωτοβολος Τοξοτης 28 Μαΐου 2013 στις 3:44:00 μ.μ. EEST  

Υπαρχουν ατομα τα οποια δεν εχουν πλεον την Ελληνικη Συνειδηση...οχι μονον εντος της σημερινης Ελληνικης επικρατειας αλλα Ελληνικη Συνειδηση ως Εθνος ανα την Υφηλιο. Αυτα τα ατομα εχουν ασπασθει πληρως μια προωθημενη και διαστρεβλωμενη μορφη παγκοσμιοποιησεως. Για αυτα τα ατομα, ο Ελληνισμος επιτρεπεται να υπαρχει ως παραγκονισμενη μυθολογια αναφεροντας μονον μεταλαγμενα γεγονοτα και μονον εφοσον προωθουν το συμφερον των αφεντικων τους.

Φωτοβολος Τοξοτης 28 Μαΐου 2013 στις 4:11:00 μ.μ. EEST  

"Μπορεί να μη συμφωνώ μ'αυτά που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μεχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες".

Δεν ισχυει αυτο σε μια Υγιεστατη Δημοκρατια....δεν ειναι ομως θεμα γαι αναλυση επι του παροντος...αλλωστε ...τα εξηγησε ο Σωκρατης...και εγραψε στους Διαλογους ο Πλατων...

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 28 Μαΐου 2013 στις 4:33:00 μ.μ. EEST  

Πολύ αξία έχουμε δώσει στη Ρεπούση και σε κάθε πρακτοράκο του Σόρος δεξιά κι αριστερά. Άλλωστε δεν είναι ιστορικός και είναι εντυπωσιακό πώς έκανε διδακτορικό σε ένα αντικείμενο που δεν έχει καμιά σχέση με τις σπουδές της. Από τα μυστήρια του ακαδημαϊκού χώρου υποθέτω... Περισσότερο θα πρέπει να ανησυχούμε που την ιστορία και τη λογοτεχνία την παραδίδει το υπουργείο από φέτος στους καθηγητές ξένων γλωσσών (όπως λχ η Ρεπούση) Όλα για την ανάπτυξη...έπειτα θα απορούν που βρέθηκε μια ακόμη γενιά αγράμματων και ανιστόρητων.

Μπροστά στον Νάσο Θεοδωρίδη η Ρεπούση είναι...εθνικίστρια. Όσοι έχετε fb μπείτε στον τοίχο του να φρίξετε. Προπαγάνδα για το Ουράνιο Τόξο, συγχαρητήρια στο βλαμμένο των Οικολόγων (συλλήβδην ψεκασμένοι)που ψήφισε υπέρ της ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ και γενικά απόψεις που λες, δεν είναι δυνατόν, ούτε έμμισθος πράκτορας δεν τολμά να προβάλλει. Μάλλον αυτόν και κάποιους φίλους του είχες στο νου της η Ρεπούση όταν (και αν βέβαια, δεν είναι σίγουρο)έγραφε την παραπάνω επιστολή. Και για να κλείσω: τον ρατσισμό δεν τον παλεύεις με απαγορεύσεις αλλά με περισσότερη δημοκρατία και περισσότερη κοινωνική μέριμνα. Η φτώχεια και η εθνική ταπείνωση γεννούν διαχρονικά τον ρατσισμό. Αλλιώς ρίχνεις νερό στο πιθάρι των Δαναϊδών. Ή καλύτερα στο μύλο της ΧΑ.

Ανώνυμος 28 Μαΐου 2013 στις 5:16:00 μ.μ. EEST  

1. H ποινικοποιηση της αρνησης των γενοκτονιων πρέπει να γίνει ΝΟΜΟΣ και να εφαρμόζεται με εξοντωτικές ποινές.

2. Ανα 6μηνο πρέπει να ανοίγουν οι λογαριασμοί των βουλευτών και να βλέπουμε τους χρηματοδότες τους.

3. Οι 1,500 άνθρωποι που ψήφισαν βουλευτές που εκπροσωπούν 100 και πλέον χιλιάδες και ολόκληρους νομούς είναι δίγμα του ίσως χειρότερου εκλογικού συστήματος στην ευρώπη.Άτομα χωρίς μόρφωση παίρνουν 10χίλιαρα, νομοθετούν και έχουν πλήρη ασυλία για οποιοδήποτε έγκλημα...

Να τονίσω οτι ελευθερία έχουμε και πρέπει να ακούμε την οποιαδήποτε μλκ και να την σεβόμαστε και να προστατεύουμε τον ομιλιτή. Αρκεί να μην βρίζει την μάνα μας.

μηδενιστής

Φωτοβολος Τοξοτης 28 Μαΐου 2013 στις 5:24:00 μ.μ. EEST  

' Η φτώχεια και η εθνική ταπείνωση γεννούν διαχρονικά τον ρατσισμό.'

Δεν ειναι απολυτα σωστο αυτο...ειναι θεμα Παιδειας, ο Σωστος Ελλην, φτωχος μεν αλλα οχι 'ρασιστης' με την σωστη Παιδεια, παντοτε ευσπλαχνος προς τον συνανθρωπο του. Ουτε ο σωστος Ελλην που εχει ταπεινωθει εχει την αναγκη να πραττει απο ρατσισμο..η μισος..ολα ειναι θεμα Αγαπης αλλα και Δικαιοσυνης τιποτα παραπανω τιποτα λιγοτερο. Τα Δελφικα παραγγελματα και η Διδαχη του Ιησου Χριστου ΕμμανουΕλ του Υιου του Θεου καλυπτουν.

Ανώνυμος 28 Μαΐου 2013 στις 5:30:00 μ.μ. EEST  

Σας διαβασα ολους με πολυ ενδιαφερον. Επειδη ολοι ειστε ανθρωποι μορφωμενοι και χωρις παρωπιδες παραβλεπετε κατι σημαντικο κατα τη γνωμη μου: Η αριστερα-απο το μαυροκοκκινο του αναρχισμου εως το ξεφτισμενο ροζουλι της δημαρ-κουβαλανε τα βιωματα των πατεραδων και παππουδων τους, ητοι την ηττα του εμφυλιου, τις διωξεις, τις εξοριες και τις εκτελεσεις. Παντα, και για ΠΑΝΤΑ, στο πισω μερος του κεφαλιου του αριστερου θα ειναι ενας τριτος (και τελικος?)γυρος. Το θεμα λοιπον δεν ειναι η καρεκλα του ταδε υπουργειου, αλλα πως με καθε μεσο θα υποσκαψουν καθε τι το εθνικο και πατριωτικο που καποιοι με το στανιο προσπαθησαν να τους το επιβαλλουν.

Παλιος καταληψιας

Ανιχνευτής 28 Μαΐου 2013 στις 10:05:00 μ.μ. EEST  

Βλέπω κάποιοι υποστηρίζεται να ποινικοποιείται η "διαφορετική" άποψη. Πάτε καλά? Τι δεν καταλαβαίνετε?

Οτι τον μεσαίωνα έκαναν ακριβώς το ίδιο και ήθελαν κάψουν αυτόν (Γαλιλαίο) που έλεγε ότι η γη γυρίζει? Καμία ομοιότητα? Αν δεν βλέπετε ομοιότητα έχετε και θέμα 'όρασης' (δλδ κρίσης). Σαν αυτούς είστε (που θέλαν να το κάψουν).

ΚΑΜΙΑ ιστορική (ή άλλη άποψη) δεν πρέπει να ποινικοποιείται αν δεν είναι "σύμφωνη" με την 'επίσημη'. Έλεος! Που γυρνάμε στο 1100 στην Ευρώπη του Πάπα??

Δηλαδή αν αύριο βγούν οι 'άλλοι' στην εξουσία θέλετε να πάθετε τα ίδια για τις δικές σας απόψεις?

Όσο για την Γαλλία είναι κατάπτυστη που το ψήφισε και νομίζω το πήρε πίσω καθώς κρίθηκε (ορθώς) αντισυνταγματικό.

Αν είναι να γίνουμε σαν τους ισλαμιστές στα πιστεύω μας να το βράσω που θα είμαι Ευρωπαίος.
Η σκέψη ΔΕΝ διώκεται με όποιο κόστος.

Ξαναλέω
"Μπορεί να μη συμφωνώ μ'αυτά που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μεχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες".

Φωτοβολος Τοξοτης 29 Μαΐου 2013 στις 12:16:00 π.μ. EEST  

’Μετρον Αριστον’ αυτο ισχυει και για την Δημοκρατια.

Πρεπει να ξεχωριζουμε αυτα που προωθουν το ΑΓΑΘΟΝ και το ΚΑΛΟΝ απο εκεινα που προωθουν την καταστροφη του Ανθρωπινου Γενους, και του Συμπαντος.

Η επιστημη επισης πρεπει να χρησιμοποιηται για το Καλον και το Αγαθον.

Υπαρχουν εκδοσεις που προωθουν αντικοινωνικα εργα οπως παιδεραστια, πως να κοβεις και να μαγειρευεις ανθρωπους, πως να κανεις ανθρωπους δουλους, κτλ...κτλ.. Ας φτιαξουν και αυτοι ενα ’πολιτικο’ κομμα και να ειναι στην Πολιτεια μεσα νομικα να κανουν αυτα νομικα, και εφοσον υπαρξει διαβρωση τοτε ολοκληρος μικροκοσμος βαινει προς το χειροτερον (και η γαια ενας μικροκοσμος ειναι).
Νεαρα παιδια, ακομη και στα ’Παν’επιστημια ειναι ευαλωτα οπως και ανθρωποι που δεν ειχαν ουτε εχουν ποτε στην ζωη τους Παιδεια. Στο Τεξας υπαρχει ενας καθηγητης που λεει οτι πρεπει να γυρισει η ανθρωποτητα στο περιπου 500 εκκατομυρια κοσμο, και τον χειροκροτουν οι PhD's μαθητες του. Βεβαια αυτο εχει γινει και αναρτηση στα Georgia Stones και τωρα πανε και παιρνουν και φωτο...γινεται συνηθεια...ποιοι τα προωθουν αυτα;

Ενα μεγαλο μερος της Ανθρωποτητος εζησε και ζει και θα ζει πολεμους προσωπικους και μεγαλους για ’ψευτο ιδεες’ που εξαπατησαν πολλους και προωθησαν φτιαχτο μισος στον συνανθρωπο που δεν θεωρειται πλεον ανθρωπος..το αποτελεσμα το ζησαμε και θα το ξαναζησουμε...

Παιδεια Σωστη και Μετρον Αριστον ακομη και στην Δημοκρατια.

Ανώνυμος 29 Μαΐου 2013 στις 9:34:00 π.μ. EEST  

@Ανιχνευτή

με όλο το σεβασμό: αν πω κάτι για την οικογένειά σου πρέπει να ανεχτείς να με ακούσεις;

αυτά είναι δικαιολογίες των ακραίων κομμάτων που επιβιώνουν κάτω απο σημαίες καθεστώτων σφαγέων.
όσο για την ευρώπη που τόσο θαυμάζεις στο βέλγιο υπάρχει κόμμα παιδεραστών. αυτό είναι δημοκρατία;;;;

όπως είπα ακούμε τον άλλο αρκεί να μην μας βρίζει.
με 70,000 εβραίους νεκρούς,
με 350,000 πόντιους νεκρούς,
με εκατοντάδες χιλιάδες ίωνες νεκρούς, οποιαδήποτε άρνηση των γεγονότων αυτών είναι προσβολή.

μηδενιστής

Ανώνυμος 29 Μαΐου 2013 στις 10:20:00 π.μ. EEST  

καλημέρα σε όλους.
το να σέβεσαι και να τιμάς τους αδικοχαμένους προγόνους σου ΔΕΝ επιβάλλεται!! αλλά εμπνέεται!!! πώς;; με το να δείξουμε στα σημερινά παιδιά ότι δεν χάθηκαν ΑΔΙΚΑ οι προπάτορες για την αγάπη τους προς την Ελλάδα! ποιά Ελλάδα; ΟΧΙ βέβαια την σημερινή που κάνει τα ΠΑΝΤΑ για να ξεριζώσει από τις ψυχές των παιδιών μας κάθε ΕΛΠΙΔΑ και ΠΙΣΤΗ για το μέλλον τους σ΄αυτόν τον δίσμοιρο τόπο!
και εξηγούμαι! για δουλειά στο εξωτερικό!! για σπουδές ΠΑΛΙ στο εξωτερικό!! ειδικά ΠΑΛΙ φέτος με τον "αδιαβλητο" θεσμό των πανελληνίων εξετάσεων, που στην κυριολεξία ΤΣΑΚΙΣΑΝ κάθε προσδοκία και ελπίδα για να μείνουν και να σπουδάσουν ΕΔΩ!!
φκμκ τι έχεις να πεις επ΄αυτού;!
ποιός νέος ή νέα θα καθίσει να ασχοληθεί με τις γενοκτονίες του παρελθόντος ή όπως σήμερα με την Άλωση της Πόλης, όταν βλέπει την ίδια την πατρίδα του να προβαίνει σε "γενοκτονία" του μελλοντός του μέσα στην ίδια τους την χώρα;! μπορουμε μισθωτοί και συνταξιούχοι να στείλουμε τα παιδιά μας έξω; ή έστω σε άλλη πόλη;;
ακόμη κι εμείς που μεγαλώσαμε σε άλλες συνθήκες, που Δόξα τω Θεώ έχουμε μια "κουτσο-απσχόληση" ΔΕΝ μπορούμε να ασχοληθούμε ούτε να συζητήσουμε με τα παιδιά μας--που ΟΛΑ είναι πανέξυπνα και ασχολούνται με τα κοινά-- για θέματα νόμων αντιρατσιστικών και κολοκύθια, όταν βλέπεις την απαισοδοξία στα μάτια τους ή να περιμένουν καποια λύση, από πού, από ποιόν;;!!
μήπως και αυτό είναι εκ του πονηρού, δηλ. να σχολούμαστε με τα αντιρατσιτικά και τα "ρεπούσια" σχόλια για να ξεφεύγει ο νους από τα πλέον ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ, ήτοι
ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ;;!!!

Γιάννης

Vangelis M. 29 Μαΐου 2013 στις 11:07:00 π.μ. EEST  

Θα μας προτεινω για το ζητημα να ξεχαουμε την κυρια Ρεπουση και τις γενοκτονιες των Ελληνων. Το ζητημα ειναι μια διαμαχη σκοτους και φωτος κατα την γνωμη μου.

Ο μεσαιωνας ποτε δεν τελειωσε οριστικα. Ειναι παντα εδω ετοιμος να επιστρεψει αν οι εξουσιες τον επιβαλλουν και οι ανθρωποι τον αποδεχτουν.

Η αμφισβητηση των παντων πρεπει να παραμεινει ελευθερη. Ειναι μια κατακτηση που οποτε υπηρχε συνοδευοταν και απο πνευματικη προοδο. Οποτε δεν υπηρχε συνοδευοταν απο στασιμοτητα ή και οπισθοδρομηση. Και υπαρχει οπισθοδρομηση οταν η ελευθερια της οποιας γνωμης απαγορευεται με το τον νομο και την βια.

Η ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗΣ ΑΠΟΨΗΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟΔΕΚΤΗ. Αυτοι που λενε μπουρδες μπορει να ειναι εξοργιστικοι, γελοιοι, γραφικοι αλλα οι γνωμες ειναι τοσο επικινδυνες οσο και το σχεδιο ενος οπλου. Ομως αυτοι που επιβαλλεται με τον νομο να πιστευουν την "αληθεια" ειναι τραγικοι. Εχουμε δυο κακα κατα την γνωμη μου και πρεπει να διαλεξουμε το μικροτερο που ειναι η ελευθερια της γνωμης επειδη η ελευθερια της γνωμης εχει κυριως θετικα αποτελεσματα ενω η απαγορευση της κυριως αρνητικα.

Η εκτεταμενη ποινικοποιηση της διαφορετικης γνωμης στην Ευρωπη ελαβε χωρα κατα τον μεσαιωνα και επιχειρηθηκε να επανελθει στον 20 αιωνα με τον κομμουνισμο και τον ναζισμο.

Δεν ταυτιζω την ελευθερια της γνωμης με την ελευθερια των πραξεων. Οι πραξεις φυσικα πρεπει να ελεγχονται και καποιες να απαγορευονται απο νομους.

Στο θεωρητικο μερος πιστευω οτι δεν υπαρχει μια εξ αποκαλυψεως αληθεια και δεν ειναι ολες οι κρατουσες "αληθειες" ορθες. Πολλες απο τις επισημες ιστορικες αληθειες ειναι πλαστες και εξυπηρετουν πολιτικες και αλλες σκοπιμοτητες. Για παραδειγμα το ψεμα της συνεχειας του Ελληνισμου μεσα απο το Βυζαντιο. Το βυζαντιο στην ακμη του ηταν ενα πολυεθνικο κρατος και αντιθετο σε καθε εθνικισμο. Απαγορευοταν να εισαι Ελληνας, Σλαβος, Αρμενιος κ.α. Χριστιανικο εθνος ηθελε η εξουσια και η εκκλησια να ειναι το Βυζαντιο και τιποτα αλλο. Το ζητημα ειναι μεγαλο αλλα ας μην επεκταθω. Μονο να αναφερω οτι δεν πρεπει να πανε φυλακη οσοι υποστηριζουν αυτην την αληθεια που ειναι αντιθετη με αυτο που υποστηριζει και διδασκει το Ελληνικο κρατος.

Η βαθεια σκοπιμοτητα... Πιστευω οτι πισω απο ολα αυτα βρισκεται μια αιτια και ενας στοχος. Το μεταπολιτευτικο συστημα οπως και ολο το Δυτικο μεταπολεμικο πολιτικο συστημα διαισθανεται το μεγεθος της αποτυχιας του και επιχειρει να βασιλευει φιμωνοντας τους αντιθετους και επιβαλλοντας την "αδιαμφησβητητη" αναγκαιοτητα του.

Να σωσουν και να διαιωνισουν την εξουσια τους προσπαθουν οσοι επιχειρουν τετοιους νομους. Και ο νομος που συζηταμε ειναι αρχη. Αυτη ειναι η γνωμη μου.

Pro από Συμβασιλεύουσα 2 Ιουνίου 2013 στις 1:41:00 μ.μ. EEST  

Ποια ειναι η περιοσος της Ανατολικης Ρωμαικης Αυτοκρατοριας που χαρακτηριζεις ως ακμη και που απαγορευε την εθνικη ταυτοτητα;

Ανώνυμος 2 Ιουνίου 2013 στις 10:39:00 μ.μ. EEST  

Η κυρία Ρεπούση βρίσκεται στην επικαιρότητα με την "ανατρεπτική" της άποψη για κάθε θέμα που θέλει να κάνει ντόρο. Ελπίζω να την τιμήσουν ανάλογα "με ανατρεπτική ψήφο" και να την στείλουν σπίτι της, η εκλογική της περιφέρεια......

Vangelis M. 3 Ιουνίου 2013 στις 6:50:00 π.μ. EEST  

@Προ

Λυπαμαι για την καθυστερηση αλλα μια ασθενεια δεν μου επεπετρεψε να μπαινω στο ιντερνετ.

Πολλες ειναι οι περιπτωσεις που η αυτοκρατορια και η εκκλησια στο βυζαντιο κινηθηκε εναντιον του Ελληνισμου.Μονιμμη πολιτικη θα ελεγα μεχχρι που το βυζαντινο κρατος περιοσριστηκε σε Ελληνικα μονο εδαφη. Εκει μερος της διανοησης αρχισε να σκεφτεται την Ελληνικοτητα της ανατολικηςρωμαικης αυτοκρατοριας (οσο υπηρχε δεν λεγοταν Βυζαντιο) αλλα παλι συναντησε την αντιδραση της εκκλησιας.

Το οτι το βυζαντιο ηταν Ελληνοφωνο δεν σημαινει οτι ηταν Ελληνικο. Με τον ιδιο τροπο που δεν ειναι Αγγλικη η Αγγλοφωνη Αμερικη. Οσον αφορα τον Ελληνικο πολιτισμο αυτος ειχε αφοριστει απο την εκκλησι. Ολοι απο Πλατωνα, Αριστοτελη, Θαλη, Αναξιμανδρο, ολοι οι πνευματικοι γιγαντες της αρχαιοτητας αφοριστηκαν απο τους νανους της ορθοδοξιας. Οτι επιτρεποταν να κυκλοφορησει σε γραπτα απο τους αρχαιους επιτρεποταν για ιστορικες γνωνες μονο. Για ολα εδινε απαντηση η παλαια και η καινη διαθηκη και τα υπολοιπα δεν ειχαν καμια αξια...

Ακομα και σημερα τα ΠΑΠΑΡΙΑ μας αφοριζουν και καταριουνται τον Ελληνισμο και το Ελληνικο πνευμα καθε Κυριακη της Ορθοδοξιας! (δειτε στο ιντερνετ για κυριακη ορθοδοξιας οσοι δεν πιστευετε εκει που αναφερεται στους Ελληνες)

Για την πολιτικη του κρατους... ηθελε να ειναι ενα Χριστιανικο εθνος. Για να μην μακρυγορω διαβασε εδω. http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%92%CF%85%CE%B6%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%BF%CF%85

Απο τα στοιχεια προκυπτει οτι μονο φιλελληνικη πολιτικη δεν ασκησε το βυζαντιο και πιστευω οτι το ψεμα διατυπωθηκε απο τον Παπαρηγοπουλο για να στηρηχθει η μεγαλη ιδεα.

Στεναχωριεμαι πολυ οταν ενας ελληνικος πολιτισμος χιλια χρονια μπροστα απο τους υπολοιπους υποδουλωθηκε, διαλυθηκε, κρυφτηκε απο πνευματικα ανοητους, και οσοι τολμησαν να χρησιμοποιησουν εστω και στοιχεια του εγινα πολοι δυνατοι (Αραβες). Μετα την αναγενηση στην Ιταλια και την Ευρωπη που τον ξαναγαπησαν κατεκτησαν τον κοσμο ολο!

Ενα εχω να πω Ουστ στο Βυζαντιο, ουστ στα παπαδαρια! Για μενα αυτοι σκοτωσαν την Ελλαδα.

Υ.Γ. Δεν ειμαι δωδεκαθειστης. Ρεαλιστης προσπαθω να ειμαι.

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 3 Ιουνίου 2013 στις 3:37:00 μ.μ. EEST  

Παρακαλώ όσους δεν έχουν σχέση με τη βυζαντινή (καλύτερα: μεσαιωνική ελληνική ιστορία) να μην αναμασούν απόψεις της δυτικής ιστοριογραφίας που ήταν δημοφιλείς έως έναν αιώνα πριν. Διαβάστε την ιστορία των χειρογράφων της αρχαιότητας και θα δείτε εκεί καθαρά ποιοι αντέγραφαν τα πάντα (Βυζαντινοί), ποιοι αντέγραφαν μόνο όσα τους ενδιέφεραν (Άραβες)και ποιοι είχαν πριν τις σταυροφορίες το χοιροστάσιό τους στον κάτω όροφο του παλατιού. Διαβάστε επίσης πότε έχουμε τον πρώτο βυζαντινό ουμανισμό, την μικρογράμματη γραφή που έσωσε ό,τι μας σώθηκε από τα αρχαία κείμενα. Διαβάστε τι παιδεία στα ελληνικά γράμματα είχε ο Μέγας Βασίλειος, ο Γρηγόριος Ναζιανζηνός και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος αλλά και ο Φώτιος αργότερα και ο Αρέθας που χάρις σε αυτούς μάθαμε για ένα σωρό έργα που κατέστρεψαν αργότερα τα γουρούνια της Δ΄Σταυροφορίας και οι Οθωμανοί (ό,τι απέμεινε). Είναι ένας μεγάλος χιλιόχρονος ελληνικός πολιτισμός: στη γλώσσα και στην κουλτούρα του ελληνισμού στηρίχθηκε και ο χριστιανισμός προσαρμόστηκε πάνω σε αυτήν, όχι το αντίθετο. Γι'αυτό το ελληνορθόδοξο δόγμα διαφέρει μέρα με τη νύχτα από τους καθολικούς που αντέγραψαν τα αρχαία χειρόγραφα αλλά το μείγμα του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού ουδέποτε κατανόησαν και αντίθετα το μίσησαν - γι'αυτό και η κατασυκοφάντηση του Βυζαντίου συνεχίζεται από ανθυπολόγιους που κατοικοεδρεύουν στο Παρίσι. Λένε ότι η Βυζαντινή αυτοκρατορία ήταν απλώς το δυτικό ρωμαϊκό κράτος: όντως αυτό ήταν ο επίσημος τίτλος αλλά τα πρότυπα, οι ήρωες και το αντικείμενο θαυμασμού και μίμησης δεν ήταν ο ρωμαϊκός κόσμος αλλά ο ελληνικός. Διαβάστε κύριοι και διαβάστε σοβαρά βιβλία, όχι τον κάθε κομπλεξικό φραγκολεβαντίνο ή το κάθε καμένο δωδεκαθεϊστή. Και αν δεν ξέρετε τι να διαβάσετε πείτε μου και θα σας υποδείξω σοβαρή βιβλιογραφία, όχι φούμαρα.

Vangelis M. 3 Ιουνίου 2013 στις 11:58:00 μ.μ. EEST  

Στο Βυζαντιο υπαρχει κατι τραγικο. Να εχεις ενα τετοιο υπεροχο πνευμα, το αρχαιοελληνινικο και να μην το σπερνεις ωστε να σου καρπισει επιστημη και τεχνολογια.

Αλλα οταν ο κληρος εβλεπε αυτο το πνευμα ως εχθρικο προς τα ιερα του κειμενα και το κρατος ηθελε την θρησκεια ως ενοποιητικο παραγοντα πρεπει να ειμαστε ικανοποιημνοι που εκαναν εστω και τις αντιγραφες.

Το Ελληνικο πνευμα ηταν χιλια χρονια μπροστα. Η αναγεννηση το αξιοποιησε (με την συμβολη των βυζαντινων πνευματικων προσφυγων) και κινηθηκε αυτο που λεμε δυτικος πολιτισμος.

Οι βυζαντινοι που ειχαν στις βιβλιοθηκες τους αυτον τον θησαυρο ηττωνταν απο απολιτιστους της μεσης Ανατολης και της κεντρικης Ασιας.

Αντεγραφαν την αρχαια γραμματεια (οχι ολα) αλλα δεν την εκμεταλλευονταν. Εγω το βλεπω σαν οι ταλιμπαν να κρατουν στα υπογεια των μοναστηριων τους την θεωρια της σχτικοτητας, τις αρχες αεροδυναμικης, τις αρχες δικαιου, την οργανωση του κρατους, ολη την συγχρονη γνωση αλλα να βασιζονται στην δουλοπαροικια και στον φατριασμο και να κανουν πολεμο με γιαταγανια.

Λυπαμαι φιλοι μου αλλα οι Βυζαντινοι φερθηκαν ως καθυστερημενοι...

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 4 Ιουνίου 2013 στις 10:19:00 π.μ. EEST  

Βαγγέλη το σύνολο του σλαβικού κόσμου διαφωνεί μαζί σου. Άλλωστε το μοντέλο πολιτικής διοίκησης - για να μείνω μόνο σε αυτό - του Βυζαντίου είναι ανώτερο των Ρωμαίων και κάθε άλλης αυτοκρατορίας. Το πρόβλημα ήταν οι αριστοκράτες, οι "δυνατοί" που εξ' αιτίας τους οδηγήθηκε η αυτοκρατορία σε παρακμή. Κατά τα άλλα ο μεσαιωνικός άνθρωπος ήταν άνθρωπος της θρησκείας. Αλλά και στην μυθοποιημένη για πολλούς ελληνική αρχαιότητα η θρησκοληψία (όχι απλώς η θρησκευτική πίστη) ήταν εξαιρετικά συνηθισμένη, αν σκεφτεί κανείς όχι μόνο την καταδίκη του Σωκράτη αλλά και εκείνες του Αναξαγόρα και του Πρωταγόρα για αθεΐα από την πιο προοδευτική πόλη της Ελλάδας ή το πόσο δεισιδαίμονες ήταν οι Σπαρτιάτες. Οπότε αν έχεις στο μυαλό σου το Βυζάντιο ως μια εποχή που σκοτεινοί ρασοφόροι καταδίωκαν κάθε φωνή ελευθερίας και προόδου, ψάξτο στον Δυτικό κόσμο γιατί εδώ δε θα το βρεις. Α, και επιπλέον καλό είναι να δούμε πάνω σε ποιον στηρίχτηκε και οικονομικά η Αναγέννηση. Οι ιταλικές πόλεις μοίρασαν τα ιμάτια του Βυζαντίου και απέκτησαν τη δύναμή τους.

Vangelis M. 4 Ιουνίου 2013 στις 2:47:00 μ.μ. EEST  

@ Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ

Σαφως και η αρχαια Ελλαδα ηταν θρησκοληπτη. Αλλα υπηρχαν και αθεοι φιλοσοφοι ασχετα αν μερικοι διωχθηκαν.

Σημασια εχει οτι δεν μπορεσαν ποτε οι Ελληνες να ξεπερασουν τον κατακερματισμο τους και τον τοπικισμο τους.

Οσο αφορα τον Χριστιανισμο... ναι εκαιγε και ρημαζε οτι Ελληνικο και οχι μονο δωδεκαθειστικο αλλα και φιλοσοφικο και επιστημονικο.

Πως να το κανουμε δεν ταιριαζαν οι επιστημονικες και φιλοσοφικες συλληψεις των μεγαλων της αρχαιοτητας με τα παραμυθακια της Χαλιμας που ελεγε η βιβλος και ο Χριστιανισμος και επρεπε να εξαφανιστουν αυτα τα συγραμματα του διαβολου.

Στο τελος της Ελληνιστικης περιοδου πριν την ρωμαικη κατακτηση η τεχνολογια και η γνωση στις Ελληνικες περιοχες και τα Ελληνιστικα βασιλεια ειχε προχωρησει τοσο πολυ που οπως λενε οι Αμερικανοι αν δεν ερχοταν ο Χριστιανισμος ο ανθρωπος θα ειχε παει στο φεγγαρι 1000 χρονια πριν.

Απο την μια οι πλιατσικολογοι ρωμαιοι εκοψαν τους πορους απο τις Ελληνικες περιοχες απο την αλλη ο Χριστιανισμος εσβησε το πιο λαμπρο επιτευγμα του Ελληνικου πνευματος την επιστημη.

Δεν σου προξενει καταπληξη που για 1000 χρονια κραταιας (τα περισσοτερα)βυζαντινης αυτοκρατοριας δεν εχουμε ουσιαστικα ΤΙΠΟΤΑ πνευματικο και τιποτα επιστημονικο? Ειχε η αυτοκρατορια και πορους και ανθρωπους και υλικο να βασιστει. Θεληση κσι μυαλο δεν ειχε.

Με τις προσευχες δεν επιβιωνεις...

Ανώνυμος 4 Ιουνίου 2013 στις 7:06:00 μ.μ. EEST  

@Vangelis M.
''Ηττώνταν απο απολίτιστους της μέσης Ανατολής και της Μ.Ασίας''
Δηλαδή οι νίκες των ''βαρβάρων'' Δάτη και Αρταφέρνη δεν ήταν πλήγμα στο στρατιωτικό γόητρο της αρχαίας Ελλάδας;
Τι εννοείς ''έσβησε την επιστήμη'';Θεωρείς οτι οι θεωρίες των δωδεκαθε'ι'στών περί ''μυστικής τεχνολογίας'' υπήρξαν τεκμηριωμένες;Πέραν κάποιων εικασιών και ενδείξεων δεν υπήρξε τίποτε το σοβαρά(το τονίζω) αποδεδειγμένο.
Επίσης,γιατί συγχέεις το πως χρησιμοποιήθηκε κατά καιρούς η κάθε θρησκεία με το τι πραγματικά πρέσβευε,όταν για παράδειγμα ο ίδιος ο Σωκράτης μίλησε για ''έναν Θεό'' και οτι το ουσιαστικό μήνυμα ήταν η αποφυγή του κακού κατόπιν επίγνωσής του,θέση που αργότερα συναντάται και στη διδασκαλία του Ιησού Χριστού;Και τι πραγματικά ανώτερο διέθετε ο δωδεκαθε'ι'σμός ,όταν κατά τα Ορφικά υπήρξε η θρησκεία των αμόρφωτων λα'ι'κών στρωμάτων,ενώ οι ανήκοντες στις ανώτερες κοινωνικές τάξεις υπήρξαν
μονοθε'ι'στές;
Όσον αφορά στις επιστήμες:Αγνοείς για παράδειγμα τους βασικούς νόμους της Γενετικής όπως θεμελιώθηκαν απο το Γρηγόριο Μέντελ,αλλά και τη θέσπιση της ''περιοχικής''(=τοπικής) αναισθησίας απο τον Άγιο Λουκά,συν το ''δοκίμιο για τη χειρουργική των πυογόνων λοιμώξεων''....


Μέντωρ

ΚΛΕΑΝΘΗΣ 4 Ιουνίου 2013 στις 8:18:00 μ.μ. EEST  

Η Βυζαντινή αυτοκρατορία δεν απετέλεσε χιλιόχρονη (!) παρακμή της ρωμαϊκής όπως επιμένουν πολλοί δυτικοτραφείς συγγραφείς. Η Αγία Σοφία δεν είναι έργο παρακμής.

Οι βυζαντινοί δεν αντέγραφαν απλώς χωρίς λόγο τα αρχαία κείμενα (από βαρεμάρα;) αλλά τα μελετούσαν. Μάλιστα καθώς αργότερα ο χριστιανισμός δεν αγωνιούσε αν θα επικρατήσει, οι χριστιανοί βυζαντινοί σταδιακά δήλωναν περήφανα τις σπουδές τους στην αρχαία ελληνική γραμματεία. Πλήθος από πραγματείες γράφτηκαν σπουδάζοντας -εντατικά μάλιστα- τους αρχαίους, συχνά από ΄΄παπάδες΄΄.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα , ο Πατριάρχης Φώτιος, άνθρωπος εντυπωσιακής παιδείας. Έγραψε και εξέδωσε μικρά και μεγάλα σχόλια για 168 συγγραφείς (!) κυρίως αρχαίους αλλά και βυζαντινούς κοσμικούς συγγραφείς , δεκάδες έργα των οποίων θα μας ήταν σήμερα πλημμελώς ή τελείως άγνωστα χωρίς αυτόν. (Κτησίας, Θεόφραστος, Διόδωρος ο Σικελιώτης, Αρριανός, Γαληνός , νεοπλατωνικοί κλπ. Ο Φώτιος δίδασκε μάλιστα ως καθηγητής και ο αυτοκράτωρ Λέων ΣΤ΄ο Σοφός υπήρξε μαθητή του.

Η σπουδή (όχι απλά ξεφύλλισμα) της αρχαίας ελληνικής γραμματείας ήταν απαραίτητο εφόδιο για κάθε επιφανή βυζαντινό, την χρειάζονταν ακόμα και οι θρησκευτικοί συγγραφείς. Ο θεολόγος Ιωάννης ο Δαμασκηνός (όπως και άλλοι) την εποχή της εικονομαχίας στα γραπτά έργα του χρησιμοποιεί ως ΄΄όπλα΄΄ του, κείμενα της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας τα οποία παραδέχεται πλήρως.

Ο Λέων ο Φιλόσοφος ή Μαθηματικός, Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης και αργότερα διευθυντής του αυτοκρατορικού Πανδιδακτήριου, είχε εντυπωσιάσει τους Άραβες σε γνώσεις γεωμετρίας, αστρονομίας κλπ. Λογικά μια και ο ίδιος ήταν κάτοχος και βαθύς μελετητής έργων όπως αρχαία ελληνική μηχανική (Απολλώνιος ο Περγαίος ) και μαθηματικών (Κλαύδιος Πτολεμαίος.

Αν και προφανώς δεν μπορεί καθόλου να καλυφθεί εδώ το θέμα της αρχαιοελληνικής παιδείας στο Βυζάντιο, δεν μπορεί να μην γίνει αναφορά στον Μιχαήλ Ψελλό. Ο Μιχαήλ Ψελλός (μεσοβυζαντινή περίοδος), επιφανής δικαστικός, καθηγητής, αυλικός , κάποτε δε και μοναχός, περηφανευόταν για τις σπουδές του (από αντίστοιχους δασκάλους του) στους αρχαίους έλληνες, κάτι που δείχνει ότι οι αρχαίοι ήταν για πολλούς βυζαντινούς πνευματικό πρότυπο (εξαιρουμένων φυσικά των θρησκευτικών θεμάτων). Ο Ψελλός, μελετητής και σχολιαστής των Αριστοτέλη, Πλάτωνα, Πλωτίνου κλπ, διέσωσε και διέδωσε και αυτός έργα που σήμερα δεν θα είχαμε και εκδήλωνε τον θαυμασμό του για αυτούς (ειδικά τον Πλάτωνα). Μελέτησε και εξέδωσε και έργα φυσικών επιστημών και συνολικά συνέβαλε στην της βαθύτερη μελέτη και κατανόηση των αρχαίας σοφίας.
Πολλά στοιχεία επίσης βεβαιώνουν ότι κλασσικά έργα όπως του Ομήρου ήταν ευρέως γνωστά στους χριστιανούς βυζαντινούς ακόμα και κατωτέρων τάξεων.

Τέλος στο ύστερο βυζάντιο, το ενδιαφέρον για τις επιστήμες γίνεται ιδιαίτερα έντονο και μαζί με άλλους τομείς απετέλεσε μέρος της παλαιολόγιας αναγέννησης, τον 14ο αιώνα. Αυτή προετοιμάστηκε από μια ουμανιστική μορφή αναγέννησης τον 12 αιώνα που αναλύει ο Paul Magdalino στο έργο του ΄΄Η Αυτοκρατορία του Μ. Κομνηνού΄΄. Προηγήθηκαν όπως είπαμε οι πνευματικές αναζητήσεις της μεσοβυζαντινής εποχής.
Παντού η αρχαιοελληνική παράδοση στα ελληνικά γράμματα έπαιξε βασικό ρόλο.

Vangelis M. 4 Ιουνίου 2013 στις 8:35:00 μ.μ. EEST  

@Μεντωρ

Οταν μιλω για απολιτιστους της μεσης ανατολης και κεντρικης ασιας εννοω λαους που δεν ειχαν ουτε σοβαρο κρατος,, ουτε πολιτισμο, ουτε τεχνογνωσια να νικησουν τους Βυζαντινους. Δεν αναφερομαι σε αρχαιους Ελληνες και περσες.

Ειναι μεγαλη υποθεση το τι ειναι επιστημη και οι περισσοτεροι δεν το κατανοουν. Σε συντομια θα σου πω οτι ειναι η κοσμοθεωρηση οτι τα πραγματα της φυσης υπακουουν στους νομους του κοσμου και ειναι ανεξαρτητα απο θεους και ανθρωπους.

Αυτο ακριβως δεν ηθελε ο Χριστιανισμος. Μια ανεξαρτητη απο τον θεο του φυση. Επιστημη και θρησκεια ηταν σε αμεση συγκρουση.

Δεν μιλαμε για μυστικες τεχνολογιες των αρχαιων αλλα για σαφη σχεδιαστικη και οργανωτικη υπεροχη.

Οι στρατοι της μεσης ανατολης μπροστα στις οπλιτικες φαλαγγες ηταν για τα μπαζα.

Η αρχαια τεχνολογια και επιστημη απογειωθηκαν στους ελληνιστικους κυριως χρονους. (διαφορες μηχανες και μηχανισμοι π.χ. αστρολαβος των αντικυθηρων)

Ειναι γνωστο οτι ενας σημαντικος πυλωνας για την ισχυ ενος κρατους ειναι η επιστημη και η τεχνολογια του και το βυζαντιο πολεμωντας την επιστημονικη σκεψη οπως και καθε φιλοσοφικη σκεψη που μπορεισε να αρχισει να αμφισβητει τα παντα εθετε τον εαυτο του εκτος προοδου. Ετσι λοιπον πιστευαν οτι ειναι οι εκλεκτοι του θεου και δεν φαινεται να ερευνουσαν μηπως ολες αυτες οι θρησκευτικες παποιθησεις ειναι μια φαρσα!

Ανώνυμος 5 Ιουνίου 2013 στις 10:38:00 π.μ. EEST  

@Vangelis M.

Βαγγέλη μισό λεπτό.Επειδή διαπιστώνω οτι για το συγκεκριμένο ζήτημα των επιστημών δαιμονοποιείς το Χριστιανισμό γενικότερα,θα πω απλά οτι η επιδίωξη του ανθρώπου ως ον να εκκοσμικεύει τα πάντα στο κυνήγι της εξουσίας,δε σχετίζεται με τους απώτερους και πραγματικούς σκοπούς και τα μηνύματα των θρησκειών,στη συγκεκριμένη περίπτωση του Χριστιανισμού.Εξάλλου,στη περίπτωση του Βυζαντίου,το κράτος χρησιμοποίησε τη θρησκεία για άσκηση εξουσίας και όχι το αντίθετο.

Δυστυχώς το ''πίστευε και μη,(κόμμα)ερεύνα'',δηλαδή πιστεύεις-δε πιστεύεις να ερευνάς που είναι και η σωστή απόδοση,το μετέτρεψαν κάποιοι σκοπίμως σε ''πίστευε και μη ερεύνα'',να πιστεύεις δηλαδή και να μην ερευνάς,συκοφαντώντας ουσιαστικά τη θρησκεία.Οι Βυζαντινοί απο τη πλευρά τους υπήρξαν άξιοι μελετητές και συνεχιστές της μεγάλης παράδοσης των Αρχαίων Ελλήνων στο τομέα των Μαθηματικών στα οποία είχαν ένα προβάδισμα εναντι των Δυτικών.Δεν είναι λογικό εξάλλου αρχιτεκτονικά επιτεύγματα όπως του Ανθέμιου και του Ισίδωρου να μην έχουν εμπλοκή θετικών επιστημών όπως τα Μαθηματικά.Και επειδή αναφέρθηκες και σε επίπεδο οργάνωσης,τεχνολογίας και ''μηχανών'',να μη παραλείψω να αναφέρω και το ''Υγρόν Πυρ'',μοναδική καινοτομία και επινόηση οπλικού συστήματος για την εποχή.

Και επειδή είκοσι χρόνια οι σπουδές και η επαγγελματική μου δραστηριότητα σχετίζονται άμεσα με τις Θετικές Επιστήμες,θα πω οτι πέραν αυτών να μη ξεχνάμε να μνημονεύουμε το ρόλο των κλασικών θεωρητικών επιστημών ως χρήσιμων για μια χώρα ή κοινωνία.Και μια τέτοια περίπτωση ειδικά,όπως η περίπτωση του Ωριγένη αποδεικνύει το συνδυασμό του φιλοσοφικού πνεύματος και με το χριστιανικό πιστεύω......


Μέντωρ

Vangelis M. 5 Ιουνίου 2013 στις 3:59:00 μ.μ. EEST  

Αγαπητε Μεντωρ νομιζω οτι αδυνατεις να κατανοησεις τον μεσαιωνα σε ολες του τις διαστασεις.

Βλεπεις το πρωτο επιπεδο μονο, το επιφανειακο. Αυτο της προσπαθειας της εξουσιας και καποιων θρησκευτικων κυκλων να κυριαρχησουν.

Υπαρχει και ενα δευτερο επιπεδο το ιδεολογικο. Αυτο της εξ αποκαλυψεως αληθειας και η απαγορευση αμφισβητησης της.

Και τι λεει η εξ αποκαλυψεως αληθεια του Χριστανισμου? Οτι υπαρχει ενα υπερτατο εξωκοσμικο ον, το ον του καλου ο παντοδυναμος Θεος, που εφτιαξε τον κοσμο για να κατοικησει ο ανθρωπος και που μετα απο μια σειρα γεγονοτων με την αναμειξη μιας αλλης εξωκοσμικης δυναμης, του κακου οντος του διαβολου, ο ανθρωπος βρεθηκε να κυνηγαει την χαμενη θεικη ευνοια μεσα απο την θρησκεια.

Παραμυθακι θα σκεφτοταν ακομα και ενας αφελης αν το συναντουσε για πρωτη φορα. Εκτος απο αναποδειχτο της ιστοριας ειναι και τελειως αντιφατικη. Πως το παναγαθο ον επιτρεπει το κακο να δρα? και αν δεν μπορει να το αποτρεψει πως ειναι παντοδυναμο? Και αλλα πολλα απλα ερωτηματα που φανερωνουν το αντιφατικο του Χριστιανισμου.
Σημ η ασυλληπτη σοφια του θεου δεν ειναι απαντηση γιατι το ερωτημα ειναι αφου ειναι ασυλληπτος ο θεος πως εσεις οι πιστοι του θεολογοι τον ξερετε απ΄εξω και ανακατωτα!

Ετσι για να επιβιωσει μια τετοια γελοιοτητα πρεπει να εξαφανιστει καθε συστημα σκεψης που θετει ερωτηματα και σπερνει αμφιβολιες!
Υπαρχει ολοκληρος κοινωνικος μηχανισμος που επιχειρει να σε πεισει απο παιδακι οτι αυτα τα εξωφρανικα ειναι αληθεια φτανει οταν μεγαλωσεις να μην μπορεις να θεσεις αμφισβητησεις.

Αυτο εκανε ο Χριστιανισμος. Εξαφανισε το πιο επικινδυνο κομματι τους Ελληνικου πνευματος το πνευμα της αναζητησης της αληθειας μεσα απο την λογικη και την παρατηρηση και χρησιμοποιησε καποια ψηγματα που τον εξυπηρετουσαν.

Αυτος ειναι ο βαθυς μεσαιωνας και υπαρχει ακομα. Η θρησκευτικη πιστη ειναι μεσαιωνας τερμα.


Υ.Γ. Δεν θα συνεχισω την συζητηση γιατι βγηκαμε πολυ εκτος θεματος και γιατι δυστυχως ξερω οτι ενας πιστος για να δεχτει τα αυτονοητα χρειαζεται καποιο ικανο χρονο. (και εγω ως πιστος διαπαιδαγωγηθηκα)

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 5 Ιουνίου 2013 στις 5:00:00 μ.μ. EEST  

Ρε Βαγγέλη έλεος, μας ανακάτεψες τόσο καιρό για να καταλήξεις σε μάθημα αθεΐας που ούτε σε ΚΟΒΑ της δεκαετίας του 30 δε θα έστεκε; Τι ανακάτεψες το Βυζάντιο σε αυτή την ιστορία που έχει σχέση με τα θρησκευτικά σου πιστεύω και μόνο. Το Βυζάντιο αφορά και θρησκευόμενους και άθεους και χριστιανούς και μουσουλμάνους και ορθόδοξους και καθολικούς. Και άμα θέλεις να δεις τα επιτεύγματά του στο χώρο της επιστήμη ορίστε: HUNGER HERBERT, ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΤΟΜΟΣ Γ: Η λόγια κοσμική γραμματεία των Βυζαντινών, εκδόσεις ΜΙΕΤ. Τα έχει όλα.

Μια ζωή όσοι πιστεύουν κατηγορούνται για ευήθεια, μισαλλοδοξία και δογματισμό. Ε λοιπόν εγώ έχω να πω ότι πιο δογματικά σκεπτόμενους από τους άθεους που γνώρισα (και γνώρισα πολλούς, στο χώρο της αριστεράς η θρησκευτική πίστη είναι μειοψηφία)δεν υπάρχουν πουθενά. Άσε που τελικά όλοι σε κάποιο θεό πιστεύουν. Άλλοι στον Κούδα, άλλοι στον Βούδα άλλοι στον Μάρξ και άλλοι στο ευρώ και στο δολάριο. Η μεταφυσική είναι κομμάτι της ανθρώπινης φύσης: ούτε ο Επίκουρος αρνήθηκε την ύπαρξη θεών, όσο και αν τους εκλογίκευσε.

Ανώνυμος 5 Ιουνίου 2013 στις 6:20:00 μ.μ. EEST  

@Vangelis M.

Συμφωνώ οτι μπαίνουμε σε άλλου είδους συζητήσεις που είναι αντικείμενο άλλων μπλογκς και οτι όντως ξεφύγαμε.Η πίστη του καθενός είναι μια ξεχωριστή,ακόμη και βιωματική εμπειρία αν θες,μάλλον μακρυά απο ιστορίες για διαβόλους και τριβόλους....Καλό απόγευμα.

Μέντωρ

Ανώνυμος 5 Ιουνίου 2013 στις 9:18:00 μ.μ. EEST  

@ΦΚΜΚ

''...μας ανακάτεψες τόσο καιρό για να καταλήξεις σε μάθημα αθε'ί'ας''.
Ψέμματα......(;)

Μέντωρ

Ανώνυμος 6 Ιουνίου 2013 στις 9:34:00 π.μ. EEST  

"Η μεταφυσική είναι κομμάτι της ανθρώπινης φύσης"

και η αστρολογία είναι. για σήμερα: "Ευτυχώς, σήμερα θα υπερισχύει μια πιο λεπτή και διακριτική τάση, που θα σε οδηγήσει γενικά σε καλύτερες κοινωνικές επαφές και θα βελτιώσει τις ήδη υπάρχουσες φιλίες σου."

όταν εξαφανιστούν τέτοια παραμύθια το ανθρώπνο είδος θα έχει εξελιχθεί με 4 πόδια και 4 χέρια...

μηδενιστής

Ανώνυμος 6 Ιουνίου 2013 στις 2:19:00 μ.μ. EEST  

@μηδενιστή

Λείπει ο Μάρτης απο τη Σαρακοστή,ειδικά σε αυτή τη συζήτηση είχα την απορία πως και δεν είχες τοποθετηθεί ακόμη.Ο ΦΚΜΚ καλά λέει,πιο μισαλλόδοξοι απέναντι στην αντίθετη άποψη απο τους αντιχριστιανούς δεν υπάρχουν.Η κουβέντα μου τελειώνει εδώ οριστικά αυτή τη φορά.


Μέντωρ

Vangelis M. 6 Ιουνίου 2013 στις 3:26:00 μ.μ. EEST  

παιδια δεν ειμαι αντιχριστιανος ουτε μισαλλοδοξος. Μην με δαιμονοποιειτε.

Απλα επιμενω οτι αυριο θα δουμε ξανα τον ηλιο να ανατελει και να δυει οπως προβλεπεται απο τις αστρονομικες μας γνωσεις. Επιμενω επισης οτι δεν υπαρχει περιπτωση καποιος θεος να τον "σταματησει" (Ακριβεστερα την περιστροφη της γης θα πρεπει να σταματησει για να δουμε ακινητο τον ηλιο απο την χωρα μας).

Βαζω και στοιχημα οτι θελετε!

Αυτη μου η βεβαιοτητα δεν ειναι μισαλλοδοξια αλλα γνωση. Η επιστημη μας δινει γνωση (βεβαιοτητα) και η θρησκεια αγνοια (αβεβαιοτητα). Σκεφτειτε το...

Υ.Γ. Η ζημια που πιστευω οτι η θρησκευτικη πιστη προξενησε στην αναπτυξη επιστημονικης γνωσης και τεχνολογιας που θεωρω βασικο πυλωνα ενος κρατους, στο βυζαντιο ηταν η αναπτυξη στα σχολια μου και οχι η αθεια μου...

Ανώνυμος 6 Ιουνίου 2013 στις 4:15:00 μ.μ. EEST  

@Αγαπητέ μου Μέντωρ

λόγοι υγείας με κράτησαν εκτός διαδικτύου - να με συγχωρείς που δεν αντιχριστιάνισα νωρίτερα :)χαχα

Όπως γνωρίζεις και λάθη κάνω, και παραδέχομαι αυτά. Σε περίπτωση όμως που μιλάμε για φανταστικά πράγματα όπως η σκούπα τούρμπο του χάρυ πότερ επέτρεψέ μου να έχω την αλάνθαστη άποψή μου - εγώ και ο πάπας!

Ο ΦΚΜΚ κατέχει ποιοί ήταν οι επιστήμονες χριστιανοί (μπρρρρρ κάτι σαν ουμανιστές τοτενκομπφ εσ-εσ) αλλά δεν μας λέει οτι ούτε αυτός πιστέυει στην ... αστρολογία ;) (άραγε θα έλεγε μισαλλόδοξους τους αντιαστρολόγους;;;;) μάλλον περίμενε να μπω στην κουβέντα για να έχει κάτι μου χώσει αργότερα...

καλό απόγευμα σε όλους :D <- κάνω φιλίες το είπε το ζώδιό μου!.

μηδενιστής

ΑΧΕΡΩΝ 8 Ιουνίου 2013 στις 3:22:00 μ.μ. EEST  

@"εν κρυπτώ"
Ἔστειλα προχθές ἕνα σχόλιο ἀπευθυνόμενο στο ἀδελφάκι μου,τον μηδενιστή,ἀλλά ἀγνοείται,ὑπάρχει κάποιο θέμα;

Οδυσσέας 8 Ιουνίου 2013 στις 10:18:00 μ.μ. EEST  

Δε βλέπω κάτι, αν θες ξαναστείλτο.

ΑΧΕΡΩΝ 9 Ιουνίου 2013 στις 3:22:00 π.μ. EEST  

@Οδυσσέας
Μᾶλλον εἶχε πρόβλημα το PC.
Ο.Κ.

ΑΧΕΡΩΝ 9 Ιουνίου 2013 στις 3:26:00 π.μ. EEST  

@Οδυσσέας
Κάτι ἀκόμη,ἔστειλα δύο φωτογραφίες που εἶχα ὑποσχεθεί,παρελήφθησαν,ἤ να ξαναπροσπαθήσω;

Οδυσσέας 9 Ιουνίου 2013 στις 8:48:00 π.μ. EEST  

Αν τις έστειλες στο enkripto@gmail.com δεν ξέρω να σου απαντήσω, γιατί αυτό το email το βλέπει μόνο ο @enkripto που αυτή την εποχή είναι δύσκολη η επικοινωνία μαζί του. Θα προσπαθήσω να τσεκάρω και θα σου πω.

ΑΧΕΡΩΝ 9 Ιουνίου 2013 στις 4:43:00 μ.μ. EEST  

Ἐκεί,στο enkripto@gmail.com τις ἔστειλα.

enkripto 9 Ιουνίου 2013 στις 7:40:00 μ.μ. EEST  

Δεν τις βρήκα στα εισερχόμενα, μπορείς να τις ξαναστείλεις;

ΑΧΕΡΩΝ 9 Ιουνίου 2013 στις 10:04:00 μ.μ. EEST  

Θα προσπαθήσω.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP