Άσαντ: στη Συρία οι πρώτοι ρωσικοί πύραυλοι S-300 (Ανανέωση)

Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Η Συρία έχει παραλάβει ήδη τα πρώτα αντιαεροπορικά συστήματα S-300 από τη Ρωσία, φέρεται να δήλωσε ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο της λιβανικής Χεζμπολάχ Al-Manar.

Η Ρωσία είχε ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει κανονικά με την παράδοση των προηγμένων αυτών συστημάτων, που είχε συμφωνηθεί παλαιότερα, μετά την απόφαση της Ε.Ε. να μην ανανεώσει το εμπάργκο όπλων που ίσχυε για τη Συρία.

«Η Συρία έχει παραλάβει το πρώτο φορτίο των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-300», φέρεται να δήλωσε ο κ. Άσαντ σε συνέντευξη που θα μεταδοθεί από το Al-Manar σήμερα. «Οι υπόλοιποι πύραυλοι θα έρθουν σύντομα», πρόσθεσε.

«Δεν επιθυμεί κλιμάκωση» το Ισραήλ
Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι το Ισραήλ ερευνά τις πληροφορίες περί παράδοσης των S-300.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ενέργειας και Υδάτων Σιλβάν Σαλόμ δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν θέλει να προκαλέσει στρατιωτική κλιμάκωση με τη Συρία αλλά δεν θα επιτρέψει τη μεταφορά στρατηγικών όπλων, κυρίως στα χέρια της σιιτικής Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

«Δεν υπάρχει λόγος να προκληθεί κλιμάκωση, ούτε να αναθερμανθεί το μέτωπο με τη Συρία, δεν ήταν αυτός ο στόχος μας, ούτε και θα είναι» στο μέλλον, δήλωσε ο κ. Σαλόμ στο ισραηλινό ραδιόφωνο.

Όταν ρωτήθηκε για την προμήθεια των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-300, ο Σαλόμ θέλησε να φανεί καθησυχαστικός. «Εδώ και χρόνια η Συρία διαθέτει στρατηγικά όπλα, το πρόβλημα θα ανέκυπτε αν τα όπλα αυτά μπορούσαν να πέσουν σε άλλα χέρια και χρησιμοποιηθούν σε βάρος μας. Σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να δράσουμε».

Η εφημερίδα Haaretz γράφει σήμερα ότι ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Γιάκοβ Αμιντρόρ, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Νετανιάχου, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα του «δεν θα σταματήσει την παράδοσή τους αλλά θα εμποδίσει τα συστήματα αυτά να γίνουν επιχειρησιακά».

Λαβρόφ εναντίον συριακής αντιπολίτευσης
Σε παράλληλες εξελίξεις, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε τη Συριακή Εθνική Συμμαχία ότι επιδιώκει να ματαιώσει τις ειρηνευτικές προσπάθειες θέτοντας ως όρο για την συμμετοχή της στην προταθείσα ειρηνευτική διάσκεψη την απομάκρυνση του προέδρου Άσαντ από την εξουσία.

«Έχει κανείς την εντύπωση ότι η Εθνική Συμμαχία και οι χορηγοί της στην περιοχή κάνουν ό,τι μπορούν για να εμποδίσουν να ξεκινήσει μία πολιτική διαδικασία... και να επιτύχουν μία στρατιωτική επέμβαση στη Συρία», δήλωσε ο κ. Λαβρόφ όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ.

www.naftemporiki.gr

Ανανέωση: Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ρωσικού ειδησεογραφικού πρακτορείου «Ιντερφάξ», που επικαλείται μη κατονομαζόμενο στέλεχος της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας, το αντιαεροπορικό σύστημα S-300 δεν πρόκειται να παραδοθεί από τη Ρωσία στη Συρία πριν το ερχόμενο φθινόπωρο. Όπως σχολιάζει ο ιστότοπος defencepoint.gr, με την ανακοίνωση αυτή φαίνεται ότι η Ρωσία με τον συνήθη έξυπνο τρόπο, «αγοράζει» χρόνο στην υπόθεση, διατηρώντας την όμως στην επιφάνεια ως ένα καλό διαπραγματευτικό χαρτί στην προσπάθεια διευθέτησης της συριακής κρίσης.

1 σχόλια:

Ανώνυμος 31 Μαΐου 2013 στις 11:38:00 μ.μ. EEST  

Που σημαίνει οτι η Συρία μπορεί και να έχει το σύστημα αυτό μιας και η πληροφορία ουσιαστικά είναι... απόρρητη!Τουλάχιστον, όλο αυτό το σκηνικό επιβεβαιώνει-ως ενα βαθμό, σχετικά δημοσιεύματα περί στροφής των ΗΠΑ στο Μεσανατολικό ζήτημα και περί "Νεοαπομονωτισμού".Με τους Ευρωπαίους αμυντικά, τουλάχιστον 10 χρόνια πίσω απο την Αμερική και με την υποχώρησήτους απο την περιοχή της Μέσης Ανατολής μάλλον όλο και ποιό ορατή, θα επικρατήσει ο νόμος της... ζούγκλας.Αυτό και άν είναι πρόκληση κάτω απο τις συνθήκες που βρίσκεται η Ελλάδα σήμερα...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP