Ένα σημείωμα κρυμμένο σε όπλο...

Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Ο Λάμπης Ν. Βολονάκης, λοχίας του Α΄ Λόχου του 17ου Συντάγματος Πεζικού υπηρετούσε στη Μικρά Ασία το 1920. Αποσυναρμολογώντας και καθαρίζοντας το όπλο του, βρήκε ένα σημείωμα και μια πεντάρα. Τα φύλαξε μέχρι την επιστροφή του στην πατρίδα και τα κατέθεσε στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρία της Ελλάδος. Το σημείωμα είναι ενδεικτικό του διαχρονικού πνεύματος του Έλληνα Στρατιώτη, το οποίο προσπαθούν να εξοντώσουν τα τελευταία χρόνια:


Εν Μπιζανίω, 20 Φεβρουαρίου 1913

Αγαπητέ Συνάδελφε,
Σε χαιρετώ,

Σε, που θα έχης την τύχη να ανοίξης το πέλμα του όπλου αυτού, θα εύρης την πεντάρα αυτή και να πάρης ένα τσιγάρο, να το καπνίσης στην υγεία μου. Το όπλο αυτό το έφερα επί πέντε έτη. Το δόξασα και με δόξασε και τώρα αναγκάζομαι να το εγκαταλείψω, λόγω τραυματισμού μου. Πέρασα τόσες και τόσες στιγμές και δεν το εγκατέλειψα και εάν η Πατρίς σε χρειασθή, να το τιμήσης.

Νικ. Καββαδίας
Κοθρέα - Ένωσις Κεφαλληνίας

10 σχόλια:

Ανώνυμος 5 Απριλίου 2011 στις 11:53:00 μ.μ. EEST  

Εντυπωσιακό και συγκινητικό...

Φιλικά,
Seagull

ΑΧΕΡΩΝ 6 Απριλίου 2011 στις 1:28:00 π.μ. EEST  

Εχω ενα παρομοιο βιωμα επαφης με παλαιο οπλο.Συγκεκριμενα,μια αραβιδα Μανλιχερ του 1930,(υποθετω οτι και το οπλο της ιστοριας Μανλιχερ ειναι),η οποια βρεθηκε θαμμενη κοντα στα Τρικαλα το 1971,σε μη λειτουργικη πλεον κατασταση.
Το οπλο ομως διατηρουσε τα ξυλινα μερη του,και επανω τους ηταν σκαλισμενες δυο φρασεις,μια δεξια,και μια αριστερα αν θυμαμαι καλα.
Η μια φραση ηταν ''1941 ΝΙΚΗ Η ΘΑΝΑΤΟΣ'',και η αλλη ''OΤΑΝ ΝΙΚΗΣΕΙΣ ΘΑ ΜΕ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙΣ'',προφανως ενας κατ´ευχην προσωρινος αποχαιρετισμος ενος πικραμενου,αλλα οχι πραιτημενου Ελληνος Στρατιωτου προς το οπλο του,και μια υποσχεση για συνεχιση του αγωνος,που αργοτερα μαθαμε να αποκαλουμε Εθνικη Αντισταση.
Το οπλο εκεινο,βρισκοταν,την εποχη που το ειδα,στην ιδιοκτησια του τοτε στρατιωτικου ακολουθου στο Παρισι.
Υγραινονται τα ματια μου οποτε θυμαμαι εκεινο το οπλο,οπως και τωρα που γραφω...

sv2 6 Απριλίου 2011 στις 7:21:00 π.μ. EEST  

.ΤΟΤΕ ο πτωχός τη ύλη Στρατιώτης ΔΙΝΕΙ την πεντάρα του για τις επόμενες γενιές!
.ΣΗΜΕΡΑ τα πλούσια τη ύλη, αλλά πτωχά τω πνεύματι, παχύδερμα του στρατιωτικοπολιτικού κατεστημένου ΤΡΩΝΕ το καταπέτασμα εκθέτοντας τις απερχόμενες γενεές!
.ΤΟΤΕ ο πλούσιος τη ψυχεί Στρατιώτης ΤΙΜΑ το όπλο σαν μέσο προσωπικής μα κυρίως ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ!!
.ΣΗΜΕΡΑ οι πάμπτωχοι τη ψυχή θολοκουλτουριάρηδες της αριστερίζουσας ελίτ του Καρτιε-Λατέν ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ τα όπλα για ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΛΟΥΤΙΣΜΟ εις βάρος του συνόλου!!
O tempora o mores όπως σοφά έγραψαν οι Αρχαίοι ημών πρόγονοι!!!

Βασίλειος 6 Απριλίου 2011 στις 9:04:00 π.μ. EEST  

Αθάνατη Ελλάδα!

Ανώνυμος 6 Απριλίου 2011 στις 9:42:00 π.μ. EEST  

Ο διαχρονικός Ελληνικός όρκος "Ου καταισχινώ όπλα τα Ιερά" στην πράξη.

Ανώνυμος 6 Απριλίου 2011 στις 10:38:00 π.μ. EEST  

Επ' ευκαιρία του δημοσιευματος του "εν Κρυπτώ" περί της τιμής των όπλων των ιερών, ας τιμήσουμε σήμερα (μέρα που είναι) και την μνήμη των Ελληνόπουλων που έγραψαν με το αίμα τους χρυσές σελίδες ανυπέρβλητης δόξας και ηρωισμού στα οχυρά: Ποποτλίβιτσα Ιστίμπεη Κελκαγιά Αρπαλούκι Παλιουριώνες Ρούπελ Καρατάς Κάλη Περσέκ Μπαμπαζώρα Μαλίαγκα Περθώρι Παρταλούσκα Ντάσαβλη Λίσσε Πυραμιδοειδές Καστίλλο Αγ. Νικόλαος Μπαρτίσεβα Εχίνος και Νυμφαία την 6η Απριλίου του 1941, αντιμετωπίζοντας τις σιδερόφρακτες στρατιές των Ναζί, πιστοί στα Εθνικά ιδανικά και το Ελληνικό ιδεώδες."Τα οχυρά δεν παραδίδονται.
Καταλαμβάνονται" Αντηχεί σαν συνέχεια του Μολων Λαβέ του Λεωνίδα, η απάντηση από το στόμα του Δουράτσου περί παραδόσεως, και ο λοχίας Ίντσος εκτελείται εν ψυχρώ από το γερμανικό κτήνος που κατέλαβε το ανεξάρτητο πολυβολείο Π8 του συγκροτήματος του οχυρού Ποποτλίβιτσα, αφού προηγουμένως ο Ίντσος είχε ξοδέψει και το τελευταίο φυσίγγιο υπερασπίζοντας το πάτριον έδαφος. Αιώνια τιμή και δόξα στους ηρωικούς υπερασπιστές της γραμμής ΜΕΤΑΞΑ.
Υ.Γ. Πάσα σύγκρισις αυτών των ηρώων με το σημερινό "γίγνεσθαι" (Βενι-ζελόν,Μπεγλίτης και Α/Επιτελεία) είναι συμπτωματική και εντελώς τυχαία.

Ανώνυμος 9 Απριλίου 2011 στις 12:52:00 μ.μ. EEST  

πραγματικά συγκινήθηκα..

Ανώνυμος 17 Απριλίου 2011 στις 6:42:00 μ.μ. EEST  

πραγματικά συγκινητικό, το αιώνιο φιλότιμο και ο σεβασμός του έλληνα στο όπλο του, το μέσον για την ελευθερία του! Τα Τιμημένα άρματα απο την εποχή των αγωνιστών του εικοσιένα!

Ανώνυμος 20 Απριλίου 2011 στις 1:46:00 π.μ. EEST  

ΤΟ Π8 ΣΤΟ ΜΠΕΛΕΣ ΔΕΝ ΑΝΗΚΕ ΣΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΠΟΠΟΤΛΙΒΙΤΣΑ ΟΠΩΣ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΕΝΑΣ ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ. ΗΤΑΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΟΧΥΡΟ. Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΣΤΙΣ 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1941 ΛΕΓΟΤΑΝ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΙΤΣΙΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΙΝΤΣΟΣ.
ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΤΟΝ ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΔΙΚΗΘΟΥΝ ΤΟΥΣ 100 ΟΡΕΙΝΟΥΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΣΕ. Ο ΙΤΣΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΒΟΛΟΥ ΤΟΥ Π8 ΚΑΙ ΞΟΔΕΨΕ ΚΑΙ ΤΑ 32.000 ΦΥΣΙΓΓΙΑ ΠΟΥ ΔΙΕΘΕΤΕ ΤΟ ΠΟΛΥΒΟΛΕΙΟ ΤΟΥ. ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΜΕΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΧΑ ΔΕΙ ΚΑΠΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΟΥ ΤΡΑΒΗΞΑΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΘΥΜΗΘΩ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ.

Ανώνυμος 10 Οκτωβρίου 2012 στις 12:29:00 π.μ. EEST  

που μπορούμε να βρούμε τα ονόματα των νεκρών παλικαριών των οχυρών;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP