15/4/1941 :Η αερομαχία των Τρικάλων

Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Μια σχετικά άγνωστη σελίδα της πολεμικής ιστορίας της ΠΑ γράφτηκε πριν από ακριβώς 70 χρόνια, κατά την διάρκεια της Γερμανικής εισβολής στην χώρα μας. Επιθετικό "πακέτο" της πανίσχυρης τότε Luftwaffe, αποτελούμενο από αεροσκάφη Ju-87 και BF-109 επιτέθηκε εναντίον του αεροδρομίου Τρικάλων. Αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας απογειώνονται για την αναχαίτηση των εισβολέων και σύντομα ακολουθεί αερομαχία.

Τρία συνολικά γερμανικά αεροσκάφη επλήγησαν, ενώ από ελληνικής μεριάς σημειώθηκαν 3 απώλειες: ένα Bloch της 24 Μοίρας Διώξεως (24 ΜΔ), ο χειριστής του οποίου Επισμηνίας Γεώργιος Μόκκας φονεύθηκε, ένα PZL της 22 ΜΔ και ένα Gladiator της 21 ΜΔ, οι χειριστές των οποίων Επισμηνίας Α. Κατσαρέλης και Σμηναγός Ιω. Κέλλας τραυματίστηκαν. Την ίδια μέρα φονεύθηκε και ο Επισμηνίας Π. Κουτρουμπάς της 23 ΜΔ, αφού κατέρριψε ένα Henschel Hs-126.

Οι καταρρίψεις που σημείωσαν στις 15/4/1941 τα α/φ της ΠΑ αναλυτικά:

-15/4/41 Κουτρούμπας Περ. Επ/νίας 23η MΔ PZL, κατάρριψη 1 αναγ/σεως Hs126 (Γερ.) Πλαταμώνα/Λιτόχωρο, Έκθεση 23ηςΜΔ Μαρτυρία Θεοδωρόπουλου Γρ. Σμ/χου ε.α. (Η κατάρριψη αυτή είναι η δεύτερη του χειριστή στην ίδια περιοχή, με πρώτη εκείνη στις 14/4/41)

-15/4/41 Αργυρόπουλος Παν. Επ/νίας 22η MΔ PZL κατάρριψη 1 αερ/φος (Γερ.) Καλαμπάκα, Έκθεση 22ηςΜΔ (Ju 87)

-15/4/41 Κατσαρέλης Λ. Επ/νίας 22η MΔ PZL βλάβες 1 αερ/φος (Γερ.) Καλαμπάκα ΓΕΑ/ΥΙΠΑ (Βf 109)


Πηγή : Οι καταρρίψεις, οι Έλληνες αεροπόροι και ο Β'ΠΠ, του Ν.Χριστοφίλη, Aεροπορική Επιθεώρηση 72 Ιούνιος 2004

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP