Μια ρηξικέλευθη πρόταση για την θητεία..

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Απρόσμενο σύμμαχο στην προσπάθεια κατάργησης της στρατιωτικής θητείας απέκτησε η Τρόικα!

Πρόκειται για τον πρώην Γενικό Διευθυντή Εξοπλισμών Ευάγγελο Βασιλάκο, ο οποίος άφησε ανεξίτηλη την προσωπική του σφραγίδα στον ευαίσθητο χώρο της Εθνικής Άμυνας.. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Realnews, "ο πρώην γενικός διευθυντής εξοπλιστικών προγραμμάτων, με την πλούσια πείρα του σε θέματα εθνικής άμυνας (...) καταθέσε τις δικές του προτάσεις για τον εξορθολογισμό των αμυντικών δαπανών".  Σε ότι αφορά την υποχρεωτική στράτευση, η πρόταση του  κ.Βασιλάκου συνοψίζεται στο εξής:
Ας την καταργήσουμε εντελώς....για να διαπιστωθεί το πραγματικό κόστος των Ενόπλων Δυνάμεων! Μια σατανικά ιδιοφυής πρόταση!

Στην συνέντευξη που παραχώρησε ο πρώην διευθυντής ΓΔΑΕΕ (δηλαδή ο κύριος υπεύθυνος για την υλοποίηση της εξοπλιστικής πολιτικής του ΥΕΘΑ, ένα εξαιρετικά κρίσιμο πόστο) δυστυχώς δεν εξήγησε το σκεπτικό του. Μοιραία, έρχεται στο μυαλό μας το αμίμητο  «ε, δεν θα γίνει δα και πόλεμος», το οποίο εκτοξεύθηκε εναντίον του πρώην Α/ΓΕΕΘΑ Γράψα, όταν ο τελευταίος επισήμανε την κρισιμότητα του προγράμματος απόκτησης πυρομαχικών 120mm.

Να θυμήσουμε ότι ως αποτέλεσμα των χειρισμών Βασιλάκου, μια επένδυση ύψους 1,7 δισ ευρώ από πλευράς Ελληνικού Δημοσίου απαξιώθηκε επί  σειρά ετών, αποστερώντας τους τεθωρακισμένους σχηματισμούς του ΕΣ από ένα πολύτιμο όπλο. Με ότι αυτό συνεπάγεται.

Φυσικά το φιάσκο των πυρομαχικών αρμάτων δεν αποτελεί την μοναδική "επιτυχία" του πρώην γενικού διεθυντή. Η πλημελής λειτουργία της ΓΔΑΕΕ κατά την διάρκεια της θητείας του, προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στον ομαλό εφοδιασμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Η αμυντική βιομηχανία αγνοήθηκε συστηματικά και οι χειρισμοί σε συγκεκριμένα προγράμματα (πχ παρεμβολείς SONAK) προκάλεσαν δυσμενείς για το Ελληνικό Δημόσιο συνέπειες.

Ευτυχώς η θητεία του κ.Βασιλάκου έληξε τον Οκτώβρη του 2010, πριν προλάβει να "ευεργετήσει" περαιτέρω τον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων με προτάσεις σαν την παραπάνω. Για όσους αναρωτιούνται πώς κατέληξε στο τιμόνι της ΓΔΑΕΕ, να τονίσουμε ότι υπήρξε μια καθαρά πολιτική επιλογή του πρώην ΥΕΘΑ, και νυν πρόεδρου του Κοινοβουλίου, Ευάγγελου Μειμαράκη.

ΥΓ : Ειρήσθω εν παρόδω, φανατικός οπαδός του δόγματος της καφετζούς υπήρξε και ο πρώην ΥΕΘΑ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος κατα την διάρκεια συνεδρίασης της διακομματικής επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών είχε δηλώσει ότι «δεν πρέπει να περιμένουμε γενικευμένο πόλεμο ούτε και να προετοιμαζόμαστε για αυτόν»

Kαι μετά απορούμε γιατί αποθρασύνονται οι γείτονες..

16 σχόλια:

Ανώνυμος 3 Δεκεμβρίου 2012 στις 9:15:00 μ.μ. EET  

Απορία.....μιας και είναι ΠΡΩΗΝ....τι ενεργό ρόλο μπορεί να έχει αυτή η φάτσα πλέον και τι βαρύτητα μπορεί να έχει η γνώμη του??
Μήπως είτε αυτός μιλάει, είτε η μάνα μου απειλούμαστε το ίδιο?? Ας λέει ότι π@π@ριά θέλει και ας τον αγνοούμε επιδεικτικά.....

Ανώνυμος 3 Δεκεμβρίου 2012 στις 9:21:00 μ.μ. EET  

#@%@#%!@ σε θέσεις κλειδιά.Τυχαία επιλογή η όχι?Και αν γίνει τελικά πόλεμος οι βολεψάκηδες καραγκιόζηδες που χάραξαν την πολιτική στον χώρο της εθνικής άμυνας τι επίπτωση θα έχουν?Αυτοί καμία.Εμείς όμως?Προτείνω να ξαναγυρίσουμε στα Ενφιλντ.Τι να τα κάνουμε τα G-3 και τα M-16,τα leopard 2 και τα F-16.Αφού το φλυτζάνι το λέει καθαρά.ΔΕΝ επαναλαμβάνω ΔΕΝ θα γίνει πόλεμος.Τα νέα αποβατικά και τις milgem οι τούρκοι τα έχουν για τους κούρδους.Τα leorard και τα M60 τα έχουν για αγροτικές εργασίες ενώ για αεραθλητισμό αγοράζουν και το F-35.*!%&@%^...

Ανώνυμος 3 Δεκεμβρίου 2012 στις 9:37:00 μ.μ. EET  

Ίσως ο μόνος που υπηρέτησε σε αυτή τη θέση και δεν ήταν διεφθαρμένος. Κατά τα άλλα, εξανίσταστε όταν βγαίνουν στην επιφάνεια τα έργα και οι ημέρες του Άκη και του Γιάννου. Δυστυχώς έχετε καταντήσει εργοστάσιο λάσπης.

Αναδελφος 3 Δεκεμβρίου 2012 στις 9:49:00 μ.μ. EET  

Αν οι δηλωσεις των εν λογω "υπευθυνων" που δημοσιευετε ειναι αληθινες, τοτε εχουμε κανει "χαρακιρι".

Ανώνυμος 3 Δεκεμβρίου 2012 στις 10:04:00 μ.μ. EET  

καλα ολα τα συστηματα

εχουμε s 300,patriot..οι τουρκοι εχουν mlrs εμεις το ιδιο,τα καλυτερα τανκς και οι δυο
γενικα και οι δυο χωρες ειναι εξοπλισμενες αρκετα καλα

αλλα

τα πυρομαχικα που εχει καθε χωρα για ποσες μερες φτανουν?
φτανουν για 2μερες πολεμου η ουτε?


εδω λοιπον για μενα ο στοχος της Ελλαδας θα πρεπει να ειναι αναπτυξη δικων μας πυραυλων

το να κατσεις να φτιαξεις τανκς οπως πχ η Τουρκια ειναι ηλιθιο
θα πεταξουν δις για ενα τανκς Κορεατικο της πλακας ενω εμεις θα παρουμε τσαμπα (αμα εχουμε τα @@) καλυτερα τανκς

επισης μεχρι να φτασεις τα δυτικα και ρωσικα συστηματα θες χρονια

ας φτιαχνουμε δικους μας πυραυλους για καθε συστημα που παιρνουμε και δεν φοβαμαι τιποτα


φανταζεστε ενα πολεμο οπου τα τανκς ξεμενουν απο πυρομαχικα η βαρανε ληγμενα?αστεια πραγματα θα ελεγα

Οδυσσέας 3 Δεκεμβρίου 2012 στις 10:11:00 μ.μ. EET  

@ Ανώνυμο 9.37:

Δηλαδή επειδή κάποιος δεν ήταν διεφθαρμένος (ας το δεχτούμε μια που δεν έχει ακουστεί κάτι) σημαίνει ότι έκανε καλά τη δουλειά του; Το ότι έμειναν τα άρματα τόσα χρόνια χωρίς πυρομαχικά δεν τον βαρύνει; Το ότι έγινε άθλιος χειρισμός της σύμβασης των υποβρυχίων και ακόμα να τα παραλάβει το ΠΝ, δεν τον βαρύνει; Τελικά σε αυτή τη χώρα δεν υπάρχει ένας υπεύθυνος που να είναι ΚΑΙ έντιμος ΚΑΙ ικανός;

Και σε προκαλώ να γράψεις συγκεκριμένα τι από όσα έχουμε γράψει εδώ ή αλλού είναι λάσπη.

Ανώνυμος 3 Δεκεμβρίου 2012 στις 11:05:00 μ.μ. EET  

απο μία συνέντευξή κρατήθηκε η συγκεκριμένη φράση η οποία εμένα μου φαίνεται ειρωνική. Θα μπορούσαμε να έχουμε κάποιο σύνδεσμο με ολόκληρη την συνέντευξη?

Ανώνυμος 3 Δεκεμβρίου 2012 στις 11:10:00 μ.μ. EET  

που διάβασες εσύ για συνέντευξη; στην διακομματική επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών γράφει ότι ειπώθηκε

αν θυμάμαι καλά, είπε ότι θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για σημειακή κρίση και όχι γενικευμένο πόλεμο, και ότι όποιος διαφωνεί τότε στην ουσία αμφισβητεί το σύνολο των διεθνών σχέσεων και συμμαχιών της χώρας αλλά και τους διεθνείς οργανισμούς..

δεν μας είπε βέβαια τι θα γίνει άν οι πασάδες δεν ζητήσουν την άδεια του και αποφασίσουν να κλιμακώσουν

Ανώνυμος 4 Δεκεμβρίου 2012 στις 1:44:00 π.μ. EET  

Ανώνυμος
3 Δεκεμβρίου 2012 10:04:00 μ.μ. EET
Επειδή αναφέθηκες στο θέμα των πυρομαχικών και των καυσίμων που διαθέτουν οι δύο χώρες, και επειδή είναι αυτό είναι ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΟ θέμα που με έχει απασχολήσει και εμένα, η μοναδική ανοικτή πηγή για το θέμα ήταν το βιβλίο των Ντόκου-Πρωτονοτάριου Τουρκική Στρατιωτική Ισχύς: Πρόκληση για την Ελληνική Ασφάλεια, στο οποίο γίνεται αναφορά ότι η Ελλάδα διαθέτει καύσιμα και πυρομαχικά για 15 μέρες επιχειρήσεων και η Τουρκία για 30 (για την Τουρκία δεν ενθυμούμαι αν το νούμερο είναι ακριβές, αλλά σίγουρα διαθέτουν μεγαλύτερα αποθέματα).
Το θέμα είναι κρίσιμο, και δεν βλέπω να γίνεται ΠΟΥΘΕΝΑ αναφορά σ' αυτό, την στιγμή που οι περισσότεροι αναλίσκονται στο να μετράνε αεροπλάνα-τανκ-πλοία...
Sailor

Ανώνυμος 4 Δεκεμβρίου 2012 στις 5:49:00 π.μ. EET  

Άμα κάποιοι ,,σύμμαχοι,, ήθελαν να γίνει πόλεμος με την τουρκία θα είχε γίνει ο ΠΟΛΕΜΟΣ εδώ και χρόνια.
Οπότε κάτι ήξερε ο Βασιλάκος που είπε τότε ,,σιγά μην γίνει πόλεμος...,,
Δεν συμφέρει τους δυτικούς να γίνει πόλεμος μεταξύ 2 ΝΑΤΟικών χωρών. Αυτό που συμφέρει είναι να τρώγονται οι δύο τριτοκοσμικοί σύμμαχοι τους για να μας έχουν μία ζωή πελάτες για τα όπλα τους.
Και 1000 F-16, 100 φρεγάτες, 5000 Λέοπαρντ κτλ να έχουμε μην νομίζει κανείς πως θα υπάρξουν πολιτικοί που θα αποφασίσουν να τα χρησιμοποιήσουν σε μάχη. Κανείς τους δεν θα θέλει να μείνει στην ιστορία πως επί πρωθυπουργίας του ή υπουργείας του οδήγησε την Ελλάδα σε πόλεμο. Και με τα παραπάνω όπλα πάλι οι τούρκοι θα πετύχουν αυτό που θέλουν με το να αποβιβάσουν κάτω από την μύτη μας μερικούς καταδρομείς τους σε βραχονησίδα μας. Ο τούρκος κοιτάει να πάρει αυτό που θέλει χωρίς να χρειαστεί να μας πολεμήσει. ΑΝΑΙΜΑΚΤΑ !!! Εμείς και τον στρατό της Κίνας, Αμερικής και Ρωσίας να έχουμε θα παρακαλάμε να πάρει την σημαία ο αέρας, θα πρέπει να μετρήσουμε το αίμα των παιδιών (και ψηφοφόρων) που θα χαθούν αν πάμε σε πόλεμο, κτλ...

Σε ότι αφορά τις προμήθειες των Ε.Δ ο Βασιλάκος ήταν τίμιος. ΔΕΝ ήταν υποχρεωμένος να έχει παρτίδες με τον κάθε οπλά, έλληνα και ξένο. Για τα πυρομαχικά των Λέο οι γερμανοί δεν ήθελαν να μας δώσουν συμπαραγωγή, για τις φρεγάτες τους το 2005 πίεζαν φορτικά να πάρουν την δουλειά. Κτλ για άλλους.... Για έλληνα προμηθευτή στρατιωτικού ιματισμού ξέρω ότι μίλησε άσχημα σε υφυπουργό μέσα στο υπουργείο γιατί ο δεύτερος του είπε πως ,,δεν γίνεται να τρως για μία ζωή,,. Ο προμηθευτής είχε την εντύπωση πως ο στρατός έπρεπε για πάντα να προμηθεύεται την πραμάτεια του.
ΌΧΙ. Ξένοι και έλληνες προμηθευτές δεν πρέπει να μας ,,μαδάνε,, όποτε θέλουν.
Όσοι καταδικάζουν την θητεία του Βασιλάκου άμα ήταν στην θέση του και έβλεπαν από πρώτο χέρι τι γίνεται στην τελική θα του έλεγαν μπράβο. Εξαρούνται οι μιζαδόροι, οι άσχετοι με την άμυνα, οι ξερόλες, κτλ κατηγορίες νεο-ελλήνων τελειωμένων....

Ανώνυμος 4 Δεκεμβρίου 2012 στις 6:04:00 π.μ. EET  

Ο νομος του Μερφι λεει: "οτι ειναι δυνατο να παει στραβα, αργα ή γρηγορα θα παει..."

Με αλλα λογια εαν ειναι δυνατο να γινει γενικευμενος πολεμος μεταξυ Ελλαδας και Τουρκιας, αργα ή γρηγορα θα γινει...

Δεν γνωριζω τι πιθανοτητες υπαρχουν να συμβει αυτο αλλα ξερουμε οτι ειναι δυνατο.

Και επειδη ειναι δυνατος ενας γενικευμενος πολεμος πρεπει να ειμαστε ετοιμοι. Για να μην την πατησουμε με οπως αλλες καφετζουδες... "Οι Γερμανοι θα κολλησουν στις Αρδενες" (Καφετζουδες Γαλλικου γενικου επιτελειου το 1940). "Οι Γερμανοι δεν προκειται να μας επιτεθουν και οι Αγγλοι μας τα λενε για να μας εμπλεξουν στον πολεμο" (Καφετζου Σταλιν).

Η πολεμικη προετοιμασια ασκει αποτροπη (αν θελεις ειρηνη ετοιμαζε πολεμο) και αν δεν καταφερει να αποτρεψει τον πολεμο τοτε μεγιστοποιει τις πιθανοτητες επιτυχους εκβασης για τον καλα προετοιμασμενο αμυνομενο.

Οι πολεμοι δεν μπορουν να προβλεφθουν απο κανεναν (και να τους προβλεβλεψει καποιος δεν γινεται πιστευτος). Το 1910 θα ακουγοταν εξωφρενικο οτι σε 4 χρονια θα ξεκινουσε ο Α ΠΠ και το 1935 φαινοταν εξισου εξωφρενικο το ενδεχομενο σε 4 χρονια να ξεκινησει ο Β ΠΠ.

Πολεμοι δεν γινονται καθε μηνα. Οι πολεμοι γινονται μια φορα σε διαστημα πολλων ετων αλλα καποιοι μπορουν να ειναι τοσο ανατρεπτικοι που πρεπει να λαμβανεις σοβαρα υποψη σου το ενδεχομενο τους.

Απο την στιγμη που οι Τουρκοι εχουν θεσει απαραδεκτες αξιωσεις στην Ελλαδα στον χωρο του Αιγαιου (οχι επεκταση των ΕΧΥ στα 12 μιλια και οχι ανακηρυξη ΑΟΖ), Οπως επισης εχουν θεσει θεμα καταληψης Ελληνικων εδαφων (νησια Αν. Αιγαιου, Δυτ. Θρακη, Ελληνοκυπριακες περιοχες) ο πολεμος ειναι πολυ εγγυτερα απο οσο νομιζουν καποιοι.

Το αν συμβει ή οχι κανεις δεν μπορει να απαντησει αλλα το βεβαιο ειναι οτι οι μεγαλοι μας συμμαχοι δεν θα μας σωσουν αν δεν ειμαστε ικανοι απο μονοι μας να συγκρατησουμε τους Τουρκους ειτε γιατι οι Τουρκοι θα επιλεξουν την στιγμη που οι συμμαχοι δεν θα μπορουν να αντιδρασουν ειτε γιατι το κοστος του να "σωσουν" την Ελλαδα θα ειναι μεγαλυτερο απο το να μην την σωοουν (και γιατι να την σωσουν με στρατιωτικες επεμβασεις απο την στιγμη που τα συμφεροντα τους στην περιοχη διασφαλιζονται ασχετα με το ποιος κατεχει τι).

Ετσι το να λεει καποιος οτι δεν θα γινει γενικευμενος πολεμος μεταξυ Ελλαδας και Τουρκιας στο ορατο μελλον ειναι σαν να λεει οτι δεν θα γινει μεγαλος σεισμος στην Ελλαδα στα επομενα χρονια. Και δυστυχως για εμας, η Τουρκια δεν ειναι ΦΥΡΟΜ ή Αλβανια να γελαμε με τις αλυτρωτικες τους διακηρυξεις...

Ανώνυμος 4 Δεκεμβρίου 2012 στις 9:05:00 π.μ. EET  

Λένε ότι δεν είναι καλό να κρίνεις στα γρήγορα, φυσιογνωμικά κάποιον.

Ο Βασιλάκος όμως μάλλον είναι η εξαίρεση του κανόνα...

Ανώνυμος 4 Δεκεμβρίου 2012 στις 10:12:00 π.μ. EET  

"Άμα κάποιοι ,,σύμμαχοι,, ήθελαν να γίνει πόλεμος με την τουρκία θα είχε γίνει ο ΠΟΛΕΜΟΣ εδώ και χρόνια. Οπότε κάτι ήξερε ο Βασιλάκος που είπε τότε ,,σιγά μην γίνει πόλεμος..."

Οι επιπτώσεις ενός ανεπιτυχούς γενικευμένου πολέμου είναι ΟΛΕΘΡΙΕΣ.

Οπότε ακόμα και εαν υποθέσουμε ότι υπάρχει πιθανότητα 0.001% να γίνει γενικευμένος πόλεμος, πρέπει πάντα να είμαστε έτοιμοι να επιτύχουμε.

Όποιοι ισχυρίζονται το αντίθετο είναι από επιεικώς αφελείς μέχρι ύποπτοι.

Ανώνυμος 4 Δεκεμβρίου 2012 στις 11:31:00 π.μ. EET  

Εχουμε ξεφύγει τελείως λέμε!!

Γκάλοπ για ανεξάρτητη Ικαρία σε τουριστικό οδηγό

Ερώτηση σε ελληνικό σάιτ για το αν επιθυμούν οι επισκέπτες της συγκεκριμένης ιστοσελίδας να γίνει η Ικαρία ανεξάρτητο κράτος. Πρόκειται για τουριστικό οδηγό...
,που παρουσιάζει το νησί και απευθύνεται όχι μόνο σε Έλληνες, αλλά και σε ξένους!

Ανώνυμος 4 Δεκεμβρίου 2012 στις 2:51:00 μ.μ. EET  

και κάτι εκτός των στρατιωτικών θεμάτων!
Τα ΠΑΝΤΑ στο βωμό της λιτότητας για τη διάσωση της χώρας που ΜΟΝΟ o πρωθυπουργός ΒΛΕΠΕΙ!
Διαβάστε πως ΣΩΘΗΚΕ η Αργεντινή, από άρθρο της Guardian:
"Ο πραγματικός λόγος μπορεί να βρίσκονται στην ίδια την επιτυχία της οικονομίας της χώρας μετά την αθέτηση του χρέους και την αναγκαστική διαδικασία αναδιάρθρωσης. Μετά το 2002, η Αργεντινή αντιστρέφει τα μέτρα λιτότητας που προωθείται από το ΔΝΤ, επανεθνικοποιεί βασικούς παραγωγικούς τομείς όπως οι ασφάλειες, οι αερομεταφορές, και πιο πρόσφατα το πετρέλαιο, ενισχύει την κοινωνική προστασία και τη μεταβίβαση εισοδήματος στους φτωχούς, μειώνοντας ουσιαστικά τη φτώχεια. Οι πραγματικοί μισθοί έχουν αυξηθεί, και οι ανισότητες των μισθών έχει μειωθεί. Αυτή είναι μια επικίνδυνα επιτυχής ιστορία. Δείχνει ότι υπάρχει ζωή μετά από μια πτώχευση, και ότι η λιτότητα δεν είναι η καλύτερη διέξοδος από την κρίση. Αυτά τα δύο μαθήματα είναι που τρομάζουν σαφώς τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τους συμμάχους τους στο δικαστικό σύστημα, και προφανώς υπάρχει ανησυχία ότι και άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να μιμηθούν αυτό το παράδειγμα. Εξ ου και η προθυμία να δείξουν ότι αυτό δεν είναι μια ιστορία επιτυχίας τελικά, και να διατηρήσουν την πίεση για την Αργεντινή με δικαστικές αποφάσεις, υποβαθμίσεις και παρόμοια μέτρα".

ΕΥΚΟΛΑ δεν ξεφεύγεις από τα νύχια τους! τώρα πως θα το καταφέρουμε εμείς, που μετά από τόση φτώχεια θα φτάσουμε στο σημείο απ΄όπου ΞΕΚΙΝΗΣΑΜΕ! είναι απορίας άξιον! ΟΜΩΣ τα λεβεντόπαιδα της τριανδρίας και του οικονομικών έχουν τις ΛΥΣΕΙΣ! φόροι και ΠΑΛΙ φόροι!! ποιός σας είπε ΑΝΩΜΑΛΟΙ να κάνετε ΠΑΙΔΙΑ;! ε;! μας ρωτήσατε;!!!

Γιάννης


ΚΛΕΑΝΘΗΣ 4 Δεκεμβρίου 2012 στις 7:51:00 μ.μ. EET  

Η πεποίθηση ότι ΄΄δεν πρόκειται να (ξανα)γίνει πόλεμος΄΄ είναι μια συνηθισμένη αυταπάτη που έχει εμφανιστεί πολλές φορές στην Ιστορία και έχει διαψευστεί πλήρως. Εκτός από την ιστορική απόδειξη έχει και θεωρητικά τεκμηριωθεί στις Πολιτικές Επιστήμες, στην εισαγωγή των οποίων αναφέρεται: ΄΄Το Διεθνές Σύστημα είναι Άναρχο΄΄, δηλαδή δεν υπάρχει μια παγκόσμια Αρχή να κατευθύνει τα πάντα. Με άλλα λόγια, τα ισχυρά κράτη συχνά δεν συμφωνούν και δεν είναι τόσο ισχυρά ώστε να στηριχθούμε απολύτως σε αυτά.
Η ιδεολογική θέση ότι δεν θα επιτρέψουν τον πόλεμο οι ΄΄άλλοι΄΄ έχει βαρύνουσα παρουσία στη Ελλάδα. Αποτελεί π.χ. επιχείρημα όσων θέλουν στρατιωτική θητεία τύπου ταχύρρυθμου σεμιναρίου και όσων συγκρίνουν τις ελληνικές αμυντικές δαπάνες με της.. Πορτογαλίας. Σε ψυχολογικό επίπεδο αποτελεί την ΄΄αμυντική έκδοση΄΄ μιας από τις αιτίες που μας οδήγησαν στην φτώχεια και στην υποτέλεια: Νόμιζαν ότι ΄΄δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο΄΄.
Την αφέλεια ότι όλα είναι κανονισμένα και οι ότι οι ΄΄μικροί΄΄ δεν χρειάζεται -και δεν πρέπει- να κάνουν τίποτα, στηλιτεύει σε ένα ενδιαφέρον άρθρο του ο καθηγητής Ε. Χατζηβασιλείου. Λέει μεταξύ άλλων:
…΄΄Ενα δεύτερο πρόβλημα προέρχεται από τη μόνιμη εντύπωση μεγάλων τμημάτων της ελληνικής κοινωνίας, ότι οι «Μεγάλοι» τα «έχουν όλα υπό έλεγχο». Πιστεύουμε ότι υπάρχει κάποιος -έστω κάποιος κακός άνθρωπος- που σχεδιάζει τα πράγματα, και που (όσο και εάν θέλει να μας «βασανίσει») δεν θα μας αφήσει να χαθούμε. Αλλά αυτό είναι ένα ανεδαφικά καλό σενάριο. Η διεθνής ζωή δεν κινείται έτσι. οι εξελίξεις δεν είναι προαποφασισμένες. Τον Αύγουστο του 1914, τρεις Ευρωπαίοι αυτοκράτορες -ο Γερμανός, ο Αυστριακός και ο Ρώσος- ξεκίνησαν τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στο τέλος του, οι δύο είχαν χάσει τους θρόνους τους, ο τρίτος και τη ζωή του. Αιώνες απόλυτης εξουσίας των Χοεντζόλερν, των Αψβούργων και των Ρομανώφ τελείωσαν σε μια στιγμή: κανείς δεν το «σχεδίασε», κανείς δεν το «περίμενε». Κανείς δεν το έλεγξε. Η πίστη μας ότι κάποιοι καθοδηγούν τις εξελίξεις είναι συγκινητική: είναι η προσπάθεια των μελών ενός μικρού έθνους, να αισθανθούν ότι υπάρχει κάπου μια «αυτόματη» ασφάλεια. Κακώς. Δεν υπάρχει. Το ατύχημα δεν ήρθε τόσες φορές. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι, κάποια στιγμή, δεν θα έρθει. Και με απλούστερα λόγια: η ασφάλειά μας είναι συνάρτηση και των δικών μας χειρισμών.

Συγκινητική προσπάθεια κάποιων μελών ενός μικρού (σε μέγεθος) έθνους, να αισθανθούν ότι υπάρχει κάπου μια «αυτόματη» ασφάλεια……..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP