Χάγη: Ολοκληρώθηκε η ακροαματική διαδικασία

Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Το Φθινόπωρο η απόφαση για την προσφυγή των Σκοπίων κατά της Ελλάδας

Toυ Άγγελου Αθανασόπουλου

Αθήνα

Με το βλέμμα πλέον στο... φθινόπωρο ολοκληρώθηκε την Τετάρτη η προφορική διαδικασία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης επί της καταγγελίας της πΓΔΜ ότι η Ελλάδα έχει παραβιάσει την Ενδιάμεση Συμφωνία των δύο χωρών αρνούμενη, όπως υποστηρίζει, να επιτρέψει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ το 2008. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Δικαστήριο μετά το πέρας της διαδικασίας, στην οποία και συμπυκνώνονται οι θέσεις που παρουσίασαν τα δύο μέρη. Η ελληνική πλευρά ουσιαστικά ζητά να αποφασίσει το ΔΔΧ επί της αναρμοδιότητός του επί της προσφυγής των Σκοπίων. Σε περίπτωση που κρίνει όμως ότι έχει αρμοδιότητα, ζητεί την απόρριψη του σκοπιανού ατήματος. Η πλευρά της πΓΔΜ ζητεί από το ΔΔΧ να κρίνει ότι η Ελλάδα έχει παραβιάσει το Αρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας που αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να παρεμποδίζει την ένταξη των Σκοπίων σε διεθνείς ή περιφερειακούς οργανισμούς στους οποίους η ίδια είναι μέλος και να επιβάλει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε η Ελλάδα να εφαρμόσει την απόφαση του δικαστηρίου.

Τα ελληνικά επιχειρήματα

Κατά τον δεύτερο γύρο της επιχειρηματολογίας, που ολοκληρώθηκε χθες, ο εκπρόσωπος της Ελλάδος, Πρέσβης ε.τ. κ. Γ. Σαββαίδης, παρέθεσε, σε περίληψη, τα σημεία τα οποία ανέδειξε και απέδειξε η ελληνική επιχειρηματολογία, και πιο συγκεκριμένα ότι: - η υπόθεση είναι εκτός δικαιοδοσίας του ΔΔΧ, δεδομένου ότι ανάγεται «άμεσα ή έμμεσα» στην διαφορά περί το όνομα, η οποία ρητά εξαιρείται της εν λόγω δικαιοδοσίας, καθώς επίσης στερείται και του χαρακτήρος του παραδεκτού. - η απόφαση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι ήταν συλλογική και αποτέλεσμα μακράς διαδικασίας διαβουλεύσεων, σύμφωνα με πάγια καθιερωμένη εν προκειμένω πρακτική της Συμμαχίας. - σε κάθε, όμως, περίπτωση, η συμπεριφορά του αντιδίκου και η μέχρι τότε εκ μέρους του αντιμετώπιση των υποχρεώσεών του όπως αυτές απορρέουν από την Ενδιάμεση Συμφωνία (επανειλημμένες παραβιάσεις), συνιστούν επαρκή δικαιολογητική βάση για την έλλειψη ελληνικής υποστήριξης έναντι της υποψηφιότητας της ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ. - η Ελλάδα, το 1995, έλαβε την στρατηγική απόφαση για επίτευξη συμφωνημένης λύσης για το όνομα μέσω διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Και σε αυτήν την απόφαση επέμεινε και επιμένει μέχρι σήμερα.

Το Βήμα

1 σχόλια:

Ανώνυμος 3 Απριλίου 2011 στις 12:46:00 π.μ. EEST  

Εκτενέστερη ενημέρωση για το θέμα.
http://www.defencepoint.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2594:2011-04-02-14-32-16&catid=28:foeign-affairs-greece&Itemid=55

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP