Το "Bilim 2" σε έρευνες νοτιοανατολικά της Ρόδου

Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Bilim 2» ξεκίνησε σήμερα ωκεανογραφικές έρευνες σε διεθνή ύδατα, που κατά τις πάγιες ελληνικές θέσεις επικαλύπτουν και τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Οι έρευνες του τουρκικού πλοίου θα διαρκέσουν ως τις 14 Μαΐου, όπως αναφέρεται στη σχετική αναγγελία του σταθμού της Αττάλειας, που εκδόθηκε αιφνιδιαστικά χθες.

Πράγματι, όπως προκύπτει από το στίγμα του στο διεθνές σύστημα AIS, το Bilim 2 κινείται αυτή τη στιγμή ΝΑ της Ρόδου με βόρεια πορεία, ευρισκόμενο εκτός των ελληνικών χωρικών υδάτων, αλλά πολύ εγγύτερα προς τη Ρόδο από τη μέση γραμμή μεταξύ της ελληνικής νήσου και της τουρκικής ακτής:



Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρ. Δελαβέκουρας διευκρίνισε ότι το πλοίο ανήκει στη Διεύθυνση Ινστιτούτου Θαλασσίων Επιστημών του Πολυτεχνείου Μέσης Ανατολής της Άγκυρας.

Ο κ. Δελαβέκουρας πρόσθεσε ότι για τη διενέργεια θαλάσσιας επιστημονικής έρευνας στα υπερκείμενα ύδατα ελληνικής υφαλοκρηπίδας απαιτείται πρότερη γνωστοποίηση στις αρμόδιες ελληνικές αρχές, με παροχή όλων των σχετικών στοιχείων. Τέτοια ενημέρωση από τουρκικής πλευράς δεν υπήρξε, και ως εκ τούτου, πάντα κατά τον κ. Δελαβέκουρα, δόθηκαν από το Υπουργείο Εξωτερικών στην ελληνική πρεσβεία της Άγκυρας «να προβεί στις δέουσες ενέργειες».

Φυσικά το πρόβλημα δεν είναι οι μάλλον πενιχρές ερευνητικές δυνατότητες του Bilim 2, ούτε κατά πόσον ερευνά για υδρογονάνθρακες. Το πρόβλημα είναι η, για πολλοστή φορά, αμφισβήτηση των ελληνικών θέσεων για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στην περιοχή. Τουλάχιστον κάποτε, στο όχι πολύ μακρινό παρελθόν, στέλνονταν ελληνικές κανονιοφόροι να καταγράψουν τις ελληνικές θέσεις και την παρουσία του ΠΝ. Τώρα, "δέουσες ενέργειες" από την πρεσβεία, που είμαστε βέβαιοι ότι θα εκτιμηθούν "δεόντως" από τουρκικής πλευράς...

6 σχόλια:

Pro από Συμβασιλεύουσα 12 Μαΐου 2013 στις 12:48:00 π.μ. EEST  

2008 . Αλλη Ελλαδα . Προ "λεφτα υπαρχουν"

Μετα 2009 , λεφτα υπαρχουν ( αφου ολοι ειναι ιδιοι ) , μνημονια κτλ .κτλ .κτλ.

Ανώνυμος 12 Μαΐου 2013 στις 3:52:00 π.μ. EEST  

Bilim 2, Πιρι Ρέις και τόσες νάρκες του Β´ ΠΠ να αρμενίζουν "αδέσποτες" στο Αιγαίο... ;)

Ανώνυμος 12 Μαΐου 2013 στις 11:33:00 π.μ. EEST  

Τώρα μένει να βγει ο Τσίπρας και να πει "βυθίσατε το Bilim" και θα 'μαστε κομπλέ!

Ανώνυμος 13 Μαΐου 2013 στις 6:14:00 μ.μ. EEST  

Τι έγινε; Ακόμα βόλτες κόβει το Μπιλίμ; Μούγκα στα ΜΜΕ...

Γεράκι 14 Μαΐου 2013 στις 2:26:00 μ.μ. EEST  

Σχετικά με την τουρκική τακτική θαλάσσιων επιστημονικών ερευνών θα πρέπει να διευκρινιστούν κάποια στιγμή μερικά πράγματα. Η ελληνική πολιτική εκμετάλλευση του θέματος από παλαιότερα, έχει φροντίσει να καλλιεργήσει λανθασμένες αντιλήψεις.

1. Το δικαίωμα θαλάσσιων επιστημονικών ερευνών δεν μπορεί να απαγορευτεί βάσει διεθνούς δικαίου, εφόσον αυτές δεν διενεργούνται με σκοπό την έρευνα υδρογονανθράκων. Έρευνες υδρογονανθράκων πραγματοποιούνται από σκάφη με εξειδικευμένο εξοπλισμό που η Τουρκία διαθέτει με περιορισμένες δυνατότηττες με το R/V PIRIS REIS και το ΜΤΑ Sismik-1 το οποίο το 2005 μετατράπηκε σε εκπαιδευτικό σκάφος και δόθηκε στο Πανεπιστήμιο της Κων/πολης λόγω ξεπερασμένων δυνατοτήτων. Τα υπόλοιπα ερευνητικά σκάφη, όπως το Bilim-2 έχουν εξοπλισμό για θαλάσσιες έρευνες που δεν αφορούν άμεσα την έρευνα υδρογονανθράκων. Το τοπίο από εκεί και πέρα είναι "θολό", διότι επιστημονικά δεδομένα απο τέτοια σκάφη μπορεί να αξιοποιηθούν ως ενδείξεις που θα χαρακτηρίσουν μια περιοχή ως ενδιαφέρουσα ή μη για περαιτέρω έρευνες με εξειδικευμένα σκάφη.

2. Είναι γνωστό πως η Τουρκία επένδυσε στο τομέα επιστημονικής έρευνας υδρογονανθράκων με την πρόσφατη αγορά του R/V Polarcus Samur, αντί 213 εκατ. δολαρίων, που μετονομάστηκε σε "Barbaros Hayreddin Pasa". Αποδεικνύεται έμπρακτα πως όχι μόνο το κάθε Bilim-2 είναι ακατάλληλο για τέτοιες έρευνες, αλλά ακόμα και το R/V PIRI REIS είναι εξαιρετικά περιορισμένων δυνατοτήτων. Το αποδεικνύει εξάλλου και το γεγονός πως όταν ήθελαν να αποκτήσουν αξιόλογα δεδομένα μίσθωναν εξειδικευμένα σκάφη όπως το νορβηγικό που προκάλεσε την κρίση του 2008 και την άμεση ελληνική αντίδραση που διέκοψε τις δραστηριότητές του.

3. Η διαφορά της αντίδρασης αφορά ακριβώς τη διαφορά στις δυνατότητες και το αντικείμενο της θαλάσσιας έρευνας. Τα επιστημονικά δεδομένα των "απλών" ερευνητικών δύναται μεν να υποβοηθήσουν στην έρευνα υδρογονανθράκων, αλλά δεν μπορείς να απαγορεύσεις νόμιμα τέτοιες έρευνες, ακόμα και σε καθορισμένη ΑΟΖ, το μόνο που μπορείς να απαιτήσεις είναι γνωστοποίηση της έρευνας. Το ίδιο ισχύει και στο καθεστώς ανοιχτής θάλασσας όπως είναι η υπερκείμενη της υφαλοκρηπίδας. Στη προκειμένη περίπτωση δεν υφίσταται ΑΟΖ κι ούτε μπορεί να υπάρξει όσο αμφισβητείται η υφαλοκρηπίδα στη περιοχή.

Γεράκι 14 Μαΐου 2013 στις 2:27:00 μ.μ. EEST  



4. Αυτό που μπορείς να απαγορεύσεις είναι τις εξειδικευμένες έρευνες υδρογονανθράκων από τα κατάλληλα εξοπλισμένα σκάφη, όπως του νορβηγικού το 2008. Βάσει διεθνούς δικαίου τέτοιες έρευνες θίγουν τα αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα έρευνας κι εκμετάλλευσης του βυθού και του υπεδάφους του (υφαλοκρηπίδας) που προστατεύονται από τις σχετικές διατάξεις της υφαλοκρηπίδας που αποτελούν και εθιμικό δίκαιο, διατάξεις στις οποίες παραπέμπουν και οι σχετικές διατάξεις της ΑΟΖ, που σημαίνει ότι η ΑΟΖ δεν προσφέρει καμιά επιπλέον προστασία τέτοιων δικαιωμάτων όσον αφορά το βυθό και το υπέδαφος της θάλασσας.

5. Λόγω του ότι τα δικαιώματα της υφαλοκρηπίδας υφίστανται χωρίς να απαιτείται η ανακήρυξη και ο καθορισμός της, που είναι και η σημαντική διαφορά με την ΑΟΖ, η κάθε πλευρά μπορεί να ισχυριστεί πως η συγκεκριμένη έκταση της "ανήκει" κι ως εκ τούτου προχωράει σε άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων (έρευνα υφαλοκρηπίδας) και το παιχνίδι των ερευνητικών που παρακολουθούμε είναι η αμφισβήτηση "κυριότητας" υφαλοκρηπίδας στη πράξη που προκαλεί και τις ανάλογες αντιδράσεις. Στη προκειμένη το Bilim-2, σε αντίθεση με το νορβηγικό σκάφος το 2008, αντικειμενικά δεν έχει τέτοιες δυνατότητες που θα δικαιολογούσαν μια δυναμική αντίδραση όπως το 2008. Ενώ θα πρέπει να γνωρίζουμε πως και η ελληνική πλευρά έχει διεξάγει τέτοιες επιστημονικές έρευνες στη περιοχή και μάλιστα ανατολικότερα σε μη αμφισβητούμενη τουρκική υφαλοκρηπίδα. Εκείνες οι σειρές ερευνών, χρηματοδοτούμενες μάλιστα από την Ε.Ε., αποκάλυψαν τα σύγχρονα δεδομένα που γνωρίζουμε σχετικά με το παγωμένο μεθάνιο (υδρίτες) και τα λασποηφαίστεια τα οποία βρίσκονται όχι ακριβώς στη περιοχή νοτίως του Καστελορίζου όπως παραπλανητικά αναφέρεται, αλλά σε μη αμφισβητούμενη τουρκική υφαλοκρηπίδα. Για αυτό το λόγο από ένα σημείο κι έπειτα η τουρκική πλευρά απαίτησε και πέτυχε στις έρευνες εκείνες να συμμετάσχουν και Τούρκοι επιστήμονες, κάτι το οποίο παρουσιάστηκε και εκμεταλλεύτηκε καταλλήλως εξυπηρετώντας πολιτικές σκοπιμότητες από την τότε αρθρογραφία.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP