Εκρήξεις σε τουρκική πόλη κοντά στα σύνορα με τη Συρία

Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Τουλάχιστον 40 άτομα σκοτώθηκαν και ακόμη 110 τραυματίστηκαν από εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων στην τουρκική πόλη Ρεϊχανλί, κοντά στα σύνορα με την Συρία. Το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε πως δύο αυτοκίνητα εξερράγησαν μπροστά στο δημαρχείο και το ταχυδρομείο της πόλης των 60.000 κατοίκων που βρίσκεται στην επαρχία Χατάι, οκτώ χιλιόμετρα από τα τουρκοσυριακά σύνορα.

Μιλωντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο υπουργός Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ δήλωσε πως 29 τραυματίες βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση και ο αριθμός των θυμάτων είναι πιθανόν να αυξηθεί.

Μετά τις επιθέσεις ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε πως η χώρα του θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να προστατευτεί.

«Κανείς δεν πρέπει να δοκιμάζει τη δύναμη της Τουρκίας. Οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας θα λάβουν τα κατάλληλα μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά από το Βερολίνο όπου πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεσίρ Αταλάι, δήλωσε ότι τα πρώτα ευρήματα των ερευνών των αρχών για τις εκρήξεις δείχνουν πως οι δράστες έχουν διασυνδέσεις με τις μυστικές υπηρεσίες της Συρίας.

Πάντως, νωρίτερα δεν είχε αποκλειστεί το ενδεχόμενο το διπλό χτύπημα να σχετίζεται με το κουρδικό.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει πως οι βομβιστικές επιθέσεις ενδέχεται να σχετίζονται είτε με τις συρράξεις στη Συρία είτε με τους κούρδους αντάρτες.

«Διανύουμε μία ευαίσθητη περίοδο, ξεκινήσαμε μια νέα εποχή, μια διαδικασία για εξεύρεση λύσης στο κουρδικό ζήτημα. Εκείνοι που δεν μπορούν να αποδεχθούν αυτήν τη νέα εποχή, θα μπορούσαν να προβούν σε τέτοιες ενέργειες», είπε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας σε τηλεοπτικές του δηλώσεις.

«Ένα άλλο ευαίσθητο θέμα είναι ότι η επαρχία Χατάι είναι στα σύνορα με τη Συρία. Οι πράξεις αυτές μπορεί να έγιναν για να προκαλέσουν προβλήματα στα δύο αυτά ευαίσθητα θέματα», πρόσθεσε.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπουλέντ Αρέντς έκρινε με τη σειρά του ότι το συριακό καθεστώς και ιδίως ο ίδιος ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ είναι «ως συνήθως οι ύποπτοι».

Ο υπουργός Εσωτερικών έκανε από την πλευρά του λόγο για προσπάθεια παρεμπόδισης της ειρηνευτικής διαδικασίας ανάμεσα στην Άγκυρα και τους κούρδους του ΡΚΚ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν με σθεναρό τρόπο τις επιθέσεις και υποσχέθηκαν βοήθεια προς τις τουρκικές αρχές, ώστε οι δράστες να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη.

«Αυτήν την αμαρτωλή επίθεση οι ΗΠΑ την καταδικάζουν με σθεναρό τρόπο και εκφράζουν επίσης αλληλεγγύη προς τον λαό και την κυβέρνηση της Τουρκίας, με σκοπό να βρεθούν οι δράστες και να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αγκυρα Φράνσις Ριτσιαρντόνε.

www.naftemporiki.gr
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

12 σχόλια:

ΑΧΕΡΩΝ 13 Μαΐου 2013 στις 9:59:00 π.μ. EEST  

Λέτε να ἦταν οἱ ἴδιοι που ἔβαλαν την "βόμβα" στο τουρκικό προξενείο Θεσσαλονίκης το 1955;
Ὅχι,ἔ;

Manolis 13 Μαΐου 2013 στις 2:34:00 μ.μ. EEST  

Aχεροντα,
Οχι η σημερινη τουρκικη κυβερνητικη παραταξη, δεν εχει κατι να κερδισει με εισβολη , το κερδιζει με το χρονο. Κλασσικη τουρκο/ανατολιτικη πρακτικη. Ποιος κερδιζει απο πιθανη εισβολη στη Συρια? Αυτο ειναι το ερωτημα.

Ανώνυμος 13 Μαΐου 2013 στις 3:15:00 μ.μ. EEST  

τότε που το "φιλελληνικό" BBC "έτρεξε" να ανακοινώσει για την έκρηξη της βόμβας ΠΡΙΝ ακόμη εκραγεί;;!!!

Γιάννης

Ανώνυμος 13 Μαΐου 2013 στις 5:17:00 μ.μ. EEST  

"Ποιος κερδιζει απο πιθανη εισβολη στη Συρια?"

εμείς;;;;

μηδενιστής

Manolis 13 Μαΐου 2013 στις 5:53:00 μ.μ. EEST  

Μηδενιστη
Ο Ασσαντ? Μα καλα δεν τα παει με τους ανταρτες? Και καλα να μη τα παει, να θελει να προκαλεσει ο ιδιος δυτικη εισβολη? Ποιοι θελουν εισβολη στη Συρια? Το λογικο ειναι να θελουνν αυτοι που χανουν τον πολεμο...

ΑΧΕΡΩΝ 13 Μαΐου 2013 στις 7:10:00 μ.μ. EEST  

@Manolis
Μήν το περιορίζεις στην συριακή διάσταση.
Ὁ Ἐρντογάν ἄφησε εὐθείες αἰχμές ΚΑΙ προς την κουρδική διάσταση-δέν λέω πλευρά,ἀλλά διάσταση του θέματος.
Και καθώς εἶμαι ἀπό ἐκείνους που ἔχουν ἀπόοολυτη ἐμπιστοσύνη στις ἀγνές τουρκικές προθέσεις,και οἱ Τοῦρκοι εἶναι γενικῶς παρθένες σε τέτοιες προβοκάτσιες,ἔ,καταλαβαίνεις.

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 14 Μαΐου 2013 στις 12:34:00 π.μ. EEST  

+1 Αχέροντα
Μπορεί να το χρησιμοποιήσουν οι Τούρκοι για να παραβιάσουν τη συμφωνία. Θα ήμουν σίγουρος ότι έτσι ήταν τα πράγματα αν κυβερνούσαν οι κεμαλιστές. Όμως η εκεχειρία συμφέρει αφάνταστα τον Ερντογάν που θέλει να κλείσει το μέτωπο με τους Κούρδους. Συνεπώς δε μπορεί να την έστησαν οι ισλαμιστές του Ερντογάν. Ποιοι λοιπόν μπορεί να είναι;
1. Οι πασάδες. Έχουν κάθε λόγο να συντηρούν ανοιχτό το μέτωπο ενός εσωτερικού (και εξωτερικού μαζί),να ανατινάξουν τη συμφωνία,να δείξουν το πόσο απαραίτητοι είναι και πόσο άδικα τους φέρεται ο Ερντογάν και άλλοι παρόμοιοι λόγοι.
2. Ο Άσαντ που καθόλου δεν τον συμφέρει να τα βρουν Κούρδοι - Τούρκοι και να στραφούν, ενδεχομένως αμφότεροι, εις βάρος του.
3. Κούρδοι που διαφωνούν με την προσέγγιση Ερντογάν - Άπο. Δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η τριπλή δολοφονία των γυναικών στο Κέντρο Πληροφόρησης του Κουρδιστάν στο Παρίσι φέτος τον Γενάρη ήταν δουλειά του τουρκικού παρακράτους. Δεν είναι απίθανη η εκδοχή του ξεκαθαρίσματος λογαριασμών. Η Σακινέ Τζανσίζ ήταν συνιδρύτρια, μαζί με τον Αμπντουλάχ Οτζαλάν και άλλους Κούρδους αυτονομιστές, του ΡΚΚ το 1978 και ένθερμη υποστηρίκτρια του ένοπλου αγώνα. Ο δρόμος της συνεννόησης έγινε πιο εύκολος μετά τη δολοφονία της.
4. Ιρανοί μέσω της Χεζμπολά που ανταγωνίζονται με τον Ερντογάν για τον έλεγχο του μουσουλμανικού κόσμου και έχουν προσφερθεί να ενισχύσουν (μετάφραση: να ελέγξουν μέσω οπλισμού και χρηματοδότησης) το ΡΚΚ.
5. Ακραίοι ισλαμιστές που σκοπεύουν να ρίξουν την ευθύνη στον Ασαντ και να προκαλέσουν την επέμβαση της Τουρκίας στη Συριακή κρίση.
Τελικά είναι πιο δύσκολο να βρει κανείς ποιοι δεν μπορεί να είναι ένοχοι παρά το αντίθετο.

Ανώνυμος 14 Μαΐου 2013 στις 9:37:00 π.μ. EEST  

@Μανόλη

το "εμείς" ήταν για μας όχι για τους σύριους. ένας αραβοτουρκικός πόλεμος θα μας ωφελούσε απο πολλές απόψεις.

μηδενιστής

Pro από Συμβασιλεύουσα 14 Μαΐου 2013 στις 4:49:00 μ.μ. EEST  


Ένας Συροτουρκικός πόλεμος , θα ενίσχυε τόσο πολύ την θέση της Τουρκίας , (Αμερικάνοι- Ευρωπαίοι-Σαλαφιστές) που μόνο να χάσουμε θα είχαμε . Εκτός εάν έφερνε την Τουρκία σε απευθείας πολεμική αντιπαράθεση με Ιράν ΚΑΙ Ρωσία (άαα.....να και το ξανθό γένος).

Ανώνυμος 15 Μαΐου 2013 στις 4:21:00 μ.μ. EEST  

@Pro από Συμβασιλεύουσα

θα χάνανε όμως κανα 50διςΕ που πάει όλο σε νέες σχεδιάσεις. είδες τα νέα ΤΟΜΑ;;;

μηδενιστής

ΑΧΕΡΩΝ 15 Μαΐου 2013 στις 8:28:00 μ.μ. EEST  

@Μηδενιστή
Ρίξε μιά ματιά στο πολωνικό Anders,που κυκλοφορεί κοντά μιά τριετία τώρα,και μετά κοίτα και το TULPAR,και πές μου τις ὁπτικές ἐντυπώσεις σου.

Ανώνυμος 16 Μαΐου 2013 στις 1:36:00 μ.μ. EEST  

@15 Μαΐου 2013 - 8:28:00 μ.μ. EEST

δεν είπε κανένας ποτέ οτι η αντιγραφή βλάπτει.

η μλκ (για μας λέω) βλάπτει και με το παραπάνω.

μηδενιστής

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP