Καλάβρυτα, 13 Δεκεμβρίου 1943

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

13-12-43..
Εκατοντάδες κάτοικοι των Καλαβρύτων, θ’ ανηφορίσουν σήμερα όπως κάθε χρόνο, στο χωράφι του Καππή, στον τόπο της θυσίας, για να τιμήσουν και να θρηνήσουν τη μαζική εξόντωση χωρίς οίκτο 1300 αρρένων κατοίκων της περιοχής από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής. Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 1943, σαν σήμερα! Εκείνο το ομιχλώδες πρωϊνό, εμφανίστηκε στην πλατεία ένα τάγμα της 117ης γερμανικής Μεραρχίας, ενώ άλλα δύο με βαρύ οπλισμό ακροβολίστηκαν δημιουργώντας ασφυκτικό κλοιό στην πόλη .

Το επιθετικό κτύπημα της καμπάνας ξυπνά τους ανύποπτους κατοίκους. Οι ναζί συγκεντρώνουν τους άνδρες απο 14 ετών και άνω και τους οδηγούν όπως τα πρόβατα στο λόφο του Καππή, ενώ τα γυναικόπαιδα στοιβάζονται στο σχολείο. Την ίδια στιγμή, η εμπρηστική ομάδα τους καίει αδιακρίτως σπίτια, εκκλησιές και καταστήματα της μαρτυρικής πόλης.

Είναι η εφαρμογή της «Επιχείρησης Καλάβρυτα» σε αντίποινα για την εκτέλεση περίπου 80 αιχμαλώτων γερμανών στις 7 Δεκεμβρίου απο τον ΕΛΑΣ. Οι αντάρτες αφού σκότωσαν τους αιχμαλώτους στο Μάζι, πέταξαν τα πτώματά τους σε φαράγγι του Χελμού, ενώ τρείς τραυματίες τους πέταξαν σε πηγάδι.



Οι γερμανοί τους ανακαλύπτουν και γίνονται θηρία. βομβαρδίζουν ανηλεώς όλα τα γύρω χωριά που μετρούν το καθένα πολλούς νεκρούς… Και τώρα η σειρά των Καλαβρύτων με άνδρες κάθε ηλικίας να στέκονται απέναντι στα πολυβόλα. Ο καθηγητής Κώστας Αθανασιάδης τολμά και ρωτά τον ταγματάρχη Τέννερ « θα μας σκοτώσετε; , «όχι » απαντά εκείνος. Κι όλοι ανάσαναν με ανακούφιση.

Ξαφνικά κάτω απο την πόλη που την τύλιξαν οι φλόγες και οι καπνοί, μια φωτοβολίδα δίδει το σύνθημα. Ο Τέννερ σηκώνει το χέρι και φωνάζει. Πύρ !!! Απέλπιδες κραυγές ακούγονται απο τους μελλοθανάτους. Δέκα μυδράλια ξεχύνουν φωτιά και σίδερο…. Σε λίγο απόλυτη σιγή. Η μυρωδιά του θανάτου αναδύεται στη βουνοπλαγιά και οι δολοφόνοι ρίχνουν τη χαριστική βολή σε οποιον σαλεύει…

Ο λόφος του Καππή, τόπος της σφαγής, όπως είναι σήμερα
Δέκα-τρείς σώθηκαν απ’ το μακελειό. Σαν να γύρισαν απο τον Αδη. Ο Πάνος Νικολαϊδης απόστρατος αξιωματικός που σώθηκε κάνοντας τον πεθαμένο, είχε αφηγηθεί παλιά το μακάβριο έργο των δημίων: « Άκουσα το παιδί του Αντώνη Δημόπουλου να τρέχει πάνω στα πτώματα και να φωνάζει, «βοήθεια, θέλω να ζήσω. Είμαι μαθητής μη με σκοτώνετε…». Ένας πυροβολισμός σταμάτησε τις φωνές του παιδιού!...

Διασωθείς και ο 17χρονος Αργύρης Φερλελής, που πέθανε το Φλεβάρη του 2005 στα 77 του χρόνια. Δέκα χρόνια πριν, τέτοια μέρα, είχε αφηγηθεί:
« Είχα μείνει ζωντανός. Πλησίασαν οι Γερμανοί με τα πόδια να βουλιάζουν στο αίμα και έδιναν τη χαριστική βολή…. Δίπλα μου ένας γείτονας, μου λέει: έρχεται η σειρά μας. Φτάνoυν, του δίνουν δύο πιστoλιές στο κεφάλι και πετάχτηκαν τα αίματά του απάνω μου. Εμένα, όπως είχα το χέρι στο κεφάλι, με πυροβόλησαν, η σφαίρα τρύπησε το χέρι μου και με λάβωσε στο μέτωπο. Λέω τη γλύτωσα. Μετά από 10΄, έρχεται άλλος, με γραπώνει απ' το γιακά, μου γυρίζει το πρόσωπο και μου δίνει άλλη μια πιστολιά. Να, εδώ, στην κoρφή… Έμεινα για λίγο αναίσθητος. ΄Όταν φύγανε οι Γερμανοί ανασηκώθηκα ανάμεσα στους σκοτωμένους και βλέπω στο δρομάκι ερχόταν η μάνα μου η Μαριγώ. Μου λέει - πού είναι οι άλλοι; Τ’ αδέρφια μου, Βασίλης και Κίμων ήταν παραδίπλα σκοτωμένοι. Έφυγα πατώντας στο αίμα που κύλαγε σαν ποτάμι και το πόδι μου βούλιαζε…»

Γερμανοί στρατιώτες ξεκουράζονται στον τόπο της σφαγής, ενώ πίσω τους η πόλη φλέγεται
Ο γυναικόκοσμος που αντελήφθη τι έγινε άρχισαν τις κραυγές και στριγκλιές φρίκης, τρόμου και απόγνωσης. Οιμωγές σπαραγμού και οδύνης. Οι γερμανοί που κουράστηκαν να εκτελούν αθώους σε σταθερό στόχο, κάθονται ν΄ αναπαυθούν… Το Βερολίνο, διέταξε ανακρίσεις για τη σφαγή και παρέπεμψε τρείς αξιωματικούς σε δίκη για υπέρβαση διαταγών… Η θεία δίκη δεν τους άφησε ατιμώρητους. Ο στρατηγός Καρλ Φον Λε Σουίρ, ο Τέννερ και άλλοι αξιωματικοί σκοτώθηκαν στο ρωσικό μέτωπο…

Πηγή: Ινφογνώμων/Real News (άρθρο Τ. Κοντογιαννίδη)

86 σχόλια:

Ανώνυμος 13 Δεκεμβρίου 2012 στις 4:57:00 μ.μ. EET  

Oι Ελασιτες επρεπε να εκτελεσουν τους Γερμανους; Δε μπορουσαν να τους ανταλλαξουν με Ελληνες αιχμαλωτους;

Δ.Ν.

Ανώνυμος 13 Δεκεμβρίου 2012 στις 5:28:00 μ.μ. EET  

@ ΔΝ:
Οι αντάρτες σκότωσαν στρατιώτες, όχι αμάχους.
Ώρες είναι τώρα να αθωώσουμε τους Γερμανούς επειδή "προκλήθηκαν".
Σα δε ντρεπόμαστε λέω γω.

Ανώνυμος 13 Δεκεμβρίου 2012 στις 5:31:00 μ.μ. EET  

Δ.Ν., δεν μπορείς να θέτεις τέτοιες ερωτήσεις μπας και σπιλώσεις τους αγνούς πατριώτες του ΕΛΑΣ.
Ας θρηνήσουμε τους νεκρούς της Ναζιστικής θηριωδίας στα Καλάβρυτα, αλλά θα κάνουμε το ίδιο για τους νεκρούς της ίδιας κωμόπολης από τους κομμουνιστές; Θα κάνουμε το ίδιο για τα χιλιάδες θύματα του ΕΛΑΣ/ΚΚΕ σε Μελιγαλά, Καλαμάτα, Γαργαλιάνοι, κοκ.;

Ματωμένες Μνήμες 1940-45

Ανώνυμος 13 Δεκεμβρίου 2012 στις 5:34:00 μ.μ. EET  

Ανώνυμε, οι συμμορίτες δολοφόνησαν αιχμάλωτους πολέμου. Αν ήταν Έλληνες στρατιώτες (σαν αυτούς στην Κύπρο) τόσο εύκολα θα δικαιολογούσες τον φόνο τους;

Ο ΕΛΑΣ ήξερε ότι οι ντόπιοι θα επωμίζονταν τα αντίποινα, και ούτε το θάρρος να στήσουν μία ενέδρα δεν είχαν.

Ανώνυμος 13 Δεκεμβρίου 2012 στις 5:36:00 μ.μ. EET  

Πως το είχε πει ο Μιχαλολιάκος;
"Τα εγκλήματα εκεί έγιναν από Γερμανούς, όχι από ναζί. Δεν ήταν όλοι οι Γερμανοί ναζί. "

Ανώνυμος 13 Δεκεμβρίου 2012 στις 5:53:00 μ.μ. EET  

Εκτέλεσαν τους γερμανούς αιχμαλώτους λες και έτσι θα μειωνόταν η δύναμη της Βερμαχτ. Επειδή γνώρζαν πολύ καλά τις μεθόδους των Γερμανών, έπρεπε να θεωρούνται συνυπεύθυνοι.

Ανώνυμος 13 Δεκεμβρίου 2012 στις 6:57:00 μ.μ. EET  

Συνυπευθυνοι ε;

Να χαρω εγω κατι πατριωτες του κωλου!

Ανώνυμος 13 Δεκεμβρίου 2012 στις 6:58:00 μ.μ. EET  

Κολλημένοι με τους αντάρτες είναι μερικοί...
Μια κουβέντα κριτικής για τους ναζί εγκληματίες δεν ακούσαμε...
Ούτε μια κουβέντα λύπης για τους 1000+ νεκρούς των Καλαβρύτων.
Ντροπή ρεεεε!

Ανώνυμος 13 Δεκεμβρίου 2012 στις 7:17:00 μ.μ. EET  

Ανεξαρτητα απο την οπτικη που εχει ο καθενας για τον ρολο του ανταρτικου, η ουσια ειναι πως αν δεν ειχαν εκτελεστει οι 70 γερμανοι αιχμαλωτοι, οι 1300 των Καλαβρυτων δεν θα διακινδυνευαν ποτε και μερικοι απο αυτους ισως ζουσαν ακομη.Σε αναλογο περιστατικο στον νομο Αρτας οι γερμανοι κρεμασαν μερικες δεκαδες ομηρων στην κεντρικη πλατεια της πολης, μεταξυ των οποιων και τον παππου μου.Οταν λοιπον γνωριζεις τον τροπο αντιδρασης τους, ειναι τουλαχιστον ανευθυνο να πηγαινεις γυρευοντας.Εκτος αν επικρατει η λογικη "μακρυα απο τον... μας και οπου θελει ας ειναι".Τα βασανα που υπεστη ο ελληνικος λαος με την πεινα και τις κακουχιες δεν ηταν αρκετα?

Ανώνυμος 13 Δεκεμβρίου 2012 στις 7:42:00 μ.μ. EET  

Αυτή ήταν πάντα η λογική των προσκυνημένων. "Κάτσε στα αυγά σου", "μην πας γυρεύοντας" κλπ.
Οι Γερμανοί ήταν ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ και το αντάρτικο εναντίον τους ήταν ηθική υποχρέωση κάθε πατριώτη Έλληνα.
Είναι εύκολο να καταδικάζει κανείς την εκτέλεση αιχμαλώτων, αλλά εδώ δε μιλάμε για κανονικό πόλεμο, που θα πας τους αιχμαλώτους στα μετόπισθεν κλπ. Ο αντάρτης χτυπά και φεύγει, γραμμή μετώπου δεν υπάρχει, και ο κατακτητής θα τον κυνηγήσει παντού. Δε μπορεί να σέρνει μαζί του ολόκληρο λόχο αιχμαλώτων.
Και σε κάθε περίπτωση, άλλο εκτέλεση στρατιωτών (που ήταν οπλισμένοι αντίπαλοι πριν παραδοθούν) και άλλο εκτέλεση αμάχων.
Στο τέλος θα μας βγείτε πιο Γερμανοί κι από τους Γερμανούς μερικοί.

Ανώνυμος 13 Δεκεμβρίου 2012 στις 8:03:00 μ.μ. EET  

@ 13 Δεκεμβρίου 2012 7:42:00 μ.μ.
Σωστός!!

Ανώνυμος 13 Δεκεμβρίου 2012 στις 8:39:00 μ.μ. EET  

η αντισταση ηταν ελενχομενη απο τις μεγαλες δυναμεις και χωρισε τον κοσμο σε αριστερα,δεξια για αυτο εγινε και ο εμφυλιος
οι μισοι με Αγγλια οι μισοι με Ρωσια

αμα δεν καναμε αντισταση δν θα ειχαμε νεκρους και εμφυλιο.το εχετε σκεφτει αυτο?

Ανώνυμος 13 Δεκεμβρίου 2012 στις 8:40:00 μ.μ. EET  

@ Θα μου επιτρεψεις να διαφωνησω μαζι σου οπως προφανως διαφωνουσε και η πλειονοτητα των Ελληνων αξιωματικων η οποια δεν ενεπλακη στο ανταρτικο (του Πλαστηρα συμπεριλαμβανομενου).Οσοι ειχαν διακαη ποθο να πολεμησουν τους Γερμανους μετα την ηττα μας και την καταρρευση του μετωπου, πηγαν στην Αφρικη μεσω Τουρκιας και διακριθηκαν στις μαχες που εγιναν εκει.Καλες λοιπον οι μεγαλες κουβεντες περι δηθεν προσκυνημενων, αλλα λεγονται εκ του ασφαλους, εκτος αν θεωρεις και τον Πλαστηρα προσκυνημενο.Αν ησουν ανταρτης και μεταξυ των ομηρων ηταν ο πατερας η γιος σου, θα εκτελουσες τους αιχμαλωτους με την ιδια θερμη? Ξερω οτι σου βαζω δυσκολα, αλλα σκεψου το.

xpavlos 13 Δεκεμβρίου 2012 στις 8:47:00 μ.μ. EET  

Οι αιχμάλωτοι είναι αιχμάλωτοι- και είναι ιεροί.
Αν δεν τους "θέλεις" δεν τους "παίρνεις", τους εξαναγκάζεις σε αγώνα μέχρι θανάτου. Αν και αυτό απαγορευέται από τις συνθήκες.
Γερμανοί ή Έλληνες στην κύπρο το 74, δεν έχει διαφορά.
Από την στιγμή που τους αιχμαλώτισες έχεις την ευθύνη τους. Στην προκειμένη περίπτωση είναι ανθρωποι δεμένοι που άλλοι υπ-άνθρωποι του πυροβόλησαν και τους πέταξαν σε ένα φαράγγι. Και τρείς τραυματίες σε ένα πηγάδι.
Είναι έγκλημα πολέμου.
Αυτό σε τίποτα δεν σχετίζεται και σε τίποτα δεν μειώνει την αισχρότητα και την θηριωδία της σφαγής των Καλαβρύτων. Αλλά είναι ντροπή να αρνούμαστε το ένα έγκλημα ή να το βάζουμε στην ζυγαριά.
Αυτός ο τρόπος σκέψης - απόψης μας οδηγησε στον εμφύλιο και στο να βγάζουμε ο ένας τα μάτια του αλλου (κυριολεκτικά). Η σφαγή των καλαβρύτων μοιάζει με παιδική χαρά αν σκεφτείτε τι κάναμε μεταξύ μας στον εμφύλιο. Αλλά αυτό δεν μας συμφέρει να το θυμόμαστε ε?

Ανώνυμος 13 Δεκεμβρίου 2012 στις 8:49:00 μ.μ. EET  

'Δε χύνεται ποτέ άδικα το αίμα. Δεν το 'χεις ακουστά πως ένας σπόρος είναι η λευτεριά, μα δεν ποτίζεται αυτός με νερό για να πιάσει, παρά με αίμα'',

http://www.greekholocausts.gr/gr/index.php

άλλο ένα έγκλημα τον ναζί , που μας <>
η γνώμη μου:
ο αιχμάλωτος στρατιώτης δεν πρέπει να δολοφονείτε αυτό είναι σίγουρο ,άλλα συζητήσιμο ,όταν αναφερόμαστε σε ανταρτικές ομάδες και σε ανταρτοπόλεμο .

<>

στο Δίστομο έπεσαν σε ενέδρα και έχασαν 40 άντρες , σφαγιάστηκαν οι κάτοικοι του

με την ιδια λογική , δεν έπρεπε να αντισταθούμε στους περσες , μετά στους τουρκους , και στους Ιταλούς - Γερμανούς , ακόμα καλύτερα αν μας επιτεθεί μια ξένη δύναμη και δεν έχουμε πιθανότητες νίκης, να παραδοθούμε !!!

1η ΜΑΛ

Ανώνυμος 13 Δεκεμβρίου 2012 στις 8:53:00 μ.μ. EET  

Οι απολογητές των γενοκτόνων Μουσταφά Κεμάλ και Χίτλερ δεν θα έπρεπε να έχουν καμία θέση σε αυτό το ιστολόγιο.

Αυτά τα "επιχειρήματα" θα τα καταλάβαινα από έναν Γερμανό, αλλά από Έλληνες;;; Πραγματικό όνειδος.

Πατριώτες του κώλου, δεν σέβεστε τίποτα, ούτε τα 15χρονα, ούτε τους μαχόμενους πεσόντες μας.

Tώρα καταλαβαίνω τι πραγματικά σημαίνει ο όρος "γερμανοτσολιάς".



Ανώνυμος 13 Δεκεμβρίου 2012 στις 8:59:00 μ.μ. EET  

@Ανώνυμε 7:42
Αν το ΕΑΜ ενδιαφερόταν πραγματικά για την αντίσταση κατά των κατακτητών, δεν θα δολοφονούσε Έλληνες που μάχονταν κατά των Γερμανών. Δεν θα ξεσήκωνε τους αριστερούς που υπηρετούσαν στην Μέση Ανατολή σε κίνημα (που προκάλεσε τον θάνατο σε άλλους Έλληνες, υλικές ζημιές, και αποδυνάμωσε τις ένοπλες μας δυνάμεις).
Εσύ τα παραβλέπεις αυτά (και τις θηριωδίες τους κατά άλλων πολιτών) και τους βαφτίζεις και "πατριώτες"! Ένα κτήνος που δολοφονεί άοπλο άνθρωπο (οπλίτη ή πολίτη) δεν όχι μόνο δεν μπορεί να λέγετε πατριώτης, δεν πρέπει να λέγετε καν Έλληνας.

Ανώνυμος 13 Δεκεμβρίου 2012 στις 9:09:00 μ.μ. EET  

Δεν μπορείς να κατηγορήσεις τον απλό Γερμανό στρατιώτη, εντολές εκτελούσε εν καιρώ πολέμου (αν δεν υπάκουε θα εκτελούσαν τον ίδιο), αν και κάποιοι το έκαναν με υπερβάλλοντα ζήλο, αλλά μου προξενεί εντύπωση που μεταπολεμικά δεν επιδοθήκαμε σε ένα manhunt, ένα ανθρωποκυνηγητό ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ προκειμένου να βρούμε αυτούς τους υπανθρώπους, τους αξιωματικούς που διέταξαν αυτές τις σφαγές.
Ούτε σ' αυτό διδαχθήκαμε απ΄το Ισραήλ...

Ανώνυμος 13 Δεκεμβρίου 2012 στις 9:12:00 μ.μ. EET  

Γιατί απορείτε; Αυτοί είναι οι Χρυσαυγίτες, θαυμάστε τους

Αθ. Αναγνωστoπουλος 13 Δεκεμβρίου 2012 στις 9:12:00 μ.μ. EET  

Το άρθρο έχει λάθη. Οι νεκροί δεν ήταν 1300, αλλά 500 στα Καλάβρυτα, γύρω στους 700 συνολικά. Η τελευταία φωτογραφία είναι ολοφάνερα πλαστή. Ο Λε Σουίρ δεν σκοτώθηκε, πέθανε σε σοβιετική αιχμαλωσία. Ο Ντένερτ, όχι Τένερ, επεβίωσε του πολέμου και πέθανε χρόνια μετά. Γενικά, δεν υπάρχει λόγος να γράφουμε ανακρίβειες, έστω καλόπιστα, υπάρχει όμως να ψάχνουμε τις πηγές μας.

http://anamorfosis.net/blog/?p=7534

enkripto 13 Δεκεμβρίου 2012 στις 10:45:00 μ.μ. EET  

Κάποια σχόλια πραγματικά προκαλούν αναγούλα

Ανώνυμος 13 Δεκεμβρίου 2012 στις 11:45:00 μ.μ. EET  

4'αλλά εδώ δε μιλάμε για κανονικό πόλεμο, που θα πας τους αιχμα'

Kανονικότατος πόλεμος ήταν και τον λένε Δεύτερο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ πόλεμο αλλα αυτό μάλλον σου διαφεύγει!

Υπάρχει το ΔΙΚΑΙΟ του πολέμου και η ΣΥΝΘΉκη της Γενεύης την οποία όλοι πρέπει να σέβονται!

Απλά πράγματα!

Αρματιστής 14 Δεκεμβρίου 2012 στις 12:00:00 π.μ. EET  

@ Ανώνυμος 13 Δεκεμβρίου 2012 4:57:00 μ.μ.
@ Ανώνυμος 13 Δεκεμβρίου 2012 5:31:00 μ.μ.
@ Ανώνυμος 13 Δεκεμβρίου 2012 5:34:00 μ.μ.
@ Ανώνυμος 13 Δεκεμβρίου 2012 5:53:00 μ.μ.
@ Ανώνυμος 13 Δεκεμβρίου 2012 7:17:00 μ.μ.

Είναι λυπηρό ότι υπάρχουν πολλοί Έλληνες που μάλιστα υψώνουν τη σημαία του εθνικισμού και του πατριωτισμού, που αδυνατούν να αντιληφθούν ότι οι Γερμανοί μας επιτέθηκαν αναίτια και πισώπλατα το 1941 και κατέκτησαν τη πατρίδα μας για 3,5 χρόνια. Αδυνατούν να αντιληφθούν ότι οι Γερμανοί κατακτητές οδήγησαν στο θάνατο εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων. Αδυνατούν να αντιληφθούν ότι εξ αιτίας της Γερμανικής κατοχής μια ολόκληρη γενιά Ελλήνων χάθηκε. Δυστυχώς υπάρχουν Έλληνες που αδυνατούν να αντιληφθούν ότι εξ αιτίας της Γερμανικής κατοχής η χώρα οπισθοδρόμησε πολλές δεκαετίες. Και είναι τραγικό το ότι υπάρχουν Έλληνες που αδυνατούν να αντιληφθούν ότι προς τους κατακτητές της πατρίδας δεν μπορεί να υπάρχει κανένας οίκτος. Και η όποια αντίσταση σε μια κατοχή, διεξάγεται με ανορθόδοξο πόλεμο. Και όταν αντιστέκεσαι στο κατακτητή θα πρέπει να σκοτώσεις. Δεν γίνεται αντίσταση με την αγιαστούρα. Η αντίσταση είναι βέβαιο ότι θα έχει θύματα και στο κατακτημένο λαό. Αυτός είναι ο κανόνας. Και κανένα αντάρτικο σώμα στην ιστορία δεν κράτησε αιχμαλώτους.

Αυτά τα λίγα για τους ανόητους που προσπαθούν να βρουν ελαφρυντικά στις ομαδικές σφαγές αμάχων που διέπρατταν τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής στη κατακτημένη πατρίδα μας προκειμένου να εκδικηθούν και να πτοήσουν το κατακτημένο λαό.

Αιδώς Αργείοι. Ντροπή σας πατριώτες του κώλου. Ντροπή σας ανόητοι που προσπαθείτε να βρείτε ελαφρυντικά στους σφαγείς 800 ή 1000 αμάχων. Να πάτε στα Καλάβρυτά να προσκυνήσετε για να ξεπληθείτε.

(Οι Αργείοι και οι Θηβαίοι δεν έλαβαν μέρος στη Πανελλήνια προσπάθεια εναντίον των Περσών. Και οι Ταγμασφαλίτες ορκίζονταν πίστη στον Αδόλφο. Και κάποιοι άλλοι σήμερα).

Το δυστύχημα είναι ότι οι Γερμανοί ελάχιστα διδάχθηκαν από τη πρόσφατη ιστορία τους, τα εγκλήματά τους και το πόνο που προκάλεσαν σε εκατομμύρια ανθρώπους.

ΥΓ. Θέλει η πουτάνα να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει.

Ανώνυμος 14 Δεκεμβρίου 2012 στις 12:20:00 π.μ. EET  

Σύμφωνα με μερικούς εδώ, αν κάποτε στο μέλλον η Ελλάδα κατακτηθεί, τότε να μην αντισταθούμε καθόλου αλλα να κάτσουμε φρονιμοι, ήσυχοι και να μην προκαλούμε.
Είναι ντροπή να αποκαλειστε Ελληνες!

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 14 Δεκεμβρίου 2012 στις 1:05:00 π.μ. EET  

Αυτό ακριβώς που καταδικάζουν οι πατριώτες του Μιχαλολιάκου στους Τούρκους το δικαιολογούν στους Γερμανούς. Πριν την ελληνική επανάσταση του 1821 υπήρχε κείμενο που δικαιολογούσε την τουρκική κατοχή "εξ αιτίας των αμαρτιών μας" και καταδίκαζε κάθε επαναστατική ιδέα ενάντια στον νόμιμο ηγέτη Σουλτάνο ως εκπορευόμενη από τη άθεη και μασονική Γαλλική επανάσταση, η "Πατρική Διδασκαλία", δημοσιευμένο από υπερσυντηρητικούς κύκλους του Πατριαρχείου. Οι διώξεις επίσης του ποντιακού Ελληνισμού και η εκτόπιση των πληθυσμών ανατολικά του Ερζερούμ έγιναν με πρόφαση το ποντιακό αντάρτικό.

Και τέλος φαίνεται καθαρά ποιοι από μας θα στοιβαχτούν μέσα στη νεκροφόρα (Μ113) άμα μπουκάρουν οι γείτονες και ποιοι θα φωνάζουν για σύνεση και ψυχραιμία μήπως και σεβαστούν οι φονιάδες της JITEM τη συνθήκη της Γενεύης (όπως τη σέβονται στο Κουρδιστάν και όσο τη σεβάστηκαν στην Κύπρο - και εκεί βέβαια έφταιγαν οι Κύπριοι που τους προκάλεσαν). Καλά το έγραψε ο Αρματιστής στο τέλος. Και εγώ να συμπληρώσω: όποιος "κάθεται" στο Γερμανό θα "κάτσει" και στον Τούρκο.

ΥΓ Για τον Μελιγαλά και τις εκτελέσεις ταγματασφαλητών και δοσιλόγων προτιμώ να διαβάσω μέχρι και τον τον Ιό που απεχθάνομαι (http://www.iospress.gr/ios2005/ios20050911.htm) παρά τον κάθε απόγονο γερμανοτσολιάδων. Προσωπικά πιστεύω οτι, αν λάβουμε υπόψη ότι το 80% των δοσιλόγων επιβίωσε, αθωώθηκε, θριάμβευσε και πολλαπλασιάστηκε, ο ΕΛΑΣ δεν έκανε ούτε τη μισή δουλειά απ'ότι θα έπρεπε.

Ανώνυμος 14 Δεκεμβρίου 2012 στις 8:33:00 π.μ. EET  

Πραγματικά αποτελεί ντροπή το γεγονός πως σήμερα υπάρχουν Ελληνες που προσπαθούν να δικαιολογήσουν τους (ιδεολογικούς προγόνους τους) Γερμανούς ρίχνοντας τις ευθύνες σε άλλους Ελληνες.
Ισως θα έπρεπε όλους αυτούς να τους μαζέψουν και να τους πανε στα Καλαβρυτα και στο μαυσωλείο του Διστόμου να δουν τα τρυπημενα απο τις σφαίρες κρανία μικρών παιδιών.

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 14 Δεκεμβρίου 2012 στις 9:15:00 π.μ. EET  

14/12/1943. Πυρπόληση της Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου από τους Γερμανούς
Μετά την καταστροφή των Καλαβρύτων, την 13η Δεκεμβρίου 1943, οι Γερμανοί επανέρχονται στη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου, τη λεηλατούν και στη συνέχεια την πυρπολούν. (πηγή:http://www.army.gr/)

Οι παπάδες φταίγανε...δεν κάθονταν ήσυχοι και οι Γερμανοί αναγκάστηκαν να λάβουν μέτρα σαν τον Ιμπραήμ.

Pro από Συμβασιλεύουσα 14 Δεκεμβρίου 2012 στις 9:52:00 π.μ. EET  


ΟΚ . Απο την μια έχουμε τις (γενοκτονικές) δολοφονίες αμάχων Ελλήνων εκ των γερμανών και από την άλλη έχουμε τις δολοφονίες αμάχων και μάχιμων Ελλήνων εκ των Κομουνιστών(σε υστερο χρόνο)?
Και για κάθε μια πλευρά οι μεν ξεπλένουν τις δε?
Όχι κύριοι . Και οι Γερμανοί με τους εγχώριους συνεργάτες τους ήταν κατά των Ελλήνων και οι Κομουνιστές στην προσπάθειά τους να καταλάβουν την Ελλάδα και να την κάνουν Σοβιετική με τους εξωτερικούς συνεργάτες τους ήταν κατά των Ελλήνων .
Όλοι στην ίδια πλευρά . Όλοι κατά των Ελλήνων και της Ελλάδας .
Το ίδιο ΑΚΡΙΒΩΣ πράγμα οι Κομμουνιστές και οι Γερμανοτσολιάδες και οι Γερμανοί και οι Ιταλοί και οι Τούρκοι και οι Πέρσες και όλοι οι εχθροί των Ελλήνων δια μέσω των αιώνων .

Pro από Συμβασιλεύουσα 14 Δεκεμβρίου 2012 στις 10:00:00 π.μ. EET  


ΥΓ . Ο Παπούς μου ήταν μέλος του ΕΛΑΣ , μέχρι την απελευθέρωση και όταν διαχώρισε την θέση του μετά , κυνηγήθηκε εξίσου και από τους συντρόφους του ως αποστάτης και από το κράτος ως συμορίτης . Την γλύτωσε από θαύμα.
Άλλο πράγμα το αντάρτικο κατά του κατακτητή και άλλο πράγμα το αντάρτικο κατά της πατρίδας . Άλλο πράγμα οι εκτελέσεις γερμανών από τους αντάρτες και άλλο πράγμα οι δολοφονίες Ελλήνων , (ακόμα και βρεφών) υπο των κομμουνιστών επειδή ήταν "φασίστες" . Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία .

Ανώνυμος 14 Δεκεμβρίου 2012 στις 10:05:00 π.μ. EET  

πέρσι στη ΕΤ σε αφιέρωμα για τη σφαγή των Καλαβρύτων μίλησε αντάρτης του ΕΛΑΣ, ο οποίος ομολόγησε ότι ήταν ΣΦΑΛΜΑ η εκτέλεση των γερμανών αιχμαλώτων!
Γνωρίζαμε, είπε, για τα γερμανικά αντίποινα, όμως παρά το ότι σε διαπραγματεύσεις με τους γερμανούς οι οποίοι ζητούσαν πίσω τους αιχμαλώτους με τον πλήρη εξοπλισμό τους, οι ΕΓΓΛΕΖΟΙ ΜΑΣ ΠΙΕΖΑΝ να μην κάνουμε πίσω, αλλά να προχωρήσουμε στην εξόντωσή τους!
Τώρα, συνέχισε, καταλαβαίνω ότι το έκαναν χωρίς να υπολογίσουν τα αντίποινα, αλλά και γιατί ήθελαν να ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣΟΥΝ τον ΕΛΑΣ, ότι δεν ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ για τα θύματα, αρκεί να πετύχει στον σκοπό του!
Ομοίως, στην Αρτά που κάποιοι αναφέρουν, συνέβησαν τα ΙΔΙΑ! Δεν καταλαβαίνω ΓΙΑΤΙ, όταν οι κάτοικοι είπαν στους αντάρτες για γερμανικά αντίποινα, μαρτυρίες λένε, ότι οι αντάρτες ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΠΕΤΡΕΨΑΝ να φύγουν από χωριό! και όταν οι γερμανοί είδαν τα ακρωτηριασμένα πτώματα των συναδέλφων τους ΑΦΗΝΙΑΣΑΝ και έκαναν ό,τι έκαναν!
Εν κατακλείδι, καλό το αντάρτικο, ΚΑΝΕΝΑ ΕΛΕΟΣ στους κατακτητές, ΑΛΛΑ έπρεπε να "κοιτάξουν και πίσω από τον τοίχο"! δηλ. τη σφαγή ΑΘΩΩΝ!
Τέλος όσον αφορά στους ταγματαλήτες του Μελιγαλά και αλλού, δεν χωράει ΚΑΜΙΑ σύγκριση!!
ΚΑΛΑ ΤΟΥΣ ΕΚΑΝΑΝ!!

Αρματιστής 14 Δεκεμβρίου 2012 στις 10:07:00 π.μ. EET  

@ Ανώνυμος 13 Δεκεμβρίου 2012 8:39:00 μ.μ.
Ο λαός το λέει σωστά. «Κάτσε στ’ αυγά σου».
Μόνο που στα αυγά τους κάθονται οι κότες

@ Ανώνυμος 13 Δεκεμβρίου 2012 8:40:00 μ.μ.
Δυστυχώς οι περισσότεροι εκ των Ελλήνων αξιωματικών μετά τη συνθηκολόγηση του Τσολάκογλου, παρέδωσαν τα όπλα των μονάδων τους στα σημεία που όρισαν οι κατακτητές και απήλθαν στους τόπους τους για να διαχειριστούν τη προσωπική τους μιζέρια. Κάποιοι άρχισαν να ξυπνούν όταν άρχισε να γιγαντώνεται ο ΕΛΑΣ και τότε αποφάσισαν να βγουν στο βουνό ή να φύγουν για τη Μ.Α.. Και αυτοί κυρίως που βγήκαν στο βουνό και μπόρεσαν να ηγηθούν αντάρτικων σωμάτων (με επιτυχία ή ατυχία αδιάφορο) ήταν κυρίως οι απότακτοι του Βενιζελικού κινήματος του 1935 στους οποίους το καθεστώς της 4ης Αυγούστου δεν επέτρεψε να επανέλθουν στο στράτευμα τον Οκτώβριο του 1940. Και αυτοί κυρίως ήταν ο Ζέρβας και ο Ψαρός στο εσωτερικό. Επίσης και κάποιοι από τους σημαντικότερους που έλαβαν μέρος στην αντίσταση στο εσωτερικό ή το εξωτερικό, ήταν οι αδελφοί Χριστόδουλος και Ιωάννης Τσιγάντες. Ο Χριστόδουλος ήταν ο οργανωτής και διοικητής του Ιερού Λόχου ο δε Ιωάννης διοικητής αντιστασιακής οργάνωσης (Της Μίδας) που προδόθηκε και φονεύθηκε από τους Καραμπινιέρους, αφού προηγουμένως πρόλαβε και έφαγε μερικούς. Και οι Ψαρός, οι αδελφοί Τσιγάντε, ο Σαράφης είχαν αποταχθεί δημόσια και τελετουργικά μετά το κίνημα του 1935 (τους ξήλωσαν γαλόνια και κουμπιά, τους έσπασαν τα ξίφη και στη συνέχεια τους οδήγησαν στο χυδαίο όχλο για να τους φτύσουν και να τους προπηλακίσουν). Οι περισσότεροι όμως αξκοί (ειδικά από ανχη και πάνω) λούφαξαν και αυτό ήταν η τραγωδία της χώρας. Διότι δόθηκε ο χρόνος και ο χώρος στο ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ να αναπτυχθούν. Και όταν κάποια στιγμή ξύπνησαν ήταν αργά. Ο ΕΛΑΣ είχε κυριαρχήσει και ήταν επόμενο στους χώρους που ήλεγχε να αφήσει να αναπτυχθούν άλλα σώματα. Και όταν πλέον ήταν αργά, κάποιοι αποφάσισαν ότι η μόνη λύση ήταν η ένταξη τους στα Τάγματα Ασφαλείας. Τέλος να στο πω μήπως το καταλάβεις. «Όταν η χώρα σου κατακτιέται θα πρέπει να αγωνιστείς. Και αυτός ο αγώνας απαιτεί θυσίες». Δυστυχώς όμως, σε πάρα πολλούς αρέσει να κάνουν τις κότες και σε κάποιους άλλους να συνεργάζονται με το κατακτητή.

Αρματιστής 14 Δεκεμβρίου 2012 στις 10:07:00 π.μ. EET  

@ xpavlos
Η προστασία των αιχμαλώτων με βάση τη συνθήκη της Γενεύης, εφαρμόζεται για τη περίπτωση αντιπάλων που φέρουν στολή κλπ. Δεν εφαρμόζεται για κατασκόπους και αντάρτες. Αναφέρεται μόνο σε κανονικούς στρατούς που πολεμούν μεταξύ τους. Οι Γερμανοί δεν εφάρμοσαν της συνθήκη της Γενεύης και εξόντωσαν άγρια εκατοντάδες χιλιάδες αιχμαλώτους τους. Και Έλληνες. Αρχίζοντας τη δράση τους στην Ελλάδα με το φόνο του ήρωα Λοχία Ίτσιου. Ειδικότερα σου συνιστώ να διαβάσεις σχετικά με τη τύχη που επεφύλαξαν οι Γερμανοί στις χιλιάδες των Ιταλών των αιχμαλώτους των που συνέλαβαν στη Κεφαλονιά. Τους εκτέλεσαν όλους με συνοπτικές διαδικασίες. Επιπλέον όταν οι Γερμανοί συνελάμβαναν αντάρτες ή μέλη αντιστασιακών οργανώσεων τους εκτελούσαν αφού πρώτα τους βασάνιζαν άγρια για τη λήψη πληροφοριών. Εκείνο όμως που έχει σημασία είναι ότι ο κατακτητής της χώρας σου δεν μπορεί να απολαμβάνει καμιάς απολύτως προστασίας. Όταν τον βρεις οφείλεις να τον σκοτώσεις ανεξαρτήτως συνεπειών. Όταν η χώρα σου κατακτιέται ο αγώνας για να φύγουν οι κατακτητές θα έχει συνέπειες. Η χερσόνησος της Νορμανδίας κατά τη διάρκεια της απόβασης ανασκάφηκε και χιλιάδες Γάλλοι φονεύθηκαν. Οι Γάλλοι όμως δεν διαμαρτυρήθηκαν.
Και ακόμη κάτι. Γράφεις «αλλά είναι ντροπή να αρνούμαστε το ένα έγκλημα ή να το βάζουμε στην ζυγαριά». Δυστυχώς εσύ βάζεις στη ζυγαριά την εκτέλεση 800 και πλέον αμάχων με την εκτέλεση 80 Γερμανών στρατιωτών κατακτητών της πατρίδας σου.
Και κατά την άποψή σου επειδή η σφαγή των Καλαβρύτων μοιάζει με παιδική χαρά σε σύγκριση με τον όλεθρο του εμφύλιου, ας δώσουμε ένα συγχωροχάρτι στον Αδόλφο στο στρατό του και στους χασάπηδες του. Και δυστυχώς η νοοτροπία σου, είναι διάχυτη ακόμη και σήμερα σε μερίδα της Ελληνικής κοινωνίας και της «ηγέτιδας αστράτευτης τάξης». Οι διάφοροι Ραιχενμπαχ Φουκτελ Χουφτελ κλπ είναι επίσημοι συνομιλητές και αν φάνε κανένα κράξιμο εξεγείρονται οι υποταχτικοί και κατακεραυνώνουν τους διαμαρτυρόμενους… «Τι θα πουν οι εταίροι μας;;;».
Το συμπέρασμα λοιπόν το δικό σου και πολλών άλλων είναι ότι θα «πρέπει να κάνουμε τις κότες και να καθόμαστε στ’ αυγά μας».

@ Ανώνυμος 13 Δεκεμβρίου 2012 8:59:00 μ.μ.
Για τα Καλάβρυτα είναι το άρθρο.

Θα το ξαναγράψω:
«Θέλει η πουτάνα να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει»

Ανώνυμος 14 Δεκεμβρίου 2012 στις 10:24:00 π.μ. EET  

"αμα δεν καναμε αντισταση δν θα ειχαμε νεκρους και εμφυλιο"

όχι μόνο ιστορικά αμόρφωτος αλλά ίσως ο δυνατότερος υποψήφιος για δήμαρχος σε υπο κατοχή ελληνικό χωριό. μπορεί και πρωθυπουργός.

==========================

"Δε μπορουσαν να τους ανταλλαξουν με Ελληνες αιχμαλωτους;"

αιχμαλώτους πολέμου παίρνουμε όταν έχουμε πόλεμο.
όταν τελειώσει ο πόλεμος και χάσεις και στην συνέχεια παίρνουν την τροφή με απώτερο σκοπό την μαζική γενοκτονία δεν παίρνεις αιχμαλώτους. ΠΟΤΕ.
Επίσης οι γερμανοί δεν αναγνώριζαν ΜΗ ένστολο. Άρα σαν πολίτης ή "πολίτης του γερμανικού ραιχ" μπαίνεις στην κατηγορία τρομοκράτη/προδότη και δεν υπάρχει καμία κουβέντα ή συζήτηση ούτε για ανταλλαγές ούτε για την επιβίωση σου.

ο 2ος παγκόσμιος έχει ίσως την μεγαλύτερη βιβλιογραφία στην ιστορία. και πάλι όμως ελάχιστοι έχουν ανοίξει έστω και ένα βιβλίο...
===============================

"οι συμμορίτες δολοφόνησαν αιχμάλωτους πολέμου"

δεν υπήρχαν αιχμάλωτοι πολέμου αφού δεν υπάρχει συνθήκη Γενεύης
=================================

"Εκτέλεσαν τους γερμανούς αιχμαλώτους λες και έτσι θα μειωνόταν η δύναμη της Βερμαχτ. Επειδή γνώρζαν πολύ καλά τις μεθόδους των Γερμανών, έπρεπε να θεωρούνται συνυπεύθυνοι"

Και άλλος υποψήφιος δήμαρχος!

άπαντες οι έλληνες ήταν συνυπεύθυνου αφού έτρωγαν το πολύτιμο φαγητό του γερμανικού στρατού στη ρωσία! δεν το ήξερες;

=============================

"η ουσια ειναι πως αν δεν ειχαν εκτελεστει οι 70 γερμανοι αιχμαλωτοι, οι 1300 των Καλαβρυτων δεν θα διακινδυνευαν ποτε και μερικοι απο αυτους ισως ζουσαν ακομη"

αν δεν έμπαιναν οι γερμανοί θα ζούσαν 700,000 έλληνες. το 10%!!!!

το σκέφτηκες αυτό;

μπες και συ στη λίστα για δήμαρχος.

==============================

"Η σφαγή των καλαβρύτων μοιάζει με παιδική χαρά αν σκεφτείτε τι κάναμε μεταξύ μας στον εμφύλιο"

μμμμ εσύ πας για το πολύ δημοτικός σύμβουλος γιατί πας να δικαιολογήσεις το αδικαιολόγητο με άλλη εγκληματική ενέργεια η οποία προκλήθηκε απο την γερμανική εισβολή και κατοχή.
=========================

"Ένα κτήνος που δολοφονεί άοπλο άνθρωπο (οπλίτη ή πολίτη) δεν όχι μόνο δεν μπορεί να λέγετε πατριώτης, δεν πρέπει να λέγετε καν Έλληνας. "

μμμ δεν έχεις ιδέα τί εστί total war, κατοχή απο ναζί, δεν έχεις ανοίξει ποτέ βιβλίο ιστορίας ενώ ονειροβατείς οτι οι κατακτητές φεύγουν με το σταυρό στο χέρι.

ο κατακτητής φεύγει μόνο όταν ματώσει. αυτό σημαίνει άντρες γυναίκες παιδιά και όχι με αυτή τη σειρά. ξεκινάμε πάντα απο τα παιδιά. καλύτερα τα δικά τους απο τα δικά μου.
=================================

"Υπάρχει το ΔΙΚΑΙΟ του πολέμου και η ΣΥΝΘΉκη της Γενεύης την οποία όλοι πρέπει να σέβονται!"

δεν ξέρω για ποιός το λες αλλά οι γερμανοί ΟΥΔΕΠΟΤΕ την σεβάστηκαν:
1. εκτελούσαν ΣΥΝΕΧΕΙΑ ένστολο προσωπικό στο σημείο ενώ πήραν εκατοντάδες χιλιάδες αιχμαλώτους στρατιώτες/πολίτες απο όλες τις χώρες τους οποίους εκτέλεσαν στην συνέχεια
2. έκαναν εκτεταμένη γενοκτονία με πείνα ή εργασία ή φούρνους με πάνω απο 11 εκ θύματα.

οι έλληνες στο 40-41 ήταν ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΟΙ σε σημείο που ιταλοί και γερμανοί αιχμάλωτοι αναφέρουν με θαυμασμό.
όταν ξεκίνησε η κλασική ναζιστική πρακτική της αποψίλωσης υλικών, τροφής και μαζικών απαγωγών-εκτελέσεων ο κόσμος ξεσηκώθηκε και αφού δεν καλυπτόταν απο καμία συνθήκη, δεν είχε καμία τύχη σε αιχμαλωσία έκανε ότι έπρεπε.

να πω και την μλκ μας: ΛΙΓΑ ΚΑΝΑΜΕ.

μηδενιστής

Ανώνυμος 14 Δεκεμβρίου 2012 στις 10:47:00 π.μ. EET  

Νομίζω πως σε αυτή την συζήτηση έχουν γίνει πολλά φάουλ :
1. Το εν κρυπτώ ενέκρινε την δημοσίευση υβριστικών σχολίων.
2. Το να διαφωνείς σημαίνει πως είσαι προδότης κλπ Εγώ δεν αμφισβητώ τον πατριωτισμό κανενός.
3. Αν δεν μπορούμε να συζητάμε ήρεμα γεγονότα που έγιναν πριν τόσα χρόνια, τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας και οι Γερμανοί θα ξανάρθουν.
4. Δεν ξαναγράφω την γνώμη μου για τίποτα, όχι οτι ενδιαφέρει κανένα, αλλά αρνούμαι να συζητώ σε συνθήκες εμφυλιοπολεμικές υποσαχάριας Αφρικής.

Ανώνυμος 14 Δεκεμβρίου 2012 στις 11:20:00 π.μ. EET  

Σε πείραξε το "πατριώτες του κώλου" πουλάκι μου;

Και λιγα σας είπαν, μην διαμαρτύρεσαι

Μπράβο Αρματιστή,μηδενιστή για το σφυροκόπημα, μπράβο ενκρυπτώ για την υπομονή

Ανώνυμος 14 Δεκεμβρίου 2012 στις 11:26:00 π.μ. EET  

Έκανε πολύ καλή δουλειά ο ΕΛΑΣ.
Σκότωνε Έλληνες απλούς πολίτες από το 1943 εν μέσω Γερμανικής κατοχής.
Στο χωριό του πατέρα μου σκότωσε μέχρι και μαθητές λυκείου (που έτυχε εν άγνοια τους να εκφράσουν δημοσίως την συμπαράσταση τους στην εξόριστη Ελληνική κυβέρνηση και κινητοποιήθηκαν οι ρουφιάνοι του κόμματος και το "λαϊκό" δικαστήριο στο βουνό) φτωχούς κληρικούς, και ΑΚΟΜΗ και γέροντες (δεξιών φρονημάτων που είχαν συμμετάσχει ως αξιωματικοί στον "ιμπεριαλιστικό" πόλεμο της Μικράς Ασίας)
Προσπάθησε να διαλύσει τις Ελεύθερες Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις της μέσης ανατολής (ποιον πολεμούσαν αυτές άραγε?) και για ένα διάστημα μας ξεφτίλισε στα μάτια των συμμάχων.
Διέλυσε όλες τις ακομμάτιστες αντιστασιακές οργανώσεις, όπως το 5/42 σύνταγμα του Ψαρού (εκτελέστηκαν κατά φρικτό τρόπο μεγάλο μέρος των ανδρών του και τα πτώματα τους αφέθηκαν πεταμένα στο βουνό για να τους φαν οι λύκοι), τον Ελληνικό Στρατό στην Πελοπόννησο και πολλές άλλες.
Οι καλύτεροι συνεργάτες των γερμανών κατακτητών ήταν ο ΕΛΑΣ καθ'ολή την διάρκεια της κατοχής.
Σκότωναν 2-3 γερμανούς στρατιώτες σε ενέδρα μία στο τόσο, ώστε να γίνουν αντίποινα και να εξαγριωθεί ο κόσμος και να ανέβει στο Βουνό. Από εκεί και πέρα άμα ανέβαινες στο βουνό, εγκλωβιζόσουν και πολεμούσες τον ΕΔΕΣ και όχι τους γερμανούς.
"Αδέλφια ο εχθρός είναι ο ΕΔΕΣ, όχι οι γερμανοί" είχε πει ο μεγάλος κατσαπλιάς σαδιστής κίναιδος βελουχιώτης.
Αν προσπαθούσες να φύγεις από τον μηχανισμό του ΕΛΑΣ μόλις καταλάβαινες περί τίνος πρόκειται, σε κυνηγούσαν να σε σκοτώσουν, για παραδειγματισμό και για να μην τολμήσει να φύγει κανείς άλλος.
Σε κάθε ομάδα μάχης του ΕΛΑΣ υπήρχε πολιτικός καθοδηγητής (ρουφιάνος).
Ευτυχώς που οι δημοτικές βιβλιοθήκες τα τελευταία 30 χρόνια βριθουν από βιβλία κουμουνιστών "αντιστασιακών" οπότε μάθαμε περισσότερα για τον μηχανισμό του ΕΛΑΣ.
Καμία σοβαρή αντιστασιακή ενέργεια δεν έκανε εναντίων του στρατού κατοχής γιατί τα πυρομαχικά και τον οπλισμό του τα κρατούσε για τον ΕΔΕΣ!!
Για την δημιουργία των ταγμάτων ασφαλείας (στο τέλος της γερμανικής κατοχής) υπεύθυνος είναι ο ΕΛΑΣ και τα εγκλήματα και το κλίμα τρομοκρατίας που είχε διασπείρει στον Ελληνικό πληθυσμό.
Εδώ στην Αθήνα, ένας γείτονας μου γέροντας παλαιός αξιωματικός του Ναυτικού, μου είπε μία απίστευτη-τραγική ιστορία!!! Και οι δύο του γονείς δολοφονήθηκαν το 1944 από την ΟΠΛΑ, επηδεί είχαν την πληροφορία (ρουφιάνοι του κόμματος από τα επιτροπάτα που στήθηκαν στα πλοία του ΠΝ) ότι ο γιός τους ήταν σημαιοφόρος του ΠΝ στην Μέση Ανατολή!!!!!!!!!!!!


Το έγκλημα στα Καλάβρυτα έγινε από Γουρούνια γερμανούς.
Και σήμερα η χώρα παρεδόθη στα ίδια γουρούνια (χωρίς πόλεμο) ύστερα από 30 χρόνια διακυβέρνησης από την "αριστερή" γενιά του πολυτεχνείου (με τις δεξιές τσέπες), μέσω χρεωκοπίας και διεθνούς εξευτελισμού δια επαιτείας.
Όλοι οι προλαλήσαντες που το παίζουν «αριστεροί» παλληκαράδες βάζω στοίχημα ότι έχουν γερμανικό αμάξι (και είναι και πολύ υπερήφανοι-υπερόπτες γι’αυτό!!) και θαυμάζουν τον νέο τους αρχηγό Τσίπρα (κανείς δεν ψήφιζε πασοκ τα τελευταία 30 χρόνια) όταν κάνει κοινές δηλώσεις με τον γερμανό σοσιαλιστή ηγέτη (που ο παππούς του δεν ήτανε γουρούνι!!!, τα εγκλήματα τα κάναν οι ναζί).

Ανώνυμος 14 Δεκεμβρίου 2012 στις 11:30:00 π.μ. EET  

"... αρνούμαι να συζητώ σε συνθήκες εμφυλιοπολεμικές υποσαχάριας Αφρικής."

κάνε εδώ κουβέντα:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/84/Rows_of_bodies_of_dead_inmates_fill_the_yard_of_Lager_Nordhausen%2C_a_Gestapo_concentration_camp.jpg

είναι όλο αυτιά και δεν σε διακόπτει κανένας

μηδενιστής

Αρματιστής 14 Δεκεμβρίου 2012 στις 11:56:00 π.μ. EET  

@ Ανώνυμος 14 Δεκεμβρίου 2012 10:47:00 π.μ.

Εγώ φίλε μου αμφισβητώ κάθετα το πατριωτισμό αυτών που προσπαθούν να δικαιολογήσουν τη μαζική δολοφονία-σφαγή από τους Γερμανούς κατακτητές δεκάδων χιλιάδων αμάχων ως αντίποινα της εκτέλεσης στρατιωτικού προσωπικού των δυνάμεων κατοχής από τις αντιστασιακές οργανώσεις.

Η διεθνής έννομη τάξη έχει αποφανθεί τελεσίδικα. Απαγορεύονται τα αντίποινα σε βάρος αμάχων. Απαγορεύεται η ομηρεία αμάχων. Απαγορεύονται οι ομαδικές εκτελέσεις αμάχων. Απαγορεύεται η άσκηση τρομοκρατίας σε βάρος αμάχων. Απαγορεύεται η καταστροφή των κοινωφελών εγκαταστάσεων και των έργων υποδομής μιας κατακτημένης χώρας από τις δυνάμεις κατοχής. Απαγορεύεται η διαρπαγή των πόρων μιας κατακτημένης χώρας που είναι απαραίτητοι για την επιβίωση του πληθυσμού της από τις δυνάμεις κατοχής.

Διάβασε την ιστορία. Ο Γερμανικός στρατός κατοχής του «αγαπητού» Αδόλφου διέπραξε ανήκουστα εγκλήματα σε βάρος του Ελληνικού λαού. Εκτέλεσε, δολοφόνησε, βασάνισε, έκαψε, ανατίναξε, έκλεψε, λήστεψε και καταδίκασε σε θάνατο δια της πείνας εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων. Οι Γερμανοί δολοφόνησαν παιδιά, βρέφη, έγγειους, γέροντες, ανήμπορούς. Δεν σεβάστηκαν απολύτως τίποτε. Άρπαξαν τα πάντα. Έφθασαν στην Ελλάδα με πλήρως ενημερωμένες λίστες και καταλόγους για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας που τους ήταν χρήσιμες για το πόλεμο τους. Και λήστεψαν τα πάντα. Η Γερμανική κατοχή της Ελλάδας αποτελεί αιώνιο όνειδος για το Γερμανικό λαό.

Και δυστυχώς υπάρχουν Έλληνες που βάζουν στη ζυγαριά τα εγκλήματα των Γερμανών με την εκτέλεση Γερμανών στρατιωτικών από τους αντάρτες. Και δυστυχώς αυτές οι φωνές προέρχονται κυρίως από κάποιους που μας κουνάνε τη σημαία του εθνικισμού και του πατριωτισμού.

Ντροπή! Δεν είναι ανεκτές αυτές οι φωνές.

Ανώνυμος 14 Δεκεμβρίου 2012 στις 12:49:00 μ.μ. EET  

Διαβαζοντας τα διαφορα σχολια αρχιζω να συνειδητοποιω το βαθμο πολιτικης πολωσης που εξακολουθει να υπαρχει στην χωρα μας.Ελπιζω να μην καταντησουμε παλι να σφαζουμε ο ενας τον αλλον, στο ονομα οποιασδηποτε ιδεολογιας.Φαινεται σαν να μην διδαχθηκαμε τιποτε απο την εμφυλια συρραξη του 45-49.Ειναι πραγματικα θλιβερο και αν συνεχισουμε ετσι θα ειμαστε αξιοι της τυχης μας.

Ανώνυμος 14 Δεκεμβρίου 2012 στις 12:56:00 μ.μ. EET  

"...Ο Γερμανικός στρατός κατοχής του «αγαπητού» Αδόλφου διέπραξε ανήκουστα εγκλήματα σε βάρος του Ελληνικού λαού..... Δεν σεβάστηκαν απολύτως τίποτε. Άρπαξαν τα πάντα. Έφθασαν στην Ελλάδα με πλήρως ενημερωμένες λίστες και καταλόγους για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας που τους ήταν χρήσιμες για το πόλεμο τους. Και λήστεψαν τα πάντα."

Επίσης, να προσθέσω ότι ο μουσολίνι έλεγε στον αδόλφο χαριτολογώντας, ότι στους έλληνες δεν άφησες ΤΙΠΟΤΑ! τους πήρες μέχρι τα ΚΟΡΔΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΑΠΟΥΤΣΙΩΝ ΤΟΥΣ!!
και ΔΥΣΤΥΧΩΣ, μετά τον πόλεμο όσους ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ "μπαγλαρώνανε" εν Ελλάδι, τους έστελναν πακέτο στη γερμανία (διάβαζε μέρτενς στη Θεσ/κη)για να εισπράτουν και τη σύνταξή τους και να΄χουν καλά στερνά!!

Οδυσσέας 14 Δεκεμβρίου 2012 στις 1:46:00 μ.μ. EET  

Οφείλω μερικά σχόλια:

@ Αθ. Αναγνωστόπουλο:
Ευχαριστώ για τη διόρθωση, πράγματι έπρεπε να είχα ψάξει τις πηγές καλύτερα. Προς υπεράσπισή μου αναφέρω ότι επέλεξα το συγκεκριμένο κείμενο, επειδή με συγκίνησαν οι περιγραφές των επιζώντων. Του χρόνου ξέρω ποιο κείμενο θα ανεβάσω ;)

@ Ανώνυμο 10.47:
Δεν έχεις ιδέα τι άλλα υβριστικά σχόλια έχουν κοπεί στο συγκεκριμένο θέμα. Το "πατριώτες του κώλου" είναι πταίσμα συγκριτικά. Σε κάθε περίπτωση, αναλαμβάνω την ευθύνη επειδή δημοσιεύτηκε - και το προσυπογράφω κιόλας. Κατέβαλα μεγάλη προσπάθεια να δείξω αντικειμενικότητα, ανεβάζοντας και σχόλια που κατά τη γνώμη μου ήταν ντροπή να γράφονται από Έλληνες. Αλλά υπάρχουν και όρια στην ανοχή, όταν κάποιοι δικαιολογούν τους σφαγείς, μη βρίσκοντας ούτε μια λέξη λύπης για τους νεκρούς.

@ Ανώνυμο 12.49:
Συμφωνώ απόλυτα με την παρατήρησή σου. Αν έβλεπες και κάποια από τα κομμένα σχόλια θα καταλάβαινες πόσο δίκιο έχεις. Τελικά η τάση του ελληνικού έθνους προς το διχασμό είναι διαχρονική.

Ανώνυμος 14 Δεκεμβρίου 2012 στις 2:18:00 μ.μ. EET  

Στους απολογητές των μαντρόσκυλων-κτηνών του ναζισμού θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση: Μιλάτε για δίκαιο του πολέμου σωστά; Στην Μάχη της Κρήτης το να πυροβολούν οι χωρικοί αλεξιπτωτιστές και δη στον αέρα αντίκειται στο δίκαιο του πολέμου που επικαλείστε. Ποια η άποψη σας λοιπόν για τα Λιοντάρια του Ψηλορείτη που προέβησαν σε αυτές τις δράσεις; Είστε υπερήφανοι για την Μάχη της Κρήτης και τα παλικάρια της, ή σας πιάνουν τα δάκρυα που χωρικοί αγροίκοι έσφαζαν σαν κατσίκια τον ανθό των Ναζί και δεν σεβάστηκαν το δίκαιο του πολέμου;
Η Κάνδανος ισοπεδώθηκε από τα κτήνη της Βέρμαχτ, και εκεί οι αντάρτες -που δεν υπήρχαν- έφταιγαν;
Τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης αλλά και όλης της Ευρώπης δεν τους κάλυπτε η Συνθήκη της Γενεύης;
Τους Ιταλούς αιχμαλώτους στην Κεφαλονιά και στη Λέρο;
Τον παππού μου που τον βασάνιζαν νυχθημερόν να τους παραδώσει όπλα;(δεν ήταν αντάρτης, δεν είχε όπλο αλλά έτσι είπαν κάποιοι εφιάλτες στα αφεντικά τους).

Η μαζική εξόντωση ήταν συστηματική από τους Ναζί και μην επικαλείστε εσείς οι ολίγιστοι δίκαια του πολέμου κλπ. Τα ίδια έπραξαν παντού όπου πέρασαν, Ελλάδα, Γιουγκοσλαβία, Σ. Ένωση, Πολωνία, κλπ.
Εφόσον επικαλείστε το δίκαιο του πολέμου σας επισημαίνω και μια λεπτομέρεια ακόμη: Η Βέρμαχτ πέρασε την οριογραμμή στις 6/4/41 και έβαλε κατά των αμυνομένων στα οχυρά ΧΩΡΙΣ να προηγηθεί επίσημη έναρξη πολέμου, έστω και λίγα λεπτά πριν...

Και κάτι τελευταίο, οι απόγονοι των γερμανοτσολιάδων των ταγμάτων ασφαλείας να λένε ευχαριστώ που υπήρχε το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και τους είχαν ανάγκη οι Άγγλοι και την σκαπούλαραν, σε διαφορετική περίπτωση θα είχαν την τύχη των συνεργατών των Ναζί στη Γαλλία, Βέλγιο, Νορβηγία (για να μην πω Σ. Ένωση και βγάλετε σπυριά).

"Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους", το παίζετε και πατριώτες τρομάρα σας...


Υ.Γ.: Και για να μην αρχίσετε τις κραυγές περί αριστερών, ΔΕΝ είμαι αριστερός. Εσείς είστε ολίγιστοι Έλληνες...

Αρματιστής 14 Δεκεμβρίου 2012 στις 2:27:00 μ.μ. EET  

Ανώνυμος 14 Δεκεμβρίου 2012 11:26:00 π.μ.

Κατ’ αρχή το ζήτημα δεν είναι το τι έπραξε ο ΕΛΑΣ, αλλά η σφαγή των 800 αμάχων που διέπραξαν τα στρατεύματα κατοχής στα Καλάβρυτα.

Και δεν έχω ιδιαίτερους ενδοιασμούς να αναφερθώ στη δράση του ΕΛΑΣ και καμιά επιθυμία να αναλάβω συνήγορός του. Γνωρίζω πολύ καλά το τι συνέβη. Ο κάθε πικραμένος έβγαλε το πόνο του. Και οι πικραμένοι ήταν πολλοί και είχαν πολλά για την «ηγέτιδα» αστική τάξη ή καλύτερα τη τάξη των μεταπρατών των πόλεων (που δεν έστελνε τα παιδιά της στη Μικρά Ασία) και την τάξη των τσιφλικάδων των προεστών και των τοκογλύφων των επαρχιών που βρήκαν την ευκαιρία στη κατοχή να κάνουν μεγαλύτερες κονόμες, πέρα βεβαίως της αποφυγής συμμετοχής τους στην αντίσταση και βεβαίως τη συνεργασία πολλών με το κατακτητή. Και πολλοί ήταν αυτοί που βρήκαν την ευκαιρία να βγάλουν το «πίκρα τους» με την ένταξή τους στην αντίσταση. Το να διαβάσουμε τη πραγματική ιστορία της χώρας μας πριν τον εμφύλιο και ιδιαίτερα το τι συνέβαινε στην ύπαιθρο πριν και κυρίως κατά τη κατοχή όπου οι γαιοκτήμονες και τοκογλύφοι άρπαζαν περιουσίες των φτωχών για 200 δρχ και τους έστελναν και στο Γεντί Κουλέ, θα ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστικό. Και αυτό δεν συνέβαινε μόνο πριν το 1950, αλλά και μετά και βεβαίως τα παλιά Ελληνικά έργα μας μαθαίνουν πολλά για το καθεστώς καταπίεσης και εκμετάλλευσης των αδυνάμων από επαγγελματίες της πολιτικής και τα τσιράκια τους. Και το ότι εκατοντάδες χιλιάδες έλληνες πέθαναν από πείνα στη κατοχή ενώ η ηγέτιδα τάξη δεν αντιμετώπιζε πρόβλημα και κονομούσε μάλιστα, δεν είναι ιδιαίτερα τιμητικό για όσους έκαναν τις κότες.
Και έχω άποψη και από οικογενειακά βιώματα.
Ο ΕΛΑΣ όμως έκανε αντίσταση εναντίον των Γερμανών. Αυτούς που εκτέλεσε στη περιοχή των Καλαβρύτων δεν τους συνέλαβε αιχμάλωτους σε κάποια φιλική συνεστίαση. Και 80 αιχμάλωτοι δεν είναι μικρή επιτυχία. Αλλά και η οργάνωση μιας τόσο σημαντικής δύναμης με κάθετη οργάνωση στρατηγείων Μεραρχιών συνταγμάτων κλπ, δεν είναι μικρή υπόθεση. Τώρα οι λόγοι για τους οποίους γιγαντώθηκε ο ΕΛΑΣ, είναι διότι οι περισσότεροι, ειδικά η τάξη των μεταπρατών (της πολιτικής κ’ της οικονομίας, οι προεστοί και πολλοί άλλοι) και ένα μεγάλο μέρος από το σώμα των αξιωματικών κάθισαν στα αυγά τους και έκαναν τη κότα και άφησαν τη πρωτοβουλία στο διαλυμένο ΚΚΕ που η ηγεσία του βρισκόταν στην Ακροναυπλία και παραδόθηκε στους Γερμανούς.

Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι τα Τάγματα Ασφαλείας συγκροτήθηκαν ως αντίβαρο στον ΕΛΑΣ και στο ενδεχόμενο επικράτησης των κομμουνιστών μετά την απελευθέρωση. Πιθανό να είχαν και τις ευλογίες κάποιων από την εξόριστη Ελληνική κυβέρνηση (διορισμένη από τους Άγγλους). Όμως σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει δικαιολογία ότι έλαβαν τα όπλα από τους κατακτητές, ορκίστηκαν πίστη στον Αδόλφο και έστρεψαν τα όπλα εναντίον αυτών που βρίσκονταν στο βουνό.

Εμένα όμως μου προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση ότι υπάρχουν Έλληνες που μια ημέρα μνήμης για τη σφαγή αμάχων από τους κατακτητές της χώρας, προσπαθούν να βρουν ελαφρυντικά για τους χασάπηδες του Αδόλφου. Εσύ βεβαίως τους καταδικάζεις, αλλά για ποιο λόγο βρίσκεις την ευκαιρία να αναφερθείς στα έργα και τις ημέρες του ΕΛΑΣ;

Ανώνυμος 14 Δεκεμβρίου 2012 στις 3:57:00 μ.μ. EET  

Δυστυχως ο μεσος Ελλην επεσε θυμα παλι και στον 2ΠΠ σκοτεινων παραπλευρων δυναμεων προσπαθωντας να σωσει την Πατριδα και τον Οικο του. Τα αποτροπαια των Γερμανων οι οποιοι ηλθαν σαν κατακτητες στην χωρα δεν πρεπει να ξεχνουνται. Ο Ελλην εχει καθε δικαιωμα να κανει τα αδυνατα δυνατα να ξεπεταξει τον ζυγο απο τον σβερκο του. Τα αποτροπαια των εμφυλιων πολεμων των Ελληνων ανα τους αιωνας απο εκεινους που εξυπηρετουσαν και εξυπηρετουν ξενα και σκοτεινα συμφεροντα δεν πρεπει να ξεχνουνται, η ιστορια επαναλμβανεται δεν υπαρχει Αγαπη για τα Αδελφια σας τους Ελληνες; Ακομη και ο βλεπων μυωπικα πλεον αναγνωριζει οτι ο ¨λυκος¨ απο την Γερμανια ξανασηκωνεται, ωρυεται, οτι βαινουμε προς 3ΠΠ; Αραγε οι συνθηκες περι Ανθρωπινων Δικαιωματων, κρατηθηκαν στην Σερβια; στο Κοσοβο; στην Κυπρο; στην Λιβυη; Οι Ελληνες στην ¨Αλβανια¨ ειχαν ποτε τα δικαιωματα της ανεξαρτησιας; Ενσωματωθηκαν με την μητερα Ελλαδα; Ποσοι Ελληνες Χριστιανοι σκοτωνονται στην Συρια σημερον; Η διχονια χωρισε οσα εκανε ο Μεγας Αλεξανδρος σε τεσσερα βασιλεια, και μετα τουτου συνεχιστηκε μεχρι σημερον να διεκδικουν οι Ελληνες ενα κομματακι γης που αυτοχθονα ξεκινησαν. Σε ενα χαρτακι ¨τουαλετας¨ χωρισανε την Ελλαδα σε σφαιρες επιροης οι ¨δυνατοι¨στην Μαλτα! Τα υπολοιπα οι σφαγες ακολουθησαν απο προδοτες και τυφλωμενους στα ιδανικα ξενων δυναμεων. Τα ¨Διεθνη Δικαστηρια¨και αυτα ολα φαινομενικα! Ως ποτε παιδια μου θα μαχεστε εναντια ο εις τον αλλον; Η διχονοια φερνει την καταστροφη. Σας λοιπαμαι πραγματι. Μαθετε να αγαπατε αλληλους πρωτα! Αλληλους! Ας παραγκωνισθουν οσοι σπειρουν την διχονοια ως μισαλοδοξοι ψευδο ¨πατριωτες¨ αν και γεννηθεντες εντος της Ελληνικης Επικρατειας ουτε ειναι ¨ελληνες¨ και οσοι μπορουν ας πανε να βαλουν εστω και ενα τριανταφυλο, στο χωμα των ηρωων και αθωων. Αν ημουν εκει και ειχα την δυνατοτητα αυτο θα εκανα.

Ανώνυμος 14 Δεκεμβρίου 2012 στις 4:04:00 μ.μ. EET  

Είπε ο Αρματιστής: "Θέλει η πουτάνα να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει."
Το παρακάτω βίντεο είναι από Καλαμάτα:
"ΕΣΑ-SS-ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΕΣ"

http://www.youtube.com/watch?v=43SVDj0dG4k

Ανώνυμος 14 Δεκεμβρίου 2012 στις 4:16:00 μ.μ. EET  

Θα σας γράψω μια ιστορία κι αν θέλετε την δημοσιεύετε(επειδή είναι άσχετη με την κύρια ανάρτηση) η οποία αφενός με κάνει πολύ περήφανο, αφετέρου μου δίνει το δικαίωμα να πιστεύω πως ακόμα και για την σημερινή οικονομική μας κατάσταση ο Εμφύλιος και ο Εθνικός Διχασμός είναι από τα βασικά αίτια.
Ο συγχωρεμένος ο παππούς μου, προερχόταν από οικογένεια Τσαλδαρηκών πριν τον πόλεμο αλλά εντάχθηκε στις τάξεις του ΕΑΜ ΕΛΑΣ κατά την κατοχή γιατί ήταν η μόνη σοβαρή αντιστασιακή οργάνωση στην περιοχή είχε έναν μεγαλύτερο αδερφό, τον Ανδριανό. Τον Ανδριανό συνέλαβαν μια μέρα ταγματασφαλίτες μακριά από το χωριό μου, για τα δεδομένα της εποχής, και πήγαιναν να τον παραδώσουν στους Ναζι όταν συνάντησαν έναν άλλο επίσης ταγματασφαλίτη ο οποίος και τους συνέστησε να τον σκοτώσουν επί τόπου.Έτσι και έκαναν, τον χτύπησαν τον βασάνισαν δένοντάς τα γεννητικά του όργανα και τον εκτέλεσαν.Δεν τον είχαν συλλάβει ένοπλο, ή ως αντάρτη, σε κάποια επιχείρηση αλλά ως απλό διαβάτη καλοντυμένο μάλιστα λόγω επαγγέλματος.Στην περιοχή εκείνη οι συγκεκριμένοι ταγματασφαλίτες ήταν πραγματικά ο φόβος και ο τρόμος, χειρότεροι και από τους Ναζί.Έφτασε λοιπόν η πληροφορία μετά από μια εβδομάδα στον πατέρα του παππού μου πως εκεί είχαν σκοτώσει τον Ανδριανό και έστειλε τον παππού μου και μια από τις αδερφές του να μαζέψουν ότι είχε μείνει από το πτώμα καθώς ήταν και καλοκαίρι. Αφού τον βρήκαν και τον αναγνώρισαν (από το σώβρακο που του είχε ράψει η συγκεκριμένη αδερφή) τον έβαλαν στο κάρο για το χωριό μου.Κατά την επιστροφή πέφτει πάνω σε μια ομάδα του ΕΛΑΣ που είχε συλλάβει στο διπλανό χωριό κάποιον που κατηγορούσαν για συνεργασία με τους Ναζί. Μόλις είδαν τον παππού μου και κατάλαβαν τι μετέφερε άρχισαν να βρίζουν τον αιχμάλωτο τους,να τον χτυπάνε και να τον απειλούν.Να του υπόσχονται δε εξίσου φρικτό θάνατο από τον ίδιο τον παππού μου ως πράξη αντεκδίκησης. Παρόλ αυτα και παρά το ψυχολογικό φόρτο της στιγμής ο παππούς μου μόνο έτσι δεν αντέδρασε, του έδωσε τσιγάρο, προσπάθησε να τον καθησυχάσει και του πε πως θα πήγαινε να τον δει στα κρατητήρια αφού τελείωνε με την κηδεία του αδερφού του. Σαν αποτέλεσμα αυτής της συμπεριφοράς του παππού μου έχει κερδίσει η οικογένειά μου την αγάπη την φιλία και πολλές φορές την συμπαράσταση της οικογένειας του "Δεξιού Αιχμαλώτου" για δεκαετίες τώρα. Άξιος λόγου είναι επίσης ο τρόπος με τον οποίο έμαθε ο πατέρας μου τον εκτελεστή του θείου, καθώς ο παππούς μου και ο προπάππους μου ποτέ δεν είπαν.Όταν πέθανε σε βαθιά γεράματα, ο δολοφόνος είχε υποφέρει και επειδή ήταν άρρωστος τον είχαν ακρωτηριάσει σε σημείο να κηδέψουν μόνο τον κορμό του σώματος του, οπότε και ένας παριστάμενος ηλικιωμένος αποκάλυψε "να παρακαλάτε να λιώσει γιατί ο τάδε έχει κάνει πολλά φονικά" κι όπως τα εξιστορούσε ανέφερε και το όνομα του Ανδριανού το οποίο μετέφερε στον πατέρα μου ο ανιψιός του ταγματασφαλίτη που είναι φίλος του , και τύχαινε να ξέρει την ιστορία χωρίς να γνωρίζει το παρελθόν του θείου του.
Ο διχασμός μας στέρησε μέρος της προόδου που θα είχαμε πετύχει σ όλη την μετακατοχική μας ιστορία ως Έθνος.Υπάρχουν πάθη που είτε προέρχονται από εκείνη την εποχή είτε προσπαθούν να αναβιώνουν διάφοροι. Δεν μπορώ επίσης να αρνηθώ πως τα ίδια ή και χειρότερα μερικές φορές έκανε ο ΕΛΑΣ, αλλά είναι ντροπή και "αμαρτία" να σπιλώνουμε τους νεκρούς του πολέμου και της αντίστασης, στρατιώτες,αντάρτες,αμάχους για να ικανοποιούμε τα πάθη μας.Για τον εμφύλιο όλοι ήταν υπεύθυνοι και οι κομμουνιστές και οι Δεξιοί και η Κυβέρνηση που επιστράτευε κάθε καρυδιάς καρύδι για να επαναφέρει τον Βασιλιά. Είναι μεγαλύτερη ντροπή όμως να αφήνουμε τους πολιτικούς και φυσικούς απογόνους των Ναζί και δοσίλογων να ξαναγράφουν την ιστορία όπως τους βολεύει.
ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ

Ανώνυμος 14 Δεκεμβρίου 2012 στις 4:32:00 μ.μ. EET  

Αφου η ανταλλαγη αιχμαλωτων για τους 80 Γερμανους δε σας κανει τι θα λεγατε για "αξιοποιηση" τους ως ασπιδες σε πιθανες μελλοντικες επιθεσεις των γερμανων;;;

Ξερετε ο πολεμος εχει και ιδεολογικη και ηθικη πλευρα; Θεωρειτε εκεινους τους Ελασιτες νικητες σε αυτον τον πολεμο με την εκτελεση των 80 που πιθανα ηταν βοηθητικοι;;;;;

Επειτα σκεφθειτε οτι ο πολεμος τον Δεκεμβρη του 43 ειχε κριθει! Η ενεργεια της εκτελεσης των 80 μαλλον ηθελε να στειλει μηνυμα στους απεναντι (δεξιους) "δειτε τι θα παθετε" ! Ηταν ο προαγγελος της "αναιμακτης απελευθερωσης"!

Φυσικα για ενδεχομενη απελευθερωση των 80 γερμανων σε ενδειξη ανωτεροτητας "ουτε λογος" ! Ζουμε στο 2012;;;; Ε λογικο αφου" λιγα καναμε"!

Αρματιστη στεναχωριεσαι για τους Καλαβρυτινους και σωστα αλλα οταν θεωρεις οτι το 1922 σωστα εγκαταληφθηκαν οι Μικρασιατες απο τον ΕΣ στο μαχαιρι του Κεμαλ αυτοι δεν ηταν Ελληνες;;;;;;

Μηδενιστη μπορει να διαβαζεις το θεμα τι καταλαβαινεις;;;;;;

Δ.Ν.

Ανώνυμος 14 Δεκεμβρίου 2012 στις 5:29:00 μ.μ. EET  

@ Δ.Ν.
Δεν μπορεί, πρέπει να είσαι έφηβος..
Αυτά που γράφεις δεν βγάζουν νόημα..

Ανώνυμος 14 Δεκεμβρίου 2012 στις 5:51:00 μ.μ. EET  

@Δ.Ν
"Μηδενιστη μπορει να διαβαζεις το θεμα τι καταλαβαινεις;;;;;;"

εξαρτάται την συμπεριφορά του κατακτητή. αλλιώς φερθήκαμε στους ιταλούς αλλιώς στους γερμανούς και αλλιώς στους βούλγαρούς.

εγώ θα τους σκότωνα στο σημείο. το 43 είχαμε ήδη 200,000 χιλιάδες νεκρούς πολίτες γυναίκες και παιδιά.

οίκτος μόνο σε αυτούς που το αξίζουν. η γενοκτονία θέλει ολικό πόλεμο και όχι συγχωροχάρτια.

μηδενιστής.

enkripto 14 Δεκεμβρίου 2012 στις 5:59:00 μ.μ. EET  

Να θυμίσω σε όσους καταφεύγουν (παλι) στην προσφιλή μέθοδο του αποπροσανατολισμού, ότι το θέμα της ανάρτησης είναι η σφαγή των Καλαβρύτων. Την οποία διέπραξαν οι "παρεξηγημένοι" όπως φαίνεται Ναζί...

Όποιος θέλει να κάνει διάλεξη για τον εμφύλιο, μπορεί να το κάνει και στο καφενείο της γειτονιάς του.

Ανώνυμος 14 Δεκεμβρίου 2012 στις 6:23:00 μ.μ. EET  

@enkripto
Oι Ναζι ειναι Ναζι!

Τωρα οι επιλογες των δικων μας ηταν οι σωστες; Δε μπορουμε να τις κριτικαρουμε;

Τελικα ο καθενας βλεπει οτι θελει και μπορει να δει!

Μαλλον οι 80 Γερμανοι ηταν απο αλλο ανεκδοτο!

μηδενιστη σκοτωνοντας 80 γερμανους δε πατσιζεις 200.000 νεκρους απλα δειχνεις δοθεισης της ευκαιριας οτι δε διαφερεις απο τους αιτους!

Περι εφηβιας πραγματι περναω την 3η μου εφηβια! Εσυ φιλε την εφτασες;;;;;;

Δ.Ν.

Αρματιστής 14 Δεκεμβρίου 2012 στις 7:03:00 μ.μ. EET  

@ ΔΝ

Αν ύστερα από τόσα πολλά που έγραψα (και ειδικά απαντώντας σε σένα) εσύ κατάλαβες ότι εγώ θεωρώ ότι "σωστά εγκαταλείφθηκαν οι Μικρασιάτες στο μαχαίρι του Κεμάλ", τότε δεν μπορώ να κάνω τίποτε άλλο από το να σηκώσω ψηλά τα χέρια. Παραδίνομαι.

Για να μη χρησιμοποιήσω και πάλι το προηγούμενο ΥΓ για τρίτη φορά, θα πως ότι "ότι κάποιες έμμονες ιδέες είναι αδύνατο να κρυφτούν".

Ανώνυμος 14 Δεκεμβρίου 2012 στις 8:25:00 μ.μ. EET  

πρωτον
οι Ναζι(στρατιωτες) εκτελουσαν εντολες
αμα δεν το εκαναν θα τους σκοτωναν εκεινη τι στιγμη σαν προδοτες και δειλους
αρα φταιει μονο η ηγεσια για εμενα

δευτερον
πιστευω οτι εχουμε παρεξηγησει τις εποχες και οι συμμαχοι και οι ρωσοι εκαναν πολλα εγκληματα δεν ειναι τα πραγματα οπως σημερα.απλα χασανε οι Ναζι και τους βγαλαμε σαν τους υπερδολοφονους.αμα νικουσαν οι Ναζι σημερα θα λεγαμε για τα εγκληματα των συμμαχων

τριτον
μου κανει εντυπωση που ολοι θυμηθηκαν τις αποζημιωσεις εν μεσω κρισης
τοσο καιρο ολοι lidl,αμαξια Γερμανιας,ψυγεια,κουζινες κτλπ Γερμανικα
αλλα με το που επιασε η κριση ο Ελληνας θυμηθηκε τα θυματα του 44?οχι τα λεφτα θυμηθηκε!χαχαχα
εχουμε πλακα τελικα.αν απ αυριο τελειωνε η κριση στα @@ του καθενος τι εγινε τοτε

ας κοιταξουμε τι πολιτικους και τι νοοτροπια κουβαλαμε και ας ξεχασουμε τις αποζημιωσεις
γιατι πηραμε ανταλλαγματα επι καραμανλη την εισοδο μας στην ΕΕ και πολλα αλλα που κανεις δεν αναφερει

Ανώνυμος 14 Δεκεμβρίου 2012 στις 8:41:00 μ.μ. EET  

Αρματιστη οι Ελασιτες μπορουσαν να υπερασπιστουν τους Καλαβρυτινους οπως γενναια εκτελεσαν τους 80 γερμανους! Οπως και ο ΕΣ μπορουσε να κρατησει αμυνα στην εκκενωση της Σμυρνης το 1922 κατι για το οποιο δυστυχως εσυ καθετα διαφωνησες! Υπαρχουν γραμμενα τα σχολια σου! Δεν τα ξεχνω!

Δ.Ν.

Tyler Durden 14 Δεκεμβρίου 2012 στις 9:02:00 μ.μ. EET  

Αυτό που βλέπουμε δεν αποτελεί διαχρονική ροπή της ελληνικής φυλής προς το διχασμό. Είναι απλά ατομικά συμφεροντα τα οποία εκφράζονται μέσω ομάδων-συμμοριών. Το φαινόμενο είναι διαχρονικό,δεν είναι φαινόμενο ο διχασμός. Φαινόμενο είναι η έλλειψη παιδείας. Κατα τ΄άλλα ο καθένας λέει και κάνει ότι τον παίρνει τίποτα λιγότερο (και η μάζα ακολουθει γιατί απλά είναι μάζα).
ΥΓ
1.Ευχαριστώ τους κυρίους απολογητές των δυνάμεων κατοχής που με επανέφεραν στην πραγματικότητα γιατί πριν είχα σχηματίσει την άποψη ότι ο κόσμος είναι γεματος αρματιστές, μηδενιστές,φκμκ.
2. Εν κρυπτώ είναι ευκαιρία τώρα που μπήκατε στην λίστα να βάλετε καμία διαφήμιση. Μην πάει τζάμπα η δυσφημιση που θα πέσει..

Ανώνυμος 14 Δεκεμβρίου 2012 στις 11:21:00 μ.μ. EET  

Αυτό το οποίο διακρίνω πάντοτε όταν ξεκινά μια κουβέντα γύρω απο τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο,είναι οι συνομιλητές να διχάζονται και να οχυρώνονται φανατισμένα γύρω απο την επιχειρηματολογία τους.Να θεωρούν πως οτιδήποτε λέγεται ή γράφεται έως ό,τι διαδραματίστηκε ως το 1943, οφείλει να προεκτείνεται υποχρεωτικά ως τον Εμφύλιο και επιδίδονται σε μια λυσσαλέα λογομαχία που, επιτρέψτε μου,μόνο καλόπιστο διάλογο δε θυμίζει.Διήκρινα αφενός γνωστούς και μη εξαιρετέους γράφοντες του blog που έχουν κερδίσει κατα τα άλλα το θαυμασμό μου,να χυδαιολογούν σα ναυτεργάτες και φορτηγατζήδες .Χάσαμε τελείως την ουσία που είναι η ιερή μνήμη των νεκρών Ελλήνων της θηριωδίας των φασιστών του Αδόλφου.Πολύ φοβάμαι Συνέλληνές μου αγαπητοί,πως αν εβδομήντα χρόνια μετά είμαστε τόσο πολωμένοι,θα έχουμε πάλι αδελφοκτόνο αιματοχυσία αν τα πράγματα εκτραχυνθούν κι άλλο στο εσωτερικό,όπου ο Έλληνας πλέον γυαλίζει το μάτι του και θέλει μια σπίθα.Ας είμαστε όλοι πιο νηφάλιοι,σας παρακαλώ πολύ....

Αρματιστής 14 Δεκεμβρίου 2012 στις 11:29:00 μ.μ. EET  

@ Δ.Ν.

Το τι έγραψα το γνωρίζω. Όπως θυμάμαι ότι και εσύ είχες γράψει ότι αν ο Πλαστήρας εκτελούσε μερικούς θα συγκρατούσε τους φυγάδες και θα κράταγε τη Σμύρνη. Αφού νομίζεις ότι μπορούσε γιατί δεν το έκανε; Και αφού μπορούσε και δεν το έκανε γιατί τον λατρεύεις; Και αφού δεν το έκανε σε τι φταίω εγώ;

Κατά τα άλλα οι συμπάθειες δεν κρύβονται... Φαίνεται

xpavlos 14 Δεκεμβρίου 2012 στις 11:52:00 μ.μ. EET  

Αρματιστής
Εγώ πουθενά δεν ανέφερα ότι δεν έχω ιερό καθήκον να αντισταθώ στους εισβολείς έχθρούς της πατρίδας μου μέχρι θανάτου, όπου και όποτε χρειαστεί.Και σταματώ ώς πρός αυτό γιατί δεν δέχομαι υποδείξεις.
Δεν προσπαθώ να δικαιολογήσω τίποτα από όσα έκαναν οι γερμανοί και ο Αδόλφος και δεν καταλαβαίνω ξαναδιαβάζοντας το σχόλιο μου, από πού κατέληξες στο συμπέρασμα αυτό.(Λίγη ιστορία έχω διαβάσει και έχω προσκυνήσει δις στα Καλάβρυτα και στο μουσείο). Και φυσικά δεν δίνω κανένα "συγχωροχάρτι" σε κανένα. Γνωρίζω πολύ καλά τι έπαθε ο λαός μας στην κατοχή,και στον εμφύλιο τόσο από αρκετές (διαφορετικές) ιστορικές πηγές όσο και από λίγους αυτόπτες.
ΑΛΛΑ φυσικά εξακολουθώ να πιστεύω ότι δεν βάζω τα εγκλήματα στην ζυγαριά.Εσύ το κάνεις.
Επειδή κάηκαν τα Καλάβρυτα και μαρτύρησαν 200.000 πατριώτες μας στην κατοχή δικαιούμαστε να υποστηρίζουμε ότι καλώς εκτελούνταν οι αιχμάλωτοι, διότι πρόκειται για ήσσονος σημασίας γεγονός? αφού δεν καλύπτονταν και από την συνθήκη της γενεύης.
Ναι τον εχθρό της Πατρίδας οφείλεις να τον πολέμήσεις να τον σκοτώσεις ή να τον δέσεις. Τον δεμένο-αιχμάλωτο ΟΧΙ δεν μπορείς να τον σκοτώσεις αδιάκριτα.
Τό αντίστοιχο θα λένε και οι τούρκοι για τους αγνοούμενους μας υποθέτω. Μήπως φταίει ο Φούχτελ και για τα Καλάβρυτα? Να τον συμπεριλάβουμε στους 70 και αυτόν?
Ο ΣΚΟΠΟΣ ΔΕΝ ΑΓΙΑΖΕΙ ΤΑ ΜΕΣΑ.
Οφείλω να είμαι έτοιμος να πεθάνω αν χρειαστεί, Αλλά όχι ΔΕΝ ΕΧΩ σκοπό να πυροβολήσω 70 δεμένους ανθρώπους για κανένα λόγο. ΑΝ ΤΟ ΚΆΝΩ ΕΙΜΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑΣ. Ναι μπορεί-ισως να το κάνω αν μου το επιβάλλουν οι συνθήκες, αλλά θα ξέρω ότι είμαι εγκληματίας και δεν θα λέω ότι μου έκαναν αυτό, εκείνο το άλλο, την πατρίδα μου κλπ, κλπ , άρα καλα τους έκανα ή και λίγα έκανα.
Κάποια στιγμή κάπου, κάποτε στην ασήμαντη θητεία μου, (σε σχέση με την δική σου ή άλλων),έτυχε να δώ μερικές φορές δεμένους ανθρωπους να δέρνονται, (απλώς), και αισθάνθηκα και αισθάνομαι ντροπή και απέχθεια από τότε και για τότε.
Ευχαριστώ δεν είμαι φίλος της άποψης σου λοιπόν.

Και πρίν αναφέρεις ότι είμαι όπως και άλλοι που διαφωνούν "καλοπερασάκιας, καλομαθημένος, οπαδός του φούχτελ, κότα , που θέλω να κρυφτώ κλπ, κλπ " σου αναφέρω ότι ναι μπορεί και να είμαι, αλλά ή παραπάνω άποψη για τους αμάχους και τους αιχμαλώτους δεν είναι δική μου την κληρονόμησα από τον παππού μου, (που ήρθε στην Ελλάδα το 1924 αφου πέρασε από το Τοπ Τσάμ για μερικά χρόνια, (αφού μελετάς Ιστορία, ψάξε να δείς που πέφτει και τι εγινε εκεί, εγώ τα έμαθα από "πρώτο χέρι"), αφησε κάπου εκεί πίσω άταφους πατέρα,μητέρα και τέσσερα αδέρφια, πέρασε Αλβανικό, και εμφύλιο, αλλά όχι δεν πυροβόλησε αμάχους και αιχμαλώτους (πρόσεξε λέω αιχμαλώτους- τους εγκληματίες τους δίκαζαν, (ναι ακόμη και εκείνοι οι αγράμματοι-ορεισίβιοι στα 1922 δίκαζαν), όπως και πολλοί-πάρα πολλοί-άλλοι, (για αυτό υπάρχουμε ακόμα ώς έθνος και ώς χώρα πιστεύω).
Αυτός μου έμαθε ότι ο σκοπός δεν αγιάζει τα μεσα.Τα μέσα υπηρετούν τον σκοπό.
Θα συμφωνήσεις εξάλλου ότι αυτές τις βλακείες περί ολικού πολέμου τις εφάρμοσαν κυρίως (και σίγουρα πρώτοι)οι γερμανοί και όχι, (από όσο μου επιτρέπουν οι ιστορικές μου γνώσεις), δεν κέρδισαν τον Β'Π.Π.
ΤΟ θέμα της ανάρτησης το διάβασα, και στον εμφύλιο προσωπικά αναφέρθηκα μόνο σαν παράδειγμα, επειδή στο χάος του μας έσυραν όχι μόνο οι πολιτικές σκοπιμότητες και διαφορές, αλλά ΚΥΡΙΩΣ όσοι στις μικρές καθημερινές μάχες, όπως εσυ υποστηρίζεις ότι είναι σωστό, δεν δίσταζαν μπροστά σε τίποτα (αιχμαλώτους, αδερφια, μανάδες και γονείς άλλων) για να πετύχουν τον όποιο "ιερό" σκοπό τους προκαλώντας στην συνέχεια και άλλο αίμα..... Αυτοί οι άθρωποι κρυμμένοι πίσω από την "ιερότητα του σκοπού" δε άφησαν τελικά τίποτα όρθιο, και ΝΑΙ μπορεί να σε στεναχωρώ αλλά δεν φταίνε οι γερμανοί για τον εμφύλιο.
Οταν οι υπόλοιποι έχτιζαν εμείς συνεχίσαμε να γκρεμίζουμε.
xpavlos

Αναδελφος 15 Δεκεμβρίου 2012 στις 3:45:00 μ.μ. EET  

@ xpavlos. Σε συγχαιρω για την γενναια και εμπεριστατωμενη σταση σου στο θεμα της αντιμετωπισης αιχμαλωτων.Ειναι παρηγορο να διαπιστωνω οτι εξακολουθουν να υπαρχουν ΑΝΘΡΩΠΟΙ αναμεσα μας.Ευχομαι οσοι αντιτιθενται σε αυτο το σκεπτικο να μην τυχει ποτε να πεσουν οι ιδιοι αιχμαλωτοι στα χερια των αντιπαλων τους για να διαπιστωσουν ποσο αδικο ειχαν στις αρχικες αντιληψεις τους.

Αρματιστής 15 Δεκεμβρίου 2012 στις 4:15:00 μ.μ. EET  

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Καμιά αντίρρηση. Ο αιχμάλωτος θα πρέπει να θεωρείται ιερό πρόσωπο και να απολαμβάνει απόλυτης προστασίας. Προστασία της ζωής της τιμής και της αξιοπρέπειά του. Αυτά όμως ισχύουν όταν συγκρούονται κράτη και κανονικοί στρατοί. Και η Ελληνική πολιτεία θα πρέπει να θεωρείται υπόδειγμα όσο αφορά τη προστασία των αιχμαλώτων των πολέμων της. Προστάτευσε απόλυτα τους αιχμαλώτους και των Βαλκανικών πολέμων και της Μικρασιατικής εκστρατείας και τους Ιταλούς το 1940-41. Έχω συγκεντρώσει αρκετές φωτογραφίες από την άθλια κατάσταση των Ελλήνων αιχμαλώτων που επέστρεψαν από τα Τουρκικά κάτεργα το 1923 καθώς και την άψογη εμφάνιση των Τούρκων αιχμαλώτων που ανταλλάχτηκαν με τους Έλληνες. Αλλά αυτό που πράξαμε εμείς, δεν το έπραξαν οι αντίπαλοί μας. Γνωρίζουμε και για τους Τούρκους και για τους Γερμανούς. Ο πρώτος Έλληνας αιχμάλωτος των Γερμανών ο Λοχίας Ίτσιος εκτελέστηκε μόλις παραδόθηκε. Θα ήταν χρήσιμο να διαβάσει κάποιος για το πώς συμπεριφέρθηκαν οι Γερμανοί στους υπερασπιστές των οχυρών. Παραδόθηκαν στους Βούλγαρους οι οποίοι τους αντιμετώπισαν σαν γουρούνια. Και ακόμη γνωρίζουμε τη συμπεριφορά των Γερμανών προς τους υπερασπιστές της Κρήτης. Αλλά ακόμη γνωρίζουμε και τη τύχη των αγωνιστών της αντίστασης όταν έπεφταν στα χέρια των Γερμανών.

Θα πρέπει όμως να αντιληφθείς ότι ιστορικά κανένα αντάρτικο δεν μπόρεσε να δημιουργήσει στρατόπεδα αιχμαλώτων και αντικειμενικά ήταν αδύνατο να συντηρεί αιχμαλώτους.

Ειδικά όμως για τη περίπτωση των Γερμανών αιχμαλώτων, είναι χρήσιμο να καταλάβεις ότι αυτοί ήταν κατακτητές της χώρας μας και μάλιστα η συμπεριφορά τους απέναντι στον Ελληνικό λαό και στους αγωνιστές της αντίστασης που έπεφταν στα χέρια τους, ήταν άθλια, αισχρή και ανελέητη. Δεν είχαν κανένα οίκτο. Θεωρούσαν την Ελληνική φυλή κατώτερη ράτσα και την είχαν αποτιμήσει 1 Γερμανός=50 Έλληνες. Και αυτή ήταν η αναλογία που εφάρμοζαν στα αντίποινα.

Και ύστερα από όλα αυτά έρχεσαι εσύ και κάποιοι άλλοι και κατηγορείτε τους αντάρτες που δεν σεβάστηκαν του Γερμανούς αιχμαλώτους και τους εκτέλεσαν. Και δεν συζητάτε καθόλου ότι το σύνολο των Ελλήνων ήταν αιχμάλωτοι των Γερμανών. Και δεν αντιλαμβάνεστε ότι οι Γερμανοί δεν έδειξαν κανένα σεβασμό για τον Ελληνικό λαό, τον οποίο θεωρούσαν λάφυρο και εξαπέλυσαν εναντίον ένα ατέλειωτο θανατικό.

Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται με βάση την αμοιβαιότητα. Αν βομβαρδίσεις κατοικημένο τόπο, θα σου βομβαρδίσει και ο αντίπαλος τις πόλεις σου.

Εγώ λοιπόν λέω ότι σωστά έπραξαν οι αντάρτες και εκτέλεσαν τους Γερμανούς. Και ακόμη υποστηρίζω ότι όσοι σήμερα βάζουν στη ζυγαριά τη δολοφονία 800 αμάχων με την εκτέλεση των 80 Γερμανών στρατιωτικών αιχμαλώτων, το πράττουν επειδή κάτω από αστεία επιχειρήματα κρύβουν κάποιου είδους συμπάθεια ή ακόμη και λατρεία προς τον Αδόλφο και τους ναζιστές χασάπηδες.
Καθαρά και ξάστερα λόγια.

Αρματιστής 15 Δεκεμβρίου 2012 στις 6:05:00 μ.μ. EET  

@ Αναδελφος

Ο πόνος σου για τους Γερμανούς αιχμάλωτους που εκτελέστηκαν "άνανδρα, άδικα και απάνθρωπα" από τους αντάρτες είναι ιδιαίτερα συγκινητικός. Και ειλικρινά και εγώ που στερούμαι ανθρωπιάς ταρακουνήθηκα.

Για τους άμαχους Καλαβρυτινούς που εκτελέστηκαν άνανδρα από τους χασάπηδες του Αδόλφου έχεις κανένα δάκρυ ή κανένα λόγο ανθρωπιάς να εκφράσεις;

Είναι άξιο απορίας το πως υπάρχουν Έλληνες "πατριώτες" που προσπαθούν να βρουν ελαφρυντικά για τους Γερμανούς χασάπηδες των άμαχων Καλαβρυτινών, όταν το ίδιο το Γερμανικό κράτος δια του προέδρου της Γερμανίας που επισκέφθηκε τα Καλάβρυτα έχει εκφράσει εκφράσει τη ντροπής του και τη βαθιά θλίψη για τη τραγωδία.

Αναδελφος 15 Δεκεμβρίου 2012 στις 7:13:00 μ.μ. EET  

@ Αρματιστη. Ο πονος μου για τους Καλαβρυτινους που εκτελεστηκαν αδικα ειναι χιλιες φορες μεγαλυτερος, μιας και οι Γερμανοι κρεμασαν και τον παππου μου στην Αρτα, ενω κυνηγησαν στα βουνα τον ανταρτη πατερα μου που καταφερε και διασωθηκε μεχρι το τελος του πολεμου.Αυτο ομως δεν αλλαζει την σταση μου απεναντι σε οποιοδηποτε αιχμαλωτο.Ελπιζω μετα απο αυτα να συνειδητοποιησεις την πλανη σου για το ατομο μου.Η αγαπη σου προς την ιστορια, δεν σε καθιστα τον μοναδικο αναζητητη της αληθειας, ενω οι συνειρμοι σου δεν ειναι παντοτε αλαθητοι.Ειναι κριμα να σπιλωνεις την εικονα που εχω για σενα καταφευγοντας σε ανερματιστες γενικευσεις.

ΚΛΕΑΝΘΗΣ 15 Δεκεμβρίου 2012 στις 8:49:00 μ.μ. EET  

Φίλε Ανάδελφε,
Προφανώς προσπαθείς να δεις τα γεγονότα σαν πολιτισμένος άνθρωπος, αλλά οι συνθήκες στην Ελλάδας της Κατοχής ήταν απάνθρωπες.
Ένα ανεξάρτητο δικαστήριο που θα δίκαζε όλη αυτή την ιστορία θα έβρισκε πλήθος ελαφρυντικών στους εκτελεστές των γερμανών αιχμαλώτων. Οι αντάρτες έζησαν την προκλητικά άδικη εισβολή των Ιταλών, μάλλον πολέμησαν στις απερίγραπτες συνθήκες του αλβανικού χειμώνα, μόνο και μόνο για για να δούν τελικά τα χωριά τους να ληστεύονται από ΄΄πολιτισμένους΄΄ εισβολείς, το παρόν και μέλλον τους να καταστρέφεται και τους δικούς τους να πεθαίνουν ή να ζητιανεύουν λίγες θερμίδες. Δεν ξέρω πως θα τους εξηγούσε κάποιος για τα ΄΄δικαιώματα΄΄ των κατακτητών. Εν βρασμώ ψυχής και ζωής….
(Δεν τρέφω αυταπάτες για το ποιόν πολλών από αυτούς που βγήκαν στο βουνό και από τις δύο πλευρές. Πάντοτε τυχοδιώκτες ψάχνουν ευκαιρίες ακολουθώντας τους τολμηρούς. Η ευκαιρία ήταν μοναδική για ΄΄ξεκαθάρισμα΄΄, παντός είδους.)
Από την άλλη μεριά, η σφαγή των Καλαβρύτων –και άλλες- δικαιώνουν μάλλον την Ναζιστική θεωρία. Οι Υπάνθρωποι υπάρχουν. Μόνο έτσι μπορούν να χαρακτηριστούν τα δίποδα όντα που εκτελούν μικρά παιδιά στα 3 μέτρα.

Ανώνυμος 15 Δεκεμβρίου 2012 στις 8:56:00 μ.μ. EET  

Σας ρώτησα όλους εσάς που γράφετε για το δίκαιο του πολέμου να κρίνετε την σφαγή των αλεξιπτωτιστών από άμαχους πολίτες στην Μάχη της Κρήτης αν την αποδέχεστε σαν πράξη αντίστασης ή όχι. Το πολεμικό δίκαιο ΔΕΝ το αποδέχετε, άρα σύμφωνα με τα γραφόμενα σας οι Κρήτες μαχητές διέπραξαν εγκλήματα και σωστά ισοπεδώθηκε η Κάνδανος, σωστά;

Σας ανέφερα πως οι Γερμανοί εισέβαλλαν χωρίς να προηγηθεί κήρυξη πολέμου επίσημα. Το δίκαιο του πολέμου το αποδέχετε αυτό;

Ο Ε.Σ. παραδόθηκε επίσημα και με σύνταξη πρωτοκόλλου στη Βέρμαχτ που το υπέγραψαν οι Γερμανοί. Το ανακάλεσαν την επόμενη ημέρα και απαίτησαν την σύνταξη νέου που θα δηλώνει παράδοση του Ε. Σ. και στους Ιταλούς, ναι ή όχι; Ανάγκασαν έτσι με δόλια μέσα να παραδοθεί ο νικητής των αλβανικών βουνών στον ηττημένο, ναι ή οχι; ( Ο Χάλντερ θεώρησε την πράξη αυτή μέγιστη ατιμία και σηκώθηκε και έφυγε από τη Θεσσαλονικη ώστε να μην παρευρεθεί στην υπογραφή του 2ου).
Έμπασαν στη Μακεδονία τους Βουλγάρους ενώ το 1ο πρωτόκολλο παράδοσης το απέκλειε ρητά, ναι ή όχι;
Τον ηρωϊκό λοχία Ίτσιο τον εκτέλεσαν στα οχυρά ενώ ήταν αιχμάλωτος τους, ναι ή όχι;

Αυτές τις ατιμίες(δεν ήταν οι μόνες) τις αποδέχετε το δίκαιο του πολέμου ώστε να τους καλύπτει και εκείνους μετά και να μπορούν να το επικαλεστούν;
Το σύγχρονο γερμανικό κράτος δεν το επικαλείται πάντως και ζήτησε επίσημα συγγνώμη μέσω του Προέδρου του πριν λίγα χρόνια. Αντίθετα το επικαλείστε εσείς οι αυτόκλητοι υπερασπιστές τους για να χρεώσετε την ευθύνη για τη σφαγή των Καλαβρύτων αλλού.

Αυτά προς το παρόν, συνεχίστε εσείς να μιλάτε για δίκαιο του πολέμου και για τους κακόμοιρους που αιματοκύλησαν σε 30 χρόνια 2 φορές την Ευρώπη.Την πόρτα του φρενοκομείου δεν την άνοιξαμε εμείς αλλά εκείνοι, καμία γερμανίδα μάνα ή παιδί δε σκοτώθηκε από Έλληνα στην εν λόγω περίοδο, αντίθετα πολλές ελληνίδες μάνες και παιδιά γνώρισαν τον πρωσσικό ιπποτισμό..
Και δείξτε ανωτερότητα ε, τι και αν κατέστρεψαν τη χώρα και έστειλαν μισό εκατομμύριο Έλληνες στο δημιουργό τους.
Εσείς εκεί, σφάξε με αγά μου να αγιάσω..

Υ. Γ.: Ποτέ μην κρίνετε τα γεγονότα με βάση το σήμερα αλλά με βάση του τότε. Και τότε ήταν ιερό καθήκον ΌΛΩΝ των Ελλήνων να αντισταθούν με όλα τα μέσα. Το οφείλαν κυρίως στις μελλοντικές γενιές, αλλά και στους προγόνους τους και την κληρονομιά που κουβαλούν όλες αυτές οι πέτρες γύρω μας. Και όποιος κατάλαβε κατάλαβε...

xpavlos 15 Δεκεμβρίου 2012 στις 10:35:00 μ.μ. EET  

Φυσικά και πρέπει να μαθαίνουμε και να θυμομαστε πάντα πώς μας συμπεριφέρθηκαν, (όσα όσα γράφεις μου είναι γνωστά και δεν θα διαφωνήσω), αλλά για να ξέρουμε τι θα μας συμβεί αν παραδοθούμε ξανά σε αυτούς, (γιατί δεν αλλάζουν), να ξέρουμε τι και γιατί μας ΧΩΡΙΖΕΙ από αυτούς αλλά κυρίως σε τι ΔΙΑΦΕΡΟΥΜΕ από αυτούς.Οπως εύστοχα διαπίστωσες και μόνος σου από την ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΉ συμπεριφορά μας στου αιχμαλώτους ΝΑΙ ΔΙΑΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ.Και πρέπει να είμαστε περήφανοι για αυτό.
ΟΧΙ για να κανουμε τα ίδια.

Από πρακτικής πλευράς όσοι μελετούν την στρατιωτική ιστορία καλό είναι να σκέφτονται και τον παράγοντα ηθικό. Πολλές φορές όπως ξέρουμε από την πείρα μας (σαν έθνος) μπορεί να αλλάξει πολλά.(Σίγουρα όχι όλα).
Το μίσος και η καλλιέργεια του είναι ένα "τεχνικά" καλό ελατήριο-εύκολο στον χειρισμό- αλλά νομίζω πρόσκαιρο. Η διάρκεια του αμφίβολη.
Καί όταν επικρατεί νομίζω ότι πηγαίνουν περίπατο άλλα χρήσιμα για ένα στρατό- ακόμα και αντάρτικο- πράγματα (π.χ. πειθαρχία μονάδας-εμπειρικά το λέω από όσα θυμάμαι-, εσύ θα ξέρεις περισσότερα).
Ναι προσωρινά μπορεί να εμπνέει τον φόβο στους αδύνατους και στα γυναικόπαιδα, αλλά ταυτόχρονα διαιρεί την μονάδα (γιατί όσο και αν δεν αρέσει σε πολλούς, στον δικό μας στρατό τουλάχιστο οι οπλίτες είχαν παντα (και νομίζω έχουν), έμφυτη την "αίσθηση του δικαίου" και αρκετή δόση αυτογνωσίας- μέχρι ειρωνείας-. Αυτό είναι και το ισχυρό μας στοιχείο.
Εκτός αυτού οι πάντες απέναντι γίνονται "αποφασισμένοι" θελοντας και μή...
Εγώ πάντως εμπειρικά σκεπτόμενος θα προτιμούσα να έχω πίσω μου και γύρω μου (αν και όταν έρθει-που να μην έρθει-εκείνη η αποφράδα ημέρα) ανθρώπους που να ξέρουν ποιοι είναι, από που έρχονται,γιατι βρίσκονται εκεί, και όχι μάζα γεμάτη μίσος και φόβο για τους εκάστοτε "απέναντι". Ποιό απλά δεν θα ήθελα να "γυρναει το μάτι τους" απο μίσος αλλά επειδή "βλέπει" τα γύρω βουνά γεμάτα από τους ίσκιους των παπούδων τους .
Ναι προφανώς και καταλαβαινω τα πρακτικά προβλήματα του αντάρτικου αγώνα, αλλά υπάρχουν και οι αντίστοιχες λύσεις (γνωρίζω μόνο τις αντίστοιχες που εφάρμοσαν στο Τοπ-Τσάμ, αν θέλεις τις συζητάμε- δεν έχω περαιτέρω γνώση της Ιστορίας).
Μήπως ο ΕΛΑΣ δεν αιχμαλώτισε μιά ιταλική Μεραρχία με τον οπλισμό της το 43, όταν συνθηκολόγησε η Ιταλία? Αλήθεια με αυτούς τι έγινε? Τι μας λέει η ιστορία? Να υποθέσω ότι γέμισαν οι χαράδρες, ή βρέθηκε άλλη λύση?

Αυτά επί των πρακτικών θεμάτων (τα μεσα που υπρετούν τον σκοπό).

Στο ότι όσοι διαφωνούν είναι κρυπτο-θαυμαστές του Ραιχ, νομίζω ότι "ξεφεύγεις". Μήπως καλύπτεις την δική σου αμφιβολία για την άποψη σου, (έχω διαβάσει-διαβάζω πάντα με ενδιαφέρον αρκετές αναρτησεις σου), με ομαδικό-γενικό "χαρακτηρισμό" των διαφωνούντων?. Αν ναι λάθος σου.
Ναι σίγουρα θα υπάρχουν και από αυτούς.Αλλά νομίζω όχι η πλειοψηφία. Και σίγουρα όχι ο γράφων.
Στό ότι επειδή δεν μας βολεύει να αναγνωρίζουμε και τα δικά μας εγκλήματα, (τύπου π.χ. πυροβολάμε αιχμαλώτους ή σφάζουμε αμάχους κατά την υποχώρηση του 22, - ή επειδή οι άλλοι έκαναν, (που σίγουρα ήταν απείρως περισσότερα) τα θεωρούμε "αστείο επιχείρημα" θα συνεχίσω και πάλι να διαφωνώ, δεν μου αρέσει το αστείο.
Εχεις δίκιο "καθαρά και ξάστερα λόγια". Ναί ήταν δαίμονες, Οχι δεν είμασταν Αγιοι. Εμένα μου φτάνει αυτό.
Xpavlos

Ανώνυμος 15 Δεκεμβρίου 2012 στις 10:36:00 μ.μ. EET  

επεσε σύρμα ότι τρώνε κράξιμο και απο το ΕΣΑ-ΕΣ ΕΣ-ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΕΣ το γυρίσανε στην σαπουνόπερα..

άξιοι-άξιοι

Ανώνυμος 15 Δεκεμβρίου 2012 στις 10:42:00 μ.μ. EET  

Δεν υπάρχει καμία αναλογία μεταξύ της παράδοσης της μεραρχίας "Πινερόλο" και των αιχμαλώτων στα Καλάβρυτα.
Στη Θεσσαλία που είχε περιοχή ευθύνης το χρόνο της παράδοσης αυτή η μεραρχία δεν υπήρχε σοβαρή γερμανική δύναμη ώστε να απειλήσει τον ΕΛΑΣ καθώς η περιοχή ήταν ιταλοκρατούμενη. Στα Τρίκαλα όπου και παραδόθηκε υπήρχε για τον ΕΛΑΣ ενδοχώρα όπου μπορούσε να αποσυρθεί με τους αιχμαλώτους ασφαλώς, και αυτή ήταν τα βουνά της περιοχής που οι γερμανοί δεν τολμούσαν να πλησιάσουν. Οι μονάδες του ΕΛΑΣ εκεί ήταν και οι περισσότερο πολυπληθείς, ισχυρότερα οπλισμένες και εμπειροπόλεμες από οπουδήποτε αλλού στη χώρα.
Επίσης οι Ιταλοί επειδή γνώριζαν τι τύχη τους περίμενε στα χέρια των Ναζί (βλέπε Κεφαλλονιά και Λέρο) διαπραγματεύθηκαν την παράδοσή και εν συνεχεία την ασφάλεια τους με τον ΕΛΑΣ με αντίτιμο την παράδοση του οπλισμού τους σε εκείνον. Ήταν μια επωφελής συμφωνία και για τα δυο μέρη. Πέρα από αυτό, οι Ιταλοί γενικότερα παρόλες τις ακρότητες (πχ Δομένικο Λάρισας) ήταν πολύ περισσότερο συμπαθείς στον ελληνικό λαό, αν ήταν η μεραρχία γερμανική ή βουλγαρική αλλά θα γράφαμε τώρα.

Αντίθετα στη Ν. Ελλάδα λόγω των συνθηκών που επικρατούσαν εκεί ο αντάρτικος αγώνας ήταν πολύ πιο δύσκολος. Ισχυρή γερμανική παρουσία, λιγότερο ισχυρές μονάδες του ΕΛΑΣ και με μεγάλη μερίδα του τοπικού πληθυσμού λόγω των συντηρητικών πεποιθήσεων του όχι και πολύ φιλικά διακείμενη για τους ελασίτες. Δεν είναι τυχαίο που τα τάγματα ασφαλείας άνθισαν στην Πελοπόνησο και όχι για παράδειγμα στη Θεσσαλία ή στη Μακεδονία.

Ανώνυμος 15 Δεκεμβρίου 2012 στις 11:43:00 μ.μ. EET  

Επανέρχομαι: γιατί το ελληνικό κράτος δεν κυνήγησε μεταπολεμικά όλους αυτούς τους υπανθρώπους που διέταξαν αυτές τις σφαγές ; ; ;
Sailor

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 15 Δεκεμβρίου 2012 στις 11:43:00 μ.μ. EET  

Ό,τι προκάλεσε την οργή των Γερμανών είναι οι ίδιες οι απώλειες, όχι τόσο η εκτέλεση αιχμαλώτων. Αυτό είναι εύκολο να αποδειχτεί από πάμπολλες άλλες περιπτώσεις όπου ο θάνατος ελάχιστων Γερμανών προκαλούσε εκατόμβη αμάχων. Χώρια οι εκτελέσεις για παραδειγματισμό μετά από τα μπλόκα. Ήδη από την απόβαση στην Κρήτη προχώρησαν σε μαζικές εκτελέσεις αμάχων πέρα από κάθε δίκαιο πολέμου, με πρόσχημα την παλλαϊκή αντίσταση. Από το '43 και μετά όμως είχαν λυσσάξει κυριολεκτικά γιατί το αντάρτικο τους έκανε πια ζημιά μεγάλη και γιατί περιοχές ολόκληρες (πχ στη Θεσσαλία) είχαν φύγει από τον έλεγχό τους. Σε αντίθεσή πάλι με τους Γερμανούς, η εκτέλεση αιχμαλώτων δε μοιάζει να ήταν διαδεδομένη πρακτική στους αντάρτες της ελληνικής αντίστασης παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο (λαμβάνοντας υπ'όψη τη συστηματική εξόντωση του πληθυσμού μέσω της πείνας και των εκτελέσεων και της διανομής της χώρας στα τρία)θα ήταν απολύτως δικαιολογημένο. Και γιατί θα έπρεπε άλλωστε; Τι νόημα θα είχε να κάνεις τον αντάρτη - ιππότη σε μια χώρα όπου οι Γερμανοί συμπεριφέρονταν όπως στους κατοίκους της Σοβιετικής ένωσης; Και σε σχέση με τους σοβιετικούς παρτιζάνους οι δικοί μας ήταν άγιοι.

Ουδέποτε σεβάστηκαν οι Γερμανοί το λόγο τους ή τη συνθήκη της Γενεύης. Χιλιάδες συμπατριώτες μας Εβραίοι και αντιστασιακοί μαρτύρησαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, άλλους τους κρεμούσαν σαν τσαμπιά ή τους εκτελούσαν εν ψυχρώ σε δρόμους και πλατείες. Θυμηθείτε την τύχη των πατριωτών της ΠΕΑΝ (αναφέρω εσκεμμένα μια δεξιά αντιστασιακή οργάνωση που δυστυχώς αργότερα στα Δεκεμβριανά βρέθηκε να πολεμά μαζί με τους χαφιέδες που κάρφωσαν στη Γκεστάπο τον Περρίκο και την Μπίμπα.

Θεωρώ ότι η επιμονή στην εκτέλεση των αιχμαλώτων τελικά δημιουργεί τη διάθεση συμψηφισμού είτε είναι στις προθέσεις κάποιων αυτό είτε όχι. Άλλωστε επανειλημμένα είχε τεθεί ήδη από τον εμφύλιο το θέμα στη βάση αυτή με διπλό σκοπό: την "αθώωση" των Γερμανών που ήταν σύμμαχοι πια και τη δαιμονοποίηση των ανταρτών που ήταν από παλιά "ο εχθρός" - πολύ περισσότερο μεταπολεμικά. Μήπως γι αυτό το λόγο δεν ήταν σχεδόν απαγορευμένο να μιλάς συνολικά για εθνική αντίσταση στο μετεμφυλιακό ελληνικό κράτος παίρνοντας έτσι η μπάλα και οργανώσεις όπως ο ΕΔΕΣ; Μήπως για χρόνια εμείς οι παλαιότεροι μεγαλώσαμε μέσα στη χούντα γνωρίζοντας ως μόνη ελληνική αντίσταση την κυβέρνηση του Καΐρου;


Αρματιστής 16 Δεκεμβρίου 2012 στις 2:42:00 μ.μ. EET  

Αναγκάζομαι να επανέρχομαι επειδή κάποιοι επιμένουν αντί να κλείνουν με σεβασμό το γόνυ στη θυσία των 800 άμαχων Καλαβρυτινών που εκτελέστηκαν άνανδρα και χωρίς ίχνος οίκτου από τους χασάπηδες του Αδόλφου, έρχονται και μας αραδιάζουν θεωρίες για τους «άνανδρους» Ελασίτες που δεν προστάτεψαν τους 80 Γερμανούς αιχμαλώτους και τους εκτέλεσαν. Εγώ λοιπόν αυτό το θεωρώ θράσος χιλίων πιθήκων και υποκρυπτόμενη ή και καθαρή συμπάθεια προς τον Αδόλφο και τους δολοφόνους του.

Αλλά ας δούμε τι έκαναν στο Μαρτυρικό Δίστομο τα καμάρια του Αδόλφου.

Στην ευρύτερη περιοχή του Διστόμου Γερμανικές δυνάμεις των SS ενήργησαν από τη Λειβαδιά και την Άμφισσα εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εναντίον των εκεί ανταρτικών δυνάμεων του ΕΛΑΣ. Δεν βρήκαν αντάρτες αλλά 18 παιδιά που κρύβονταν σε παρακείμενες στάνες και εκτέλεσαν 6 από αυτά. Στη συνέχεια οι Γερμανοί έπεσαν σε ενέδρα ανταρτών και έχασαν περίπου 40 άνδρες.
Μετά τη μάχη οι Γερμανοί μπήκαν στο Δίστομο και άρχισαν τη σφαγή των αμάχων ως αντίποινα για τις απώλειες τους. 117 γυναίκες και 111 άντρες, ανάμεσά τους 53 παιδιά κάτω των 16 χρόνων ήταν τα θύματα των δολοφόνων του Αδόλφου. Φεύγοντας οι Γερμανοί πυρπόλησαν το Δίστομο. Επιστρέφοντας στη Λειβαδιά εκτελούσαν όποιο Έλληνα συναντούσαν.

Στο Κομμένο της Άρτας δεν έγινε καμιά απολύτως σύγκρουση με Γερμανούς και οι Γερμανοί στην ευρύτερη περιοχή του χωριού δεν είχαν καμιά απολύτως απώλεια. Επειδή όμως έμαθαν ότι στο χωριό βρίσκονταν αντάρτες το εξαφάνισαν μαζί με το πληθυσμό του. Σε 317 ανήλθαν τα θύματα της θηριωδίας των δολοφόνων του Αδόλφου. Μεταξύ αυτών 97 νήπια και παιδιά ηλικίας έως 15 ετών και 119 γυναίκες.

Στις 5 Απριλίου 1944 αντάρτες του ΕΛΑΣ στη περιοχή της Κλεισούρας Καστοριάς, φονεύουν σε ενέδρα 3 Γερμανούς από μια φάλαγγα που κατευθύνεται προς τη περιοχή για εκκαθαριστικές επιχειρήσεις. Οι άρρενες κάτοικοι του χωριού φεύγουν στα δάση της περιοχής για να αποφύγουν τα αντίποινα πιστεύοντας ότι οι Γερμανοί δεν θα πειράξουν τα γυναικόπαιδα. Αλλά οι δολοφόνοι του Αδόλφου δεν έχουν σεβασμό για τους «υπάνθρωπους» και τους «αδύνατους». Συγκεντρώνουν τα γυναικόπαιδα στη πλατεία και τα εκτελούν με ριπές πολυβόλων. Τα θύματα της Γερμανικής θηριωδίας ανήλθαν σε 270. Κυρίως γυναικόπαιδα.

Η επίσημη ανακοίνωση από την γερμανική διοίκηση της Θεσσαλονίκης που εκδόθηκε στις 2 Νοεμβρίου 1941, αναφέρει σχετικά με τη σφαγή στα Άνω και Κάτω Κερδύλια του Ν. Σερρών:
«Εις τα βουνά δυτικώς του Στρυμόνος δρα από εβδομάδων μία κομμουνιστική συμμορία απαρτιζόμενη από κατοίκους των πέριξ χωρίων και επιδιδόμενη εις την ληστείαν των πλουσίων χωρικών της περιοχής όπως προσποριστεί χρηματικά μέσα, τη σύλληψιν Ελλήνων αστυνομικών προς αφαίρεση των όπλων των και δι' αυτών τον φόνον Γερμανών στρατιωτών... Περί τα τέλη Σεπτεμβρίου εδολοφονήθησαν εις θέσιν Λαχανά 2 Γερμανοί στρατιώται και προ ημερών εγένετο απόπειρα εναντίον του γερμανικού στρατού, με αποτέλεσμα το φόνο δύο Γερμανών ναυτών και τον βαρύ τραυματισμόν ενός άλλου εις Καλόκαστρον. Εν συνεχεία διά των παρά του γερμανικού στρατού ληφθέντων μέτρων κατεστράφησαν παρ' αυτού τα χωριά Ανω και Κάτω Κερδύλλια, οι κάτοικοι των οποίων αποδεδειγμένως ανήκον εις την εν λόγω συμμορία τροφοδοτούντες και υποστηρίζοντες ταύτην παντοιοτρόπως»..
Τα θύματα της σφαγής ανήλθαν σε 220
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Αρματιστής 16 Δεκεμβρίου 2012 στις 2:48:00 μ.μ. EET  

ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Σε 9.500 ανήλθαν οι εκτελεσθέντες (από τα Ναζιστικά κτήνη) άνδρες της Ιταλικής Μεραρχίας Acqui της Κεφαλονιάς, που παραδόθηκαν στις Γερμανικές δυνάμεις και σύμφωνα με το δίκαιο του πολέμου έπρεπε να απολαμβάνουν το καθεστώς προστασίας των αιχμαλώτων.

Στο μπλόκο της Κοκκινιάς Γερμανοί και Ταγμασφαλίτες συγκεντρώνουν στη πλατεία της οσίας Ξένης όλους τους άρρενες της συνοικίας και ύστερα από υπόδειξη των ανθρώπων χωρίς πρόσωπο εκτελούν 148 άνδρες και 1 γυναίκα.

Στις 24 Απριλίου του 1944, στους Πύργους Κοζάνης 318 άνδρες, γυναίκες και παιδιά δολοφονούνται χωρίς οίκτο από τους «καθαρόαιμους Άριους δολοφόνους του αγαπητού Αδόλφου».

«Κύριοι υπερασπιστές των εκτελεσθέντων «αθώων» Γερμανών αιχμαλώτων».
Ο κατάλογος των εκτελεσθέντων αμάχων Ελλήνων πολιτών από τους Άρειους δολοφόνους του Αδόλφου είναι μακρύς. Ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες. Ψάξτε και διαβάστε για να μάθετε την αλήθεια. Τα δάκρυά σας για τους εκτελεσθέντες Γερμανούς, τα θεωρώ καθαρή υποκρισία. Είναι ντροπή να εγείρετε τέτοιο λόγο όταν το θανατικό που έσπειραν στη πατρίδα μας τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής είναι ασύλληπτο και όταν ακόμη το χώμα αχνίζει από το αθώο αίμα των χιλιάδων αθώων.

Ανώνυμος 16 Δεκεμβρίου 2012 στις 6:52:00 μ.μ. EET  

στον μακρύ κατάλογο των αθώων δολοφονημένων από τους "βοηθητικούς" του χιτλεράκου να προσθέσουμε και το ολοκαύτωμα του Χορτιάτη, στη Θεσσαλονίκη.
Επίσης ποιός γνωρίζει για την Ιουλία Μπίμπα και τους λοιπούς ΗΡΩΕΣ, που ανατίναξαν τη ναζιστική οργάνωση ΕΣΠΟ στην καρδιά της Αθήνας και στη συνέχεια καρφώθηκαν στους "βοηθητικούς" ναζί από "έλληνες";;!!
διάβασα σχόλια επί σχολίων και το μόνο που μου κάνει ΑΙΣΧΡΗ εντύπωση είναι ότι ο σπόρος των ναζί και των κολλητών τους ταγματαλητών ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ!
ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ!! μιλάμε για τη χ.α. (ψέμματα οι φούρνοι, σύμφωνα με τον αρχηγό), αλλά και άλλοι να γράφουν σχόλια: ίσως να ήταν βοηθητικοί ναζί, αυτοί που εκτέλεσαν οι ελασίτες!! ή κάποιος άλλος κατηγορούμε τους γερμανούς και αγοραζουμε γερμανικα προϊόντα!!

Γιάννης

Unknown 16 Δεκεμβρίου 2012 στις 8:11:00 μ.μ. EET  

Έξω από το χορό πολλά λεγονται. Δεν εχουμε ζησει τετοιο πολεμο και μακαρι να μη ζησουμε. Θα ηθελα να ρωτησω ομως αν ειμασταν σε καθεστως κατοχης και ειχαν δολοφονηθει αναιτια και εν ψυχρω οι οικογενειες σας αν θα ησαστε τοσο "πολιτισμενοι" σχετικα με τη μεταχειριση αιχμαλωτων κατοχικου στρατου απο ανταρτες;Προσωπικα θα προτιμουσα να μη μαθω ποτε τι θα ημουν ικανος να πραξω υπο τετοιες συνθηκες.Για αυτο ας περιοριστουμε μονο στα θυματα των Καλαβρυτων και να μην προσπαθουμε να δωσουμε εστω και ιχνος συγχωρεσης στους Γερμανους.
Ασχετο.... Την εκπομπη του Σκαι για το ολοκαυτωμα μπηκε στο κοπο να τη δει κανεις???Μια καλη ιδεα του τι σημαινει ολοκαυτωμα και γερμανικος στρατος....

Ανώνυμος 17 Δεκεμβρίου 2012 στις 9:43:00 π.μ. EET  

@Sailor

"Επανέρχομαι: γιατί το ελληνικό κράτος δεν κυνήγησε μεταπολεμικά όλους αυτούς τους υπανθρώπους που διέταξαν αυτές τις σφαγές ; ; ;"

Γιατί το ελληνικό κράτος του 45+ ήταν το ίδιο που συνεργάστηκε με τους γερμανούς ή έτρωγε τον χρυσό στο λονδίνο. ο κλέφτης δεν βγάζει μάτι κλέφτη δεν λέμε;

======================


Σχετικά με τα λοιπά:

Η ανθρωπιά είναι ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ χαρακτηριστικό και αδυναμία της ελληνικής φυλής. Η εκδίκηση δεν είναι, ούτε είναι οι σφαγές.
Το 1942+ οι γερμανοί που διακρίνονται αντίθετα για τις άνω ελληνικές ΑΡΕΤΕΣ είχαν ξεφύγει.

Οι ένοπλες ελληνικές δυνάμεις έκαναν πολύ λίγα. Πολύ πολύ λίγα. Ούτε καν το 1% απο τις τεχνικές του Βλαντ Τσέπες - τεχνικές που άρμοζαν με το παραπάνω σε τέτοια ζώα.

Και όχι δεν υπάρχει δικαιολογία για διαταγή απο ανώτερο. Ο ανώτερος λέει σκότωσε, δεν λέει ξεκοίλιασε με ξιφολόγχη νήπιο
Ο φονιάς, ο βιαστής στην ειρήνη είναι ο ίδιος και στον πόλεμο. Τάδε έφη ο στρατός των ΗΠΑ στο βιετναμ.
Οι τακτικές της καμένης γης, του ολικού πολέμου, της γενοκτονίας ειδικά με την θεωρεία του υπανθρώπου έκαναν τον γερμανικό και ιαπωνικό στρατό να υπερβαίνει εαυτό, σε σημείο αναφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο, γεγονός που είχε να συμβεί απο τις μογγολικές επιδρομές.
Μιλάμε για τεράστιο όνειδος. ΞΕΦΤΙΛΑ και κανιβαλισμός.

Όσο για τους μαλάκες που νομίζουν οτι είναι το ίδιο με τους ναζί γενετικά -άρια φυλή και λοιπές αγγλοσαξονικές παπαριές - να ΤΟΝΙΣΩ τις μηδενικές σφαγές στο δυτικό και αφρικανικό μέτωπο ενάντια στους αγγλοσάξονες που θεωρούσαν ίσους και όμοιους οι ναζί. Ανατολικά και στα βαλκάνια οι Γερμανοί έβλεπαν μυρμήγκια και φέρθηκαν ανάλογα.

Τέσπα το κουράσαμε το θέμα ασχολούμενοι με την υπεράσπιση φονιάδων και όχι με τα αποκεφαλισμένα μωράκια των καραβρύτων.

μηδενιστής.

Υγ εκπρυπτώ συγνώμη για τα γαλλικά αλλά το να πιστεύουμε στις ινδοευρωπαϊκές θεωρίες για την προάσπιση των Τεκτόνων είναι απαράδεκτο.

Αρματιστής 17 Δεκεμβρίου 2012 στις 11:29:00 π.μ. EET  

@ Μηδενιστής

Προσυπογράφω.
Και σε τι άλλαξε το σημερινό Γερμανικό κράτος;
Τι διδάχθηκαν από τα αποτρόπαια εγκλήματα που διέπραξαν τη περίοδο του Β' ΠΠ σε βάρος των κατακτημένων λαών;

Εγώ δεν βλέπω καμιά αλλαγή. Η αλαζονεία, η προβολή της υπεροχής του κυρίαρχου, η ηγεμονική αίσθηση, η τιμωρητική αντιμετώπιση των αδύναμων και απείθαρχων προς τις Γερμανικές διαταγές, η αποκόμιση κέρδους από την ανάγκη των άλλων, νομίζω ότι είναι η κυρίαρχη θέση της ηγεμονεύουσας Γερμανίας.

Δεν ισχυρίζομαι ότι τα παραπάνω χαρακτηρίζουν το σύνολο τους Γερμανικού λαού. Όχι. Αλλά διατρέχουν κάθετα το μεγαλύτερο μέρος της Γερμανικής κοινωνίας και οπωσδήποτε της πολιτικής και οικονομικής ελίτ.

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι για τα εγκλήματα που διεπράχθησαν κατά το Β' ΠΠ από τις Γερμανικές δυνάμεις, υπεύθυνοι είναι το Ναζιστικό κόμμα, οι πραιτοριανοί του και οι διοικητές. Η άποψή μου είναι ότι βεβαίως όλοι αυτοί είχαν τη κυρίαρχη ευθύνη, αλλά το σύνολο συμμετείχε στο έγκλημα χωρίς καμιά αντίδραση. Οι περισσότεροι σώπασαν. Δεν μπορεί μια στρατιωτική μονάδα να συμμετέχει σε μια ομαδική σφαγή αμάχων και να μη αντιδρά απολύτως κανένας. Δυστυχώς ο Γερμανικός στρατός συμμετείχε ως σύνολο στο έγκλημα. Και δυστυχώς τους Ανατολικούς και τους Βαλκάνιους τους αντιμετώπιζαν ως κατώτερα όντα. Δεν νομίζω ότι ανάλογα εγκλήματα στη δυτική Ευρώπη έλαβαν χώρα σε τέτοια έκταση όπως στη Βαλκανική και την Αν. Ευρώπη. Και νομίζω ότι οι Γερμανοί ουδέποτε ζήτησαν αληθινά συγνώμη για αυτά τα ανήκουστα που διέπραξαν. Για τα Καλάβρυτα ζήτησαν συγνώμη το 2000.

Ανώνυμος 17 Δεκεμβρίου 2012 στις 12:03:00 μ.μ. EET  

και στο Δίστομο ήρθαν και γονάτισαν αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα και στο Ισραήλ έχουν πάει στο μνημείο του ολοκαυτώματος! αλλά σου λέει: μέχρις εδώ!! μην παίρνεις και πολύ θάρρος! και συνεχίζουμε με τον οικονομικό πόλεμο και τις ξεφτιλισμένες παροτρύνσεις του "εκ γεννετής" γερμανού με τα σχιστά μάτια: οι έλληνες να δουλεύουν περισσότερο!!! άι σιχτίρ τσογλάνι! που στέλνανε τους πατέρες μας να ξαναφτιάξουν τα ερείπια του reich, γιατί εδώ παραμόνευε ο κομμουνιστικός κίνδυνος!!! ή να καταστρέψουμε βιομ/νίες ΠΙΤΣΟΣ, ΙΖΟΛΑ κ.λπ, για να αγοράζουμε miele και boss ή να ξεπατώσουμε τις ελιές μας και να καλλιεργήσουμε ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ!! (μεγάλε σημίτη!!) και πάει λέγοντας!
σήμερα ο σαμαράς μιλάει για ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Αυτήν θέλουμε και ΟΧΙ ξεπούλημα των ΠΑΝΤΩΝ!! Εκτός κι αν αυτό εννοεί!!

Γιάννης

Ανώνυμος 17 Δεκεμβρίου 2012 στις 12:05:00 μ.μ. EET  

....θεωρίες για την προάσπιση των Τεκτόνων είναι απαράδεκτο.

φίλε μηδενιστή Τεύτονες εννοείς! και ΟΧΙ Τέκτονες των μασονικών στοών!

Γιάννης

Ανώνυμος 17 Δεκεμβρίου 2012 στις 1:39:00 μ.μ. EET  

@γιάννη
δίκιο έχεις. αν γράφω γρήγορα γίνομαι ρόμπα που και που! χααχαχαχα

δυστυχώς το συγνώμη τους είναι ψεύτικο.
ζήτησαν απο το ισραήλ και έστειλαν και υποβρύχια κτλ γιατί απο πίσω είναι η αμερική.
ελλάδα και σερβία συνεχίζουν να τις σκίζουνε με την πρώτη ευκαιρία.
δεν θα συγχωρέσουν στους πρώτους την διάλυση των αυστριακών στον ΑΠΠ ενώ σε μας έχει να κάνει με τεράστια δόση κόμπλεξ (πολιτισμική μικροτσουτσουνίαση).

@Αρματιστή
τίποτα δεν έμαθαν. αλαζονεία. δυστυχώς κράτησε ο πόλεμος λίγο και το βερολίνο δεν γνώρισε πυρηνικές.
σχετικά με μονάδες και λοιπά παραμύθια με SS το 99% των δολοφονιών έγινε απο νορμάλ μονάδες εφέδρων πεζικού. 25ριδες μορφωμένοι με παιδιά. οι ίδιοι διοικητές που στην δύση έτρεχαν στις όπερες του παρισίου έσφαζαν παιδάκια στην ανατολή.
διάβαζα πρόσφατα για το Babi yar και ξέρασα πάνω στην γερμανική δήθεν ανωτερότητα. πόσο ΑΝΩΜΑΛΟΣ πρέπει να είναι ο μέσος γερμανός;;;;
εμείς φταίμε που τρέχουμε να αγοράζουμε καγιέν...

μηδενιστής

Alexandros 17 Δεκεμβρίου 2012 στις 1:55:00 μ.μ. EET  

Να είμαι ειλικρινής δεν το είχα διαβάσει αυτό το θέμα καθόλου, το θεώρησα τετριμμένο, αλλα αποδείχτηκε διαφορετικά. Απορώ με τι καρδια μερικοί δικαιολογούν τέτοια εγκλήματα εκ μέρους των Γερμανών, γιατί δεν είναι ένα και δυο, ακόμα και αν θεωρήσουμε πως η εκτέλεση των αιχμαλώτων είναι όντως ακραία, παρόμοια περιστατικά έλαβαν χωρα και όταν έγιναν εκτελέσεις η όταν έγιναν μάχες, άρα οι Γερμανοί δεν σόμπονταν τίποτα, απλώς εξόντωναν τον άμαχο πληθυσμό, κάτι που είχαν αρχίσει να το κάνουν όχι μονο με σφαίρες αλλα και με αλλα μέσα άλλωστε, όπως η πεινα και ο λοιμός!

Τώρα όσον αφορά τον εμφύλιο έχω κουραστεί να ακούω τα ίδια και τα ίδια και πραγματικά απορώ πως μερικοί δικαιώνουν τα αποτρόπαια εγκλήματα του ΕΛΑΣ, όταν στο ΕΛΑΣ είδαν πως οι Γερμανοί θα χάσουν έτσι κι αλλιώς σταμάτησαν να πολεμούν τους Γερμανούς, έτσι απλά και αμέσως ο στόχος τους ήταν τα ανταρτικα που είχαν διαφορετικές απόψεις, γιατί τους θεωρούσαν ως τους μοναδικούς, που θα μπορούσαν να προβάλλουν αντίσταση στο σκοπό τους, που δεν ήταν άλλος από την υποταγή στο Soviet. Γιατί το αρνείστε αυτό μερικοί δεν καταλαβαίνω μα και οι ίδιοι το έχουν πει. Ο αρχηγός του Ελας στην Ηπείρου έχει παραδεχτεί πως επιτέθηκε στον "εδες" και δεν ήξερε το γιατί, αλλα υπάκουσε στις εντολές! Τον Ψαρό τον πήραν και τον δολοφόνησαν με το πρόσχημα να πάει να διαπραγματευτούν. Γιατί δικαιολογείται αυτά τα εγκλήματα?

Επίσης, κατηγορείται όλοι γενικώς οι κουμμουνιστές οι ταγματασφαλίτες. Πως μπορεί κάποιος να κρίνει τον απλό πολεμιστή, άτακτο μάλιστα, τον οποιο στρατολόγησαν κάποιες ηγεσίες για να πολεμήσει για κάτι που δεν γνώριζε, ειδικά όσον αφορά τον ΕΛΑΣ, γιατί είμαι σίγουρος πως αν ήξεραν τι εστί σοβιετική ένωση οι περισσότεροι θα έφευγαν από τον ΕΛΑΣ. Αυτοί που πήγαν στα τάγματα ασφαλειας πήγαν γιατί φοβήθηκαν τον Κουμμουνισμό, κακώς συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς ορισμένες φορες, αλλα ήξεραν πως οι Γερμανοί χάνουν τον πόλεμο, ήταν κοινό μυστικό και το 1943 οι αντάρτες δεν πολεμούσαν τους Γερμανούς!

Εγώ προσωπικά δεν είχα παππου ούτε στα τάγματα ασφαλειας ούτε στον ΕΛΑΣ, ο ένας παππούς μου πολέμησε στην Albania και όταν επέστρεψε δεν πήγε με τους αντάρτες γιατί κατάλαβε ότι ήταν κουμμουνιστές και δεν συμφωνούσε αλλα δεν πήγε και με τα τάγματα γιατί δεν μπορούσε να σκοτώσει Έλληνα. Ο άλλος παππούς μου ακολούθησε τον Ζερβά γιατί ήταν αξιωματικός και παρα το ότι ο παππούς μου ήταν μάλλον βασιλόφρων αλλα ίσως έπαιξε ρολο το ότι ήταν και Ηπειρώτης και εκεί ο Τζέβας επικράτησε έναντι του ΕΛΑΣ.

Με όλα αυτά θέλω να πω πως η μεγάλη πλειοψηφία τόσο των ταγματασφαλιτών όσο και των ΕΛΑΣΙΤΩΝ, νομίζω πως παγιδεύτηκε από τη "ριτοτικη" των ηγεσιών και απλώς ακολούθησε εντολές.

Εγώ ας πούμε δεν καταλαβαίνω γιατί ο Βελουχιώτης αρνήθηκε να παραδώσει τα όπλα του για να σχηματιστεί ο στρατός! Εγώ όπως αντιλαμβάνομαι τα πράγματα, ότι μια εθνική αντίσταση έχει αίσιο τέλος, οι αντιστασιακές ομάδες οφείλουν να παραδώσουν τον οπλισμό τους ώστε να εξοπλιστεί ένας νέος εθνικός στρατός, στον οποιο μπορούν και αυτοί να συμμετέχουν, δεν είναι έτσι? Υπό ποια σημαία πολέμησε ο ΕΛΑΣ στον εμφύλιο? Εδώ είναι το κύριο ερώτημα.

Προσωπικά όσο με προσβάλλει η σημαία με τη sbastigga άλλο τόσο με προσβάλλει η σημαία με το σφυροδρέπανο!

Δυστυχώς, θα πρέπει να πω πως ακόμα και αυτό το θέμα της σφαγής των Καλαβρύτων, της κατάπτυστης σφαγής, η οποια ήταν αναίτια, δεν μπορούμε να εξισώνουμε την εκτέλεση πολεμιστών και αμαχων, είναι τρομερό πράγμα δηλαδή, είναι ολοφάνερο πως να το κάνουμε δηλαδή, είναι αξίωμα, την "μετατεψαμε" σε εσωτερική διαμάχη. Είναι κρίμα παραγματικά, μονο αυτό!

Κάτι τελευταίο, ο διαχωρισμός μεταξύ Γερμανών και NAZI έχει επιχειρηθεί από τους Γερμανούς, για να αλαφρύνουν κάπως τις αμαρτίες τους, πόσοι υποστήριζαν ενεργά τον Hitler όμως? Μήπως μπορεί κάποιος να απαντήσει? Στο 90% των περιπτώσεων τα εγκλήματα διaπρατονταν και από τα SS και από την Wermacht ταυτόχρονα, ίσως μοναδική εξαίρεση o Romel

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 17 Δεκεμβρίου 2012 στις 4:31:00 μ.μ. EET  

Αλέξανδρε κάτσε να διαβάσεις σοβαρά για τον εμφύλιο και μη γράφεις ο,τι να'ναι. Αν δεν το ξέρεις το θέμα σε βάθος μην το θίγεις. Και δυστυχώς δεν το ξέρεις και απλώς βγάζεις στείρο αντικομουνισμό. Θέλει πολύ διάβασμα ο εμφύλιος και πάλι, μετά από τόσα χρόνια και τόσα βιβλία και από τις δυο πλευρές, πολλές φορές λέω ότι είμαι ακόμη στην αρχή. Δεν συνεχίζω για να μη γίνει εδώ καφενείο, όπως σωστά το έθεσε το εν κρυπτώ.

Αρματιστής 17 Δεκεμβρίου 2012 στις 4:43:00 μ.μ. EET  

@ Μηδενιστής

Έχω πάει στο Μπάμπι Γιαρ. Μονό υπάνθρωποι μπορούνε να εκτελέσουν ένα τόσο τρομαχτικών διαστάσεων έγκλημα. Πρέπει να είσαι εντελώς σαλεμένος ή άτομο χωρίς συναισθήματα για να συμμετάσχεις στην εξόντωση 100.000 και πλέον ανθρώπων μέσα σε λίγες μέρες. Επειδή έχω ζήσει μικρός και στη Κεφαλλονιά, είχα περάσει αρκετές φορές και από τη περιοχή κοντά στις καταβόθρες του Αργοστολίου στην οποία θανατώθηκε ένα μέρος της Μεραρχίας Acqui. Τη σφαγή την εκτέλεσαν οι άνδρες μιας ορεινής μεραρχίας της Βέρμαχτ. Αφού είχαν συμμετάσχει προηγουμένως σε όργιο αίματος στο Ανατολικό Μέτωπο. Όχι SS.

Σχετικά με τα Καγιέν. Μόνο αν είσαι περιπεπλεγμένος... Ασφαλώς όχι εγώ. Ιταλία, Γαλία, Σουηδία. Με κανένα τρόπο Γερμανία... ειδικά τέτοια εποχή.

Alexandros 18 Δεκεμβρίου 2012 στις 12:27:00 μ.μ. EET  

Καταρχάς το ότι πρέπει να διαβάσω πολύ για τον εμφύλιο είναι σίγουρο, επίσης πιστεύω ότι όσο και αν διαβάσω θα είναι απολύτως αδύνατο να αποδώσω δίκαιο στον έναν η τον άλλο, γιατί κατά την άποψη όσοι οδήγησαν τη χωρα στον εμφύλιο και από τις δυο πλευρές είναι απαράδεκτοι και συνυπεύθυνοι.

Εγώ θέλω να κάνω συζήτηση και το enkripto έχει μια χαρά διαχειριστές οποτε αν αποφασιστεί να γίνει σοβαρή συζήτηση για τον εμφύλιο, νομίζω μια χαρά θα πάει.

Επίσης, είμαι αντικουμμουνιστής και μάλιστα πολύ σφοδρός αντικουμμουνιστής όπως είμαι και σφοδρός αντιναζιστής, το ίδιο σφοδρός! Για μένα ο δρόμος είναι ένας και αυτός είναι ο πιο δύσκολος από όλους, η δημοκρατία.

Ανώνυμος 19 Δεκεμβρίου 2012 στις 5:18:00 μ.μ. EET  

τι έχεις Γιάννη μου ;;;; μα τι είχα πάντα ;;;; ........ διαφωνία και ανένδοτη περιχαράκωση επί θέσεων ή και εμπειριών που με προσδιορίζουν ......... δεν θέλω να ακούσω τον άλλο διότι είναι – δεξιός – αριστερός – κεντρώος, ή ότι άλλο επινοήσει η δαιμόνια ανθρώπινη διάνοια ...... με ή χωρείς να συμβαδίζω λογικά με τα γεγονότα .... αυτά δηλαδή τα στοιχεία που προσδιορίζουν τελικά τα αποτελέσματα της όποιας επιλογής ..... στην Ελλάδα πρέπει να καταργήσουμε τα μαθήματα κοινωνικών σπουδών, σε όλες τις τάξεις υποχρεωτικής εκπαίδευσης και να διδάσκουμε μόνο την εγκληματολογία (τις βασικές δηλαδή αρχές), μαζί και τις βασικές αρχές του Δικαίου .....
πρέπει να παραδεχτώ τους Αγγλοσάξονες, διότι έθεσαν τις αρχές της σύγχρονης εγκληματολογίας και όχι τα φληναφήματα του Δαρβίνου ..... διότι συγκέντρωσαν και έθεσαν καθαρά, την μέθοδο του να βρεις την αλήθεια μέσα απο άπειρους παράγοντες ..... ίσως η ποιο λογικά συντεταγμένη επιστήμη μετά τα μαθηματικά .... δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ως βάση της έχει τα μαθηματικά ......

πρώτον .... οι τακτικοί στρατοί όπου τα μαχόμενο μέτωπα είναι διακριτά και όχι σε κατάσταση ήττας, έχουν την υποχρέωση να συγκεντρώνουν τους αντιπάλους αιχμαλώτους ή αυτούς που υποχωρούν απο την μάχη και να τους αντιμετωπίζουν με τις αρχές της συνθήκης της Γενεύης περί αιχμαλώτου ..... οι άτακτες ανταρκτικές ομάδες, μιας κατακτημένης χώρας δεν μπορούν πρακτικά να συγκεντρώσουν αιχμαλώτους .... δεν έχουν και δεν μπορούν να δημιουργήσουν χώρους συγκέντρωσης αυτών των αιχμαλώτων πρακτικά ..... άλλωστε ως μια μόνιμα καταδιωκόμενη αντιστασιακή ομάδα (έναντι του κατακτητή και συνεργατών του), δεν ενεργεί ποτέ με γνώμονα την αιχμαλωσίας του αντιπάλου, αλλά μόνο με σκοπό να επιφέρει το δυνατόν μεγαλύτερες απώλειες έναντι του ανθρώπινου ή υλικοτεχνικού πλεονεκτήματος του καταπιεστή ........

δεύτερον ..... οι τακτικοί και μη στρατοί ή ένοπλες αντάρτικες ομάδες, δεν στοχοποιούν και γενικά δεν ταλαιπωρούν, άμαχο και εν δυνάμει άοπλο πληθυσμό, τέτοιο που να μην μπορεί να επιφέρει σημαντικές απώλειες ,με ιδία μέσα ώστε να θεωρηθεί πολιτοφυλακή ...... διαφορετικά διαπράττει εγκλήματα κατά του ¨ανθρώπου¨, κατά της ¨ανθρωπότητας¨ .... βλέπε την σφαγή στα Καλάβρυτα (ή και τις τόσες άλλες) όπου κτηνωδώς αφανίστηκε άμαχος - άοπλος πληθυσμός, ανίκανος να αμυνθεί ακόμη και κατά το ελάχιστο έναντι του εχθρικού τακτικού στρατιωτικού σχηματισμού του καταπιεστή .....

γενικά δεν θα δω ποτέ τους σκύλους του Ναζιστικού Γερμανικού καθεστώτος, με την όποια ευνοϊκή προοπτική ..... διότι επιτέθηκαν στο Έθνος μου πισώπλατα και μόνο με γνώμονα να με αιφνιδιάσουν και να διασπάσουν την άμυνά μου, ενώ έδιωχνα τους υπερφίαλους συμμάχους τους (βλέπε λοφιοφόρους Ιταλούς) απο την απόπειρα τους να με καταπνίξουν στρατιωτικά ..... ενώ έπεσαν τα μέτωπα επί του Μπέλες, μετά απο περικύκλωση των αμυνομένων Ελληνικών τμημάτων, με τέχνασμα ξεγέλασαν τους αμυνόμενους ώστε να παραδοθούν, εγγυόμενοι δήθεν την ακεραιότητά τους μετά την παράδοση, πράγμα που δεν τήρησαν ..... αποδείξει αυτού η δολοφονία του έφεδρου Λοχία Ίτσιου στο πολυβολείο Π8 απο τον Ταξ/ρχο Shorner (όπως πολύ ορθά τονίζει ο κύριος Αρματιστής), αμέσως μετά την παράδοσή του σύμφωνα με τις καταθέσεις των τεσσάρων στρατιωτών που είχε στο εν λόγω πολυβολείο και παρέμειναν μέχρι εξαντλήσεως πυρομαχικών .... δεν υπήρχε πουθενά ιπποτική συμπεριφορά των σκύλων, των Ναζιστικών Γερμανικών στρατιωτικών μονάδων ή των διοικητών αυτών, όπως παραπλανητικά διαδίδεται εδώ και χρόνια, έναντι των Ελλήνων αμυνόμενων επι της αμυντικής γραμμής Μεταξά, πλην μιας όπου βρέθηκε ένας Έλληνας Αξιωματικός έναντι ενός Ναζιστή Γερμανού να παραδίδεται (τα ονόματα είναι γνωστά) ...... κατά τα άλλα μπερδεύουμε την υποχώρηση των Ελληνικών δυνάμεων απο το μέτωπο της Ηπείρου, απο όπου έφευγαν ένοπλοι διότι δεν υπήρχε κανείς να τους αφοπλίσει τους Έλληνες μαχητές και αφοπλίζονταν νοτιότερα (ο παππούς μου παρέδωσε υποχωρώντας κάπου βόρεια της Σιάτιστας, μακελεμένος υποχωρούσε με άλλους απο τα Γρεβενά όπου τον βρήκε η γιαγιά μου, στο αναμενόμενο ολιγάριθμο Γερμανικό μπλόκο) ...... συνέχεια -

Ανώνυμος 19 Δεκεμβρίου 2012 στις 5:19:00 μ.μ. EET  

μα τι να κάνουν τα κτήνη αυτά, των αδίστακτων Ναζιστικών Γερμανικών ορδών ;;;;; να πουν ότι δεν βλέπουμε με καμία συμπάθεια στους Έλληνες ένοπλους μαχητές που κατέβαιναν απο την Βόρειο Ήπειρο, ενώ αυτοί είναι ακόμη ελαφρώς ένοπλοι ;;;;;; έτσι για λόγους τακτικής τα κτήνη των Γερμανικών ορδών, υποχρεώθηκαν να επιτρέψουν τους Έλληνες να υποχωρήσουν απο το μέτωπο της Ηπείρου όπου ξεκοίλιαζαν τους συμμάχους τους, να επιστρέψουν ένστολοι και ένοπλοι ..... ώστε να μπορέσουν να τους αφοπλίσουν αμαχητί .......

ακολούθησε βέβαια μια πείνα και προμελετημένη εξόντωση του πληθυσμού (δια της υποβιταμίνωσης του Ελληνικού πληθυσμού, δεν είναι τυχαίο ότι αυτοί απο την γενιά που έζησαν στην κατοχή πάσχουν απο ραχίτιδα, λόγω έλλειψης ασβεστίου), που παρόμοιά της δεν είχε δει η Ελλάς απο την υποχώρηση των άλλων κτηνανθρώπων τούρκων .....

γενικά λυπάμαι που κάποιοι έστω και λόγω παραπληροφόρησης, αγνοούν τα εγκλήματα αυτών των κτηνωδών υποκειμένων (βλέπε τακτικά τμήματα των Γερμανών Ναζιστών) έναντι των παππούδων και γενικότερα των αδελφών τους .... δεν δικαιολογείτε διαφορετικά, οι δωσίλογοι που απλά ως γνωστών δεν τιμωρήθηκαν ποτέ, επέτυχαν να πείσουν την Ελληνική κοινωνία ότι αυτά τα κτήνη των Γερμανικών Ναζιστικών Ταξιαρχιών μας αντιμετώπισαν ιπποτικά ...... πράγμα που είναι μέγα λάθος ..... αναλογικά η Ελλάς έδωσε τους ίδιες απώλειες έναντι των Σοβιετικών ...............

κλείνοντας θέλω να πω ότι μακάρι να με έβαζε ο Μεγαλοδύναμος μαζί με τον Ίτσιο στο Π8, με άλλα 34.000 πυρομαχικά .... να στέλνω φέρετρα στο Βερολίνο .... να βάζω τις μάνες τους και τις αδελφές τους να κλαίνε, στα μαύρα σαν τα κοράκια ........ δεν θα μπω στο θέμα ΕΑΜ - ΕΛΑΣ ή ΕΔΕΣ, όχι διότι είχα δώσει ήδη πολλά σαν Ελλάς ......

αυτά και να με συμπαθάτε .... προσπάθησα να τα πω με αγάπη για τα αδέλφια μου .......

GEODETIS …....

Ανώνυμος 27 Δεκεμβρίου 2012 στις 4:31:00 μ.μ. EET  

"Όσο για τους μαλάκες που νομίζουν οτι είναι το ίδιο με τους ναζί γενετικά -άρια φυλή και λοιπές αγγλοσαξονικές παπαριές - να ΤΟΝΙΣΩ τις μηδενικές σφαγές στο δυτικό και αφρικανικό μέτωπο ενάντια στους αγγλοσάξονες που θεωρούσαν ίσους και όμοιους οι ναζί. Ανατολικά και στα βαλκάνια οι Γερμανοί έβλεπαν μυρμήγκια και φέρθηκαν ανάλογα."

Μηδενιστή παρά τις υπερβολές σου, συνήθως λες τα πράγματα ως έχουν.
Εδώ ξέφυγες.

Οι Γερμανοί και ιδίως οι ναζί είχαν εμποτιστεί με το ΜΙΣΟΣ ενάντια στους ιδεολογικους τους αντιπάλους, τους κομμουνιστές τους οποίους περιφρονητικά αναφέραν ως μπολσεβίκους. Και μία περιφρόνιση σε ότι σλαβικής προέλευσης κι εθνικότητας, δηλαδή στον ρωσσικό πληθυσμό και στην πλειοψηφία των βαλκανικών... Ως εδώ καλά τα λες.

Οι σημερινοί νεοναζί (και λιγότερο οι "απλοί" φιλοναζιστές) ακόμη και τώρα τους έλληνες αριστερούς τους αποκαλούν συχνά "μπολσεβίκους".

Οι δυτικοί είχαν αντιστασιακούς πατριώτες αλλά ανίσχυρη κομμουνιστική επίδραση. Δεν ήταν δηλαδή ιδεολογικοί εχθροί.
Εδώ η ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ αντιστασιακή δραση και ο φανατισμός με τον οποίο μάχονταν οι έλληνες στρατιώτες αρχικά και αντάρτες αργότερα τους γερμανούς τους έκανε να αφηνιάσουν... και ειδικά τα Waffen SS που στο ελληνικό μέτωπο ήταν συγκριτικά πολλοί περισσότεροι ποσοστιαία και ποιοτικά από τα υπόλοιπα μέτωπα.
Χαρακτηριστικά μπορεί να σκεφτεί κανείς ότι στην Ελλάδα μπουκάρανε με την Leibstandarte Adolf Hitler ...την προσωπική φρουρα του φύρερ τους που μετατράπηκε σε μηχανοκίνητη μονάδα κρούσης. Δηλαδή τους πιο φανατικους ναζί από τους ναζί!

Περίμενε κανείς από τον ένοπλο κομματικό μηχανισμό και πραιτωριανούς του Hitler καμία επιήκεια? Οχι βέβαια...
Ειδικά από την στιγμή που ο θαυμασμός για τους προγόνους των ελλήνων μετατράπηκε σε αμηχανία για τον αμετανόητο αντιφασιστικό τους αγώνα και μετέπειτα εκνευρισμό...

Υποθέτω με κάποια βεβαιότητα πως ΑΝ ΔΕΝ υπήρχε η έντονη κομμουνιστική απόχρωση στον πυρήνα των επιδιώξεων του ΕΑΜ, τα εγκλήματα θα ήταν όχι απαραίτητα λιγότερα αλλα τουλάχιστον λιγότερο βάναυσα. Οι εκτελέσεις ...πιο "ανθρώπινες", χωρίς τις βαναυσότητες που γίναν.

Ας θυμηθούμε πως ο Αδόλφος ανάγκασε τους στρατηγούς του σε στρατηγικά και τακτικά σφάλματα λόγω της εμμονής του με την ιδεολογική φύση του "αγώνα" του.

Σκουρτσος.

Ανώνυμος 28 Ιουλίου 2013 στις 2:33:00 μ.μ. EEST  

Ο ΠΑΤΕΡΑς ΜΟΥ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕ ΣΤΟΝ ΕΛΑΣ , Η ΤΥΧΗ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΑΙΧΜΑΛΩΤΩΝ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΙΧΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΕΠΑΦΗ ΗΤΑΝ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΦΡΙΚΤΗ, ΑΛΛΑ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΖΙ ΗΤΑΝ ΑΠΕΙΡΩΣ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP