Έκλεισε η συμφωνία για δεύτερο πυρηνικό σταθμό

Σάββατο 4 Μαΐου 2013

Διμερή συμφωνία για την κατασκευή του δεύτερου πυρηνικού εργοστασίου της Τουρκίας, στην παράκτια πόλη Σινώπη στη Μαύρη Θάλασσα, υπέγραψαν ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο ιάπωνας ομόλογός του Σίνζο Άμπε στην Άγκυρα, την Παρασκευή. Ο κ. Ερντογάν χαρακτήρισε τη συμφωνία ως το πρώτο βήμα για την κατασκευή και τρίτου πυρηνικού εργοστασίου στην Τουρκία. Το έργο, που εκτιμάται ότι θα στοιχίσει 22 δισ. δολάρια, ανέλαβαν οι ιαπωνικές εταιρείες Mitsubishi Heavy Industries Ltd και Itochu Corporation, μαζί με τη γαλλική εταιρεία GDF Suez. Θα οικοδομήσουν πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρισμού συνολικής δυναμικότητας 4.800 μεγαβάτ (MW) στη Σινώπη. Παράλληλα, θα εκπονήσουν μελέτη για το χώρο όπου θα ανεγερθεί το τρίτο ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο που επιδιώκει να κατασκευάσει η Άγκυρα. Η Τουρκία εισάγει σχεδόν το 97% της ενέργειας που καταναλώνει. Ο Ερντογάν είναι ένθερμος υποστηρικτής του πυρηνικού προγράμματος της Άγκυρας, που αποσκοπεί στην εξασφάλιση του 10% των ενεργειακών της αναγκών μέχρι το 2023 και στον περιορισμό εξάρτησης της χώρας από το πετρέλαιο. Η Τουρκία συγκαταλέγεται στα κράτη που επικαλέστηκε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ όταν προέβλεψε σταθερή ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας παρά την καταστροφή στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία από το σεισμό και το τσουνάμι πριν από δύο χρόνια.

Ο πυρηνικός σταθμός στη Σινώπη
Η κοινοπραξία θα εγκαταστήσει στο νέο πυρηνικό σταθμό αντιδραστήρες Atmea της γαλλικής πυρηνικής εταιρείας Areva. Ο συγκεκριμένος τύπος αντιδραστήρα δεν έχει πωληθεί ή τεθεί σε λειτουργία. Η Areva επιδιώκει πωλήσεις στην Τουρκία, την Ιορδανία, την Αργεντινή και το Βιετνάμ. Μεγάλο μέρος του έργου θα χρηματοδοτηθεί από την Nippon Export and Investment Insurance (NEXI), την ιαπωνική υπηρεσία που παρέχει πιστώσεις σε εξαγωγικές εταιρείες, και την γαλλική εταιρεία ασφάλισης πιστώσεων Coface. Ο πρώτος αντιδραστήρας αναμένεται να συνδεθεί με το δίκτυο ηλεκτροδότησης της Τουρκίας το 2023, ενώ ο τέταρτος και τελευταίος θα είναι επιχειρησιακός το 2028, αν και ο Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα να έχει ολοκληρωθεί νωρίτερα. Η Τουρκία θα διατηρήσει κατά το μέγιστο το 45% της κοινοπραξίας, που θα ιδρυθεί επίσημα πριν από την έναρξη της κατασκευής. Τα ποσοστά της GDF Suez και της Mitsubishi δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.

Η στάση της Ιαπωνίας
Ο Σίνζο Άμπε θεωρεί σημαντική επιτυχία τη συμφωνία με την Τουρκία. Ο ίδιος συνηγορεί υπέρ των προτύπων ασφαλείας της ιαπωνικής πυρηνικής βιομηχανίας μετά το δυστύχημα στη Φουκουσίμα. Ο πρώτος πυρηνικός σταθμός της Τουρκίας Η ρωσική Rosatom θα αρχίσει να κατασκευάζει το πρώτο τουρκικό πυρηνικό εργοστάσιο στην Άκουγιου της Μερσίνης, στις τουρκικές ακτές που βρέχονται από την Μεσόγειο περί τα μέσα του 2015. Αναμένει η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας εκεί να ξεκινήσει το 2019. Το έργο εκτιμάται ότι θα κοστίσει 20 δισ. δολάρια και προβλέπεται να έχει τέσσερις αντιδραστήρες με συνολική εγκατεστημένη παραγωγική δυνατότητα 4.800 MW.

Πηγή: enet.gr, Reuters, ΑΜΠΕ

7 σχόλια:

Ανώνυμος 4 Μαΐου 2013 στις 7:56:00 μ.μ. EEST  

Γνωρίζουμε τον τύπο του αντιδραστήρα; Να υποθέσουμε PWR;
Πάντως Candu που θα τους εξασφάλιζε ανεξαρτησία (χρησιμοποίηση φυσικού ουρανίου χωρίς ανάγκη εμπλουτισμού πέραν του βαρέος ύδατος) δεν είναι.

Ανώνυμος 4 Μαΐου 2013 στις 8:12:00 μ.μ. EEST  

Τα πυρηνικά όπλα πότε με το καλό;

Ανώνυμος 5 Μαΐου 2013 στις 5:13:00 μ.μ. EEST  

@ Ανώνυμος 4 Μαΐου 2013 - 7:56:00 μ.μ. EEST

Σύμφωνα με http://www.atmea-sas.com/scripts/ATMEA/publigen/content/templates/Show.asp?P=57&L=EN ο αντιδραστήρας Atmea είναι τύπου PWR
"The ATMEA company supplies a mid-sized Generation III+ pressurized water reactor (PWR) using innovative, reliable, proven technology."

Pro από Συμβασιλεύουσα 5 Μαΐου 2013 στις 5:36:00 μ.μ. EEST  

Και οι "μεγαλοι" θα τους αφησουν να γινουν υπερδυναμη....................ειναι που ειναι αξιοπιστοι και σταθεροι "συμμαχοι" . Αντε με το καλο κομματακια .

Χριστος Ανεστη .

Ανώνυμος 6 Μαΐου 2013 στις 11:02:00 π.μ. EEST  

Δεν γνωρίζω αν η Τουρκία θα γίνει ποτέ "υπερδύναμη" (αν και ισχυρός περιφερειακός παίκτης ήδη είναι!), αλλά μπορούμε να δούμε ότι μοίρασαν αναλογικά τις δουλειές σε Ρώσο και Ιάπωνα.
Εμείς όταν έγινε νύξη πριν μερικά χρόνια για πυρηνικό σταθμό, ήταν πρόταση των Γάλλων και συγκεκριμένα της Areva.
Είναι σαφής η διαφορά και οι εξαρτήσεις κάθε χώρας (οι Τούρκοι προφανώς δεν έχουν τις δικές μας).

Ανώνυμος 6 Μαΐου 2013 στις 5:40:00 μ.μ. EEST  

Οταν η Τουρκια ειναι σε θεση να μοιραζει συμβολαια 40 δις για δυο πυρηνικους σταθμους, 20 δις για νεο αεροδρομιο, ισως μερικα δις για νεα επιβατικα αεροπλανα· Περιμενουμε εμεις υποστηριξη στα εθνικα μας θεματα απο ποιους; Τους πελατες των ανωθεν συμβολαιων. μα ειναι ποτε δυνατον;
Απο την αλλη, μηπως εξελιχθει σε ΦΟΥΣΚΑ μεγατονων η οργιωδης σπαταλη;

Ανώνυμος 7 Μαΐου 2013 στις 5:25:00 μ.μ. EEST  

Χωρις παραπανω σχολια

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Επικοινωνώ μαζί σας σήμερα, έχοντας τηρήσει μέχρι τώρα, την αξιοπρεπή σιγή και απόσταση που επιβάλλει το σχήμα της επαγγελματικής μου ιδιότητας, αλλά και η αυτεπιβαλλόμενη αξιοπρέπεια του μαχόμενου Έλληνα βιοπαλαιστή.

Αξιωματικός του Στρατού Ξηράς επί 30 συναπτά έτη, ανέλαβα με αγόγγυστη προσήλωση, τα υψηλά καθήκοντα που μου ανέθεσε η Πατρίδα μου...
και μέχρι σήμερα, όπως μαρτυρούν και οι περιοδικές αξιολογήσεις των προϊσταμένων μου, ανταποκρίθηκα επιτυχώς.

Οικογενειάρχης κατ΄ επιλογήν

πολύτεκνος κατά συνείδηση υπηρέτησα τα μισά και παραπάνω έτη της θητείας μου στον Βόρειο Έβρο, προσαρμόζοντας τις ανάγκες της υπηρεσίας στην ζωή μου, μια και παντρεύτηκα εδώ, αγόρασα (επί δανείω) σπίτι εδώ, μεγαλώνω τρία παλληκάρια εδώ, και προσδοκώ να τελειώσω τον βίο μου εδώ, στο μεθοριακό μετερίζι του Ελληνισμού.

Βίωσα εδώ και δεκαετίες, την αμετροεπή οικονομική μας πολιτική, και τέθηκα εκόντας-άκοντας πάντα πρώτος στην κάθε κυβερνητική απόφαση, προσαρμόζοντας επί δεκαετίες την ζωή μου, σε ένα πληθωρισμένο βιοπορισμό, που ποτέ ο μισθός δεν επαρκούσε, αλλά έστω και με δανεισμό, κατάφερνε να διατηρήσει εμένα και την οικογένειά μου στα όρια της αξιοπρέπειας, ίσα-ίσα για να μπορώ να εκπληρώσω την αποστολή μου.

Εδώ και τρία χρόνια, βιώνω και την τελευταία πράξη της αδικίας, στο πρόσωπο μου, στην ιδιότητά μου και στην οικογένειά μου, με την πρωτοφανή στα χρονικά συρρίκνωση των ήδη μέχρι τότε πληθωρισμένων και στερουμένων ισολογισμού (έναντι των πραγματικών αναγκών διαβίωσης) αποδοχών μου.

Και πάλι δεν ομίλησα. Και πάλι αγόγγυστα σήκωσα το βάρος και την στέρηση, συνηθισμένος στην λιτή ζωή του στρατιώτη. Αλλά μάλλον, άνοιξα την όρεξη του τιμητή του έργου μου, να συνεχίζει να μου στερεί σταδιακά εδώ και τρία χρόνια, κομμάτι - κομμάτι την αξιοπρέπειά μου. Έτσι, κοντεύοντας τα 50 μου χρόνια, είδα μέρα την μέρα, να μου αποδομούν, ότι προσπάθησα να φτιάξω τίμια για την οικογένειά μου.
Έγινα αρχικά ασυνεπής οφειλέτης των πιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία με ψυχρή λογιστική τόκισαν την ασυνέπειά μου και την έφεραν στην πλήρη αδυναμία εξόφλησης.
Αναγκάστηκα να ζητήσω δικαιοσύνη και μετά κόπων και βασάνων, έφτασα να αιτηθώ το κούρεμα που προβλέπει ο Νόμος Κατσέλη περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Έφτασα στο σημείο, να χάσω το ένα και μοναδικό αυτοκίνητο , νομή και αυτό της τράπεζας που ψυχρά το κατάσχεσε.

Αθέτησα αναγκαστικά να εξοφλήσω τα χρέη μου στην εφορία για το 2012 (μια και το ασύλληπτο για μένα ποσό των 2817 ευρώ, αδυνατώ από πέρισυ να το πληρώσω έστω και τμηματικά).

Είδα το υπόλοιπο των αποδοχών μου από τα Χριστούγεννα να συρρικνώνεται στα 500 ευρώ μηνιαίως (ακόμα και σήμερα τόσα παίρνω), βίωσα και βιώνω την ανεργία της συζύγου μου, ζώ την ειρωνεία της ανακοίνωσης της πρόσληψής της στον ίδιο φορέα και με την ίδια ειδικότητα εδώ και 40 μέρες, αλλά ακόμη να την καλέσουν να εργασθεί (βλέπεις δεν αρκεί να πρωτεύσεις σε ένα διαγωνισμό, δεν αρκεί να το ανακοινώσουν εγγράφως, χρειάζεται και επιβεβαίωση από τον ΑΣΕΠ και έκδοση ΦΕΚ και ότι άλλο μπορείς να φανταστείς, για να μπορέσει μια πολύτεκνη μάνα, με 3 πτυχία αναγνωρισμένα από το κράτος και άλλα επικουρικά προσόντα να εργασθεί για λίγους μήνες και να ταΐσει τα παιδιά της).
Έζησα την ειρωνεία της στέρησης των παγίων οδοιπορικών παραμεθορίου, λες και 200 ευρώ και αυτά με κρατήσεις, έβαλαν μέσα τον κρατικό προϋπολογισμό.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP